Ízelítő

Pezsgőséta a Dunakorzón

Összefogtak a Duna-parti szállodák Budapesten, és egy nem mindennapi pezsgőkóstolóra várják a vendégeket pénteken a Dunakorzóra.  »

Fesztivál a Gellértben a Márton-nap jegyében

Ha november, akkor Márton-nap, ha Márton-nap, akkor a Gellért: november 7-10. között már kilencedik alkalommal várja borfesztiváljára a vendégeit Budapest legszebb palotaszállója.  »

Szarvasgomba a Placcon

A ferencvárosi Élesztőház sokak számára csak romkocsmaként ismert, pedig immár hagyományosan termelői piac is működik itt Pancs Gasztroplacc néven. És szombat délelőttönként nem csak vásárolni lehet, hanem kóstolók, étel- és italbemutatók, előadások, workshopok, közös főzés és ebéd is várja az érdeklődőket.  »

Már tudjuk, melyek a legjobb magyar sajtok

Hetedik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri döntött az ország legjobb sajtkészítményeiről.  »

Star Wars-rajongó konyhatündérek, figyelem!

Hamarosan kapható lesz a Le Creuset új edénykészlete, aminek múzsája a Star Wars, illetve annak legendás szereplői és helyszíne voltak.  »

Vajon elég mikrotápanyagot eszünk?

Az, hogy valaki rendszeresen szed multivitaminokat, vagy egy egészségesnek gondolt – ám valójában korlátozó – étrendet követ, nem garancia arra, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.  »

Ütős este lesz: együtt főz a két séfzseni

December elsején a kulináris világ ünnepelt séfjei közösen vonulnak majd a konyhába, hogy különleges menüsorral örvendeztessék meg a szerencséseket.  »

„Füsttel szennyezett” bor miatt pereskednek

A híres Sonoma-borvidék egyik borászata beperelte szerződéses New York-i forgalmazóját, amiért az visszautasította 2017-es évjáratát, füstszennyezésre hivatkozva.  »

Egymilliót ér a legjobb recept

Indul a II. Soproni Sörverseny, idén egy különleges sörfajtával, hop lagerrel diadalmaskodhat a legjobb otthoni sörfőző. A verseny győztese egymillió forinttal lehet gazdagabb, 2020-ban pedig a boltok polcain láthatja viszont alkotását. A tavalyi győztes, Stubna Ágoston receptje alapján készült Soproni Óvatos Duhaj Porter a második verseny kihirdetésével egyidőben kerül a hipermarketek polcaira.  »

Günzer Tamásé az év pincészete

Az Év Pincészete díj átadóünnepségén a díj idei nyertese, Günzer Tamás úgy vélekedett: a kemény munka, a kitartás, a precizitás és a pincészetet működtető családtagok érdeme, hogy az általa irányított vállalkozás elnyerte a kitüntetést.  »

London újabb 3 csillagos étteremmel gazdagodott

A 2020-as brit Michelin Guide-ban rekordszámú étterem kapott helyett, Manchester több mint 40 év után újra büszkén hirdetheti, hogy van csillagos vendéglátóhelye, míg a főváros újabb 3 csillagos konyhával gazdagodott.  »

Ételek, amik nem is olyan egészségesek

Azt hisszük, jót teszünk az egészségünknek, ha esszük őket, pedig valójában túl cukrosak, tele vannak zsírral és adalékanyaggal.  »

Ilyen tortákkal ünnepelnek a sztárok

A torta a születésnapok igazi éke, ami a nagy napot még különlegesebbé teheti. Úgy tűnik, a hírességek – kortól függetlenül – is szeretik elfújni a gyertyákat, és családjuk, barátaik körében felvágni az ünnepi süteményt.  »

Az étterem, ahol annyit fizetsz, amennyit tudsz

Egy Fort Worth-i vendéglátóhely példát mutat szociális érzékenységből, és különleges módját találta a segítségnyújtásnak.

Szekszárd palackban

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.  »

Ezt ették a sztárok az Emmy-díjátadó bálján

A tévézés és a finom snackek mindig is kéz a kézben jártak, ezért az sem annyira meglepő, hogy a televíziós világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő eseménye, az Emmy-díjátadó után a sztárokat is a legfinomabb partifalatok várták.  »

Pestis: több száz elhullott vaddisznót találtak Budakeszin

Több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszin lévő vadaskertben - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel.  »

Elárverezik Bourdain imádott kését

A bevételekből ösztöndíjasokat, és az elhunyt séf családját támogatják majd.  »

Csodás videóval ünnepel a Kávékalmár

A szentendrei Kávékalmár az egyik legismertebb hazai kézműves pörkölde – mivel kinőtték az eddig használt helyüket, komoly bővítésbe kezdtek.  »

A Gundelek visszatértek a Gundel étterembe

Közel 60 ma élő Gundel leszármazott vett részt egy családi uzsonnán, a dinasztia egykori otthonában, az idén 125 éves Gundel falai között. Hazánk egy leghíresebb, világszerte ismert márkaneve a Gundel, amely nemcsak egy éttermet, hanem széles körű gasztronómiai örökséget takar. A Városligetben 125 éve nyitotta meg kapuit az elegáns villaépület, ahol másfél évtizeddel később Gundel Károly átvette az irányítást, és megteremtette Budapest legmodernebb vendéglátóhelyét. A Gundel diadala az ő nevéhez, de nemcsak az ő munkájához kapcsolódik, hiszen gyermekei is keményen dolgoztak az étterem mindennapi sikereiért. A vendégeket Peter Knoll, a Gundel ügyvezető igazgatója és Polyák Norbert igazgatóhelyettes köszöntötte.  »

Nagy a baj: Budapestre ért a sertéspestis

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületén talált öt elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.  »

Amikor az Eisberg is megtette

Szeptember 20-án az Eisberg Hungary és az iStyle jóvoltából először rendezték meg egy közös jótékonysági Kangoo Jump flashmobot, melynek célja az volt, hogy növelje a tudatosságot, és felhívja a figyelmet a veszélyekre, tünetekre, korai diagnosztizálásra és a megelőzési módokra, amelyek a nőket érintő főbb daganattípusokhoz kapcsolódnak: a méhnyak-, petefészek-, hüvely és szeméremtest rákhoz, társadalmi célú megmozdulás a Mályvavirág Alapítvány javára.  »

Bálint gazda könyve: példát mutat és szórakoztat

Bálint gazda már rég intézményesült, kortalan ikonná vált: az, hogy immár száz éve velünk van és évtizedek óta praktikus kertészeti tanácsokat ad, az Magyarország szerencséje. Életét most jobban is megismerkedhetjük, hiszen néhány hete megjelent végre a könyve is, ami térben és időben átkalauzol minket nem csak az őt érintő eseményeken, hanem a napjainkat formázó történelmen is.  »

Wolfgang Puck étterme „lángolt” ezen a nyárutón

Wolfgang Puck Los Angeles-i étterme, a WP24 új 5+1 fogásos menüje minden chilirajongót próbára tett: a fine dining ételek ugyanis fogásról-fogásra egyre jobban csíptek.  »

Hernádszentandrás nyerte az E.ON Energy Globe 2019. évi versenyét

Meglepően találékonyak a magyarok, ha fenntarthatóságról van szó: több mint 150 pályázat érkezett az Energy Globe versenyre. A nyertesek között van klímasemleges szálloda; interaktív környezetvédelmi oktatóterem; közösségi kert; napelemes tetőcserép; és egy speciális, vízen úszó napelemcellákból álló energiatermelési kísérleti projekt is. Az E.ON Energy Globe verseny díjait hétfőn este adták át a Szépművészeti Múzeumban, ahol ezúttal minden a fenntarthatóságról szólt.  »

Készen állsz, hogy elveszítsd az osztrigaszüzességedet?

Október 9-én este a St. Andrea éttermébe költözik "a tenger pezsgése" osztrigaágyon tálalva és izgalmas Varros&Co. champagne különlegességekkel kísérve Tischler Petra és Barna Ádám séf prezentálásában. A két alkotó szerint ilyen vacsorára Magyarországon még nem került sor. Négy osztrigát kóstolhatnak majd a vendégek, melyek különböző partvidékekről érkeznek és különböző konyhatechnológiai eljárásokon esnek át. Petra közben végig okít, tanít, magyaráz. Aki eddig idegenkedett volna ettől az alapanyagtól, most biztosan megszereti.  »

Sör és kagyló a Lupán

Egy utolsó, szezonzáró gasztrohétvégére invitálja a látogatókat a Lupa-tó: szeptember 28-29-én a kagylók és a kézműves sörök lesznek főszerepben.  »

Még mindig sok a cukor a bébiételekben

Világegészségügyi Szervezet (WHO) egy új tanulmány adataira hivatkozva azt állítja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő, babáknak szánt élelmiszerek nagy hányadát helytelenül árulják úgy, hogy 6 hónapos kor alatti gyerekek is fogyaszthatják, tekintve, hogy sok termék cukortartalma magasabb az elfogadhatónál.  »

Szulló Szabina és Széll Tamás is Gundel-díjat kaptak

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014-ben alapította meg azt a szakmai díjat, amelyre olyan személy jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.  »

A séf, aki újra segít a hurrikán áldozatain

A séf nonprofit szervezete ismét a rászorulókat segíti: most a Dorian hurrikán pusztítása utáni újjáépítésben vesz részt a Bahamákon.

