Ízelítő

Hogyan vásárolhatunk a jövőben?

Biztosan senki sem tudja, milyen irányt vesznek a dolgok, de mutatunk néhány felvetést.  »

A mogyorókrémet is habosra verik

A mindössze két összetevőből álló nutellahab a trendi dalgona kávé kistesója.  »

Péntektől nyitnak a fővárosi éttermek zárt terei

Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei.  »

A karantén legkeresettebb receptjei

A hetek óta tartó otthonlét mindenkiből mást hoz ki, egyesek kenyeret sütnek, mások inkább kanapészörföznek.  »

Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban

Az üzletek fele tudott csak kinyitni a főváros bevásárlóutcáiban: sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.  »

Jóbarátok szakácskönyv - rajongóknak kötelező!

Jó hír Friends-rajongóknak! Az első epizód adásba kerülésének 26. évfordulójára időzítve, 2020. szeptember 22-én jelenik meg a széria hivatalos receptkönyve, amely mintegy 70 recepttel idézi fel a sorozat azon ikonikus jeleneteit, ahol az étel a főszereplő.  »

Halas étterem nyílt a Traktor helyén

Újabb tengeri étteremmel lett gazdagabb Budapest belvárosa – a Zrínyi utca 2. szám alatt május végén megnyílt a Bigfish Lánchíd.  »

Rolls-Royce jár a méhkirálynőnek

A Rolls-Royce április végén termelési rekordról számolt be, na nem autók vonatkozásában, hiszen gyártóüzemét az egészségügyi válság miatt bizonytalan időre kénytelen volt leállítani. A sajtóközlemény az autógyár méhészeti tevékenységét érinti, amely szervesen illeszkedik a környezetvédelem iránt elkötelezett cég fenntarthatósági törekvéseinek sorába.  »

Újra itt vannak a holdfényes, vízparti vacsorák

Mivel senki nem tudja, mi várható az elkövetkező hónapokban, a vendéglátóhelyek igyekeznek továbbra is figyelni, és érzékenyen reagálni a közönség igényeire.  »

Apró üvegházakban vacsorázhatunk Amsterdamban

Az éttermek túlélni szeretnének, az emberek pedig picit kimozdulni, persze biztonságosan. A hollandoknál érdekes, egyben látványos ötlet született.  »

Ilyen a kenyér, ha az művészet

Az elmúlt hónapokban valóságos kenyérsütési láz söpört végig a világon a kényszerű otthonmaradás hozományaként. Sokan éreztek rá az ősi rítus relaxációs erejére, az általa megtestesített biztonságra, hiszen ha kenyér van, minden van. A válság első napjaiban, heteiben a liszt a legkeresettebb árucikkek egyike lett, olyanok is bevásároltak belőle a közelgő apokalipszisre készülve, akiknek a sütés-főzés - finoman szólva - nem erőssége. Hasonlóan szépen fogytak a kenyérsütőgépek is, az interneten a pékek és bloggerek népszerűsége az egekbe szökött, és egymás után alakultak a tematikus csoportok a közösségi médiában.  »

Te is címkeivó vagy?

A borospalackokat legtöbbször a címkéjük szerint azonosítjuk: ez alapján vásárolunk, tanulunk, ismerkedünk. A gond ott kezdődik, amikor a borok élvezeti értékét is az határozza meg, mi...

Egyszemélyes étterem nyílt Svédországban

Az ideiglenes vendéglátóhely egyszerre egyetlen vendéget fogad – egy távoli mező közepén.  »

A Michelin törölte a kalauzból a rasszista séfet

A kínai Global Times híradása szerint a Michelin azonnali hatállyal törölt kalauzából egy német éttermet, miután annak francia séfje és egyben tulajdonosa, Jean-Claude Bourgueil privát Facebook bejegyzésben rasszista megjegyzést tett a kínai vendégekre.  »

Citromos-bodzavirágos torta lesz a hercegi esküvőn

A tavasz színei és ízei ihlették Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle esküvői tortáját, amelyet egy kis kelet-londoni pékség készít el a májusi menyegzőre - jelentette be kedden a Kensington-palota, Harry londoni rezidenciája és hivatala.  »

Bicsár leszállt a Traktorról

Novemberben még arról számoltunk be, hogy megújult a Bicsár Attila séf vezette Traktor étterem a Bazilika mellett. Most újabb változásról hozunk hírt.  »

Ők a James Beard-díj idei döntősei

A napokban közzétették a neves szakmai díj legjobbjainak teljes listáját.  »

Kétely kísérjen utadon

Kevesen tudják, hogy Huszti Péter negyvenvalahány éven át, ha tehette, esténként gyalog sétált a Madách Színházba. A Városmajorból az Erzsébet körútra. Végig a Duna-parton, át a Lánchídon, az Andrássy úton a teátrumig. A hosszú úton vele baktattak szerepei. Hamlet, Cyrano, Jago, Lear király. A színházban a társa várta: Piros Ildikó (Ophelia, Desdemona, Jolán). Közel fél évszázada ismerik egymást, negyven éve házasok. Mint tudjuk: a színházban eltöltött évek duplán számítanak. Mint a konyhában.  »

Önfeledt játék a vírus idején

Bár óvatosan nyitnak már a teraszok, egy ideig még biztosan ritkábban megyünk étterembe, bisztróba, kerülnünk kell a szoros társasági élményeket. A keletkezett űrt sokan sokféleképpen próbálják betölteni : egyesek kovászt nevelgetnek és kenyeret sütnek vagy más időigényes receptek kipróbálására vállalkoznak, mások inkább házhoz rendelnek vagy ismert séfek főzős videóival szórakoztatják magukat.  »

Hogy üljünk az étteremben a vírus után?

A nyár érkezésével együtt kelnek életre szépen sorban az éttermek, kávézók, egyelőre főként a teraszok, amelyeknél lényegesen kisebb a fertőzés kockázata, mint zárt térben. Nem egyszerű persze a fizikai távolságtartás megvalósítása, a felszolgáló-vendég közötti interakció számos kérdést vet fel, minden leleményességre szükség van ahhoz, hogy a vendégnek a korábbihoz hasonló élményben lehessen része, ha étterembe megy.  »

10 000 korsó ingyen sör a budapestieknek

Amint a kijárási korlátozások enyhítése Budapesten is életbe lép, a magyar kézműves-sör piac meghatározó főzdéje, a First Craft Beer 10 000 korsó ingyen kézműves sörre hívja meg a fővárosiakat. A „Félig tele” néven indított kezdeményezéshez mintegy 30 vendéglátóhely csatlakozott. A sörfőzde célja az akcióval, hogy megköszönje a budapestiek kitartását és fegyelmezettségét a járványhelyzet alatt, a vendéglátóhelyeket pedig segítse az újranyitásban.  »

A zsemle örök

Nem gondoltuk volna, hogy egyszer előáll egy olyan helyzet, amikor minden addiginál többen kezdenek péksüteményt készíteni. Hogy az elvitelre nyitva lévő, csak megrendelésre dolgozó,...

Az USA-ban limitálják a húsvásárlást

Az ismert amerikai nagykereskedelmi lánc – több szupermarket-hálózat mellett – úgy határozott, hogy korlátozza a maximálisan megvásárolható húsmennyiséget.  »

Királyi esküvők: ilyen tortával ünnepeltek a koronás fők

Néhány hete véget értek a találgatások, amikor Harry herceg bejelentette, hogy eljegyezte Meghan Markle amerikai színésznőt. A brit királyi család újra a figyelem középpontjába került, hiszen úgy tűnik, hogy az egykori partikirály Harry is megtalálta az igazit. Sokan már az esküvői tortát találgatják, amelynek komoly elődökkel kell felvennie a versenyt.  »

Figyelem, kezdődjön a piteszezon!

A pite bizonyos szempontból hasonló műfaj, mint a bejgli: a legtöbben úgy szeretjük, ha sok töltelék van benne, amit kevés tészta fog körbe, és persze lehessen belőle egyszerre sokat enni...

II. Erzsébet étrendje követendő példa lehet

Az angol királynő hosszú életútja valószínűleg azoknak az ételeknek is nagyban köszönhető, amelyeket elfogyaszt.  »

Összefogás a vendéglátósokért

A Kiosk csoport és a Segítő Angyalok Alapítvány közös társadalmi felelősségvállalási programot indított május 12-én, hogy a legnehezebb helyzetbe került, munkájukat elvesztett vendéglátósokat - turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés területről - támogassák meleg étellel.  »

A híres komika főzőshow-ban bénázik

Amy Schumer világszerte ismert és népszerű humorista, a férje pedig történetesen séf. A pár hamarosan főzőműsorral jelentkezik.  »

Zuckerberg menti kedvenc éttermeit

Az ázsiai és az olasz konyhát szeretheti a legjobban a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, legalább is az alapján, hogy milyen éttermeket próbál megmenteni a járvány okozta csődtől.  »

Ültessünk tájfajta paradicsomot!

Most van szezonja, ezért paradicsomot ültet Borbás Marcsi, Farkas Richárd és Vajda Józsi is, méghozzá elfeledett tájfajtákat, amiket most önök is beszerezhetnek.  »

Horgásztó nyit a Lupán

A koronavírus lenullázta a hazai fesztiváléletet, és nehéz helyzetbe hozta a turizmust és a vendéglátást. A Lupa-tó áthangszerelése is ennek a folyamatnak a része.  »

Jó ügyet szolgál a két filmsztár átmeneti tűzszünete

Ryan Reynolds és Hugh Jackman csipkelődése évek óta az egyik legszórakoztatóbb adok-kapok a közösségi médiában, most azonban egy nap erejéig békét kötnek.  »

Az ételek, amelyeket szeretünk utálni

A Genfi-tó partján található Alimentarium egy, a táplálkozás témája köré szervezett múzeum, ismeretterjesztő és tudományos műhely, amely idén 35 éve nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.  »

A kémek titkos eszköze a pizza

A pizza egyike azoknak az ételeknek, amelyeket a világ legtávolabbi vidékein is ismernek. Mindannyiunk kedvencéről azonban még mindig nem tudunk eleget.  »

Robbanótest volt a krumpliban

Normandiából származó import burgonyaszállítmányból kerültek elő feltételezett robbanótestek Dunaegyházán.  »

Drónok repíthetik házhoz az ételrendelést

Erre a hírre tényleg nem mondhatjuk, hogy nem légből kapott.  »

Rozé fagyi van?

Előszeretettel használunk alkoholt süteményekben, desszertekben, fagylaltokban mégis sokkal ritkábban fordul elő. Pedig remek páros, a fagylalt selymessége és az ital karakánsága izgalmas elegyet alkot.  »

Eltűnhetnek a leghíresebb sajtok a piacról a válság miatt

Drasztikusan visszaesett a sajtfogyasztás az egészségügyi válság kezdete óta, a termelők úgy érzik, cserben hagyta őket a kormány. Sokakat csőd fenyeget.  »

Hogyan igyuk a finom bort?

Nem az a fontos, hogy a bor adja-e az alkalmat, vagy az alkalom kívánja-e meg a bort. A lényeg, hogy ünnepelni otthon is lehet és érdemes. Legyünk előrelátóak: néhány praktikus rituáléval sokat emelhetünk a bor élményén. Ehhez most Tóth Adrienn ad tippeket.  »

Főzz úgy a családra, mintha háború lenne!

Egy brit háziasszony különös „kihívás” elé állította magát és családját.  »

Ottolenghi rajongók figyelem!

A Gabo kiadó most induló fotós pályázatával a nemzetközileg is többszörösen díjazott Yotam Ottolenghi egyik könyvét lehet megnyerni.  »

Itt a koffeines víz

Egy Kentucky államban praktizáló orvos fejéből pattant ki az ötlet.  »

A Costes Downtown bekerült a világ legjobbjai közé

Egyetlen magyar étteremként került be a Costes Downtown a Green Guide-ba, a vegetáriánusok számára összeállított étteremkalauzba.  »

A sörfőzőknek kuka, de a konyhában igazi kincs

Mindannyian hallottuk már, sőt lehet, hogy használtuk is a "folyékony kenyér" kifejezést. Ennek fordítottja, a "szilárd sör" is hamarosan értelmet nyerhet. Egy fiatal sörkedvelő és a...

Csirkéből készül a legújabb „pizzatészta”

A fehérjebombának is beillő pizzaalap elsősorban a ketogén diéta egyre népszerűbbé válásának köszönheti megszületését.  »

Házhoz megy a Gerbeaud is

Három éttermet voltak kénytelenek bezárni, de most mi, fogyasztók mégis jól járunk, mert házhoz jön például a Gerbeaud 160 torta, aminél kevés jobb csokis finomság létezik.  »

Ilyen a híres színész karanténkoktélja

Az amerikai színész-rendező „quarantucciját” imádják az emberek.  »

Milyen lehetett a kalózok keksze?

Hogyan biztosítottak maguknak élelmet a hónapokig a tengeren hánykolódó kalózok? Többek között ezt is rekonstruálták a Ludwig Múzeum kiállításának kurátorai.  »

A járvány komoly hatással lesz a jövőbeli étkezési szokásainkra

Sok szakmabeli úgy véli, hogy a koronavírus-járvány, illetve a karanténban töltött idő drasztikusan megváltoztathatja a fejlett világ étkezési szokásait.  »

Mocsok és penész az egri pizzasütőben

Egy egri, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei áprilisban, az ott tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt.  »

Házhoz jön a Michelin-csillag

A vendéglátóhelyek kényszerű leállása talán a fine dining éttermeket érintette a legérzékenyebben. Mit lehet kitalálni a túléléshez? Megnéztük a Costes stratégiáját.  »

A karanténban nem csak csodakenyerek születnek

A koronavírus-járvány egyik hozadéka, hogy a kényszerű elszigeteltség olyanokban is felébresztette a sütési kedvet, akik addig a konyha közelébe se mentek. Sokan bizonyulnak igazi őstehetségnek, de persze bőven akadnak olyanok is, akiknek nem indult zökkenőmentesen az ismerkedés a sütővel.  »

Bottura új kontinensen jótékonykodik

A neves séf, Massimo Bottura nonprofit szervezete új közösségi konyha megnyitását tervezi, ezúttal Mexikóban.  »

Az aszály is pusztít, nem csak a járvány

Miközben a világ a koronavírus járvány ellen küzd, kevesebb figyelmet fordítunk az éghajlatváltozásra, amely egyre nagyobb fenyegetést jelent számunkra a mindennapokban. Magyarországot jelenleg kritikus aszály sújtja, aminek komoly következményei lehetnek a mezőgazdaságban. Ráadásul főleg olyan területeken veszélyezteti a termést a szárazság, ahol előrelátással, a víz visszatartásával megelőzhetnénk, enyhíthetnénk az aszály okozta károkat, elébe mehetnénk a fenyegető klímaválságnak.  »

Budapestre ért a Világbéke

Amióta beütött a járvány, és a vendéglátás kénytelen volt új pályára állni, a SVÉT minden héten előállt valami újabb nagy dobással: most a miskolci Világbéke pizzáit szállítják ki a fővárosi otthonokba.  »

A világháború óta először marad el az Oktoberfest

A híres bajor sörfesztivált a koronavírus-járvány miatt nem tartják meg idén.  »

Idén elmarad a Gourmet Fesztivál

A hazai gasztronómia legnagyobb seregszemléjét idén már biztos, hogy nem rendezik meg.  »

Készítsen otthon ikeás húsgolyót

Mostantól nincs titok: a svéd bútorcég a vírushelyzetre tekintettel nyilvánosságra hozta egyik legikonikusabb ételének receptjét.  »

Mit mivel helyettesíthetünk a konyhában?

Ha a kijárási korlátozás miatt valamilyen fontos alapanyagból épp híján vagyunk a konyhában, akkor sem kell kétségbeesni – van, amit egész jól helyettesíthetünk mással is.  »

Ha most nem váltunk, később már nem lehet

Az idei Föld napja mérföldkő az emberiség történetében: a koronavírus-járvány pofonütésszerűen hívta fel a figyelmet az ökoszisztéma pusztulásának az emberiségre gyakorolt közvetlen következményeire.  »

Ilyen, amikor egy babafotós kerül karanténba

Egy eredetileg újszülöttek fotózásából élő fényképész a kényszerű bezártságot arra használta, hogy kedvenc ételeit kapta lencsevégre – de nem éppen szokványos módon.  »

Home office: figyeljünk az étkezésre!

Sokaknak új a helyzet, hogy a megszokott irodai, munkahelyi környezet helyett a koronavírus-járvány miatt most otthonról kell dolgozni. Ilyenkor sokkal egyszerűbb elcsábulni a munkától, és állandóan a hűtőt nyitogatni, ezért jó, ha odafigyelünk az étkezéseinkre.  »

Liszt és tojás nélküli édességek

Ha azt gondoltuk, hogy a finomságok elkészítéséhez mindenképpen szükséges némi liszt és tojás otthon, tévedtünk.  »

Fieri bajba jutott kollégáit segíti

Guy Fieri tévés-étteremtulajdonos az amerikai éttermi szövetséggel együtt indított segélyalapot, amellyel a munka, s így jövedelem nélkül maradt vendéglátóipari dolgozókat segítik.  »

Elfeledett kedvencből lettek újra sztárok a babok

Az egykor sokkal gyakrabban használt, majd egyre mellőzöttebb hüvelyesek a jelenlegi helyzetben ismét népszerűségük tetőfokán állnak.  »

Így lett az elitétteremből segélykonyha

A New York-i Eleven Madison Parkot egykor a világ legjobb éttermének tartották, most viszont azért nyitott ki újra, hogy az első vonalban dolgozókat, és a leginkább rászorulókat etesse.  »

Így készül a savanyú tojásbefőtt

Húsvét után elkerülhetetlenül megmarad pár főtt tojás. Kitűnő alkalom kipróbálni az egyik legrégibb tojástartósítási eljárást, a savanyítást. Egyszerű módszer, tele kreatív lehetőségekkel. Kovács Zsigmond receptje.  »

Van, ahol fizetnek azért, hogy esküvői tortákat egyél

Aki imádja a tortát és a pezsgőt, ne keressen tovább: megtalálta álmai állását.  »

Szalonnás polip kicsit másként

Vajon az alábbi összetevőkből - élesztős leveles tészta, császárszalonna, kockára vágott tarja, reszelt trappista sajt, tojásrántotta, kaliforniai paprika - mi jót lehetne csinálni,...

Márai Sándor: gyomrában él a nemzet

A nemzet a nyelvében él, meg a szívében. Igen. "De a nemzet a hasában is él" - mondja Márai Sándor - "és nem kell lebecsülni azt a másik anyagiasabb kultúrát sem, mely a vidéki...

Sztárséfek újabb akcióban

Sárközi Ákos, Wolf András és Krausz Gábor receptje is szerepel a Karantén Kantin című online szakácskönyvben. Aki letölti, jótékonykodik is.  »

József Attila: az éhség poétája

Nincs még egy költőnk, aki annyit éhezett volna, mint ő. József Jolán írja A város peremén című életrajz-regényében, hogy néha napokig koplaltak és amikor már nem bírták tovább,...

Baguette

Süssünk házi készítésű francia baguette-et! Most csak egy nagy dagadt darabot készítettem keresztben a tepsiben a sütő legnagyobb hőmérsékletén, azaz 275 °C fokon. Sütési idő: 40...

Megéri klímatudatosan étkezni

Nem kell vegánnak lenni ahhoz, hogy tudatos étkezéssel tegyünk valamit az egészségünkért vagy akár a fenntarthatóságért, a bolygó jövőjéért. Hogy ez egyénileg mennyire számít?...

Húsvétkor sört hoz a nyuszi

Ha húsvét, akkor szentandrási sörök: ez már a negyedik tavasz, hogy megkóstolhatjuk a szezonális duót, a Nyúlon Innen és a Nyúlon Túl sörpárost.  »

Bodrogi Gyula: "Elfogyott a vörösborom!"

Hát kérem, ilyen se volt még ebben a rövid életben. Elfogyott a vörösborom. No, ne túlozzunk, ilyen már előfordult, de amit most mesélek…  »

Otthonaikból élőznek a legismertebb séfek

Az önkéntes karanténba vonult Bottura, Porowski és Andrés is megosztja bevált, egyszerű receptjeit.  »

Jót enni a karantén idején

Sosem volt türelme kipróbálni, milyen az igazi házi sólet? Vagy nem volt még ideje 16 órán át keleszteni a pizzatésztát? A kedvenc főzési projektjeink karantén idejére.  »

Magyar hús olasz szemmel

„A kiskereskedelem húsvétra olcsó kötözött sonkát szeretne, de jó minőségű, egészséges sonkát ennyi pénzért nem lehet előállítani. Ezért mi mást kínálunk” – mondja Giacomo...

Gyorssegély: hasznos séf-tippek karantén idejére

Egyre több profi vállalja fel, hogy a közösségi média felületeit segítségnyújtásra, tanácsadásra használja.  »

Titokzatos tojáslikőr

Gazdag, krémes, halványsárga ital: van, aki nagyon szereti, értő élvezettel ízlelgeti, más már az említésére is fintorog, és édesszájú vénkisasszonyok italának bélyegzi. A jó...

Új műsorvezetőt kap az egyik legnépszerűbb gasztroshow

A 11. évadát taposó Sütimesterbe érkezik új host a színész-humorista Matt Lucas személyében.  »

Virtuális húsvét Párizsban

A járvánnyal kapcsolatos intézkedések mint mindenkit, a francia csokoládékészítőket is súlyosan érintik, sokuknak a húsvéti ünnepek jelentik az éves forgalom mintegy 30%-át. A többség bezárt, néhányan részben fenntartják tevékenységüket, kiszállítással vagy elvitelre továbbra is lehet tőlük rendelni.  »

Stílusos menü hazai alapanyagokból

Vízibivaly, bárány, kacsa – hazai alapanyagok felhasználásával készít ebédet a SVÉT csapata, amelyet aztán egészen az ajtóig visznek.  »

A költők hasa

A régi magyar életben keszeg ember nem lehetett alispán - mondja Krúdy. Kár volt világra jönnie. A papok körében kerek cipóhasak divatoztak, az ügyvédek hegyes pocakkal jártak, a...

A keleti aranyalma

A hazai friss gyümölcsök eltűnésével novemberben jelennek meg a piacokon az első mandarinok, majd decembertől kora tavaszig élvezhetjük az édes-szaftos narancsok szezonját. Bár a narancs vagy a citrom nem a Kárpát-medence terménye, a polgári konyha régóta használja őket a szűkös téli választékot kiegészítő alapanyagként.

Házhoz megy a húsvéti kalács is

Fellángolt az otthoni kenyérsütési kedv, de aki a kedvenc péksüteményét szeretné továbbra is élvezni, akár házhoz is rendelheti. Sőt, van olyan pék, aki kovászt is ad.  »

Biztonságos-e a húsvéti sonka?

A Szupermenta legújabb terméktesztjén a húsvét egyik sláger termékét, a sonkákat vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, melyek között 21 magyar és 1 szlovák gyártású termék szerepelt. Az eredmények alapján a vizsgált sonkák élelmiszerbiztonsági szempontból maximálisan megfeleltek az előírásoknak. Kisebb mértékű minőségi és jelölési hibák viszont ezúttal is akadtak.  »

Milyen az üzleti ebéd, ha házhoz jön?

Az utóbbi hetek az otthoni főzésről vagy éppen a házhozszállításról szóltak. Rengeteg étterem menekült előre, s a megszokott asztalos, ültetős, vendégfogadós metódus helyett választották azt, hogy a koronavírus miatt otthon kiváró vendégnek az ajtajukhoz viszik az ebédet.  »

Mindenki kapott egy övön aluli ütést

„A túlélésről van szó, és arról, hogy ne a nulláról kelljen újraépíteni a rendszert” – mondja Ruprecht László, a hazai termékek házhozszállítását megszervező SVÉT elnöke.  »

Házi pizzasütés a karantén idején

Ha szeretnénk leszakadni a mélyhűtött tömegáruról, akkor most a karantén igazán jó alkalmat adhat, hogy tökéletesítsük házi pizzánkat.

Mihez kezd a kertészlány a kovásszal?

Kevés étel erősíti jobban a bélflóránkat, mint a természetes tejsavas erjesztéssel készült savanyúságok. Az immunrendszer erősítése sosem volt aktuálisabb, savanyítani pedig igazán gyerekjáték. Kovács Zsigmond receptje.  »

Jótékony éttermesek segítenek a bajban

Kénytelenek voltak bezárni, ezzel együtt nem lettek volna kötelesek a raktárkészletüket – nem kevés pluszmunkával – jótékony célra felajánlani, elkészíteni, kiszállítani. Éttermek, pizzázók, cukrászdák a vészhelyzetben.  »

Hámán-táska: izgalmas hagyomány, gazdag ízek

Ritka, hogy egy fogás egész szakácskönyvet kap: Rosenstein Tímea mégis összeállított ilyet, amelynek központjában a finom, ezerarcú Hámán-táska áll.  »

Leveskönyv

Megrendelhető a Magyar Konyha Leveskönyve, ajándék magazinnal.

150 éves az Auguszt cukrászat

Egy olyan országban, ahol a világháborúk, a válság, a kommunizmus és a forradalom alapjaiban zilálta szét a társadalmat, ritka az olyan vállalkozás, amely 150 évre tekint vissza úgy,...

Rendeljünk házhoz a termelőktől!

Finom, egészséges és jó minőségű termékekhez jutunk biztonságos körülmények között, ráadásul támogatjuk a termelők egész éves munkáját.  »

Koronavírus: a Disney-parkok eladományozzák ételeiket

A vállalat közlése szerint a helyi élelmiszerbankok kapják mindazt a raktárfelesleget, amely a parkok bezárása miatt egyébként tönkremenne.  »

Se kovász, se élesztő? A krumplilángos menni fog!

Ha lehet, csak a legszükségesebb alkalommal megyünk boltba, és van, hogy akkor is hiába: élesztőt alig lehet kapni mostanság. Annak, aki nem vágna bele odahaza a kovászolásba, van egy jó tippje a debrecenieknek: a krumplilángos nem csak körítésnek, hanem fokhagymás tejföllel meglöttyintve önálló fogásnak is remek.  »

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál kutatók, akik szerint az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára.  »

Két (+1) hozzávalóból is készülhet jó tészta

Az Instagram sztárja az a tészta, amihez mindössze két hozzávalóra van szükség, és ami a hívei szerint elég sokoldalúan felhasználható.  »

Koronavírus öli a Michelin-csillagos éttermeket

A dán Kadeau cégcsoport a koronavírus első híres áldozata az erősen megviselt vendéglátóiparban. Csődöt jelentett az eddig Koppenhágában kétcsillagos, Bornholmon pedig egycsillagos éttermeket üzemeltető cég.  »

Szeretne egy Süteménykönyvet? A Magyar Konyhával megrendelheti!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy hiánypótló mű született: a nagy sikerű Leveskönyv után itt a Magyar Konyha legújabb, ajándékba adott kiadványa, a Süteménykönyv, amely több...

Cukorritkaság lapult a falban

Egy építkezésen 50 éve nem látott medvecukor dobozára bukkantak – a gyártó egy évre elegendő édességcsomaggal hálálta meg a felfedezést a brigádnak.  »

Továbbadható-e a koronavírus ételekkel?

