GasztroHírek  » 

Így tűnik megint frissnek a tegnapi pizza

Így tűnik megint frissnek a tegnapi pizza

2019.08.09.  | Orbán Szilvia

Újramelegítve csak a töltött káposzta jó – vagy mégsem? Mi a helyzet mondjuk a pizzával?

Igaz, hogy a fenti szólást inkább párkapcsolatokkal összefüggésben használjuk, de szó szerint értelmezve is van benne valami. Általában igaz ugyanis, hogy az ételek frissen elkészítve a legfinomabbak, s a maradéknak már nincs olyan íze és/vagy állaga, mint amilyet szeretnénk.

A sok közül az egyik étel, amelyet szinte ehetetlennek gondolunk újramelegítve, az a jó öreg pizza, pedig van pár trükk, amivel akár még az estéről megmaradt szeletek is új életre kelhetnek. Mégis, hogyan lehet az egynapos, felázott pizzából ismét ropogós finomságot varázsolni?

Sütőben

Most sokan, akik már próbálkoztak a pizza sütőben való újramelegítésével, biztosan hevesen rázzák a fejüket, mert az eredmény általában egy teljesen kiszáradt, ehetetlenül kemény tészta, és egy ragacsos-sajtos réteg keveréke. Aki hasonló tapasztalatokkal rendelkezik, valószínűleg nem ismeri az alábbi módszert:

#1: Melegítsük a sütőt 190 °C-ra!

A kritikus pont, ahol sokan elvéreznek, az előmelegítés. A sütőteret célszerű teljesen felmelegíteni a megfelelő hőmérsékletre, mielőtt a pizzát egyáltalán tepsibe rakjuk, hiszen épp azt akarjuk elkerülni, hogy a pizza szép lassan melegedjen fel.

#2: Béleljük ki a sütőlapot alufóliával!

Ha a sütő felmelegedett, a fóliával kibélelt tepsit tegyük be üresen néhány percre, hogy mire a pizza belekerül, a sütőlap már tűzforró legyen.

#3: Sütőbe a pizzával!

A forró tepsit óvatosan vegyük ki a sütőből és tegyük rá a pizza maradékot, majd toljuk vissza nagyjából 8 percre. Fontos, hogy többször nézzünk rá, nehogy megégjen. Ha így járunk el, újra forró, ropogós, de nem kiszáradt szeleteket kapunk.

Tűzhelyen

Ha nincs sütő, vagy nem akarjuk bekapcsolni, akkor sem lehetetlen a minimális minőségvesztéssel járó újramelegítés: csak vegyünk elő egy sima serpenyőt. Furcsa ötletnek tűnhet, de sokan esküsznek erre a gyors módszerre.

 #1: A tapadásmentes serpenyőt tegyük közepes hőfokú tűzhelyre,

majd tegyük bele a hideg pizzaszeletet, és melegítsük 1-2 percig.

#2: Ezt követően csepegtessünk néhány csepp vizet a serpenyőbe,

ügyelve arra, hogy azok a pizzák mellett, ne pedig a pizzák tetején landoljanak.

#3: Takarjuk le a serpenyőt, és a pizzát melegítsük további pár percig.

A serpenyőben pára keletkezik, és a sajt olvadni kezd. Az így felmelegített maradék újra élvezhető: alja friss és ropogós, míg a tetején lévő sajt ismét krémesen lágy lesz.

Bár tudjuk, hogy létezik egy másik tábor is, akik egyszerűen odavannak a másnapos, hideg pizzáért, azért érdemes a fenti tippeket is kipróbálni – igazából kevés a veszítenivalónk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.