Egy kalkulátor megmondja, meddig kell hűteni az italokat

Létezik egy egyszerű kérdés, amire valahogy sosem kapunk teljesen egyértelmű választ. Mégpedig, hogy pontosan meddig kell hűteni a kedvenc italunkat ahhoz, hogy azt tökéletesen élvezhessük? A varsói egyetem diákjai végre megoldással szolgálnak.  »

Kalapács alá kerül a legértékesebb whiskygyűjtemény

A csaknem másfél milliárd forintot érő kollekció egyetlen gyűjtőtől származik.  »

Egy waffel, meg még egy

Budapest belvárosában, a Lázár utcában nyílt meg a Hilton Garden Inn Budapest City Centre szálloda, amely azonban nem idegen test, hanem a város egyik meghatározó pontja lett a Szent István...

Veszélyes kávésbögrét tiltott be a Nébih

Magas formaldehid kioldódást mért kínai, bambuszrostot tartalmazó, melamin anyagú kávésbögréből a lengyel hatóság. A termékből Magyarországra is szállítottak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, hogy aki vásárolt a bögréből, ne használja.  »

Így főz egy francia srác

Mostantól könyv alakban is elérhetőek a népszerű francia FoodTube sztár (mert ilyen is van) bolondos francia receptjei és a nemzetközi gasztronómián alapuló fogásai.  »

A magyar sajtok legnagyobb seregszemléje

Hetedik alkalommal szervez Sajtmustrát a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén, Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között...

Malacpofás hamburger lecsóval

A Food Truck Show idén kiemelt figyelmet fordított a mangalicára. A szakmai díjat a BazsaLicom nyerte el a Malacpofás Pogiburgerével. Bocskai Balázs felfedte a receptet.  »

Ötéves az Esernyős

A III. kerületi Esernyős nemcsak összművészeti közösségi tér és turisztikai infópont, hanem az óbudai vendéglátás hagyományait ápoló kávézó is, amelynek egyik külső helyszíne a...

Magyar parenyica lett a legjobb Csehországban

Magyar sikerek a mikulovi (Csehország) nemzetközi kézműves sajtok fesztiválján. Meglepő kategóriában született az egyik magyar első hely.  »

A Miele kamerát tett a sütőbe

A Miele kamerát tett a sütőbe: ellenáll az extrém forróságnak, továbbá egy számítógépes asszisztens gondoskodik róla, hogy a sütemény ne száradjon ki a sütőben.  »

Hogy kerül virsli a jégkrémbe?

Úgy tűnik, hogy a nagy múltú amerikai húsipari cég, az Oscar Mayer megunta a szokásos marketinget, és most felkavarja az állóvizet.  »

Mobilalkalmazások az egészségért

Ha begépeljük a telefonunkra telepített alkalmazásáruházba a „diet” szót, másfél milliónál is több találatot dob fel a kereső. Mi alapján érdemes választani közülük?  »

Chilis málna - pikánsan édes összefogás

Izgalmas új terméket jelentetett meg az őszi időszakra a Mayer Szörp, a szintén minőségi portfólióval rendelkező GaBko Chilivel együtt megalkotta a Chilis Málnát, amely a Nagymarosi Csípős Fesztiválon debütált.  »

Desszert az erdő szélén

Nincs még egy hely a városban, ahol ennyire közel lenne a természet, s ahol mégis azt éreznénk, hogy egy kényelmes polgári lakásban ülünk. Mindez a Lóvasút gyönyörűen felújított...

A Lidl a legnagyobb magyar borexportőr

Vajon hogyan jutnak el a magyar borok a távolabbi országokba? Legtöbben valamilyen nagyon bonyolult export-import tevékenységre gondolnak, amiben külkereskedők, piaci szakértők, marketingesek és még sokan mások tervezik és szervezik a folyamatokat. Nyilván lehet így is, de valahol rájöttek, hogy van ennél sokkal egyszerűbb megoldás is.  »

Cukros vackok: a magyarok a fasorban sincsenek

Egy nemrégiben közölt tanulmány adatai szerint Latin-Amerika és a Karib-térség a világ legnagyobb cukros üdítőital és gyümölcslé fogyasztója.  »

Kortárs a nappaliban

A Vándorfény Galéria több mint két évtizede azzal a nem titkolt céllal jött létre, hogy megismertesse és népszerűsítse a kortárs magyar művészetet a szépség iránt fogékony közönség körében.  »

A NATO-nál is szeretik a rétsági sört

Ismét sikerrel szerepelt Belgiumban a rétsági Fűtőház sörfőzde: a NATO egyik legnagyobb ünnepén Monsban mutatták meg, mit tudnak söreik és sörpárlataik.  »

Önkéntes címkézési kötelezettségvállalást tesz az európai söripar

A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, vagyis az Európai Sörfőzők Szövetsége szeptember 5-én Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt. Ennek értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint a tápérték információkat. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják, a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben.  »

Németországban kiosztották az év utolsó nagy borversenyének díjait

Még soha nem nyert magyar pincészet 16 aranyérmet külföldi nagy borversenyeken egyetlen év alatt.  »

Először rendeznek Sör és Csülök Fesztivált Siófokon

Új őszi gasztrofesztivállal jelentkezik a Balaton-part legnagyobb városa: szeptember 13-15. között rendezik meg az első Sör és Csülök Fesztivált a siófoki Fő téren. A háromnapos rendezvényen fellép az Abrakazabra és Heincz Gábor Biga, a Road és a Pa-dö-dő is, miközben különleges söröket és ételeket kóstolhatnak a résztvevők.  »

Hamarosan jön a Csak a Mentes Őszi Vásár

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb mentes és tudatos rendezvénye a Csak a Mentes Őszi Vásár szeptember 21-22-én a Dürer Rendezvényházban.  »

Jó hír a padthai wokbar kedvelőinek: elindult a házhozszállítás

Hét éve működik Budapesten a padthai wokbar és jelenleg hét étteremmel vannak jelen a fővárosban, most pedig jó hírrel indulhat a szeptember az étteremlánc szerelmesei számára. A vásárlói kéréseket meghallgatva a Wolttal együttműködve mostantól házhoz jön sokak kedvence: elindult a padthai házhozszállítás.  »

Elkezdődött a Borfesztivál

Eger legjobbjaival, Champagne sztárjaival és különleges rántott csirkével indult a Borfesztivál.  »

Házunk szíve - Rövid konyhatörténelem

A mai krómacél, higiénikus, különböző háztartási eszközökkel felszerelt konyhákat látva el sem tudjuk képzelni, hogyan főztek régen. Nem dédanyáink idején, amikor például már...

Stílusos vidéki vendéglátás Rácalmáson

Minden eddiginél különlegesebb helyszínen, a rácalmási Jankovich-kúriában rendezik meg a SVÉT, vagyis a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjainak vasárnapi találkozóját, és most már az is kiderült, melyik étterem mivel készül.  »

Kortárs festmények az új Soltész borokon

Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész egy-egy alkotása került azokra a prémium vörösborokra, amelyekkel az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész borcsaládja lepte meg a borkedvelőket.  »

Szakácstréning a követségi séfeknek

Mit főzzenek a szakácsok Bécsben, Londonban, Párizsban vagy éppen Madridban a magyar nagykövetségre látogató diplomatáknak? A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem bízza a választ a véletlenre. A Magyar Konyha Kiadóval együttműködésben hetedik alkalommal rendeznek szakácstréninget a külképviseleteken dolgozó szakácsok számára.  »

Cipőt a cipőboltból – vagy a bisztróból

Hogy kerül a csizma az asztalra, vagyis cipők és ruhák sora egy vendéglátóhelyre? A nemrégiben nyílt Kalitka Bistro & Shop kínálatában nagyon is jól megférnek egymás mellett az ételek és a dizájner termékek.  »

Ősszel megnyílik az első whisky hotel

A brit főváros hamarosan gazdagabb lesz egy apró, de annál különlegesebb szállodával. Az egyik londoni whisky bár ugyanis annyira sikeresnek bizonyult, hogy most hotelszobákkal is bővítik.  »

20 éven belül több mesterséges húst eszünk, mint igazit

Egy új jelentés azt állítja, hogy 2040-re az emberek zömében már nem állatokból fedezik hússzükségletüket.  »

