GasztroHírek  » 

Ilyen pizza készült a Nemzetközi Űrállomáson

Ilyen pizza készült a Nemzetközi Űrállomáson

2017.12.24.  | Orbán Szilvia

A jó pizzát mindenki szereti. Az űrhajósok sem kivételek, viszont a finomság a világűrben viszonylag nehezen hozzáférhető. Pontosabban egyáltalán nem. Így volt ez eddig.

Megelégelve a pizza nélküliséget, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a földi légkörön túl készítették el saját verziójukat. A folyamat azonban nem is olyan egyszerű, hiszen

a súlytalanság nem nagy barátja a pizzakészítésnek

– ahogyan általában semmilyen sütés-főzésnek sem.

De kezdjük az elején: egy olasz űrhajósnak, Paolo Nespolinak – aki az Európai Űrügynökség (ESA) 53-as expedíciójának egyik tagja – már annyira hiányoztak a honi ízek, legfőképpen pedig egy szelet pepperonis pizza, hogy egy nyilvános, élő eseményen szóba hozta főnökének.

A véletlen elszólás meglehetősen hatásosnak bizonyult, mert az űrhajósok hamarosan csomagot kaptak, amelyet a Cygnus, személyzet nélküli teherűrhajó juttatott el az ISS-re. A meglepetéscsomag csupa olyan dolgot rejtett, amelyek segítségével a legénység saját pizzát készíthetett magának az űrben. A csapat nem sokat teketóriázott: pizza estét csináltak az állomáson. Összerakták, majd jóízűen meg is ették a hőn áhított ételt. A történésekről felvétel is készült, amelyet az ESA december első hetében posztolt hivatalos YouTube-csatornáján.

Nespoli Twitter-posztja szerint a végeredmény finom volt – ám az igazat megvallva, ezek a pizzák valószínűleg csak a kiéhezett űrhajósokat nyűgözik le: a biztonsági és fizikai korlátok miatt

a tésztaalap előre sütött és csomagolt verzió volt, a szósz pedig a szokásosnál jóval sűrűbb és tubusos.

A frissen olvadt mozzarella is lemaradt az űrpizzákról. Jó hír viszont, hogy ha figyelmesen nézzük a videót, látható: a feltétnek használt olíva, szardella és szalámi egészen jól nézett ki. Már csak a 30 perces kézbesítési időbe kellene beleférniük…

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.