Ízelítő

Nem mindegyik citrom állta ki a Nébih próbáját

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá. A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak a szakemberek.  »

Menet közben sem lehetetlen gabonapelyhet enni

Állandó időhiányban szenvedők, figyelem: kitaláltak egy olyan spéci bögrét, amellyel megoldható, hogy a kedvenc reggelizőpelyhünket akár utazás közben is könnyen elfogyaszthassuk.

Tankkal mennek a Szimplába

A legismertebb budapesti romkocsmába, a Szimplába decembertől egyenesen Pilsenből, a sörgyárból érkezik a Pilsner Urquell tanksöre.  »

Egy készülék, számos funkció, tökéletes ízek

Életünket meghatározza a folyamatos technikai fejlődés, olykor mégsem vagyunk elég bátrak. Megvesszük ugyan a legújabb mobiltelefont, a nagy képernyős tévé is az utolsó modell, a...

Libanoni csemegék Budapesten

2018 legjobb olívaolaját is megkóstoltuk a libanoni élelmiszeripari termékek Budapesti bemutatóján. Ott voltunk, teszteltünk és reménykedünk, hogy legalább néhány ezek közül kapható lesz majd.  »

Unalmas a gin-tonik? Van megoldás!

Egy új termékkel kiélhetik kreativitásukat a bártenderek: forgalomba került egy ízesített „festék”, amellyel új szintre emelkedhetnek a gin-tonikok.  »

Bon Jovi bora lett 2018 legjobb rozéja

Idén került csak forgalomba, mégis hatalmas megtiszteltetésben részesült a rocker bora: a Wine Spectator 100-as listáján a legjobb rozénak bizonyult.  »

„Arcindexet” kaptak a borcímkék Kínában

A kínai vásárlók sok esetben hagyománytisztelők, így van ez a borokkal, illetve azok címkéjével is: egy konvencionális, szőlőhegyet ábrázoló üvegmatricával rendelkező bort magasabb minőségűnek és drágábbnak tartanak.  »

Balla Géza az Év bortermelője 2018-ban

Első határon túli borászként Balla Géza nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet.  »

Palya Bea konyhaművészete

Palya Bea énekes, dalszerző és Shenker-Horváth Kinga, az Eisberg dietetikusa két éve találkoztak először egy közös főzésen, amikor mindketten a második gyermekükkel voltak várandósok....

Négy magyar étterem a világ legjobbjai között

Négy magyar étterem került fel a La Liste-re, a világ egyik legismertebb gasztronómiai rangsorára – a legjobbjak közé három pesti és egy vidéki vendéglátóhely jutott be.  »

A sajtimádók hőse lett a wisconsini anyuka

A fél Twitter imádta azt az anyukát, aki egy kosármeccs szünetében leverte Sterling Brownt – igaz, nem a játékról tud többet, hanem a sajtokról.  »

(18+) Botrány: kacsatetemekkel etették a sertéseket

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre. A hatóság ez úton is felhívja a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.  »

A vese védelmében

A vese fontos szervünk, amely a szűrést és kiválasztást felügyeli, de hiába van belőle kettő, ha nem működnek megfelelően. Az alábbiakban mankót adunk a kímélő vesediétához, amely...

Zsír: ellenségből barát?

Évtizedeken keresztül úgy tudtuk, hogy a magas zsírbevitel elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, és nagy valószínűséggel rákhoz vezet. A finomított szénhidrátok anyagcseréje során fellépő káros hatások felismerése azonban az érdeklődést az utóbbi években az alacsonyabb szénhidrát-, illetve magasabb zsírtartalmú étrendek, például a ketogén diéta felé irányította.  »

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.  »

Zeneszó nélkül nincs ünnep – Junior Prima a legjobb ifjú zenészeknek

A legtöbb családban felcsendülnek a karácsonyi dalok Szentestén, ám van, ahol ez élő muzsikát jelent. Legtehetségesebb ifjú zenészeinknél az ünnephez nem csupán a hagyományos...

Veszélyben a Himalája Viagrája

Ázsia magas hegységeiben él egy hernyókban élősködő gombafaj, amely háromszor értékesebb az aranynál. Csodás élettani hatásokat tulajdonítanak neki, azonban mára a kihalás szélére sodródott.  »

Bejglipoklot zárt be a Nébih

November 22-én egy budapesti Rétespont cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.  »

6 új csokoládészenzáció a chocoMe-től

A chocoMe manufaktúra újabb fontos fejezetet nyit történetében eddigi legerősebb termékfejlesztésével, összesen 6 vadonatúj csokoládévarázslattal bűvöli el a csokoládé-hívőket és...

Kiderült, melyik a legkedveltebb hazai boros úticél

2018-ban immáron harmadik éve indult el a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb boros kutatása. Az előző évek sikere idén is folytatódott, összesen közel 22 000 fő töltötte ki a kérdőívet. Az eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, a szakmai partner Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával bekerült új kérdések pedig további szempontokra világítottak rá.  »

Érdemes spájzolni? Mit tud ma egy 2015-ös sör?

A békésszentandrási sörfőzde mindig kilógott a sorból: a városi kézműveseknek túl öreg és túl vidéki volt, a sok vidéki számára meg túl nagyvilági. Az idő mégis őket igazolta, hiszen töretlenül, stabil minőségben főzik régi és új söreiket.  »

Rigó Jánosné: a telt szexszimbólum és a cigányprímás

A képen Clara Ward, michigani acélkirály lánya, a belga Caraman-Chimay herceg korábbi felesége látható. Most éppen Rigó Jánosné, amint férfiszívekre tapos. De szerepel különböző képeslapokon marokszedő lányként, csábító Vénusz-pózban is.  »

Olaszországban turnézott Széll Tamás és csapata

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.  »

Pulykasütéshez kínálnak lejátszási listát

Az egyik legnagyobb zenei szolgáltató cég új szolgáltatással rukkolt elő a mai hálaadásra: a pulyka méretéhez igazított lejátszási listákkal kedveskedik a kimerült amerikaiaknak.  »

Kapj rá!

Karácsonykor szinte minden család ünnepi asztalára kerül halétel, azonban halat fogyasztani egész évben érdemes, hiszen nemcsak egészséges, de finom is.

Slow cooker: tényleg magára hagyhatjuk?

A lassan készült ételek köré az utóbbi években egy egész mozgalom épült. A helyi gasztrokultúra megőrzését célul kitűző, az egészségesebb, természetes alapanyagokat előnyben részesítő irányzat kiváló régi-új segítőtársra talált az úgynevezett lassúfőző edényekben, amelyek segítségével jóval kényelmesebben alkothatjuk meg a trendnek is megfelelő fogásokat. De vajon mennyire biztonságosak ezek?  »

Guinness: itt az első, hordóérlelt stout

Sörimádók, figyelem: a Guinness hordóérlelt söröket dob piacra. A sorozat első nagy dobása egy bourbon hordós, Antwerpen Stout-változat lesz, amelyet a nagynevű sörös cég a Bulleittel közösen gyárt.  »

Lehetsz szakács, cukrász kerülőút nélkül is!

Idén is több ezer fiatalnak kell döntenie a pályaválasztásról, a továbbtanulásról, akár általános, akár középiskolai tanulmányai vége felé jár. A „mi legyek, ha nagy leszek?”...

A balatoni idény 10+2 hónap

Többfrontos támadást intéztek a régió szerelmesei a Balaton nyári “strand, lángos és sült hekk” imázsa ellen. A cél bemutatni, hogy a Balaton nem csupán egynyári, vagy csak nyári szerelem. Bezár a strand, elhűl a lángos, de bőven találunk programot egész évben, és még a minőségi eszem-iszomról se kell lemondanunk. Erről szól a Balatoni KÖR Egész évben Balaton! kezdeményezése és a friss és ropogós turisztikai film, a Balatoni Vadásznapló. Kattintsunk, nézzünk, és keljünk útra!  »

Budapesten nyitott sörözőt a legendás Brewdog

Ma még közelebb kerül Budapest a világ sörös elitjéhez: az európai kézműves sört a saját képére formáló legendás skót BrewDog saját bárt nyit a főváros bulinegyedében.  »

Victoria Beckham pihenés közben is szigorú

David Beckham felesége, a Spice Girls egykori üdvöskéje hírhedt egészségmániájáról. A mozgásról és a diétáról akkor sem mond le, ha családjával éppen Ausztráliában pihen.  »

Az ifjabb Adrià új helyet nyitott Londonban

Ferran Adrià öccse, aki saját jogán is híres, és nagyon is elismert szakember, a brit fővárosban nyitotta meg cukrászdáját, ahol a sütik mellett pezsgőket is felszolgálnak. A hely a találó Sütik és Buborékok nevet kapta.  »

Ducasse úszó étterme a Szajna új ékköve

Alain Ducasse, a magas gasztronómia egyik prominens, világhíres alakja, sikerei csúcsán sem pihen: a folyton utazó és felfedező séf néhány hete nyitotta meg – a világ legnagyobb elektromos hajóján – legújabb elitéttermét Párizsban.  »

Rekordpéldányszámban jelenik meg a Lidl új szakácskönyve

Ismét rekordot dönt a Lidl szakácskönye: az idei változatot már közel 400 000 példányban nyomtatták ki. A receptgyűjteménytben Széll Tamás, a Lidl séfje nem csupán gasztronómiai utazásra invitál, hanem öt különleges „hozzávalóval” élménnyé varázsolja a főzést.  »

Növényvédőszerek a magyar halastavakban?

Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédőszerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.  »

Többmilliós bírság a budai étteremnek

Házhozszállítást is végző budapesti éttermet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az egységben számos higiéniai hibát tártak fel, nem nyomon követhető élelmiszerek miatt pedig több millió forint bírságot szabtak ki.  »

27 millió forint egy szarvasgombáért

Napok óta azon rágódom, mi lenne, ha régi gasztronómiai könyvekben való búvárkodás helyett vennék inkább egy vietnámi törpedisznót (természetesen kocát), s elindulnánk a Bükkbe triflát gyűjteni. Mint az aranyásók! A nyári szarvasgombának (tuber aestivum) júniustól novemberig tart a szezonja, s a vásárcsarnokban hatvanezer forint kilója.  »

Világbajnoki címért küzd az Avalon Ristorante cukrásza

A miskolctapolcai Avalon Ristorante csapata már számos versenyen bizonyította kiválóságát. Cukrászuk, Nagy Csaba, a magyar csapat tagjaként a luxemburgi Culinary World Cup világbajnokságon 50 nemzet versenyzőjével száll szembe.  »

Zöldülők Vására túlfogyasztás ellen

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az E.ON támogatásával és Nagy Réka (Ökoanyu), négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzőjének közreműködésével rendezi meg az első “Zöldülők Vásárát”. A november 11-i ingyenesen látogatható vásárra azokat a környezetbarát életmód iránt érdeklődőket várják, akik szeretnének megismerkedni a gyártókkal és termékeikkel, szeretnék feltenni kérdéseiket a “zöldüléssel” kapcsolatban.  »

Hajdú-Bihar megyében jött létre az első helyi Élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az Egyesület életében egy új fejezet indul: november 8-án megkezdi működését az első helyi Élelmiszerbank, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven. Az első helyi Élelmiszerbank célja, hogy Hajdú-Bihar megyében élő rászorulókat még hatékonyabban tudják ellátni mentett élelmiszerrel.  »

A veszteseknek is jár nyeremény

Október 23-án elvitték az 1,6 milliárd dolláros, rekord lottónyereményt az Egyesült Államokban. Úgy tudni, hogy az elképzelhetetlenül hatalmas összegért eddig egyetlen ember jelentkezett. Azok a százezrek pedig, akik a húzás után nyeretlen szelvényt szorongattak – némi kárpótlásként – mehettek pizzázni.  »

A majonézeket vizsgálta a Nébih

A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.  »

Az éjfekete újra menő

Épp, amikor már mindenki leírta a korábban nagy divatnak számító fekete ételeket, a semmiből főnix módjára újra felbukkan egy látványos desszert, aminek elég nehéz ellenállni.  »

Újra virul a cukorkakészítés ősi művészete

Mivel foglalkozik egy elismert amezaiku művész? Egyáltalán, mi az az amezaiku, és hogy fogadják egy, a hagyományostól teljesen eltérő kultúrában?  »

Végleg eltűnhet az olasz kotyogó

A klasszikus kotyogósokat gyártó Bialettit csőd fenyegeti.  »

A sörös és zöldséges koktéloké a jövő

Egyre inkább megfigyelhető, hogy a fogyasztók a magas alkoholtartalmú koktéloktól az alkoholmentes, vagy kevésbé erős mocktailok felé mozdulnak. Az egyik legújabb trend a sörös verziók felemelkedése.  »

A Magyar Konyha a 20 éves Gastronomika kongresszuson

San Sebastián elérte azt, amit Cannes vagy Velence: híres fesztivál- és konferenciaközpont lett. A gasztronómia fellegvára, ahol nemcsak a Michelin-csillagos éttermekben, de szinte minden bárban jót lehet enni.  »

Vitorlát bontott idehaza a Peroni Nastro Azzurro

Már nálunk is kapható Olaszország egyik kedvenc söre, a Peroni Nastro Azzurro. A több mint 50 éves „Kék szalag” megjelenése erősíti azt a hazai piaci trendet, melyet a magas minőségű sörszegmens növekedése jellemez.  »

Adventi naptár: hagyd a csokit a kicsiknek!

Az adventi időszakban finom csokoládét vagy apró játékokat rejtő, számozott kis ablakokat, csomagokat nyitogatni az egyik legjobb móka – erről sok kisgyermekes család tudna mesélni. A meglepetéseket azonban a felnőttek is szeretik.  »

Márton-napi borfesztivál a 100 éves Gellértben

Nyolcadik alkalommal jelentkezik az idén 100. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválja. A programsorozat butik sörfesztivállal indul, aztán bor, pezsgő és...

Sütve, rántva, füstölve, kenyérre kenve – a sajt minden alkalomra jó választás

A vasárnapi ebédek vagy baráti összejövetelek csúcspontja lehet a sajtokból készült fogás, de egy fárasztó nap után is jó arra gondolni, hogy finom sajt vár minket a hűtőben. Már...

Hiánypótló főzős emoji született

Rég vége azoknak az időknek, amikor még szikár szöveges üzenetekkel kommunikáltunk egymással: a telefonos csevegőprogramokkal együtt alattomosan beszivárogtak mindennapjainkba a szinte minden érzelmet kifejezni – vagy felerősíteni – képes apró ábrák. A lista most új foodie-ábrával bővült.  »

Visszatér a csúcsra a magyar répa?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint jelentősen fejlődhet a hazai sárgarépa-termesztés, a zöldség termőterülete néhány éven belül újra elérheti a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektárt.  »

Zacskós rántotta: zseniális vagy nonszensz?

Hihetetlen, de igaz: már kapható az azonnali fogyasztásra kész, zacskós rántotta.  »

Világbajnoki címet nyert a Kreinbacher a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgők világbajnoki címét nyerte el a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut Magnum 2013 pezsgője a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) londoni díjátadóján, a borászat emellett megkapta a legjobb magyar pezsgőnek járó elismerést is.  »

Déja food: ön is mindig ugyanazt eszi?

Az új kifejezést akkor használják, amikor valaki mindig visszatér ugyanahhoz a néhány ételhez, ha választásra kerül a sor. Egy új kutatásból az is kiderült, hogy az emberek fele „ebédirigy”.  »

Így jön össze a makaróni és a karácsony

Nem telik el hét úgy, hogy az internet ne dobna fel valami egetverő gasztrofurcsaságot. Az utóbbi időszak egyik biztos dobogósa minden bizonnyal a sajtos makaróni ízű botnyalóka lenne.  »

Bezár a világ legjobb bárja

Még meglepőbb, hogy a bezárás híre és a rangos díj elnyerése között mindössze két nap telt el.  »

Textúra: Sárközi Ákosék új étterme a belvárosban

A Michelin-csillagos Borkonyha tulajdonosai és séfje, Sárközi Ákos november elejére tervezik megnyitni új éttermüket, amely a Textúra nevet kapta.  »

Újabb világsiker a nagymarosi Gabko Chilinek

Újabb világversenyen nyert díjat a nagymarosi GaBko Chili. A Hot Pepper szószt Amerikában is imádják!  »

Magyar pék lett Anglia legjobbja

Az Egyesült Királyság legjobb kovászos kenyércipóját egy magyar pék, a 2011 óta kinn dolgozó Nádházi István süti.  »

Pokoli állapotok a budapesti sütőüzemben

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.  »

Újabb cukorhelyettesítőkre bukkantak

Kína déli tartományában két olyan vadon élő növényt találtak, amelyek 25-400-szor édesebbek a cukornál.  »

A világszép sárgája

A tojás önmagában gyönyörű dolog: bonyolult és titokzatos, egy milliméternyi véletlen sincs rajta. Ízéz imádjuk, de sokunk kedvence a szép, folyós sárgája.  »

Itt az első hazai brut IPA

A nyugati part válasza a keleti partról kiinduló New England Ipa őrületre, újabb megvilágításba helyezve: mihez is lehet a komlókkal kezdeni az IPA stíluson belül maradva? Csontszáraz, nagyon szénsavas, nyálcsorgatóan ízes, visszafogott, szinte minimális keserűséggel, világosan, tisztán, ropogósan! A frissen bemutatott I Am Brut az első valódi hazai brut ipa.  »

Még tart a Gerbeaud születésnapja

Néhány évtizede a szülők vitték a gyerekeket cukrászdába minyont enni, itt az ideje, hogy a felnőtté váló gyerekek és az unokák fogják kézen a nagymamát, és élvezzék közösen az új, valamint az emlékekkel együtt előcsalogatható ízeket.  »

Főzzön úgy, mint a profik, nyűgözze le családját és barátait!

Pár éve még valami őrült misztikus varázsszó volt a sous vide, már viszont mindenkinek elérhető az egyik legkreatívabb éttermi technológia: már nem kell elmenni otthonról az...

Új vezérigazgató a Heineken Hungáriánál

Geert Swaanenburg vezérigazgató személyében új felsővezető irányítja tovább a Heineken Hungária magyarországi tevékenységét 2018. november 1-től. Az új vezérigazgató több évtizedes kereskedelmi tapasztalattal érkezik a magyarországi Heineken élére. Fókuszában a magyar sörgyártás versenyképességének, illetve a hazai alapanyagok és beszállítók szerepének további erősítése áll. Az új vezető fő célkitűzése, hogy megerősítse a magyar vállalat hazai sörpiacon betöltött szerepét.  »

A legjobb borok a legjobb helyekről

Az eredetvédelem nem minőségi kategória, a világszerte sokfelé használt különféle rendszerek a borok alapanyagának termőhelyére utalnak. De bármilyen sajátos és egyedi borokat képes...

Turbózd fel az irodai étkezést!

A munkahelyi ebédek megoldása sokszor nem is olyan egyszerű. Habár nincs szükség a kerék újbóli feltalálására, de hogy a napközbeni étkezés ne merüljön ki a büfé unalomig ismert szendvicseiben és szerény salátáiban, azért szükség van némi fifikára.  »

A világ legdrágább kávéja: Kopi Luwak

Ezt issza Oprah Winfrey és Mark Zuckerberg. Ezt itta Jack Nicholson is – aki a haldokló milliomost játszotta a Bakancslista című filmben – mindaddig, amíg Morgan Freeman el nem magyarázta neki, miből készül. De aztán elmondta, hogy minek is köszönhető az „utánozhatatlan zamat” – és Nicholson nem itta soha többé.  »

Vitát robbantott a celeb tortás posztja

Chelsea Peretti színésznő desszertes fotója felszította a kedélyeket.  »

Whiskey vagy mandulatej - vajon mit választ Katalin hercegné?

Úgy tűnik, nem Harry volt az egyetlen partiarc a királyi családban.  »

Őszi káosz és komoly változás a Barakában

A Baraka étterem már a szórakoztatóipar határát súrolja. Ősszel Budapest egyik legkorábban megnyílt fine dining éttermében a káosz veszi át az irányítást. Faágak és avar a tányéron, egy mágikus leves, ami a szemünk láttára változtatja formáját, és egy 15 komponensből álló desszert. Semmi sem az, aminek látszik.  »

Mi az ételkészletek hihetetlen sikerének titka?

Néhány kattintás, és házhoz érkezik a friss, ízletes vacsora – vagyis minden, ami az elkészítéséhez szükséges: a hozzávalók pontosan kimérve, a recept és az útmutató fotókkal illusztrálva. Minden nett, semmivel nem kell maszatolni, az ételek változatosak és gyorsan kivitelezhetőek. A készlet tökéletesen a kezünk alá dolgozik, mégis megmarad az érzés, hogy mi főztünk.  »

Így lesz a lazac igazán finom

A halsütés elsőre pofonegyszerűnek tűnik: gyors hőkezelés, ízlés szerint egy kis fűszer, és már kész is. Mégis jobb, ha nem szeleskedünk, és betartunk néhány alapszabályt. Ha olyan lazacra vágyunk, mint amit a kedvenc éttermünkben szolgáltak fel, néhány dolgot nem árt szem előtt tartani.  »

Tananyag lesz Bourdain

Rendhagyó kurzust indít egy louisianai egyetem: az iskola Anthony Bourdain élete által inspirált előadássorozata azt vizsgálja majd, mely filmek és irodalmi alkotások hatottak a nemrég elhunyt séf, utazó és tévés személyiség szerteágazó tevékenységére.  »

Mátrai borzast is ajánl a turistáknak az Eater

Az Eater, a neves gasztrooldal pénteki cikke a magyar fővárost mutatta be, kiválasztva azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket turistaként szerintük vétek lenne kihagyni.  »

Nem ússzuk meg a sertéspestist

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.  »

Lyukért mentünk Etyekre, le volt vajazva

„Hány kiló pogácsát szabad adnom?” – kérdezi mosolyogva a rafinált pék az etyeki Gasztrosétányon, ahol idén először, amúgy pedig hatodik alkalommal rendezték meg hétvégén a Sajtmustrát. „Csak egy darabot kérek” – válaszolja az anyuka, karján a gyerekével. „Egyetlen darabot?” „Igen, a kisbabának lesz. Majszolni.” „Ja, értem, tessék parancsolni.” „Mennyi fizetek?” Ne vicceljen, ajándék.”  »

Veszteséges volna a sütőipar?

Sok örömünk nincs a hazai pékipar termékeiben, de a pékszövetség szerint még az azonnal megszáradó vizes zsemléken sem lehet meggazdagodni. "A pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét" - állítja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.  »

Skandináv fölény a fiatal szakácsok európai versenyén

A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.  »

A whiskey is jobban érik, ha közben Metallica szól

A metálzenekar – kávé- és sörérdekeltsége után – beszállt a whiskey üzletbe. A különleges technikával érlelt Blackened szeptember végén mutatkozott be.

A vasvillától az ezüstvilláig: együtt a séfek és a termelők

A tavaszi első konferencia sikere után újra találkozási fórumot biztosított a séfek és a minőségi alapanyagokat előállító termelőknek a Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület. Nagy István agrárminiszter a „bölcsésztanyák” szerepéről beszélt a konferencián, ahol Friulitól Szárig számos jó gyakorlatra derült fény.  »

Rosenstein Tiboré a 2018-as Gundel-díj

November 25-én adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat – jelentette be Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.  »

Jeget a rozéba?

Most kaptak a szívükhöz a borrajongók. De vannak hírességek, akiknek az íznél fontosabb a hőmérséklet.  »

Kitudódott Guy Fieri titka

Guy Fieri, a Food Network sztárséfje tud egy-két dolgot a csirkéről. Új étterme is nagy siker, a bejárat előtt sokszor sor kanyarog. Nemrég elárulta, mi a titka.  »

Mennyire jó nekünk a datolya?

Ha az ember manapság valamilyen egészséges desszert után kutat, a recept hozzávalói között szinte biztosan talál datolyát. A ragacsos gyümölcs igazi jolly joker lett, de ne felejtsük: négy szemben 268 kalória, és 67 gramm cukor van.  »

Somogyi étterembe somogyi alapanyagot!

Remek kezdeményezésként Somogyban is megpróbálják összehozni a gazdákat a vendéglátósokkal – céljuk a helyi termelőkből álló csoport vagy szervezet alapítása.  »

Tischler Petra és Bicsár Attila is díjat kapott

Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes - a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense - által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.  »

Művészi csokikkal ünnepel a Gerbeaud

Kortárs művészek alkotásai díszítik az idén 160 éves Gerbeaud cukrászda jubileumi csokoládéit. A limitált számú „művészi édességhez” a világ egyik vezető csokoládégyára, a Cacao Barry – kizárólag a Gerbeaud számára készített - csokoládéreceptje adja az alapanyagot. A három különböző csomagoláson pedig Kiss Tibor zenész-festőművész, Réti Kristóf, az Autistic Arts Alapítvány művészeti foglalkozásain alkotó autista művész valamint Áron Eszter, az Áeron márka alapítója és tervezője egy-egy műve szerepel.  »

Min változtassunk a konyhában, ha spórolni akarunk?

Tudatos vásárlóként már egyre gyakrabban megválogatjuk, mit emeljünk le a polcról, ha egészségesebben vagy kalóriaszegényebben szeretnénk étkezni – de mi a helyzet akkor, ha némi konyhapénzt szeretnénk megtakarítani?  »

Budapesten csengetett Mylord

A hétvégi, méltán népszerű Csengetett, Mylord? találkozót követően szombat délben egyedülálló esemény zajlott az ARAZ Étterem falai között is. Barka Áron, Chef-de-Cuisine minden bizonnyal a sorozat egyik legnagyobb magyarországi rajongója.  »

Őrült divat, de az íze finom

Elképzelte már valaha, hogy milyen íze lehet egy szobanövénynek? Ugye, hogy nem túl vonzó a gondolat? De ha a finom ital csak kinézetében hasonlít egy cserepes virághoz, akkor egészen más a helyzet.  »

Bowie-bár nyílik Londonban

A Ziggy’s névre keresztelt kocsma – amelyet David Bowie 1972-es, ikonikus albuma ihletett – szeptember végén indul.  »

Előbb a has jön, aztán a morál

Sejtettem kezdettől fogva. Hogy kettő van belőle. Ahogy a vizsgák előtt összeszorult. Liftezett föl-alá. Mintha gyomorszájon vágtak volna. Azok az apró izomrángások, korgások, facsarások. A kő a hasban. Most meg olvasom, hogy két agyunk van. Mint a sziámi ikrek. Egy a fejben, egy a gyomorban. Pontosabban a bélrendszerben.  »

Örömfőzés, már másodszor

Úgy tűnik van igény a másra, a főzés kalandosabb és mélyebb értelmű oldalára: Janits-Szabó Virág imádnivaló szakácskönyve, az Örömfőzés megélte a második – bővített – kiadást.  »

Sikeres magyar szereplés az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon

Az ARAZ Étterem Chef-de-Cuisine-je, Barka Áron nemzetközi szakácsversenyen zsűrizett Taipeiben.  »

Sajtmustra az etyeki Gasztrosétányon

A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram!  »

Jön a gesztenyés Túró Rudi

Az ősz nagy újdonsága a Pöttyösnél a szezon kedvencének számító gesztenye találkozása a friss túróval. Szeptembertől már a boltokban a gesztenyés Pöttyös, amivel 50 éves hiányt pótol a márka, hiszen eddig még sosem volt ilyen ízű termékük.  »

Kutyamenü jár a kedvencnek

A kutyás gazdik biztosan eljátszottak már a gondolattal, hogy milyen jó lenne néha a kedvenccel együtt falatozni egy menő étteremben, ahol mindenki számára séf készíti az ínycsiklandó fogásokat.  »

Magyar gin: vad fűszerekkel, aszalt fügén érlelve

A nemzetközi gin-divat elérte végre Magyarországot: több évnyi termékfejlesztés után mutatta be a Zwack legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában gyártják tölgyfahordókban, aszalt fügén hónapokon át érlelve. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.  »

Martha Stewart új területre tévedt

Stewart neve mellé számos titulust illeszthetünk: tévés személyiség, szerző, szakács, üzletasszony – csak hogy néhányat említsünk. Nemrég azonban új vizekre tévedt, és régi...