A régészet segíthet a mai élelmezési problémák megoldásában

A legújabb átfogó jelentés szerint a jelenlegi élelmiszer-termelési módszerek radikális megváltoztatására lenne szükség ahhoz, hogy elkerüljünk egy klímakatasztrófát. A szakértők szerint ideje lenne, hogy visszanyúljunk a gyökerekhez, és tanuljunk őseinktől.  »

Balázs János sztárokat gyűjtött maga mellé

Nem csupán fúziós fogások léteznek, hanem fúziós előadás is – az MVM Zenergia program a budapesti Szent István Bazilika előtt erre mutatott példát. A főszerepben Balázs János zongoraművészt láthattuk, aki szeptemberi lapszámunk Gasztroarca.  »

Óriási vihart kavart egy új sör neve

Egy Texas állambeli sörfőzde azzal keltett közfelháborodást, hogy italának egy nukleáris kísérleti helyszín nevét adta. A Marshall-szigetek kormánytisztviselője is tiltakozik.  »

Segítség, hogy ne pazaroljunk a konyhában

Az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a Nébih Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A vendéglátás, a kereskedelem, az ipar és a civil szektor szereplőinek szóló segédleteket ingyenesen letölthetik az élelmiszer-vállalkozások.  »

Gluténmentes élet 80 milliárdért

A hazai kiskereskedelem értékbeli összforgalmából 4 százalékot hasítottak ki a gluténmentes élelmiszerek 2018. július és 2019. június között, ami közel 80 milliárd forintot jelent. Erőteljesen jön fel többek közt a gluténmentes tortilla és fagyasztott pizza, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.  »

Megjelent Bálint gazda életrajzi kötete

Megszületett az ország Bálint gazdájának egyedülálló életrajzi könyve, melyben száz évének bölcsességével mesél családról, hazaszeretetről, a munka öröméről, mi pedig végre bepillantást nyerhetünk élettörténetének eddig számos, el nem mondott fejezetébe. A könyv bemutatójára szeptember 7-én 10:30-kor, a Pozsonyi Pikniken kerül sor. A beszélgetést követően a szerzőpáros a Helikon Kiadó standján dedikálja először a kötetet.  »

Királynővel ünnepel a százéves KitcheinAid

A 100. születésnapját ünnepli a KitchenAid idén: a jubileumot fejedelmi limitált kollekció koronázza, ez lett a Szív Királynő. Az inspiráció állítólag nem a brit irodalmi klasszikusból ered, mi mégis ebben a szellemben emlékezünk meg róla. Következzen hat, nem képtelen, de figyelemre méltó érdekesség a márkával kapcsolatban.  »

Elhunyt Niszkács Miklós

Életének 73. évében, augusztus 27-én elhunyt Niszkács Miklós újságíró, lapszerkesztő.  »

Különleges boros kóstoló a Dunán

Három régiós bormárka találkozásának lehetnek szemtanúi az érdeklődők a Budapest Hajón, ahol a legvagányabb olaszrizlingek, rajnai rizlingek és a portugieser alapú házasítások mellett közel 20 fiatal borász társaságában búcsúztatjuk a nyarat. Mindezt kétórás sétahajózással a Duna legszebb budapesti szakaszán a Winelovers River Night vol.3. keretében augusztus 29-én.  »

Spatulával a gyermekek éhezése ellen

A gyermekéhezés megszüntetését célzó jótékonysági projektben többek között José Andrés, Guy Fieri és Ina Garten is részt vett.  »

Elkészült a világ „legnagyobb” hot dogja

A 152 centis és 30 kilós finomságot Coney Islanden sütötték.  »

Az egyszerű mindig bonyolult

Azt mondják a St. Andrea Restaurant üzleti ebédkínálatáról, hogy a város egyik legjobbja. Barna Ádám séf és Lizsicsár Miklós étteremvezető, tulajdonos azonban a vacsoránál is kitesz magáért. Annak érdekében, hogy kedvet csináljanak az étterem esti fogásaihoz, a divatfotóst Viszlay Márkot kérték fel, örökítse meg méltóképp a vacsora ikonikus fogásait.  »

Ezekből tényleg körültekintően együnk!

Az ételek testünket tápanyaggal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el – ez szükséges ahhoz, hogy szervezetünk működni tudjon, hogy erősek legyünk testileg-lelkileg. Ám előfordulhat, hogy egy étel elfogyasztása akár bénulást vagy szívritmuszavart is okozhat.  »

Kung-fu tea: hagyomány és látvány összhangja

A teaszervírozás harcművészettel való ötvözése igazi látványosság Kínában.  »

Édes éjszaka a világhírű hotdog-autóban

A hústermékeiről híres Oscar Mayer vállalat hotdogot mintázó autója AirBNB-ként foglalható – az érdeklődés óriási.  »

Ha az ausztrálok pizzáznak: kenguru és emu a feltét

Hol van már az idő, amikor egy pizza feltéteként „csak” fűszeres paradicsomszószt és mozzarellát tudtak elképzelni az emberek.

Töltsük a hosszú hétvégét a Balatonnál!

Fesztiválmaratonnal várja a látogatókat Siófok, de érdemes a Balaton partján a legjobb strandételeket is megkóstolni.  »

Meglepetés: jóval több a szőlő, mint azt hitték

Ausztrália teljes területét érintette az az átfogó projekt, amelynek célja az ország szőlőtermelő vidékeinek feltérképezése volt.  »

Ezeket ne halmozzuk fel a spájzban

Nagy a kísértés, ha végre eljutunk vásárolni: vásároljunk nagy tételben, hogy ezzel időt és pénzt takarítsunk meg. Pedig van, amiből nem érdemes felhalmozni a kamra polcain.  »

Ez után már nem érdemes lágert inni

A Zip’s Brewhouse a tatai Platán étterem séfjével, Pesti Istvánnal készítette el a SéfSör című gasztrosör-sorozatának negyedik tételét, amely olyan komplexre sikerült, hogy ehhez külön érdemes főzni.  »

Így tűnik megint frissnek a tegnapi pizza

Újramelegítve csak a töltött káposzta jó – vagy mégsem? Mi a helyzet mondjuk a pizzával?  »

Ahol nem nézik jó szemmel, ha az utcán eszel

Bárhová is látogatunk, a világ nagyvárosaiban teljesen szokványos, hogy lépten-nyomon falatozó emberekbe botlunk az utcán. De vannak helyek, ahol ennek nem igazán örülnek.  »

Folyékony arany – film készült a tokaji aszúról

A dokumentumfilmjeiről ismert Kossuth-díjas rendező, Almási Tamás ezúttal a tokaji aszúról forgatott Szepsy István, Bacsó András és Alkonyi László főszereplésével.  »

Mi lesz az Év Strandétele?

Idén is megválasztja a zsűri – köztük a Magyar Konyha munkatársa – az év balatoni strandételét. Tíz beach food verseng a címért.  »

A magyar furmintot méltatják a britek

A The Guardian szerint a furmintra nagyon is érdemes odafigyelni.  »

2019-ben is Great Taste csillagokkal jutalmazták a Grapoila olajokat

A világ legismertebb, vakteszten alapuló ételkóstoló versenyén minden évben több ezer élelmiszer méretteti meg magát a világ minden tájáról. Az idén több mint 12000 nevezés érkezett 104 országból. A neves séfekből, gasztrobloggerekből, szakemberekből álló komoly, független szakmai zsűri a márkanév, csomagolás, származási hely ismerete nélkül, csupán az étel ízvilágát, illatát, állagát tesztelve hozza meg döntését. 2019-ben a nevezettek csupán egyharmada részesült díjban, és kapta meg az egy, két vagy három Great Taste csillagot.  »

Már a kávé látványa is energiával tölt fel

Egy új tanulmány szerint elég, ha a koffeines italnak csak a képét nézegetjük – egy ideig legalábbis.  »

„Húsrépát” kínálnak fricskaként

A növényi alapú étkezés, és a húshelyettesítő élelmiszerek egyre nagyobb térnyerése kapcsán csak idő kérdése volt, mikor jön a fricska az ellenoldalról.

SVÉT 11.0 egy nemesi kúria kertjében!

Több kiváló étterem összefogásával 2012-ben jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 17 vidéki étterem a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás mellett, most minden eddiginél különlegesebb helyszínen várja a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson, a SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.  »

Elindult Ramsay utazós műsora

A hatrészes első évadot a National Geographic csatornája sugározza július 21-től.  »

Európai uniós oltalmat kapott a rögös túró

A rögös túró hagyományos különleges termék védettséget kapott az Európai Bizottságtól - közölte a bejegyzésre vonatkozó kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.  »

Kerti sütés, így dolgoznak a profik

Imádjuk a szabadtéri sütögetést, de néha úgy tűnik a kerti grillel meg a bográccsal csak a futottak még kategóriában indulhatunk. Indiában szintet emeltek: ha nem is utánozzuk őket, megnézni érdemes.  »

Ízrobbanás Somlón: új séf a Kreinbacher Birtokon

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja – egy letisztult, az ízekre és arányokra építő, látványban is átgondolt menü született meg.  »

Tekerj és egyél kukoricás palacsintát!