A koronavírus-járvány kapcsán szinte már beláthatatlan mennyiségű információ ömlik ránk mindenhonnan, minden témában, így azzal kapcsolatban is, hogy vajon az élelmiszerek lehetnek-e a fertőzés forrásai.  »

Az olaszok még karantén idején sem esznek meg akármit

Az olaszok még a koronavírusos nehéz időkben is bojkottálnak egy tésztafélét. Míg közeli rokonáért a penne rigate-ért a szupermarketekben egymást lökdösik, a penne lisce sima felszíne miatt a polcokon marad. Séfek és szakértők igyekeznek rehabilitálni a mostoha sorsú rokont, amely legegyszerűbb formájában, gyakorlatilag szósz nélkül a legfinomabb.  »

Magyar sörfőzde hozza össze Európa kisüzemi főzdéit

Egy hazai sörfőzde kérésére 14 nemzetközi csapat, az európai kisüzemi színtér krémje állt össze egy közös ügyért.  »

Rendeljen a SVÉTasztalról!

Mától az otthonokba viszi a magyar alapanyagokat a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), hogy segítő kezet nyújtson a termelőknek ebben a nehéz helyzetben.  »

Születésnapja van? Édes Város!

Sokan sütnek ezekben a napokban, hetekben otthon, de ha úgy alakul, nem kell lemondanunk a profi tortákról, cukrászati remekekről sem. A jelszó: Édes Város.  »

Külön időkapuban vásárolhatnak az idősek

Azok a magányos idősek, akik nem tudják máshogyan megoldani a bevásárlást, egy számukra elkülönített idősávban intézhetik a teendőiket – szombattól már Magyarországon is.  »

Gyökérkenyér: egyszerű elkészíteni, mégis tökéletes

Ha van még otthon egy kis élesztő, játszva elkészíthetjük ezt a remek gyökérkenyeret.  »

Így készíti Pohner Ádám az olívás focacciát

Ugyan az éttermek most bezártak vagy csökkentett nyitvatartási idővel dolgoznak, de a szakácsok otthon sem unatkoznak: ezt a csodás focacciát Pohner Ádám készítette a saját örömére. Mivel nagyon gusztusosnak találtuk, a receptet elküldte a Magyar Konyha olvasóinak!  »

Spóroljunk, vagy top étteremből rendeljünk ebédet?

Ilyen világ sem volt még: az emberek egy része nagyanyáink háborús főzési praktikáit kezdi böngészni, mások a csúcséttermek honlapjait. Mert hogy a vírushelyzet egyik hozadéka az, hogy akár fine dining étteremből is lehet házhoz rendelni.  »

Salt Bae megint kiverte a biztosítékot

A sószóró fenomén ismét kereszttűzbe került – most nőknek ajánlott burgerei, és csaknem 30 ezer forintos tejitalai okoztak közfelháborodást.  »

Önkéntes karantén: elég tápanyag van a konzervekben?

Sok függ az étel típusától és a tárolási módtól is. Ne vásároljunk össze mindent ész nélkül, és az sem árt, ha – mielőtt megveszünk valamit – elolvassuk a termék címkéjét.  »

Egri borászok fognak össze az egészségügyi dolgozókért

Az erejükön felül teljesítő egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely és az Eger Lions Club. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.  »

Itt a tavasz, kertészkedjünk otthon!

Nincs mindenkinek kertje, és a szabadidőnk sem lett több. Mégis, talán a kertészkedés, a saját magunk által megtermelt zöldség segíthet valamit karantén idején – lelkileg is.  »

Szarvasok kószálnak a kiürült városok utcáin

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin - írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva.  »

Mindenáron meg kell védeni a munkahelyeket

Mindenáron és módon meg kell védeni a munkahelyeket, mert munkavállalók nélkül nincs lehetőség a gazdaság és a turisztika gyors felállására a koronavírus-járvány lecsengése után - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hétfőn.  »

Figyelmetlenség szülte finomságok

Csodálatos konyhai hibák, avagy „Errare sapidum est” („Tévedni finom dolog”). A konyhai hibák nem mindig szerencsétlenek, és puszta véletlenségből a nagyon sikeressé váló új receptek születését eredményezhetik.  »

Exim Bank: a válság idején is megbízható pénzügyi partner

Fontosnak tartjuk, hogy a kialakult járványügyi helyzetben is biztosítsuk folyamatos szakmai támogatásunkról. A vállalkozásokat negatívan érintő hatások, egy gazdasági lassulás vagy visszaesés mindig előtérbe helyezi az állami hátterű pénzintézetek, így az EXIM szerepvállalását is. Ez az anticiklikus szerep, – akár egy esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén is –, még tovább erősödik.  »

Új őrület: majonézlapokat dobnak piacra

Az itthon is ismert sajtlapocskák mintájára fóliák közé csomagolt majonézt vásárolhatnak az érdeklődők márciustól Japánban.  »

Bruce Lee lánya beperelt egy étteremláncot

A kung-fu legenda lánya, Shannon azért jelentett fel egy kínai étteremhálózatot, mert az évek óta engedély nélkül használja a sztár képét a logójában.  »

Add le a maszkot!

A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh összefogást kér a magyar szőlész-borász közösségtől a válságos helyzet leküzdésének segítésére.  »

Kihirdették a James Beard-díj életműdíjasát

Bár néhány kategória nyertesét már korábban megnevezték, valójában csak most kezdődik a James Beard-díjak szezonja. A napokban kiderült, ki kapta az idei életmű-, és az év humanitáriusa díjat.  »

Koronavírus étkezési kisokos

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére...

Mi a Mozart-golyó titka?

A Mozart-bonbonnak keresztelt, pisztáciás marcipánnal töltött praliné aranyérmet nyert az 1905-ös párizsi iparkiállításon. A feltalálója ennek annyira megörült, hogy elfelejtette...

Vaj helyett egy kis rovarzsírt?

Egy belga tanulmány arra jutott, hogy a katonalégy lárvájából kivont zsír – legalább részben – könnyedén és gazdaságosan helyettesíthetné a vajat.  »

Mint egyik tojástartó a másikra

Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy asztali tojáskínálót már az ókori rómaiak is használtak, de a tojástartók tömegesen a polgári világban terjedtek el, és ma is megmozgatják...

Jótékonysági kampányt indít a Folly a Down-szindróma világnapjára

Idén is jótékonysági akciót indít a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat a Down-szindróma világnapja alkalmából. Március 21–28. között, online vagy a helyszínen értékesített Boróka 2018-as fehérborok teljes bevételét felajánlják a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központ részére.  »

Van-e kiút az ökológiai válságból?

A klímaváltozás átrajzolhatja a világ bortérképét, fenyegeti a szarvasgombát és a sajtokat – a világ élelmiszer-ellátásáról nem is beszélve. Persze az ökológiai válság egyik fő...

A város, ahol még a csapból is bor folyik

Castelvetrolakóit váratlanul érte, amikor kézmosáskor a csapból víz helyett vörösbor ömlött a lefolyóba.  »

Nagystílű DC Comics étterem nyit Londonban

Az éttermi trendek egyre inkább a magával ragadó, élményközpontú étkezési terek megvalósítása felé mozdulnak, erre alapoz a nagyszabású projekt.  »

Most turbózzuk fel az immunrendszerünket!

Hétköznapi szokásokkal, természetes módon, néhány élelmiszer előtérbe helyezésével is sokat tehetünk azért, hogy ne terítsen le bennünket minden kórokozó.  »

Guy Fieri erőt vett tojásundorán

A séf a napokban Jimmy Fallon show műsorában promózta legújabb műsorát, amikor kihívás elé állították, és élőben kellett meginnia egy nyers tojást.

Divatdiéta: Chanel és Lagerfeld, az éhezés művészei

Tavaly februárban - 86. életévében - elhunyt Karl Lagerfeld arról volt híres, hogy a Chanel, a Fendi és a Lagerfeld divatházat vezette – briliáns módon. Közel húsz éve azzal vonta...

Több mint 230 tonna sonkával készülnek a húsvétra

A hagyományosan gazdag áruválaszték mellett a – fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő – folyamatos termékfejlesztésekkel a vállalat több új árucikket, húskészítményt és édességet kínál vásárlóinak az idei ünnepre. A minőségi újdonságokra is fogékony vevőközönségnek köszönhetően a húsvéti forgalom bővülésével számolhat az áruházlánc.  »

Mit érdemes tudni, mielőtt vegán életmódra váltunk?

Új évszak, új elhatározások – sokan tavaszra időzítik az életmódváltást: sportolni kezdenek, új étrendet vezetnek be. A vegánság napjaink egyik legfelkapottabb életmódja, de ha sikeresek szeretnénk lenni benne, néhány tévhittel már ez elején érdemes leszámolnunk.  »

Nem lesz több megbarnult avokádó?

Egy spray kétszer hosszabb ideig képes megőrizni a közönségkedvenc avokádó frissességét.  »

Miért ne öntsük az olajat a mosogatóba?

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a megmaradt sütőolajat tartalmazó serpenyőt forró vízzel egyszerűen elmossuk – az olaj végül is folyadék, és a mosogató arra való, hogy a sütés-főzés során bekoszolódott edényeket megtisztítsuk.  »

Nyomozós gourmet vacsorákat kínál a híres Borvonat

A tavaly 30. évfordulóját ünneplő Napa-völgyi Borvonat szokásos, luxus bortúrái mellett egy különleges élménycsomaggal újít 2020-ban – ezt még a Potterheadek is imádni fogják.

Kilencvenéves a Medve sajt

1925-ben Magyarországra is elhozta a világújdonságnak számító, úgynevezett dobozsajtot Stauffer Frigyes sajtkészítő mester. A kezdeti sikerek után a csomagolásra rákerült a készítő szülőhazájának címerállata, a svájci Bern kantonjának medvéje és így, 1930-ban megszületett a minőségi nagylyukú sajtból készülő Medve sajt. Pár évvel később már Európa és Amerika számos országába exportálták a terméket egészen az államosításig, ami teljesen újraírta annak történetét. A megszületésének 90-ik évfordulójára újra a régi, ikonikus külsőjét kapja vissza az egyik legsikeresebb magyar termék, a Medve sajt.  »

Csokoládé a Duna partjáról

A Zax nem annyira régen robbant be a csokoládék piacára, mint amennyire ismert és kedvelt már most a kiváló minőségű termékek rajongói körében. Aki egyszer látott vagy kóstolt már...

Zöldségek a kamrából

Az ember mindig is megpróbálta eltenni télre a zöldségeket. Elvermelte a krumplit, homokba dugta a répát, szárította a gombát, aszalt, sózott, savanyított. A káposztataposás már Zsigmond király korában szokás volt. Ma már korszerűen, fagyasztással, sokkolással tartósítják az élelmiszereket, de ismét divatba jöttek a régi módszerek, a piacokon homokban tárolják a sárgarépát, az éttermek savanyítják a zöldségeket. A télen felhasználható zöldségek száma pedig megsokszorozódott.  »

Mai séfek kommentálják Julia Child ikonikus sorozatát

Az Egyesült Államok egyik tévécsatornáján indul az a hat részből álló miniszéria, amelyben híres séfek tisztelegnek Child klasszikusnak számító műsora előtt.  »

Édesanyjának főzi söreit a Soproni Sörverseny győztese

Egymillió forintot nyert Cserjés László amatőr sörfőző a Soproni második sörversenyén. Receptje alapján készül 2020-ban a Soproni Óvatos Duhaj családjának legújabb tagja, a hopláger. A versenyre 26 házisörfőző adta be sörét, közülük szakmai és fogyasztói zsűri választotta ki a legjobb hoplágert.  »

Íme, a legbüdösebb gyümölcs titka

A gyümölcsben lévő ritka aminosav, az etionin okozza az ázsiaiak körében közkedvelt durián igen büdös szagát - derítették ki a Müncheni Műszaki Egyetem kutatói.  »

Már hét Michelin-csillagos étterme van Horvátországnak

A Pag szigetén található novaljai Boskinac és a korculai LD Terrace étterem kapott újonnan egy-egy csillagot a híres gasztronómia kalauztól idén, és ezzel már hét Michelin-csillagos étterem van Horvátországban - adta hírül a horvát sajtó.  »

Mit szólna egy szaftos rovarburgerhez?

Rovarburgerek, kakaóbab-lekvárok, ketontestek, és UV-kezelt gombák kérnek részt a piacból.  »

Húsérlelés otthon

Érlelhetünk húst magunk is odahaza. A vákuumtasakos házi nedves érlelés buktatóit Gyepes Gabojsza, az Anya, ez isteni! gasztroblog írója mondja el.

Sörözni is meg kell tanulni

Két egymást követő munkanapon kóstolhatjuk meg úgy a legfontosabb sörtípusokat a HUBA rendezvényén, hogy közben a készítésükről, a történelmi hátterükről is minden lényegest megtudhatunk, ráadásul jó falatokat is ehetünk hozzá – kell ennél jobb párosítás?  »

A Bocuse birodalom tündöklése és...

A gasztropápa halála óta eltelt két év a L’Auberge du Pont de Collonges, vagy új nevén a Restaurant Paul Bocuse stábja számára a felnőtté válásról szólt, a mester értékrendjéhez hűen megtalálva saját hangjukat. A rajongók támogatása töretlen, a szakma több, a Michelin-kalauz kevesebb jóindulattal szemléli az igyekezetet.  »

Minőségi problémák a sajtkrémek tesztjén

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 31 kenhető sajtkészítményt vizsgált a legújabb Szupermenta terméktesztjén. A komplex ellenőrzésbe ezúttal is beletartoztak a laboratóriumi vizsgálatok és a termékek jelölésének vizsgálata is. A feltárt hiányosságok miatt összesen 20 esetben indult hatósági eljárás.  »

Sertéshús – klasszikus kedvenc

A sertéshúsból készült ételek a családi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, nem véletlenül. A disznó- és malacfogyasztásnak évszázados hagyományai vannak, kedvelt...

Egy étolaj fogyasztásához is köthetőek a idegrendszeri betegségek

A világ számos pontján – így például az Egyesült Államokban is – rendkívül népszerű szójaolaj használata, és egyes idegrendszeri megbetegedések között találtak összefüggést a tudósok.  »

Magyar burgerező a negyedik legjobb a világon

A Big 7 Travel már korábban is értékelte a budapesti Bamba Marha Burger Bárt , hisz az európai listájukon a hatodik helyre tette a belvárosi vendéglátóhelyet. A legfrisebb listájukon azonban még jobban szerepeltek, hisz szerintük ez a gyorsétterem a világ negyedik legjobb burgerezője.  »

Lúgosítás: múló trend vagy csodadiéta?

A lúgosítás az utóbbi évek egyik legnépszerűbb diétája, de kapott hideget és meleget is kritikusaitól. Hasznos életmódváltás, ami megerősíti az immunrendszert, vagy egy újabb trend,...

Milliós fizetést kap a múzeum kávés embere

Eléggé felborzolta a kedélyeket, amikor kiderült, hogy a Tate kávézóinak vezetője évi csaknem 16 millió forintnak megfelelő összeget vihet haza.  »

Téli zöldségek a főszerepben

Elindult a SVÉT-szezon, vagyis az a rendezvénysorozat, ahol a legjobb vidéki éttermek mutatják be fogásaikat: a hétvégén a szigetmonostori Rosinante Fogadóban megrendezett találkozó a téli zöldségeket állította fókuszba, akárcsak a Magyar Konyha holnap megjelenő száma.  »

Ehető kávéspoharakat tesztel egy légitársaság

Mi lehet jobb egy isteni, gőzölgő feketénél? Az Air New Zealand szerint egy roppanó, édes… pohár.  »

Három gyümölcsjoghurtot hívott vissza a gyártó

A FrieslandCampina Hungária Zrt. beszállítói információk alapján önkéntesen, saját hatáskörben kivonta a piacról a Landliebe epres joghurt (500 g-os, 450 g-os és 150 g-os) termékét. Bár minőségi kifogás miatt kellett a termékeket levenni a polcokról, a Nébih kéri, hogy aki vásárolt belőle, inkább ne fogyassza el.  »

Miért fogyasszunk préselt leveket?

Megjelent Mattheisen Mária: JUICE, amire a tested vágyik című könyve. Az életmódkönyv szerzője választ ad arra, miért lett olyan népszerű manapság a nyersen préselt ivólevek fogyasztása. Korántsem afféle múló divathullámról van szó, hanem fontos, életminőségjavító felismerésről. A préselt levek fogyasztásával szervezetünket tápláljuk, tisztítjuk, védjük, gyógyítjuk. Ez a modern, friss hangvételű olvasmány és sokszínű receptgyűjtemény energizáló és ínycsiklandó megoldásokat ad a különféle egészségügyi, testsúly-, közérzet-, illetve motivációs problémákra.  »

Az egészséges böjtölésre hívja fel a figyelmet a dietetikus

Az egészséges böjtölés fontosságára hívta fel a figyelmet Koszta Ágnes dietetikus a szerdán kezdődő, a húsvétot megelőző negyvennapos böjtre utalva.  »

A japán konyha nem csak a szusiról szól

Ha a japán gasztronómia szóba kerül, a legtöbben azonnal ecsetelni kezdik, mennyire szeretik – vagy épp ellenkezőleg – a szusit, de ha a felszínt kicsit megkapargatjuk, hamar kiderül,...

Magyar sajtbírákat is meghívtak a párizsi Sajtszalonra

Február 23-26 között rendezik a párizsi Sajtszalont (Salon du Fromage), melyre idén két magyar sajtbírát is meghívtak.  »

Harmadszor is megüneplik a furmintot Köveskálon

Február utolsó hétvégéjén, a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn, a Kővirág - Étel, Ital, Ágy és a Mi a Kő immár harmadik alkalommal szentel három teljes napot a szőlőfajtának.  »

Az ezüstérem a miénk a szakácsolimpián

Ezüstérmet nyert a 25. IKA CulinaryOlympics konyhaművészeti olimpián (más néven szakácsolimpián) cukrászművészeti kategóriában, 70 centiméter magas, hindu istenséget ábrázoló kompozíciójával a székesfehérvári Szántó Éva. A vetélkedésen több, mint 2000 induló vett részt.  »

Úgy főznek, hogy a fél falu jóllakik

Ha kinyitjuk az ablakot, már érezni a tavasz illatát: kezd éledezni a föld, magukhoz térnek a növények. Lassan mi is elkezdhetjük tervezni, milyen ételeket készítünk el szabad tűzön.  »

Egy hét, amely tíz napig tart

Március 6. és 15. között, a nagy érdeklődés miatt a korábbi években megszokottnál hosszabban ismerkedhetnek kiváló éttermek kínálatával az érdeklődők országszerte. Az Országos Étterem Héten több mint 140 étterem várja gondosan összeállított 3 fogásos menüsorokkal a vendégeket 3.900 forintos Top, 4900 forintos Prémium, vagy 5900 forintos Exkluzív kategóriákban.  »

Bugatti: ez a világ legmenőbb tésztagépe

A csodás sportkocsijáról híres Ettore Bugatti igazi gourmet volt, aki akkor sem esett kétségbe, ha elromlott a kedvenc tésztagépe. Az általa tervezett konyhai eszközből csupán egyetlen létezik, amit most elárvereznek.  »

Borászok Borásza - koccintás a legjobbakkal

Második alkalommal rendezi meg a nagysikerű Borászok Borásza Kóstoló Kört a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány! Az egyedülálló eseményen a Kárpát-medence 50 legjobb borásza (azaz a díj jelöltjei), valamint a díj eddigi győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!  »

Mit igyunk a vadételekhez?

Ha a vaddisznó vagy bármelyik másik négylábú paprika után kiált, és paprikás, pörkölt vagy ragu lesz belőle, nem kell a legnehezebb borokhoz nyúlnunk. Ilyenkor jöhetnek a bikavérek,...

Egyél jót! – A mangalicahús különleges

A mangalica nem vaddisznó, de nem is közönséges házi sertés – valahol a kettő között helyezkedik el. A göndör szőrű malac húsa világszerte közkedvelt ínyencség, de vajon mi lehet a...

Levest reggelire?

Bár szokatlan ötlet, hogy ébredés után rögtön egy tányér gőzölgő levessel indítsuk a napot, valójában tényleg jót tesz.  »

„Egy hagymakarika mind fölött”

Tolkien klasszikusa, A Gyűrűk Ura ihlette Chicago legújabb látványosságát.  »

Pizza az örökkévalóságnak

Vannak esetek, amikor az ételművészet fogalma alatt nem a gasztronómia csúcsát jelentő gourmet fogásokat értünk, hanem olyan műalkotásokat, amelyeket ételekből álmodott meg egy művész...

16 híres étterem költözik Füredre

16 híres balatoni étterem séfje süt-főz azoknak a családoknak, akik ellátogatnak a balatonfüredi GasztroPiknikre. Lesz ingyenes borkóstoló a régió új közösségi borából. A gyerekek sárkányeledelt is készíthetnek - közölte a szervezők képviseletében Varga László, a Balatoni Kör tagja. Az akcióval arra szeretnének rámutatni, hogy a téli időszakban is van miért a Balatonra utazni.  »

Hihetetlen ajándékcsomagot kaptak az Oscar-jelöltek

Az Oscar-gála már önmagában is az év legnagyobb durranása Hollywoodban, de az i-re a pontot a minden jelöltnek járó, több tízmillió forintot érő ajándékkosár teszi fel igazán.  »

Meghalt Csukás István író, a nemzet művésze

Életének 84. évében meghalt Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze 2020. február 24-én. A Kossuth-díjas alkotó 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957 óta élt írásaiból. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt.  »

Koktél szerelmeseknek

Azoknak a pároknak, akik gasztronómiai élménnyel szeretnék megünnepelni a szerelmüket, február közepén a Corso Étterem és Bár különleges koktélokat kínál.  »

Koktélok farsang farkára

A farsang a lakomák, a dőzsölés, a jókedv időszaka, amikor hagyományosan több alkohol fogy. Ez az ünnep még jelmez nélkül is színesebb, tematikusabb, mint egy hétköznapi buli:...

A Pomo d’Oro az olasz Buon Ricordo Étteremszövetség tagja lett

Miután 2018-ban a Trattoria Pomo d’Oro bekerült a világ legjobb - pizzát is készítő - olasz éttermei közé, 2019 év végén újabb szakmai mérföldkőhöz érkeztek. Ez lett az első olyan magyar étterem , amely bekerült az olaszországi Buon Ricordo Étteremszövetség tagjai közé.  »

Színyoriná, holnap Dobos-torta is lesz!

Trieszt Olaszország, de azért kicsit a miénk is. Ahogy Szerb Antal írja: „Trieszt valahogy már otthoni város, bölcsője az volt, ami az enyém, az összmonarchia. Utcái széles, nagy...

Terápiás állatként jegyeztette be valaki a sörét

Egy brooklyni férfi – kihasználva a hivatali gépezet hiányosságait – „érzelmi támogatást nyújtó állatként” regisztrálta kedvenc italát, hogy azt bárhová magával vihesse.  »

Az Oscar is meglovagolja a vega trendet

A február 9-ei díjátadót megelőző, A-listás sztárokkal zsúfolt Oscar-ebéden csak növényi alapú ételeket tálaltak, a gálán pedig mellőzik majd a műanyag palackokat.  »

Lecsót főztek a Közékeztetési szakácsversenyen

Ma, február 6-án rendezték meg a Közékeztetési szakácsversenyt, aminek idei versenyfogása a lecsó volt. A versenyt a tizenkét induló csapat közül a Hungast Pécs nyerte meg, akik egyben megkapták a Metro leginspirálóbb menünek járó díját is.  »

Zaklatási ügyek miatt zárt be az ikonikus étterem

A Michelin-csillagos és James Beard-díjas étteremnek azért kellett bezárnia, mert az alkalmazottak nem voltak hajlandók tovább hallgatni a szexuális zaklatási ügyekről.  »

Új étteremlánc indul Budapesten

Kantin márkanéven új, prémium irodai étteremhálózat kiépítésébe kezdett Szini Béla, a Pomodoro egyik tulajdonosa közösen Hegyi Attilával, az Albatros Catering és a Pastel étterem tulajdonosával: tavaly nyílt a Váci úti Advance Tower épületében első éttermük, és már készítik elő az újabbat, melyet továbbiak követnek majd.  »

Oscar-gála: vissza az alkoholtilalomhoz

A francia champagne-ház, mint a 92. Oscar hivatalos pezsgőszállítója és az Akadémia hosszú távú partnere, idén hatodik éve tér vissza a gálára, hogy a díjazottak a Piper-Heidsieck egy limitált különkiadással kocinthassanak.  »

A Textura cukrászai nyerték az idei Desszert Versenyt

A Sirha Budapest szakkiállításon negyedik alkalommal rendezték meg a Desszert Versenyt, ahol a cukrászok három kategóriában alkottak.  »

Mégis, milyen tejet igyunk?

Azt már tudjuk egy ideje, hogy egy pohár kereskedelmi forgalomban lévő, állati eredetű tej előállítása háromszor több úgynevezett üvegházgáz-kibocsátással jár, mint bármelyik növényi alapú tejé. De a vegán alternatívák fogyasztása sem feltétlenül jó a környezetnek.  »

Csúcsgasztronómiai programokkal várja vendégeit a METRO a Sirhán

A 2020-as Sirha Budapest élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon a METRO nem csupán saját újításait mutatja be, de a HoReCa szektor kiemelt partnereként átfogó képet ad a...

Idén kié volt a legjobb Super Bowl kajareklám?

Ahogy azt már megszokhattuk, a 2020-as reklámokban is hemzsegtek a sztárok.

IKEA: jön a növényi alapú golyó

Az egyik legismertebb IKEA ikon a húsgolyó, hagyományosan tejszínes mártással, burgonyapürével és vörösáfonya-lekvárral tálalva.  »

Ilyen az olaszrizling, szerintük

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk eseményt idén is megtartották Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak.  »

Az olasz felvágottak királynője

Igazi mortadella csak minőségi alapanyagokból, azaz háromszor finomra vágott sertéshúsból és tokaszalonna-kockák keverékéből készülhet. Ízesítik pisztáciával, korianderrel,...

Kert a konyhában: új technológia a láthatáron

Főként milliós nagyvárosokban jelent gondot a friss, megfizethető, káros anyagoktól mentes hozzávalók beszerzése, hiszen a kőrengetegben lakóknak esélyük sincs a saját zöldáru megtermesztésére. Legalábbis így volt ez eddig.  »

José Andrés tovább nyomul Chicagóban

A neves séf úgy tűnik, szívébe zárta a Szelek Városát, s masszív projektbe kezd Chicagóban.  »

Hazárdjáték az olaszoknak amerikai pizzát kínálni?

A világ legnagyobb értékesítési számaival büszkélkedő pizzahálózata komoly terjeszkedést fontolgat Olaszországban, és ennek sokan nem örülnek.  »

Sertések is lesznek a Szabadság téren

A sertéspestis fenyegetettsége miatt komolyabb óvintézkedésre volt szükség a belvárosi Mangalica Fesztivál szervezésekor.  »

Világraszóló szakácsversenyek a Sirha Budapesten

A jövő héten, február 4-6. között, a Hungexpo-n kerül megrendezésre a Sirha Budapest, mely a gasztronómia, vendéglátás és élelmiszeripar egyik legjelentősebb szakkiállítása Közép-Kelet-Európában.  »

Ideges? Ez a főzős videó tuti megnyugtatja

Ki nem vágyna arra, hogy néha elvonuljon a városból, kimenjen a természetbe, elhagyva a komfortzónát, a kész vagy félkész megoldásokat. Aki mégis megteszi, ritkán megy maga, pedig annak is megvan a maga varázsa.  »

11 ezer tonna élelmiszert mentettek meg

Kevesen tudják, hogy az élelmiszerfeleslegek keletkezése több szempontból is károsan hat környezetünkre. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg, ezzel jelentősen csökkentve a klímaváltozást okozó CO2 kibocsátást. Az élelmiszerek megmentésével az Egyesület a nélkülözők mindennapjait is könnyebbé teszi.  »

Egyeduralkodó lett a húsmentes konyha a filmes díjátadókon

Az idei Golden Globe után most a Critics’ChoiceAwards is úgy döntött, hogy a filmcsillagok nem kapnak húst a rendezvényen.  »

Jövő héten eldől, melyik magyar séf megy a Bocuse-ra

Február eleje egyszerre szól a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa Szakkiállításról, valamint több rangos szakácsversenyről.  »

A flotta vitt sört a nehéz sorsú ausztráloknak

Soha nem fordult még elő, hogy a haditengerészetet olyan akcióban használják, aminek lényege, hogy sört kapjon a lakosság.