Magyar fagyizót is ajánl a The Guardian

Az újság megkérdezte az olvasóit, Európában hol ettek finom fagyit a nyáron, és a legjobb 20 nevét – rövid ajánlással – közzétette. A listára magyar üzlet is felkerült.  »

Itt a világ legmodernebb mosogatógépe

Ahol étel van, ott mosogatni is kell: hogy ez minél kisebb teher legyen, a Miele az eddigi fejlesztéseit is túlszárnyalta új adagoló rendszerével.  »

Bezárt a Cica: és nem kell mindig kaviár

Néha jó az orjaleves, a borjúláb, a krumplistészta is. Persze az orjaleves marhanyakból, libaszárnyból, orjacsontból készüljön, a rántott borjúláb legyen omlós, a krumplistésztát meg le kell pirítani, kellő mennyiségű vereshagymával. Búcsúzik a budai Róma ételbár.  »

Együk meg a művészetet!

Medvecukor, mályvacukor, cukormáz… ezek egy olyan művész eszköztárának tipikus elemei, aki alkotásaival a modern ételkultúra állapotát tükrözi.  »

Száz év elegancia - centenáriumi menüvel ünnepel a Gellért Hotel

A Danubius Hotel Gellért szecessziós falai a magyar történelem legnagyobb viharainak voltak tanúi az elmúlt száz évben – de itt íródtak vendéglátásunk történetének legszebb fejezetei is. Szeptemberben, Szent Gellért napján ezeket idézi fel centenáriumi menüsorával Müncz Gábor, a szálloda vezető séfje.  »

Disneyland megrészegít

Olyan történik Disneylandben, ami eddig még soha: alkoholt fognak árulni a gyerekek után rohangáló, elcsigázott felnőtteknek – stílszerűen egy Star Wars témájú bárban.  »

Sci-fi vagy valóság? Tényleg ezt esszük majd 25 év múlva?

Sokan gondolják úgy, hogy a 2043-ban bevásárlókosárba kerülő élelmiszerek éppolyan csúcstechnológiát képviselnek majd, mint a zsebünkben lapuló okostelefonok.  »

Őszi Gasztroblogger Fesztivál és Közönségtalálkozó

A nagysikerű első Tavaszi Gasztroblogger Találkozó után, szeptember 28-án a Food Convoy Kitchenben ismét összegyűlik a gasztronómia iránt érdeklődő bloggerek és bloggerínák apraja-nagyja. A kötetlen hangulatú esemény célja egy összetartó közösség létrehozása, értékes kapcsolatok és együttműködések kialakítása. A rendezvény nagyobb és komplexebb lett, a szervezők több újítással is készülnek: az ételeket szakmai zsűri értékeli majd, a követők, rajongók pedig külön blokkot kapnak, amelyben személyesen ismerkedhetnek meg kedvenc bloggereikkel.  »

Hurrá, itt a szalonna ízű gomba

Bárcsak léteznének szalonna ízű zöldségek! Rögtön több fogyna belőlük, igaz? Úgy látszik, a sóhajokat meghallgatták, mert már létezik egy gomba, aminek pont olyan íze van, mint a szalonnának.  »

Az erekciónak annyi: Mennydörgés isten indájára csapott le a Nébih

Nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű étrend-kiegészítőket és étrend-kiegészítő alapanyagokat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melyek össztömege meghaladta a 780 kg-ot. A hatóság a vállalkozás által csomagolt, kapszulázott termékeket a forgalomból visszahívta, és az étrend-kiegészítő csomagolási tevékenységet azonnali hatállyal felfüggesztette.  »

Másodszor is vár a piac konyhája

Még mindig lehet regisztrálni a Magyar Konyha, a SVÉT és a PGA rendezvényére, ahol előadások mellett minőségi magyar termékek bemutatása és kóstolása is a program része.  »

Így válasszunk egészséges street food-ot

Nem kell lemondanunk a street food-ról akkor sem, ha az egészséges életmód hívei vagyunk: a friss, minőségi alapanyagokból készült gyorsételek már közel sem olyan egészségtelenek, mint hogy azt pár éve tudatosítottuk. Barna Dorina dietetikus szerint, ha megfelelően választunk és elég változatosan étkezünk, olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy food truck-ból kért finomságot.  »

A Soproni megtalálta az ország legjobb porterfőzőjét

Szakmai és fogyasztói zsűri választotta ki az idei év legjobb porterét, a Soproni első sörversenyén. A megmérettetés tétje nem csupán a félmillió forintos fődíj volt: az aranyérmes főzet jövőre a Soproni Óvatos Duhaj család tagjaként feszít majd az áruházak polcain.  »

Ropogós kenyérhéj otthon is

A kenyérsütők gépek egyik leggyengébb pontja, hogy a tészta és a kenyérhéj állaga nem az igazi – úgy tűnik, e téren is van fejlődés.  »

Új rekord, ez a világ legnagyobb szendvicse

Mexikóvárosban tegnap, augusztus 29-én elkészült a világ leghosszabb szendvicse: az új rekord 70 méter! A résztvevő séfek és éttermesek a saját, korábbi rekordjukat döntötték meg - a finomság természetesen az utolsó morzsáig elfogyott!  »

Dobáltunk a La Tomatinán, a paradicsom ünnepén

Tegnap korán ébredtünk, hogy részt vegyünk a világ egyik legelképesztőbb buliján; a La Tomatinán, a paradicsom ünnepén. A Valenciától mindössze 40 kilométerre lévő Buñolba utaztunk. Nem voltunk egyedül: a kisváros egyébként 9000 fős lakossága 35000-40000 főre duzzad a parádé alkalmával.  »

Csípős magokkal harcolnak a rágcsálók ellen

Sok kertben és gazdaságban okoznak gondot a rágcsálók, azonban a tudósok most új fegyvert vetnek be ellenük: a csípős paprikát.  »

Európa legnagyobbját nyelte le a Pernod Ricard

Óriási mozgások a szeszpiacon: a Pernod Ricard hatalmas bevásárlással biztosította első helyét.  »

Hatodszor is csípni fogod!

Pattanj fel a vonatra augusztus 25-én a Nyugati pályaudvaron, pattanj le Nagymaroson: vesd bele magad a Gasztromazochisták országos ünnepébe! Idén is augusztus utolsó szombatja a nyár legforróbb napja Nagymaroson!  »

Online piacteret kaptak a legjobb ciderek

Adott egy lista, tele jobbnál jobb italokkal, amelyeket mi is szívesen kipróbálnánk – csak éppen fogalmunk sincs róla, hol és hogyan tudnánk hozzájuk jutni. Az érzés, amit a borivók már régóta ismernek, egy ideje a sör- és ciderivókat is feszíti.  »

Milyen élelmiszereket érdemes adományozni?

Miközben rengeteg élelmiszert dobunk ki – akár a felhasználói, akár a termelői szinten –, nagyon sok a rászoruló ember is, akiknek gondot okoz a mindennapi étkezés megoldása. Az élelmiszerbankok a hozzájuk eljuttatott adományok kiosztásával nekik segítenek, azonban nem mindegy, mit adományozunk.  »

A görög konyha

A mai modern görög konyha éppoly összetett, mint a török vagy a spanyol. Az európai, az afrikai-arab és a kisázsiai konyhaművészet mind jelen van az ételekben, de az sem mindegy, hogy a...

A legjobb diéta, erőfeszítés nélkül

A mediterrán étrend az egyik legkönnyebben betartható, egyszerűen összeállítható diéta, amivel sokat tehetünk az egészséges szívért, keringésért, vérnyomásért és az...

A sztárséf nagy dobással tért vissza a gyökereihez

Az USA legünnepeltebb éttermeiben töltött évek, és a Top Chef című tévéműsor számos évada után Jennifer Carroll visszatért szülővárosába.  »

Miért ne igyunk kávét a repülőgépen?

Lehet, hogy nem túl jó ötlet meleg italokat kérni a gépen?  »

Finomságok a vadonban

Szabad tűzön vagy a teraszon dolgozik, egyszerű, ám csodálatos ételeket készít – ha szereti a grillt és a laktató húsételeket, ezt önnek is követnie kell.  »

Fém szívószálak az Amazon sztárjai

A műanyag szívószálak jó ideje nem menők – s a környezettudatosság lassan begyűrűzik az Amazon internetes gigaáruházba is, ahol a bestsellerek listáján nemrég feltűnt egy fémből...

Házhoz is szállít a Michelin-csillagos séf. Mi tud a takeaway doboza?

Anne-Sophie Pic, háromszoros Michelin-csillagos sztárséf idén étel házhozszállításra adta a fejét – francia gyökereihez hű szusidoboza új szintre emeli a futárral érkező harapnivalókat.  »

A spanyol konyha

Andalúziában a gazpacho, Madridban a pacal, Galíciában a polip, Asztúriában a bab, Valenciában a paella. Az Ibériai-félsziget konyhájára ugyanaz jellemző, mint az olasz konyhára, az egyes...

Gond van: túl sok a sajt Amerikában

Hogy mit kezdjünk egy óriási sajttömeggel? Sokan el sem tudnának képzelni ennél nagyszerűbb gondot. De az amerikai sajtipar számára a megoldás jóval bonyolultabb egy gigantikus fondüparti összedobásánál. Néhányan egyenesen „sajt apokalipszisről” beszélnek.  »

Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen

Eger régóta az egyik legkedveltebb úti cél a borrajongók körében. A gyümölcsös és változatos stílusú borokat adó borvidék augusztus végén ismét remek programmal és exkluzív mesterkurzusokkal készül az Eger-rajongók számára.  »

Jégkrémteszt: lecsapott a Nébih a jogtalan édesítőszerre

Népszerű nyári csemegét, vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 18 termék „került a kosárba”, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.  »

Győr lesz a stílusos étkezés legújabb vidéki fellegvára

Akár már elcsépeltnek is tűnhetne a kijelentés, de mégis jó kimondani: gasztroforradalom zajlik Magyarországon. Pár éve már tapasztalható jelenség, hogy egyre jobban dívik stílusos, újragondolt, mégis minőségi helyeken étkezni, ahol az ember nem "csak" az ízlelő bimbóit, hanem egyéb más érzékszerveit is jóllakathatja. Szerencsére napjainkban nem kell már ilyen élményért a fővárosba utazni, Győrben például augusztus 18-án és 19-én is érdemes lesz éhesnek lenni. A művészetekre is. A SVÉT, vagyis a Stlíusos Vidéki Éttermiség védnökségével megvalósuló rendezvényre már megkezdődött az előregisztráció.  »

Grillezés: vissza a fához!

Egyre többször hallani olyan véleményeket, hogy a grillélmény akkor az igazi, ha valódi fa ropog a finomságokkal megpakolt rács alatt. Az éttermek is kezdik újra felfedezni az ősi tüzelőanyagot.  »

Felfüggesztették egy balatonboglári büfé tevékenységét

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan. A hatóság – a tevékenység korlátozásán túl – 120 tétel, részben lejárt, részben nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.  »

Meghalt Joël Robuchon, az évszázad séfje

Hetvenhárom éves korában meghalt Joël Robuchon francia séf, a világon a legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa, akit a Gault & Millau az évszázad séfjének nevezett 1990-ben - jelentette be szóvivője.  »

Vajsör fagyit árul a Universal Harry Potter-témaparkja

A Universal Studios egyik Harry Potter témájú kalandparkjának szívében van egy különleges étterem. A Három Seprűnyél étlapján van pár érdekes újdonság, amit valószínűleg nem csak a szemüveges varázslófiú rajongói értékelnek majd.  »

Gusztustalan meglepetés a halszeletben

Egy gyomorforgató videó újra eszünkbe juttatta, miért annyira fontos a halak megfelelő előkészítése.

A világ legszebb kertjei

Zöld növények, virágok, gyümölcsök - tudja, melyik a világ legnagyobb és legszebb kertje?  »

A grillezés művészete

Ilyenkor, nyáron grillkirályok lepik el a teraszokat, kerteket, balkonokat. Bár a magyar sokáig inkább bográcsban kozmáltatta oda a húst, manapság divat lett grillrácson megégetni. A...

Egyedülálló kürtőskalács-cukrászda nyílt a Holnemvolt Várban

Keresztes Ildikó, Dombovári Vanda és Keleti Andrea avatták Budapest új különleges cukrászdáját, az Édes Mackót, melyben minden a kürtőskalács körül forog. Madárlátta Kürtős, Kürtős Guba vagy egy kis tejbegríz kürtőskalács darabokkal? Az ország első kürtőskalács-cukrászdájában, amely az ország első állatkerti játszóparkjában nyílt meg, kicsik és nagyok is megtalálják kedvencüket.  »

Ajándékötletek az ifjú párnak

Javában tart az esküvőszezon. De vendégként egy kézfogó nem csak elegáns ruhákat, megható szertartást, rég látott ismerősöket, és egy jó bulit jelent, hanem fejtörést is, amit a nászajándék kitalálása és beszerzése okoz.  »

Egymilliós bírság a takecake.hu sütis webáruháznak

Lakossági bejelentés alapján végzett próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi cukrászsüteményeket is hirdető takecake.hu internetes oldalon. Az elsősorban gyermekeknek szánt tortában a Nébih laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki. Jellemző volt, hogy a weboldal „házi cukrászai” nem rendelkeztek képesítéssel és engedéllyel. A honlapot üzemeltető vállalkozás – a hatósággal egyeztetve – azonnali hatállyal beszüntette a jogsértő tevékenységet, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.  »

Ágyúznak a szőlősgazdák, balhéznak a turisták

A seregélyek elriasztására szolgáló hangágyúzás miatt a Somogy megyei kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést Balatonberény polgármestere.  »

Jónak igérkezik az idei bor

Az idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.  »

A nitrokávé biztosan felpörget

Volt idő, amikor jószerivel csak kétféle kávé közül választhattunk: volt a fekete és a tejes verzió. De ezek az idők elmúltak. Ma már a bőség zavarával küzdünk, ez azonban nem...

Sehol sincsen igazi bio? A telefon segít a bevásárlásban!

Bevásárló szatyor, lelkesedés, szezonális receptek mind megvannak, de nem tudod, hogy hol szerezhetnéd be a hozzávalókat? A Felelős Gasztrohős Alapítvány applikációja ebben segít.  »

Sör és süti? Miért ne?

Elindult a Szent András Sörfőzde budapesti márkasörözője, a Marosvári „Ogre” László sörszakértő által vezetett Ogre Bácsi és az ország TOP10 kézműves cukrászdájának egyik éllovasa, a Czakó Kerti sütikompozíciókat alkotó Gerlóczy Cukrászda BEER&Freakin’CAKE sorozata. Mostantól hat héten át a francia kézműves sütemények találkoznak a Szent András Sörfőzde prémium söreivel az Ogre bácsiban.  »

Egyre jobban fogynak az alkoholmentes italok

A gingyártó óriás Gordon’s is felismerte vásárlói igényt, és a napokban két új, alacsony alkoholtartalmú koktélt dobott piacra.  »

10. helyen végzett Adamek a világversenyen

Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat.  »

Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda.  »

Magyar szakács és cukrász páros a malajziai világdöntőben

Helyi idő szerint péntek reggel 7.15-kor (magyar idő szerint 01.15-kor) kezdi meg Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis a versenyzést a World Association of Chefs Societes (WorldChefs) kuala lumpuri világdöntőjén.  »

Nagy evés kis Kínában – a pesti kínai negyedben is van már éjszakai piac

A helyi kínai közösség már hat éve ide jár nyári estéken, most a gasztroközönség felé is nyitnak. Autentikus fogások Szecsuántól Kantonig, a rákoktól a csirkelábig.  »

San Benedetto ásványvizet vont ki a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!  »

Bezárja három Michelin-csillagos éttermét a spanyol sztárséf

Bezárja három Michelin-csillagos éttermét Carme Ruscalleda spanyol sztárszakács.  »

Szombaton megnyílik Széll Tamás és Szulló Szabina új étterme

Két év után újra fine dining étteremben főz Szulló Szabina és Széll Tamás. Az Onyx éttermet elhagyva először a Hold utcai piacon nyitottak bisztrót Stand25 néven, mely egy éven belül elnyerte a Michelin Guide Bib Gourmand elismerését, most pedig közös tervük újabb állomása következik: megnyitják saját fine dining éttermüket.  »

Bicsár Attila megmutatja, hogy kell halat sütni

A magyar szakácsok közül az egyik legjobb videócsatorna Bicsár Attiláé, aki több külföldi szakmai kitérő után a villányi Sauska 48 séfje. Ha figyelnek, eltanulhatják tőle, hogy készül a villámgyors sült hal gombával és spenóttal!  »

71 zöldséges ellen indított eljárást a Nébih

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét vizsgálták, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. A tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek, továbbá élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.  »

A cukorka még mindig népszerű

Újra növekszik a cukorkapiac, és a szűk esztendők után egyre több hazai vásárló enged meg magának egy kis édes örömöt. A fogyasztási trendeknek megfelelően egyedülálló újdonságok is megjelentek a gumi-és medvecukorka piacon, mint például a gluténmentes vagy vegetáriánus gumicukorkák.  »

Itt az első Bujdosó-pezsgő!

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő ebben az évben.  »

Pörög a fine dinig óriáskerék!

A nyár megérkezett Budapestre André Bicalho, a Baraka séfje, aki megmutatja, hogyan vitt vidámságot a fine diningba.  »

Amit mindenki csinál a kivivel, pedig nem kéne

A vitamindús, zöld gyümölcs szőrös héjától mindenki szabadulna; eltávolítására számos módszer született már – pedig lehet, hogy teljesen ki kellene hagyni ezt a lépést.  »

A világ legjobb olasz éttermei közé került Gianni Pomo D’orója

Tegnap este Rómában, a Cavaliere Waldorf Astoria 3 Michelin-csillagos La Pergola éttermében adták át azokat a rangos elismeréseket, amelyek a világ legjobb pizzát is készítő éttermeit díjazták. Ezek olyan éttermek, amelyek teljes kínálatában az eredeti olasz pizza meghatározó helyet képvisel. A Ristorazione Italiana Magazine – Italyan Style által felkért olasz szakmai zsűri 2 éves tesztelő munkával választotta ki a világ legjobb 70 helyét. Nagy megtiszteltetés érte Gianni Annonit és Rosario Simeoli séfet, hiszen a Pomo D’oro is a legjobbak közé került!  »

Jázmin szőlőből készült az év pálinkája

Jázmin szőlőből készült az idei év legjobb pálinkája, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit csütörtökön hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak. A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett.  »

Nyolcszáz forintos közösségi bort dob piacra a Tokaji borvidék

Csütörtöktől kapható a Kingling, száraz és félédes változatban. A belépő tétel célja kettős: normális felvásárlási ár a kistermelőknek és egy tisztességes ital az alsó polcra.  »

Mit iszunk húsz év múlva?

Ha a viszonylag még hűvös szobából kinézek a június eleji párás, tikkasztó meleg utcára, leginkább az jut csak az eszembe: vizet. Feltéve persze, ha még lesz víz… de bizakodjunk. A Duna közelsége ad némi biztonságot és még arra is gondolhatunk, bor is jut esetleg a poharainkba.  »

Legközelebb Ausztráliában találkoznak a bor mesterei

Immár biztos, hogy a 2022-es, jubileumi Masters of Wine szimpózium helyszíne az ausztráliai Adelaide városa lesz.  »

Dom Perignon: távozik Geoffroy

Megerősítették: 2019-ben távozik a Dom Perignon legendás pincemestere, Richard Geoffroy.  »

A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

Mi magyarok mindenhez is értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.  »

Mekkora a tökéletes tésztaadag?

Valószínűleg mindannyian belefutottunk már abba a hibába, hogy a szemre megsaccolt, forró vízbe csobbantott tészta kifőzés után hatalmas mennyiségnek bizonyult.  »

Aki egészségesen eszik, többet pazarol

Egy új tanulmány arra jutott, hogy minél egészségesebben táplálkozik valaki, annál több ételt hagy kárba veszni. De mit tehetünk?  »

A műanyagok szabadságra mennek

Júliusban a Plastic Free July , nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot. A kampányt egy Műanyagmentes Piknikkel indítják el a szervezetek.  »

Több mint 660 millió forint értékű étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinált.  »

Hogyan idd a whiskyd? 5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak

Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért.  »

Mentes-teszt: 9 gluténmentes spagettit ellenőrzött a Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt. Ezúttal is akadtak viszont jelölési hiányosságok, ezért a Nébih ellenőrei 3 esetben figyelmeztetésben részesítették a felelős vállalkozókat.  »

Blöfflistákon csámcsog a csúcsgasztronómia?

Dunát lehet rekeszteni az éttermi listákkal. Itt a világ 50, 100, 1000 legjobb étterme! Végre magyarok a legjobbak között! Mint a vursliban.

Büdös volt a Jana ásványíz, lecsapott a Nébih

Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették. A forgalmazó – a hatóság jelzése alapján – saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket.  »

Royal wedding: így készült Megan és Harry esküvői tortája

Habár május közepén Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott, és az eseményt övező óriási médiaérdeklődés csúcspontján túljutottunk, néhány dologra azért még kíváncsiak...

Praktikus fali tárolás a konyhában

Ha kicsi a konyha és nincs hely újabb szekrénynek, használjuk ki azokat a függőleges felületeket, amelyekről gyakran megfeledkezünk.  »

WHO: már a svédeké a mediterrán étrend

A dél-európai országokban rengeteg az elhízott gyerek, a „mediterrán” diétát pedig sokkal inkább reprezentálja például a svéd étrend – állítja az Egészségügyi Világszervezet.  »

Anánusz: lehet kétszer csíp

„Van ánusz? Nem, Anánusz!” – süthetnénk el a közepesen kellemetlen poént az új magyar csiliszósz kapcsán, amely lássuk be, valóban szokatlan nevet kapott – az áthallás miatt idehaza is mókás, de az angol piacon tényleg sokan mosolyognának, amikor valaki rendel belőle: „An anus, please!”  »

Háztartástanórák menthetik meg a junk food generációt?

Hiába hódít manapság az egészségtudatos táplálkozás, a másik oldalon ugyanilyen globális trend, hogy a fiatalok túl sok silány minőségű, előre feldolgozott gyorsételt esznek.  »

Gundel a Gellértben

A hazai vendéglátás eddigi történetének legismertebb nevei fuzionálnak egy hétvégére, bemutatva Gundel Károly gasztronómiai örökségét az idén 100 éves Gellért Szállóban. A „Gundel a Gellértben” gasztronómiai hétvége június 23-án egy Lakosztályétteremmel, 24-én pedig egy Sunday brunch-csal várja a vendégeket Budapest egyik legszebb szállodaépületébe.  »

Magyar tölgyhordóban pihen az új, ír whiskey

Az Irish Distillers csapata most két vadonatúj, határokat feszegető kiadást illeszt Method and Madness sorozatába, melyek közül az egyik magyar tölgyfahordóban várja a palackozást.  »

Bezdáni paprika és somlói a magyar standon

Június 10-12 között a Bocuse d’Or európai válogatója, és az azt megelőző cukrászverseny, a Coupe du Monde de la Patisserie ideje alatt a VIP szekcióban magyar különlegességeket is kóstolhatnak a látogatók.  »

Bocuse: kőkemény harc a második napon

Megkezdődött a Bocuse d’Or Europe 2018 második versenynapja, ami egyben azt is jelenti, hogy a nap végére kiderül, melyik tíz csapat jut tovább a jövő évi lyoni világdöntőre. A magyar csapat Pohner Ádám versenyzővel tegnap állt a boxban, és az eddigi információk szerint minden pont úgy ment, ahogyan azt eltervezték. Nézzük, kik a mai versenyzők!  »

Bocuse d'Or: már tudjuk, mi a titkos alapanyag!

A Bocuse d’Or Europe 2018 vegetáriánus tányérjának meglepetés alapanyaga a spagetti, amelyet ma, a verseny kezdete előtti napon hirdettek ki a torinói versenyhelyszínen, az Oval Lingotto kiállító központban.  »

Magyar késsel versenyez Pohner Ádám

Pohner Ádám, a fiatal séf már többször hangsúlyozta, hogy keresi a jó itthoni alapanyagokat, örömmel dolgozik hazai zöldségekkel és hússal is. Most fő munkaeszközéből, a késből is magyar választott.  »

Széll Tamás: egy séf mindig saját étteremről álmodik

Széll Tamás júniusban először vesz részt zsűritagként Bocuse d’Or válogatón, miközben első saját fine dining éttermét is megnyitja.  »

Szuper köretek a hétvégi sütögetéshez

Mit szépítsük? Imádunk bográcsozni és grillezni! Rajongunk a napsütésért, a madárcsicsergésért, a kültéri sütés-főzés hangulatáért – és persze a tűzön készült ételek semmivel össze nem téveszthető, füstös ízéért, illatáért. Ha grillezésre készülünk, néhány kreatív és színes körettel még inkább feldobhatjuk a kinti étkezést.  »

Ha üvölt a zene, egészségtelenebb ételeket rendelünk

Tudósok azt állítják, hogy a választásunkat befolyásolja az, mekkora zaj van az étteremben.  »

Gyógynövényes hálózat épül magyarországi és felvidéki résztvevőkkel

A gyógynövény ipar szereplőinek határon átnyúló hálózati együttműködésére az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban 352 ezer euró költségvetéssel (ebből 299 204 euró megítélt uniós támogatással) nyert pályázatot a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), a Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás, a Regionális Fejlesztési Ügynökség, Nagykapos és Vidéke Társulás.  »

St. Andrea borvacsora az Astoriában

Izgalmas borvacsorával várja a minőségi gasztronómia híveit a Café Astoria Restaurant, ahol rendkívüli borok, 5-fogásos gourmet menü és a 104 éves, csodálatos hangulatú Astoria találkozik egymással. Június 8-án Lőrincz György borai párosulnak Lakatos Tímea vezető séf ételkölteményeihez.  »

A párizsi magyar propagandaebéd

Ritka sikert ért el a hazai kulinária 1931-ben: magyar díszebédet („déjeuner”) adtak a gasztronómia fővárosában, Párizsban. A „reklámlakomát” a magyar konyhaművészet egyik...

Mit tudhat egy 350 ezres Tabasco szósz?