Megszületett Magyarország első bike food étele, mert már ilyen is van. Sőt, a példa ragadós, a receptet bárki letöltheti és étlapra tűzheti szerte az országban.  »

Tüü Péter a Laurel Budapestben folytatja

A Magyar Sommelier Bajnok címet idén másodjára is elnyerő Tüü Péter az ország legújabb fine dining éttermében, a Laurel Budapestben folytatja pályafutását.  »

Erősebb lesz a Cinzano

2019-ben megváltozik a legenda: július végétől új külsővel jelennek meg a 260 éves szakértelemre visszatekintő Cinzano vermutok, azaz ürmösborok. Míg alkoholtartalmuk enyhén nő, ízük és karakterük nem változik, csomagolásuk alapján viszont – a kupakoknak és a színkódoknak köszönhetően – könnyebben felismerhetők lesznek.  »

Hordóban érlelt örökségünk

A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe, valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben van, hiszen a brandy fogyasztás napjainkban már nem csak az idősebb korosztály kiváltsága.  »

2700 embert keres a Nébih

Mintegy 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felmérésre most további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várja a hatóság. A kutatás célja, hogy képet kapjunk arról, a magyar emberek jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezek az adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.  »

A vakációt idézik a vulkanikus szigetek borai

A különleges, sós-ásványos karakterrel, és mély aromákkal rendelkező, egyedi borok a nyár ízét hozzák el nekünk.  »

Ezek a repülőgép legmocskosabb részei

Azt nyilván mindenki gyanította, hogy az utasszállító repülők nem versenyezhetnek otthonunk tisztaságával, mégis elég kiábrándító a kutatás eredménye.  »

A Google újítása az étterembe járókat segíti

A nap viszontagságai után az egyik legkellemesebb dolog betérni egy étterembe, és egy baráti vacsorával lazítani. De még ilyenkor is akadhat stresszhelyzet: mit rendeljünk, vagy hogyan dobjuk szét gyorsan és igazságosan a számlát. Ezekre a gyakori aggodalmakra fejlesztette ki új eszközeit a Google Lens.  »

Keksz a klímaválság közepette is lesz

Mini kiállítás nyílt az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, ahol elmúlt évtizedeink kedvenc kekszeiből kaphatunk „ízelítőt”.  »

Jó whiskyhez jó hordó kell

Először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete: Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt.  »

Megújult a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál

Július 26-án kezdődik és egészen augusztus 4-éig tart a siófoki Bor- és Fröccsfesztivál, amelyet idén újra a Hajóállomáson rendeznek meg. Minden eddiginél nagyobb borválasztékkal és a nyári fröccsözésekhez illő koncertekkel várják a látogatókat.  »

Közösségi életet szerveznek a bor köré Budaörsön

Egészség, jazz, tánc és triatlon is kapcsolódhat a bor tematikájához a Borháló új üzletében. Az egyetemistákat „beavató kóstolókra” hívják.  »

Melyik lesz idén a legjobb hazai street food?

Tavaly a Dob utcai Cupákos nyert, ők képviselték Magyarországot az európai megmérettetésen. Idén július 30-ig lehet nevezni.  »

A vakációt idézik a vulkanikus szigetek borai

A különleges, sós-ásványos karakterrel, és mély aromákkal rendelkező, egyedi borok a nyár ízét hozzák el nekünk.  »

Mi lehet a kiút a krumpliválságból?

Fel kell készülni a klímaváltozás hatásaira: tizennégy európai országgal együttműködve keressük a megoldást.  »

Magától a napfényre sétál a robotkaspó

Az új találmány egyszerűen odébbáll, ha túl sokat volt árnyékban, sőt, toporzékolni kezd, ha a bele ültetett növény nem kap elég vizet.

Lil Nas X, a rapper duettezni hívta Gordon Ramsay-t

Egy Lil Nas X nevű rapper Panini című dalának remix változatához szeretné megnyerni a szabadszájú brit séfet, Ramsay-t – de vajon mit szól ehhez Guy Fieri?

Jöhetnek a teabombák

Már kaphatóak az azonnal feloldódó, környezetbarát teák.  »

Sok kicsi sokra megy: tippek pazarlás ellen

Ha az élelmiszerpazarlás a téma, valójában mindenkinek van tennivalója. Akár impulzusvásárlóként térünk be a sarki boltba, akár igyekszünk odafigyelni, mit és hogyan vásárolunk, a jelenlegi, szomorú helyzeten még sokat javíthatunk.  »

Így készül a retró balatoni hamburger, tisztességesen

Megvan a tuti recept, amellyel felidézhetjük a 80-as évek balatoni ízvilágát, és visszahozhatjuk a semmihez sem fogható hamburger ízét. A tihanyi retróburger receptjét a Zing tulajdonosa, Susánszky Ádám alkotta újra és árulta el.  »

Díjnyertes magyar kajszibarack pálinka

Kettős ünnepet ült a Marton és Lányai pálinkafőzde: magyar kajszibarackból készült pálinkájuk kiérdemelte az idén első alkalommal átadott „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet, az alapító, Márton János pálinkafőző-mester pedig Pálinka Életműdíjban részesült.  »

Terasz, természet, grillételek

A Hegyvidék kedvelt helyszíne a Gesztenyés-kertben található Larus étterem. A kényelmes terasz, a természet közelsége és a különleges minőségű ételek jelentik a fő vonzerőt. Nyáron...

Mi lesz az év balatoni strandétele?

Idén is keresik azt az ételt, amely új lendületet adhat a balatoni strandgasztronómiának.  »

Magyar arany a pezsgők világbajnokságán

18 ország pezsgőit, köztük hazai tételeket is díjaztak a legrangosabb nemzetközi pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2015 Magnum aranyérmet, három további magnum palackban érlelt pezsgőjük ezüstöt kapott. Kiemelkedően szerepelt a Carassia - Kárászteleki Pezsgőpincészet is, egy arannyal és két ezüsttel zárták az idei versenyt.  »

Már a férfiakban sem bízhatunk

Egy új tanulmány szerint az élelmiszeriparnak is szakítania kellene a hirdetéseikben megjelenő, elavult férfikép-sztereotípiákkal.  »

Biodinamikus űrbázis Szentbékállán

Ha valakiben van elég kurázsi, veszi a bátorságot és eltávolodik a Balaton északi partjának 5 kilométeres közvetlen vonzás körzetétől, könnyen érhetik még kellemes meglepetések. Megéri hátra hagyni a vízpartot és rácsodálkozni a gádoros parasztházak, árnyékot adó diófák, hosszú udvarok és kőből rakott pajták jellegzetes Balaton felvidéki hangulatára.  »

Csúcsragadozót bontanak a Lupán

Kifiléznek és elkészítenek egy kardhalat, amelyet helyben meg is lehet kóstolni.  »

Nagy hőségben jól jön a biciklisek söre

Ismét itt a hőség: 30 fok fölött bizony szorgalmasan kell pótolni a forróságban elvesztett folyadékot. Ásványvíz, vagy inkább egy limonádé, másoknak szívesebben egy sör, sőt vannak, akik ezeket összekeverve isszák. A limonádéval vegyített sör lassan 100 éves találmány. De miért hívják radlernek, vagyis németül kerékpárosnak?  »

Drágán keltek el a bálnavadászatból származó húsok Japánban

Igen magas áron keltek el a harminc év után felújult kereskedelmi célú bálnavadászatból származó első húsok egy árverésen Japánban.  »

Újratölthető kávéspohár, ezt kerestük

Nem csupán a vizes palackjainkat tölthetjük újra, hanem a kávéspoharunkat is, ráadásul az egész világon. És nem csak a műanyagmentes júliusban.  »

A britek is lazíthatnak Rachel és Ross kanapéján

A Jóbarátok című kultikus tévésorozat szereplőinek New York-i törzshelyét pontosan lemásoló vendéglátóhelyen az ételek és italok mellett filmes relikviák is megvásárolhatóak lesznek.  »

Hőség - Dietetikus: 8-10-szer javallott inni egy nap

Naponta 8-10-szer javallott inni, kisebb mennyiségeket - mondta Antal Emese, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.  »

Nigella nyitotta meg a rákbetegeknek indított főzőiskolát

A híres angol tévés szakács és gasztroíró, Nigella Lawson június elején nyitotta meg hazája első főzőiskoláját, amelyet rákbetegek speciális igényeire terveztek.  »

Narancsbor – haladóknak

Narancsbor – narancs vagy bor? Esetleg narancsszínű bor. Semmi köze a narancshoz, ezt már elöljáróban is leszögezhetjük. Ezzel szemben szőlőből készül, a lehető legtermészetesebb...