Összefogott a magyar gasztroszakma a gyerekekért

Az ország legnépszerűbb éttermei csatlakoztak a Gasztronómiával a gyerekekért nevű kezdeményezéshez, vállalva azt, hogy novemberben a kínálatukban szereplő ételek egyikének bevételét a világ legnehezebb sorsú gyerekeinek megsegítésére fordítják. A nagyvonalú vendéglátóknak és a jótékony vendégeknek hála a gasztro akcióból több mint 1,5 millió forint gyűlt össze, amely teljes egészében az UNICEF Magyarország munkáját támogatja.  »

Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! programra

Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! programra

A digitális bennszülöttekre figyel az élelmiszeripar

Egy új tanulmány szerint az 1995 és 2010 között született korosztály a legelfogadóbb a modern technológiával előállított élelmiszerekre – a marketingesek pedig készen állnak az egyre befolyásosabb fogyasztói csoport megnyerésére.  »

Tíznapos lesz az Országos Étterem Hét

Idén tavasszal lesz egy olyan hét, ami tíz napig tart majd! Az Országos Étterem Hét tavaszi programja ugyanis a szokásosnál hosszabb ideig lesz elérhető.  »

Nem ad vegán ételeket a Michelin-csillagos étterem

Ez most a legnagyobb lehúzás – fogalmazott a két Michelin-csillaggal rendelkező, nottinghami Sat Bains étterem tulajdonosa.  »

A világ legdrágább bora Magyarországon készül

Egyértelmű: a jó bort meg kell fizetni – de vajon mit tudhat egy 40 ezer dolláros palack?  »

Ingyenjegyeket osztogatnak az olimpiát rendező Japánban

Tízezrek örülhetnek majd annak a kezdeményezésnek, amellyel a japán nemzeti légitársaság ünnepli a soron következő nyári olimpiai játékokat.  »

Aranyérmet hozott a magyar sör a cseh bajnokságról

Egész Európa meghajolt Rettegett Iván előtt, adtak hírül a békésszentandrásiak: Russian Imperial Stout sörük aranyérmes lett a csehországi World Beer Idol sörversenyen.  »

Repülőgépi menüt kínál egy étterem

Az AirAsia Kuala Lumpurban nyitott olyan éttermet, amely ugyanazt a kosztot kínálja, mint amit a légitársaság repülőgépein is felszolgálnak az utaskísérők.  »

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

A budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző Pizzakör Kft. tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.  »

Magyar cukrász menetel a világhír felé

Menyhárt Attila nemzetközi menetelése folytatódik: egy évvel a Four Seasons Hotel Gresham Palace főcukrásza bekerült a So Good magazinba, a világ egyik legismertebb cukrász kiadványába, most pedig a kiadó másik presztízstermékébe, a Dulcypas magazinba láthatól alkotásai.  »

Hogyan hat a borra a klímaváltozás?

A bor – mint az egyik legérzékenyebb mezőgazdasági termék – sokatmondóan szemlélteti azt, hogyan képes akár évszázados tradíciókat és gyakorlatot felülírni az éghajlatváltozás.  »

Zirig Árpád, a Magyar Konyha szerkesztője nyerte el a fődíjat

A 2019-es évre szóló Média a családért fődíját Zirig Árpád, a Magyar Konyha szerkesztője nyerte el a Csak az reszel neked almát, aki igazán szeret című publicisztikájáért. Az indoklás szerint az írás a generációkon átívelő gondoskodásról szól, amelyre nem csak a nők, a férfiak is képesek, még a női terepnek tartott konyhában is. A díjat a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin alapította 13 éve.  »

Sajttal szórt mini rúd

Nem vitás, hogy manapság a pékek forradalmát éljük. A fogyasztók egyre igényesebbek és tudatosabbak, nem vesznek meg akármit. Hódít a kovászos kenyér, számos olyan pékség nyílik,...

Döbbenet: Paul Bocuse étterme elveszíti egyik Michelin-csillagát

Még tíz nap, hogy január 27-én megjelenjen a Michelin-kalauz, de már most áll a bál: kiderült, hogy két évvel Paul Bocuse halála után az ikonikus étterme, a L'Auberge du Pont háromból elveszíti egy csillagát.  »

A farsang farka

A farsangi étel legyen praktikus: hidegen is finom, előre elkészíthető, jól tárolható. Maradjon étvágygerjesztő akkor is, ha néhány órát az asztalon tölt. Beledolgozhatók a...

Két magyar burgerező Európa legjobbja között

A Big 7 Islands utazási magazin ismét két magyarországi éttermet is beválogatott a TOP 50 európai burgerező közé.  »

A világhírű séfnek is kell a pihenés

René Redzepi, a világhírű Noma étterem konyhafőnöke három hónapos szabadságot vett ki.  »

Őserdő nyílt a belvárosban

Őserdőre emlékeztet a Király utca legújabb élettere. A botanikus kertet idéző udvarban a leghidegebb időben is banánfák alatt üldögélhetünk.  »

Az IKEA visszahívja a káros utazóbögréjét

Az IKEA arra kéri minden vásárlóját, aki „Made in India” jelölésű TROLIGTVIS utazópoharat vásárolt, hogy haladéktalanul szüntesse be a pohár használatát. A legfrissebb vizsgálatok szerint a termék az előírt határértéknél nagyobb mennyiségben bocsáthat ki bizonyos vegyi anyagokat. Ezért a svéd lakberendezési vállalat arra kér mindenkit, aki ebből az utazópohárból vásárolt, hogy a poharat vigye vissza bármelyik IKEA áruházba, ahol visszakapja a termék teljes vételárát.  »

Budapest TOP 10 gasztrokalauz

Január végéig még kapható az újságárusoknál a Magyar Konyha aktuális száma a budapesti gasztrokalauzzal, amely 25 kategóriában mutatja be a főváros legjobb helyeit.

Martha Stewart megmutatja, hol teremnek a vegán húsgolyók

Nem tévedés: a híres tévés-üzletasszony egy reklámban bokrokon termeszti a Subway Canada új, alternatív húsgolyóit, és erre mindenkit megtanít.

Baj van: Magyarországra ért a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állatokat állami kártalanítás mellett leölik. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását. A kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.  »

Így bontják a milliós halat

Mióta az ázsiai éttermesek akár sok százmilliós összegeket fizetnek ki egy-egy óriási tonhalért, a hírek révén Európában is sokkal több figyelmet kap ez a fajta és a különleges, izgalmas szasimi, a belőle készült tradicionális fogás.  »

Nem zártak jó évet a méhészek

Nem zártak jó évet a méhészek, az árak nyomottak és a tavalyi termés csak közepes lett - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.  »

Jön az epres Coca-Cola

A világon elsőként Ázsiában debütál az óriásvállalat legújabb, epres ízesítésű itala.  »

A jövő söre papírpalackban érkezik

Az ismert dán sörmárka papírból készült „üveg” prototípusai új irányt mutatnak az ágazat számára.  »

Ezek voltak 2019 trendi ételei

Az egyik legnagyobb amerikai ételrendelő és -kiszállító cég, a Grubhub a hozzá befutott igények alapján idén is közzétette éves listáját.  »

A magyar Bocuse-csapat első tagja: Volenter István

A magyar döntőt február elején rendezik, ahol kiderül, ki lesz az a séf, aki a tallini európai selejtezőn versenyezhet, a csapat coach-a viszont már most hivatalos.  »

Megsemmisült a három Michelin-csillagos étterem

Leégett a baiersbronni Schwarzwaldstube vendéglő: a három Michelin-csillagos étterem vasárnapra hajnalban semmisült meg Délnyugat-Németországban, Baden-Württemberg tartományban.  »

A tenyerünkön elfér a miniatűr tűzhely

A japánok miniatűr-mániája legendás – imádják az apró konyhai tárgyakat és eszközöket icipiciben legyártani, sőt használni is. Ez a tűzhely azonban mindent visz, ennél még nem láttunk keményebbet.  »

Világkörüli utazás az újévi tányérokon

Pezsgő, particsákók, trombitaszó, éjfélkor adott csókok – a szilveszter éjjelt és az új esztendő kezdetét sokféleképpen ünnepelhetjük, de egy biztos: a világ minden táján léteznek olyan ételek, amelyeket hagyományosan ilyenkor fogyasztanak az emberek.  »

A séfek is megmentenénk a magyar pisztrángokat

Adománygyűjtés indult a hazai sebes pisztrángokért, mert az őshonos halfaj napjainkra megritkult Magyarországon.  »

A perc, amikor rabul ejtett minket Kína

Főzős videókat nézni az egyik legjobb dolog a hideg télben: az ember már attól átmelegszik, hogy a monitoron ég a tűz. Ha pedig esetleg ahhoz is kedvet kapunk, hogy kipróbáljuk a látottakat, garantált a kellemes melegség.  »

A séf ellen döntött a bíróság a Michelin-perben

A „cheddar gate”-ként elhíresült sajtvita ügyében a francia séf, Marc Veyrat elvesztette a Michelin-kalauz ellen indított pert.  »

Hogy kezeljük a macskajajt?

A tegnap még az önfeledt buliról szólt, annak következményeivel azonban sokan nem számoltak. Mit tegyünk – és mit ne – ha a másnaposságot a lehető leggyorsabban szeretnénk leküzdeni?  »

Az IKEA kivonja az egyszer használatos műanyagokat

Az IKEA a világ összes olyan országában, ahol jelen van, 2020. január elsejétől teljesen kivonja választékából az egyszer használatos műanyag termékeket: a vásárlók nem fognak már olyan termékekkel találkozni, mint az egyszer használatos műanyag szívószálak, tányérok, poharak, evőeszközök, italkeverők, fagyasztótasakok, szemeteszsákok, valamint a műanyaggal bevont papírtányérok és poharak.  »

Milyen illatú a halrudacskák kapitánya?

Az ismert, Birds Eye halrudacskamárka ikonikus kapitánya idén szokatlan dologgal rukkolt elő: mostantól akár ajándékba is adhatjuk saját illatát.  »

Hamburger készül a levegőből

Nincs vége a húshelyettesítő alternatívák keresésének, a milliárdos iparág a növények után most meglepő alapanyagot fedezett fel magának: a levegőt.  »

Az öregedéssel változik az ízérzékelésünk

Nincs mit tagadni: nagyjából ötven éves korunk körül sok minden változni kezd a szervezetünkben is – jó hír azonban, hogy sokat tehetünk a zavaró tünetek enyhítéséért.  »

A finomított cukor helyett ősi gyümölcsöt használhatunk

A datolya pálmáját, a gyümölcs magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt, az élet fájának nevezik az arab világban. Nálunk inkább csak az alternatív alapanyagokat használók konyhájában szokott előfordulni a datolya. A karácsonyi és újévi készülődés azonban jó alkalmat teremt arra, hogy közelebbről is megismerjük és megszeressük ezt az egzotikus finomságot.  »

Valami készült Katalin hercegné konyhájában

A BBC, s egyben a világ egyik legsikeresebb sütős reality szériájának egykori, kedvelt zsűrije, és a Cambridge-i hercegné közös műsorral készült karácsonyra. Mi sül ki ebből?  »

Kapj rá! – hetente kétszer kellene halat enni

Ne csak karácsonykor fogyasszunk halat, hiszen ennél egészségesebb és könnyebben elkészíthető étel kevés van. A hal több mint rántott pontypatkó és halászlé.

Ehető ajándékok az utolsó pillanatokra

Végül is a legjobb ajándék az, amit meg lehet enni.  »

Szafttal batikolt póló is kerülhet a fa alá

Egy amerikai művész extravagáns ajándékötlettel állt elő: olyan pólókat árul, amelyeket valódi szafttal festett be.  »

Szakácskönyvet karácsonyra 2.

A minőségi szakácskönyvek kiválasztása több fortélyt igényel. A megkapó borító és a szép fotó csalóka lehet, a tartalmi igényesség megítélése viszont nem könnyű első lapozásra. Mit érdemes kézbe venni?  »

Nincs még ajándék? Ennek minden pasi örülne

Nehéz a férfinak karácsonyi ajándékot adni: ha szerszámokkal teli a műhely, ha már a konyhakések sora is teljes, minek örülhetne még? A válasz egyszerű: egy jó sörös csomaggal nem lehet bebukni.  »

Alpakák őrzik a karácsonyi pulykákat

Egy angol városkában kreatív megoldással védekeznek a karácsonyi asztalra szánt pulykaállományt dézsmáló rókák támadásai ellen.  »

Polgári karácsony

Sóstói a bunkerben úgy festett, mint valami fagyott madárijesztő: egyenruhája foltos és szakadt, kezén kesztyű helyett valami koszos rongy csak úgy áttekerve, arcát vastagon felverte a...

Bor és csokoládé

A csokoládé pozitív élettani hatása hatványozottan érezhető, ha megfelelő bort is találunk mellé. A tapintásra, a teltség érzetére, az utóíz hosszúságára és tartósságára a...

5 milliárdot ér a világrekorder whiskygyűjtemény

A Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legértékesebb whiskygyűjteménye 535 palack italritkaságból áll, értékét pedig 16 millió amerikai dollárra becsülik.  »

Ünnepi fogás pulykából

A pulyka jó választás az ünnepi menühöz, de a hétköznapokhoz is, mindemellett az egészséges étrendbe is jól beleilleszthető. Elárulunk néhány fogást, hogyan kerülhetjük el, hogy a hús sütés közben kiszáradjon.  »

Nagy a huzavona a marhahúsok címkézése körül

A hagyományos marhatenyésztő államok képviselői szerint újra fel kellene tüntetni a származási országot a húsok csomagolásán az Egyesült Államokban – négy év után újraindult a lobbizás.  »

Karácsonyi májpástétom csatos üvegben

Néha a legapróbb dolgokkal szerezhetjük a legnagyobb örömet. Karácsonykor egy egyszerű gasztroajándékkal is sikert arathatunk.  »

Szakácskönyvet ne borítójáról: jót olvassunk, hogy jól főzzünk

A konyhában nem árt, ha néha könyvet is (elő)veszünk: a minőségi művek kiválasztása azonban egyre több fortélyt igényel. A megkapó borító és a szép fotó csalóka lehet, a tartalmi...

Húsfogyasztás környezetkárosítás nélkül?

Lehetséges manapság úgy húst fogyasztani, hogy közben nem ártunk a bolygónak? Hogyan ehetünk húst úgy, hogy a környezetet a legkevésbé terheljük?  »

Mér, számol és receptet ajánl az okosserpenyő

A SmartyPans névre keresztelt konyhai eszköz hosszú évek fejlesztése után rendelhető.

Nutella-hotel nyílik januárban

A mogyorós csokikrém-márka nemrégiben bejelentette, hogy a 2020-as évet egy tematikus hotel megnyitásával ünnepli.  »

Valaki megette a 36 milliót érő banánt

Egyesek szerint a művészet definíciója maga a művészet – ezt igazolja a cikkünkben szereplő, ragasztószalaggal falra rögzített gyümölcs is, amely azonban érdekes véget ért: egy másik művész egyszerűen megette.  »

Jelentős szigor jön, a lakosságot is érinti

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az EU december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere. Ezentúl gyakorlatilag – néhány kivételtől eltekintve – mindenhez kell növényegészségügyi bizonyítvány, bizonyos árukat pedig, csak a kijelölt határállomásokon lehet majd behozni.  »

Legjobbat a családnak az ünnepek alatt is!

Napjainkban egyre többen és többen vagyunk, akik arra törekszünk, hogy a tányérunkra kerülő ételeket és azok alapanyagait alaposan megválogassuk. Tesszük ezt azért, hogy tudatos...

Karácsonyig még beszerezhető Paskó atya szakácskönyve

Hagyományokról, családépítésről, az együttlét öröméről szól Paskó Csaba kelebiai plébános legújabb, gyerekeknek szóló, Első szakácskönyvem című kötete.  »

Véletlen hibákból lettek a francia konyha remekei

Ha igazán autentikus francia ételt szeretnénk készíteni, legtöbbünk szigorúan ragaszkodik a leírt recepthez, pedig elég csak kicsit belemélyedni az ország gasztronómiájába, hogy lássuk: sok olyan, ma már klasszikusnak számító ételük van, amely hajdanán csak a véletlennek – illetve a készítő feledékenységének, figyelmetlenségének – köszönhette, hogy megszületett.  »

Főzz otthon, keress pénzt!

Az Airbnb étel- és italkóstolós élményprogramjainak sikerén felbuzdulva nemrégiben új kategóriát vezetett be, amely a világ minden táján kínál otthonfőzős élményeket az autentikus házi kosztot kedvelő felhasználóknak.  »

A pálinka legyen része a főzésnek is!

Pálinka éjszakája néven új kezdeményezéssel jelentkezett a Pálinka Nemzeti Tanács. Az elmúlt évtizedben eme különleges nemzeti italunk végre visszanyerte méltó rangját, köszönhetően a szigorú törvényi szabályozásnak, a termelők szakmai elkötelezettségének és a fogyasztók kitüntető figyelmének. Pálinkát – mértékkel - fogyasztani ma már nem ciki, nem valami lenézett vagy gyanús dolog. Ideje volt tehát megtenni a következő lépést, hogy a pálinka már ne csak aperitif italként jelenjen meg a gasztronómiában, hanem mint a kreatív főzést kiegészítő vagy inspiráló alapanyag is.  »

Szekszárdi borászat nyerte a Sommelier Szövetség díját

A legjobb termelőnek, kereskedőnek, vendéglátónak, szakírónak és oktatónak is odaítélték a Par Excellence díjat.  »

Az Emirates félmillió adag ünnepi menüt szolgál fel a levegőben

Az Emirates ünnepi menüvel és nosztalgikus filmekkel csempész karácsonyi hangulatot decemberben a fellegek fölé. Az utasoknak ebben a hónapban számos különlegességben lehet része minden osztályon a földön és a levegőben egyaránt, hiszen a légitársaság több mint félmillió adag ünnepi menüt szolgál fel december 9. és 31. között.  »

A kávézó, ahol mindenki mosolyog

Gergő felszolgálni, Ottó szendvicset készíteni, István mosogatni, Zsófi kuktáskodni, Evelin törölgetni szeret. István a pattogatott kukorica készítését, Dávid a takarítást kedveli, Mónika pedig legjobban a vendégekkel szeret beszélgetni. Tizenöt fogyatékossággal élő ember dolgozik a Premier Kultcaféban.  »

Látott már ilyen menő adventi naptárt?

A Mezna alapjaiban különbözik az eddig ismert iskolai étkeztetés fogalmától, mert nem csak jót adnak szívvel-lélekkel, de hivatásuknak tartják a gyerekek gasztronómiai tanítását is. Most például fűszerekkel.  »

8,5 millió csokimikulást vettek a magyarok

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek forgalmában kétszámjegyű növekedést regisztrált a Nielsen kiskereskedelmi indexe.  »

Így kell ébredni: reggeli pezsgőzés a Felixben

Borongós, ködös téli napokon, amikor nagyon nehezen indul minden, néha talán érdemes megengedni magunknak valami rendhagyó, emlékezetes lazítást. Olyant, ami nemcsak az adott délelőttre tölthet fel bárkit, hanem napokig vagy hetekig kellő muníciót biztosít a hétköznapi gondok elviseléséhez. A Felix Kitchen & Barban pontosan ezt az igényt ismerték fel, amikor összeállították különleges reggeli kínálatukat, és bevezették a „Champagne reggelit”.  »

A világ tíz legjobbja között végzett a Hungaria pezsgő

Sikerrel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen a Hungaria pezsgő egyik legifjabb tétele, a mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry. Nem csupán aranyérmet szerzett, hanem a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen.  »

Amerikai 100 százalékos büntetővámot vetne a francia pezsgőre és sajtra

Washington 100 százalékos vámmal készül sújtani francia termékeket, válaszul az amerikai technológiai óriáscégekre kivetett francia digitális adók miatt - jelentette be hétfőn az Egyesült Államok kereskedelmi főképviseletének irodája.  »

Három magyar a világ ezer legjobb étterme között

A napokban jelent meg a francia La Liste 2020 ezres listája, amely a világ éttermeit pontozza egy algoritmus alapján. Idén három magyar étterem szerepel a felsorolásban, a japánok taroltak.  »

Pulyka, puding, portói - Iain Lindsay nagykövet a brit karácsonyról

A töltött sült pulyka egész napos odafigyelést igényel, de pont ez benne a szép – mondja Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete. De mi fán terem a Boxing Day, mi a...

Új koktélbár az Andrássy úton

Optika működött itt korábban, ma koktélbárt rejt az elegáns, hangulatos, és a nagy belmagasság ellenére barátságos hely: ez a Minute Lounge & Bar az Andrássy úton.  »

Régi módszer alapján mentik a vodkásüvegeket

Az amerikai családi filmek kihagyhatatlan alapképei közé tartozik az előkertbe dobott újságok, illetve az ajtó előtt várakozó, teli tejesüvegek látványa. Bár azt hihetnénk, a tej házhozszállításának ez a módszere már a múlté, valójában sok helyen még a mai napig működik, sőt, más ágazatokat is megihlet. Ilyen az, amikor rájönnek, hogy mégis a régi seprű sepert jobban.  »

Miből készüljön a jövő szívószála?

Napjainkban egyre többen kérdőjelezik meg a műanyag szívószálak létjogosultságát, de vajon akkor mivel lehetne – ha egyáltalán kell – helyettesíteni ezt az eszközt?  »

Így lesz egy görbe este falfirkáiból aranybánya

Ami ma bosszúságot okoz, arról később kiderülhet, hogy igazi főnyeremény – ez lehet a tanulság, amit egy New York-i bár tulajdonosa leszűrt azután, hogy kiderült, a falakon évek óta díszelgő vázlatok kisebb vagyont érhetnek.  »

Bárki megkóstolhatja George Washington whiskey-jét

Az Egyesült Államok első elnöke, miután visszavonult hivatalából, whiskeyfőzésbe kezdett.  »

Fűszerpara és társai: rossz szokások a konyhában

A legtöbb embernek vannak olyan szokásai, amelyeket ő maga természetesnek és helyesnek gondol, pedig valójában korántsem azok. Ezek a helytelenül rögzült minták átszövik az élet minden területét – ez alól persze a sütés-főzés sem kivétel.  »

Újabb séf perli a Michelint

Ismét forrnak az indulatok a kalauz háza táján: újabb konyhafőnök borította az asztalt a sokak által nagyra tartott, egyben rettegett Michelin-kalauzra.  »

Senki nem tudta, mit rendel a disneylandi Star Wars-étteremben

Nyilvánvalóan kevesen beszélik folyékonyan a sci-fi filmklasszikus egzotikus nyelveit, így Disneylandben arra jutottak, érthetőbb neveket adnak az ételeknek.  »

Terítéken a karácsony

Megkezdődött a visszaszámlálás, amikor már tényleg csak pár hét választ el minket az év egyik legszebb időszakától: a családdal és barátokkal töltött meghitt perceket, a hosszúra nyúló ünnepi lakomákat és a meleg fényektől ragyogó estéket jelentő karácsonytól.  »

Miért ne innánk bolgár bort?

Bulgária? Az idősebbeknek a nyári üdülés emléke Szocsiban, vagy valahol másutt a Fekete-tenger partján. A legtöbb fiatal számára azonban csak egy olyan hely, amelyiken „még át kell menni”, hogy elérjék Görögországot, vagy Törökországot. Pedig a vidék csodálatos tájaival, színes kultúrájával nagyon sok élményt tartogat a turisták számára.  »

Túl exkluzív lett, elvették a Michelin-csillagait

A világ egyik, ha nem a legjobbjának tartott Sukiyabashi Jiro szusiétterem mindhárom Michelin-csillagát elvették, miután az amúgy is pár fős étterembe évek óta lehetetlen bejutni megfelelő kapcsolatok nélkül.  »

Ajándék annak, aki imádja a gyomrát

Ha igaz a mondás, hogy egy ember szívéhez a legrövidebb út a gyomrán át vezet, akkor sütő-főző szeretteink esetében pár ötletes konyhai eszközzel sem lőhetünk mellé karácsonykor.  »

Portobello: nyugodtak, kedvesek, szívesen mesélnek

Nehéz elképzelni, hogy van még piaci rés a főváros gasztronómiai életében, a nemrégiben nyitott Portobello Coffee & Wine megálmodóinak mégis sikerült ezt megtalálniuk. Jó szemük van hozzá, hosszú éveket töltöttek külföldön a vendéglátásban.  »

2030-ra összeomlik a tejipar?

A RethinkX nevű kutatóközpont előrejelzése szerint a húsipar és a tejipar a végét járja. A csoport szakértői úgy vélik, hogy a szarvasmarha-tenyésztéssel összefüggő élelmiszeripari termékek gyártói a következő 11 év alatt a kereslet mintegy 70 százalékos visszaesésével számolhatnak.  »

A legjobb éttermek között a Babel és a Textura

A San Pellegrino 50 Best Restaurants impozáns listája mellett érdemes a feltörekvőkre is figyelni, amelynek a listájára idén több magyar étterem is bekerült.  »

Hipszter hóbort miatt nincs elég cserép

A briteknél egyre nagyobb trend, hogy a vendéglátóhelyeken tányér helyett olyan palatáblákat használnak, amelyeket eredetileg tetőfedéshez gyártottak.  »

Környezettudatos vásár a Szent István téren

Saját bögrével érdemes érkezni Budapest egyik legszebb ünnepi rendezvénysorozatára: az Advent Bazilika már a kilencedik alkalommal várja a látogatókat.  »

Pokoli állapotok a csepeli pékségben

Súlyos hiányosságokat, rágcsáló ürüléket, élő csótányokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei november elején egy csepeli pékség ellenőrzése során. A jelentős élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a pékség tevékenységét, valamint csaknem 400 kg jelöletlen, nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból. A szakemberek az utóellenőrzés során azzal szembesültek, hogy a felfüggesztett pékségben – gyakorlatilag változatlan körülmények közt – egy másik vállalkozás kezdte meg tevékenységét, így annak működését is megtiltották, az épületre pedig hatósági zár került.  »

Vegán műhús kapható a Lidl-ben

Kizárólag növényi alapú, húspótló készítményekkel bővült a Lidl Magyarország termékkínálata. Az áruházlánc „Next Level Meat” saját márkanév alatt kifejlesztett új, 100 százalékban vegán termékei alternatív és klímabarát táplálkozást tesznek lehetővé, ezáltal is csökkentve az ökológiai lábnyomot.  »

100 éves konyakot találtak a hajóroncsban

A hajórakományként szállított Benedictine likőr és brandy palackok még az I. világháború idején süllyedtek a Balti-tenger mélyére.  »

A piac konyhája. Konferencia termelőknek és szakácsoknak

A Magyar Konyha és a Stílusos Vidéki Éttermiség harmadik alkalommal rendezi meg A piac konyhája című konferenciát szakácsoknak, termelőknek és a gasztronómia iránt érdeklődő...