Amerika kedvenc csípős öntete nemrég ünnepelte 150. születésnapját, amelyet a márka egy különleges, limitált kiadással koronázott meg. A szemfülesek most a legelvetemültebb Tabasco-rajongókra számítanak, amikor a neten sokszoros, brutális áron árulják az exkluzív palackokat.  »

A hummusz nem csak mártogatnivaló

A csicseriborsó alapú isteni mártogatós hazánkban főként a külföldi utazások egyre mindennaposabbá válása, illetve a vegán étrend népszerűsödése miatt vált szélesebb körben is ismertté, ám jó, ha tudjuk, hogy a hummuszból ital is készíthető.  »

„Vidd el sörözni a fatert!” - Rendhagyó apák napja lesz több kézműves sörözőben

„Vidd el sörözni a fatert!” jelszóval hirdet rendhagyó apák napi programot egy magyar kisüzemi sörfőzde és egy sörökkel foglalkozó magazin közös felhívása. Az akció lényege az apák napjának népszerűsítése mellett az, hogy az érdeklődők jobban megismerjenek egy kézműves sörtípust.  »

Idén akár már lebomló palackból is ihatjuk a bort

Egy francia cég könnyű, biológiailag teljesen lebomló palackok piacra dobását tervezi idén – mégpedig az ipar számára újra felfedezett lenből, amelynek remek tulajdonságaira már az autóipar és az űrkutatás is felfigyelt.  »

Légli Ottó lett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egyhangúlag újra Légli Ottót választotta elnöknek és Pál Sándort pénzügyekért felelős alelnöknek, megbízatásuk 5 évre szól - közölte a szőlész-borász szakmai önkormányzat a tisztújító közgyűlését követően.  »

Martha Stewart az összes titkát megosztja

A háztartástan amerikai nagyasszonya évtizedek során felhalmozott tudását új könyvsorozatban osztja meg 2019-ben. A kézikönyvek a tökéletes buli szervezésétől, a rózsametszésen át a tábortűzrakásig szolgálnak majd hasznos, kipróbált tippekkel.  »

Érlelt teák vására

Ki gondolta volna, hogy nemcsak borokat, hanem teákat is lehet érlelni. Itt a lehetőség, hogy kipróbáljuk. A Zhao Zhou teakereskedésben elő lehet jegyezni érlelt teákat.  »

Még mindig imádják az ausztrál borokat

A világ bortermelése összességében történelmi mélyponton van, azonban a kontinensnyi ország bortermelői örülhetnek: mind termelt mennyiség, mind export tekintetében rendkívül sikeres időszakot él náluk az ágazat. Sőt, 2018-ra is kiemelkedően magas minőségű évjáratot prognosztizálnak.  »

Roger Federer a Moët & Chandonnal ünnepelte 20. éve tartó sikereit

A Moët & Chandon fogadást adott márkanagykövetének tiszteletére Párizsban, ahol Roger Federer karrierének 20. évfodulóját ünnepelték. A helyszín a sztárséf Yannick Alléno Pavillon Ledoyen éttermének kertje volt, ahol a francia champagne-ház leleplezte az exkluzív “Greatness Since 1998” különkiadást. Mindössze húsz példány érhető el a teniszlegenda szignóját viselő méretes palackból, amellyel nagykövetük jótékony célját támogatják.  »

Ünnepeljük együtt a sajt napját!

A sajt napját június 4-én ünnepeljük, ez a nap 2018-ban a sajtok királynőjéről, a camembert-ről szól. Ez az a sajtfajta amely összetett ízeivel, különleges textúrájával még Salvador Dalit is megihlette, és amelyet a francia elnökök nyomán kereszteltek el, manapság pedig a szendvicsek elengedhetetlen összetevője. Ínyenc sajtológia és az eperszezon tiszteletére egy epres szendvics receptet ajánlunk nem csak camembert rajongóknak.  »

Négy platina érem a magyar boroknak a legkomolyabb versenyen

Idén közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a legnagyobb borversenyként ismert DWWA 2018-ra. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, ezzel kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott. Az eddiginél is magasabb pontszámmal másodjára sikerült a hazai borok mellett tradicionális pezsgővel is platinaérmet elhozni a világversenyen.  »

Hiába keresik az eltűnt sörreceptet

Évszázadok óta elveszett receptet keresnek a belga szerzetesek a grimbergeni apátságban – ha megtalálják, újraindulhat a helyi sörfőzés.  »

Mit tudnak jobban az ázsiai főzőshow-k?

Van úgy, hogy egy szürcsölő szamuráj vagy egy pudingőrült tisztviselő elég, hogy függővé válj.  »

A fiatalok nyitottabbak az új kiszerelésekre

A 35 év alatti vásárlókat kevésbé zavarja a hagyományostól eltérő palackozás, bár a legtöbbet továbbra is a 0,75-ös kiszerelésű borokból adják el.  »

Még több finomság a Gönci Barack Vigasságon

A Zemplén legédesebb hungarikuma ismét összehozza egy hétvégére a helyieket és a távolról érkezőket. Mindazok, akik 2018. július 6-7. között Boldogkőváralja felé veszik az irányt, töményen kapják a finomságokat és a programokat a Gönci Barack Vigasságon. A pálinkák, lekvárok, szörpök, koktélok, édességek mellé koncerteket, családi programokat kaphatunk, és mostantól az egészségtudatos szemlélet és az összefogás is erősödik.  »

Hol van a kézműves sör fővárosa?

Az, hogy kinek mit jelent a „sörfőváros” kifejezés, meglehetősen szubjektív dolog. Egy elmés interaktív grafika most az egyéni preferenciák beépítésével mutatja meg az Egyesült Államok sörközpontjait.  »

Állítólag finom a pizzatésztás fagyi

New York a lehetőségek földje, szokták mondani. A lehetőségeké és a meghökkentő, bohókás, őrült ötleteké is, tesszük hozzá.  »

Csodás eredmény: 97 pontos lett a mádi bor

Friss és csodálatos hír: 97 pontos lett a Mád Késői Szüret 2016 a Decanter World Wine Awards versenyén!  »

Cidereket vizsgált a Nébih

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat. Az egyik ital forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. Emiatt több százezres nagyságrendű élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthat, hiszen terméke így nem nyomon követhető.  »

Tavaszi gasztroblogger találkozó

Május 25-én az UrbanFood Café & Coworkingben gyűlik majd össze a gasztronómia iránt érdeklődő bloggerek és bloggerínák apraja-nagyja, hogy egy kötetlen hangulatú találkozón saját készítésű finomságaik bemutatása mellett, egymást is jobban megismerjék. Az esemény célja egy összetartó közösség létrehozása.  »

Valenciai gasztrotúra

Narancsligetek, rizsföldek, articsókaültetvények: nem véletlen, hogy a föníciai kereskedők kedvelt kikötői a Földközi-tenger nyugati medencéjében bújtak meg. A levantei városok közül...

Illegális gödöllői pizzériára csapott le a Nébih

Felfüggesztette egy gödöllői illegális pizzafutár tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) tartott közös ellenőrzésen a szakemberek megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.  »

Ruprecht készíti a mádi zarándok szendvicset

A Tokaji Borbarátnők Társasága hatodik alkalommal rendezi meg a Tokaji Szent Orbán Napokat, a zarándoklatot és első alkalommal a Szent Orbán Konferenciát Mádon, 2018. május 26-án. A konferencián kerül bemutatásra Ruprecht László séf vezetésével a mádi zarándok szendvics, melyet helyi alapanyagból a Percze Étterem készít el.  »

Kovács Zita a Mátrai Hegyközség élén

A Mátrai Hegyközségi Tanács tisztújító közgyűlésén a küldöttek Kovács Zitát választották elnöknek. Az előző elnök, Dr Nyilas János már nem indult a tisztségért, így az ő utódjáról kellett a hegyközségeknek dönteni.  »

Jövőre jön a gasztrovilág Oscarja

Februárban átadják a The World Restaurant Awards nevű díjat, amelyet a kulináris ágazat Oscar-díjának szánnak. A ragyogó ceremóniát a televízió is közvetíti majd, a zsűriben pedig igazi nagyágyúk kaptak helyet.  »

Nemzetközi díjat nyert Bezzegh Éva szakácskönyve

A világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenyére, az A’ Design Award and Competion megmérettetésre nevezte be a tavaly alapított Artbeet, prémium gasztronómiai könyvekre szakosodott kiadó Bezzegh Éva – 12 hónap című, fél éve megjelent, exkluzív, első kiadványát, ami ezüst fokozatú minősítést nyert „grafika és vizuális kommunikáció dizájn” kategóriában.  »

160 éves a Gerbeaud, saját csokival ünnepelnek

Idén ünnepli 160. születésnapját a hazai kávéházkultúra legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud. Az ünnepre megszületett az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, majd az ezzel a különleges étcsokoládéval készült „Gerbeaud 160 torta”, táblás csokoládé és bonbon, amit a Gourmet Fesztiálon mutattak be.  »

Afrikai sertéspestis Tiszakerecsenyen!

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.  »

Életműdíj 2018: Gastón Acurio

A Világ 50 legjobb éttermét kiválasztó szakemberek minden évben átadnak egy életműdíjat annak a séfnek, aki szerintük munkájával példát mutat a jövő szakácsainak. Először Paul Bocuse kapta meg 2005-ben, majd többek között Alain Passard, juan Mari Arzak, Alain Ducasse és tavaly Heston Blumenthal is részesült az elismerésben. Idén az Európában is jól ismert perui Gastón Acurio kapta meg Diners Club életműdíját. Néhány éve készítettünk interjút a limai szakáccsal, ezzel köszöntjük.  »

Amitől rémálom lesz egy vacsora

Katasztrófa a konyhában? Bizony van, amikor Murphy törvénye életbe lép. Hogy ennek a tapasztalatlanság, az időhiány, vagy más az oka, abban a pillanatban szinte teljesen mindegy. De az okos emberek tanulnak a hibákból, így a legközelebbi vacsorát már gördülékenyen levezényelhetjük.  »

Túl nagy sikere volt a diákok sörének

Három szingapúri egyetemista olyan jó sört főzött, hogy az ital híre forgószélként söpört végig a kampuszon. Meg is kérték őket, fejezzék be.  »

Hogyan főz a séf, ha ételallergiás?

Talán meglepő, de az allergia vagy étel-intolerancia nem feltétlenül hátrány a konyhában. A séfek akár előnyükre is fordíthatják, hiszen náluk jobban senki nem tudja, mit ehetnek, és mit nem az ételallergiával küszködő vendégek.  »

Eperszüret: szedd magad akciók

Az egyik legkorábban érő gyümölcsünk az eper. A sok tavaszi, napsütésnek köszönhetően a hazai eper elérte szép piros, ízletes és lédús állapotát és szerencsére már kedvező áron...

Új kihívások a repülős ételek csomagolásában

Az elmúlt tíz évben a repülőjáratokon fogyasztható ételekkel minden értelemben nagyot fordult a világ. Egyre gyorsabb ütemben növekedik például az úgynevezett „buy on board” (BoB), vagyis az árban nem foglalt, választható ételek kínálata, amely a csomagolás-technikai cégeket is új kihívások elé állította.  »

Készítse el otthon a svédek török húsgolyóját!

Kiakadt az internetező közösség, amikor Svédország a napokban elismerte, hogy ikonikus húsgombócuk török eredetű. Pedig nem kell annyira megdöbbeni: egy-egy étel gyökereit meghatározni nem is olyan egyszerű, hiszen az évszázadok alatt megannyi hatás éri a helyi kultúrákat. Eredet ide vagy oda, mutatunk egy finom köttbullar receptet.  »

Bizarr fogások egy viktoriánus szakácskönyvből

Ki kapott kedvet egy kis tojásborhoz? Vagy inkább jöjjön egy csésze sült marha tea?  »

Már nem az avokádó a nyugat kedvence

Bár a nyugat-európai menük egyik favoritja még mindig az avokádó, az évek óta tartó népszerűségi hullám úgy tűnik, lassan a végéhez ér. Ezzel együtt az emberek régi-új kedvencet...

Húsvásárlás online: íme a jövő

Mi lesz abból, ha összekapcsoljuk az internetet és a magas minőségű húsárut? Egy amerikai testvérpár példája azt mutatja, hogy egy menő üzlet.  »

Hogyan lehetsz ételfotós?

Megszállott Instafoodie-k, figyelem! Így lehet a hobbiból pénzkereső foglalkozás.  »

Lebomló söröspohárral indítja a májust a Heineken

Négy vendéglátóhelyen indul, de a HEINEKEN Hungária futótűzként terjesztené tovább „műanyagpohár mentes május” mozgalmát, amelynek keretében szakítanak a megszokott műanyag söröspoharakkal és lebomló, növényi alapú poharakban kínálják majd söreiket. A környezetkímélő PLA poharak elterjesztésével drasztikusan csökkenhet a HEINEKEN Hungária karbonlábnyoma, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyisége. Ehhez ugyanakkor nélkülözhetetlen a fogyasztók, és rajtuk keresztül a vendéglátóhelyek meggyőzése is.  »

Vajon bízhatunk a laktózmentes tejfölökben?

A laktózmentes készítményeket is ellenőrizte Szupermenta tejföl terméktesztjének részeként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A speciális termékcsoportban összesen 9 laktózmentes tejfölt vizsgáltak biztonsági és minőségi paraméterek mentén a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatokon mindegyik megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt 2 termék gyártóját kellett figyelmeztetni. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök a Nébih átfogó tesztjén.  »

Bor és művészet 10 ezer méter magasban

Idén májusban és júniusban a KLM különleges borokkal várja a World Business Class utasait. A palackokat az amszterdami Rijksmuseum festményeit ábrázoló címkékkel látta el a légitársaság, amelyhez öt tavaszi témájú festményt választott öt holland művésztől.  »

Lecsapott a Nébih a gázos töki kistermelőre

Ugye nem vásároltak Lipokátics Pétertől? A főváros közeli kistermelő állattartó telepein és gazdaságában tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a két helyszínen összesen 89 háziállat forgalmi korlátozását, 530 kg élelmiszer és több mint 2000 kg élelmiszer-hulladék forgalomból való kivonását rendelték el azonnali hatállyal. A hatósági eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.  »

Sörgyártók segítik a nemzeti parkokat

Sörök világmegváltó tervekkel? Bizony, manapság már a főzdék is egyre nagyobb részt vállalnak a társadalmilag fontos, nemes célok megvalósításában.  »

Ramsay vegán lett?

Hogy mi?! Sokak reakciója volt ez, amikor elolvasták Gordon Ramsay Twitter-posztját a napokban. A séf ugyanis eddig sosem rejtette véka alá, mit gondol a vegán életmódról…  »

Koccintsunk BalatonBorral

28 balatoni pincészet borát kóstolhatjuk mostantól a balatoni vendéglátóhelyeken, közös címke alatt. A régiós borok ötletéhez idén Villány is csatlakozott.  »

Egy salátaöntet, amely csaknem 9 milliót ér

Pontosabban az üvege: a Hidden Valley a királyi esküvő tiszteletére drágakövekkel borított, 35 ezer dollárt érő öntetes palackot ad egy szerencsés Twitter-követőnek.  »

Ez volt Stephen Hawking utolsó ajándéka

Kevesen vitatkoznának azzal a ténnyel, hogy Hawking a valaha élt legnagyobb elméleti fizikusok egyike, azonban nem csak ezért lehet példakép.  »

Vigyázat, ismét mérgező kömény a piacon!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak. A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.  »

Nemzetközi elismerés a Babel Budapest étteremnek

Egyedüli magyar étteremként kapott Londonba meghívást a napokban megrendezett OAD Opinionated About Dining vacsorára és mutatkozhatott be a világ legnagyobb gasztroszakértői és a nemzetközi szaksajtó előtt a Babel Budapest.  »

Szent György-hegy hajnalig

Aki járt már valaha a Szent György-hegyen, az tudja, hogy ez a tanúhegy egy igazán varázslatos hely. Hogy miért? Egy kicsit távolabb a Balatontól, mégis szigligeti és balatoni panorámával, ásványos borokkal és fantasztikus vendéglátókkal van megáldva, a Kék-túra sem véletlenül megy keresztül rajta.  »

Jön a villás reggelik fesztiválja

Ropogós friss péksütemények, kecskesajtkrém, őrségi tökmagkrém, akácvirágos-mézes palacsinta citromos zsendicével, medvehagymás omlett batyu, erdélyi padlizsánkrém, vadmájas, Kisasszondi sajtválogatás, füstölt tokhal, rugelach, fürjtojás, füstölt csülökkrém, ibolya szörp, bodzás joghurt eperrel, zakuszka, friss tavaszi gyümölcsök és habzó bor - a Stílusos Vidéki Szállodáknak ezek jutnak az eszébe, ha egy igazán fényűző reggelire gondolnak. Az Egyesület tagjai úgy döntöttek, a Szeged melletti Platános Kúria 30 hektáros kertjében 2018. május 13-án nem csak ezekből a finomságokból, de az igazi, vidéki, ragyogóéletérzésből is hoznak kóstolót.  »

Nem kell félni a buggyantott tojástól

Miért van az, hogy míg a közösségi médiát elárasztják a tökéletes posírozott tojás fotók, addig ha mi, földi halandók próbálkozunk vele, általában valami nyúlós vagy elázott, nem épp ínycsiklandó ételkupac az eredmény?  »

Baj van: Hevesbe ért az afrikai sertéspestis

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban 2018. április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzött hullát Heves megyéből szállították be vizsgálatra a hatósághoz. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatóak! Az ASP azonban súlyos gazdasági károkat okozhat, ezért a járvány házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az állattartók jogkövető, felelős magatartása!  »

Asztalfoglalás… képeslapon?!

Egy igazán jó helyen bizony nem könnyű asztalhoz jutni, de a vendéglátóhelyek dolga sem egyszerű: a beözönlő foglalások kezelése idegőrlő tevékenység – ennek kiküszöbölésére találtak ki rendhagyó rendszert egy népszerű amerikai étteremben.  »

Ezek a YouTube legmenőbb főzős csatornái

Az internet korában nem nehéz főzős tartalmakra bukkanni: bármi is érdekel bennünket, biztos, hogy akad valaki, akinek van róla mondanivalója. Az már nem annyira egyértelmű, hogy a talált...

Szigorúan ellenőrzött sörök Diósgyőrben

A KSE (Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete) a 25. ünnepi születésnapja alkalmából a Diósgyőri várban rendezte meg az idén először sörmustrával összekötött éves sörversenyét.  »

Budapest: speciális hamburgerek tech-rajongóknak!

Igazi tech kínálattal találkozhat a közönség a Gozsdu Udvarban a Zing Burger kamionjánál a Startup Safary ideje alatt, április 19-20-án. Ismerkedjünk meg a Codecool inspirálta Zing programozói burgerekkel!  »

Nők és a pálinka? Igen!

2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvégén  »

Száz sajt kapott helyet a világ legnagyobb sajttálján

Aki úgy gondolja, hogy egy sajttál összeállítása nem nagy kunszt, nagyot téved. Egy átlagos méretű, de igényes válogatás is okozhat fejtörést, a nehézségek pedig csak fokozódnak, ha csaknem ezer kilogramm illatos finomságról van szó.  »

Bon Jovi beszállt a borbizniszbe

A nyolcvanas-kilencvenes évek legendás rockcsapatának frontembere, Jon Bon Jovi a rozé mellett tette le a voksát, új bora a nyarat idézi.  »

Korai volna temetni a francia konyhát

Bár a francia konyha egyeduralmának – úgy tűnik – vége (a világ legjobb ötven éttermének legújabb listáján mindössze öt francia szerepel), korai volna temetni a gall gasztronómiát....

Rejtő Jenőre emlékezik Erzsébetváros

"Nagyon finoman készíti az ételeket, barátom - mondta az angol. - Uram - felelte szerényen Brigeron, a félszemű rabló -, Levinnél tanultam a szakácsmesterséget."  »

Változik a Bocuse versenyszabályzata

Nemrégiben nyilvánossá tették a torinói Európai Válogatóra vonatkozó versenyszabályzatot, amelyben van néhány markáns változás, amely Pohner Ádám és a magyar csapat felkészülését is befolyásolhatja.  »

4700 kiló olasz kaját vont ki a Nébih

Egy fővárosi, elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszereket forgalmazó cég raktárhelyiségeiben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a helyszínen összesen több mint 4700 kg terméket vontak ki a forgalomból, amelyek között jelentős mennyiségben voltak lejárt, illetve jogellenesen meghosszabbított lejáratú, hamisított élelmiszerek.  »

Litauszki Zsolt a Gundel élén

Litauszki a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki évekig a Zsidai Group kreatív séfje volt, majd egy kétéves Costa Ricai állomás után mostantól az egyik legrégebbi, legnevesebb helyen, a Gundel Étteremben folytatja.  »

Kiválasztották a V4 országok legjobb borait

160 magyar és külföldi pincészet mutatkozott be a Várkert Bazárban, a VinCE Budapest Wine Show a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésében szervezett eseményen. A V4 országok bormustráján Magyarországról a Kristinus Pincészet 2015-ös Olaszrizlingje bizonyult a legjobbnak.  »

Találkozzon Jamie Oliverrel Budapesten!

Itt a lehetőség, hogy találkozzon a világhírű tévés séffel: Jamie Oliver Budapestre jön!  »

A fűszerek királynője - Tahiti vagy Bourbon-vanília?

A fűszerek királynője a vanília. Ez biztos. De melyik? Tahiti vagy Bourbon-vanília? Az európai konyhában a Bourbon-vanília a népszerűbb. Remekül harmonizál az édességek ízével és...

Villányból jön az új bulibor

Egyedülálló együttműködés vette kezdetét Villányban. A közösségi összefogás jegyében a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek.  »

Megvalósulhat a Jóbarátok kultikus kávézója

Sugárzásának tíz évada alatt milliók imádták a Friends című sorozatot világszerte, olyannyira, hogy a szereplők öltözködésükkel, frizurájukkal divatot is teremettek. A díszlet egyes elemei is kultikussá váltak; a széria kávézójának neve például a 2004-es befejezés óta is közszájon forog. Úgy tűnik, hogy a gyártó filmstúdió további fantáziát lát a Central Perkben.  »

Spagettiből készül a világ legélesebb tésztakése

A jó kés a konyhában dolgozó ember legjobb barátja. Egy borotvaéles, kézhezálló penge megkönnyítheti a munkát, a séfek általában nagy becsben is tartják a sajátjaikat. Japánban most száraztésztából készítettek vágóeszközt – meglepően jó eredménnyel.  »

Bezár az egykor Michelin-csillagos Tanti

Újabb remek konyha ajtajára kerül lakat: a Márga, a Laci!konyha után a budai Tanti sem üzemel tovább.  »

Szuperkönnyű húsvéti nyalánkságok a gyerekekkel

Akár a legkisebbek bevonásával is készülhetnek apró édességek az ünnepi asztalra. Idő- és ötlethiányban szenvedőknek mutatunk néhány egyszerű ötletet.  »

Budapestre jön Bottura

Budapestre jön az olasz konyha fenegyereke, Massimo Bottura. Június 1-2-án tartják a Corvinus Egyetemen a Brain Bar konferenciát, amelynek egyik előadója a három Michelin-csillagos modenai étterem, az Osteria Francescana séfje.  »

Fertőző gyorsfagyasztott zöldségekre figyelmeztet a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el!  »

Bárány: így sütik a sztárok

A báránysült a hagyományos húsvéti asztal egyik fénypontja lehet, bár nálunk a legtöbb háztartásban a sonkáé a főszerep. Pedig érdemes esélyt adni egy omlós, szaftos báránypecsenyének is, amely megfelelően elkészítve igazi ünnepi fogásként tündököl az asztalon – erre esküsznek a tévés sztárséfek is.  »

Ismét kapható balatoni angolna!

Hosszú idő után kapható balatoni angolna: a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. a magas vízállásnak és a Sió zsilip megnyitásának köszönhetően üzembe helyezte angolnacsapdáit.  »

1300 kilónyi terméket vont ki a forgalomból a Nébih

Egyszerre két, egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen tartottak ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A vizsgálatot a NAV több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg. A Nébih ellenőrei a két helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le, amelyek között jelöletlen, lejárt és nem nyomon követhető tételek is akadtak.  »

Múzeum nyílik az édesszájúaknak

Cukorkaőrültek figyelem: álomország a láthatáron! Nyáron megnyitja kapuit az első édességmúzeum New Yorkban.  »

Ételekkel is tehetünk a demencia ellen

Az ember egyik legnagyobb félelme az, hogy nem látja át többé a logikus kapcsolatokat, elveszíti az emlékeit, az önállóságát. Agyunk megfelelő működéséért az általunk fogyasztott ételekkel is sokat tehetünk.  »

Mit kínál a piac konyhája?

Március 22-én A SVÉT és a Magyar Konyha magazin közös rendezvényén termelők, szakácsok, gasztronómiai szakemberek vitatták meg, hogyan jussanak el a minőségi termékek az éttermek...

Malom, tormatermelő és sajtkészítő az idei díjazott

A szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránd létavértesi tormatermelő és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő vehette át a 2017-es Magyar Konyha Termelői Díjat Lévai Anikótól, a lap szerkesztőbizottságának elnökétől és Vinkó József főszerkesztőtől. A díjátadóra a Magyar Konyha és a Stílusos Vidéki Éttermiség első ízben megrendezett, a Piac konyhája című termelői konferenciáján került sor.  »

Kis magyar Provance - Valóra vált Dickens-regény Csákberényben

Vannak napok, amikor bármi megtörténhet. A hőmérő higanyszála tizenöt fokkal kúszik fagypont fölé, holott néhány nappal ezelőtt még mínuszban mutatott ugyanennyit. Harminc fokos...

Itt a paraszt Fabergé, a patkolttojás-torta

Ne múljon el húsvét tojás nélkül! Idén valami különlegessel készülünk: Horváth Judit tortái a cukrászat mesterfogásait a népi hagyományokkal ötvözik úgy, ahogy még sosem láttuk.  »

Berlin Wine Trophy: magyar borok sikere Németországban

Hét magyar bort díjaztak arany minősítéssel a berlini versenyen. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt feladatának tekinti a magyar borok népszerűsítését itthon és külföldön.  »

Élelmiszer a műanyagban: ez lesz a vesztünk?

Az Európai Bizottság ősztől tovább szigorítja az élelmiszerekkel érintkező műanyagokra vonatkozó szabályokat; átfogó kutatások folynak, a kérdés pedig folyamatosan napirenden van: vajon mekkora az a mennyiség, amely már valóban ártalmas, illetve mit tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében?  »

Bezár a legendás budai cukrászda

A facebookon jelentette be a Zazzi, hogy vasárnap, március 25-én nyitnak ki utoljára - tortaszeleteik nélkül fakóbb és unalmasabb lesz Óbuda.  »

Több mint 100 Michelin-csillagos séf érkezik Budapestre

A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésének köszönhetően 2018. március 26-án Budapest ad otthont az európai gasztronómia egyik legrangosabb eseményének, az európai Michelin Guide díjátadó ünnepségnek. Öt ország – köztük Magyarország – ezen a gálán tudja meg, hogy mely éttermeik érdemelték ki a Michelin-csillagot. Európa legismertebb séfjei közül legalább 100 érkezik a magyar fővárosba, hogy együtt köszöntsék a Michelin család új tagjait.  »

Mi változik idén az étteremdizájnban?