Nyitott porták éjszakája a Zala völgyében

Sokszínű programokkal debütál a Nyitott porták éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat július 20-án a Zala folyó völgyében: Zalacsánytól Kisgörbőig 12 portán várják különleges programokkal és a gazdaságok legfinomabb házi termékeivel a látogatókat.  »

Szódabikarbóna helyett mosószódát árultak egy XIII. kerületben

Szódabikarbóna helyett tévedésből mosószódát árultak a XIII. kerület, Katona József utcában található, zömmel csomagolásmentes Ligeti Boltban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden.  »

Környezettudatos söröző nyílik Kiskunfélegyházán

Kapunk egy jó sört és a környezetnek sem csapunk oda: a vasútállomásától mindössze hetven méterre Kiskunfélegyháza első zöld sörözője, az Ágyú – a főutcán kiállított világháborús fegyverekre nyíló Öreglaktanyában kialakított kézműves söröző és képzőművészeti galéria egyedülálló módon ötvözi a gasztronómiát a művészettel, a környezettudatosságot a szórakozással, valamint a modern designt az antik tárgyak újraértelmezésével.  »

Sosem volt még a fokhagyma ennyire megosztó

A legújabb fokhagyma pucolási trükk eléggé megosztotta az internetezőket.  »

Napi 12 tonna mozzarella jön Komáromból

Naponta 12 tonna mozzarella gyártására képes üzemet épít a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. Bartusekpusztán.  »

Magyar kisüzemi sör nyerte a közép-európai versenyt

Egy hazai főzde, az Elixbeer terméke három aranyérmet is elhozott júniusban a CEBA-n (Central European Beer Awards). A versenyen 7 ország 210 söre vetélkedett, összesen 13 kategóriában. Ezek közül a pIPA nemcsak saját mezőnyében bizonyult a legjobbnak, de Champion díjat is nyert, illetve a kategóriagyőztesek közül is ezt találták a legjobbnak, így a verseny Média-díját is elhozta.  »

A Tornai Pincészet felért a csúcsra

A világ 150 legjobb bora között végzett az International Wine Challenge-en a Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje, így elnyerte a legjobbaknak járó Trófea-díjat.  »

Az Onyx szakácsa megtáltosodott

A versenysorozat második fordulóján nyársas fogásokat, illetve a velővel vagy haltejjel töltött tésztákat kellett készíteniük a versenyzőknek. Közülük Akács Istvánnak különösen magas szinten sikerültek a tányérjai.  »

Nem csak a nagy vörösökről szól a vidék

Pécsen a Pannon Borrégió Top25 kóstolófesztiválján kiderült, hogy itt sem minden a villányi és a szekszárdi testes vörösökről szól, emellett két új helyre is betértünk: az előkelő Donautica Hotelben igazi ínyencfogást kóstoltunk, míg a Kóstoldában a cigány házias konyhával ismerkedtünk.  »

Luxus kézelőgombokat készített a TicTac

A mentolos, apró cukorkákat gyártó cég exkluzív termékét valaki meg is nyerheti.  »

Sörösdoboz vagy játékkontroller? Mindkettő!

Gamerek, figyelem! Hiánypótló kütyü született: egy sör, ami kontroller is egyben.  »

ChardonnÉJ a Kárpát-medence boraival

A Kárpát-medence tételeit kóstolhatták az érdeklődők az ötödik ChardonnÉJ rendezvényen, ahol húsz boros kiállítót látott vendégül az Etyeki Kúria.  »

Grúziában 8000 éves múltja van a bornak

A világ legősibb borrégiójára bukkanhattak a régészek Grúziában. A leletek tanúsága szerint a térségben már időszámításunk előtt 6000-ben is készítettek bort, ennél pedig még sosem találtak régebbi bizonyítékot.  »

Ősbúzából süt Pék Józsi

Alakor, tönköly, tönke – Vajda József pék is beleállt az ősgabonák népszerűsítésébe. A tájfajta ősgabonák még kiaknázatlan lehetőségeket rejtenek.  »

Harc a csendesebb éttermekért

Néhány vendéglátóhelyen a háttérzaj egy fűnyíró, vagy egy motorkerékpár hangjával vetekszik – ez pedig elég ahhoz, hogy a betérők kedvét szegje.  »

Történelmi helyen nyitott meg a Szabadság Bisztró

Ady Endre kedvenc grand caféja, az 1902-ben nyílt Szabadság Kávéház a mai kor követelményeihez igazítva Szabadság Bisztró néven nyitott újra.  »

Dubaj és az emirátusi konyha

Indiai, libanoni, török, perzsa és európai konyha. A Dubaji Food Festival nemzetközi jellegéhez nem fér kétség. Az Arab-félsziget leggazdagabb országában két hétig minden a gasztronómiáról szólt, a tengerparton nemzeti konyhák standjai, az éttermekben külön menüsorok, az utcán gasztroprogramok várták a látogatókat – természetesen a világ legjobb séfjeinek tálalásában. Mi mégis az autentikus, az emirátusi konyha nyomába eredtünk.  »

A gasztronómiának a szótárban is helye van

A Merriam-Webster szótár idén új szócikkekkel, köztük több gasztronómiai témájúval is bővül.  »

Titkos partiszervezőt keres a királynő

II. Erzsébet újabb állást kínál: hivatala nem is olyan rég még a közösségi média felületek menedzselésére keresett embert, most pedig a palota szupertitkos partiszervezőjét kutatják nagy erőkkel.  »

Kirúgták a menzáról, mert volt szíve

A középiskolai konyhán dolgozó nőt azért bocsátották el, mert egy olyan diáknak is adott ebédet, aki nem tudta azt kifizetni.  »

Star Trek: Picard kapitány borásznak állt

A The new generation-filmek ikonikus kapitánya a sok kaland és rejtély után úgy tűnik, végre nyugalmat talált a szőlőhegyen.

Mi legyen a megmaradt tojásfehérjével?

Sok recepthez csak a tojás sárgájára van szükségünk, így a megmaradt fehérje általában habcsókként végzi. Pedig a tojásfehérjéből sok más finomság is készülhet kezdve a legkülönfélébb haboktól a légies sörbeteken át egészen a koktélokig.  »

Londonban is bemutatkozott a magyar Opera Gin

A világ egyik legnagyobb ginfesztiválján mutatkozott be a napokban Magyarország első kézműves ginje, az Opera Gin Budapest. A londoni Junipalooza szervezői nagy gonddal válogatják meg, hogy ki állíthat ki standdal, így már az is megtiszteltetés, hogy néhány hónappal a hazai debütálás után befogadást nyert az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke. A fesztiválon kapott pozitív szakmai és fogyasztói visszajelzések pedig megerősítették a csapatot abban, hogy nemzetközi szinten is van keresnivalója a kelet-európai régióban úttörőnek számító vállalkozásuknak.  »

Jó sört akarunk főzni, kézműves allűrök nélkül

Az első minimalista kisüzemi sörmárkaként definiálja magát a székesfehérvári Hübris, amely az elmúlt hónapokban jelent meg a hazai piacon. Jelszavuk: „kézműves sör, mínusz kézműves”.  »

#Gasztrohashtag: ezek a legnépszerűbbek

Nemzetközi babérokra törő gasztrobloggerek sokat tudnának mesélni arról, mennyire fontosak manapság az adott témára szabható, kereshető hashtagek a tartalmak közzétételekor.  »

Izgalmas gasztroest a Lupán

Vízparti gasztronómia kalandtúrára hívja a vendégeket június 13-án, csütörtökön Budapest „tengerpartja” – ekkor mutatják be a Lupa beach food kínálatát.  »

333 jó hely a Balatonnál

Eltelt egy év, és szinte hihetetlen, de ismét átalakult a Balaton gasztronómiája. Új helyek nyíltak, új színek jelentek meg, mi pedig követtük ezt a változást: a Magyar Konyha június 26...

Az ínyencségekről szól idén a Piac Éjszakája

A felsőkategóriás éttermek hozzávalóit mutatja be idén a Piac Éjszakája, ahol többek között piros banánt és fekete fokhagymát is kóstolhatnak a résztvevők.  »

Sörtanfolyam indul Budapesten

A világ legfontosabb sörfajtái mellett az ital történetével, az alapanyagok széles körű bemutatásával, a sör gasztronómiai szerepével, a legjobb magyar és külföldi sörfőzdék főzeteinek kóstolásával és hozzájuk párosított ételekkel indítanak sörtanfolyam-sorozatot Budapest belvárosában.  »

165 éves a Dreher Sörgyárak

A Dreher Sörgyár története szorosan összefonódott a magyar történelemmel. A XIX. század végén és a XX. század elején megélt robbanásszerű gyarapodást az I. Világháború és az azt követő korszakok kihívásai váltották a cég életében. Az 1854-ben alapított gyár egyike Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő vállalkozásainak. A 165. évfordulóra limitált kiadású csomagolást kap a Dreher Gold, s történelmi plakátjai újraértelmezésére hívja fogyasztóit a márka. Az alapító pedig Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet kap és a gyár mellett utat neveznek el róla.  »

Debrecziner Gourmet Fesztivál – három nap a Nagyerdőben

Több mint huszonöt kiállító, köztük éttermek, cukrászdák, kistermelők kínálata kóstolható varázslatos környezetben a 4. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 14. és 16. között rendeznek meg a debreceni Nagyerdőben, a Békás-tó partján  »

GMO: veled vagy nélküled?