Új-Zéland, a sörfőzők paradicsoma

Az alig 5 milliós népességű országban egy főre több sörfőzde jut, mint akár az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, vagy Ausztráliában. Az ágazat már most is lehengerlő számokkal büszkélkedhet, de még mindig van hová növekedni.  »

Ahol a világrekorder avokádók teremnek

A világ legnagyobb – regisztrált – avokádója 2,55 kilogrammos volt, és 20 adag guacamole készült belőle.  »

Télen is együnk gombát!

A gomba igazán megosztó étel, amit vagy rajongva szeretünk, vagy ki nem állhatunk. A különös, sem növény, sem állat élőlényt, amely külön országot alkot az élővilágban, jótékony hatásai miatt már évezredek óta használjuk a gyógyászatban, de fogyasztása is egyre népszerűbb.  »

Étteremstop jöhet Dubrovnikban

Az Adria gyöngyszeme az utóbbi években annyi turistát fogad, amennyit már szinte képtelen kezelni.  »

Bill Murray-t felvették wok séfnek

A színész-komikus nemrégiben kollégája, Amy Schumer podcastjában beszélt arról, hogy beadta a jelentkezését egy étteremlánchoz.

Megújult a Bicsár vezette Traktor étterem

Izgalmas dolgok történtek az elmúlt egy hétben a Bicsár Attila séf vezette Traktor háza táján: alig öt nap alatt teljesen újjáépítették a Bazilika melletti étterem belterét. Laki Eszter és Csap Viktor a helyszín megjelenését az ott kínált kulináris élményekhez igazították.  »

104 disznóból 100-at foglalt le a Nébih

Egy Tolna megyei állatvásáron tartottak helyszíni ellenőrzést múlt hétvégén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, melynek során a vásárra szállított, eladásra szánt sertések állategészségügyi státuszát és kötelező kísérődokumentumait vizsgálták. Az ellenőrzött 104 állatból 100 példány jelöletlen volt, amely már önmagában is sérti a jogszabályi előírásokat. Emellett azonban egyéb hiányosságok is előfordultak.  »

Hilton: új téli étlap a Garden 79-ben

A Hilton Garden Inn Budapest City Centre nemrég megnyitott étterme bemutatta a téli menüjét. A finom és friss helyi alapanyagokból készül fogások élményt ígérnek a hideg téli hónapokra a város szívében.  »

Olasz séffel erősít a Na’ Pasta

Fabrizio Caldarazzóval, az Amalfi-partról származó séffel bővült a Na’ Pasta Bar & Bistro csapata.  »

Országos program indul a gyermekvédelem és a vendéglátás összekötésére

Mosolyt fakaszt néven országos program indul a gyermekvédelem rendszerében lévő fiatalok és a vendéglátás összekötésére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.  »

A müzli ideális reggeli

Kaszás Klaudia táplálkozási tanácsadó segítségével sorra vesszük, mennyi müzlit, hogyan elkészítve és milyen összetétellel érdemes fogyasztunk, hogy még többet tegyünk az egészségünk megőrzéséért!  »

Vigyázat: arzén került a bébiételbe!

A cseh hatóság higanyt és arzént mutatott ki Hamánek márkájú bébiételben. A zöldségekkel és burgonyával gazdagított tonhalas termékből több hazai vállalkozáshoz szállítottak.  »

Rizottóval ünnepel az Olasz Gasztronómiai Világhét

November 18. és 24. között immár negyedik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét! A rendezvény az olasz kormány, az olasz Külügyi- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium és egyéb intézmények kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a minőségi konyhát, annak minden aspektusával együtt: kultúra, kutatás, innováció, biodiverzitás és a régiók identitása. A 2015-ös Világkiállításhoz hasonlóan, a Világhét az olasz táplálkozásfilozófia, a táplálkozási ismeretek és a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának a fontosságát hirdeti. Az elmúlt három évben a Gasztronómiai Világhét keretén belül 110 országban több mint 4500 rendezvényre került sor.  »

Menekülnek a befektetők, mi lesz az internet kedvencével?

A Salt Bae-ként elhíresült internetes mém, Nusret Gökce által alapított Nusr-Et Steakhouse tulajdonosai titkos források szerint azt tervezik, hogy érdekeltségeik egy részét áruba bocsátják.  »

Izgalmas étterem a Várkert közepében

Vannak Budapestnek olyan részei, amikről az átlagpolgár azt gondolja, „ha étterembe mennék, nincs ott nekem semmi keresnivalóm, túlárazott és flancos turistacsapdákban, valamint megfizethetetlen és feszélyeztető gasztrotemplomokban kellene zavartan pislognom, hát inkább nem”.  »

Pannon falatok - Gasztrobarangolás Burgenlandban

A burgenlandi konyha önmagában megér egy utazást. Ausztria legkisebb tartománya rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedben, igazi ínyencföld lett remek éttermekkel, pincészetekkel,...

550 forintból csodát tenni? Lehet!

Napjainkban szerencsére egyre több figyelem jut arra, hogy mit lehet enni a munkahelyen, az iskolában, netán a kórházban. Régebben legfeljebb a mennyiség miatt lehetett reklamálni, sokan az iskolai menzákon ismerkedtek meg a „repeta” fogalmával, amit a jóságos konyhás nénik boldog mosollyal csempésztek tányérjainkra. Ám táplálkozási szokásaink változását követően ma már az is érdekes, hogy milyenek ezek az ételek. Elég finomak? Táplálóak? Miből készülnek? Egészségünkre válnak?  »

Magyarországra jön a Burger King műhúsos hamburgere

Az Unileverhez tartozó The Vegetarian Butcher bejelentette, hogy partnerségre lépett a Burger Kinggel azért, hogy megkezdjék a húsmentes Rebel Whopper szendvics forgalmazását. A kezdeti fázisban 25 európai országban – köztük Magyarországon is – egyszerre indítják el, hamarosan pedig Európa, a Közel-Kelet és Afrika további piacain is kapható lesz.  »

Twickel pincészet: új koncepcióval a sikerekért

„Hogy hova?” – kérdezi a szekszárdi taxis a pályaudvaron. „Igen, igen, a Twickel Birtokra legyen szíves!” – mondjuk határozottan, de ő visszakérdez: „Az hol van?”. A cím hallatán aztán beugrik neki: „Ja, a borkombinát!”  »

67 millió forintért kelt el Bourdain konyhakése

Több mint kétszázharmincezer dollárért (67 millió forint) kelt el a néhai Anthony Bourdain kedvenc konyhakése azon az online aukción, amelyen az amerikai sztárséf több mint 200 személyes tárgyát árverezték el.  »

Krausz Gábor Márton-napra libát sütött

„Kóstolj bele az ősz ízeibe!” címmel tartott libalakomát a Magyar Turisztikai Ügynökség a budapesti Akvárium Klub előtt, szombaton. Az érdeklődők nemcsak Krausz Gábor, a TV2 „Séfek Séfe” zsűritagjának ünnepi menüjét kóstolhatták meg az Erzsébet téren felállított food truckból, hanem különféle játékos programokon keresztül ismerkedhettek meg a Szent Márton-naphoz kötődő néphagyományokkal.  »

Elhunyt Karinthy Márton

Elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, író, a Karinthy Színház alapító igazgatója.  »

Szalmonellaveszély az Aldiban

Kivonták a forgalomból és visszahívják a fogyasztóktól az általuk forgalmazott mandulát.  »

Jövőre már ujjlenyomattal fizethetünk?

Bankkártya, készpénz… vagy ujjlenyomat? Már nem is annyira utópisztikus elképzelés, hogy hamarosan a vásárlás végén ehhez hasonló kérdést tesz fel a pénztáros. Az Egyesült Államokban már jövőre bevezethetik az egyedi azonosításon alapuló fizetést.  »

Új csokimárka született, itt a Zax

Új csokoládémárka születésének lehetünk tanúi: ma, november 5-én délelőtt hivatalosan is bemutatkozott a Zax, a kreatív, prémium édességek gyártója.  »

Mire figyeljünk, ha fagyasztott zöldséggel főzünk?

Nem feltétlenül kompromisszum a fagyasztott zöldségek használata a konyhában – azonban ha el akarjuk kerülni a szottyos, íztelen ételeket, észben kell tartanunk néhány dolgot.  »

Párizsi vacsora

Volt egyszer egy Moulin Rouge

Tárkony, káposzta, birsalma

Mautner Zsófia hónapról hónapra életre kelti Kövi Pál Erdélyi lakoma című kötetének ételeit. A majd’ negyven évvel ezelőtt íródott receptek szellemiségét és lényegét megtartja,...

Chanel, de nem parfüm: rosét töltünk a torkunkba

A neves divatmárka egy provence-i rozéborászatot vásárolt.  »

Egy év alatt 1400 étterem húzta le a rolót

Az Egyesült Királyságban mintegy 1400 étterem kényszerült bezárásra az elmúlt időszakban – a vendéglátó ágazat krízise tovább szedi áldozatait.  »

Megható Presser-portré az Unicumtól

A „Neked írom a dalt”, Presser Gábor egyik legnépszerűbb, számos generáció által ismert és szeretett alkotása ihlette az Unicum legújabb filmjét, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja középpontba.  »

Drasztikusan kevés zöldséget fogyasztunk

Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget. A Bonduelle ezt a kiugró adatot megragadva országos kutatást végzett, hogy felmérje a hazai élelmiszer-fogyasztási szokásokat és az azokra ható tényezőket.  »

Szellem a fazékból - Háromszázadik adásához érkezik Vinkó József rádióműsora

Háromszázadik adásához érkezik szombaton Vinkó József Szellem a fazékból című gasztrotörténeti műsora, amely szombat délelőttönként hallható a Kossuth Rádión.  »

Ha itt iszik, mindenki lájkolja majd

A Big Seven Travel magazin által közölt nemzetközi listán 50 kávéház szerepel, az élen pedig egy ausztrál vendéglátóhely végzett.  »

Van, amikor el kell felejteni a mosogatógépet

Imádhatjuk praktikussága, környezetkímélő volta miatt, vagy azért, mert ki nem állhatjuk a mosogatást, de tény, hogy a mosogatógépbe sem pakolhatunk akármit.  »

Végveszélyben az amerikai foie gras

A kaliforniai betiltás az állam egyetlen libamáj farmja számára a csődöt jelentette – most a New York-i gazdák tartanak ugyanettől. Vajon a levegőben lógó libamájtilalom tényleg végső csapást mér az amerikai foie gras ágazatra?  »

Oktoberfest: csaknem 100 ezer korsót akartak ellopni

Minden 75. korsót le akartak nyúlni a vendégek.  »

Figyelmeztető címke kerülhet a szemét kajákra

Mexikó alsóháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az országban működő élelmiszergyártókat arra kötelezné, hogy a magas telített zsír-, só- és cukortartalmú ételeket jól látható figyelmeztető címkével lássák el.  »

Gyémánttal adnak egy gint

A különleges, 3,5 millió forintot érő ital egy Bath-i szeszfőzde és egy brit ékszerész együttműködésében készült.  »

Szalvéta készül a használt italos dobozból

A Lucart a körkörös papírgazdaság elvét követő modelljével már a hároméves próbaidőszaka alatt 105 tonna kartondobozt hasznosított újra. Ez a Municipal-Material-Cycle projekt nyerte el a 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat.  »

Ez a Gundel: elegáns bankettek, innovatív partik

Az ünnepi pillanatok akkor vésődnek be örökre legfontosabb emlékeink közé, ha azok kiemelkednek az átlagos hétköznapokból. Ennek pedig az a legegyszerűbb módja, ha meseszerű körülményeket teremtünk. Például: fogunk egy rendezvényt, és az egészet a Gundel falai közé helyezzük. Az atmoszféra, a levegőben lebegő-rezgő történelem, a felsőfokú kiszolgálás és a fogások minősége: mindez abban segít, hogy a legexkluzívabb, maradandó élményt biztosítsunk minden meghívottnak.  »

Hatan jutottak a Bocuse d’Or magyar döntőjébe

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében ma rendezték meg a selejtezőt, ahonnan hat séf jutott tovább a februári döntőbe.  »

A csokoládé sokkal többet árt, mint hitte volna

Tudta, hogy egyetlen tábla csokoládé legyártásához több ezer liter vízre van szükség? Ha környezettudatosan szeretnénk vásárolni, érdemes tájékozódni arról, melyek azok az élelmiszerek, amelyek elkészítése hatalmas vízmennyiséget emészt fel.  »

A vászolyi Balaton nyert belépőt a sajtok világversenyére

Tíz tonna sajt a világ 25 országából, több ezer sajtrajongó, az ország legnagyobb, 168 kilós trappistája, sajtkészítő gyerekek és a Nemzet Sajtjának megválasztása - így jellemezhető a II. Szega Nemzetek Sajtfesztiválja.  »

Egy hét rájátszás: később költözik a Stand25

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Stand25 csak ezen, a október 25-i hétvégén hagyja el a Hold utcai piacot, hogy hamarosan Budára költözhessen.  »

Megkóstoltuk: vadkovászos pizza a Vegazziban

Több hónapos kísérletezés után október közepén debütált a Vegazzi vadkovászos pizzája az Anker’tben: elmentünk, megkóstoltuk.  »

Rávehetjük az agyunkat, hogy szeresse a zöldségeket

Néhány egyszerű pszichológiai trükkel sokat tehetünk azért, hogy szervezetünk szívesebben fogadja be a zöldségféléket.  »

Bezár a Miért éppen Alaszka? legendás kávézója

Volt a kilencvenes években egy tévésorozat, amely mind a nézők, mind a kritikusok szívébe egyaránt belopta magát: a Miért éppen Alaszka? A széria egyik legemlékezetesebb épülete a tevés falfestménnyel bíró kávézó volt, amely most bezárta a kapuit.  »

Séfek a Fenntartható Fejlődési Célokért

Az Élelmezési Világnap alkalmából jelentette meg a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Séfek Kiáltványát. A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.  »

Ismét aranyat hozott Amerikából a Gabko Chili

Ismét komoly nemzetközi elismerést zsebelt be a nagymarosi Gabko Chili: a rangos, USA-ban megrendezett Scovie Awardson szerzett arany és ezüstérmet.  »

Fesztivál a Gellértben a Márton-nap jegyében

Ha november, akkor Márton-nap, ha Márton-nap, akkor a Gellért: november 7-10. között már kilencedik alkalommal várja borfesztiváljára a vendégeit Budapest legszebb palotaszállója.  »

Akár cukorka is lehetne, pedig whisky a javából

A The Glenlivet kapszulakollekciója apró moszat csomagokban 23 milliliter alkoholt tartalmaz.

Pezsgőséta a Dunakorzón

Összefogtak a Duna-parti szállodák Budapesten, és egy nem mindennapi pezsgőkóstolóra várják a vendégeket pénteken a Dunakorzóra.  »

Már tudjuk, melyek a legjobb magyar sajtok

Hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri döntött az ország legjobb sajtkészítményeiről.  »

Star Wars-rajongó konyhatündérek, figyelem!

Hamarosan kapható lesz a Le Creuset új edénykészlete, aminek múzsája a Star Wars, illetve annak legendás szereplői és helyszíne voltak.  »

Szarvasgomba a Placcon

A ferencvárosi Élesztőház sokak számára csak romkocsmaként ismert, pedig immár hagyományosan termelői piac is működik itt Pancs Gasztroplacc néven. És szombat délelőttönként nem csak vásárolni lehet, hanem kóstolók, étel- és italbemutatók, előadások, workshopok, közös főzés és ebéd is várja az érdeklődőket.  »

Vajon elég mikrotápanyagot eszünk?

Az, hogy valaki rendszeresen szed multivitaminokat, vagy egy egészségesnek gondolt – ám valójában korlátozó – étrendet követ, nem garancia arra, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.  »

Ütős este lesz: együtt főz a két séfzseni

December elsején a kulináris világ ünnepelt séfjei közösen vonulnak majd a konyhába, hogy különleges menüsorral örvendeztessék meg a szerencséseket.  »

„Füsttel szennyezett” bor miatt pereskednek

A híres Sonoma-borvidék egyik borászata beperelte szerződéses New York-i forgalmazóját, amiért az visszautasította 2017-es évjáratát, füstszennyezésre hivatkozva.  »

Egymilliót ér a legjobb recept

Indul a II. Soproni Sörverseny, idén egy különleges sörfajtával, hop lagerrel diadalmaskodhat a legjobb otthoni sörfőző. A verseny győztese egymillió forinttal lehet gazdagabb, 2020-ban pedig a boltok polcain láthatja viszont alkotását. A tavalyi győztes, Stubna Ágoston receptje alapján készült Soproni Óvatos Duhaj Porter a második verseny kihirdetésével egyidőben kerül a hipermarketek polcaira.  »

Günzer Tamásé az év pincészete

Az Év Pincészete díj átadóünnepségén a díj idei nyertese, Günzer Tamás úgy vélekedett: a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést.  »

London újabb 3 csillagos étteremmel gazdagodott

A 2020-as brit Michelin Guide-ban rekordszámú étterem kapott helyett, Manchester több mint 40 év után újra büszkén hirdetheti, hogy van csillagos vendéglátóhelye, míg a főváros újabb 3 csillagos konyhával gazdagodott.  »

Ételek, amik nem is olyan egészségesek

Azt hisszük, jót teszünk az egészségünknek, ha esszük őket, pedig valójában túl cukrosak, tele vannak zsírral és adalékanyaggal.  »

Ilyen tortákkal ünnepelnek a sztárok

A torta a születésnapok igazi éke, ami a nagy napot még különlegesebbé teheti. Úgy tűnik, a hírességek – kortól függetlenül – is szeretik elfújni a gyertyákat, és családjuk, barátaik körében felvágni az ünnepi süteményt.  »

Az étterem, ahol annyit fizetsz, amennyit tudsz

Egy Fort Worth-i vendéglátóhely példát mutat szociális érzékenységből, és különleges módját találta a segítségnyújtásnak.

Szekszárd palackban

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.  »

Ezt ették a sztárok az Emmy-díjátadó bálján

A tévézés és a finom snackek mindig is kéz a kézben jártak, ezért az sem annyira meglepő, hogy a televíziós világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő eseménye, az Emmy-díjátadó után a sztárokat is a legfinomabb partifalatok várták.  »

Pestis: több száz elhullott vaddisznót találtak Budakeszin

Több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszin lévő vadaskertben - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel.  »

Elárverezik Bourdain imádott kését

A bevételekből ösztöndíjasokat, és az elhunyt séf családját támogatják majd.  »

Csodás videóval ünnepel a Kávékalmár

A szentendrei Kávékalmár az egyik legismertebb hazai kézműves pörkölde – mivel kinőtték az eddig használt helyüket, komoly bővítésbe kezdtek.  »

A Gundelek visszatértek a Gundel étterembe

Közel 60 ma élő Gundel leszármazott vett részt egy családi uzsonnán, a dinasztia egykori otthonában, az idén 125 éves Gundel falai között. Hazánk egy leghíresebb, világszerte ismert márkaneve a Gundel, amely nemcsak egy éttermet, hanem széles körű gasztronómiai örökséget takar. A Városligetben 125 éve nyitotta meg kapuit az elegáns villaépület, ahol másfél évtizeddel később Gundel Károly átvette az irányítást, és megteremtette Budapest legmodernebb vendéglátóhelyét. A Gundel diadala az ő nevéhez, de nemcsak az ő munkájához kapcsolódik, hiszen gyermekei is keményen dolgoztak az étterem mindennapi sikereiért. A vendégeket Peter Knoll, a Gundel ügyvezető igazgatója és Polyák Norbert igazgatóhelyettes köszöntötte.  »

Nagy a baj: Budapestre ért a sertéspestis

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.  »

Amikor az Eisberg is megtette

Szeptember 20-án az Eisberg Hungary és az iStyle jóvoltából először rendezték meg egy közös jótékonysági Kangoo Jump flashmobot, melynek célja az volt, hogy növelje a tudatosságot, és felhívja a figyelmet a veszélyekre, tünetekre, korai diagnosztizálásra és a megelőzési módokra, amelyek a nőket érintő főbb daganattípusokhoz kapcsolódnak: a méhnyak-, petefészek-, hüvely és szeméremtest rákhoz, társadalmi célú megmozdulás a Mályvavirág Alapítvány javára.  »

Bálint gazda könyve: példát mutat és szórakoztat

Bálint gazda már rég intézményesült, kortalan ikonná vált: az, hogy immár száz éve velünk van és évtizedek óta praktikus kertészeti tanácsokat ad, az Magyarország szerencséje. Életét most jobban is megismerkedhetjük, hiszen néhány hete megjelent végre a könyve is, ami térben és időben átkalauzol minket nem csak az őt érintő eseményeken, hanem a napjainkat formázó történelmen is.  »

Wolfgang Puck étterme „lángolt” ezen a nyárutón

Wolfgang Puck Los Angeles-i étterme, a WP24 új 5+1 fogásos menüje minden chilirajongót próbára tett: a fine dining ételek ugyanis fogásról-fogásra egyre jobban csíptek.  »

Hernádszentandrás nyerte az E.ON Energy Globe 2019. évi versenyét

Meglepően találékonyak a magyarok, ha fenntarthatóságról van szó: több mint 150 pályázat érkezett az Energy Globe versenyre. A nyertesek között van klímasemleges szálloda; interaktív környezetvédelmi oktatóterem; közösségi kert; napelemes tetőcserép; és egy speciális, vízen úszó napelemcellákból álló energiatermelési kísérleti projekt is. Az E.ON Energy Globe verseny díjait hétfőn este adták át a Szépművészeti Múzeumban, ahol ezúttal minden a fenntarthatóságról szólt.  »

Készen állsz, hogy elveszítsd az osztrigaszüzességedet?

Október 9-én este a St. Andrea éttermébe költözik "a tenger pezsgése" osztrigaágyon tálalva és izgalmas Varros&Co. champagne különlegességekkel kísérve Tischler Petra és Barna Ádám séf prezentálásában. A két alkotó szerint ilyen vacsorára Magyarországon még nem került sor. Négy osztrigát kóstolhatnak majd a vendégek, melyek különböző partvidékekről érkeznek és különböző konyhatechnológiai eljárásokon esnek át. Petra közben végig okít, tanít, magyaráz. Aki eddig idegenkedett volna ettől az alapanyagtól, most biztosan megszereti.  »

Sör és kagyló a Lupán

Egy utolsó, szezonzáró gasztrohétvégére invitálja a látogatókat a Lupa-tó: szeptember 28-29-én a kagylók és a kézműves sörök lesznek főszerepben.  »

Még mindig sok a cukor a bébiételekben

Világegészségügyi Szervezet (WHO) egy új tanulmány adataira hivatkozva azt állítja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, babáknak szánt élelmiszerek nagy hányadát helytelenül árulják úgy, hogy 6 hónapos kor alatti gyerekek is fogyaszthatják, tekintve, hogy sok termék cukortartalma magasabb az elfogadhatónál.  »

Szulló Szabina és Széll Tamás is Gundel-díjat kaptak

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014-ben alapította meg azt a szakmai díjat, amelyre olyan személy jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.  »

A séf, aki újra segít a hurrikán áldozatain

A séf nonprofit szervezete ismét a rászorulókat segíti: most a Dorian hurrikán pusztítása utáni újjáépítésben vesz részt a Bahamákon.

Egy kalkulátor megmondja, meddig kell hűteni az italokat

Létezik egy egyszerű kérdés, amire valahogy sosem kapunk teljesen egyértelmű választ. Mégpedig, hogy pontosan meddig kell hűteni a kedvenc italunkat ahhoz, hogy azt tökéletesen élvezhessük? A varsói egyetem diákjai végre megoldással szolgálnak.  »

Kalapács alá kerül a legértékesebb whiskygyűjtemény

A csaknem másfél milliárd forintot érő kollekció egyetlen gyűjtőtől származik.  »

Egy waffel, meg még egy

Budapest belvárosában, a Lázár utcában nyílt meg a Hilton Garden Inn Budapest City Centre szálloda, amely azonban nem idegen test, hanem a város egyik meghatározó pontja lett a Szent István...

Veszélyes kávésbögrét tiltott be a Nébih

Magas formaldehid kioldódást mért kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből a lengyel hatóság. A termékből Magyarországra is szállítottak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy aki vásárolt a bögréből, ne használja.  »

Így főz egy francia srác

Mostantól könyv alakban is elérhetőek a népszerű francia FoodTube sztár (mert ilyen is van) bolondos francia receptjei és a nemzetközi gasztronómián alapuló fogásai.  »

A magyar sajtok legnagyobb seregszemléje

Hetedik alkalommal szervez Sajtmustrát a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén, Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között...

Malacpofás hamburger lecsóval

A Food Truck Show idén kiemelt figyelmet fordított a mangalicára. A szakmai díjat a BazsaLicom nyerte el a Malacpofás Pogiburgerével. Bocskai Balázs felfedte a receptet.  »

Ötéves az Esernyős

A III. kerületi Esernyős nemcsak összművészeti közösségi tér és turisztikai infópont, hanem az óbudai vendéglátás hagyományait ápoló kávézó is, amelynek egyik külső helyszíne a...

Magyar parenyica lett a legjobb Csehországban

Magyar sikerek a mikulovi (Csehország) nemzetközi kézműves sajtok fesztiválján. Meglepő kategóriában született az egyik magyar első hely.  »

A Miele kamerát tett a sütőbe

A Miele kamerát tett a sütőbe: ellenáll az extrém forróságnak, továbbá egy számítógépes asszisztens gondoskodik róla, hogy a sütemény ne száradjon ki a sütőben.  »

Hogy kerül virsli a jégkrémbe?

Úgy tűnik, hogy a nagy múltú amerikai húsipari cég, az Oscar Mayer megunta a szokásos marketinget, és most felkavarja az állóvizet.  »

Mobilalkalmazások az egészségért

Ha begépeljük a telefonunkra telepített alkalmazásáruházba a „diet” szót, másfél milliónál is több találatot dob fel a kereső. Mi alapján érdemes választani közülük?  »

Chilis málna - pikánsan édes összefogás

Izgalmas új terméket jelentetett meg az őszi időszakra a Mayer Szörp, a szintén minőségi portfólióval rendelkező GaBko Chilivel együtt megalkotta a Chilis Málnát, amely a Nagymarosi Csípős Fesztiválon debütált.  »

Desszert az erdő szélén

Nincs még egy hely a városban, ahol ennyire közel lenne a természet, s ahol mégis azt éreznénk, hogy egy kényelmes polgári lakásban ülünk. Mindez a Lóvasút gyönyörűen felújított...