Elsőre talán meglepő, de annak nyomon követése, hogyan változnak időről időre a vendéglátóhelyek belső terei, nem csupán a szűkebb szakma számára lehet érdekes. Azok a dekorációs ötletek, amelyekkel idén az éttermek dolgoznak, nagy valószínűséggel hamarosan beszivárognak otthonainkba is.  »

Sopron lehet a hazai sörgyártás regionális fellegvára

Közel 2 milliárd forintot költ Sopronban kapacitásfejlesztésre a HEINEKEN Hungária. A vállalat történetének legnagyobb beruházásával a Soproni Sörgyár 30 százalékkal bővítheti gyártási volumenét az elkövetkező két évben.  »

Ezek az ország legjobb boros helyei

Kiválasztotta a borszakma az ország legjobb borbárjait és boros szolgáltatásait. A lista alapján megtudhatjuk, melyik étteremben van a legjobb borlap, melyik borbáré a legjobb kínálat, és hol vannak a legjobb boros szálláshelyek. A zsűri jelöltjeiből a közönség választja ki a kategóriagyőztest, a szavazás április 2-ig tart.  »

Séfek a termelőkért, termelők a séfekért

Ideje összehozni a régióban tevékenykedő vendéglátósokat, séfeket, éttermeket és a tevékeny termelőket: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett és a Pannon Gasztronómiai Akadémia által támogatott Gasztrotali eseményre 2018. május 7-én, a Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központban kerül sor.  »

Ismét magyar sörsiker a nemzetközi versenyen

Ismét magyar sörsikernek örülhetünk: a budapesti Főzdeparkban működő Monyo Brewing három különlegessége is érmet ért a nemzetközi Barcelona Beer Festivalon.  »

Zöldségkert a konyhában

Kevés dolog esik annyira jól tavasszal, mint egy marék friss, ropogós csíra. A különféle növények magjaiból készített szalmácskák egészséges táplálék hírében állnak. Az biztos,...

Mit rejt a szobrász spájza?

Borsos Miklós szobrászművész 1980 szeptemberében egy cikket adott az akkori Magyar Konyhának. A gyermekkor ízeiről ritkán olvashatunk szebb írást.

A szűz az új vegetáriánus?

Úgy tűnik, nő az igény a szűz, alkoholmentes italok iránt; egyre több fiatal érzi úgy, hogy nem feltétlenül kell részegre innia magát, ha szeretne egy jót bulizni. De vajon mekkora a virgin italkínálat?  »

A zöldségek Csipkerózsikája: A rejtőzködő csicsóka

Sokan azt hiszik, krumplifajta. Pedig nem az. A napraforgók rokona, gumói megvastagodott szárképződmények, melyek a gyökereken dudorodnak. Sokáig álomba merülve várta, hogy újra...

Könyvesboltokban is kapható a TOP10 gasztrokalauz

Budapest TOP 10 gasztrokalauz, 30 kategória, azaz 300 szerethető hely, a Magyar Konyha kedvencei. Már kapható az újságárusoknál és a könyvesboltokban is!

Sokkoló élmény miatt hagyta ott műsorát a séf

A nálunk Szombati főzőcske címen futó gasztroshow arca, James Martin elmondta, miért döntött úgy, hogy több sikeres évad után abbahagyja a forgatást.  »

A japánok elhozták kedvenc sörüket Magyarországra

Mióta a japánok megvették a Drehert is birtokló cégcsoportot, számíthattunk rá, hogy az Asahi Super Dry-t, Japán első számú, nemzetközileg is népszerű sörét bevezetik a magyar piacra.  »

Vegyünk mi is csúnya zöldségeket!

A boltokba kerülő gyümölcsöknek és zöldségeknek már-már teljesíthetetlen esztétika kívánalmaknak kell megfelelniük. A nonszensz állapoton sokan változtatnának.  »

Újabb Michelin-csillagok ragyognak Horvátországban

A Michelin Guide horvátországi kalauzában 62 éttermet értékelnek - hárman csillagot is érdemeltek.  »

A robot nem megy ki tízpercenként cigizni

A forró sütőlap mellett állni nem leány-, hanem rémálom - nem véletlen, hogy senki sem hamburgersütögetőként képzeli el élete hivatását - akárcsak nálunk, külföldön sem akarják sokáig betölteni ezt a pozíciót.  »

A napfény ízei - A délolasz konyha

Kulináris szempontból nem baj, hogy Dél-Olaszország nem tudott lépést tartani a modernizációval, mert így jobban megmaradtak a hagyományok – véli Luigi Cremona olasz étteremkritikus, aki...

Mindenki az ehető banánhéjról beszél

Japánban kifejlesztettek egy banánt, amelynek a héja is ehető. Egyelőre nem tudni, a hír inkább botanikai vagy fogyasztói szempontból fontos, mindenesetre az internetezők érdeklődését világszerte felkeltette.  »

Új, titkos összetevővel turbózzák a sört

Két Colorado-állambeli sörfőzde egyesítette erőit, hogy egy igazán meghökkentő összetevőt – friss havat – tartalmazó itallal kápráztathassa el a vendégeket.  »

A sátán ajándéka

"Bemegyünk az erdőbe szegényen, kijövünk gazdagon!" Magyarországon sokan így képzelik a szarvasgombavadászatot. Nem csoda, hiszen hetente olvashatunk meghökkentő híradásokat a "fekete...

A piac konyhája

Sikertörténetek – Márkaépítés – Logisztika. A Magyar Konyha és a SVÉT konferenciája március 22-én, termelőknek és szakácsoknak. A konferencia fő kérdése: hogyan kerüljön minőségi magyar termék a vendéglők, bisztrók étlapjára?  »

Mindennapi kenyerünket - Uniós pályázati menüsor

Talán rá sem ismernénk a hazai gasztronómia némely szegletére az utóbbi évek olyan fejlesztései nélkül, mint a korszerű pékségek felépítése vagy a gombatermesztés felfuttatása.

Pálinka, sör, na meg sajtok és vadak Nógrádban

Nógrád mindig is egy zöld éléskamra volt - itt az ideje, hogy ezek az idők visszatérjenek és ismét régi fényében ragyogjon a dimbes-dombos régió.  »

Kamu volt a vitamin a lisztben, lecsapott a Nébih

Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek, a mikotoxinok és növényvédő szerek mérésén túl a különböző minőségi paraméterekre is külön figyelmet fordítottak. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei. Egy vitaminozottként hirdetett lisztnél például még a kimutatási határértéket sem érte el a vitamintartalom.  »

Orangutánt ölünk vacsora közben?

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához.  »

Így készíts jó burgert! – Bourdain tízparancsolata

Anthony Bourdain szerint egy burgert nem kell túlbonyolítani – a lényeg, hogy könnyen, akár fél kézzel is meg lehessen enni. Ezzel szemben van, aki szereti mindennel jól megpakolni.  »

Ismét Séfasztal vacsora - a legjobbak egy helyen!

2010-ben került sor az első Séfasztal vacsorára. Azóta hét különböző helyszínen rendezték meg, azért, hogy az összehívott séfek kötetlenül, jó kedvűen együtt tudjanak tölteni úgy egy napot, hogy beszélgetnek, eszmét cserélnek egymással.  »

Damniczki Balázs felkészült a tavaszra

A Damniczki Budapest a nyitás óta eltelt két évben megmutatta, hogy fagylalt, sütemény és kávé terén nem ismer kompromisszumokat, a legjobbat kívánja adni a vendégei számára. A cukrász manufaktúra gazdag fagylaltválasztéka, a sütemények és péksütemények szortimentje mellett, újabb izgalmas, szezonális monodesszertekkel várja a hozzá érkező vendégeket.  »

A férfi, aki a borok da Vincije lenne

Sandro Bottega, a világ harmadik legnagyobb prosecco márkájának tulajdonosa inkább lenne Leonardo da Vinci, mint Johnnie Walker.  »

A klímaváltozás győztese az angol pezsgő

Angliában vásárolnak területeket a francia champagne-házak; a klímaváltozás miatt ugyanis egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő. A tendencia gyorsan erősödik: 2015-ben 46 aranyérmes termékkel, egy évvel később már világbajnok Blanc de Blancs pezsgővel dicsekedhettek az angolok. Az új trendeket a magyar szakmabeliek sem hagyják figyelmen kívül, akiknek áprilisban a pezsgő-világbajnokság alapítója, Tom Stevenson tart kóstolóval egybekötött előadást az angol pezsgőforradalomról.  »

Deadpool egyszerűen megvette az Aviation Gint

A hollywoodi sztár, Ryan Reynolds, akit a nagyközönség leginkább talán az antihős Deadpool megformálása miatt ismer, nem sokat teketóriázott: először megkóstolta, majd megvásárolta az Aviation Gint.  »

Gusztustalan állapotok a Pannon Food Cateringnél

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését a Teletálhoz kötődő cégnél.  »

Mindennapi kenyerünket. Uniós pályázati menüsor

Talán rá sem ismernénk a hazai gasztronómia némely szegletére az utóbbi évek olyan fejlesztései nélkül, mint a korszerű pékségek felépítése vagy a gombatermesztés felfuttatása....

Fejlesztések a tőkétől a pincéig. A három pálinkás

Miközben a borturizmus kifejezést már egy évtizede sem kellett magyarázni, pálinkás megfelelője még eléggé furcsán hangzott. Ezért határozták el tíz éve az ország délkeleti részén...

Legyen-e rózsaszirom az italban?

Szakértők szerint a gin növekvő népszerűsége 2018-ban sem lankad, sőt: újabb trendek várhatók a boróka alapú ital fogyasztásában. Egyre több ízesített gin jelenik meg például idén a piacon – egyesek úgy látják, hogy ez az ital jövője, mások szerint viszont ideje megkongatni a vészharangot. Mindenesetre a briteknél most ismét felbukkant egy különleges, rózsaszirom ízesítésű verzió.  »

A jövő fagyija cukor nélkül is krémes lesz

Úgy tartják, a cukor a gelato krémes selymességének egyik legfontosabb alapja. Új technológiákkal most azon dolgoznak, hogy az állag és az íz megőrzése mellett a finomsághoz minél kevesebb cukrot kelljen hozzáadni.  »

A sportcsarnokban terjeszkedik a Séf asztala

A Wolf András séf nevével fémjelzett, minőségi gyorsételeket kínáló konyha terjeszkedni kezd - a pláza után irány a sportpálya.  »

Fine dining mellé illő koktélok

Pintér Árpád videóban meséli el, milyen sorsa van a Baraka Gin Tonic zsúrkocsijának. Az étterem bártendere, Mácsai Bence egy az éttermekben szokatlan szervizzel és 8, már most ikonikus itallal lepte meg Budapest egyik legjobb fine dining éttermének, a Barakának közönségét. Az étterem minden hónap harmadik csütörtökjén egy-egy koktélra fókuszált eseménnyel is várja a vendégeket. Február 22-én jön a Gin Night. Most van még esély megkóstolni a téli italokat!  »

Milyen a sör, ha Bátorságnak hívják?

Egy szingapúri sörfőzde az italait különféle érzelmekről nevezte el. Gyártanak Öröm, Béke, Tisztelet, Szerelem vagy Remény címkét viselő sört is. Érdekes marketingfogás, és állítólag a nedűk sem rosszak.  »

Összefogott a magyar sörfőzde és a világmárka

Újhullámos kraft sört mutatott be a Horizont Brewing a Carlsberg Hungary-vel közösen. Magyarországon eddig példa nélküli kapcsolatnak lehetnek tanúi a minőségi kézműves sörök rajongói, ugyanis első alkalommal működik együtt egy hazai kisüzemi sörfőzde és egy vezető nemzetközi sörforgalmazó. A Horizont által megalkotott Delight IPA-t a Carlsberg terjeszti Magyarországon.  »

Whiskys édesség a szerelmesek ünnepére

Rengetegen imádják, és legalább annyian utálják Szent Bálint, azaz a szerelmesek védőszentjének ünnepét, a Valentin napot. Kevesen tudják azonban, hogy február 14-e nem kizárólag a szerelmespárok napja: családunkat és barátainkat is érdemes emlékeztetnünk arra, hogy fontosak számunkra.  »

Magyarország Tortája: íme, a döntősök

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért.  »

Ingyenes gin-tonik automata Londonban

A londoniak mindig vevők egy pohárnyi finomságra – főleg, ha ingyen kapják. Ebből indultak ki a Brewdognál, amikor kitalálták, mivel hirdethetnék leghatékonyabban új italukat.  »

450 forintból készült az év legjobb menzaétele

A hatodik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsversenyen, a korábbi évek sikereit is felülmúlóan, 52 csapat vett részt. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot.  »

Budapest a tíz legjobb úticél egyike

Lendületben a hazai turizmus és a vendéglátás: 2017-ben igazán remek évet zártunk. állítják a szakértők.  »

Ötfogásos sörvacsora a Gellért lakosztályéttermében

Hamarosan eljő a maláta és a komló szerelmeseinek a legszebb téli hétvégéje, a III. Indoor Sörfesztivál a Danubius Hotel Gellértben.  »

Óriási lehúzás a netes sztár, Nusret étterme

Nusret Gökce, vagy ahogyan az emberek ismerik, Salt Bae étterme épphogy megnyitott New Yorkban, máris a vélemények kereszttüzébe került. A sózási technikájával internetes mémmé vált török séf Nusr-et nevű étterme állítólag óriási lehúzás. És ha mindez nem lenne elég, még az egészségügyi hatóságok is rászálltak.  »

Már nem menő a pia Litvániában

Január elsejétől már tilos alkoholos italokat reklámozni a litván médiában; sem a tévék, rádiók, sem pedig az újságok és magazinok nem közölhetnek ezek fogyasztására buzdító anyagokat. A nemzetközi magazinokból szintén el kellett volna távolítani a hirdetéseket – végül megállapodás született.  »

Már nem csak Budapesten verik át a turistákat

A turisták lehúzása az idegenforgalom szempontjából legvonzóbb városokban sajnos nem új keletű; szinte minden országban történnek túlszámlázással kapcsolatos esetek. Ez alól Velence sem kivétel. A város gyorsan reagált, de a hírnéven esett csorba nem könnyen köszörülhető.  »

Megvan, miből főznek holnap a Bocuse d’Or-on!

A Sirha kiállítás első napján kihirdették a holnapi Bocuse d’Or hazai döntőjének két meglepetésalapanyagát, megnéztük, hogyan vásárolnak be egy ilyen megmérettetéshez a versenyzők, és megvan az idei év Desszert Versenyének győztese is.  »

Mivel itassuk a diplomatákat?

Kíváncsiak lennénk, hogyan ejtik ki a külföldi diplomaták a Csókaszőlő vagy a Kunsági Cserszegi Fűszeres szavakat. Mert itt az idő, hogy megismerjék a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáit és az abból készült borokat.  »

Korlátlan sörkóstolással nyit újra a sörhotel

Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik február 16-18 között a Gellért Hotel. Az idén 100 éves szálloda falai közt mintegy 100 féle sört kóstolhatunk számolatlanul, a csúcsgasztronómia híveit pénteken és szombaton ötfogásos sörvacsora valamint a pazar panorámájú Lakosztályétterem várja, vasárnap pedig egy izgalmas Sörbrunch, korlátlan étel- és italfogyasztással.  »

Fejlesztések a tőkétől a pincéig. Pezsgő vidékek

Nincs jobb módszer a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére, hűségének erősítésére a kóstolóknál, érdemes tehát a feltételek megteremtésébe fektetni – ezt tapasztalják a...

Nem akar árat emelni a Lidl

Egységes nemzetközi zöldség-gyümölcs beszerzési szabályzatot adott ki a Lidl, Magyarországon február 1-jétől vezették be - közölte a Lidl Magyarország Bt. pénteken az MTI-vel.  »

Egérpiszok és penész a pesti horrorpékségben

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.  »

Benvenuti al Sud! Dél-Olaszország a SIRHA Budapesten

2018. február 7-9. között Dél-Olaszország tartományaiból érkeznek kiállítók a SIRHA Budapest élelmiszeripari vásárra az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency)...

Csülök és velő: ezt főzik a magyar Bocuse-on

Itthon borjúszűzből, Torinóban borjúkarajból kell tökéletes hústálat alkotnia a magyar Bocuse d’Or versenyzőnek. Jövő héten kezdődik a Sirha Budapest kiállítás, ahol kiderül, ki fogja képviselni Magyarországot a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének európai döntőjén.  »

Egy tonna marhahúst semmisített meg a Nébih

Egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító üzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.  »

Ilyen söröket még nem látott Budapest

Láttuk már százféle sörfesztivált Magyarországon, de ilyet még nem: május 25-én és 26-án a BPBW Beer Week in Budapest 2018 kóstolónapjai komoly meglepetéseket tartogatnak. Az esemény különlegessége nem csak az itt elérhető ritkaságszámba menő, egyedi, vagy épp extrém főzetekben mutatkozik meg, de abban is, hogy az ideérkező külföldi sörfőzők személyesen csapolják majd a söreiket.  »

Madrid Fusión 2018

Fiatal európai szakácsok, japán, orosz, izraeli és német feltörekvő séfek, ismert spanyol konyhafőnökök mellett egy magyar résztvevő is volt a Madrid Fusión idei kongresszusán. Nagy Zoltán (Boutiq’Bar) a nagyszínpadon kevert egy koktélt a két Michelin-csillagos Sebastian Frank fogásához, akit a kongresszuson választottak meg Európa legjobb séfjének.  »

Harry herceget nem érdeklik a hagyományok

A brit királyi család mozgalmas hónapok elé néz: Katalin várhatóan áprilisban ad életet harmadik gyermekének, májusban pedig Harry herceg áll oltár elé. Ez utóbbi eseménnyel kapcsolatban már egyre több részlet körvonalazódik, már tudható például a helyszín, és valószínűsíthető a – hagyományosnak nem nevezhető – esküvői torta ízesítése is.  »

Lecsapott a párizsikra a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Összesen 30 párizsit vizsgáltak, köztük szeletelt és rúd kiszerelésű termékeket. Laboratóriumban ellenőrizték, hogy ezek a húskészítmények valóban megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.  »

Bourdain reméli, többet ad néhány receptnél

Anthony Bourdain a konyha és a tévé igazi veteránja, új videós minisorozata, a Perfect Dish kapcsán arról beszélt, hogy reményei szerint a műsorai kicsit a nézők gondolkodását is megváltoztatták.  »

Kitiltanák az EU-ból a pálmaolajat?

A magyar napraforgótermelő-gazdák az elmúlt évben minden idők második legjobb termésátlagát érték el 2,84 tonnával, de a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szakértői szerint ez tovább javulhat az idén.  »

Nem is akkora üzlet a gourmet piac?

A „food hall” kifejezést sokan csak mostanában használjuk, így voltak ezzel New Yorkban is az évtized elején. 2010-ben csupán tucatnyi étterem-komplexum működött az Egyesült Államokban, 2018-ra viszont egyes előrejelzések szerint már háromszáz ilyen lesz az országban. A siker tehát óriásinak látszik, azonban a felszín alatt mégsem ennyire rózsás a helyzet.  »

Elhunyt Paul Bocuse

Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett.  »

Magyar lángos a vietnami tengerparton

Egy lángos strandolás közben mindig jól esik. Ez akkor is így van, ha az ember éppen a vietnami tengerparton kirándul. Olvasónk lepett meg minket néhány képpel, hogy mi is megismerjük, milyen az ázsiai ország egyetlen magyar étterme.  »

Először nyert díjat magyar lager a cseh sörversenyen

Hazánkból idén egyedül a Szent András Sörfőzde tért haza díjakkal Európa egyik legrangosabb szakmai sörversenyéről, a Csehországban megrendezett nemzetközi World Beer Idolról. A három bronzdíjat a főzde imperial pilsnere, a Monarchista, a valódi gyümölcsből készült Málnás Búzája és a limitált kiadású ünnepi főzete, az Esthajnal ’17 nyerte. A Szent András Sörfőzde olyan versenytársak között érdemelte ki az elismerést, mint a cseh Svijany, a belga Huyghe Brewery vagy a német Schwarzbräu.  »

Sör készülhet az űrben

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.  »

Márciusban Budapesten tartják a Michelin díjátadó gáláját

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.  »

Whiskys finomságok a téli depresszió ellen

Bár a klasszikus, kandalló mellett bóbiskolós, az ablakon keresztül havas fenyvesekre kikandikálós téli estek még váratnak magukra, a szürke, esős napokat is érdemes bekuckózással befejezni.  »

Vigyázat: itt a sertéspestis a magyar határon

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.  »

Visszahívták a polcokról a Szentkirályi ásványvizét

A Metro Kereskedelmi Kft. minőségi hiba miatt kezdeményezte a szénsavmentes, 0,75 literes, üveges Szentkirályi ásványvíz visszahívását, valamint elővigyázatosságból felfüggesztette az 1 kilogrammos, Aro márkájú, füstölt lazac forgalmazását is, mert a termék érzékszervileg nem volt megfelelő - közölte a cég a honlapján pénteken.  »

Milyen színű az unikornis könnye?

Van az a típus, akinek gyerekkorában nem a Mikulás, hanem a Krampuszok voltak a kedvencei. Később Vader nagyúr volt nála a sztár Obi-van Kenobi helyett, felnőttként pedig ő az, aki némi nosztalgiával gondol a legendás kamaszkori éveire, miközben a Napalm Death korai lemezeit hallgatja. Vajon ők lehetnek a fekete gin célcsoportjában?  »

Az ország tortája után itt van Magyarország étele

Van Ország tortája, nyaljuk az Év Fagylaltját, mostantól sorakozhatunk Magyarország ételéért is. A ma meghirdetett gasztronómiai verseny mottója a „Hazai ízek, reális jövő”.  »

Elhunyt a Szamos édesipari manufaktúra alapítója

Életének 97. évében elhunyt Szamos Mátyásné, Hajdú Margit a főként a marcipánjáról ismert neves édesipari cég, a Szamos alapítója.  »

Pornósztár miatt perelik a pezsgőházat

Forrnak az indulatok a nevezetes francia Champagne-vidék egyik legrégebbi, 1811-ben alapított pezsgőházában. A Charles de Cazanove Pezsgőház alapítójának leszármazottja ugyanis egyenesen botrányosnak tartja, hogy a márkát egy korábban felnőttfilmekben domborító színésznő, Clara Morgane képviseli.  »

San Franciscóban imádják a magyar konyhát

Még az Egyesült Államok legdrágább városában is megállja a helyét a magyar konyha. Több amerikai gasztronómiai oldal is felkapta San Francisco közép-európai, zömében magyar ételeket kínáló éttermét, a Dunát, amelyet már a város egyik legjobbjának tartanak.  »

Csirkepörköltet főztek a kapuváriak a római szegényeknek

Ötszáz személyre készített meleg ételt a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata a Szent Egyed katolikus közösség római menhelyén szombaton. Az amatőr főzőcsapat 2015-től minden évben vízkereszt ünnepén segít a római rászorulókon.  »

Robert De Niro adta az első lökést Nobunak

Nobu Matsuhisa a kulináris világ Madonnája: őt is leginkább a keresztnevéről ismerik. A séf, miután a 70-es években Japánból az Egyesült Államokba emigrált, felső kategóriás sushi birodalmat épített. Mára az egész világot behálózzák éttermei; de hogy hogyan kezdődött az egész, arról saját maga mesél egy könyvben.  »

Ellopták a világ legdrágább vodkáját

Ellopták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót (mintegy 340 millió forintot) érő üveg vodkáját egy koppenhágai gyűjteményből - jelentette a The Local.dk hírportál.  »

Reggeli a Tiffany-nál: Audrey Hepburn imádná!

Ilyen az, amikor a jó marketinges munkája beérik: vegyünk egy milliók által ismert szófordulatot, és keltsük életre. A Tiffay & Co. megnyitotta legelső kávézóját Manhattanben – álom (tényleg) luxuskivitelben.  »

A kétcsillagos Steirereck étterem lesz a Gourmet vendége

Nem akarnak nagyobbra nőni, de a régióban terjeszkednének, mondta el a Kreatívnak Nemes Richárd, a Gourmet fesztivál főszervezője.  »

Luxus Las Vegasban: 100 dolláros aranytömb a tányéron

A Wynn Resortban működő SW Steakhouse híres és nagyra tartott szereplője az amerikai konyhaművészetnek, fogásai inkább a fényűző, mintsem a mindennapi gasztronómiát képviselik; új desszertjükkel azonban a luxust újabb magasságokba emelték.  »

Végre olcsóbb lesz a hal

Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése - emlékeztetett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.  »

Gyomorkönnyítő praktikák: ezeket fogyasszuk a repülőn

Téli szünet meleg éghajlaton? Vagy családi látogatás a messzire szakadt rokonoknál? Hamarosan indul a téli csúcsidőszak, amikor sokan készülnek jól megérdemelt, régóta vágyott hosszabb utazásokra. Hogy a kaland ne a repülőút miatt maradjon emlékezetes, érdemes néhány táplálkozási tippet szem előtt tartanunk.  »

A tiltásnak vége, mehet a Kinder-tojás az USA-ba

A népszerű édesség-játék kombináció hosszú évtizedek után belép az amerikai piacra. A Kinder-tojás ugyanis a hetvenes évek óta tiltólistás volt az USA-ban.  »

Gyerekpezsgőket vizsgált a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a gyerekpezsgőket vizsgálta a Szupermenta terméktesztjén. Az ellenőrzés középpontjába ezúttal kilenc almaleves, két szőlőlé alapú , illetve két, alkoholmentes borból készült habzó italt került. Laboratóriumban mértek – többek között – színezék, cukor- és édesítőszer tartalmat, illetve a habzó italok esetében a tényleges alkoholtartalom vizsgálatát is elvégezték.  »

Iszonyatos penészhegyek a kalocsai húsfeldolgozóban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei számos műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságot tártak fel egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben. A hatóság az ellenőrzés során 2580 kg hús, húskészítmény és fűszer forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.  »

Ilyen pizza készült a Nemzetközi Űrállomáson

A jó pizzát mindenki szereti. Az űrhajósok sem kivételek, viszont a finomság a világűrben viszonylag nehezen hozzáférhető. Pontosabban egyáltalán nem. Így volt ez eddig.  »

Miből lesz a hurka, kolbász?

A disznóvágás hazánkban még élő hagyomány, s jó lenne, ha ez minél több helyen meg is maradna, hogy a vendégek átélhessék a tor ünnepi hangulatát, megízlelhessék a tradicionális...

Megőrülnek Nigella konyhai cuccaiért

Nigella Lawson új műsora nem csak a jó receptek miatt sikeres: úgy tűnik, hogy a nézők mindenért odavannak, amit a híres tévés konyhájában látnak.  »

Nem került Magyarországon forgalomba a szallmonellás csoki

Nem került forgalomba a Rossmann magyarországi üzleteiben olyan csokoládékészítmény, amelyben egy németországi vizsgálat baktériumszennyeződést talált - közölte a Rossmann Magyarország pénteken.  »

Öt afrodiziákum, plusz a tudomány, ami mögöttük van

Sokat lehet már tudni arról, hogy vannak bizonyos ételek, amelyeket fogyasztva könnyebben kerülhetünk „hangulatba”. Azonban ennek tudományos hátteréről egy átlagember keveset hall.  »

Hogyan vegyünk jó pezsgőt? 3+3 tipp az ünnepekre!