Első alkalommal szervezett GMO-val, azaz genetikailag módosított organizmusokkal foglalkozó konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium június 7-én, Budapesten. Céljuk egy szakmai párbeszéd megindítása volt az agrárium széles körében alkalmazható génmódosítási technológia élelmiszeripari, szabályozási és gazdasági hátteréről, illetve a genetikailag módosított szervezetektől mentes termékek piaci lehetőségeiről.  »

Elhunyt Benke Laci bácsi

Elhunyt Benke László, azaz Laci bácsi tévés szakács.  »

Elkapkodták a kajaszagú légfrissítőket

Évekkel ezelőtt még csak egy ártatlan áprilisi tréfának indult, de végül megvalósult a tacós toalett illatosító.  »

Damniczki fagyija visszatért a belvárosba

A 2019-es nyári szezonra Damniczki Balázs fagylaltjai megérkeztek Budapest belvárosának szívébe, a Gelateria Pichlerbe, ahol mostantól huszonnégy féle íz közül választhatnak a vendégek.  »

Gyönyörű kacsamáj a kétcsillagos Onyxból

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot, kacsamájat és Tokaji aszú esszenciát ad a top séfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.  »

Kulináris díjat kapott a háborús menekült

Helene Ant, az USA nyugati partvidékének ikonikus gasztroalakját a Smithsonian tüntette ki. A séf büszke vietnámi hagyományaira, és a feltörekvő szakácsokat is arra ösztönzi, hogy konyhaművészetükkel örökségüket, saját személyes történetüket mondják el az embereknek.  »

Miről ismerjük fel a legjobb egri borokat?

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek.  »

Magyar sörök a Horizonton

A Horizont, mint sörfőzde és mint márka is új korszakba lép: arculatában és választékában is megújul.  »

Olasz gesztusok Budapest szívében

Az olasz konyha alapvető eleme a tészta, nincsen igazi étkezés nélküle. Innen ered az étterem neve is, „Una pasta” (Na’ Pasta), azaz „egy tésztát szeretnék”.  »

220 éves sörreceptet támasztottak fel a szerzetesek

A grimbergeni apátság norbertinus szerzetesei az évszázados könyvekben bukkantak rá a régóta keresett, elveszett módszerre.  »

Matador Etyeken: steakek és borok párosítva

Az egykori Cinnamon étterem kívül-belül teljesen megújult Etyeken, mostantól egész éves nyitvatartással Matador néven várja a vendégeket.  »

Víz, kovász, Liszt

Mostanában sorra nyílnak az elegáns éttermek Budapesten, még szerencse, hogy más-más koncepcióval és nem csak a külföldi turistákat szeretnék becsábítani. A Hercegprímás utcában a díjnyertes Aria hotel földszintjén és teraszán megnyílt Liszt étteremben az ételek a zenéhez kapcsolódnak, Prelude, Symphony és Concerto név alatt.  »

Osztrigával kezelik a depressziót

Egy amerikai pszichiáter professzor elég rendhagyó módon kezeli szorongással és depresszióval küzdő betegeit: a hagyományos, széleskörűen alkalmazott gyógyszerek helyett egészen mást ír fel a betegeknek.  »

Íme a világ első alkoholmentes párlata

Az italfogyasztási szokások globális paradigmaváltását kihasználva megszületett Seedlip különös gonddal készült, és csodálatos csomagolást kapott.  »

Egy gyümölcs miatt kellett evakuálni a könyvtárat

Egy ausztrál egyetem könyvtárából pánikszerűen menekültek a gázszivárgástól tartó emberek – pedig csak egy gyümölcsöt hagyott ott valaki.  »

Ahol a kávé és a sport összeér

Egy izraeli cég vegán forró italport dobott piacra, amelyet hűvösebb napokra, sportolás után ajánl.  »

Jennifer Aniston egészségtippjei

Az 50 éves hollywoodi sztár remek formában van, de sokat is tesz érte.  »

Biztos, hogy jól ismeri a fűszernövényeket?

Felmérések szerint a mai gyerekeknek fogalmuk sincs a zöldfűszerekről. De vajon mi, felnőttek jobban teljesítünk?  »

Hurrá, műanyagmentes lesz Belvárosi Sörfesztivál

Teljesen száműzi a környezetszennyező, eldobható műanyagpoharakat a Belvárosi Sörfesztivál. Magyarország legnagyobb sörfesztiválja ezzel több mint 150 ezer egyszer használatos poharat spórol meg!  »

Negyedszer is itt a Balaton bora

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet. Az évjáratpremier előtt került sor a HegyBor bírálatra is, így azt is megtudhattuk, hogy ki palackozhatja le 2018-ból a HegyBorát.  »

Az élet forrása - Magbörze

Ha nincs vetőmag, akkor nincs semmi: nincs zöldség, gyümölcs, gabona, nincs élelem. Ez persze nyilvánvalónak tűnik, mégsem gondolunk a magfogás, megőrzés és felszaporítás ősi...

A nyelvünkkel is szagolunk

A tudósok rájöttek, hogy a nyelven található ízlelő sejtekben is jelen vannak az illatok észleléséért felelős szagló receptorok.  »

Csődbe jutott Jamie Oliver étteremlánca

Csődbe jutott Jamie Oliver étterembirodalma – hogy a helyzetet a legkisebb fájdalommal rendezhessék, a KPMG csődgondnokot jelölt ki a 23 nagy-britanniai Jamie's Italian, valamint a cégcsoporthoz tartozó Fifiteen és a Barbecoa éttermek vezetésére.  »

Luxusburgerrel készültek Japán új korszakára

Az uralkodóváltás előtt tisztelegtek az óriási, wagyu marhából készült, 900 dolláros hamburgerrel.  »

Szigorú volt, mert szerette Tokajt

Szigor és a szeretetteljes következetesség – ez jellemezte Takács András munkáját. Szellemisége és borvidéki tevékenysége olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért.  »

Louis Vuitton egy konyakbárt rejtő bőröndöt tervezett

A különleges bőrönd négy nagy palack Hennessy Paradis Impérialt, illetve a szervírozáshoz szükséges eszközöket rejti – mindezt nagyjából 77,5 millió forintért.  »

Színt vált a palack, ha lehűlt a pezsgő

Egy francia pezsgőmárka olyan palackba álmodta 2008-as évjáratát, amelyik a megfelelő hőmérsékletre hűlve szimpla hófehérből átváltozik valami teljesen mássá és rendhagyóvá.  »

Sokszínű rosék és újdonságok a Gourmet-n

Frissesség, könnyedség, összetett aromák – a pezsgőkben és champagne-okban minden megvan, ami új szintre emelheti a gasztroélményeket, ezért a Kreinbacher idén is pazar választékkal készült a Gourmet Fesztiválra. A tavasz és az open air hangulat jegyében 5-féle roséval hoznak példákat, milyen árnyalatai és mélységei vannak ennek a stílusnak. Most először fesztiválozik a Deutz és több új tételt is poharaznak neves házaktól, egyenesen Champagne-ból.  »

Palóc finomságok a 100 Szikrán

A 100 Szikra egy izgalmas fesztivál Nógrád csücskében, a szlovák határ mellett, Ipolytarnócon. Az elfeledett, de mégis csodás régió remek programmal vár minket június 7-9. között – az ételek mellett remek italok, finom péksütemények, első osztályú kávé és laza motoros hangulat vár mindenkire.  »

Csütörtökön indul a Gourmet Fesztivál

Aki legjobban az Anyukám mondta focacciájára vágyik, az vasárnap látogasson ki a Millenárisra, de a többi napon is számtalan program és finomság várja az érdeklődőket.  »

Robot keresheti az eltemetett pezsgőritkaságokat

A Pol Roger legújabb mentési terve szerint a 130 éve beomlott pincét egy speciális, megerősített alagúton keresztül közelítené meg a robot.  »

Miért drágábbak az éttermi borok?