A Lidl a legnagyobb magyar borexportőr

Vajon hogyan jutnak el a magyar borok a távolabbi országokba? Legtöbben valamilyen nagyon bonyolult export-import tevékenységre gondolnak, amiben külkereskedők, piaci szakértők, marketingesek és még sokan mások tervezik és szervezik a folyamatokat. Nyilván lehet így is, de valahol rájöttek, hogy van ennél sokkal egyszerűbb megoldás is.  »

Cukros vackok: a magyarok a fasorban sincsenek

Egy nemrégiben közölt tanulmány adatai szerint Latin-Amerika és a Karib-térség a világ legnagyobb cukros üdítőital és gyümölcslé fogyasztója.  »

Kortárs a nappaliban

A Vándorfény Galéria több mint két évtizede azzal a nem titkolt céllal jött létre, hogy megismertesse és népszerűsítse a kortárs magyar művészetet a szépség iránt fogékony közönség körében.  »

A NATO-nál is szeretik a rétsági sört

Ismét sikerrel szerepelt Belgiumban a rétsági Fűtőház sörfőzde: a NATO egyik legnagyobb ünnepén Monsban mutatták meg, mit tudnak söreik és sörpárlataik.  »

Önkéntes címkézési kötelezettségvállalást tesz az európai söripar

A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, vagyis az Európai Sörfőzők Szövetsége szeptember 5-én Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt. Ennek értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint a tápérték információkat. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják, a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben.  »

Németországban kiosztották az év utolsó nagy borversenyének díjait

Még soha nem nyert magyar pincészet 16 aranyérmet külföldi nagy borversenyeken egyetlen év alatt.  »

Először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon

Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa: szeptember 13-15. között rendezik meg az első Sör és Csülök Fesztivált a siófoki Fő téren. A háromnapos rendezvényen fellép az Abrakazabra és Heincz Gábor Biga, a Road és a Pa-dö-dő is, miközben különleges söröket és ételeket kóstolhatnak a résztvevők.  »

Hamarosan jön a Csak a Mentes Őszi Vásár

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb mentes és tudatos rendezvénye a Csak a Mentes Őszi Vásár szeptember 21-22-én a Dürer Rendezvényházban.  »

Jó hír a padthai wokbar kedvelőinek: elindult a házhozszállítás

Hét éve működik Budapesten a padthai wokbar és jelenleg hét étteremmel vannak jelen a fővárosban, most pedig jó hírrel indulhat a szeptember az étteremlánc szerelmesei számára. A vásárlói kéréseket meghallgatva a Wolttal együttműködve mostantól házhoz jön sokak kedvence: elindult a padthai házhozszállítás.  »

Elkezdődött a Borfesztivál

Eger legjobbjaival, Champagne sztárjaival és különleges rántott csirkével indult a Borfesztivál.  »

Házunk szíve - Rövid konyhatörténelem

A mai krómacél, higiénikus, különböző háztartási eszközökkel felszerelt konyhákat látva el sem tudjuk képzelni, hogyan főztek régen. Nem dédanyáink idején, amikor például már...

Stílusos vidéki vendéglátás Rácalmáson

Minden eddiginél különlegesebb helyszínen, a rácalmási Jankovich-kúriában rendezik meg a SVÉT, vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjainak vasárnapi találkozóját, és most már az is kiderült, melyik étterem mivel készül.  »

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész egy-egy alkotása került azokra a prémium vörösborokra, amelyekkel az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja lepte meg a borkedvelőket.  »

Szakácstréning a követségi séfeknek

Mit főzzenek a szakácsok Bécsben, Londonban, Párizsban vagy éppen Madridban a magyar nagykövetségre látogató diplomatáknak? A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem bízza a választ a véletlenre. A Magyar Konyha Kiadóval együttműködésben hetedik alkalommal rendeznek szakácstréninget a külképviseleteken dolgozó szakácsok számára.  »

Cipőt a cipőboltból – vagy a bisztróból

Hogy kerül a csizma az asztalra, vagyis cipők és ruhák sora egy vendéglátóhelyre? A nemrégiben nyílt Kalitka Bistro & Shop kínálatában nagyon is jól megférnek egymás mellett az ételek és a dizájner termékek.  »

Ősszel megnyílik az első whisky hotel

A brit főváros hamarosan gazdagabb lesz egy apró, de annál különlegesebb szállodával. Az egyik londoni whisky bár ugyanis annyira sikeresnek bizonyult, hogy most hotelszobákkal is bővítik.  »

20 éven belül több mesterséges húst eszünk, mint igazit

Egy új jelentés azt állítja, hogy 2040-re az emberek zömében már nem állatokból fedezik hússzükségletüket.  »

A régészet segíthet a mai élelmezési problémák megoldásában

A legújabb átfogó jelentés szerint a jelenlegi élelmiszer-termelési módszerek radikális megváltoztatására lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljünk egy klímakatasztrófát. A szakértők szerint ideje lenne, hogy visszanyúljunk a gyökerekhez, és tanuljunk őseinktől.  »

Balázs János sztárokat gyűjtött maga mellé

Nem csupán fúziós fogások léteznek, hanem fúziós előadás is – az MVM Zenergia program a budapesti Szent István Bazilika előtt erre mutatott példát. A főszerepben Balázs János zongoraművészt láthattuk, aki szeptemberi lapszámunk Gasztroarca.  »

Óriási vihart kavart egy új sör neve

Egy Texas állambeli sörfőzde azzal keltett közfelháborodást, hogy italának egy nukleáris kísérleti helyszín nevét adta. A Marshall-szigetek kormánytisztviselője is tiltakozik.  »

Segítség, hogy ne pazaroljunk a konyhában

Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.  »

Gluténmentes élet 80 milliárdért

A hazai kiskereskedelem értékbeli összforgalmából 4 százalékot hasítottak ki a gluténmentes élelmiszerek 2018. július és 2019. június között, ami közel 80 milliárd forintot jelent. Erőteljesen jön fel többek közt a gluténmentes tortilla és fagyasztott pizza, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.  »

Megjelent Bálint gazda életrajzi kötete

Megszületett az ország Bálint gazdájának egyedülálló életrajzi könyve, melyben száz évének bölcsességével mesél családról, hazaszeretetről, a munka öröméről, mi pedig végre bepillantást nyerhetünk élettörténetének eddig számos, el nem mondott fejezetébe. A könyv bemutatójára szeptember 7-én 10:30-kor, a Pozsonyi Pikniken kerül sor. A beszélgetést követően a szerzőpáros a Helikon Kiadó standján dedikálja először a kötetet.  »

Királynővel ünnepel a százéves KitcheinAid

A 100. születésnapját ünnepli a KitchenAid idén: a jubileumot fejedelmi limitált kollekció koronázza, ez lett a Szív Királynő. Az inspiráció állítólag nem a brit irodalmi klasszikusból ered, mi mégis ebben a szellemben emlékezünk meg róla. Következzen hat, nem képtelen, de figyelemre méltó érdekesség a márkával kapcsolatban.  »

Elhunyt Niszkács Miklós

Életének 73. évében, augusztus 27-én elhunyt Niszkács Miklós újságíró, lapszerkesztő.  »

Különleges boros kóstoló a Dunán

Három régiós bormárka találkozásának lehetnek szemtanúi az érdeklődők a Budapest Hajón, ahol a legvagányabb olaszrizlingek, rajnai rizlingek és a portugieser alapú házasítások mellett közel 20 fiatal borász társaságában búcsúztatjuk a nyarat. Mindezt kétórás sétahajózással a Duna legszebb budapesti szakaszán a Winelovers River Night vol.3. keretében augusztus 29-én.  »

Spatulával a gyermekek éhezése ellen

A gyermekéhezés megszüntetését célzó jótékonysági projektben többek között José Andrés, Guy Fieri és Ina Garten is részt vett.  »

Elkészült a világ „legnagyobb” hot dogja

A 152 centis és 30 kilós finomságot Coney Islanden sütötték.  »

Az egyszerű mindig bonyolult

Azt mondják a St. Andrea Restaurant üzleti ebédkínálatáról, hogy a város egyik legjobbja. Barna Ádám séf és Lizsicsár Miklós étteremvezető, tulajdonos azonban a vacsoránál is kitesz magáért. Annak érdekében, hogy kedvet csináljanak az étterem esti fogásaihoz, a divatfotóst Viszlay Márkot kérték fel, örökítse meg méltóképp a vacsora ikonikus fogásait.  »

Ezekből tényleg körültekintően együnk!

Az ételek testünket tápanyaggal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el – ez szükséges ahhoz, hogy szervezetünk működni tudjon, hogy erősek legyünk testileg-lelkileg. Ám előfordulhat, hogy egy étel elfogyasztása akár bénulást vagy szívritmuszavart is okozhat.  »

Kung-fu tea: hagyomány és látvány összhangja

A teaszervírozás harcművészettel való ötvözése igazi látványosság Kínában.  »

Édes éjszaka a világhírű hotdog-autóban

A hústermékeiről híres Oscar Mayer vállalat hotdogot mintázó autója AirBNB-ként foglalható – az érdeklődés óriási.  »

Ha az ausztrálok pizzáznak: kenguru és emu a feltét

Hol van már az idő, amikor egy pizza feltéteként „csak” fűszeres paradicsomszószt és mozzarellát tudtak elképzelni az emberek.

Töltsük a hosszú hétvégét a Balatonnál!

Fesztiválmaratonnal várja a látogatókat Siófok, de érdemes a Balaton partján a legjobb strandételeket is megkóstolni.  »

Meglepetés: jóval több a szőlő, mint azt hitték

Ausztrália teljes területét érintette az az átfogó projekt, amelynek célja az ország szőlőtermelő vidékeinek feltérképezése volt.  »

Ezeket ne halmozzuk fel a spájzban

Nagy a kísértés, ha végre eljutunk vásárolni: vásároljunk nagy tételben, hogy ezzel időt és pénzt takarítsunk meg. Pedig van, amiből nem érdemes felhalmozni a kamra polcain.  »

Ez után már nem érdemes lágert inni

A Zip’s Brewhouse a tatai Platán étterem séfjével, Pesti Istvánnal készítette el a SéfSör című gasztrosör-sorozatának negyedik tételét, amely olyan komplexre sikerült, hogy ehhez külön érdemes főzni.  »

Így tűnik megint frissnek a tegnapi pizza

Újramelegítve csak a töltött káposzta jó – vagy mégsem? Mi a helyzet mondjuk a pizzával?  »

Ahol nem nézik jó szemmel, ha az utcán eszel

Bárhová is látogatunk, a világ nagyvárosaiban teljesen szokványos, hogy lépten-nyomon falatozó emberekbe botlunk az utcán. De vannak helyek, ahol ennek nem igazán örülnek.  »

Folyékony arany – film készült a tokaji aszúról

A dokumentumfilmjeiről ismert Kossuth-díjas rendező, Almási Tamás ezúttal a tokaji aszúról forgatott Szepsy István, Bacsó András és Alkonyi László főszereplésével.  »

Mi lesz az Év Strandétele?

Idén is megválasztja a zsűri – köztük a Magyar Konyha munkatársa – az év balatoni strandételét. Tíz beach food verseng a címért.  »

A magyar furmintot méltatják a britek

A The Guardian szerint a furmintra nagyon is érdemes odafigyelni.  »

2019-ben is Great Taste csillagokkal jutalmazták a Grapoila olajokat

A világ legismertebb, vakteszten alapuló ételkóstoló versenyén minden évben több ezer élelmiszer méretteti meg magát a világ minden tájáról. Az idén több mint 12000 nevezés érkezett 104 országból. A neves séfekből, gasztrobloggerekből, szakemberekből álló komoly, független szakmai zsűri a márkanév, csomagolás, származási hely ismerete nélkül, csupán az étel ízvilágát, illatát, állagát tesztelve hozza meg döntését. 2019-ben a nevezettek csupán egyharmada részesült díjban, és kapta meg az egy, két vagy három Great Taste csillagot.  »

Már a kávé látványa is energiával tölt fel

Egy új tanulmány szerint elég, ha a koffeines italnak csak a képét nézegetjük – egy ideig legalábbis.  »

„Húsrépát” kínálnak fricskaként

A növényi alapú étkezés, és a húshelyettesítő élelmiszerek egyre nagyobb térnyerése kapcsán csak idő kérdése volt, mikor jön a fricska az ellenoldalról.

SVÉT 11.0 egy nemesi kúria kertjében!

Több kiváló étterem összefogásával 2012-ben jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 17 vidéki étterem a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás mellett, most minden eddiginél különlegesebb helyszínen várja a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson, a SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.  »

Elindult Ramsay utazós műsora

A hatrészes első évadot a National Geographic csatornája sugározza július 21-től.  »

Európai uniós oltalmat kapott a rögös túró

A rögös túró hagyományos különleges termék védettséget kapott az Európai Bizottságtól - közölte a bejegyzésre vonatkozó kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.  »

Kerti sütés, így dolgoznak a profik

Imádjuk a szabadtéri sütögetést, de néha úgy tűnik a kerti grillel meg a bográccsal csak a futottak még kategóriában indulhatunk. Indiában szintet emeltek: ha nem is utánozzuk őket, megnézni érdemes.  »

Ízrobbanás Somlón: új séf a Kreinbacher Birtokon

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja – egy letisztult, az ízekre és arányokra építő, látványban is átgondolt menü született meg.  »

Tekerj és egyél kukoricás palacsintát!

Megszületett Magyarország első bike food étele, mert már ilyen is van. Sőt, a példa ragadós, a receptet bárki letöltheti és étlapra tűzheti szerte az országban.  »

Tüü Péter a Laurel Budapestben folytatja

A Magyar Sommelier Bajnok címet idén másodjára is elnyerő Tüü Péter az ország legújabb fine dining éttermében, a Laurel Budapestben folytatja pályafutását.  »

Erősebb lesz a Cinzano

2019-ben megváltozik a legenda: július végétől új külsővel jelennek meg a 260 éves szakértelemre visszatekintő Cinzano vermutok, azaz ürmösborok. Míg alkoholtartalmuk enyhén nő, ízük és karakterük nem változik, csomagolásuk alapján viszont – a kupakoknak és a színkódoknak köszönhetően – könnyebben felismerhetők lesznek.  »

Hordóban érlelt örökségünk

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe, valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben van, hiszen a brandy fogyasztás napjainkban már nem csak az idősebb korosztály kiváltsága.  »

2700 embert keres a Nébih

Mintegy 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjunk arról, a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.  »

A vakációt idézik a vulkanikus szigetek borai

A különleges, sós-ásványos karakterrel, és mély aromákkal rendelkező, egyedi borok a nyár ízét hozzák el nekünk.  »

Ezek a repülőgép legmocskosabb részei

Azt nyilván mindenki gyanította, hogy az utasszállító repülők nem versenyezhetnek otthonunk tisztaságával, mégis elég kiábrándító a kutatás eredménye.  »

A Google újítása az étterembe járókat segíti

A nap viszontagságai után az egyik legkellemesebb dolog betérni egy étterembe, és egy baráti vacsorával lazítani. De még ilyenkor is akadhat stresszhelyzet: mit rendeljünk, vagy hogyan dobjuk szét gyorsan és igazságosan a számlát. Ezekre a gyakori aggodalmakra fejlesztette ki új eszközeit a Google Lens.  »

Keksz a klímaválság közepette is lesz

Mini kiállítás nyílt az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol elmúlt évtizedeink kedvenc kekszeiből kaphatunk „ízelítőt”.  »

Jó whiskyhez jó hordó kell

Először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete: Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt.  »

Megújult a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál

Július 26-án kezdődik és egészen augusztus 4-éig tart a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál, amelyet idén újra a Hajóállomáson rendeznek meg. Minden eddiginél nagyobb borválasztékkal és a nyári fröccsözésekhez illő koncertekkel várják a látogatókat.  »

Közösségi életet szerveznek a bor köré Budaörsön

Egészség, jazz, tánc és triatlon is kapcsolódhat a bor tematikájához a Borháló új üzletében. Az egyetemistákat „beavató kóstolókra” hívják.  »

Melyik lesz idén a legjobb hazai street food?

Tavaly a Dob utcai Cupákos nyert, ők képviselték Magyarországot az európai megmérettetésen. Idén július 30-ig lehet nevezni.  »

A vakációt idézik a vulkanikus szigetek borai

A különleges, sós-ásványos karakterrel, és mély aromákkal rendelkező, egyedi borok a nyár ízét hozzák el nekünk.  »

Mi lehet a kiút a krumpliválságból?

Fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira: tizennégy európai országgal együttműködve keressük a megoldást.  »

Magától a napfényre sétál a robotkaspó

Az új találmány egyszerűen odébbáll, ha túl sokat volt árnyékban, sőt, toporzékolni kezd, ha a bele ültetett növény nem kap elég vizet.

Lil Nas X, a rapper duettezni hívta Gordon Ramsay-t

Egy Lil Nas X nevű rapper Panini című dalának remix változatához szeretné megnyerni a szabadszájú brit séfet, Ramsay-t – de vajon mit szól ehhez Guy Fieri?

Jöhetnek a teabombák

Már kaphatóak az azonnal feloldódó, környezetbarát teák.  »

Sok kicsi sokra megy: tippek pazarlás ellen

Ha az élelmiszerpazarlás a téma, valójában mindenkinek van tennivalója. Akár impulzusvásárlóként térünk be a sarki boltba, akár igyekszünk odafigyelni, mit és hogyan vásárolunk, a jelenlegi, szomorú helyzeten még sokat javíthatunk.  »

Így készül a retró balatoni hamburger, tisztességesen

Megvan a tuti recept, amellyel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét. A tihanyi retróburger receptjét a Zing tulajdonosa, Susánszky Ádám alkotta újra és árulta el.  »

Díjnyertes magyar kajszibarack pálinka

Kettős ünnepet ült a Marton és Lányai pálinkafőzde: magyar kajszibarackból készült pálinkájuk kiérdemelte az idén első alkalommal átadott „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet, az alapító, Márton János pálinkafőző-mester pedig Pálinka Életműdíjban részesült.  »

Terasz, természet, grillételek

A Hegyvidék kedvelt helyszíne a Gesztenyés-kertben található Larus étterem. A kényelmes terasz, a természet közelsége és a különleges minőségű ételek jelentik a fő vonzerőt. Nyáron...

Mi lesz az év balatoni strandétele?

Idén is keresik azt az ételt, amely új lendületet adhat a balatoni strandgasztronómiának.  »

Magyar arany a pezsgők világbajnokságán

18 ország pezsgőit, köztük hazai tételeket is díjaztak a legrangosabb nemzetközi pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2015 Magnum aranyérmet, három további magnum palackban érlelt pezsgőjük ezüstöt kapott. Kiemelkedően szerepelt a Carassia - Kárászteleki Pezsgőpincészet is, egy arannyal és két ezüsttel zárták az idei versenyt.  »

Már a férfiakban sem bízhatunk

Egy új tanulmány szerint az élelmiszeriparnak is szakítania kellene a hirdetéseikben megjelenő, elavult férfikép-sztereotípiákkal.  »

Biodinamikus űrbázis Szentbékállán

Ha valakiben van elég kurázsi, veszi a bátorságot és eltávolodik a Balaton északi partjának 5 kilométeres közvetlen vonzás körzetétől, könnyen érhetik még kellemes meglepetések. Megéri hátra hagyni a vízpartot és rácsodálkozni a gádoros parasztházak, árnyékot adó diófák, hosszú udvarok és kőből rakott pajták jellegzetes Balaton felvidéki hangulatára.  »

Csúcsragadozót bontanak a Lupán

Kifiléznek és elkészítenek egy kardhalat, amelyet helyben meg is lehet kóstolni.  »

Nagy hőségben jól jön a biciklisek söre

Ismét itt a hőség: 30 fok fölött bizony szorgalmasan kell pótolni a forróságban elvesztett folyadékot. Ásványvíz, vagy inkább egy limonádé, másoknak szívesebben egy sör, sőt vannak, akik ezeket összekeverve isszák. A limonádéval vegyített sör lassan 100 éves találmány. De miért hívják radlernek, vagyis németül kerékpárosnak?  »

Drágán keltek el a bálnavadászatból származó húsok Japánban

Igen magas áron keltek el a harminc év után felújult kereskedelmi célú bálnavadászatból származó első húsok egy árverésen Japánban.  »

Újratölthető kávéspohár, ezt kerestük

Nem csupán a vizes palackjainkat tölthetjük újra, hanem a kávéspoharunkat is, ráadásul az egész világon. És nem csak a műanyagmentes júliusban.  »

A britek is lazíthatnak Rachel és Ross kanapéján

A Jóbarátok című kultikus tévésorozat szereplőinek New York-i törzshelyét pontosan lemásoló vendéglátóhelyen az ételek és italok mellett filmes relikviák is megvásárolhatóak lesznek.  »

Hőség - Dietetikus: 8-10-szer javallott inni egy nap

Naponta 8-10-szer javallott inni, kisebb mennyiségeket - mondta Antal Emese, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.  »

Nigella nyitotta meg a rákbetegeknek indított főzőiskolát

A híres angol tévés szakács és gasztroíró, Nigella Lawson június elején nyitotta meg hazája első főzőiskoláját, amelyet rákbetegek speciális igényeire terveztek.  »

Narancsbor – haladóknak

Narancsbor – narancs vagy bor? Esetleg narancsszínű bor. Semmi köze a narancshoz, ezt már elöljáróban is leszögezhetjük. Ezzel szemben szőlőből készül, a lehető legtermészetesebb...

Nyitott porták éjszakája a Zala völgyében

Sokszínű programokkal debütál a Nyitott porták éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat július 20-án a Zala folyó völgyében: Zalacsánytól Kisgörbőig 12 portán várják különleges programokkal és a gazdaságok legfinomabb házi termékeivel a látogatókat.  »

Szódabikarbóna helyett mosószódát árultak egy XIII. kerületben

Szódabikarbóna helyett tévedésből mosószódát árultak a XIII. kerület, Katona József utcában található, zömmel csomagolásmentes Ligeti Boltban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden.  »

Környezettudatos söröző nyílik Kiskunfélegyházán

Kapunk egy jó sört és a környezetnek sem csapunk oda: a vasútállomásától mindössze hetven méterre Kiskunfélegyháza első zöld sörözője, az Ágyú – a főutcán kiállított világháborús fegyverekre nyíló Öreglaktanyában kialakított kézműves söröző és képzőművészeti galéria egyedülálló módon ötvözi a gasztronómiát a művészettel, a környezettudatosságot a szórakozással, valamint a modern designt az antik tárgyak újraértelmezésével.  »

Sosem volt még a fokhagyma ennyire megosztó

A legújabb fokhagyma pucolási trükk eléggé megosztotta az internetezőket.  »

Napi 12 tonna mozzarella jön Komáromból

Naponta 12 tonna mozzarella gyártására képes üzemet épít a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán.  »

Magyar kisüzemi sör nyerte a közép-európai versenyt

Egy hazai főzde, az Elixbeer terméke három aranyérmet is elhozott júniusban a CEBA-n (Central European Beer Awards). A versenyen 7 ország 210 söre vetélkedett, összesen 13 kategóriában. Ezek közül a pIPA nemcsak saját mezőnyében bizonyult a legjobbnak, de Champion díjat is nyert, illetve a kategóriagyőztesek közül is ezt találták a legjobbnak, így a verseny Média-díját is elhozta.  »

A Tornai Pincészet felért a csúcsra

A világ 150 legjobb bora között végzett az International Wine Challenge-en a Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje, így elnyerte a legjobbaknak járó Trófea-díjat.  »

Az Onyx szakácsa megtáltosodott

A versenysorozat második fordulóján nyársas fogásokat, illetve a velővel vagy haltejjel töltött tésztákat kellett készíteniük a versenyzőknek. Közülük Akács Istvánnak különösen magas szinten sikerültek a tányérjai.  »

Nem csak a nagy vörösökről szól a vidék

Pécsen a Pannon Borrégió Top25 kóstolófesztiválján kiderült, hogy itt sem minden a villányi és a szekszárdi testes vörösökről szól, emellett két új helyre is betértünk: az előkelő Donautica Hotelben igazi ínyencfogást kóstoltunk, míg a Kóstoldában a cigány házias konyhával ismerkedtünk.  »

Luxus kézelőgombokat készített a TicTac

A mentolos, apró cukorkákat gyártó cég exkluzív termékét valaki meg is nyerheti.  »

Sörösdoboz vagy játékkontroller? Mindkettő!

Gamerek, figyelem! Hiánypótló kütyü született: egy sör, ami kontroller is egyben.  »

ChardonnÉJ a Kárpát-medence boraival

A Kárpát-medence tételeit kóstolhatták az érdeklődők az ötödik ChardonnÉJ rendezvényen, ahol húsz boros kiállítót látott vendégül az Etyeki Kúria.  »

Grúziában 8000 éves múltja van a bornak

A világ legősibb borrégiójára bukkanhattak a régészek Grúziában. A leletek tanúsága szerint a térségben már időszámításunk előtt 6000-ben is készítettek bort, ennél pedig még sosem találtak régebbi bizonyítékot.  »

Ősbúzából süt Pék Józsi

Alakor, tönköly, tönke – Vajda József pék is beleállt az ősgabonák népszerűsítésébe. A tájfajta ősgabonák még kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek.  »

Harc a csendesebb éttermekért

Néhány vendéglátóhelyen a háttérzaj egy fűnyíró, vagy egy motorkerékpár hangjával vetekszik – ez pedig elég ahhoz, hogy a betérők kedvét szegje.  »

Történelmi helyen nyitott meg a Szabadság Bisztró

Ady Endre kedvenc grand caféja, az 1902-ben nyílt Szabadság Kávéház a mai kor követelményeihez igazítva Szabadság Bisztró néven nyitott újra.  »

Dubaj és az emirátusi konyha

Indiai, libanoni, török, perzsa és európai konyha. A Dubaji Food Festival nemzetközi jellegéhez nem fér kétség. Az Arab-félsziget leggazdagabb országában két hétig minden a gasztronómiáról szólt, a tengerparton nemzeti konyhák standjai, az éttermekben külön menüsorok, az utcán gasztroprogramok várták a látogatókat – természetesen a világ legjobb séfjeinek tálalásában. Mi mégis az autentikus, az emirátusi konyha nyomába eredtünk.  »

A gasztronómiának a szótárban is helye van

A Merriam-Webster szótár idén új szócikkekkel, köztük több gasztronómiai témájúval is bővül.  »

Titkos partiszervezőt keres a királynő

II. Erzsébet újabb állást kínál: hivatala nem is olyan rég még a közösségi média felületek menedzselésére keresett embert, most pedig a palota szupertitkos partiszervezőjét kutatják nagy erőkkel.  »

Kirúgták a menzáról, mert volt szíve

A középiskolai konyhán dolgozó nőt azért bocsátották el, mert egy olyan diáknak is adott ebédet, aki nem tudta azt kifizetni.  »

Star Trek: Picard kapitány borásznak állt

A The new generation-filmek ikonikus kapitánya a sok kaland és rejtély után úgy tűnik, végre nyugalmat talált a szőlőhegyen.

Mi legyen a megmaradt tojásfehérjével?

Sok recepthez csak a tojás sárgájára van szükségünk, így a megmaradt fehérje általában habcsókként végzi. Pedig a tojásfehérjéből sok más finomság is készülhet kezdve a legkülönfélébb haboktól a légies sörbeteken át egészen a koktélokig.  »

Londonban is bemutatkozott a magyar Opera Gin

A világ egyik legnagyobb ginfesztiválján mutatkozott be a napokban Magyarország első kézműves ginje, az Opera Gin Budapest. A londoni Junipalooza szervezői nagy gonddal válogatják meg, hogy ki állíthat ki standdal, így már az is megtiszteltetés, hogy néhány hónappal a hazai debütálás után befogadást nyert az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke. A fesztiválon kapott pozitív szakmai és fogyasztói visszajelzések pedig megerősítették a csapatot abban, hogy nemzetközi szinten is van keresnivalója a kelet-európai régióban úttörőnek számító vállalkozásuknak.  »

Jó sört akarunk főzni, kézműves allűrök nélkül

Az első minimalista kisüzemi sörmárkaként definiálja magát a székesfehérvári Hübris, amely az elmúlt hónapokban jelent meg a hazai piacon. Jelszavuk: „kézműves sör, mínusz kézműves”.  »

#Gasztrohashtag: ezek a legnépszerűbbek

Nemzetközi babérokra törő gasztrobloggerek sokat tudnának mesélni arról, mennyire fontosak manapság az adott témára szabható, kereshető hashtagek a tartalmak közzétételekor.  »

Izgalmas gasztroest a Lupán

Vízparti gasztronómia kalandtúrára hívja a vendégeket június 13-án, csütörtökön Budapest „tengerpartja” – ekkor mutatják be a Lupa beach food kínálatát.  »

333 jó hely a Balatonnál

Eltelt egy év, és szinte hihetetlen, de ismét átalakult a Balaton gasztronómiája. Új helyek nyíltak, új színek jelentek meg, mi pedig követtük ezt a változást: a Magyar Konyha június 26...