A tradicionális, palackban erjesztett és érlelt pezsgők az aperitif kategórián túllépve mára itthon is a legjobb borokkal váltak egyenrangúvá a gasztronómiában. Nem hiányozhatnak a Michelin-csillagos éttermekből, ahogy egy kellemes otthoni vacsora alkalmával is a társaság kedvencei. 3+3 tipp, mire figyeljünk oda a választáskor és amikor bontjuk a palackot.  »

3200 kiló húst zárolt a Nébih a Fény utcai piacon

Súlyos higiéniai problémákkal és élelmiszerbiztonsági mulasztásokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy fővárosi piacon működő, húskészítményeket forgalmazó kereskedelmi egységben egy múlt hét eleji ellenőrzés során. A hatóság több mint 3,2 tonna lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, valamint penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított, vagy tárolt termék forgalomból való kivonását és megsemmisítését rendelte el, továbbá – a hibák kijavításáig –felfüggesztette az üzlet működését.  »

Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával a magyar egészségügy digitalizációjának új fejezete kezdődött meg.

Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé...

Ez a legjobb sajt a világon

Kiderült, hogy idén melyik a világ legjobb sajtja. Nem, nem francia, nem is olasz, de még csak nem is holland.  »

Ilyen belülről az ételek Disneylandje

November közepén megnyílt az olasz kulináriát népszerűsítő, monumentális FICO Eataly World. Kíváncsi, milyen az ételek Disneylandje belülről?  »

Gasztronómiai fejlesztések európai uniós forrásból

Konyhai eszközökre vagy gépekre gondolunk legtöbbször, ha azt halljuk, hogy egy gasztronómiai, édesipari vállalkozás pályázati pénzt használt fel. De a támogatott körbe egy míves...

Eljött a mi időnk?

Budapesten járt a Madrid Fusión spanyol gasztrokiállítás és vásár vezetősége, hogy megismerje a mai magyar konyhát és eldöntsék, részese lehet-e 2019-ben Budapest a világ leghíresebb...

Ötórai tea a karácsonyfa alatt

Betegeskedő hercegnő, ködös Anglia, na meg a gyarmatok – ahhoz, hogy az ötórai tea elterjedjen, ezek kellettek. Most a várkonyi Amade Kastélyszállóban élheti át azt, amiért annyira...

3,5 tonna hamis mézet foglalt le a Nébih

Előzetes adatgyűjtést követően egy méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések során a szakemberek 21 hordó (kb. 3600 kg) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak. Elrendelték a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését.  »

Ne maradjon le a sertéshús az ünnepi asztalról sem!

A sertéshús finom, és a modern táplálkozási irányelvek szerint is érdemes disznóból készült fogásokat enni. A malachús fontos – többek között – az agy és az idegrendszer...

Taroltak a férfiak a Par Excellence-en

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) hivatalos keretek közt kihirdette a 2017-es Par Excellence díj nyerteseit. A díj szellemisége magában hordozza a szövetség célját, ami a magyarországi gasztronómia és italkultúra erősítése és fejlesztése. Az idei év a férfiaké volt.  »

Ordas kamu a Himalája-só?

A pasztell rózsaszín, Ázsiából származó só az elmúlt évek egészséges táplálkozási irányzatának egyik alappillére lett. Úgy tartják, képes csökkenteni a vérnyomást, javítja a vérkeringést, kiegyensúlyozza a pH-t és méregteleníti a szervezetet. Hype vagy valós tények állnak a trend mögött?  »

Már megint a Twitteren puffog Gordon Ramsay

Gordon Ramsay nem arról híres, hogy a véleményét megtartja magának. Így történt ez a nemrégiben is, amikor tudomására jutott, hogy egy neves étterem nyomatékosan megkérte a vendégeit, hogy ne fotózzák az ételeket.  »

Télen még könnyebb kiszáradni

A megfelelő hidratáltság fenntartása sokunk számára jelent kihívást, főleg a téli hónapokban, pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás ilyenkor is rendkívül fontos. De pontosan mit tesz a testünkkel a kiszáradás és milyen ételekkel pótolhatjuk leghatékonyabban a folyadékot?  »

Magyar vidéki étterem a világ legjobbjai között

Megjelent a La Liste, a világ legjobb éttermeit bemutató lista: az ezerben magyarok is vannak!  »

Retró vagy menő? Nagy dobás lehet az alutasakos whisky

Egy bizonyos kor felett valószínűleg nincs ember, akinek ne lenne emléke egy nyári vakációról, amikor vékonyka szívószálon át alutasakos ivólevet szürcsöl a barátaival. Az egyébként önmagában is innovatív, új whisky szolgáltatásához ezt a nosztalgikus érzést adja egy kreatív brit csapat.  »

Magyar borokat visz külföldre a Tesco

Kormányzati, kereskedelmi és termelői közreműködéssel népszerűsít és értékesít magyar borokat a Tesco Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, majd a jövő év tavaszától az Egyesült Királyságban is.  »

Afrikai sertéspestis az ukrán határnál

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A Nébih újfent felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, illetve a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések, különösen az élelmiszerhulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalom betartására.  »

Világsztár lett a török hentes

A török hentesből globális sztárrá vált „sószóró fenomén”, Nusret Gökce, alias Salt Bae hamarosan beveszi a Nagy Almát: frissensülteket áruló étterme egy hónapon belül megnyitja kapuit.  »

A Sauska több borát visszahívatta a Nébih

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska pincészet villányi üzemében, amelynek lefolytatásáig elrendelték egyes termékek zárolását és forgalomból történő visszahívását - tudatta kedden a hatóság. A borászat közölte: a visszahívás a borok fogyaszthatóságával nincs összefüggésben.  »

A magyar borászat kitörési lehetőségei

Pénteken a somlói Tornai Pincészet hagyományos, András-napi bormester találkozóján szakértő előadók beszéltek a klímaváltozásról, kereskedelemről és a támogatási rendszerről, gyakorlati tanácsokkal is szolgálva a termelőknek. Napjainkban ugyanis e három, kiemelten fontos változó együttes hatásával kell számolni a bortermelésben. A találkozó tanulsága, hogy ha jól használjuk adottságainkat és a meglévő közös tudást, akkor a magyar borászat előnyére fordíthatja e komoly veszélyeket hordozó változásokat. De ha nem jól reagál, akkor lemarad a nemzetközi versenyben.  »

A britek tevetejet isznak

Az egyik brit áruházlánc új terméket vezetett be a napokban, amely meglehetősen megosztotta a közvéleményt: piacra dobtak egy új tejet, amely nem éppen a kontinensen hagyományos forrásból érkezik: tevetejet tettek a polcokra.  »

Zseniális ötlet vagy a hagyomány meggyalázása?

Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.  »

„A jó kávé divat lett”

Sárközi Ákost kérdeztük az ország kávézási szokásairól és a kávéfogyasztási lehetőségekről.

8 millió forintnyi bírság a Nébihtől

2017-ben – a tavalyi évhez képest – a duplájára, 8 millió forintra nőtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által, jogszerűtlen horgászat és halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok összege. A hatósági pénzbüntetés arányosan emelkedett az Állami Halőri Szolgálat működéséhez köthető tettenérések és feljelentések számával – mondta Zsigmond Richárd, a Nébih Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a december 1-jén, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.  »

A másnaposságnak vége?

Szinte mindenkinek van egy tuti tippje a bulizós éjszakákat követő macskajaj kezelésére. Tudósok azonban azt ígérik, hamarosan nem is lesz szükség a házi praktikákra – már dolgoznak az italon, amelytől garantáltan fejfájás és hányinger nélkül ébredünk egy átmulatott este másnapján.  »

Karácsonyi bevásárlás a profik áruházából

Csak decemberben kártya nélkül is lehet vásárolni a METRO-ban.

Kapható az alma, ami nem barnul meg

Az alma, sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan, bizony megbarnul, ha felszelik vagy beleharapnak. Sokan sokféle praktikával próbálták mindezt megakadályozni – igazából sikertelenül, maximum részleges sikerrel. Az Opál nevezetű fajta azonban nem barnul – és még csak nem is génmanipulált.  »

Élelmiszer-manufaktúra a fogyatékkal élőknek Szekszárdon

Élelmiszer-manufaktúrát és látogatóközpontot hoz létre a fogyatékossággal élőket foglalkoztató Kék Madár Alapítvány Szekszárdon, az üzem hasznát a szervezet a hátrányos helyzetűek segítésére fordítja.  »

Bocuse: összecsapott az utánpótlás

Lezajlott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia utánpótlás. A győztes az Arany Kaviárból érkezett Lendvai Levente lett.  »

Ön mennyit hízott idén?

Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.  »

A borkóstolás megtanulható

Ha azt mondjuk, hogy a bor története szinte egyidős a civilizált ember történetével, több mint banalitás. Ha annyit állítunk: kultúránk része, az szintén kevés. De ha azt mondjuk, hogy...

Erdő a pesti belváros fölött

Fekete berkenye, homoktövis, boróka, ibolyalikőr, szarvashús, moha, sóskaborbolya és dohány - az erdő inspirálta fogyasztható növények, gombák, gyümölcsök és az erdőben található állatok inspirálták a High Note SkyBar csapatát, akik igazi kuriózummal álltak elő az őszi-téli időszakra: erdőt varázsolnak a belváros fölé.  »

Victoria megmutatta Beckhamék zöld szörnyét

A lánybanda tagból focista-feleséggé, majd divatikonná avanzsálódott, négygyermekes édesanya zöld smoothie-val tartja formában a Beckham családot.  »

"Ötször? Hülyeségnek tartom" - Whittingstall a zöldségevésről

A River Cottage lelke, a neves televíziós gasztroarc Hugh Fearnley-Whittingstall szerint a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást előíró szabály ahelyett, hogy segítene, inkább feleslegesen megnehezíti az étkezéseket.  »

Magyar torokba magyar bort? Mennyit?

Nincs titok, most mindent megtudunk, kiderül, mit iszunk és mennyit: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a magyar bor legfontosabb piacának, Magyarországnak. A szőlész- borász szakmai önkormányzat hiánypótló reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól.  »

Vadvacsora az Amadéban

A szarvas és a fácán szabadon sétált az egyik füzesből a másikba, puhafa erdőből a keménybe. „Gyengébb teleken hintésre nem is igen járnak, jobb táplálékot találnak ők a vadonok...

Díjat nyert a magyar pattogatott kukorica

Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája. Az itthon merésznek számító íz kombinációval bevezetett Caramoon-ra komoly beruházásokkal készült a cég. Sikerét a nemzetközi elismerések mellett az eladások is igazolják: piacra kerülése óta csaknem 2 millió tasak fogyott a termékből, amely mára már több mint 23 országban, köztük Thaiföldön és Izraelben is kapható.  »

Vajon melyik lesz Magyarország söre?

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás az Ország Söre kampánnyal együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.  »

Ajándékozzunk egymásnak időt – Sunday Brunch az ARAZ Étteremben

A hétköznapok rohanása után mindannyian érezzük, miért jó ráérősen elkölteni a vasárnapi ebédet együtt a szűkebb vagy tágabb családdal, barátokkal. Ha mindezt étteremben tesszük,...

Szennyezett tojás a szomszédban: Fipronil Szlovéniában

A szlovén állategészségügyi hivatal minden bejegyzett tojástermelőnél ellenőrzést tart a következő egy hónapban, miután kiderült, hogy két termelő is tiltott, fipronil tartalmú rovarirtó szert használt - közölte a szlovén POP TV szerdán.  »

Támogatást kérnek a kiskertészeknek

Rendkívüli támogatást kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az október végi vihar során károsult fóliás kiskertészetek segítésére - közölte az agrárkamara szerdán  »

Gábelfrühstück, vagyis irodalmi villásreggeli a balatonfüredi Borcsa Étteremben

Ha egy igazán különleges irodalmi és gasztronómiai élményre vágyik, akkor látogasson el november 19-én, vasárnap 11:00 órakor a Borcsa Étterembe.  »

Tölts fel egy tányért étellel!

Reggeli, ebéd, vacsora: az evés az egyik legjobb dolog a világon, amit természetes dolognak tekintünk. Mégis, a világon és sajnos hazánkban sem az sok ember számára, vannak, akik nap mint nap éheznek. Az Együnk Egymásért kampányt immáron 6. alkalommal indította útjára a Magyar Élelmiszerbank, amelynek célja, hogy interaktív adománygyűjtéssel még több rászoruló számára biztosítsa a téli időszakban az élelmiszerellátást.  »

Fantasztikus lelet: 8000 éves boroskancsót találtak

Két grúziai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak - számolt be róla a BBC.  »

Isteni tunkolnivalók a világ körül

Ha vendégvárásról van szó, a mártogatósok, vagyis dipek népszerűsége töretlen. Gyorsan, akár előre is elkészíthetők, színükkel pedig remekül feldobják a társasági asztalt. Kenhetjük pirítósra, tunkolhatjuk chips-szel vagy ropogós zöldségekkel – minden esetben nagyszerű étvágygerjesztők, laza baráti összejövetelek szinte kihagyhatatlan szereplői. De van élet a sajtszószon és a salsán túl is.  »

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken.  »

A november a vörösboroké

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.  »

Még nincs munkaerőhiány a sörgyárban, de lehet

A Dreher Sörgyáraknál még nem tapasztalható az a kiugró munkaerőhiány, amely számos más vállalkozást sújt, de látva a munkaerőpiaci trendet, fel kell készülni erre a lehetőségre is – vélekedik Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak HR igazgatója, aki a hosszú távú munkaerő-stratégiában, ugyanakkor a megkülönböztető, interaktív és élményalapú toborzásban látja a megoldást. A cég rendhagyó állásbörzéje hatalmas érdeklődés mellett, teltházzal zajlott le.  »

A jövő magyar borászai egymást segítik

Öt új taggal bővült 2017-ben a Junibor és új elnököt is választottak Gál Tibor személyében. Az üzenet egyértelmű: továbbra is a borászok új generációjának legfontosabb szervezete lennének, tömörítve az ország legtehetségesebb fiatal szakembereit.  »

Rangos díjat nyert az Aldi vörösbora

A diszkontáruházi termékeknek azért, mert olcsóbbak, nem kell rossznak is lenniük – a napokban ezt bizonyította az Aldi, amely bezsebelte az egyik legtekintélyesebb boros díjat.  »

Ha az Isten sem ment meg a jó szürettől

A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, így adva szemléletes képet egy gyakorlati szüreti jelentés formájában.  »

Széll Tamást külföldről is szemmel tartják

A magyar séfért, Széll Tamásért rajong a világhírű Finediniglovers portál – most már ők is tudják, néha egy piacra kell menni, ha Budapesten akarunk igazán jót enni.  »

Kiemelkedő termés volt Villányban

Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó - tájékoztatott a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.  »

Nem utópia: több államban betiltották a túl erős sört

A Samuel Adams Sörfőzde évente jön ki különleges, kézműves söreivel, amelyek hírhedtek az átlagosnál jóval magasabb alkoholtartalmukról. Az idei ital a korábbiaknál is „meggyőzőbbre” sikerült: az USA több államában sem lépheti át a határt.  »

Itt az ősz, figyeljünk a vitaminokra!

Egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, és testsúlyunkra is jobban odafigyelünk, mint pár évvel ezelőtt. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben táplálkozzunk, miközben az alakunkra is vigyázunk? Abban biztosak lehetünk, hogy a napi többször keveset elvvel és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával nem foghatunk mellé.  »

Jamie Oliveré a legegészségesebb családi étterem

Oliver étteremlánca, a Jamie’s Italian harmadszor is Nagy-Britannia legegészségesebb családi étterme lett. A lista, amelyet egy kampány keretein belül, Hugh Fearnley-Whittingstall segítségével állítottak össze, a brit családok által leginkább kedvelt, 25 éttermet vizsgálta.  »

Menü, amitől könnyezünk örömünkben

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén hetedik alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melyen a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek. Az ő 1881-ben kiadott Magyar-francia szakácskönyve alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.  »

Drágul a tojás, nincs mit tenni

Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtökön.  »

Hajdúszoboszló: lecsapott a Nébih a Hotel Silver éttermére

A négycsillagos hajdúszoboszlói Hotel Silver szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az egységben számos – adminisztratív, higiéniai és élelmiszerbiztonsági – hibát tártak fel az ellenőrök, továbbá mintegy 150 kg lejárt, nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.  »

Mit ne mondjunk soha egy vegánnak?

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik egészségügyi vagy környezettudatossági megfontolásból tartózkodnak az állati eredetű élelmiszerektől. Hiába elterjedtebb ma már ez az életstílus, a vegákat mégis gyakran ostromolják olyan kérdésekkel, amelyektől kirázza őket a hideg. Tudták, ma van a vegán étrend világnapja?  »

Tradicionális dán ételek egy magyar szemével

Rengeteg Európai országnak ismerjük szinte egytől egyig a konyháját, azonban a dán tradicionális ételeket nagyon kevesen ismerik. Számtalan érdekes szokásuk van, mint például ebédkor...

Nem csak vesekő ellen: igyunk sört az egészségért!

Sokat hallani a mértékkel fogyasztott tea, kávé, vörösbor vagy csokoládé kedvező élettani hatásairól. Arról már jóval kevesebbet, hogy a sörivásnak – amelynek eddig jószerivel csak a sörhasat „köszönhettük” – is lehetnek jókékony következményei.  »

Budapesti söröző is felkerült a Lufthansa sörtérképére

Interaktív online térkép mutatja a Lufthansa utasai körében legnépszerűbb európai sörözőket – Budapestről a Csak a Jó Sör is megtalálható a légitársaság sörtérképén.  »

Mit gyűlöl Anthony Bourdain?

A szókimondó séf és utazó televíziós személyiség, Anthony Bourdain – finoman szólva – nem kedveli a Yelpet. Heves kirohanásában azt is elmagyarázza, miért.  »

Megszereztük Széll és Szulló menüsorát

Szabina és Tamás nem viccelnek – sikerült megszereznünk a Hotel Gellért Márton-napi menüsorát. Szűkszavú megfogalmazás, ám bőven mért ízek várnak azokra, akik ott lesznek a Magyar Konyha közreműködésében megtartandó lakomán.  »

Ha sör, akkor korcsolya is kell!

Ezek 2017 legjobb sörkorcsolyái: hogyan is csúszhatna jobban egy finom sör, mint ízletes falatkák társaságában? A tavalyi nagy siker után a Sör mi több 2017-ben is kereste Magyarország legjobb sörkorcsolyáit. A pályázatot újfent komoly érdeklődés övezte; idén ráadásul a HORECA szakemberek mellett amatőr konyhaművészek is megmutathatták, szerintük mivel csúszik legjobban egy jó láger, barna vagy búzasör. Az előbbiek esetében a győztesekről szakmai zsűri döntött, míg utóbbikanál a közönség szavazhatott.  »

Fontos a jó kávé a magyarnak

A kávé évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. A jó espresso, a könnyű cappuccino vagy a frissítő jegeskávé mára a mindennapjaink részévé vált, a reggeli rituálénk kulcseleme, vagy éppen a délutáni pár percnyi kikapcsolódás legfőbb kelléke. Egy friss kutatás szerint azonban hosszú évek „statisztaszerepét” követően, a kávénak a vendéglátásban is újra fontos kulcsszerep jut.  »

Széll Tamás a Gellértben kergeti a libát

Széll Tamás Budára megy: a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválján november 9-12. között bemutatja a fine dining rejtelmeit, de ott lesznek a Gerbeaud, Gundel, Gellért aranyhármas séfjei is, folyik majd a bor és habzik a sör, csak győzzük meginni.  »

Parlagfűből készült tablettával etette vevőit

Csaknem 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. Az "Istenek eledele" néven forgalmazott terméket számos bio boltban, valamint az interneten árusította a cég. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.  »

A szomszéd szíve mindig zöldebb - Stájerország asztala

Van, hogy muszáj lefékezni. Száz kanyar után mindig van egy pont, ahol teleszívjuk a tüdőnket, s lenézünk a hegyről: keleten a kék horizont már Magyarország, de lábunk alatt Ausztria...

Gordon Ramsay beszólt Lady Gagának

Az eset egy cselnek köszönhetően, a tudtán kívül történt, és azóta ezen nevet az internet.  »

Wolf András zsűrizett a S.Pellegrino Young Chef kelet-európai döntőjén

Kiemelkedően teljesítettek Kelet-Európa legtehetségesebb feltörekvő séfjei a S.Pellegrino Young Chef Varsóban megrendezett régiós döntőjén, amelyre két magyar fiatal séf, Sándor Rodrigo és Botos András is kijutott. A nemzetközi zsűrinek idén először magyar tagja is volt: Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház vezető séfje. Sándor Rodrigo a tavalyi győzelme után idén a harmadik helyen végzett.  »

Fekete öves tojásmester a konyhában

Ezzel a cirkuszban is felléphetne, pedig szakács, igaz, a látványért sok mindent megtesz: mivel a teppanyaki egy vaslapon történő sütés, ami a vendég szeme előtt történik, sok séf egyedi, látványos technikákat fejleszt ki.  »

Kés nélkül nincs konyha sem

Penge nélkül nem élhetünk: tartunk otthon kicsit és nagyot, egyeneset és görbét, de egy jó séfkés a legfontosabb. Most megmutatjuk, hogyan készül, nézzék meg a két végletet.  »

Nigella: egy házi étel ne nézzen ki úgy, mint egy gyári

Ismerős helyzet: van néhány perc üresjáratunk, tehát előkerül a mobiltelefon. Egy gyors pörgetés a híroldalakon és a közösségi média felületein, és szinte biztos, hogy az Instagram hírfolyamában pillanatok alatt több, tökéletesen fotózott étel fotójába ütközünk. Hogy mit gondol erről a világ egyik leghíresebb tévés szakácsa, elmondta egy exkluzív interjúban.  »

Író és zenész főz pacalt a Margó Irodalmi Fesztiválon

Cserna-Szabó András és Pándi Balázs a tárkonyos bárányfejleves és a román pacalleves fúzióját kínálja a Tesla udvarán szombat délután.  »

Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre

A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be, derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából.  »

Vírusként terjed Ramsay szuperhős reggelije

Nem egyszerű manapság egy recepttel robbantani, hiszen az internet tele van elképesztő ételekkel – legtöbbjüket azonban inkább messziről csodáljuk; eszünkbe sem jutna el is készíteni. A skót séfnek azonban sikerült: néhány hete megosztott videóját mára több mint hárommillióan nézték meg.  »

A mai nap a kenyéré

Ma van a kenyér világnapja, ünnepeljük meg. Ha nem is állunk neki a sütésnek, ezt a videót ne hagyja ki, csodálatos.  »

Garnéláért irány Pestszentlőrinc!

Pestszentlőrinc nem az a felkapott hely. A belvárostól autóval is messze van, tömegközlekedéssel meg talán a Marsra is hamarabb eljutunk, mit az Üllői út végére. Pedig legalább két indokunk van, miért érdemes kibuszozni odáig: a Shrimpy levese meg a garnélás burgere miatt tényleg megéri zötykölődni.  »

Kávé kell a kólába, hogy üssön

Már nehéz követni az italos trendeket, meg a nagy cégek kétségbeesettnek tűnő megújhodásait: a Coca-Cola friss dobása két alapvető fogyasztói igényt ötvöz: kávés kólával újítanak. Vajon megvan a RedBull vetélytársa?  »

Az ősz ízei Szlovákia legjobb szállodájában

Szlovákia legjobb szállodájának számít tágas spájával és hammámjával az ötcsillagos várkonyi Chateau Amade. A nagyrészt magyarok lakta Csallóköz szívében fekszik, 27 kilométerre Győrtől, másfél óra autóútra Budapesttől. Konyhája azzal főz, amit a vidék ad, saját zöldségesük, gyümölcsösük és vágóhídjuk van; étlapjuk szezonális és lokális, a legjobb helyi tradíciókat gondolja újra. Őszi fogásaikat három fő ikonikus alapanyag, a marhapofa, az aranypecsenye és a vadhús jellemzi.  »

Láttak már tésztát születni?

Ívelt, csavart, barázdált - a világon 300-nál is több, dokumentált tésztaforma létezik, ez mégsem jelenti azt, hogy manapság már nincs helye az innovációnak. Egy generációk óta tésztakészítéssel foglalkozó gyártulajdonos most elmondta, hogyan születik egy eddig még sosem látott alakú tészta.  »

Halrudacskákat tesztelt a Nébih

30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.  »

Mi lesz, ha náthát kap a magyar csirke?

A tavalyi járvány után nem árt alaposan felkészülni a következőre: véget ért a baromfitartók egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Baromfi Termék Tanáccsal és a kormányhivatalokkal együttműködve hajtott végre szeptember végén. Az audit célja a baromfitartó telepek járványvédelmének felülvizsgálata volt, ugyanis az állattartók az előírások betartásával sokat tehetnek a baromfiágazati kockázatok, így egy újabb madárinfluenza járvány, megelőzéséért. A szakemberek vegyes tapasztalatokkal zárták a szemlét.  »

Ezek az ország legszebb éttermei

Tegnap, október 9-én kihirdették, melyik lett Magyarország legdizájnosabb étterme és melyek lettek az ország legszebb szállodái.  »

Tizenkét magyar menza, ahol érdemes ebédelni

450 forintból nehéz nagyot alkotni, de volt 12 csapat, akinek sikerült: október 6. és 8. között megrendezett budapesti versenyekkel lezárult az idei Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntő szakasza.  »

Tízperces vásárlás után csaptak össze a séfek

Séfek versenyével harangozták be október második keddjét, ami a magánvállalkozások nemzetközi ünnepe.  »

Megkezdődött az őszi Országos Étterem Hét

Több mint 100 közép- és felső kategóriás étterem várja az érdeklődőket hétfőtől országszerte az Országos Étterem Héten, ahol kedvezményes áron kóstolhatók háromfogásos menüsorok, a magyar éttermek különleges fogásai.  »

Vegán sajttal próbálkozik a Pizza Hut

A vegánok sem csak csírákon és zöldségen élnek. Ők is szerethetik például a pizzát, amit viszont nem egyszerű beszerezniük: vagy elkészítik maguknak a saját igényeik szerint, vagy állati eredetű feltétek nélkül kérik a pizzériában. De sajt nélkül, ugye egy pizza sem az igazi.  »

Jamie Oliver autós konyhája nagyon menő

Ha elég híres vagy, lehetnek hülye ötleteid – ha megvesznek reklámarcnak, akkor meg pont el is várják, hogy kitalálj valami szokatlant, pláne, ha te vagy Jamie Oliver és egy Land Rover terepjáróról van szó.  »

Betonkemény kávé minden reggel? Akarjuk!