A borárak sokszor abban a pillanatban megduplázódnak, ahogy belépünk egy étterem ajtaján. De mit tehetünk?  »

Ha tiszta a mosdó, többet költünk ételre

Egy friss kutatás eredménye alapján az éttermekbe látogatók többet költenek egy olyan vendéglátóhelyen, ahol igényesek a mellékhelyiségek.  »

Átmeneti tűzszünet kötöttek a sörgyártók

A sörpiac szereplői különböző fórumokon jogi és kereskedelmi háborút vívnak egymással, de csütörtökön összegyűltek a hagyományos szimbolikus szezonnyitó sörcsapolásuk – össznépi sörözős ölelkezésbe nem alakult így sem a szezonnyitó, de a kicsik és a nagyok együtt indították az évadot, és megtudtuk, hogy várhatóan folytatódik idén a prémiumsörök előretörése.  »

Piknik a kompon

Aki péntek délben a szántódi révnél járt, egy buli kellős közepén találta magát. A Balatoni Kör tagjai és vendégeik elfoglaltak egy kompot, nyolc étterem mozgókonyhát állított fel, szállt a füst, szólt a zene és folyt a pezsgő és a bor.  »

Hogyan segítette a Lego a műhús fejlesztését?

Az évtizedek óta töretlenül népszerű építőjáték a laboratóriumi keretek között létrehozott húsok szerkezeti kialakításánál nyújtott komoly segítséget.  »

Milyen lesz idén Magyarország tortája?

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.  »

Vegán bor? Vicc vagy komoly?

A mai kor kihívásainak megfelelően a padthai wokbarokban sokféle mentes és vegán fogás összeállítható: a kínálat most vegán borral bővül. De mi az a vegán bor?  »

Nagyon funky lesz a Gere

A stílus egyik legvidámabb irányzatával, a funkyval várja idén nyáron a látogatókat a Gere Jazz. A villányi Gere Attila Pincészetnél június 14-15-én a koncertek mellett természetesen a bor és a gasztronómia játssza a főszerepet.  »

Legendák vacsorája a 125 éves Gundelben

Méltóképpen ünnepel a 125 éves Gundel. A jubileumi év alkalmából egyetlen estére visszatér az étterem korábbi (1992-2006 között) legendás séfje, Kalla Kálmán, hogy közösen főzzön...

Kávéházak Éjszakája: irodalom, zene, kávé

A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes asztalt foglalnia annak, aki május 17-én, pénteken szeretne részt venni a Kávéházak Éjszakája közel száz programjának egyikén.  »

Mire ügyeljünk, ha gombát készítünk?

A gomba csodálatos, sokoldalú és ízes alapanyag, azonban ahhoz, hogy a belőle készített étel valóban tündökölhessen, szükséges némi tapasztalat.  »

Világhírű lett a magyar hamburger

Újabb nagy eredmény a múltkori magyar siker után, melyben a Big 7 Islands utazási magazin beválogatott két magyarországi helyet is a TOP 50 európai burgerező közé. Most itt a világsiker!  »

Húsgalamb, paprika, sonka és salátakeverék is Aranyszalagot kapott

Négy termelőnek adták át a minőség tanúsító védjegyet az ünnepélyes gálán május 5-én, ahol Magyarország neves séfjei főztek a régi és új Aranyszalagos termékekből.  »

Megússza pármilliós bírsággal a baranyai horrorvágóhíd

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzésekor. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését. Ezen túlmenően, a feltárt nyomon követési hiányosságokra, illetve lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejükre való tekintettel 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.  »

Ha nem megy a nyelés, még nem kell éhezni!

A nyelési nehézséggel, azaz a diszfágiával nem könnyű együtt élni, hiszen a beteg számára minden falat egy-egy leküzdendő akadályt jelent. A rendellenességgel élők sok esetben egyhangú, és a hétköznapi ízekhez képest általában unalmasabb ételek fogyasztására kényszerülnek, de már létezik olyan termékcsalád, amellyel rájuk is gondolnak.  »

Robotprofil reklámozza az éttermeket

A teljesen automata Instagram-oldalt egy élelmes mérnök hozta létre azzal a céllal, hogy a profilban posztolt ételfotókért cserébe ingyen ehessen a reklámozott vendéglátóhelyeken.  »

Unicum: kívül új, de belül a régi

A Zwack-család számára mindig fontosak voltak a hagyományok – ezek a családi értékek generációról generációra öröklődőtek. Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum és Unicum Szilva csomagolása a múltból építkezve újult meg, de 21. századi formában.  »

Fehér bor, vörös szőlőből, éjfekete palackban

Ritka és különleges borral állt elő egy spanyol bormárka.  »

Gourmet Fesztivál: sör, paprika, sercli

Nem a hagyományos paprikás ételeket kell elképzelni a IX. Gourmet Fesztiválon, amelynek egyik idei témája a paprika – illetve de, azt is. Fine dining és rotyogó bográcsok május 16. és 19. között a Millenárison.  »

Ropogós malac és libamájnyalóka Czifray mesterkurzuson

A versenykurzuson elsősorban az a lényeg, hogy az ifjú szakácsok maguktól és a versenytársaktól tanuljanak, de azért a pontok is számítanak: most Csillag Richárdot (Kistücsök) Palotai Csaba (Kobuta) előzte az első helyen.  »

Palágyi Eszter zsűrizik a S.Pellegrino Young Chef versenyen

A S.Pellegrino Young Chef nemzetközi séfverseny következő állomásaként a szervezők bejelentették a nemzetközi gasztronómia ikonjaiból álló zsűrit, amely a fiatal szakácsok erőfeszítéseit értékeli a regionális döntőben.  »

Mi legyen az idei spárgából?

Újra itt a spárgaszezon: az apró dárdák már kíváncsian kandikálnak ki a termőföldből, úgyhogy ideje elgondolkodni azon, hogy idén mit is készítsünk ebből a tavaszi finomságból.  »

Végre megnyitott a Békásmegyeri piac

„Hála Istennek, már úgy vártuk a megnyitót, mint a Messiást!” - ezzel minden bizonnyal nem Varga Mihály vagy Tarlós István ünnepi beszédére gondolt a mellettem álló kofa, hanem arra, hogy sok-sok időpont tologatás után, végre megnyitott a Békásmegyeri piac. A késés elszenvedői az árusok, na meg a vásárlók voltak.  »

Régebbi számok vására

Nem teljes a Magyar Konyha-kollekciója? Hiányzik néhány szám? Most itt az alkalom, hogy pótolja, régebbi számaink 300 Ft/db áron megvásárolhatók.

A nagy banán teszt: 14 terméket teszteltek

Az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, a banán komplex vizsgálatát végezték el a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 14, köztük 3 bio, gyümölcsöt ellenőriztek, amelyeknél penész, valamint növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek, de megmérték kalcium, kálium és összes cukor tartalmukat is.  »

Új csúcsétterem a régi Vízházban

A Vízházban, vagy ha úgy ismerősebb, a Várkert bazárral szemben álló egykori kaszinó épületében egy alapos felújítás után tavaly nyílt meg az Ybl Budai Kreatív Ház, mely a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában áll, és egymilliárd forintból újították fel.  »

Csokivész: 2050-re végleg eltűnhetnek a kakaócserjék

A tudósok szinte biztosra veszik, hogy a globális felmelegedés miatt az előttünk álló három évtizedben a világ kedvenc csemegéjét adó kakaócserjék lassan eltűnnek majd a föld...

Helló emberek – Hello Food!

Egyre tudatosabban vásárolunk, nem veszünk és eszünk meg akármit, ám sok a bizonytalanság is az emberek fejében. Mindez lépéskényszerbe hozta a hazai élemiszergyártókat: nevet váltanak, párbeszédet kezdeményeznek.  »

Oprah nem hajlandó fizetni az avokádóért

A világ egyik leggazdagabb asszonyának saját farmja van, és nem hajlandó fizetni a drága finomságért.  »

Háromszor több pénz az ökogazdálkodásra

Húsvét előtt igazi örömhír érte a magyar mezőgazdaságot. Megháromszorozódik az ökológiai gazdálkodásra elnyerhető pénzösszeg, és ez mindenkinek jó: nekünk, a gazdáknak és a természetnek is.  »

Svájc: a kávé nem létszükséglet

A svájci kormány indítványozza, hogy az ország hagyjon fel az évtizedeken át biztonsági tartalékként raktározott nyers kávébab készletezésével.  »

Disznóhere és a zen hangulat

Egy apró thai asszony ül a fűben, a kert közepén, és főz. Mögötte hétágra süt a nap, vagy épp szakad az eső, ő pedig rendíthetetlen harmóniában, pillanatok alatt dolgozza fel a...

