GasztroHírek  » 

Indul az ország legnagyobb sörös bulija

Indul az ország legnagyobb sörös bulija

2019.04.18.  | MKO

A 2018-as első felvonás után 2019-ben is megrendezik a BPBW-t, azaz a Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivált. Május 20. és 26. között nem csak a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel (csapfoglalások, meet the brewer-jellegű programok), hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni, amiket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek.

„A munkánk 2018-ban nem ért véget, hanem csak akkor kezdődött igazán.

Tavaly sikerült bebizonyítani, hogy a hazai kézműves sör felnőtt és Budapest megérdemli a nemzetközi sörvilág figyelmét.

Külföldről 2019-ben már nem csak azért jönnek látogatók a Budapest Beer Weekre, mert a többi hasonló nemzetközi rendezvényre szinte azonnal kikerül a megtelt tábla, hanem kifejezetten város és a hazai színtér miatt” - fogalmaztak a szervezők.

A Budapest Beer Week idejére túlzás nélkül a főváros kerül a nemzetközi sörrajongók fókuszába - akik előző évben is a résztvevő vendégek felét tették ki - ugyanis egy egész héten át egymást érik majd a különböző programok a legjobb kraft sörbárokban: ahogy tavaly, úgy idén is lesznek csapfoglalások, találkozz a sörfőzőkkel-jellegű programok és főzetbemutatók. A hét meg(hab)koronázásaként pedig a Dürer Kertben 25 ország 60 kisüzemi főzdéjének

240 különböző sörét lehet majd végig kóstolni „all you can taste” jelleggel, amiket ráadásul maguk a sörfőzők fognak csapolni mindenkinek.

Így a hazai és külföldi sörrajongók nem csak megízlelhetnek olyan különlegességeket, amiket másképp nem, de találkozhatnak is azok nem egy esetben már-már rocksztár státuszú alkotóival.

Akárcsak tavaly, a szervezők idén is úgy állították össze a meghívott sörfőzdék listáját, hogy épp úgy legyenek köztük úttörőnek, vagy épp fekete lónak számító nevek, mint olyanok, amelyek már évek óta ismerősek lehetnek a különböző szakmai (RateBeer, Untappd, stb) listákról. Utóbbira jó példa a BrewDog, a To Øl vagy a Magic Rock Brewing, míg a színtéren magukat már kiismerők valószínűleg a Crooked Stave Artisian Ales vagy a Pipeworks Brewing Co. érkezésének hírére emelik majd a korsójukat. De a résztvevők közül természetesen nem maradhattak ki a régióból a nemzetközi hírnév felé már nem csak kacsintgató nevek, és a hazai színtér krémje sem: a KR4FT fesztivál egyik legnépszerűbb standjának számító

bolgár White Stork, vagy az osztrák Bevog épp úgy képviselteti majd magát, mint a Mad Scientist, a MONYO Brewing Co., a HopTop, a Balkezes, vagy a Horizont Brewing.

Az összes meghívottban közös azonban, hogy mind olyan specialitásokkal készülnek, amelyek kis túlzással csak ilyen alkalmakkor elérhetőek. 

Ha pedig már máskor nem elérhető specialitások: a magyar sörfőzdék a tavalyi évi kezdeményezésük után ismét összefogtak, hogy elkészítsék egy giga-kollaboráció keretén belül a 2019-es fesztivál sörét! Bár a premierje még odébb van, annyit már most elárulhatunk, hogy

a BPBW2019 egy tipikusan hazai, könnyen iható és közérthető, egyszeri, de mégsem "egyszerű" főzet lesz.

Ajánljuk mindazoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hol tart a kraft sörfőzés jelenleg itthon.

Egy prémium gasztronómiai fesztivált ugyanakkor nem csak a kiállítói, és rajtuk keresztül a kínálat tesz kihagyhatatlanná, hanem az utánozhatatlan hangulata. A Budapest Beer Week forgataga tavaly azokat is magával ragadta, akik nem kifinomult szakértőként, "csak" a sörök szerelmeseiként voltak jelen; hasonló atmoszférára lehet számítani idén májusban is.

Már csak azért is, mert a szervezők idén nem csak a kóstolónapokon résztvevő főzdék, hanem az utánuk következő koncertek tekintetében is szintet léptek. Március 24-én a Naked Truckers rockabilly triója felel majd a tasting session zenei aláfestéséért, este nyolctól pedig többek közt a stoner-veterán Shapat Terror, vagy a doom metálos HAW fellépésén lehet majd kiengedni a sörgőzt. Másnap pedig a Dynamite Dudes nagybőgőre és gitárra hangszerelt standup-rock 'n' rollja csak felvezetés lesz az év egyik legmocsáribb estéjéhez! A nyers és arcbamászó,

riffelős sludge metáljáról ismert Savannah-i Black Tusk visszatérésének már önmagában hírértéke van, hát még akkor, ha olyanok csatlakoznak hozzájuk, mint a tavalyi év egyik legjobb magyar lemezét jegyző The Southern Oracle, vagy a post-rock SONYA.

Ilyen előzmények után nehéz kiemelkedni, de érzésünk szerint a Yellow Spots, a Grabanc, vagy a The Devil's Trade ráadásnapi fesztiválzáró fellépései tartogatnak ilyenkor is tartogatnak majd még emlékezetes pillanatokat. Más nemzetközi fesztiválokon nincs hivatalos after-party, a helyszíneket pedig bezárják a kóstolók után, Budapesten viszont az összes vendég automatikusan meghívásra kerül a bulira!

Összességében tehát, ha kíváncsi vagy, hol tart jelenleg a hazai és nemzetközi kisüzemi sörös színtér, vagy csak nem szeretnél nyárig várni a fesztiválflessel, érdemes bekarikáznod a május 20. és 26. közötti hetet a naptáradban, mert a Budapest Beer Weekhez még csak hasonló sem lesz még egy az évben!

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.