Van, aki reggelente gyorsan felhörpinti, van, aki csaknem művészi szintre emeli a fogyasztását. Az utóbbiaknak, illetve azoknak, akiknek a nedű mellett az esztétikum is döntő fontosságú, mutatunk egy meghökkentő, egyben gyönyörű espresso gépet.  »

Na ne: fagyi 35 ezerért

Valaha a Selfridges volt a legdrágább szendvics lelőhelye. Az áruházóriás most az Egyesült Királyság legdrágább fagylaltjának otthona.  »

PirosLábos fesztivál: Nyitott porták Szigetmonostoron

Egy családias, szerethető rendezvény, ahol a vendég egy napra Szigetmonostor lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet.

Összeállt a Milka meg az Oreo, mutatjuk

Mi születik két, édességeket gyártó óriásmárka együttműködéséből? Piacon az Oreo és a Milka új csokoládéja.  »

Három magyar induló a szakács és cukrász vb-n

Három magyar versenyző indul a World Association of Chefs' Societies (WACS, WorldChefs) szakács, illetve cukrász világbajnokságának Prágában péntek és vasárnap között megrendezendő kontinensdöntőjén.  »

Szesztilalom a Budweisernél

Azt mondják, ahogy a divat, idővel más trendek is visszatérnek önmagukba, sokszor a legmeghökkentőbb módon. Ha azt halljuk, hogy a Budweiser az alkoholtilalom népszerűsítésén dolgozik, az valóban eléggé meglepő.  »

Itt egy húszas, egyél valami ebédet!

Húsz dollárt kapott rajongójától Dirk Nowitzki kosárlabdázó, hogy menjen, egyen egy ebédet. A pénz nem csak az aktuális eredményeinek szólt.  »

Kilengett a cukiságmérő: itt a 3D-s tejhabfigurák

Úgy tűnik, a pálmalevél, a szív- és a rózsamotívum már a múlté a kávézókban. Az igazán trendi helyeken a latte és a cappucino tetején 2017-ben háromdimenziós figurák csücsülnek.  »

Édes bűnök: sütemény - és tortafesztivál Budapesten

Idén új helyszínen, elegánsabb környezetben, számos torta díszítő, sütemény és csoki készítő előadással, gyermekprogramokkal várják a családokat az érdeklődőket a IV. Sütemény - és Tortafesztiválra, ahol nem túlzás állítani, hogy lélegzetelállító desszertkülönlegességek lesznek megtekinthetőek és kóstolhatóak október első hétvégéjén.  »

Otthon készül a hamis habzóbor

Mi, magyarok máig rég tudjuk, hogy bármiből bármilyen alkohol előállítható – évtizedek generációk éltek ebből az Arany háromszögben Soltvadkert és Kecel környékén. Most az amerikaiak is rájöttek, igaz, nem bűmözésnek, hanem menő otthoni hobbinak próbálják beállítani.  »

Kíváncsi, melyik a legjobb magyar olaszrizling?

Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.  »

Kulináris nagyágyúk harmincon innen

Eltökéltek, innovatívak és fiatalabbak, mint Michael Jackson Thrillere. Ők a gasztronómia rocksztárjai, akik újrafogalmazzák az ágazatot. A Zagat megnevezte az USA 30 legígéretesebb, 30 éven aluli kulináris nagyágyúját.  »

A vegán sztárséfnek is lehetnek vágyai

Matthew Kenney, többszörös díjnyertes vegán séf novemberben új, mediterrán stílusú étterem nyitását tervezi.  »

A sütőtökös kávé már a múlt, itt a vaj!

Az elmúlt években a világot elöntötték a sütőtök fűszerkeverékkel ízesített ételek és italok. A dömping a híres kávén túl kiterjedt cukorkákra, chipsekre, de még illatokra is, azonban ennek a limitált kiadású fűszervajnak talán van is értelme.  »

Ősi gabonából magyar biosör - itt az elismerés

Díjat kapott a magyar biosör: a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás záróünnepségén kiosztották a Közönség Díjat és a Miniszteri Nagydíjat.  »

Jamie Oliver: tojás ötféleképpen

Ráérős hétvégék tartalmas és isteni reggelije lehet az Eggs Benedict. Jamie Oliver öt receptet mutat, amelyeket érdemes kipróbálni.  »

Édes kirándulás: ehető várostérkép csokiból

Egy izraeli cég meghökkentő ötlettel állt elő: kézműves csokoládéjukat a világ három nagyvárosának utcatérképeiként árulják. A listát bővíteni is szeretnék, így a következő városra szavazni lehet.  »

Indulhatnak a vegánok vásárolni

Egyre többen utasítják el az állati eredetű élelmiszereket. Magyarországon is nő a vegánok tábora – most már a nagy áruházláncok is gondolnak erre a vevőkörre.  »

Évi több kiló pluszt jelentenek a supersize termékek

Kutatók szerint a „extra nagy” csomagolású termékek az átlag vásárlót évi 17 ezer többletkalória fogyasztására ösztönzik, ami nagyjából két és fél kilós súlygyarapodást eredményez.  »

Ők versenyeznek a Bocuse d'Or magyar selejtezőjén

Tíz fiatal szakács csap majd össze: a legjobb képviseli majd Magyarországot a Bocuse d'Or európai döntőjén.  »

Lemond Michelin-csillagáról a francia sztárséf

Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet séfje le akar mondani Michelin-csillagáról, mert túl nagy nyomást jelent számára, hogy naponta meg kell felelnie az elvárásoknak.

Sétáló kóstoló borokkal és finom falatokkal

Bor és étel – ez a párosítás évezredek óta működik. Most Budapesten is izgalmas kombinációkat kóstolhatunk.  »

Kevesebb a kukorica

Az aszályos nyár miatt kényszerérés történt a napraforgónál és a kukoricánál, mindkét termény hozama kisebb a szokásosnál - állapította meg ülésén a Békés megyei betakarítási koordinációs bizottság.  »

Hogy kerül az alma az asztalra?

Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig.  »

Harry Potter kedvence: itt a vajsör ízű mályvacukor

Potter-rajongók, figyelem! Az óriási népszerűségnek örvendő könyvek által inspirált mályvacukrot készített egy ínyenc édességeket gyártó cég.  »

Ferenc séf: jön a pápa szakácskönyve!

A könyv nem receptgyűjtemény, sokkal inkább Ferenc pápának az étkezéshez fűződő viszonyát tárja fel. A kötetben az egyházfőt főzés közben ábrázoló felvételek is lesznek.  »

Előre megmondják, mit eszünk a fedélzeten

Egyre több légitársaság próbál már laz utasai kedvében járni. A KLM fontosnak tartja az étkezést: a flightguide.klm.com weboldal részletes információkkal látja el az utasokat még az indulás előtt, hogy milyen ételek közül választhatnak a nemzetközi járatok Economy osztályán.  »

Ismerje meg a pálinka szépségeit az OMÉK kurzusán!

Bárki lehet amatőr pálinkakóstoló, aki részt vesz a Pálinka Nemzeti Tanács ingyenes tanfolyamán, az OMÉK-on. A kurzus célja, hogy a résztvevők meg tudják különböztetni a pálinkahibákat, és felismerjék a kiváló minőséget. A program szeptember 20 és 24 között a rendezvény minden napján 14.00 órakor kezdődik, ami után az ország legjobb, díjnyertes pálinkáit is meg lehet kóstolni.  »

Somlói Juhfark Ünnep – másodszor

A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját. A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait. A szeptember 23-ai eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott 26 borával.  »

Tésztaművészet: kreatív anyuka az új sztár

Linda Miller Nicholson, Instagram nevén SaltySeattle, az utóbbi idők egyik legsikeresebb felfedezettje a közösségi médiában. Nicholson tésztát készít, de nem a szokásos módon: természetes összetevőket felhasználva harsány színekben készíti el a természet, a képzőművészet és a divatvilág által inspirált fogásait.  »

Ízek, séfek, élmények – őszi gasztrokalandra hív a Spirit Hotel

A gyógyvízéről, valamint a wellness fürdő kényeztető medencéiről és szaunáiról – no meg az ezekhez kapcsolódó egészségmegőrző és szépségápolási szolgáltatásairól –...

Jamie Oliver: utálnak a vegák

Jamie Oliver a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb szakácsa, mégis szép számmal akadnak olyanok, akiknek ideológiai alapon vannak gondjai vele és éttermeivel.  »

A japán konyha nagykövete lett Maki

Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete díjat kapott Maki Stevenson, a Makifood és a Culinary Institute of Europe vezetője.  »

Tökmagolaj a világ tetején

A világ legjobb ötven élelmiszere közé került a Donum Terrae tökmagolaj: "Melengető és lágy; igazán mély színe és csodálatos mogyorós aromája van. Egy kifinomult termék pralinés ízjegyekkel és pontosan megfelelő pirítottsággal."  »

Gordon Ramsay: nyit az első Pokol Konyhája étterem

A neves séf és média-fenegyerek, Gordon Ramsay télen megnyitja a világ első Hell’s Kitchen nevű éttermét, amelyet hírhedt, 41 országban sugárzott, televíziós sorozata ihletett.  »

Gasztrorobot készült a Szilícium-völgyben

A fejlesztés nagyágyúi a gasztronómia felé is nyitnak: egy Chowbotics nevű cég salátakészítő robotot fejleszt.  »

22 évesen a negyedik világversenyére megy a magyar szakács

Hack Barnabás képviseli hazánkat junior kategóriában a Gasztronómiai Világszövetség soron következő versenyén, a Global Young Chef Challenge közép-európai döntőjén Prágában, október 5. és 8. között.  »

Derékig hevertek a baromfitetemek a vágóhídon

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfi vágóhíd működését. A hatósági ellenőrzés magában foglalta nemcsak a vágóhíd tevékenységének, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeinek ellenőrzését is. Az eljárás eddig lezárult szakasza során a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vont ki a forgalomból. További több mint 100 tonna, selejtként megjelölt hús megsemmisítésére hatósági felügyelet mellett kerül sor.  »

Kék színű bor kell Amerikának

Egy csapat huszonéves, borászati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatal formabontó, borhoz hasonlító italára figyel a világ.  »

Szenzáció: magyar csoki a világ 50 legjobb élelmiszere között

Az idei Great Taste Award versenyen Londonban bejelentették a TOP 50 Foods díjjal illetett termékeket, amibe a chocoMe kávés-mogyorós Raffinée csokoládéja is bekerült. Ez az eredmény azért számít rendkívülinek, mert magyar termék soha nem ért el még ekkora sikereket a Great Taste Award versenyek történetében.  »

Irány Mád: SVÉT randi Hegyalján!

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.  »

Hétvégén grillbajnokság, kövesse az illatát

Látványos gasztronómiai rendezvénynek ígérkezik a 16. Magyar Profi Grillbajnokság és 3. Magyar Hobbi Grillbajnokság október 7-én. Szombaton ott a helye mindeninek, aki szereti a füst aromájával gazdagított húsokat.  »

Borfesztivál a világ legszebb panorámájával

Mindig jobbat és kicsit többet igyekeznek nyújtani Európa egyik legszebb boros rendezvényének, a Budapest Borfesztiválnak a szervezői. Idén több színpadon több zenés programmal, még több meghívott borásszal, és a világ ötödik legnagyobb bortermelő országának, Chilének a boraival várják a Budai Várba mindazokat, akik egy színes forgatagban búcsúztatnák a nyarat szeptember 7. és 10. között.  »

Somlói Juhfark Ünnep: a somlói bor ünnepe

2017. szeptember 23-án második alkalommal rendezik meg Somlójenőn, a Tornai Pincészetben a Somlói Juhfark Ünnepét, melyen 14 borászat 26 tétele kóstolható meg. Természetesen kizárólag juhfark, amelyeket szigorú bírálati követelmények alapján válogattak az előzetes zsűrizésen, külső szakértők részvételével.  »

A ghítől a pálmaolajig

Mi minden tartalmaz zsírt az étkezésünkben? Mennyi zsírbevitelt ajánl a WHO? Mire figyeljünk a címkén? Miért szilárd a kókuszzsír? Milyenek a mai margarinok? A cikk előző részében a...

Magyar Konyha szakácstréning a követségi séfeknek

New York, Madrid, London, Párizs nagykövetségein dolgozó szakácsok egy hetes szakácstréningen vesznek részt Budapesten és Egerben. A képzés folyamán megismerkednek a legújabb főzési...

Villányban már szüretelnek

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését; a minőség nagyon jónak ígérkezik, a mennyiség az átlag körül várható - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára kedden.  »

Mit csinálnak a zebrán a libák?

Szokatlan helyszíneken feltűnő haszonállatok, csodálkozó emberek – csak néhány jelenet az idei, 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) beharangozó reklámfilmből.  »

Mádon ünneplik a furmintot

Mád egyedülálló kikapcsolódást kínál szeptember első hétvégéjén a Tokaji Borvidék szerelmeseinek. A furmint évében megrendezésre kerülő hetedik Mádi Furmint Ünnep programjai szemet, szájat és fület gyönyörködtetőek lesznek.  »

Élvezetes ősz Alsó-Ausztriában

Különleges élmények, gyönyörű helyszíneken - Alsó-Ausztria idén is számtalan programmal köszönti az egyre inkább közelgő ötödik évszakot, a borőszt. A pincesorokon hagyományos és...

Nem ehetnek paradicsomot a világ legjobb focistái

Paradicsomot csak mértékkel, szárított marhahúst, áfonyát, gránátalmát és görög joghurtot viszont bátran ehetnek a világ legjobb labdarúgói, akiknek táplálkozására manapság már külön stáb ügyel az európai élvonalhoz tartozó kluboknál.  »

Főzőverseny, amelyre önt is várják!

Az OMÉK az egyik legszórakoztatóbb hazai kiállítás: eszközök, élelmiszerek, pompás állatok - idén is lesz főzőverseny, mindenki megmutathatja, mit tud.  »

Bulizz a sörgyárban, most lehet

A legkülönfélébb, csak itt megkóstolható komlós, szűretlen és tanksör specialitásokkal várja a látogatókat a DreherFeszt idén is, sőt, az ínyencek a barna Dreher Bak csokis változatát is megkóstolhatják majd. A nagyszínpad felhozatala – a Cloud 9+, a Punnany Massif és az Intim Torna Illegál – és a népszerű DJ-partik mellett sorra derül fény arra is, hogy melyik az a hat, több mint 80 együttes közül kiválasztott tehetséges feltörekvő zenekar, amely felléphet a sörgyárfesztivál kisszínpadán. Az utolsó bandára ezen a hétvégén lehet szavazni!  »

A halászlét ünnepli Szeged

Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember 1-jétől, melyre sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.  »

Nem drágult a jegy, annyiért bulizunk, mit tavaly

A legízletesebb kézműves élelmiszerekkel, biotermékekkel, a már hagyományos állatbemutatókkal, mezőgazdasági gépkiállítással, kertészeti pavilonnal és közönség programokkal várja 2017. szeptember 20-tól látogatóit Magyarország legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági rendezvénye. A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szeptember 24-én estig, a Hungexpo és Kincsem Park területén nem csupán mezőgazdasági és élelmiszer ágazati seregszemle, hanem emellett izgalmas, közönségcsalogató programok tárháza is. A két évvel ezelőtti jegyárak nem változnak, így elővételben mindössze 1000Ft-ból, a helyszínen pedig 1200 forintos napijeggyel popkoncerteket, népzenei bemutatókat, gyermekműsorokat és sportvetélkedőket nézhetnek meg az érdeklődők, köztük olyan népszerű fellépőkkel, mint a Budapest Bár vagy a Hot Jazz Band.  »

Anglia legjobb étterme a cornwalli halas

Öt év után letaszította trónjáról az Egyesült Királyság legjobb éttermét egy cornwalli halvendéglő.  »

Szombat: lángolni fog az egész Dunakanyar

Ismét csípős lesz a hangulat Nagymaroson: a városka csípős fesztiválja mindenkit hív, aki szereti a chilit és bírja a kapszaicint!  »

A magyar élelmiszer negyven százaléka a külföldieké

Szerkezetátalakítást és technológiai fejlesztéseket javasol a magyar alma versenyképességének megőrzésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), október közepétől pedig almafogyasztást népszerűsítő kampányt indít.  »

Mi lesz veled magyar alma?

Szerkezetátalakítást és technológiai fejlesztéseket javasol a magyar alma versenyképességének megőrzésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), október közepétől pedig almafogyasztást népszerűsítő kampányt indít.  »

Lassan eszünk, finomakat

A SlowFood mozgalom nemcsak az ételekről szól, hanem politikáról, stratégiáról, regionális és helyi témákról. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy ősszel Kínában tartják a mozgalom évi konferenciáját.  »

A magyar tojásban is ott a fipronil

Már a hazai tojásokban sem bízhatunk: itt az első szennyezett magyar tétel.  »

A finom ízekhez nem kell milliós konyha

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a jó ételekhez remekül felszerelt milliós konyha kell – a világ nagy részén viszont erről nem tudnak, úgy készítenek gasztrocsodákat, ahogy évszázadokkal ezelőtt.  »

Örökre bezár a budapesti Márga

Végleg bezár az izgalmas konyhájú budapesti Márga – a hírt a facebookon jelentették be ma, augusztus 17-én délután.  »

Bor és finomságok: kóstoló ünnep Egerben

Egy közös élményre várja a bor, a gasztronómia és a kultúra kedvelőit szeptember 1-jén és 2-án az Egri Borút Egyesület és az Eszterházy Károly Egyetem, a Líceum udvarán. Az I. VINO Kóstoló Ünnepen az Egri borvidék ismert borászatainak, éttermeinek kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők, emellett kézműves termékek teszik még változatosabbá a kínálatot.  »

Megvan a Balaton legjobb halsütödéje!

A balatoni halsütödék is nagyító alá kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztjén. A tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott. Ehhez kapcsolódva a hivatal hatósági munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, melynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki.  »

Megkezdődött a szüret: zseniális borok várhatók

Az Irsai Olivér és a Csabagyöngye fajtákkal az egész országban megkezdődött a szüret. Frittmann János, az Év Bortermelője (2007) szerint roppanós, gyümölcsös fehérborokra és rozékra...

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojástermék

A RASFF rendszeren ma délután érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását. A Nébih laboratóriumában folyamatosan zajlanak a hazai célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A hivatal szakemberei 4 tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.  »

Több száz milliót költ a kormány az élelmiszerek minőségének emelésére

A kormány 2019-ig több száz millió forintot kíván fordítani az élelmiszerek minőségének emelésére, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatékonyabb hatósági fellépésre - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.  »

Majdnem hárommilió liter borunk lehet

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).  »

Usain Bolt étteremláncot nyit Nagy-Britanniában

A nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt nevével fémjelzett jamaicai étteremlánc nyílik Nagy-Britanniában.  »

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a Nébih

Internetes próbavásárlás útján rendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt a két, Kínából származó étrend-kiegészítőt, amelyekben a szakemberek gyógyszer-hatóanyagot találtak. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte. A nem engedélyezett összetevők miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – a termékek forgalomból történő kivonását.  »

Luxusteákat ihatunk a repülőgépen

Ahogy egyre többen fordulnak az új diszkont-légitársaságokhoz, úgy próbálják a régi nagy cégek a hagyományos repültetést vonzóbbá tenni. Különleges meglepetéssel kedveskedik az Air France business osztályán hosszú távon utazóknak: a fedélzeten ezentúl széles választékban kínálnak majd minőségi teakülönlegességeket a fekete teáktól kezdve, a zöld teákon át, egészen a koffeinmentes italokig.  »

Mogyorós az idei Magyarország Tortája!

Tudjuk mit eszünk idén nyáron: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kihirdette a Magyarország tortája verseny eredményeit.  »

Nőknek tiltott az ínyencek titkos szektája

Txoko. Sociedad gastronómica. Már a név is titokzatos, mint a valdensek, asszaszinok, szabadkőművesek, rózsakeresztesek páholya. Titkos szekta beavatott ínyenceknek. Nőknek (és idegeneknek)...

Magyar fagyizókat ajánl a Lufthansa

Két magyar fagylaltozót is javasol a német Lufthansa légitársaság. Reméljük, hamarosan még több, kiváló hazai cég kerülhet fel a nemzetközi ajánlójukba.  »

Mit tett értünk Christian Millau?

A gasztronómia egy legendás alakját vesztettük el: Christian Millau rengeteget tett azért, hogy az éttermek jól működjenek, az ételek finomak legyenek és a vendégek pedig elégedetten távozzanak. Munkája, igyekezete nem csak Franciaországban, hanem az utóbbi években bizony Magyarországon is érezhetővé vált. A szombaton elhunyt újságíróra Vinkó József emlékezik.  »

Megkóstoltuk a világbajnokságra kijutott magyar fagyit

Tömött sorok, hűs édességre vágyakozó emberek kupacai: Gyenesdiáson, a balatoni bicikliút tövében üzemel a fagylaltozó, melynek vezetője, Somogyi Renáta kijutott a világbajnokságra.

Meghalt Christian Millau

Nyolcvannyolc évesen szombaton Párizsban elhunyt Christian Millau újságíró és gasztrokritikus, a híres étteremkalauz, a Gault&Millau társalapítója, a francia reformkonyha, a nouvelle...

Legyen inkább fröccs!

Bár néhány országban szokás a bort vízzel keverni, annyi fröccsfajtát, mint amennyit a magyarok kitaláltak, sehol nem találunk. Íme a fröccskódex.  »

Házi lekvárt Szentendréről

Minden a Két Szerecsennel kezdődött. Vagyis inkább a bodzaszörppel – amit a Két Szerecsen tulajdonosa bevitt az éttermébe. Ez a sorsdöntő gesztus tette ugyanis a szentendrei Horváth Évát kistermelővé, mivel bebizonyosodott: a családon kívül is van kereslet házi készítésű szörpjeire, lekvárjaira.

Brazil séf dobta fel a Baraka nyári étlapját

Különleges nyári étlappal mutatkozik be a Baraka, Budapest műfajteremtő éttermének új séfje, a brazil származású André Bicalho.  »

Gépzsíros zsemle, penészes falak a pékségben

Súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a budapesti Napsugár Sütöde működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrzés során csaknem 60 kg lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot is kivontak a forgalomból a hatóság szakemberei.  »

Virágport ettünk: ez az ízlelés forradalma?

Csodálattal tölt el, ha elnézem a méheket, ahogy egy virág körül döngicsélve, majd a kehelybe merülve virágport vételeznek és azt egy „gyárban” mézzé alakítják. Nem véletlen, hogy ilyen laikus módon fogalmaztam, mert a természet műhelyét pontosan ennyire ismerem csak.  »

45 séfkés keresi gazdáját

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete pályázatot hirdet szakácsok és szakácstanulók részére. Pályázni, annak időtartama alatt, 2017. augusztus 1. és 2017. szeptember 30-közötti...

Pirított szöcskés fagylalt: ön megkóstolná?

Pirított szöcskékkel megszórt fagylaltkelyhet kínál vendégeinek az egyik New Yorki fagylaltozó.  »

Ilyen padra ön is szívesen leülne

Sörösdoboz formájú új kispadokat láthatott a közönség az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság múlt hétvégi nyitómérkőzésén a nyugat-csehországi Pilsenben (Plzen).  »

Lehet, hogy pont öné az év tanyája?

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) "Az év tanyája" díj elnyerésére pályázatot hirdetett, amelyre augusztus 31-éig lehet jelentkezni - jelentette be V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten.  »

Hús nélkül is van élet

Relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és táncprogramokat, valamint filmvetítéseket is láthat a közönség a budapesti Vegetáriánus Fesztiválon augusztus 26-án és 27-én.  »

Mennyi pénzt adnak a szőlőért?

Magyarország jelentős szőlőfelvásárló pincészeteivel folytatott egyeztetést a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amelynek során a borszőlő értékesítését és vásárlását szabályozó piacszervezési intézkedés gyakorlati kérdéseit vitatták meg.  »

Székkel verte szét a nyugdíjas a kávéházi rablót

A nyugdíjasokkal nem lehet viccelni: ezt örökre megjegyezte a fegyveres rabló, aki egy kaliforniai Starbucksot próbált meg kifosztani.  »

Penészes húst árultak Somogyban

Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Somogyi Farmer Hús tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ellenőrzés során a hatóság közel 4 tonnányi áru ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt. További három terméket – ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva – visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.  »

A Tiszánál is átverhetik a hallal

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során, mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) annak nem azonosítható eredete miatt. Ebből csaknem 84 kg esetében a haltermék azonnali megsemmisítését rendelte el a hatóság. A 6 megyére kiterjedő ellenőrzés keretében 49 vendéglátó egységet vettek górcső alá a szakemberek.  »

Új ellenség: ölni is képes a szívószál

Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusban, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.  »

Tojásban érlelték a tállyai bort

Nem hordó, nem fémtartály, nem betonkádak: új módszerrel próbálkoztak Hegyalján. Először szüretelt a tállyai Sípos-dűlőből a SZÓLÓ Fine Wine. Ebből született a most debütáló, több szempontból is különleges bor, a puro, amely a pincészet elkötelezettségét tükrözi a természetesség felé.  »

Itt a minden eddiginél erősebb Tabasco

A Tabasco is felült a lángoló vonatra: a csípős paprikából készített szószukat sokan az igazi erővel azonosították. Az 1868-as louisianai alapításkor még lehet, igaz volt ez, de a tomboló chilidivat erősen középszerűvé tette a legendát.  »

Mindenkinek jár a tisztességes sör

Remek társaság design köntösbe burkolva: Helmut, Katalin Cárnő, Charlie Firpo, és persze a Balatonvilágosi. A Hedon kisüzemi sörmárka azonban sokkal többre tör, mint meglovagolni a kézműves hullámot, nem kevesebbet tűztek ki célul, mint megújítani a hazai sörkultúrát. A nemes küldetést egy rendkívül elkötelezett, fiatal csapat vállalta magára, szerintük itt az ideje leszámolni az olyan hátráltató tényezőkkel, mint a silány minőség, a női fogyasztók mellőzése, és a túldimenzionált kézműves jelleg.  »

Tudja, mit isznak a srácok a Szigeten?

A Sziget legrégebbi beszállító partnere a Dreher Sörgyárak: már 23 éve szolgáltatják a sört, ami egyértelműen a legnépszerűbb alkoholos italt a fesztiválon. Megközelítőleg 18 millió korsó sört hörpintettek fel a látogatók a negyed évszázad alatt az eseményen, csak tavaly a becslések szerint 312 ezer ember vásárolt Drehert a hét nap alatt. Idén egy speciális, csak itt kapható sörkülönlegességgel, a Dreher Sziget Sörrel koccinthatnak a látogatók a jubileumra.  »

Semifreddo, a félig fagyott

A semifreddo olasz szó jelentése: félig fagyasztott. Se nem fagylalt, se nem mousse, felvert krém fagyott állapotban, amelyet –10 és –12 °C körüli hőmérsékleten fogyasztunk. Sokkal...

Ételek a csúcson

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa", sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint.  »

Ételt osztanak a borsodi gyerekeknek

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren is megkezdődött az élelmiszercsomagok osztása csütörtökön a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében olyan hátrányos helyzetű családoknak, amelyekben háromévesnél fiatalabb gyermek él és nem részesül intézményi étkeztetésben.  »

Döglődik a magyar málnapiac

Évről-évre gyengébb a hazai málnapiac: a munkaerőhiány és az ebből fakadó magas árak miatt egyre kevesebben vágnak bele a termesztésbe, miközben az ellenálló magyar málna reneszánszát éli a külföldi piacon. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szerint a gurulós málnafajta itthon is jó hozamot érhetne el, és pályázatok kiírásával vissza lehetne hozni a gazdák vállalkozó kedvét.  »

Ettől a videótól beleszeret a chilibe!

