GasztroHírek  » 

Ilyen sör még nem volt Magyarországon

Ilyen sör még nem volt Magyarországon

2018.11.05.  | MKO

Két budapesti sörfőzde együttműködésében a sör, a szaké élesztő és a tokaji aszús hordó különleges élménnyé áll össze.

Az izgalmas projekt a Mad Scientist sörfőzdétől indult, az alapító-tulajdonos Závodszky Gergő régóta szeretett volna a sörfőzésben pótanyagnak titulált rizzsel dolgozni. A rizshez adta magát a szaké élesztő használata; a cél komplex ízélmény kialakítása volt, így végül a barley wine-ra, azaz egy magas alkoholtartalmú söralapra esett a választás.

A Horizont Brewingnál lefőzött testes sör végül

olyan hordókba került, melyekben korábban a Soltész Pince 6 puttonyos aszúja volt, ami a 2013-a Vinagorán Grand Champion díjat nyert,

majd 6 hónapig érlelődött a sörfőzdében. A tesztek során a tokaji hordót persze lehetetlenség szimulálni, így mindenki izgatottan várta a végeredményt.

De nem csak ezért volt hosszú a várakozás, Gergő elmondása szerint az erjedésvezetés igazi kihívás volt. Szaké élesztővel nem főzött még sört Magyarországon senki, illetve az élesztőnek is új volt a sörös környezet, így több lépcsőben, közel két hónapig erjedt, ami jóval hosszabb a megszokottnál.
A Horizont üzemvezetője, Ujlaki Balázs szerint megérte a fáradozás, hiszen egy olyan sör jött létre, ami feszegeti a sörökről alkotott elképzelések határát. A végeredmény egy kifejezetten boros jegyeket is hordozó ital lett.

9 százalékos alkoholtartalma ellenére könnyen iható, kissé gyümölcsös, szőlősen illatos, hordós ízjegyekkel.

Leginkább desszertsörként, vagy magában, különlegesebb pillanatokra ajánljuk, kézben megmelengetve, 18-20 fokosan.

A Horizont Brewing és Mad Scientist egyedi kísérlete elmossa a határokat a megszokott kategóriák között: a végeredmény gyümölcsös, savas és melengető. A Rice Rice Baby névre hallgató kollaboráció elsőként november 8-án kóstolható a Bölcső Bar & Foodban Újbudán.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.