Az ínyencségekről szól idén a Piac Éjszakája

A felsőkategóriás éttermek hozzávalóit mutatja be idén a Piac Éjszakája, ahol többek között piros banánt és fekete fokhagymát is kóstolhatnak a résztvevők.  »

Sörtanfolyam indul Budapesten

A világ legfontosabb sörfajtái mellett az ital történetével, az alapanyagok széles körű bemutatásával, a sör gasztronómiai szerepével, a legjobb magyar és külföldi sörfőzdék főzeteinek kóstolásával és hozzájuk párosított ételekkel indítanak sörtanfolyam-sorozatot Budapest belvárosában.  »

165 éves a Dreher Sörgyárak

A Dreher Sörgyár története szorosan összefonódott a magyar történelemmel. A XIX. század végén és a XX. század elején megélt robbanásszerű gyarapodást az I. Világháború és az azt követő korszakok kihívásai váltották a cég életében. Az 1854-ben alapított gyár egyike Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő vállalkozásainak. A 165. évfordulóra limitált kiadású csomagolást kap a Dreher Gold, s történelmi plakátjai újraértelmezésére hívja fogyasztóit a márka. Az alapító pedig Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet kap és a gyár mellett utat neveznek el róla.  »

Debrecziner Gourmet Fesztivál – három nap a Nagyerdőben

Több mint huszonöt kiállító, köztük éttermek, cukrászdák, kistermelők kínálata kóstolható varázslatos környezetben a 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 14. és 16. között rendeznek meg a debreceni Nagyerdőben, a Békás-tó partján  »

GMO: veled vagy nélküled?

Első alkalommal szervezett GMO-val, azaz genetikailag módosított organizmusokkal foglalkozó konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium június 7-én, Budapesten. Céljuk egy szakmai párbeszéd megindítása volt az agrárium széles körében alkalmazható génmódosítási technológia élelmiszeripari, szabályozási és gazdasági hátteréről, illetve a genetikailag módosított szervezetektől mentes termékek piaci lehetőségeiről.  »

Elhunyt Benke Laci bácsi

Elhunyt Benke László, azaz Laci bácsi tévés szakács.  »

Elkapkodták a kajaszagú légfrissítőket

Évekkel ezelőtt még csak egy ártatlan áprilisi tréfának indult, de végül megvalósult a tacós toalett illatosító.  »

Damniczki fagyija visszatért a belvárosba

A 2019-es nyári szezonra Damniczki Balázs fagylaltjai megérkeztek Budapest belvárosának szívébe, a Gelateria Pichlerbe, ahol mostantól huszonnégy féle íz közül választhatnak a vendégek.  »

Gyönyörű kacsamáj a kétcsillagos Onyxból

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot, kacsamájat és Tokaji aszú esszenciát ad a top séfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.  »

Kulináris díjat kapott a háborús menekült

Helene Ant, az USA nyugati partvidékének ikonikus gasztroalakját a Smithsonian tüntette ki. A séf büszke vietnámi hagyományaira, és a feltörekvő szakácsokat is arra ösztönzi, hogy konyhaművészetükkel örökségüket, saját személyes történetüket mondják el az embereknek.  »

Miről ismerjük fel a legjobb egri borokat?

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.  »

Magyar sörök a Horizonton

A Horizont, mint sörfőzde és mint márka is új korszakba lép: arculatában és választékában is megújul.  »

Olasz gesztusok Budapest szívében

Az olasz konyha alapvető eleme a tészta, nincsen igazi étkezés nélküle. Innen ered az étterem neve is, „Una pasta” (Na’ Pasta), azaz „egy tésztát szeretnék”.  »

220 éves sörreceptet támasztottak fel a szerzetesek

A grimbergeni apátság norbertinus szerzetesei az évszázados könyvekben bukkantak rá a régóta keresett, elveszett módszerre.  »

Matador Etyeken: steakek és borok párosítva

Az egykori Cinnamon étterem kívül-belül teljesen megújult Etyeken, mostantól egész éves nyitvatartással Matador néven várja a vendégeket.  »

Víz, kovász, Liszt

Mostanában sorra nyílnak az elegáns éttermek Budapesten, még szerencse, hogy más-más koncepcióval és nem csak a külföldi turistákat szeretnék becsábítani. A Hercegprímás utcában a díjnyertes Aria hotel földszintjén és teraszán megnyílt Liszt étteremben az ételek a zenéhez kapcsolódnak, Prelude, Symphony és Concerto név alatt.  »

Osztrigával kezelik a depressziót

Egy amerikai pszichiáter professzor elég rendhagyó módon kezeli szorongással és depresszióval küzdő betegeit: a hagyományos, széleskörűen alkalmazott gyógyszerek helyett egészen mást ír fel a betegeknek.  »

Íme a világ első alkoholmentes párlata

Az italfogyasztási szokások globális paradigmaváltását kihasználva megszületett Seedlip különös gonddal készült, és csodálatos csomagolást kapott.  »

Egy gyümölcs miatt kellett evakuálni a könyvtárat

Egy ausztrál egyetem könyvtárából pánikszerűen menekültek a gázszivárgástól tartó emberek – pedig csak egy gyümölcsöt hagyott ott valaki.  »

Ahol a kávé és a sport összeér

Egy izraeli cég vegán forró italport dobott piacra, amelyet hűvösebb napokra, sportolás után ajánl.  »

Jennifer Aniston egészségtippjei

Az 50 éves hollywoodi sztár remek formában van, de sokat is tesz érte.  »

Biztos, hogy jól ismeri a fűszernövényeket?

Felmérések szerint a mai gyerekeknek fogalmuk sincs a zöldfűszerekről. De vajon mi, felnőttek jobban teljesítünk?  »

Hurrá, műanyagmentes lesz Belvárosi Sörfesztivál

Teljesen száműzi a környezetszennyező, eldobható műanyagpoharakat a Belvárosi Sörfesztivál. Magyarország legnagyobb sörfesztiválja ezzel több mint 150 ezer egyszer használatos poharat spórol meg!  »

Negyedszer is itt a Balaton bora

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Az évjáratpremier előtt került sor a HegyBor bírálatra is, így azt is megtudhattuk, hogy ki palackozhatja le 2018-ból a HegyBorát.  »

Az élet forrása - Magbörze

Ha nincs vetőmag, akkor nincs semmi: nincs zöldség, gyümölcs, gabona, nincs élelem. Ez persze nyilvánvalónak tűnik, mégsem gondolunk a magfogás, megőrzés és felszaporítás ősi...

A nyelvünkkel is szagolunk

A tudósok rájöttek, hogy a nyelven található ízlelő sejtekben is jelen vannak az illatok észleléséért felelős szagló receptorok.  »

Csődbe jutott Jamie Oliver étteremlánca

Csődbe jutott Jamie Oliver étterembirodalma – hogy a helyzetet a legkisebb fájdalommal rendezhessék, a KPMG csődgondnokot jelölt ki a 23 nagy-britanniai Jamie's Italian, valamint a cégcsoporthoz tartozó Fifiteen és a Barbecoa éttermek vezetésére.  »

Luxusburgerrel készültek Japán új korszakára

Az uralkodóváltás előtt tisztelegtek az óriási, wagyu marhából készült, 900 dolláros hamburgerrel.  »

Szigorú volt, mert szerette Tokajt

Szigor és a szeretetteljes következetesség – ez jellemezte Takács András munkáját. Szellemisége és borvidéki tevékenysége olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért.  »

Louis Vuitton egy konyakbárt rejtő bőröndöt tervezett

A különleges bőrönd négy nagy palack Hennessy Paradis Impérialt, illetve a szervírozáshoz szükséges eszközöket rejti – mindezt nagyjából 77,5 millió forintért.  »

Színt vált a palack, ha lehűlt a pezsgő

Egy francia pezsgőmárka olyan palackba álmodta 2008-as évjáratát, amelyik a megfelelő hőmérsékletre hűlve szimpla hófehérből átváltozik valami teljesen mássá és rendhagyóvá.  »

Sokszínű rosék és újdonságok a Gourmet-n

Frissesség, könnyedség, összetett aromák – a pezsgőkben és champagne-okban minden megvan, ami új szintre emelheti a gasztroélményeket, ezért a Kreinbacher idén is pazar választékkal készült a Gourmet Fesztiválra. A tavasz és az open air hangulat jegyében 5-féle roséval hoznak példákat, milyen árnyalatai és mélységei vannak ennek a stílusnak. Most először fesztiválozik a Deutz és több új tételt is poharaznak neves házaktól, egyenesen Champagne-ból.  »

Palóc finomságok a 100 Szikrán

A 100 Szikra egy izgalmas fesztivál Nógrád csücskében, a szlovák határ mellett, Ipolytarnócon. Az elfeledett, de mégis csodás régió remek programmal vár minket június 7-9. között – az ételek mellett remek italok, finom péksütemények, első osztályú kávé és laza motoros hangulat vár mindenkire.  »

Csütörtökön indul a Gourmet Fesztivál

Aki legjobban az Anyukám mondta focacciájára vágyik, az vasárnap látogasson ki a Millenárisra, de a többi napon is számtalan program és finomság várja az érdeklődőket.  »

Robot keresheti az eltemetett pezsgőritkaságokat

A Pol Roger legújabb mentési terve szerint a 130 éve beomlott pincét egy speciális, megerősített alagúton keresztül közelítené meg a robot.  »

Miért drágábbak az éttermi borok?

A borárak sokszor abban a pillanatban megduplázódnak, ahogy belépünk egy étterem ajtaján. De mit tehetünk?  »

Ha tiszta a mosdó, többet költünk ételre

Egy friss kutatás eredménye alapján az éttermekbe látogatók többet költenek egy olyan vendéglátóhelyen, ahol igényesek a mellékhelyiségek.  »

Átmeneti tűzszünet kötöttek a sörgyártók

A sörpiac szereplői különböző fórumokon jogi és kereskedelmi háborút vívnak egymással, de csütörtökön összegyűltek a hagyományos szimbolikus szezonnyitó sörcsapolásuk – össznépi sörözős ölelkezésbe nem alakult így sem a szezonnyitó, de a kicsik és a nagyok együtt indították az évadot, és megtudtuk, hogy várhatóan folytatódik idén a prémiumsörök előretörése.  »

Piknik a kompon

Aki péntek délben a szántódi révnél járt, egy buli kellős közepén találta magát. A Balatoni Kör tagjai és vendégeik elfoglaltak egy kompot, nyolc étterem mozgókonyhát állított fel, szállt a füst, szólt a zene és folyt a pezsgő és a bor.  »

Hogyan segítette a Lego a műhús fejlesztését?

Az évtizedek óta töretlenül népszerű építőjáték a laboratóriumi keretek között létrehozott húsok szerkezeti kialakításánál nyújtott komoly segítséget.  »

Milyen lesz idén Magyarország tortája?

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.  »

Vegán bor? Vicc vagy komoly?

A mai kor kihívásainak megfelelően a padthai wokbarokban sokféle mentes és vegán fogás összeállítható: a kínálat most vegán borral bővül. De mi az a vegán bor?  »

Nagyon funky lesz a Gere

A stílus egyik legvidámabb irányzatával, a funkyval várja idén nyáron a látogatókat a Gere Jazz. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett természetesen a bor és a gasztronómia játssza a főszerepet.  »

Legendák vacsorája a 125 éves Gundelben

Méltóképpen ünnepel a 125 éves Gundel. A jubileumi év alkalmából egyetlen estére visszatér az étterem korábbi (1992-2006 között) legendás séfje, Kalla Kálmán, hogy közösen főzzön...

Kávéházak Éjszakája: irodalom, zene, kávé

A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes asztalt foglalnia annak, aki május 17-én, pénteken szeretne részt venni a Kávéházak Éjszakája közel száz programjának egyikén.  »

Mire ügyeljünk, ha gombát készítünk?

A gomba csodálatos, sokoldalú és ízes alapanyag, azonban ahhoz, hogy a belőle készített étel valóban tündökölhessen, szükséges némi tapasztalat.  »

Világhírű lett a magyar hamburger

Újabb nagy eredmény a múltkori magyar siker után, melyben a Big 7 Islands utazási magazin beválogatott két magyarországi helyet is a TOP 50 európai burgerező közé. Most itt a világsiker!  »

Húsgalamb, paprika, sonka és salátakeverék is Aranyszalagot kapott

Négy termelőnek adták át a minőség tanúsító védjegyet az ünnepélyes gálán május 5-én, ahol Magyarország neves séfjei főztek a régi és új Aranyszalagos termékekből.  »

Megússza pármilliós bírsággal a baranyai horrorvágóhíd

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzésekor. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. Ezen túlmenően, a feltárt nyomon követési hiányosságokra, illetve lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejükre való tekintettel 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.  »

Ha nem megy a nyelés, még nem kell éhezni!

A nyelési nehézséggel, azaz a diszfágiával nem könnyű együtt élni, hiszen a beteg számára minden falat egy-egy leküzdendő akadályt jelent. A rendellenességgel élők sok esetben egyhangú, és a hétköznapi ízekhez képest általában unalmasabb ételek fogyasztására kényszerülnek, de már létezik olyan termékcsalád, amellyel rájuk is gondolnak.  »

Robotprofil reklámozza az éttermeket

A teljesen automata Instagram-oldalt egy élelmes mérnök hozta létre azzal a céllal, hogy a profilban posztolt ételfotókért cserébe ingyen ehessen a reklámozott vendéglátóhelyeken.  »

Unicum: kívül új, de belül a régi

A Zwack-család számára mindig fontosak voltak a hagyományok – ezek a családi értékek generációról generációra öröklődőtek. Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum és Unicum Szilva csomagolása a múltból építkezve újult meg, de 21. századi formában.  »

Fehér bor, vörös szőlőből, éjfekete palackban

Ritka és különleges borral állt elő egy spanyol bormárka.  »

Gourmet Fesztivál: sör, paprika, sercli

Nem a hagyományos paprikás ételeket kell elképzelni a IX. Gourmet Fesztiválon, amelynek egyik idei témája a paprika – illetve de, azt is. Fine dining és rotyogó bográcsok május 16. és 19. között a Millenárison.  »

Ropogós malac és libamájnyalóka Czifray mesterkurzuson

A versenykurzuson elsősorban az a lényeg, hogy az ifjú szakácsok maguktól és a versenytársaktól tanuljanak, de azért a pontok is számítanak: most Csillag Richárdot (Kistücsök) Palotai Csaba (Kobuta) előzte az első helyen.  »

Palágyi Eszter zsűrizik a S.Pellegrino Young Chef versenyen

A S.Pellegrino Young Chef nemzetközi séfverseny következő állomásaként a szervezők bejelentették a nemzetközi gasztronómia ikonjaiból álló zsűrit, amely a fiatal szakácsok erőfeszítéseit értékeli a regionális döntőben.  »

Mi legyen az idei spárgából?

Újra itt a spárgaszezon: az apró dárdák már kíváncsian kandikálnak ki a termőföldből, úgyhogy ideje elgondolkodni azon, hogy idén mit is készítsünk ebből a tavaszi finomságból.  »

Végre megnyitott a Békásmegyeri piac

„Hála Istennek, már úgy vártuk a megnyitót, mint a Messiást!” - ezzel minden bizonnyal nem Varga Mihály vagy Tarlós István ünnepi beszédére gondolt a mellettem álló kofa, hanem arra, hogy sok-sok időpont tologatás után, végre megnyitott a Békásmegyeri piac. A késés elszenvedői az árusok, na meg a vásárlók voltak.  »

Régebbi számok vására

Nem teljes a Magyar Konyha-kollekciója? Hiányzik néhány szám? Most itt az alkalom, hogy pótolja, régebbi számaink 300 Ft/db áron megvásárolhatók.

A nagy banán teszt: 14 terméket teszteltek

Az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, a banán komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 14, köztük 3 bio, gyümölcsöt ellenőriztek, amelyeknél penész, valamint növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek, de megmérték kalcium, kálium és összes cukor tartalmukat is.  »

Új csúcsétterem a régi Vízházban

A Vízházban, vagy ha úgy ismerősebb, a Várkert bazárral szemben álló egykori kaszinó épületében egy alapos felújítás után tavaly nyílt meg az Ybl Budai Kreatív Ház, mely a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában áll, és egymilliárd forintból újították fel.  »

Csokivész: 2050-re végleg eltűnhetnek a kakaócserjék

A tudósok szinte biztosra veszik, hogy a globális felmelegedés miatt az előttünk álló három évtizedben a világ kedvenc csemegéjét adó kakaócserjék lassan eltűnnek majd a föld...

Helló emberek – Hello Food!

Egyre tudatosabban vásárolunk, nem veszünk és eszünk meg akármit, ám sok a bizonytalanság is az emberek fejében. Mindez lépéskényszerbe hozta a hazai élemiszergyártókat: nevet váltanak, párbeszédet kezdeményeznek.  »

Oprah nem hajlandó fizetni az avokádóért

A világ egyik leggazdagabb asszonyának saját farmja van, és nem hajlandó fizetni a drága finomságért.  »

Háromszor több pénz az ökogazdálkodásra

Húsvét előtt igazi örömhír érte a magyar mezőgazdaságot. Megháromszorozódik az ökológiai gazdálkodásra elnyerhető pénzösszeg, és ez mindenkinek jó: nekünk, a gazdáknak és a természetnek is.  »

Svájc: a kávé nem létszükséglet

A svájci kormány indítványozza, hogy az ország hagyjon fel az évtizedeken át biztonsági tartalékként raktározott nyers kávébab készletezésével.  »

Disznóhere és a zen hangulat

Egy apró thai asszony ül a fűben, a kert közepén, és főz. Mögötte hétágra süt a nap, vagy épp szakad az eső, ő pedig rendíthetetlen harmóniában, pillanatok alatt dolgozza fel a...

Hidrogéles szenzor figyeli gyomrunk egészségét

Az egyik legnevesebb elitegyetem mérnökei kifejlesztettek egy lenyelhető, gyomorban megduzzadó zselés pirulát, amely képes hosszú távon is a gyomor nem túl barátságos közegében maradni, és ott vizsgálódni.  »

Füstölt chilis sör a húsvéti bárányhoz

A Szent András Sörfőzde tavaszköszöntő sörei minden évben más recept alapján készülnek. Idén nem csak a húsvéti ünnepeket nyitják meg a békésszentandrásiak, de a barbecue-szezont is. A limitált kiadású sorozat 2019-ben egy tradicionális red ale és mellé egy füstölt chilis red ale, melybe a békés megyei Kígyóscsili aranyérmes chipotle szósza került.  »

Gyenge báránykákat tárkonnyal

A sonka mellett a bárány játszik döntő szerepet a húsvéti asztalon. Ő szolgáltatja vasárnap a bibliai hagyományokon alapuló ünnepi pecsenyét. Méghozzá minden formában!

Indul az ország legnagyobb sörös bulija

A 2018-as első felvonás után 2019-ben is megrendezik a BPBW-t, azaz a Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivált. Május 20. és 26. között nem csak a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel (csapfoglalások, meet the brewer-jellegű programok), hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni, amiket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek.  »

Boroshordóból készül az egyedi bicikli

A kézműves italok népszerűségének ugrásszerű növekedésével együtt az elmúlt években nőtt az érdeklődés az alkohol tárolására szolgáló hordók kreatív újrahasznosítása iránt is.  »

Kihajózik a Balatoni KÖR

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.  »

Egyre több drága édességet eszünk

Az elmúlt évben a 2-3 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 10%-kal nőtt az eladott húsvéti szezonális édességek értéke. Az édességgyártók idén további forgalomnövekedést várnak az édességek értékét tekintve, miközben az eladott édességek mennyisége változatlan lehet, mert egyre inkább minőségi, vagy prémium terméket választanak a fogyasztók - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.  »

Paskó atya szakácskönyve gyerekeknek

Húsvét után mutatják be Szabadkán Paskó Csaba plébános legújabb szakácskönyvét, amit ezúttal gyerekeknek írt.  »

Disneyland a vegánok legjobb barátja

A világ apránként egyre nyitottabbá válik a vegán életmódra: egyre több áruház, étterem alapkínálatában jelennek meg az úgynevezett vegánbarát termékek. Úgy tűnik, a Disney csapata élen jár ebben, s témaparkjaiban egyre több termékkel készül a tisztán növényi étrendet folytató vendégeknek.  »

A stílusos reggelit idén Polányban adják

Nyolc Stílusos Vidéki Szálloda mutatja meg immár másodszor, mit gondolnak, milyen az ízes, minőségi, helyi alapanyagokra épülő reggeli. Május 12-én, vasárnap a Babérliget Kúria csodás...

Dalnoki Bence utazik az ifjú séfek világbajnokságára

Dalnoki Bence, a Stand étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 elnevezésű ifjúsági szakács-világbajnokságon, Kanadában.  »

Chips még nem készült avokádóból – eddig

Sokan gondolják úgy, hogy az avokádónál nincs sokoldalúbb élelmiszer. A szokásos felhasználási módokon kívül lehet belőle pizzafeltét, de akár fagyi, vagy sör is. Újabb oldalát megmutatva, most chips készül belőle.  »

Közép-európai gasztronómiai szövetség alakult Gödöllőn

A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association), amely fő célkitűzéseként a térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzését és terjesztését határozta meg.  »

Tényleg cinkhiányosak a trendi fiatalok?

Egy új kutatás szerint az ezredforduló táján születettek sokkal nagyobb arányban küzdenek cinkhiánnyal, mint az idősebb generációk, s ennek egyik fő oka, hogy a hagyományos, cinkben gazdagabb ételeket a közösségi médiában sokszor látott, „trendi” fogásokra cserélték.  »

Olcsóbb lesz az uborka, most kell venni!

Olcsóbb lehet a tavalyinál a belföldi termesztésű uborka; az Agárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai kígyóuborka termelői ára 4 százalékkal, az úgynevezett berakó uborkáé pedig 19 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.  »

Ki lesz idén a Borászok Barátja?

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!  »

Már vannak kocsmák, ahol tilos a mobilhasználat

Nagy port kavart az elmúlt napokban, hogy a Yorkshire legrégebbi sörfőzdéjeként emlegetett népszerű márka, a Samuel Smith’s Brewery kocsmáiban betiltották a mobiltelefonok használatát.  »

A tavasz beköszöntével az étlap is megújul

Az ötcsillagos tarcali Andrássy Rezidencia Wine&Spa Esszencia Étterme megújult kínálattal várja a vendégeket. Csorba István executive chefet kérdeztük az új étlapról.

Nem csak sonka

A sertéshús fogyasztása sokak szemében legfeljebb bocsánatos bűnnek számít, pedig értéke nem marad el a többi szokásos húsféléétől, ráadásul nagyon ízletes. A sertés az első...

Nem mind mentes, ami fénylik

Egyre több betegség hozható összefüggésbe a táplálkozással, és nem csupán a számos különböző ételallergiáról van szó: inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, autoimmun betegségek, emésztési és tápanyag-felszívódási panaszok, hogy csak néhányat említsünk. Mit tehet az, akinek „mentesen” kell étkeznie akár élete végéig?  »

Három díjat nyert a magyar sörfőzde

A budapesti First Craft Beer sörei három díjat is elnyertek a Berlin International Beer Competition zsűrijétől. A rangos nemzetközi versenyen őket választották az év magyar főzdéjévé, valamint ezüstérmet kapott a Pilsner és az IPA sörük is.  »

Mire képes egy megrögzött Martha Stewart-rajongó?

A nehezen kategorizálható tévés háziasszony, Martha Stewart évtizedeket átölelő karrierje alatt megszámlálhatatlan rajongói ajándékot kapott már. A sokszor meglehetősen buggyant kedvességeknek külön kétszintes stúdiót tart fent.  »

Ez Villány mosolygós arca

Bemutatták a 2018-as évjáratú REDy-ket, amelyek Villány könnyed, mosolygós arcát villantják fel a borkedvelő közönségnek.

11 díjjal tért haza a magyar chocoMe

Az International Chocolate Awards kelet-európai és mediterrán versenyzőinek selejtezője idén összevontan zajlott – a rangos nemzetközi megmérettetésen a chocoMe régi és új kedvencekkel indult, szereplésük pedig újabb díjesővel végződött.  »

Negyedmillió forintos hamburgerrel ünneplik az új császárt

Május elsején új császár ül a japán trónra: Naruhito uralkodása már a 248. korszak, amely a Reiva nevet kapta – ez magyarul jó harmóniát jelent. Az ünnepségek az egész országot megmozgatják, köztük az éttermeket is.  »

Bourdainről anekdotázik Obama

A csaknem egy éve elhunyt, karizmatikus séfre, Anthony Bourdainre emlékeznek barátai, kollégái és rajongói a CNN májusban megjelenő kiadványában.  »

Kajmak: kár, hogy idehaza nem árulják

Életemben először a vajdasági Topolya nagypiacán ettem kajmakot, amikor a fotós kollégám megkínált vele. A lavórokban tárolt, szemre túróra emlékeztető valami nem sok jót ígért, de amint megkóstoltam, függővé váltam.  »

Új trendek a boroscímkék tervezésében

A palackok talán sosem voltak harsányabbak, mint manapság – az újhullámos termelők egyre nyitottabbak a hagyományostól eltérő grafikákra.  »

Rebootol a Yelp?

Újragondolja magát a világ legismertebb közösségi étteremvéleményező oldala, a Yelp: úgy tűnik, hogy a vendéglátóhelyek értékelése helyett egyre inkább az asztalfoglalások felé nyitnak.  »

Hogyan segíthet a nőkön a kávé?

A kávé szerelmesei közül biztosan sokan tudják, hogy Kenyából kitűnő kávék származnak. Egy új program most azt tűzte ki célul, hogy a kávét nagyrészt szüretelő nők a munkájukért...

Insta-poszttal működik a legújabb ételautomata

Érdekes koncepcióra bukkantunk a napokban: egy automata ingyen adja portékáit, ha előtte kirakjuk az Instagramra, hogy épp mire készülünk.  »

Hogy került a Medve a Bálnába?

Az ország egyik legnépszerűbb sajtmárkája egy pompás panorámájú, népszerű fővárosi étteremmel közösen tart tematikus heteket. Az április közepéig tartó akcióban a Bálna Terasz & Bisztró különleges menüjét a Medve „Gyorsan, finomat, egyszerűen” hitvallásának megfelelően alakították ki, olyan különleges fogásokkal, mint a csokis Medve sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini.  »

Kaviárral készül a legmenőbb G&T

Egy Michelin-csillagos brit étteremben hamarosan meglehetősen bizarr gin-tonik (G&T) rendelhető.  »

Cirfandli és a Rotgipfler: Bortavasz Alsó-Ausztriában

Kerékpáron és gyalogos kirándulásokon is felfedezhetjük az osztrák heurigerek világát, megkóstolhatjuk a borászatok legújabb tételeit.  »

Macskajaj: semmit nem ér az ismert mantra

„Sörre bor: mindenkor! Borra sör: meggyötör!” Ki ne ismerné a buliba készülők kedvelt versikéjét, ami állítólag hosszú időre visszavezethető népi megfigyeléseken alapul, s melynek változatai számos nemzet kultúrájának részévé váltak. Az akadémikusok szerint azonban hiba ezekre alapozni.  »

De ki törődik a vendéglátó lelkével?