Káprázatos képek, zseniális videó: ha még nem rabja a csípős paprikának, most lehet, hogy örökre rákattan.  »

Ideje megkóstolni Sárospatak borát

A Sárospataki Borterasz Egyesületet alkotó öt pincészet összefogásával Patakbor 2016 néven elkészült Sárospatak bora, amelyet pénteken és szombaton a Sárospataki Borfesztiválon mutatnak be először a nagyközönségnek.  »

Lecsapott a Nébih a bulinegyedre

Hatnapos célellenőrzést tartottak a NAV és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei Budapest VI. és VII. kerületeinek vendéglátó- és szórakozóhelyein. A razzia során 43 egységet ellenőriztek, 169 alkoholos termék tételt zároltak és 47 hatósági eljárás indult. Egy vendéglátóhely esetében a teljes körű működést, míg további 6 üzletben az ételkészítő tevékenységet függesztették fel azonnali hatállyal a NÉBIH ellenőrei. A hivatal laboratóriumában 20 alkoholos termék mintát vizsgáltak, amelyekből 3 terméknél találtak analitikai problémát a szakemberek.  »

Nem mindegy, milyen szója kerül elénk

Bármennyire is szeretnénk, a szója szinte kikerülhetetlenné vált. Ha nem a feldolgozott élelmiszerekbe kerül, az ebédre szánt állatok kapják tápjukba - nem mindegy hát, milyennel találkozunk.  »

Kártyával is fizethetünk a badacsonylábdihegyi piacon

Elsőként a magyarországi termelői piacok között már bankkártyás fizetés is lehetséges a LábdiPiacon, a már harmadik éve sikeresen működő badacsonylábdihegyi termelői piacon. A...

Európa legkorszerűbb látványsörfőzdéje nyílik Budapesten

Új, prémium minőségű márkával bővül a hazai sörpiac, a First Craft Beer tulajdonosai főzdéjükkel a hazai sörkultúra megújítását tűzték ki célul. A márka termékeit Európa egyik...

Újítás és tradíció jellemzi az idei Anna-bál ételkínálatát

A hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi a 192. Anna-bál ételkínálatát, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak a bál vendégeinek - közölte az ételbemutató...

Szikrázó Balaton

A nyár kiemelt turistacélpontja a Balaton, ahol idén is számos program, fesztivál csábít. Mi most néhányat ajánlunk.

Bereznay: tejben, vajban, málnahabban

A málnaszezon közepén szívesen feldobná a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak önnek szól.  »

Mesterszakács Újpesten a fiatalokért

Izgalmas fogásairól ismert és kedvelt újpesti étterem konyhai stábjában személyi változás nem történt, ellenben a Központ Bisztró és a Calavera fiatal konyhafőnöke, Petrovszki Norbert sikeres vizsgát tett, mesterszakáccsá lett.  »

Guden vitéz borai

Mint valami mese. Több mint egy évtizeddel ezelőtt a paloznaki plébános megkereste Jásdi István borászát, megnézne-e a Slikker-dűlőben egy pusztuló ültetvényt. Molnár Szabolcs csak...

Megtalálták Hippokratész ősi receptjét egy kolostorban

Hatodik században írt orvosi receptekre bukkantak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban a felújítási munkálatok alatt, ezek egyike Hippokratész görög orvos receptjének töredéke - jelentette be szerdán Haled el-Enani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.  »

Felsőfokú képzés indul a csokoládé szerelmesei számára

A csokoládé világnapján, július 7-én jelentette be a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Kara, hogy útjára indítja az első hazai diplomás képzést a csokoládé, kávé és tea iránt érdeklődő szakemberek számára. A képzés azonban annak is hasznos lehet, aki csak hobbiszinten, fogyasztóként kívánja fejleszteni az ismereteit.  »

Újabb világsiker a Kreinbacher pezsgőnek

Sikerrel szerepelt a somlói Kreinbacher a világ legkomolyabb versenyén, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon – a tavalyi két arany után idén ezüstöt ért a Prestige Brut.  »

Nézze meg, hogyan készül a sör!

Újhullámos látványsörfőzde nyílik a fővárosban: a IV. kerületi sörüzemben egyenesen a tankokból érkező, pasztörizálatlan, főzdefriss söröket kóstolhatnak a vendégek.  »

Nyerjen főztjével thaiföldi utat

Szereti a thai konyhát? Szeret főzni? Főztjeit barátainak, ismerőseinek is szereti megmutatni? Miért nem mutatja meg tudását ország-világnak? Ha szerencsés, tudását tovább is fejlesztheti Bangkok legtekintélyesebb főzőiskolájában.  »

Ki lesz az új magyar Bocuse-szakács?

Ki képviseli hazánkat 2018-ban Torinóban a Bocuse d’Or európai döntőjén? A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2017. augusztus 30-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.  »

Hollandiába megy a Monyo, edzenek a sörfőzdében

Megkezdte a felkészülést a Monyo Brewing Co.: országunk egyik legjobb kisüzemi sörfőzdéje egyetlen magyarként kapott meghívást a legendás holland Brouwerij de Molen saját fesztiváljára, Borefts Bier Festival 2017-re.  »

Balatoni lett a Sziget bora

A Kristinus Borbirtok díjnyertes borait választották a Sziget fesztiválok hivatalos borának: az exkluzív partnerségi szerződés keretében dél-balatoni borokat kóstolhat a nagyközönség az elkövetkező két évben a legismertebb hazai fesztiválokon, többek között a Szigeten, a VOLT-on és a Balaton Soundon is.  »

Elektromos busszal mehetünk borozni Badacsonyban

Vendéglátók fogtak össze, hogy megkönnyítsék a Badacsonyba érkező vendégek utazását és egyben segítsék, hogy elbarangoljon minden érdeklődő a kihagyhatatlan helyi nevezetességekig.  »

Epikureisták vagyunk vagy nem?

Vajon a szakácsok, az ínyencek, a torkosok, a nagytorkúak, a hobbiséfek, a kertigrillezők, a sütikirálynők, a koktélrázók, az erkélyen fűszert nevelők, a házisörfőzők, a...

Elit borszalon Magyarországon

95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekord számú nevezés...

Gönci barack

Hétvégén lesz a Gönci Barack Vigasság Boldogkőváralján. De miért is olyan híres a gönci barack? Világmárka, miután az EU védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette. Nem...

Balaton 2017 gasztrokalauz bemutató

A Kistücsök étteremben a sajtó és Somogy-megyei borászok, cukrászok és termelők részvételével mutatták be a Magyar Konyha magazin idei balatoni gasztrokalauzát.

Óvjuk meg a balatoni szőlőket!

A Balatoni KÖR, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció összefogott a balatoni szőlők megóvása érdekében. Felhívást intéztek a balatoni polgármesterekhez, amelyben építési...

Főzőkanálon lovagló boszorkány

A magyar irodalomban, úgy látszik, az írónékből előbb-utóbb gasztronómus válik. Mészöly Miklós felesége, Polcz Alaine nagy sikerű szakácskönyvet is írt, Örkény István neje, F....

Olimpikonok a konyhában

Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel olimpiai ezüstérmes kajakosok arról, hogy élsportolóként mire kell figyelni az étkezésnél.  »

Ha lejár az élelmiszer, kezdődhet a pánik?

Úristen, jövő héten lejár, ezt nem veszem meg, halljuk gyakran a boltban, vagy éppen családtagjainktól. Mások éppen ezeket, a gyakran leárazott termékeket keresik – szabad vagy veszélyes? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segít eligazodni a fogalmak között.  »

Iszonyatos állapotok a Nagyi Palacsintázójában

30 kg nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és –forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is.  »

Már eszik a kutyát a kínaiak

Az erősödő hazai és külföldi rosszallás ellenére idén is megtartották szerdán a kínai Jülinben a hírhedt kutyahúsfesztivált, amelynek alkalmából mintegy 10 ezer kutyát vágnak le étkezési célból.  »

Durva kosz: bezáratták a budapesti pékséget

Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi pékség tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrök csaknem egy mázsa jogszabálysértő – jelöletlen, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű – élelmiszer, illetve alapanyag forgalomból való kivonását rendelték el, továbbá azonnali hatállyal megtiltották annak forgalomba hozatalát, valamint felhasználását.  »

Eláruljuk, melyik a legjobb magyar pálinka!

A pálinkát, Magyarország nemzeti italát, öt földrész 76 országába szállítják a kereskedők - jelentette ki a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a Pálinka országkóstoló eredményhirdetésén.  »

Lisszaboni gasztrotúra

Föníciai, római, arab befolyás, a mesés India és Kína fűszerei, a brazil őserdők terményei mind szerepelnek a lisszaboni konyha alapanyagai között. A legfinomabb fogások mégis az óceán mélyéről érkeznek. Nincs még egy nép, amelyik ennyi halat enne Európában, és kevés az olyan város, ahol a korszerű, modern konyha ilyen könnyen a mindennapok része lett.  »

Világsiker a magyar sajtoknak

Jelentős hátrányt kell leküzdeni a magyar sajtoknak, de úgy tűnik, végre sikerült áttörni az elmúlt évtizedek során magunk köré épített falakat: idén végre bekerültek hazai termékek a világ egyik legrangosabb sajtversenyére, a Mondial du Fromage-ra, ahonnan arany-, ezüst- és bronzérmet hoztak haza.  »

Étellel szépítik meg Budapestet

A gasztronómia és a bor inspirálja idén a Színes Város Fesztivál művészeit, akik negyedik alkalommal készítenek falfestményeket fővárosszerte a nyár végén induló, egy hónapon át tartó fesztivál alatt.  »

Mivel van teli az ország gyomra?

A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani Piac. Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek.  »

Sauska 48: új étterem Bicsár vezetésével

Bicsár Attila, az Alabárdos egykori séfje a külföldi kitérő után hazatér: Villányba megy, hogy a Sauska pincészet új éttermét vezesse.  »

Két magyar séf is bejutott az elődöntőbe

A kelet-európai régió két magyar elődöntőse Botos András, a székesfehérvári Diófa Étterem sous chef-je és Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem Chef de Partie-ja.  »

Szuperhősök laknak Magyarországon

A Gasztrohősök nem dőlnek be a “superfood” trendeknek! Meggyőződésük, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból. Akik nem hitték volna, azoknak humoros, interaktív módon, egy csipet iróniával mutatta be a Felelős Gasztrohős Alapítvány, hogy miért értékesebb a csipkebogyó a goji bogyónál, vagy éppen milyen hazai, gluténmentes gabonahelyettesítők léteznek quinoa helyett. Nézzék meg alaposan a remek infografikákat!  »

Itt a koktél fine dining

A sztori igazi Hollywood, a díszlet a budapesti körpanoráma, a főszereplő Anger Borbála bartender, aki bepakolt bőröndökkel és menő állásajánlattal a zsebében indult volna Londonba.

Afrika péket csinál a magyarból

Közgazdászként végzett, zenélni “úgy rendesen” sose tanult, mégis ez a szenvedély győzött. Fodor Máriusz, a Magashegyi Underground, Kaukázus, The Rocket Science együttesek egykori zenésze, e mellett olyan nemzetközi márkák reklámzenéjét jegyzi, mint például a Coca Cola, Vodafone, Rossman, Telekom, és a McDonald’s. Pár hónapja a koncertező zenész életet azonban új, nem mindennapi alkotótevékenységre váltotta. Jelenleg egy saját tulajdonú pékség hálózat beindításán dolgozik Nigériában. Szerencsére Máriusz szereti a kihívásokat, mert az új projekt igen csak kalandosnak ígérkezik.  »

Koccintsuk körbe a Balatont!

Holnap, június 17-én szombaton, délután 2-től indul a Balaton Napja, idén is több mint tíz település részvételével. A balatoni összetartozás napja immár harmadik éve az első egész Balatont körbeölelő rendezvény, a tóparti települések közös nyárnyitó ünnepe.  »

Zöldség és gyümölcs: komoly feladat a szakácsoknak

Izgalmas második fordulót kaptunk a III. Czifray-versenykurzuson: zöldség és gyümölcs volt a fő téma - meglepő ételek születtek.  »

Széll Tamást díjazta az Európai Parlament

Az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj magyar díjazottjai idén Széll Tamás és Szilárd István lettek. Ebben az olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyek vagy szervezetek részesülhetnek, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integrációhoz – írta az EP közleménye alapján Tőzsdefórum.  »

Bevette Londont a Tornai Pincészet

Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén. 2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.  »

Forradalom Budapesten: jönnek a falatok

Budapest is csatlakozik idén a spanyolok nemzetközi felhívásához és június 15-én itthon is megünnepelhetjük a tapa világnapját. Hat étteremben kóstolhatunk spanyol falatokat, sőt június 1-15. között ajándék tapát is kapunk plusz egy sorsjegyet, amivel madridi utazást nyerhetünk.  »

Gordon Ramsay: így készül a tökéletes hamburger!

Gordon Ramsay-t sokan utálják stílusa miatt – de hozzáértését nehéz kétségbe vonni. Új videójában azoknak ad remek tanácsokat, akik otthon szeretnének hamburgert sütni.  »

Világversenyt nyert Bereznay könyve

Bereznay Tamás "Hungarian Dessert Book" című kötete nyerte a Gourmand World Cookbook Awards-ot desszertek kategóriában, Kínában. A 99 ország részvételével zajló, közel ezer szakács- és süteményes könyv megmérettetésén két másik magyar siker is született.  »

Hárslevelű: a bor, amit nem szabad elfeledni

Remek adottságai vannak, mégsem igazán sikeres, pedig benne van minden, ami a nagy borokhoz kellhet. Talán lassan ez is megváltozik: 2017. június 23-ánismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, többre hivatott a piacon.  »

Pünkösdi kalács a Budai várban

Óriási kalács, gasztronómiai vásár, pünkösd búcsújáró szokásai. Vasárnap és hétfőn a Budai várban lehet pünkösdölni.  »

Tudja már, mi kerül a halászlébe?

Ma éjfélkor hét halfaj, többek között a garda, a márna és a ponty esetében lejár a fogási tilalmi idő. A bővülő horgászati lehetőségek és a nyárias időjárás kihasználásához idén is jó választás a turista állami horgászjegy.  »

Megvan az Év fagylaltja!

A szegedi Virág Cukrászdában dőlt el, hogy mi lesz az idei nyár legizgalmasabb édessége: ma, május 29-én hétfőn zajlott az „Év Fagylaltja” verseny.  »

Döglött egér az étteremben

Csaknem 90 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását, valamint a melegkonyhás tevékenység felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti étteremben. A vendéglátóhely raktárában több éve lejárt és egérrágta alapanyagokat is találtak az ellenőrök.  »

Magyar szakácsok és cukrászok Londonban

Keményen dolgoznak, rokonszenvesek, lelkesek, és annyira szeretik a munkájukat, olyan alázatot tanúsítanak a szakmájuk, a mestereik, de akár a legegyszerűbb alapanyag iránt is, hogy élvezet...

Retteghetnek már a csukák

Itthon a horgász fizet, ha csukát akar, de Amerikában most pont fordítva van. Coloradóban úgy elszaporodtak ezek a csodás ragadózók, hogy minden kifogott példány után húsz dollár, vagyis mintegy hatezer forintjutalom jár.  »

Sült csirke a családi viszály mögött

Idén is lesz Japán Filmhét a Toldi moziban, 2017. június 13. és 17. között. A Filmhét idei témája a gasztronómia. Az idén bemutatott öt filmből nemcsak a tradicionális japán konyhaművészetbe nyerhetünk betekintést, hanem egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is.  »

Ezt a szennyet sem kell már megennünk

Kilenc tétel, összesen 8870 kg hústerméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy Komárom-Esztergom megyei húsnagykereskedésben az elmúlt hetekben. Az egységben a termékeket – az előírásokat megszegve – lefagyasztották, emellett azok jelentős része jelölelten, ezáltal nem nyomon követhető volt. Az ellenőrök a helyszínen lejárt húsokat is találtak.  »

Elhunyt Konyári János borász

Nincs többé közöttünk a hazai borkultúra ikonikus alakja: ma hajnalban, hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász.  »

Átadták az első Gourmet-díjat

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23500 érdeklődő volt kíváncsi az ételekre és séfekre.  »

Ünnepel a legöregebb magyar kézműves főzde

Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még. A fogyasztók egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen kézműves sör.  »

8+1 tipp, hogy eligazodjon a belga sörtengerben

Kis belga sörhatározónkban megismertetjük a legérdekesebb kategóriákkal, és konkrét javaslatokat is adunk, hogy mely söröket érdemes megkóstolnia!  »

Balatoni strandkonyha és fröccs

A Balatoni Kör idén is óriás kehely megtöltésével nyitja meg a fröccsszezont. Az ünnepélyes Beach Food és Fröccsszezon nyitó szombaton háromkor lesz, de kóstolni még vasárnap is...

Rotisseurs ifjú séfjei 2017

Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban megrendezésre kerülő világbajnokságon.

Rákóczi túrós

Még ma is vannak, akik azt hiszik, hogy a Rákóczi túrós II. Rákóczi Ferencről, a fejedelemről kapta a nevét. Pedig Rákóczi János szakácsmester is nagy név volt a népi demokráciában....

Szekszárdi bor, tolnai sváb konyha

Merfelsz Gábor csak olyan bort készít a pincészetben, amilyet ő szeret. És mivel enni is szeret, a boraihoz ételeket kínál. Az foglalkoztatja, milyen lehet a szekszárdi borokhoz méltó gasztronómia.

A szlovák elnököt tanította főzni Áder János

Szlovákia elnökét avatta be a halászlé rejtelmeire Áder János: Andrej Kiska szerint átbeszéltek politikai kérdéseket is, de a lényeg az evésen volt.  »

Nézzen körül a sörfőzdében, most lehet!

Kraft néven tavaly indult az a sörmozgalom, amely a „kézműves” jelzőt meghaladva új fejezetet nyitott a hazai sörforradalomban. Idén második alkalommal rendezik meg bázisukon saját sörfesztiváljukat, ami a remek sörök és főzdelátogatások mellett ezúttal szakmai programokkal is bővül.  »

Lebukott a keksz, lépett a Nébih

A RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül érkezett szlovák bejelentés szerint nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliakrémmel töltött szendvicskekszet szállítottak Magyarországra.  »

Hová menjünk epret szedni?

Szeretne epret szedni vagy venni? Itt a szezon, az ország számos pontján megnyílnak a „szedd magad” árusítóhelyek.  »

Friss alapanyagot a séfeknek!

Őstermelők, sajtműhelyek, biokertek gazdái gyűltek össze a BGF aulájában, hogy bemutassák termékeiket az érdeklődőknek, többek között szakácsoknak. Mikrozöldségek, levélzöldségek, sajtok, lekvárok, mangalicasonka  »

Szedjen csigát és egye meg!

A kertben csúszkál a finom vacsora: nem kell vagyonokat fizetni egy csigás fogásért, elég, ha figyelünk arra, mit mutat Kalla Kálmán sümegprágai kertjében!  »

A tészta, ami majdnem eltűnt örökre

Ősi tészta, lassan kihaló tudás: már alig van valaki, aki a hagyományos szardíniai csemegét, a su filindeu-t képes lenne elkészíteni.  »

Borászok sétánya: tiszta Hollywood!

Május 9-én adták át a budapesti Zrínyi utcában a Borászok Borásza Csillagok Sétányát, amely a díj nyertesei, illetve rajtuk keresztül a magyar bor sikere előtt kíván tisztelegni.  »

Budapestre jön a csabai kolbász

Hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be és értékesítenek békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton.  »

Velencéből kitiltották a kebabot

Védik Velence kulturális örökségét: idén nyáron nem ehetünk kebabot a városban, mert mostantól tilos ilyen standokat nyitni. Többek között a szeletes pizzásokat is korlátozzák.  »

Melyik lesz a Balaton legjobb kávéja?

A Balaton fagylaltja után a Balaton kávéját is szeretnék megtalálni és népszerűsíteni a Gyenesdiáson másodszor tartandó Balaton Barista Bajnokság keretében, az egyre több minőségi étterem és bor után a "feketelevesnek" is nagyobb figyelmet szentelve - mondta el a rendezvény ötletgazdája és szervezője.  »

Mit tegyünk, ha a recept „titkos”, de a süti nagyon finom

A pastel de Belém elnevezésű portugál krémeskülönlegesség története a XIX. század elejére vezethető vissza. A Szent Jeromos-kolostor lakóinak nem volt miből megélniük, s a...

Ma sokkal olcsóbban fagyizhat!

Szeretne féláron fagyizni? Ma megteheti, hiszen május 8. a Magyar kézműves fagylalt napja!  »

Magyar bivalymozzarella: hamarosan kapható!

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön szombaton.  »

Taroltak a tokaji borok Bordeaux-ban

A tokaji borok továbbra is sorra nyerik a díjakat. A Bordeaux-ban megrendezett Challenge International du Vin borversenyen a magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet. A Grand Tokaj Zrt. két, a Harsányi Pincészet egy 2013-as, illetve a Pajzos Zrt. 2006-os aszúja, a Patricius Borház 2015-ös, Katinka elnevezésű édes fehér bora, valamint a Szent Tamás Kft. 2013-as évjáratú szamorodnija lett aranyérmes.  »

Egy tojást sem tud megfőzni?

Aki már megpróbált kétszer egymás után egyforma állagú tojást főzni, tudja, a feladat nem is olyan egyszerű. Ott állunk stopperrel és semmi másra nem figyelünk, vagy a sárgája nem lesz ugyanolyan.  »

Jásdi István a Borászok Borásza

A csopaki borászt érte idén a megtiszteltetés, ötven magyar borásztársa neki ítélte idén a legrangosabb díjat, ő lett 2017-ben a Borászok Borásza.

A kézműves boroknak vége, de jön a pezsgő

Egyre több bortermelő készít minőségi pezsgőt a jogszabályi környezet változásának köszönhetően, Magyarországon kedvező áron lehet jó minőségű pezsgőhöz jutni - mondta Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára.  »

Tüntetnek a mozgó büfések Budapesten

Látványos felvonulásra készülnek a magyar street foodosok. Május 4-én 20-30 büfékocsi hajt keresztül az Erzsébet hídon rendőri kísérettel, hogy a truckok működésének belvárosi engedélyeztetésére hívják fel a figyelmet. A demonstráció 14 és 15 óra között zajlik, a büfékocsik a Citadellától az Astoriáig vonulnak majd konvojban.  »

Négy, Michelin-csillagos eper és mangalica

Eper és mangalica: az idei, május 18-21. közötti budapesti Gourmet Fesztiválon ezek lesznek a fő alapanyagok. Nincs ezzel baj, sőt: a disznót szeretjük, az epret meg nem tudjuk megunni.  »

Íme, a sátán fagylalja

Láttunk már fekete hamburgert és hotdogot is, de azoknál sokkal meglepőbb az éjszínű tölcsér és benne a fagylalt.  »

Mától Gyula a pálinka fővárosa

Három napra ismét a pálinka fővárosává változik Gyula, a Várkertben ugyanis április 28. és 30. között rendezik meg a 18. Gyulai Pálinkafesztivált.  »

Kifolyt a sör, a szív megszakad

Ugyan senki nem sérült meg, de a kár jelentős: sör borítja az úttestet a XVII. kerületi Nagytarcsai úton, az M0-s felhajtójánál.  »

Eszik trappistát? Most figyeljen!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket. Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték néhány laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.  »

Felszállt a füst – új szentély a BBQ híveknek

A Paradicsomban érezhetik magukat a barbecue szerelmesei, ha betérnek a Fény Utcai Piac tőszomszédságában megnyílt Hunyadi Gasztroműhelybe. A Retek utcai bár a húsételek mellett rengeteg kézműves sört kínál, amelyeket – ha kibekkeljük az áprilisi havazást - akár a gesztenyefákkal övezett teraszukon is kortyolgathatunk majd.  »

Aszalt szilva, ha magyar

Rengeteget importálunk, pedig remek hazaiak is kaphatók: amellett, hogy az aszalt szilva finom, bizonyítottan egészséges is.  »

Visszatérhet a cigányzene a jó éttermekbe is?

Három-négy évtizede a cigányzenés éttermek egyet jelentettek a minőséggel – amelyik étterem adott magára, húzatta a vendégek nótáját. A tradíció néhány év alatt kopott meg, hamar elértünk oda, hogy a minőségi gasztronómiában a muzsikusok félelmetesen cikivé váltak.  »

100 éve született Jókainé Laborfalvi Róza

Rivalda és konyha. Jókai szerelme, a végzet asszonya hajnalban disznót etetett, kappant kopasztott, kofákkal alkudozott, majd megvizsgálta a piruló kalácsokat, beleszurkált a sistergő hurka-félékbe, kikészítette a derelyesarkantyút, a habszedőt, spékelni tanította a szobalányt. Este Gertrudis királynőnek öltözött, akinek mélyen zengő hangjáról Széchenyi István azt mondta: „A legszebb muzsika, amit hallottam valaha.”  »

Mindenki fogyni szeretne?

A túl sok információ és az alapismeretek hiánya egyszerre van jelen életmódunkban – derült ki a közelmúltban lezajlott táplálkozási- és életmód szokásokat vizsgáló kutatásából.  »

Egérrágta élelmiszereket árultak Baranyában

Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését, a súlyos higiéniai hiányosságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a hivatal ellenőrei, továbbá elrendelték 105, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszertétel megsemmisítését.  »

Agresszív szomszéd tette tönkre az egri Brancsot

Ötvenszer jelentette fel a szomszéd a 2015-ben nyílt egri Brancs Kávé- és Borkertet, ám a hatóság sosem adott neki igazat. Előbb a tulajdonosokat, majd a vendégeket is zaklatta. A Koklács Kata és Tóth Adél belefáradt, bezárják a hamar népszerűvé vált helyet.  »

Orrtekerő torma

A tormával hidegben, sárban kell foglalkozni – ez az első, amit megtanultunk Létavértesen, a hungarikumként számon tartott hajdúsági torma hazájában, Heit Lóránd családi kisbirtokán.

Ki lesz a jövő magyar séfkirálya?

Túl vagyunk a III. Czifray-versenykurzus két selejtezőjén és az első fordulóján is, amit a Magyar Gasztronómiai Egyesület a jelentéktelenné vált hazai mesterképzés alternatívájaként szervezett meg.  »

Nem unják meg az avokádót

Csak avokádót tartalmazó fogásokat szolgál fel egy új New York-i "avokadéria", melyet három olasz nyitott.  »

Milyen a jó húsvéti sonka?

Hogyan főzzük? Kell áztatni? Mivel ízesítsük? Ez itt a kérdés húsvétkor. Gódor András, a Sonkás tanácsai sonkához.

Szilvapálinka: van okunk a félelemre?

