GasztroHírek  » 

Igyunk egy merlot-t, ma van a napja

Igyunk egy merlot-t, ma van a napja

2019.11.07.  | MKO

Kilencedik éve ünnepeljük november 7-én a merlot kékszőlő világnapját. A Magyarországon is népszerű bor kapcsán sokan csak a gyümölcsösségét és lágy karakterét emelik ki, pedig sok érdekesség is kapcsolódik a fajtához.

Igazi kaméleonként viselkedik

A merlot szőlőt sokan kaméleonnak nevezik, mert kiválóan alkalmazkodik a különböző éghajlati jellemzőkhöz, mind a helyszíni adottságok, mind a borkészítési technikák tekintetében.

A fajta hazájának egyébként a francia Bordeaux borvidéket tekintjük,

innen terjedt el a világ minden területére.

Sajátos ízvilágot képvisel a hazai merlot

A Magyarországon érlelődő kékszőlőből jellegzetes, leginkább az argentin vagy a chilei merlot-hoz hasonló bor készül. A hatvanas években jelent meg itthon, ekkor kezdődött el a nagymértékű telepítése, azóta már minden borvidékünkön elterjedt.

A legkiválóbb minőséget a villányi, a szekszárdi és az egri területek adják.

Árulkodó szilvás zamatáról könnyen felismerhető

A vakkóstolók segítsége lehet az az információ, hogy a merlot szőlőnek jellegzetes szilva (adott esetben aszalt szilva) aromája van. Ha ilyen íz- és illatvilággal rendelkező bort kóstol, szinte lehet benne, hogy merlot van a pohárban.

Jóformán bármilyen húsos vagy tésztaétellel kombinálható

Egy gyümölcsös, könnyen fogyasztható merlot tökéletes kiegészítője lehet a csirke-, pulyka- és sertéshúsos fogásoknak, valamint az egyszerűbb tésztaételeknek. A

teltebb, érettebb, magasabb alkoholtartalmú változatát inkább a vörös húsra épülő fogások mellé ajánlott fogyasztani.

A kulcs minden esetben abban rejlik, hogy a bor súlyát és ízintenzitását összehangoljuk az ételével.
 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.