A kulináris világot hatalmas traumaként érte Anthony Bourdain öngyilkosságának híre tavaly júniusban annak ellenére, hogy a híres televíziós séf mindig nyíltan beszélt lelki tusáiról. Sajnos nem ő az egyetlen, aki az ágazatban súlyos mentális nehézségekkel küzd, s a problémát végre egyre többen veszik komolyan.  »

Szuperhősös étterem nyílhat London szívében

A Sohóban tervezett vendéglátóhely öt különálló terében Batman, Wonder Woman és Superman világát idézik meg, de senki ne számítson beöltözött statisztákra, se vurstli hangulatra.  »

Kap-e újabb Michelin-csillagot Budapest?

Ma mutatják be a Michelin Guide európai listáját: a hazai gasztrovilág ismét nagy várakozásokkal tekint a bejelentés elé, hiszen kiderül, kap-e újabb éttermünk csillagot, illetve lesz-e olyan, amelyik a meglévő mellé szerez egy másodikat is.  »

Így lett a zsírsertésből világsztár

Mi az? Húsa márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, lágy textúrájú. Ázsiától az USA-ig világhírű éttermek étlapján szerepel és a sztárséfek egyik kedvelt...

Idáig rosszul ettük az ananászt

Amikor már azt gondoljuk, mindent tudunk arról, hogyan kell „helyesen” enni egy ananászt, jön egy Twitter-poszt, ami mindent megváltoztat.  »

Csúcsborok a VinCE Budapest Wine Show-n

A Magyarországon forgalomban lévő legdrágább száraz fehérbort is megkóstolhatják azok, akik részt vesznek Figula Mihály és ifj. Szepsy István mesterkurzusán az április 25-27-i VinCE...

A halfilézés Rocky Balboája

Instagram videóiban Baracat Paiva nem csinál semmi mást, csak óriási halakat filéz – igaz, másodpercek alatt, s olyan karizmával, hogy sokak szerint ő lehet a török sószóró fenomén,...

Előttünk a kisüzemi főzdék sörversenye

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) 2018-ig kétévente rendezte meg nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a tavalyi évig hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A 2018-as nagyszabású Sörverseny és Sörmustra hazánkban egyedülálló módon, egy kísérlet volt arra, hogy a nagyközönség is aktív résztvevője lehessen egy olyan sörszakmai programnak, amelyről eddig jó esetben csak a sajtóból vagy a sörszakmai portálokról tájékozódhatott.  »

Apró kezek segítik a brit hercegnét

Úgy tűnik, a kis trónörökösök szeretnek kuktáskodni Katalin hercegné mellett.  »

Három napig készül a százrétegű lasagne

Ha az ember valami jó olasz házi kosztra vágyik, hamar feldereng benne egy szaftos lasagne képe. Habár az étel alapból ínycsiklandó, némi – valójában nagyon is sok – plusszal akár kis műremek is lehet.  »

Budapestre jön a világhírű nomád séf

A San Pellegrino által a 10 legjobb fiatal skandináv séf közé választott mexikói származású tehetség, Santiago Lastra Rodriguez hamarosan Londonban nyitja meg éttermét, előtte azonban még Budapesten mutatja meg senkivel össze nem hasonlítható stílusát. A helyszín a St. Andrea Restaurant, a világhírű séf magyar partnere pedig Barna Ádám.  »

Böjt is, meg nem is

Az időszakos böjtölés nem a hagyományos értelemben vett böjtöt jelenti, sokkal inkább egyfajta diéta, ami segít keretek között tartani az evést anélkül, hogy bármilyen szükséges...

Ketosaláták, amikkel nem szenvedés a fogyás

A ketogén étrendet, hívei szerint, nagyon könnyű megkedvelni és követni, hiszen ebben számos, más diétában tiltólistás étel megengedett, bár az is igaz, hogy a szénhidrátok fogyasztását drasztikusan vissza kell fogni. Néhány izgalmas és finom ketosaláta mellett viszont könnyen belerázódhatunk a divatos életmódba, amelyet ha jól csinálunk, garantált fogyás az eredmény.  »

Egyre népszerűbb a maté

2018-ban történelmi csúcsot döntött a yerba maté eladása Argentínában. A hagyományos dél-amerikai ital népszerűsége világszerte növekszik, amelyet egészségre kedvező hatásainak, illetve a gyártók kreatív újításainak köszönhet.  »

Borászok borásza: ötvenből öt

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?  »

Ed Sheeran bárt nyit Londonban

A többszörös platinalemezes zenész sosem rejtette véka alá, hogy mennyire szereti a szórakozóhelyeket.  »

Egy helyen a legjobb olasz ízek

Firenzében rendezték meg az egyik legkomolyabb olasz élelmiszer kiállítást, a Taste 2019-et. A 400 kiállító között domináltak a kis- és családi vállalkozások, többgenerációs manufaktúrák.  »

A tojás öregebb, mint a tyúk

Kutatók részletes vizsgálatoknak vetették alá a legősibb tojáshéjak szerkezetét, amelyből kiderült: a tojásrakó szárazföldi gerincesek evolúciójuk első 120 millió évében nagy valószínűséggel kizárólag lágy héjú tojásokat raktak, ami megmagyarázza a tojásmaradványok teljes hiányát ebben az időszakban, míg a szilárd tojáshéj megjelenése és elterjedése nagyjából 200 millió éve történt.  »

Rozsólis és roszprádli - mit evett a márciusi forradalmár?

Képzeljük magunk elé a reformkori Pest-Budát. Már lebontották a városfalakat, elkezdték a csatornázást, felépültek a Duna-parti paloták, fásították a Városligetet, megrendezték az...

Az eltűnt Ella nyomában - A nagy krumpliteszt

A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha legújabb tesztjén egyik alapvető, de megfelelő minőségben mégsem egyszerűen beszerezhető alapanyagunkat, a burgonyát „vizsgáztatták” a zsűritagok.  »

Kóstolta már a szarvasgombát?

Akit egyszer megcsapott a gímgomba illata, többé nem menekülhet a súlyos, pikáns illattól. Függő lesz egy életre. Hazánkban több mint százféle gombafaj terem a föld alatt, ebből...

Igyunk vizet, abból nem lesz baj

A vízfogyasztás népszerűsítésére idén is megrendezik általános iskolásoknak és óvodásoknak a Happy hét elnevezésű rendezvénysorozatot - tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet  »

Nincs többé foszfát a McDonald’s panírjában

Az év elején itthon is megújult a McDonald’s egyik legnépszerűbb terméke, a Chicken McNuggets. Az eddig is 100%-ban hazai forrásból származó csirkemellfilé felhasználásával készült termék receptúrája egyszerűbb lett, miközben az íz változatlan maradt. A lépés hátterében azok a vállalások állnak, amelyeket az étteremlánc korábban a családok iránti elkötelezettségének megerősítése érdekében tett.  »

Idén sárga színűek a menő ételek

A színeknek óriási szerepe van az életünkben, hiszen erősen hatnak aktuális hangulatunkra: megnyugtatnak, oldják a stresszt, de akár fel is korbácsolhatják érzékeinket – régóta tudják mindezt a marketing szakemberek is, akik szerint a gasztronómiában a jókedvet és optimizmust sugárzó árnyalatoké a 2019-es esztendő.  »

Köhögés ellen szopogassunk csokit!

A természet kifürkészhetetlen. Van, hogy egy növény halálos méreg egy élőlény számára, míg egy másik faj egészségi állapotára kifejezetten jótékonyan hat.  »

Kivásárolták a szexuális zaklató séfet a saját éttermeiből

A zaklatással megvádolt sztárséf, Mario Batali ezentúl nem részesül éttermei profitjából.  »

Kiderült, ki az 50 legjobb magyar borász

Március 1-én a Borjog és Bormarketing Konferencián jelentették be, hogy ki az 50 legjobb magyar borász 2019-ben, majd másnap az „ötvenek” a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül tartották meg azt a szakmai kóstolót, amely alapján szavazni fognak és megválasztják maguk közül a Borászok Borászát.  »

Bécsben terjeszkedne a Lipóti Pékség

Az országosan ismert Lipóti külföldön terjeszkedne. Magyar dolgozókkal az osztrák piacot is bevehetőnek tartják.  »

Tarolt a Lidl az Év terméke díjátadóján

Az idén nyolcadik alkalommal adták át az Év terméke elismeréseket hétfőn, a magyar fogyasztók 20 kategóriában értékelték a termékeket - közölte Vágvölgyi Mihály, a versenyt szervező Product of the Year Kft. sajtófőnöke.  »

Megnyitott a világ első kolbászhotele

Németországban megnyitotta kapuit egy kolbász-tematikájú hotel, ahol szó szerint minden – a lepedőtől a tapétáig – a húsimádók egyik legnagyobb kedvencéről szól.  »

Történelmi terminálon nyitja meg kapuit a fine dining étterem

A Kennedy Repülőtér felújított TWA-terminálja ad otthont New York legújabb menő éttermének, amelyet Jean-George Vongerichten vezetésével, tavasszal nyitnak meg. Ilyen, amikor a légiközlekedés hajnalának stílusa visszaköszön az apró részletekben.  »

Ez nem steak, ez txuleton

Nem séf és nem tenyésztő. Különc – még a világ gasztronómiai fővárosának számító San Sebastiánban is, amit gyakran baszk nevén, Donostiának nevez. Hiszen Imanol Jaca, a baszkföldi Txogitxu Húsok vezetője szerint a nyelv után a gasztronómia árul el a legtöbbet egy népről. A szakember vallja, világszerte ismert húsaival kultúrát és hagyományt közvetít, bármerre is járjon. Aki részt vett a budapesti El Asador de Pata Negra egyedi showcooking-húsbemutatóján, nem is kételkedik ebben.  »

Michelin-csillagot kapott egy bezárt étterem

A Michelin Guide csillaggal jutalmazott egy éttermet Baden-Württembergben – ez eddig rendben is volna, a gond csak az, hogy a köngeni Alte Vogtei nem üzemel.  »

Zágráb először kapott Michelin-csillagot

Két újabb Michelin-csillagot kaptak horvát éttermek, Zágráb először nyerte el a kulináris világ Oscar-díját - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.  »

Az étel sava

Az ecet többnyire a szürke eminenciás szerepét tölti be a konyhán: salátákat, savanyúságokat, csalamádét ízesítenek-tartósítanak vele. Nem mindegy azonban, hogy melyik ecetet mire...

Vaddisznó a konyhában

Jahni László, a Kistücsök séfje egy egész vaddisznósüldővel állított be a METRO konyhájára. A Gasztroakadémia kíváncsi hallgatóinak bebizonyította, hogy az állat minden részéből...

Masters of Wine: új tagok kapták meg a rangos bizonyítványt

Hat új tagot vettek fel a Masters of Wine tekintélyes csapatába a napokban – ezzel immár 384 embernek van hivatalos papírja arról, hogy mindent tud a borokról.  »

Új időszámítás a Villa Tolnaynál

A Villa Tolnay borok 2018 decemberében már megújult cimkékkel kerültek a boltokba, a változások azonban nem értek véget. Idén elkészül a hazai léptékkel mérve is egyedülálló új pince, illetve két, nem mindennapi borkóstolóval is várják majd a hozzájuk érkező vendégeket.  »

Fotózzunk úgy kaját, hogy üssön a facebookon!

Egy ideje már nem is kapjuk fel a fejünket, ha egy étteremben vacsorázva a mellettünk ülők előkapják a telefonjukat, és vad kattintgatásba kezdenek. Az ételfotózás, és a fotók közösségi médiában való közzététele továbbra is az egyik legerősebb trend, az éttermek pedig egyre több kihívással néznek szembe.  »

Pokoli állapotok az illegális kifőzdében

Egy budapesti illegális főzőkonyha tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei február közepén.  »

Európa 5. legjobb burgerezője a miénk

Egy utazós portál milliós közössége szakértőkkel kiegészülve összeállította az EU legjobb hamburgerezőinek 50-es listáját, amelyre két budapesti étterem is felkerült.  »

Húsvétkor Hú!SVÉT várja az ínyenc utazókat

Tavaszváró programokkal csábít a gasztrovilág: szombaton a legjobb vidéki éttermeket tömörítő SVÉT rendezett minifesztivált a szigetmonostori Rosinante Fogadóban.  »

Meghalt egy vendég a Michelin-csillagos étterem után

Egy nő meghalt, huszonnyolcan pedig rosszul lettek miután egy valenciai Michelin-csillagos étteremben ettek a múlt héten.  »

A világ legjobb éttermében csak hatan dolgoznak

A World Restaurant Awards hétfőn megnevezte a világ legjobb éttermét Párizsban. A rangos elismerést egy dél-afrikai, apró étterem kapta, ahol a szakácsok minden egyes nap a tengerpartot járva kutatnak izgalmas hozzávalók után.  »

Nemsokára házhoz jöhetnek az ételautomaták

Akár épp útközben vagyunk, akár egy rohanós hétköznap tör ránk az éhség vagy szomjúság, a hideg és meleg italokat, illetve rágcsálnivalókat áruló gépek sok esetben hasznosak. Úgy hírlik, hamarosan azon sem kell csodálkoznunk, ha egy robot egészen a házunkig gurul a finomságokkal.  »

Topséfek a veganizmusról - programajánló

Hogyan csapódik le a gasztronómiában a vegánság elterjedése, milyen globális jelentősége van és miért fontos ezzel foglalkoznia a magyar vállalkozásoknak? Programajánló holnapra!  »

Hetedik alkalommal tartják meg a magyar konyha hetét Kárpátalján

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit.  »

Kik éltetik az amerikai pillecukoripart?

A milliós látogatottságú oldal friss elemzéséből kiderült, hogy a hatalmas kiterjedésű Egyesült Államokban nem csak abban különböznek régiónként az emberek, hogy melyik sportért rajonganak.  »

Tényleg lebomlik a lebomló műanyag?

Az Európai Unió műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti a bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.  »

Randa a kajád? Sztár lehetsz a Facebookon!

Néhány hónapos fennállása alatt igazi nagymenő lett egy brit, gasztrotémájú Facebook-oldal, amelyet azonban senki sem az ott található ételfotók, sokkal inkább az azokat savazó, vicces kommentek miatt látogat.  »

Hogy beszélsz, mit ittál?

Egy néhány hete megjelent boros kiadvány érdekes tényre hívta fel a figyelmet: komolyan befolyásolja a borfogyasztási preferenciákat az, hogy milyen nyelven beszélünk.  »

A tizedik múzsa atyja - Brillat-Savarin története

Karinthy paródiája óta köztudott, hogy Babits Mihály még születése előtt rávette édesanyját, utazzon Szekszárdra, csak hogy versének első sorában kijöjjön az alliteráció...

A libamájnak annyi?

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság januárban lényegében helybenhagyott egy 2012-ben hozott, betiltást elrendelő kaliforniai döntést azzal, hogy elutasította a termelők és séfek által benyújtott fellebbezés meghallgatását. A rendelkezés értelmében a tilalom megszegőit akár ezer dolláros bírsággal is sújthatják.  »

Különleges receptkönyv készül Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) izgalmas projektbe fogott: az oktatási intézmény egy kivételes könyvben gyűjti össze a világ távoli pontjairól érkezett hallgatóinak saját receptjeit, hogy igazolják, az ételek igazi összekötő kapcsok lehetnek közöttünk.  »

Mosogatógép: ez a piszkos igazság

Mindenki ismer valakit, aki nem hajlandó leöblíteni a tányérját, mielőtt a mosogatógépbe teszi. Ha a lustaságot el is nézi, a legtöbb embert zavarja, amikor ételmaradékos edényekkel pakolják meg a konyhai gépet.  »

Már Ramsay se tudja, mit kezdjen magával

Gordon Ramsay új étterme a Mayfair Hotelben nyílik a Maze helyén, idén nyáron.  »

Biztos, hogy ételallergiája van?

Tegyünk különbséget az ételallergia és az élelmiszer intolerancia között! Téves, hogy a kettő „lényegében” ugyanaz.  »

Koccintsunk a legjobbakkal!

Új, egyedülálló eseményt szervez a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány: a Kóstoló Kör keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!  »

Lövésünk sincs, mit kéne enni

A Lidl Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közös kutatásából kiderül, hogy a magyar felnőtt lakosság több mint harmadának nincs pontos információja arról, hogy naponta mennyi zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott. A WHO zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló ajánlásával összhangban az áruházlánc integrált kampányt indít.  »

Azt is elfelejtettük, ami Kádár alatt működött

Míg egy francia vagy svájci szakácstanuló évtizedek óta a nélkülözhetetlen konyhai technológiák és az alapanyagok részletes megismerésével kezdi a szakma elsajátítását, mi még...

Megtört az Instán a sztártojás

A világrekorder tyúktojás alig egy hónapja hódította meg az internetet: a „róla” készült fotó szinte azonnal az Instagram legtöbb kedveléssel rendelkező bejegyzése lett. Azonban túl nagy volt a nyomás, a tojás összetört.  »

Mesék és legendák ihlették a Baraka séfjét

A tél a történetmesélés évszaka: a Baraka séfjét, André Bicalhot ezen a télen menüje megalkotásakor ősi ázsiai történetek ihlették. Az étterem vendégei egy gasztronómiai élmény formájában lesznek részesei e mítoszoknak, melyek szerelemről, életről-halálról, hitről és rejtélyekről szólnak.  »

Már nem kell sokat várni a csípős paradicsomra

Tudósok egy olyan paradicsomfajta létrehozásán dolgoznak, amely kapszaicin termelésére képes.  »

A netezők imádják Ramsay szenvedését

A hangos kirohanásairól és kemény beszólásairól is híres Gordon Ramsay nem bírta a megpróbáltatásokat, könnyek között hagyta el a stúdiót.

Változás a listán: melyik a legcsodáltabb pezsgő?

A Champagne Pol Roger állt az élre a leginkább nagyra becsült champagne-házak listáján. A korábbi harmadik és második hely után 2019-ben az első helyen futottak be. A szakmabeliek szavazatai alapján összeállított top 30-ban a Pol Roger után a Krug és a Louis Roederer végeztek dobogós helyen.  »

Mi a közös Carrie Bradshaw-ban és a Nagy Lebowskiban?

Ahogy várható volt, a Super Bowl szüneteiben vetített gasztrohirdetések idén sem aprózták el; a sztárokkal megspékelt, új reklámok megjelenését nem véletlenül időzítik épp a nagy mérkőzés idejére, hiszen ilyenkor az Egyesült Államok apraja-nagyja a tévé előtt ül.  »

A japán konyha egyik legjobb séfje a magyar Kurkó Zsolt

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese óriási küzdelemben a Washoku World Challange tokió döntőjén is remekül szerepelt.  »

Megkezdődött a Bocuse második napja!

Tegnap a 24 versenyző csapatból 12-en mutatták meg, mit tudnak lefőzni 5 óra 35 perc alatt a boxokban, ma pedig reggel 8-tól elindult a második versenynap is. Koraeste várható eredményhirdetés, addig nézzük, mi történt tegnap?  »

Pohner: az éhes zsűri jobban pontoz

Pohner Ádám és csapata képviselik Magyarországot a kedden kezdődő Bocuse d’Or 2019 lyoni döntőjében. Az alábbi interjút az elutazásuk előtt készítettünk Pohnerrel.  »

Bocuse: bevásárolt a magyar csapat

Hétfő délután a Bocuse d'Or döntős országai összegyűltek a SIRHA területén berendezett piacon, hogy összegyűjtsék a versenyzésükhöz szükséges alapanyagokat.  »

Csillag ragyog Pohner mögött

A versenyző és a coach mellett a legfontosabb a boxban a commis, vagyis a segítő, akinek a mozdulatait, technikáját és teljesítményét is pontozzák. Csillag Richárddal, a Bocuse d’Or 2019-en versenyző magyar csapat commis-jával beszélgettünk a felkészülés utolsó napjaiban.  »

Bocuse: a csapat attól működik, hogy közös a cél

Kedden kezdődik a Bocuse d'Or 2019 lyoni döntője, ahol Pohner Ádám és Csillag Richárd főznek a boxban. A csapat coach-ával, Segal Viktorral készítettünk villáminterjút a felkészülés utolsó napjaiban.  »

Nem mind savanyú, ami sárga

Bizonyos színek láttán szinte mindenkinek ugyanaz az íz jut az eszébe, ezt pedig hamar felismerte az élelmiszeripar is.  »

A Michelin-csillagok városa

Nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, hogy a világon a legtöbb Michelin-csillagos étteremmel nem egy kifinomult európai város rendelkezik, hanem egy nyüzsgő távol-keleti: Tokió.  »

Az ecet újra sztár lehet a konyhában

Ideje, hogy az ecetek végre előbújjanak a kamrák alsó polcairól! A jóslatok szerint ugyanis ez a változatosan felhasználható összetevő 2019 egyik legmenőbb ízesítője lesz.  »

Szentesen készült az Ország Söre

Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.  »

Pokoli gusztustalanság a vágóhídon

Nagy mennyiségű rovartetemet, de élő egeret és egérfészket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból.  »

Nem bírja a glutént? Attól még egy sört ihat!

Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.  »

Különös házasság: divat és élelmiszeripar

Egyre többször hallani étel- és ruhamárkák üzleti együttműködéséről – az elsőre néha meglehetősen bizarr partnerakciók azonban valójában nagyon is átgondoltak és megalapozottak.  »

A szép emlékektől jobban ízlik az étel is

A Michelin-csillagos éttermeket vezető séf legalábbis azt állítja, hogy egy egyszerű fortéllyal bármilyen bor ízén könnyen javíthatunk.  »

Étteremláncok, amiket ki kell próbálni

A gyorséttermek tagadhatatlan fellegvára az Egyesült Államok, ebből azonban nem következik feltétlenül, hogy ott találhatóak a legklasszabbak is.  »

Vasárnap kiderül, milyen szőlőtermés várható

Vasárnap Ópusztaszeren kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák, a nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort is kóstolhatnak - közölte az intézmény marketingvezetője  »

Íme, a világ legnépszerűbb tojása

Alighogy elkezdődött az év, egy eddig ismeretlen Insta-profil megvalósította a lehetetlent: az általa posztolt fénykép büszkélkedhet a legtöbb kedveléssel. De vajon milyen híresség állhat a megosztás mögött, amely röpke 15 nap alatt több mint 40 millió lájkot gyűjtött össze?  »

Ezüsttálcán kínált hideg hamburgert Trump

Bár azt sokan tudták, hogy Donald Trump imádja a gyorséttermi kosztot – erről több fotó is napvilágot látott korábban –, az amerikai elnök legújabb húzása azonban mindenkit meglepett.  »

Tiszta víz, másodpercek alatt

Nem kérdés, hogy a megfelelő hidratáció elengedhetetlen, hiszen szervezetünknek sok vízre van szükséges a megfelelő, egészséges működéshez. De mit tegyünk, ha épp olyan környezetben tartózkodunk, ahol nem áll rendelkezésre tiszta ivóvíz?  »

Nébih: OVKO bébiételt vontak ki a forgalomból

Műanyagra emlékeztető idegen anyag miatt visszahívták a forgalomból az OVKO márkájú, körte almával hozzáadott cukor nélkül elnevezésű bébidesszert egyes tételeit - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.  »

Az olaszrizling szerintük

A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében hagyományosan minden év január végén – február elején rendezik Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni annak, aki időben megváltotta jegyét a rendezvényre. A két helyszín limitált befogadóképessége miatt csupán 100 jegyet értékesítenek, amelynek fele a vásárlási felület megnyitását követő első órában elkelt.  »

Nem károsabb az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra

Közleményben reagált a Magyar Biokultúra Szövetség, reagálva arra, hogy mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum.  »

Magyarországon bővíthet a Nestlé

A svájci Nestlé élelmiszeripari csoport bezárja egyetlen romániai üzemét Temesváron, így 388 ember marad állás nélkül - jelentette be pénteken a vállalat.  »

Ingyen sör jár, ha okos vagy

A világ számos városában van már lehetőség arra, hogy a felelősen gondolkodók például úgynevezett közbringákra pattanjanak ahelyett, hogy autókban pöfögnének – vagy inkább rostokolnának egy dugóban. Ez a választás idáig „csupán” annak tudatával járt, hogy jót tettünk a környezetünkkel, Olaszországban viszont mostantól jutalmat is kaphatunk választásunkért.  »

8 millió forint bírságot osztott ki a Nébih

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok téli élelmiszerlánc-ellenőrzése, de a vizsgálatok túlnyomó többsége nem talált szabálytalanságot.  »

Nassoljunk ropogós lazacbőrt?

Alig léptünk át 2019-be, a nagy márkák máris új, inspiráló megoldásokon szorgoskodnak. Sok gyártó meg is osztja a világgal, szerinte mi várható idén az élelmiszerpiacon. Most leginkább a reformétkezés hívei figyeljenek.  »

Újra felfedezték az elfeledett zöldséget

A kiváló feketegyökér esélyt kapott, hogy ismét a konyhák sztárja lehessen.  »

Soha ne fagyasszuk a prémium vodkákat!

A házibulik egyik örök klasszikusa a vodka, amit gyakran a mélyhűtőből kapnak elő a házigazdák. A közvetlenül a fagyasztóból kínált ital minőségének azonban nem tesz jót az extra hideg.  »

Széll Tamás oktat, tanuljunk tőle főzni

Széll Tamás azon túl, hogy elsőrangú séf, az egyik legismertebb hazai közszereplő is. Nem csak főz, oktat is – most itt a lehetőség, hogy bárki a diákja legyen néhány alkalomra.  »

Köszönet a futároknak

A bolti rohangálást szép lassan már felváltják, de legalábbis erősen kiegészítik a netes rendelések, amelyek nem érkeznének meg a csomagkézbesítők munkája nélkül. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban új „mozgalom” indult, ami ezt méltányolja.  »

Borarcok néven indult gasztro közösségi oldal

Magyarország első borbarát és gasztronómiai közösségében a borászoknak éppúgy ott a helyük, mint az éttermeknek és bárkinek, akinek valami köze van a borhoz. A Borarcok januártól négy nyelven lesz elérhető és hamarosan megtalálható lesz rajta az e-sommelier szolgáltatás is.  »

Elkapkodták a sült csirke illatú tűzifát

A téli napokon igazi, ropogó-pattogó tűz körül melegedni talán az egyik legkellemesebb elfoglaltság. Ha mindehhez még számunkra kedves illatok is társulnak, az maga a varázslat.  »

Lazítsunk vajsörrel!

Mutatunk egy autentikus, 430 éves vajsör receptet, ami épp tökéletes, ha újra megnéznénk a Harry Potter epizódjait.  »

A legtöbbször ezekre az ételekre kerestek 2018-ban

Vajon az idei év az unikornis torták éveként vonul majd be a köztudatba? Vagy valami izgalmasabbra is googleztünk?  »

Íme az újabb meghökkentő nassolnivaló

Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehet egy karácsonyfa ízű chips, kipróbálhatja.  »

Mit rontottunk el karácsonykor a konyhában?