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.  »

Magyar pezsgőket díjaztak a franciák

Két ezüstöt hoztunk haza a 24. Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyről:a szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 38 országból nevezett, összesen 706 féle, kizárólag Chardonnay szőlőből készült bort és pezsgőt.  »

Húsvéti átverés: 6,5 tonna füstölt húst foglaltak le Budapesten

Bizony, vigyázni kell a sonkákkal: közeledik a húsvét, s akik nyerészkedni akarnak, ilyenkor nem ritkán folyamodnak tisztességtelen, törvényszegő eszközökhöz.  »

Szeretne szarvasgombát gyűjteni?

A népszerű és drága szarvasgomba idehaza is sikerrel gyűjthető – aki erre adná a fejét, nem árt, ha előbb alaposan tájékozódik.  »

Ünnepel a püspök, meghív egy sörre

Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Barcelona Beer Challenge 2017 megmérettetésen kiváló eredményt értek el a Székesfehérvári Püspök Sörei és a MONYO Brewing Co. sörkülönlegessége.  »

Na, kié lesz a legjobb pálinka?

A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.  »

(F)lúgosító diéták

A lúgosító diéta sajnos még mindig divat, mindenfelé hirdetik a lúgosító élelmiszereket, van lúgosító por, lúgos víz, sőt lúgosító egytálétel is. A stresszes élet, a rohanó...

Egy gombóc fagylalt sincsen

A fémlapok alatt csodálatosan tekeredik a fagylalt, a végeredmény pár csinos henger a megszokott gombóc helyett. Nézni nem csak pihentető, hanem csodálatos is!  »

Furmint diplomataszerepben

Mit kóstolnak a külföldi diplomaták New Yorkban, Párizsban, Szingapúrban? 16 éve minden évben neves zsűri egy borválogatás keretében dönti el, milyen borokat kínáljanak a külképviseletek a hivatalos vacsorákon, fogadásokon. Idén tarolt a furmint.  »

Dubajban nyert a szívtorta

Számos megmérettetésen bizonyultak már a legjobbnak a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda termékei. Ezúttal a Dubajban megrendezett 2017-es Gulfood nemzetközi gasztronómiai kiállításon...

Tavasszal sem élhetünk csoki nélkül

Miért ne lehetne egy csoki tavaszi? A Demeter Chocolate szerint a tavaszi szezon slágerízei a levendulás, epres-citromfüves, meggyes-kardamomos és a már nyárral kacérkodó mojito ízesítésű bonbonok lehetnek.  »

Erdély sója

Egyre többször olvassuk a kifinomult receptek hozzávalói között a patinásan hangzó utasítást: végy egy csipet parajdi sót. De vajon a sóvidéki hegyek gyomrában gasztroblöff vagy valóban kivételes hozzávaló rejtőzik? Erdélyi utunk során rájöttünk: a parajdi só fogalom - meg persze só is.

A medvehagyma gyűjtésének szabályai

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nem tudják, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött, és mivel élelmiszernek minősül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.  »

Hová tűnik a pénz a sör után?

Az adóhivatal elé kerülhet a sör: a HVG tegnapi cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3%-os piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly? A MSSZ felhívást intézett a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületéhez is.  »

Csapody Balázs a Gasztronomiai Akadémia elnöke

25 éve van a vendéglátásban, a Bocuse d'Or elnökségi tagja, a magyar szurkolótábor vezére, a balatoni régió termelőinek barátja, támogatója, a Kistücsök étterem tulajdonosa. Csapody Balázs nem véletlenül lett a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.  »

A sörpiac szabályozását követelik a kisüzemi főzdék

Újabb csata a magyar sörháborúban: közleményben üdvözli a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a kormány törekvését, amellyel megvizsgálnák a sörgyárak működését és a sörpiac szabályozását. Szerintük a lépés mindenképpen indokolt és szükséges: a vizsgálat bizonyosan több, versenyjogilag aggályos tevékenységre derít majd fényt.  »

Így készül a világ legkisebb pudingja

A miniatűr cukiságok szeretete nem új keletű, gondoljunk csak a babaházakra vagy éppen a féltenyérnyi könyvcsodákra – sokakat elszórakoztat a határok feszegetése.  »

TOP 10 Mentes hely

Kevés aktuálisabb téma van a táplálkozásban, mint a vegán életmód, valamint a különböző "mentes", tehát bizonyos ételcsoportokat elhagyó étrendek. Míg az előbbi követői szerint...

Donald Trump borába nem szerettünk bele

A politikusok vonzódnak a borhoz: nem csoda, a szőlőnek mindig is volt presztízse, számos történelmi kulcsfigurát varázsolt el a pincék és hordók világa. Az amerikai elnök, Donald Trump is vásárolt magának birtokot: a keleti part egyik legszebb területe az övé.  »

Szerzetesek asztala

Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott! Isten gondoskodik bárányairól, de persze az sem árt, ha a hívek maguk is tesznek azért, hogy mindig kerüljön harapnivaló az asztalra. Évszázados, elrejtett, majd kalandos módon előkerült iratokból kiderül, hogy a ferences szerzetesek is így gondolták.

Tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban

Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban - közölte a Katolikus Karitász.  »

Tényleg a műhús lenne a jövő?

Egyre több kutatócsoport dolgozik azon, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő húst. A hír nem sci-fi, hanem nagyon is valóság – a Memphis Meat nevű amerikai cég azt ígéri, három-négy éven belül boltokba kerül a valódira megtévesztésig hasonlító mű-csirkehúsuk.  »

Nem mindegy, mit kínálnak az iskolai büfékben

Azt hisszük, hogy rendesen eszik a gyerek, de sokszor tévedünk. A dietetikusoknak viszont van ötlete!  »

Megkóstoljuk Donald Trump borait

Izgalmas pincészetek, csúcskategóriás pezsgők - aki kíváncsi, mi számít menőnek a borok világában, ne hagyja ki a VinCE-t.  »

Tejcukor-érzékenység

Egy átlagos európai étrendben a szénhidrát bevitel körülbelül 5 %-a tejcukor. Természetes formában a laktózt a tej tartalmazza. A tejtermékek előállítása során tejcukortartalmuk...

Termelői piacok a Hegyvidéken

Szerencsések a budai Hegyvidék lakói. Nem kell mindig a Fény utcai piacra vagy zöldségeshez járniuk. Minden hétköznap más-más helyszínen vásárolhatnak friss zöldséget, gyümölcsöt,...

A gasztronómia jövője Európában

A 2017. évi Európa nagyvárosait értékelő Michelin-kalauz bemutatása mellett jelentős esemény zajlott Brüsszelben. 190 Michelin-csillagos séfet hívtak meg 14 országból, hogy előadások...

Tíz éves az Onyx Étterem

Tizedik évfordulóját ünnepli az Onyx. egy Michelin-csillag, 5 Gault Millau első helyezés, 3 Dining Guide év étterme díj, legjobb budapesti fine dining étterem a TripAdvisoron 2016-ban és...

Indiánok ízletes toboza

Nagyon lassan érkezik a tavasz és sajnos még hónapokat kell várnunk az ízletes magyar gyümölcsökre. Szerencse, hogy ma már jó minőségű, érett trópusi gyümölcsök is kaphatók itthon....

Hol és mit együnk Bécsben?

Bécs Sissi lázban ég, a Demel cukrászdában mindenki az ibolyás cukorkákat keresi. Idén lesz a császárné 180. születésnapja, és pezseg az élet a bécsi kávéházakban és éttermekben....

Szamos 2.0. Nemzedékváltás a csokibirodalomban

Nem véletlenül lett Today a Szamos Kossuth téri üzletének a neve. A márka eddigi imázsától eltérően trendi reggelikkel, üzleti ebéddel és újhullámos kávéval frissül fel a klasszikus...

Böjtre gyomorkeserű?

Ki gondolná, hogy a korabeli böjti intelmek és tanácsok lajstromában még a legszigorúbb böjtölők számára is engedélyezett volt a pálinkaivás. Miért? Mert az első párlatok alkoholban oldott gyógynövényekből és fűszerekből készültek, orvosi célból.

A leves hatalma

Nincsen ebéd leves nélkül. Legalábbis a magyar ember számára. Mindig is „a leves indította el a lélekben azt a komoly, emelkedett lelki folyamatot, amely feltétele volt annak, hogy az étkezés valóban meleg és igazi emberi ünnepséggé alakuljon át, s ne...

Michelin-kalauz Budapestről

Történtek változások a 2017-es Európa fő városainak gasztronómiáját feltérképező Michelin kalauz budapesti listáján. Várható volt, hogy eggyel kevesebb Michelin-csillag lesz a...

Mindent a szójáról

A szója – több évezredes múltja ellenére – nagyon megosztja a hazai fogyasztókat. A negatív megítélésben és az ellenszenvben szerepet játszhat az a miliő is, amiben „először...

Rigó Jancsi legendája

A rigójancsi feltehetően egy ismeretlen pesti cukrász találmánya, aki a korabeli hisztériát kihasználva a Rigó Jancsi-mítosszal népszerűsítette habos-csokoládés édességét.

Gyümölcsfák, mustár és tökmagolaj

Megvannak a Magyar Konyha Termelői Díj idei győztesei. Az Európa hajón szombat este három termelő vehette át a gasztronómiai magazin díját, amelyet negyedik alkalommal ítéltek oda a legjobb magyarországi termékeknek, termelőknek.  »

A Ritz-sztori

A történet mesébe illő: egy svájci földműves legkisebb (tizenharmadik!) gyermeke világgá megy, és minden idők egyik leghíresebb szállodatulajdonosa lesz. Ő César Ritz. Tavaly Budapesten...

Meghalt Burger Barna

Keddre virradó éjjel, 51 éves korában, hosszú betegség után meghalt Burger Barna fotográfus, a Magyar Konyha állandó fotósa. Nyáron még a megváltozott életükről, a barátokról, a terveiről beszélt.  »

Konyhakiállítás 2017

Szeress bele az új konyhádba az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán március 3-5. között a Budapest Arénában!

A torkosságról

Nem tartunk mértéket. Tobzódunk az ételben. Zabálunk. Elképesztő orcátlansággal tudománynak, hihetetlen merészséggel művészetnek nevezzük az evést. Hát nézzetek a szemembe, és...

Dizájnsütemények

Dizájnsütemények, sütikurzus, how-to videók és inspirációgyűjtés. Így néz ki egy főszerkesztő-helyettes hétvégi műszakja, legalábbis Tamás Anitáé, aki szép és finom édességekkel varázsolja szebbé a hétfőket a JOY szerkesztőségében – a kollegák legnagyobb örömére. A hobbicukrász a formabontó, meglepő megoldásokat szereti, de bosszantja, ha az esztétikum az íz rovására megy. Látványos kreációit a közösségi médiában #anitasutott tag alatt találjuk, de ne lepődjünk meg, ha gyümölcsöset nem lelünk a repertoárban!  »

Fűszeres-körtés-krémsajtos szelet

A World Chocolate Masters versenyek történetében először szurkolhatunk magyar indulóknak...

A párizsi gomba

Bár van, aki csak a vargányát és a rókagombát tartja igazi gombának, a magyar fogyasztók 98 százaléka csiperkegombából készíti a gombalevest.

Fogyókúrák végnapjai

Fogyókúrázni nem trendi dolog. No meg értelmetlen! Aki belevág, hamar megismerkedik a jojó-effektussal. A leadott kilók visszasomfordálnak...

Tokaji Borbarátnők - SVÉT - Magyar Konyha Bál a Dunán

Február 25-én a Tokaji Borbarátnők, a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai és a Magyar Konyha közös bált rendez az Európa hajón. Ezen az estén adjuk át a Magyar Konyha Termelői Díjat is...

Kárpátalja közös fazeka

Emberemlékezet óta – de mióta átkeltek a Vereckei-hágón, azóta bizonyosan – a magyarok számtalan néppel éltek együtt ezen a tájon. Találkoztak itt lakókkal, betelepülőkkel,...

Hurma, datolyaszilva, kaki

Ma már a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtáját megtalálhatjuk a boltok polcain. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen kedvelik és keresik az egzotikus,...

Atlanti halibut és ditta burgonya - VIDEÓ

"A gyömbér, a chili, és a fokhagyma vérkeringést fokozó fűszerek, innen nem kell nagyot lépnünk a vérbőségig, s akkor már mindenki tudja, hogy mitől afrodiziákum ez a fogás" - meséli...

Gladiátorok titkos fegyvere: a kapor

A gladiátorok kaporral dörzsölték be testüket a harc előtt, ugyanis komoly varázserőt tulajdonítottak a növénynek az ókori Rómában. A kapor bár közismert fűszernövény, mégis kevesen ismerik gyógyító tulajdonságát

Lappföld ízei

Élelem, ruházat, szállítmányozó és egyben a táj organikus eleme. Mi az? A turisták kedvencével, a rénszarvassal lépten-nyomon találkozhatunk Finnországba érkezve.

Romantikus gasztronómiai kalandozás, Valentin-nap 2017.

Osztriga angol zellerrel, homár édesköménnyel, quinoával - Afrodiziákumok, izgalmas menüsorok, felejthetetlen pillanatok a szerelmesek napján.

Street food szokások Magyarországon

Soha nem volt ekkora a hazai street food választék, a food truck-ok nemcsak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének. Az újhullámos street food minőségi,...

D-vitamin források

A C-vitamin mellett a legtöbbet említett vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Tojássárgája, zsíros hal, halkonzerv, halmáj, esetleg kaviár. Mit együnk, hogy segítsük a...

Mit ebédelt Kádár János?

"Ott voltam, ahol lennem kellett. / Azt (t)ettem, amit (t)ennem kellett." Kádár sírfelirata a gulyáskommunizmus esszenciája. Gasztropolitika a Kádár-korszakban.

Jó zsírok, rossz zsírok

"Fogyassz kevesebb koleszterint, kevesebb zsírt" - szól évtizedek óta az egészséges táplálkozást hirdető tanács. Emberek milliói követték, hogy megelőzzék az elhízást, a keringési megbetegedéseket. Többnyire hiába.

Kampány az olajpálmák védelmében

"Gellért-hegynyi esőerdőt menthet meg, ha jó helyen eszik." Ezzel a szlogennel indította el új kampányát a Felelős Gasztrohősök, a fenntartható vendéglátóhelyek számának növekedése...

Három az igazság: La Parrilla

Annyira jó, hogy a környéken megszokott turistacsapda-éttermek helyett egyre eredetibb helyek nyílnak a Szabadság-térnél. Még a végén magyar emberek is fognak ide járni! A bizakodásra...

Veszélyben a csokoládé?

Az istenek, az aztékok, majd a spanyol hódítók kedvence, a csokoládé ma már világszerte elterjedt élelmiszer. Felhasználását, minőségét tekintve a gyerekek reggeli italától a...

Enigma, a rejtélyes étterem

Kevés embernek adatik meg, hogy bejusson az ElBulli séfjének új gasztrobirodalmába. Testvérlapunk, a 7canibales újságírója, Xavier Agulló elsőként kóstolta meg, mit kínálnak az Enigma...

A gyerekek sokszor sütni-főzni szeretnének

Azoknak, akik rendezett körülmények között nevelkednek, szinte elképzelhetetlen, hogy egy kisgyereknek az legyen az álma, hogy étteremben ehessen, vagy hogy cukrászdában fogyaszthasson el...

Hétvégén Mangalica Fesztivál

A mangalica története mesébe illő. Hogy hogyan lett világhírű a magyar sertés, azt jól mutatja, hogy tizedik alkalommal rendezik meg a Szabadság téren a mangalica termékek vásárát....

Magyarország a 4. helyen végzett a Bocuse d'Or lyoni döntéjében

A szerdai eredményhirdetésen a Széll Tamás vezette magyar csapat lett a negyedik, 1565 ponttal, 16 ponttal lemaradva a bronzérmes Izland mögött. A második Norvégia (1600 pont), a nyertes USA...

A legnépszerűbb teafélék

A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. S itt rögtön tisztázni kell, hogy a tea megnevezés szigorúan véve csupán a teacserjéből készült italt takarja, azonban...

Furmint Február

A leghíresebb magyar szőlőfajta, a tokaji aszú alapja, sőt az egyik legmenőbb fehérbor is ebből készül. A furmint a magyar borászat megkerülhetetlen fajtája, nem véletlen, hogy már egy...

A szemünknek sem mindegy, hogy mit eszünk

"Úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére" - tartja a mondás, ha általunk féltett személyről vagy tárgyról beszélünk. De vajon valóban óvjuk-e szemünk fényét, védekezünk-e a káros...

Csokoládéforradalom

Az istenek, az aztékok, majd a spanyol hódítók kedvence, a csokoládé ma már világszerte elterjedt élelmiszer. Felhasználását, minőségét tekintve a gyerekek reggeli italától a...

Az év gasztrohősét keresi a Playboy

Negyedik alkalommal keresi az év férfijait a Playboy. A Man of the Year idén is hat kategóriában hirdet majd győztest, köztük a hazai gasztronómiai élet legbefolyásosabb alakjaival. A...

Kis Paolo és az aranyszobrocska

Jövő héten 30. alkalommal gyűlnek össze a versenyzők Lyonban, hogy megszerezzék a kis szobrot, az Oscarhoz hasonlító Paul Bocuse-t ábrázoló fődíjat. Nem véletlen, hogy a híres szakács...

Bocuse d'Or - Ma főz a magyar csapat a lyoni döntőn

A döntős csapatok, köztük Széll Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfőn a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője, amelyet interneten is...

Báránysütés magas és alacsony hőfokon

Ma már könnyen beszerezhető minőségi bárányhús, amelynek elkészítéséhez nem is kell nagy tudomány. Bemutatunk néhány módszert, hogyan készítsünk combból és lapockából ízletes,...

Bocuse d'Or - Interjú Széll Tamással

Néhány nap és kezdődik Lyonban a Bocuse d’Or verseny, ahol Széll Tamásnak, az európai selejtező győztesének és csapatának drukkolhatunk. A versenykiírásról, a METRO biztosította...

A gomba olyan, mint a svájci bicska

A gomba olyan, mint a svájci bicska: lehet vele szalonnát szeletelni, de ha az ember nem vigyáz, az ujját is lenyisszanthatja vele. Ez még a gyakorlott gombászokkal is előfordul... Gombásznak...

Téli gyümölcsök

A hazai gyümölcsök közül csak az alma áll rendelkezésre. A mediterrán citrusfélék közül a citrom, a narancs és a mandarin szezonja tavasz végéig tart. A citrusfélék jó tápanyagforrások. Értékes a C-vitamin-tartalmuk, emellett sok más vitamint, ásványi anyagot, rostokat, antioxidánsokat tartalmaznak, amihez télen nehezen jut hozzá szervezetünk.

Paszternák vagy fehérrépa

Édesebb, mint a fehérrépa, vastagabb és az íze sokkal selymesebb. A piacon néha ezt kapjuk gyökér helyett. De ne ijedjünk meg, ugyanúgy készíthetjük el, sőt püré formájában izgalmas...

Mit várnak 2017-től a világ legismertebb szakácsai?

Palágyi Eszter neve is szerepel a világ 10 séfje között, akiket a 2017-es év gasztronómiai tendenciáiról kérdezett meg egy neves katalán gasztronómiai magazin.

A legfinomabb orchidea: a vanília

A vaníliát szinte csak édességekbe tesszük. Pedig a bódító fűszer cukor nélkül nem is édes. Kísérletező kedvű szakácsok szívesen társítják kevésbé markáns ízű alapanyagokhoz,...

Bort, búzát, harcsát! Tíz harcsarecepttel

Kövér, mint egy harcsa, mondták a régiek – fogyasszuk gyakran, mondja a Haltani Társaság ma. Az év (hal)sztárja a harcsa, és mint a halfogyasztás pártolói, mi is csatlakozunk a...

2016 a magyar gasztronómia éve volt

2016-ot a Gasztroélmények Éveként hirdették meg (még 2015-ben), és az biztos, hogy jócskán hallatott magáról a magyar gasztronómia. Bizonyítottunk hazai és külföldi pályán is –...

Mesélnek a fánkok

Itt a napkeleti bölcsek ünnepe, a vízkereszt, kezdődik a farsangi szezon. Ha pedig farsang, akkor fánk. Lehet szalagos vagy csöröge, de tudjuk-e milyen volt II. Ramszesz, Marie-Antoinette...

Bemutatunk egy dán ünnepi menüt!

Napjainkban sokat hallat magáról a dán konyha. A koppenhágai Nomát éveken át a világ legjobbjának választották, René Redzepit korunk egyik legkreatívabb szakácsaként tartjuk számon. Ez...

Sikértörténet: mindent a lisztekről

Ahogy lassan minden ősi táplálékunkat, a búzát sem kíméli korunk táplálkozáskritikája. De tudjuk-e egyáltalán, hogy mit tartalmaznak a különböző lisztek, és milyen fontos szerepet...

Csodaélelmiszer: a joghurt

Több ezer éves, tápláló, erőt adó, tejérzékenyeknek is ajánlott, a fogyókúrák kedvelt alapanyaga. A joghurt magas tápértéke és kellemes ízének köszönhetően napi étrendünk egyik...

Decemberi novella Krúdy emlékére

"A szeretet ünnepe, mondjuk mi, akik itt maradtunk egy olyan korszakból, amikor ismertek az emberek mindenféle elavult fogalmakat, megbocsátást, barátságot, gyengédséget, tiszteletet,...

Olasz karácsonyi kuglóf

Az olasz panettone még nem futott be olyan nemzetközi karriert, mint a tiramisu vagy a gelato, pedig hazájában nincs ennél népszerűbb karácsonyi sütemény. Nálunk a delikátesz boltok...

A szekszárdi bor idei nagy pillanatai

Párbajozó bikavérek, pop-up borbár, boros piknik Budapest belvárosában. Szekszárd 2016-ban jól szuperált.  »

Karácsonyi menük újragondolva

A december 24-i étkezéshez mágikus szokások és hiedelmek társultak. A paraszti kultúrában szinte minden ételnek mágikus jelentése volt. A kötött rendben elfogyasztott ételsorhoz mai...

Húsát és magját: Sütőtök

A sütőtök jelképe az emberi furfangnak is: folyton keressük, hogyan lehet érdekfeszítőbbé tenni ezt a tápláló, ám önmagában kissé egyhangú táplálékot, az eltűnt nyár s az eljövendő tél, más szóval az elmúlás szép, rozsdás színű jelképét.  »

Digitalizáció a konyhában

Az asztalon iPad, rajta üvegtányéron rákok és tengeri algák. A képernyőn hullámok, közben a tenger morajlása hallatszik. Mindez az Arzak étteremben, ahol igyekeznek lépést tartani a korral.  »

Hol kapható minőségi pulykahús az ünnepekre?

Karácsonykor sokan készítenek Magyarországon is pulykát: megsütve vagy levesnek, egészben vagy szeletelve, gesztenyével, almával töltve, esetleg szalonnával burkolva. Legtöbben...

Narancsos hírlapi kacsa

A gasztrotörténet legnagyobb tréfája. Szőlővel és Grand Marnier-vel készült vadkacsa narancsos szószban. Henri Monier, a párizsi vicclap, a Canard enchaîné (Leláncolt kacsa) rajzolója találta ki az 1950-es évek vége felé, amikor egy televíziós adásban egy nagyképű gasztrokritikus azzal bosszantotta, hogy minden francia ételt ismer. „Hát bouribout-t evett-e már?” – kérdezte Monier. „Hogyne, csodálatos régi fogás – érkezett a válasz –, de mostanában nem készítik, túl bonyolult.” „Az eszed tokja – háborgott magában Monier –, nem ehetted, hiszen most találtam ki.” Bouribout egy utca neve volt Sens városkában, ahol Monier gyerekeskedett, ma is létezik: Rue des Bouribouts.  »

A gyomor derűje: Jiří Slíva

Jiří Slíva világában semmi sem az, aminek látszik. Aki azt hiszi, hogy a prágai grafikus a főkaput választja, csalódni fog – Slíva mindig a hátsó bejáraton érkezik. Ám mindegy,...

Somodi Edit csipkecsodái

Vonalzóval sem lehetne olyan egyenes vonalakat húzni, mint amilyeneket ő rajzol, szabad kézzel. Nehezen gyúrható mézeskalácstésztából csipkecsodákat varázsol. Mézestésztából készülő kínálódobozain, asztali díszein régmúlt idők cérnacsipkéinek mintái köszönnek vissza.

Ferran Adrià: "Saját éttermet soha!"

"Bolondnak néz?" – kérdez vissza Adrià az újságírónak. A nyílt, egyenes beszédéről (is) híres katalán zseni ritkán nyilatkozik. Most egy katalán napilapnak megtette, ezt az interjút közöljük.  »

Amikor zsír nő a fán: Avokádó

Egy zöldség, amely valójában gyümölcs. Sokan azért nem nagyon kedvelik itthon, mert egész egyszerűen alig lehet belőle finomat kapni. Ismerkedjünk ezzel a rücskös bőrű, zsíros kinccsel, amelyről egy humoros tényt is elárulunk elöljáróban: az avokádó szó az azték 'ahuacatl' szóból ered, amely herefát jelent. A gyümölcsök ugyanis párban csüngenek a fáról.  »

Az ördög itókája: krampampuli

Hippokratész nemcsak a fogzásról, az aranyérről, az orvosi etikáról írt, hanem a borról is. A bölcs görög megemlíti, hogy a fűszeres forralt bor hasznos lehet meghűlés ellen, és segíti az emésztést.  »

Ajándékötletek a főzés szerelmeseinek

Itt az ideje, hogy a jó ízlés ne csak a tányérainkon, hanem a konyhánkban is átvegye az uralmat! A karácsony remek időszak ezen üzenet terjesztésére, hiszen a dizájntárgy látványos ajándék. Ha szereti és még hasznát is veszi az, aki kapja, mondhatni megtaláltuk a tökéletes karácsonyi meglepetést. 7 ötletet hoztunk el inspirációképp!  »

Együnk bogarat!

Kassák Lajos önéletrajzi regényében (Egy ember élete) bevallja, hogy Brüsszelben bizony literszám falta a stanicliba csomagolt cincérbogarakat, hogy csillapítsa éhségét. Kassáknak...

Konyhamalac – Claude Serre emlékére

Kétfajta étteremkritikus létezik. Az egyik a sebész óvatosságával nyúl a témához és a betegen szikével ejt sebet. A másik meglóbálja a hentesbárdot. Van azonban a kritikának egy harmadik fajtája is, amelyről ritkán ejtünk szót. Ez a food karikatúra. Ahol nincs idő, nincs tér, sokszor szöveg nélkül kell kifejezni véleményünket. Ha van az éttermi fekete humornak királya, akkor Claude Serre az.  »

Mindent a parmezánról!

Az olasz sajtszentháromság (grana, pecorino, parmezán) tagja. Legalább olyan híres, mint a pizza, a fagylalt, a kávé vagy a prosecco. 1955 óta szigorúan eredetvédett (DOP), egész...

Bővítsük ki a reggeli szótárunkat!

Egyre többet hallani arról, milyen fontos reggelizni, mondhatjuk, hogy ez manapság igazi divattéma, egyre-másra nyílnak a jó reggelizőhelyek is. Ezzel együtt a közösségi oldalakra soha nem látott mennyiségű gusztusos reggeli képe kerül fel napról napra. Ismerkedjünk meg néhány angol kifejezéssel, amelyekkel gyakran találkozhatunk újabban!  »