Lássuk be, a karácsonyi-szilveszteri vendéglátás meglehetősen stresszes is lehet, ami a gyakorlottabbakon is könnyen kifoghat.  »

Jön a színezhető boroscímke

Volt idő, amikor a színezők a gyerekszobák polcain kallódó füzetek voltak. Aztán a színezés néhány éve trendi elfoglaltsággá változott, méghozzá már a pihentető kikapcsolódást kereső felnőttek körében is. Egy nemrégiben megjelenő új termék két – egy újabb, és egy évszázadok óta fennálló – lazító hatású tevékenységet ötvöz: a relaxálásra vágyók mostantól egyszerre színezhetnek és borozhatnak.  »

Megnyílt a „vegánok Amazonja”

Az új online piactér azért jött létre, mert alapítói szerint a nagy bevásárló platformok – amilyen például az Amazon is – kínálatában vészesen kevés megbízható vegán terméket lehet találni.  »

Remek szilveszteri menü a Standban

Széll Tamás és Szulló Szabina igazán ütős szilveszteri menüt álmodott meg az év utolsó napjára a Standba.  »

Erre igyunk, itt az ünnepi koktélötletek

Az év vége közeledtével egyre több időt szakítunk arra, hogy – elszabadulva a napi hajtásból – találkozzunk családtagjainkkal és barátainkkal, és kicsit kiengedjük a gőzt. A december hagyományosan a nagy vacsorák és beszélgetések ideje, amikor persze az sem mindegy, mivel koccintunk az előttünk álló új évre.  »

Rekordméretű szarvasgombát találtak Baranyában

Egy rekordméretű, 1040 grammos isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum) találtak Baranyában, ez az eddigi legnagyobb Magyarországon valaha előkerült példány.  »

Michelin minősítést kapott a hasznaltautó-kereskedés

A Michelin-kalauz jó messzire távolodott az eredeti autós közegétől, sőt, sokak szerint a gasztronómia realitásától is. Vannak helyzetek azonban, amikor helyére döccen a vágányról letérő gép: Bib Gourmand minősítést kapott egy használtautó-kereskedés, ahol mellesleg a környék legjobb levesét készítik.  »

Ha szereti a kávét, ezt látnia kell!

Hogy változik a kávébab, miként lesz a vörös bogyóból barna ital? A szentendrei Kávékalmár pörkölde évek óta forgat videós anyagokat a kísérleteikről – Laczkó Gáborék legújabb kisfilmje szokás szerint zseniálisan sikerült.  »

Gyerekkori ízek, felnőtt örömök

A két könyv nagyon különbözik egymástól, Lakatos Márk leginkább főételekkel, Bernáth József desszertekkel érkezett - mégis közös bennük az otthonosság, az idő békés hömpölygésének érzése.  »

Akik a legtöbbet tették idén a borért

Tévedésben élünk, ha a sommelier pozícióban a borspecialistát látunk csupán. Ideális esetben a konyha egyenrangú partnere, hiszen a cél, hogy az étlapon ne szerepeljen olyan fogás, amihez ne lehetne bort ajánlani. A Sommelier Szövetség idén se hagyta Par Exellence díj nélkül azokat, akik kiemelkedő munkát végeznek ezen a területen, vagyis, a bor és a gasztronómia harmonikus kapcsolatának kialakításában, fenntartásában és előre mozdításában.  »

Palya Bea konyhaművészete

Palya Bea énekes, dalszerző és Shenker-Horváth Kinga, az Eisberg dietetikusa két éve találkoztak először egy közös főzésen, amikor mindketten a második gyermekükkel voltak várandósok....

Nem mindegyik citrom állta ki a Nébih próbáját

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá. A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak a szakemberek.  »

Menet közben sem lehetetlen gabonapelyhet enni

Állandó időhiányban szenvedők, figyelem: kitaláltak egy olyan spéci bögrét, amellyel megoldható, hogy a kedvenc reggelizőpelyhünket akár utazás közben is könnyen elfogyaszthassuk.

Tankkal mennek a Szimplába

A legismertebb budapesti romkocsmába, a Szimplába decembertől egyenesen Pilsenből, a sörgyárból érkezik a Pilsner Urquell tanksöre.  »

Egy készülék, számos funkció, tökéletes ízek

Életünket meghatározza a folyamatos technikai fejlődés, olykor mégsem vagyunk elég bátrak. Megvesszük ugyan a legújabb mobiltelefont, a nagy képernyős tévé is az utolsó modell, a...

Libanoni csemegék Budapesten

2018 legjobb olívaolaját is megkóstoltuk a libanoni élelmiszeripari termékek Budapesti bemutatóján. Ott voltunk, teszteltünk és reménykedünk, hogy legalább néhány ezek közül kapható lesz majd.  »

Unalmas a gin-tonik? Van megoldás!

Egy új termékkel kiélhetik kreativitásukat a bártenderek: forgalomba került egy ízesített „festék”, amellyel új szintre emelkedhetnek a gin-tonikok.  »

Bon Jovi bora lett 2018 legjobb rozéja

Idén került csak forgalomba, mégis hatalmas megtiszteltetésben részesült a rocker bora: a Wine Spectator 100-as listáján a legjobb rozénak bizonyult.  »

„Arcindexet” kaptak a borcímkék Kínában

A kínai vásárlók sok esetben hagyománytisztelők, így van ez a borokkal, illetve azok címkéjével is: egy konvencionális, szőlőhegyet ábrázoló üvegmatricával rendelkező bort magasabb minőségűnek és drágábbnak tartanak.  »

Balla Géza az Év bortermelője 2018-ban

Első határon túli borászként Balla Géza nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet.  »

Négy magyar étterem a világ legjobbjai között

Négy magyar étterem került fel a La Liste-re, a világ egyik legismertebb gasztronómiai rangsorára – a legjobbjak közé három pesti és egy vidéki vendéglátóhely jutott be.  »

A sajtimádók hőse lett a wisconsini anyuka

A fél Twitter imádta azt az anyukát, aki egy kosármeccs szünetében leverte Sterling Brownt – igaz, nem a játékról tud többet, hanem a sajtokról.  »

(18+) Botrány: kacsatetemekkel etették a sertéseket

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre. A hatóság ez úton is felhívja a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.  »

A vese védelmében

A vese fontos szervünk, amely a szűrést és kiválasztást felügyeli, de hiába van belőle kettő, ha nem működnek megfelelően. Az alábbiakban mankót adunk a kímélő vesediétához, amely...

Zsír: ellenségből barát?

Évtizedeken keresztül úgy tudtuk, hogy a magas zsírbevitel elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, és nagy valószínűséggel rákhoz vezet. A finomított szénhidrátok anyagcseréje során fellépő káros hatások felismerése azonban az érdeklődést az utóbbi években az alacsonyabb szénhidrát-, illetve magasabb zsírtartalmú étrendek, például a ketogén diéta felé irányította.  »

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.  »

Zeneszó nélkül nincs ünnep – Junior Prima a legjobb ifjú zenészeknek

A legtöbb családban felcsendülnek a karácsonyi dalok Szentestén, ám van, ahol ez élő muzsikát jelent. Legtehetségesebb ifjú zenészeinknél az ünnephez nem csupán a hagyományos...

Veszélyben a Himalája Viagrája

Ázsia magas hegységeiben él egy hernyókban élősködő gombafaj, amely háromszor értékesebb az aranynál. Csodás élettani hatásokat tulajdonítanak neki, azonban mára a kihalás szélére sodródott.  »

Bejglipoklot zárt be a Nébih

November 22-én egy budapesti Rétespont cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.  »

6 új csokoládészenzáció a chocoMe-től

A chocoMe manufaktúra újabb fontos fejezetet nyit történetében eddigi legerősebb termékfejlesztésével, összesen 6 vadonatúj csokoládévarázslattal bűvöli el a csokoládé-hívőket és...

Kiderült, melyik a legkedveltebb hazai boros úticél

2018-ban immáron harmadik éve indult el a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb boros kutatása. Az előző évek sikere idén is folytatódott, összesen közel 22 000 fő töltötte ki a kérdőívet. Az eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, a szakmai partner Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával bekerült új kérdések pedig további szempontokra világítottak rá.  »

Érdemes spájzolni? Mit tud ma egy 2015-ös sör?

A békésszentandrási sörfőzde mindig kilógott a sorból: a városi kézműveseknek túl öreg és túl vidéki volt, a sok vidéki számára meg túl nagyvilági. Az idő mégis őket igazolta, hiszen töretlenül, stabil minőségben főzik régi és új söreiket.  »

Rigó Jánosné: a telt szexszimbólum és a cigányprímás

A képen Clara Ward, michigani acélkirály lánya, a belga Caraman-Chimay herceg korábbi felesége látható. Most éppen Rigó Jánosné, amint férfiszívekre tapos. De szerepel különböző képeslapokon marokszedő lányként, csábító Vénusz-pózban is.  »

Olaszországban turnézott Széll Tamás és csapata

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.  »

Pulykasütéshez kínálnak lejátszási listát

Az egyik legnagyobb zenei szolgáltató cég új szolgáltatással rukkolt elő a mai hálaadásra: a pulyka méretéhez igazított lejátszási listákkal kedveskedik a kimerült amerikaiaknak.  »

Kapj rá!

Karácsonykor szinte minden család ünnepi asztalára kerül halétel, azonban halat fogyasztani egész évben érdemes, hiszen nemcsak egészséges, de finom is.

Slow cooker: tényleg magára hagyhatjuk?

A lassan készült ételek köré az utóbbi években egy egész mozgalom épült. A helyi gasztrokultúra megőrzését célul kitűző, az egészségesebb, természetes alapanyagokat előnyben részesítő irányzat kiváló régi-új segítőtársra talált az úgynevezett lassúfőző edényekben, amelyek segítségével jóval kényelmesebben alkothatjuk meg a trendnek is megfelelő fogásokat. De vajon mennyire biztonságosak ezek?  »

Guinness: itt az első, hordóérlelt stout

Sörimádók, figyelem: a Guinness hordóérlelt söröket dob piacra. A sorozat első nagy dobása egy bourbon hordós, Antwerpen Stout-változat lesz, amelyet a nagynevű sörös cég a Bulleittel közösen gyárt.  »

Lehetsz szakács, cukrász kerülőút nélkül is!

Idén is több ezer fiatalnak kell döntenie a pályaválasztásról, a továbbtanulásról, akár általános, akár középiskolai tanulmányai vége felé jár. A „mi legyek, ha nagy leszek?”...

A balatoni idény 10+2 hónap

Többfrontos támadást intéztek a régió szerelmesei a Balaton nyári “strand, lángos és sült hekk” imázsa ellen. A cél bemutatni, hogy a Balaton nem csupán egynyári, vagy csak nyári szerelem. Bezár a strand, elhűl a lángos, de bőven találunk programot egész évben, és még a minőségi eszem-iszomról se kell lemondanunk. Erről szól a Balatoni KÖR Egész évben Balaton! kezdeményezése és a friss és ropogós turisztikai film, a Balatoni Vadásznapló. Kattintsunk, nézzünk, és keljünk útra!  »

Budapesten nyitott sörözőt a legendás Brewdog

Ma még közelebb kerül Budapest a világ sörös elitjéhez: az európai kézműves sört a saját képére formáló legendás skót BrewDog saját bárt nyit a főváros bulinegyedében.  »

Victoria Beckham pihenés közben is szigorú

David Beckham felesége, a Spice Girls egykori üdvöskéje hírhedt egészségmániájáról. A mozgásról és a diétáról akkor sem mond le, ha családjával éppen Ausztráliában pihen.  »

Az ifjabb Adrià új helyet nyitott Londonban

Ferran Adrià öccse, aki saját jogán is híres, és nagyon is elismert szakember, a brit fővárosban nyitotta meg cukrászdáját, ahol a sütik mellett pezsgőket is felszolgálnak. A hely a találó Sütik és Buborékok nevet kapta.  »

Ducasse úszó étterme a Szajna új ékköve

Alain Ducasse, a magas gasztronómia egyik prominens, világhíres alakja, sikerei csúcsán sem pihen: a folyton utazó és felfedező séf néhány hete nyitotta meg – a világ legnagyobb elektromos hajóján – legújabb elitéttermét Párizsban.  »

Rekordpéldányszámban jelenik meg a Lidl új szakácskönyve

Ismét rekordot dönt a Lidl szakácskönye: az idei változatot már közel 400 000 példányban nyomtatták ki. A receptgyűjteménytben Széll Tamás, a Lidl séfje nem csupán gasztronómiai utazásra invitál, hanem öt különleges „hozzávalóval” élménnyé varázsolja a főzést.  »

Növényvédőszerek a magyar halastavakban?

Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédőszerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.  »

Többmilliós bírság a budai étteremnek

Házhozszállítást is végző budapesti éttermet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az egységben számos higiéniai hibát tártak fel, nem nyomon követhető élelmiszerek miatt pedig több millió forint bírságot szabtak ki.  »

27 millió forint egy szarvasgombáért

Napok óta azon rágódom, mi lenne, ha régi gasztronómiai könyvekben való búvárkodás helyett vennék inkább egy vietnámi törpedisznót (természetesen kocát), s elindulnánk a Bükkbe triflát gyűjteni. Mint az aranyásók! A nyári szarvasgombának (tuber aestivum) júniustól novemberig tart a szezonja, s a vásárcsarnokban hatvanezer forint kilója.  »

Világbajnoki címért küzd az Avalon Ristorante cukrásza

A miskolctapolcai Avalon Ristorante csapata már számos versenyen bizonyította kiválóságát. Cukrászuk, Nagy Csaba, a magyar csapat tagjaként a luxemburgi Culinary World Cup világbajnokságon 50 nemzet versenyzőjével száll szembe.  »

Zöldülők Vására túlfogyasztás ellen

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az E.ON támogatásával és Nagy Réka (Ökoanyu), négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzőjének közreműködésével rendezi meg az első “Zöldülők Vásárát”. A november 11-i ingyenesen látogatható vásárra azokat a környezetbarát életmód iránt érdeklődőket várják, akik szeretnének megismerkedni a gyártókkal és termékeikkel, szeretnék feltenni kérdéseiket a “zöldüléssel” kapcsolatban.  »

Hajdú-Bihar megyében jött létre az első helyi Élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az Egyesület életében egy új fejezet indul: november 8-án megkezdi működését az első helyi Élelmiszerbank, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven. Az első helyi Élelmiszerbank célja, hogy Hajdú-Bihar megyében élő rászorulókat még hatékonyabban tudják ellátni mentett élelmiszerrel.  »

A veszteseknek is jár nyeremény

Október 23-án elvitték az 1,6 milliárd dolláros, rekord lottónyereményt az Egyesült Államokban. Úgy tudni, hogy az elképzelhetetlenül hatalmas összegért eddig egyetlen ember jelentkezett. Azok a százezrek pedig, akik a húzás után nyeretlen szelvényt szorongattak – némi kárpótlásként – mehettek pizzázni.  »

A majonézeket vizsgálta a Nébih

A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.  »

Az éjfekete újra menő

Épp, amikor már mindenki leírta a korábban nagy divatnak számító fekete ételeket, a semmiből főnix módjára újra felbukkan egy látványos desszert, aminek elég nehéz ellenállni.  »

Újra virul a cukorkakészítés ősi művészete

Mivel foglalkozik egy elismert amezaiku művész? Egyáltalán, mi az az amezaiku, és hogy fogadják egy, a hagyományostól teljesen eltérő kultúrában?  »

Végleg eltűnhet az olasz kotyogó

A klasszikus kotyogósokat gyártó Bialettit csőd fenyegeti.  »

A sörös és zöldséges koktéloké a jövő

Egyre inkább megfigyelhető, hogy a fogyasztók a magas alkoholtartalmú koktéloktól az alkoholmentes, vagy kevésbé erős mocktailok felé mozdulnak. Az egyik legújabb trend a sörös verziók felemelkedése.  »

A Magyar Konyha a 20 éves Gastronomika kongresszuson

San Sebastián elérte azt, amit Cannes vagy Velence: híres fesztivál- és konferenciaközpont lett. A gasztronómia fellegvára, ahol nemcsak a Michelin-csillagos éttermekben, de szinte minden bárban jót lehet enni.  »

Vitorlát bontott idehaza a Peroni Nastro Azzurro

Már nálunk is kapható Olaszország egyik kedvenc söre, a Peroni Nastro Azzurro. A több mint 50 éves „Kék szalag” megjelenése erősíti azt a hazai piaci trendet, melyet a magas minőségű sörszegmens növekedése jellemez.  »

Adventi naptár: hagyd a csokit a kicsiknek!

Az adventi időszakban finom csokoládét vagy apró játékokat rejtő, számozott kis ablakokat, csomagokat nyitogatni az egyik legjobb móka – erről sok kisgyermekes család tudna mesélni. A meglepetéseket azonban a felnőttek is szeretik.  »

Márton-napi borfesztivál a 100 éves Gellértben

Nyolcadik alkalommal jelentkezik az idén 100. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválja. A programsorozat butik sörfesztivállal indul, aztán bor, pezsgő és...

Sütve, rántva, füstölve, kenyérre kenve – a sajt minden alkalomra jó választás

A vasárnapi ebédek vagy baráti összejövetelek csúcspontja lehet a sajtokból készült fogás, de egy fárasztó nap után is jó arra gondolni, hogy finom sajt vár minket a hűtőben. Már...

Hiánypótló főzős emoji született

Rég vége azoknak az időknek, amikor még szikár szöveges üzenetekkel kommunikáltunk egymással: a telefonos csevegőprogramokkal együtt alattomosan beszivárogtak mindennapjainkba a szinte minden érzelmet kifejezni – vagy felerősíteni – képes apró ábrák. A lista most új foodie-ábrával bővült.  »

Visszatér a csúcsra a magyar répa?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint jelentősen fejlődhet a hazai sárgarépa-termesztés, a zöldség termőterülete néhány éven belül újra elérheti a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektárt.  »

Zacskós rántotta: zseniális vagy nonszensz?

Hihetetlen, de igaz: már kapható az azonnali fogyasztásra kész, zacskós rántotta.  »

Világbajnoki címet nyert a Kreinbacher a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgők világbajnoki címét nyerte el a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut Magnum 2013 pezsgője a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) londoni díjátadóján, a borászat emellett megkapta a legjobb magyar pezsgőnek járó elismerést is.  »

Déja food: ön is mindig ugyanazt eszi?

Az új kifejezést akkor használják, amikor valaki mindig visszatér ugyanahhoz a néhány ételhez, ha választásra kerül a sor. Egy új kutatásból az is kiderült, hogy az emberek fele „ebédirigy”.  »

Így jön össze a makaróni és a karácsony

Nem telik el hét úgy, hogy az internet ne dobna fel valami egetverő gasztrofurcsaságot. Az utóbbi időszak egyik biztos dobogósa minden bizonnyal a sajtos makaróni ízű botnyalóka lenne.  »

Bezár a világ legjobb bárja

Még meglepőbb, hogy a bezárás híre és a rangos díj elnyerése között mindössze két nap telt el.  »

Textúra: Sárközi Ákosék új étterme a belvárosban

A Michelin-csillagos Borkonyha tulajdonosai és séfje, Sárközi Ákos november elejére tervezik megnyitni új éttermüket, amely a Textúra nevet kapta.  »

Újabb világsiker a nagymarosi Gabko Chilinek

Újabb világversenyen nyert díjat a nagymarosi GaBko Chili. A Hot Pepper szószt Amerikában is imádják!  »

Magyar pék lett Anglia legjobbja

Az Egyesült Királyság legjobb kovászos kenyércipóját egy magyar pék, a 2011 óta kinn dolgozó Nádházi István süti.  »

Pokoli állapotok a budapesti sütőüzemben

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.  »

Újabb cukorhelyettesítőkre bukkantak

Kína déli tartományában két olyan vadon élő növényt találtak, amelyek 25-400-szor édesebbek a cukornál.  »

A világszép sárgája

A tojás önmagában gyönyörű dolog: bonyolult és titokzatos, egy milliméternyi véletlen sincs rajta. Ízéz imádjuk, de sokunk kedvence a szép, folyós sárgája.  »

Itt az első hazai brut IPA

A nyugati part válasza a keleti partról kiinduló New England Ipa őrületre, újabb megvilágításba helyezve: mihez is lehet a komlókkal kezdeni az IPA stíluson belül maradva? Csontszáraz, nagyon szénsavas, nyálcsorgatóan ízes, visszafogott, szinte minimális keserűséggel, világosan, tisztán, ropogósan! A frissen bemutatott I Am Brut az első valódi hazai brut ipa.  »

Még tart a Gerbeaud születésnapja

Néhány évtizede a szülők vitték a gyerekeket cukrászdába minyont enni, itt az ideje, hogy a felnőtté váló gyerekek és az unokák fogják kézen a nagymamát, és élvezzék közösen az új, valamint az emlékekkel együtt előcsalogatható ízeket.  »

Főzzön úgy, mint a profik, nyűgözze le családját és barátait!

Pár éve még valami őrült misztikus varázsszó volt a sous vide, már viszont mindenkinek elérhető az egyik legkreatívabb éttermi technológia: már nem kell elmenni otthonról az...

Új vezérigazgató a Heineken Hungáriánál

Geert Swaanenburg vezérigazgató személyében új felsővezető irányítja tovább a Heineken Hungária magyarországi tevékenységét 2018. november 1-től. Az új vezérigazgató több évtizedes kereskedelmi tapasztalattal érkezik a magyarországi Heineken élére. Fókuszában a magyar sörgyártás versenyképességének, illetve a hazai alapanyagok és beszállítók szerepének további erősítése áll. Az új vezető fő célkitűzése, hogy megerősítse a magyar vállalat hazai sörpiacon betöltött szerepét.  »

A legjobb borok a legjobb helyekről

Az eredetvédelem nem minőségi kategória, a világszerte sokfelé használt különféle rendszerek a borok alapanyagának termőhelyére utalnak. De bármilyen sajátos és egyedi borokat képes...

Turbózd fel az irodai étkezést!

A munkahelyi ebédek megoldása sokszor nem is olyan egyszerű. Habár nincs szükség a kerék újbóli feltalálására, de hogy a napközbeni étkezés ne merüljön ki a büfé unalomig ismert szendvicseiben és szerény salátáiban, azért szükség van némi fifikára.  »

A világ legdrágább kávéja: Kopi Luwak

Ezt issza Oprah Winfrey és Mark Zuckerberg. Ezt itta Jack Nicholson is – aki a haldokló milliomost játszotta a Bakancslista című filmben – mindaddig, amíg Morgan Freeman el nem magyarázta neki, miből készül. De aztán elmondta, hogy minek is köszönhető az „utánozhatatlan zamat” – és Nicholson nem itta soha többé.  »

Vitát robbantott a celeb tortás posztja

Chelsea Peretti színésznő desszertes fotója felszította a kedélyeket.  »

Whiskey vagy mandulatej - vajon mit választ Katalin hercegné?

Úgy tűnik, nem Harry volt az egyetlen partiarc a királyi családban.  »

Őszi káosz és komoly változás a Barakában

A Baraka étterem már a szórakoztatóipar határát súrolja. Ősszel Budapest egyik legkorábban megnyílt fine dining éttermében a káosz veszi át az irányítást. Faágak és avar a tányéron, egy mágikus leves, ami a szemünk láttára változtatja formáját, és egy 15 komponensből álló desszert. Semmi sem az, aminek látszik.  »

Mi az ételkészletek hihetetlen sikerének titka?

Néhány kattintás, és házhoz érkezik a friss, ízletes vacsora – vagyis minden, ami az elkészítéséhez szükséges: a hozzávalók pontosan kimérve, a recept és az útmutató fotókkal illusztrálva. Minden nett, semmivel nem kell maszatolni, az ételek változatosak és gyorsan kivitelezhetőek. A készlet tökéletesen a kezünk alá dolgozik, mégis megmarad az érzés, hogy mi főztünk.  »

Így lesz a lazac igazán finom

A halsütés elsőre pofonegyszerűnek tűnik: gyors hőkezelés, ízlés szerint egy kis fűszer, és már kész is. Mégis jobb, ha nem szeleskedünk, és betartunk néhány alapszabályt. Ha olyan lazacra vágyunk, mint amit a kedvenc éttermünkben szolgáltak fel, néhány dolgot nem árt szem előtt tartani.  »

Tananyag lesz Bourdain

Rendhagyó kurzust indít egy louisianai egyetem: az iskola Anthony Bourdain élete által inspirált előadássorozata azt vizsgálja majd, mely filmek és irodalmi alkotások hatottak a nemrég elhunyt séf, utazó és tévés személyiség szerteágazó tevékenységére.  »

Mátrai borzast is ajánl a turistáknak az Eater

Az Eater, a neves gasztrooldal pénteki cikke a magyar fővárost mutatta be, kiválasztva azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket turistaként szerintük vétek lenne kihagyni.  »

Nem ússzuk meg a sertéspestist

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.  »

Lyukért mentünk Etyekre, le volt vajazva

„Hány kiló pogácsát szabad adnom?” – kérdezi mosolyogva a rafinált pék az etyeki Gasztrosétányon, ahol idén először, amúgy pedig hatodik alkalommal rendezték meg hétvégén a Sajtmustrát. „Csak egy darabot kérek” – válaszolja az anyuka, karján a gyerekével. „Egyetlen darabot?” „Igen, a kisbabának lesz. Majszolni.” „Ja, értem, tessék parancsolni.” „Mennyi fizetek?” Ne vicceljen, ajándék.”  »

Veszteséges volna a sütőipar?

Sok örömünk nincs a hazai pékipar termékeiben, de a pékszövetség szerint még az azonnal megszáradó vizes zsemléken sem lehet meggazdagodni. "A pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét" - állítja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.  »

Skandináv fölény a fiatal szakácsok európai versenyén

A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.  »

A whiskey is jobban érik, ha közben Metallica szól

A metálzenekar – kávé- és sörérdekeltsége után – beszállt a whiskey üzletbe. A különleges technikával érlelt Blackened szeptember végén mutatkozott be.

A vasvillától az ezüstvilláig: együtt a séfek és a termelők

A tavaszi első konferencia sikere után újra találkozási fórumot biztosított a séfek és a minőségi alapanyagokat előállító termelőknek a Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület. Nagy István agrárminiszter a „bölcsésztanyák” szerepéről beszélt a konferencián, ahol Friulitól Szárig számos jó gyakorlatra derült fény.  »

Rosenstein Tiboré a 2018-as Gundel-díj

November 25-én adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat – jelentette be Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.  »

Jeget a rozéba?

Most kaptak a szívükhöz a borrajongók. De vannak hírességek, akiknek az íznél fontosabb a hőmérséklet.  »

Kitudódott Guy Fieri titka

Guy Fieri, a Food Network sztárséfje tud egy-két dolgot a csirkéről. Új étterme is nagy siker, a bejárat előtt sokszor sor kanyarog. Nemrég elárulta, mi a titka.  »

Mennyire jó nekünk a datolya?

Ha az ember manapság valamilyen egészséges desszert után kutat, a recept hozzávalói között szinte biztosan talál datolyát. A ragacsos gyümölcs igazi jolly joker lett, de ne felejtsük: négy szemben 268 kalória, és 67 gramm cukor van.  »

Somogyi étterembe somogyi alapanyagot!

Remek kezdeményezésként Somogyban is megpróbálják összehozni a gazdákat a vendéglátósokkal – céljuk a helyi termelőkből álló csoport vagy szervezet alapítása.  »

Tischler Petra és Bicsár Attila is díjat kapott

Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idege