Hidrogéles szenzor figyeli gyomrunk egészségét

Az egyik legnevesebb elitegyetem mérnökei kifejlesztettek egy lenyelhető, gyomorban megduzzadó zselés pirulát, amely képes hosszú távon is a gyomor nem túl barátságos közegében maradni, és ott vizsgálódni.  »

Füstölt chilis sör a húsvéti bárányhoz

A Szent András Sörfőzde tavaszköszöntő sörei minden évben más recept alapján készülnek. Idén nem csak a húsvéti ünnepeket nyitják meg a békésszentandrásiak, de a barbecue-szezont is. A limitált kiadású sorozat 2019-ben egy tradicionális red ale és mellé egy füstölt chilis red ale, melybe a békés megyei Kígyóscsili aranyérmes chipotle szósza került.  »

Gyenge báránykákat tárkonnyal

A sonka mellett a bárány játszik döntő szerepet a húsvéti asztalon. Ő szolgáltatja vasárnap a bibliai hagyományokon alapuló ünnepi pecsenyét. Méghozzá minden formában!

Indul az ország legnagyobb sörös bulija

A 2018-as első felvonás után 2019-ben is megrendezik a BPBW-t, azaz a Budapest Beer Week nemzetközi sörfesztivált. Május 20. és 26. között nem csak a főváros kraft sörbárjai készülnek tematikus eseményekkel (csapfoglalások, meet the brewer-jellegű programok), hanem két napon át 25 ország 60 kisüzemi sörfőzdéjének legjobb tételeit lehet majd végigkóstolni, amiket maguk a sörfőzők csapolnak a résztvevőknek.  »

Boroshordóból készül az egyedi bicikli

A kézműves italok népszerűségének ugrásszerű növekedésével együtt az elmúlt években nőtt az érdeklődés az alkohol tárolására szolgáló hordók kreatív újrahasznosítása iránt is.  »

Kihajózik a Balatoni KÖR

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik: a rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.  »

Egyre több drága édességet eszünk

Az elmúlt évben a 2-3 százalékos növekedési várakozásokkal szemben 10%-kal nőtt az eladott húsvéti szezonális édességek értéke. Az édességgyártók idén további forgalomnövekedést várnak az édességek értékét tekintve, miközben az eladott édességek mennyisége változatlan lehet, mert egyre inkább minőségi, vagy prémium terméket választanak a fogyasztók - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.  »

Paskó atya szakácskönyve gyerekeknek

Húsvét után mutatják be Szabadkán Paskó Csaba plébános legújabb szakácskönyvét, amit ezúttal gyerekeknek írt.  »

Disneyland a vegánok legjobb barátja

A világ apránként egyre nyitottabbá válik a vegán életmódra: egyre több áruház, étterem alapkínálatában jelennek meg az úgynevezett vegánbarát termékek. Úgy tűnik, a Disney csapata élen jár ebben, s témaparkjaiban egyre több termékkel készül a tisztán növényi étrendet folytató vendégeknek.  »

A stílusos reggelit idén Polányban adják

Nyolc Stílusos Vidéki Szálloda mutatja meg immár másodszor, mit gondolnak, milyen az ízes, minőségi, helyi alapanyagokra épülő reggeli. Május 12-én, vasárnap a Babérliget Kúria csodás...

Dalnoki Bence utazik az ifjú séfek világbajnokságára

Dalnoki Bence, a Stand étterem fiatal séfje képviselheti hazánkat szeptemberben a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019 elnevezésű ifjúsági szakács-világbajnokságon, Kanadában.  »

Chips még nem készült avokádóból – eddig

Sokan gondolják úgy, hogy az avokádónál nincs sokoldalúbb élelmiszer. A szokásos felhasználási módokon kívül lehet belőle pizzafeltét, de akár fagyi, vagy sör is. Újabb oldalát megmutatva, most chips készül belőle.  »

Közép-európai gasztronómiai szövetség alakult Gödöllőn

A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association), amely fő célkitűzéseként a térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzését és terjesztését határozta meg.  »

Tényleg cinkhiányosak a trendi fiatalok?

Egy új kutatás szerint az ezredforduló táján születettek sokkal nagyobb arányban küzdenek cinkhiánnyal, mint az idősebb generációk, s ennek egyik fő oka, hogy a hagyományos, cinkben gazdagabb ételeket a közösségi médiában sokszor látott, „trendi” fogásokra cserélték.  »

Olcsóbb lesz az uborka, most kell venni!

Olcsóbb lehet a tavalyinál a belföldi termesztésű uborka; az Agárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai kígyóuborka termelői ára 4 százalékkal, az úgynevezett berakó uborkáé pedig 19 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.  »

Ki lesz idén a Borászok Barátja?

A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját. Lássuk az idei Barátokat, akik a díj várományosai!  »

Már vannak kocsmák, ahol tilos a mobilhasználat

Nagy port kavart az elmúlt napokban, hogy a Yorkshire legrégebbi sörfőzdéjeként emlegetett népszerű márka, a Samuel Smith’s Brewery kocsmáiban betiltották a mobiltelefonok használatát.  »

A tavasz beköszöntével az étlap is megújul

Az ötcsillagos tarcali Andrássy Rezidencia Wine&Spa Esszencia Étterme megújult kínálattal várja a vendégeket. Csorba István executive chefet kérdeztük az új étlapról.

Nem csak sonka

A sertéshús fogyasztása sokak szemében legfeljebb bocsánatos bűnnek számít, pedig értéke nem marad el a többi szokásos húsféléétől, ráadásul nagyon ízletes. A sertés az első...

Nem mind mentes, ami fénylik

Egyre több betegség hozható összefüggésbe a táplálkozással, és nem csupán a számos különböző ételallergiáról van szó: inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, elhízás, autoimmun betegségek, emésztési és tápanyag-felszívódási panaszok, hogy csak néhányat említsünk. Mit tehet az, akinek „mentesen” kell étkeznie akár élete végéig?  »

Három díjat nyert a magyar sörfőzde

A budapesti First Craft Beer sörei három díjat is elnyertek a Berlin International Beer Competition zsűrijétől. A rangos nemzetközi versenyen őket választották az év magyar főzdéjévé, valamint ezüstérmet kapott a Pilsner és az IPA sörük is.  »

Mire képes egy megrögzött Martha Stewart-rajongó?

A nehezen kategorizálható tévés háziasszony, Martha Stewart évtizedeket átölelő karrierje alatt megszámlálhatatlan rajongói ajándékot kapott már. A sokszor meglehetősen buggyant kedvességeknek külön kétszintes stúdiót tart fent.  »

Ez Villány mosolygós arca

Bemutatták a 2018-as évjáratú REDy-ket, amelyek Villány könnyed, mosolygós arcát villantják fel a borkedvelő közönségnek.

11 díjjal tért haza a magyar chocoMe

Az International Chocolate Awards kelet-európai és mediterrán versenyzőinek selejtezője idén összevontan zajlott – a rangos nemzetközi megmérettetésen a chocoMe régi és új kedvencekkel indult, szereplésük pedig újabb díjesővel végződött.  »

Negyedmillió forintos hamburgerrel ünneplik az új császárt

Május elsején új császár ül a japán trónra: Naruhito uralkodása már a 248. korszak, amely a Reiva nevet kapta – ez magyarul jó harmóniát jelent. Az ünnepségek az egész országot megmozgatják, köztük az éttermeket is.  »

Bourdainről anekdotázik Obama

A csaknem egy éve elhunyt, karizmatikus séfre, Anthony Bourdainre emlékeznek barátai, kollégái és rajongói a CNN májusban megjelenő kiadványában.  »

Kajmak: kár, hogy idehaza nem árulják

Életemben először a vajdasági Topolya nagypiacán ettem kajmakot, amikor a fotós kollégám megkínált vele. A lavórokban tárolt, szemre túróra emlékeztető valami nem sok jót ígért, de amint megkóstoltam, függővé váltam.  »

Új trendek a boroscímkék tervezésében

A palackok talán sosem voltak harsányabbak, mint manapság – az újhullámos termelők egyre nyitottabbak a hagyományostól eltérő grafikákra.  »

Rebootol a Yelp?

Újragondolja magát a világ legismertebb közösségi étteremvéleményező oldala, a Yelp: úgy tűnik, hogy a vendéglátóhelyek értékelése helyett egyre inkább az asztalfoglalások felé nyitnak.  »

Hogyan segíthet a nőkön a kávé?

A kávé szerelmesei közül biztosan sokan tudják, hogy Kenyából kitűnő kávék származnak. Egy új program most azt tűzte ki célul, hogy a kávét nagyrészt szüretelő nők a munkájukért...

Insta-poszttal működik a legújabb ételautomata

Érdekes koncepcióra bukkantunk a napokban: egy automata ingyen adja portékáit, ha előtte kirakjuk az Instagramra, hogy épp mire készülünk.  »

Hogy került a Medve a Bálnába?

Az ország egyik legnépszerűbb sajtmárkája egy pompás panorámájú, népszerű fővárosi étteremmel közösen tart tematikus heteket. Az április közepéig tartó akcióban a Bálna Terasz & Bisztró különleges menüjét a Medve „Gyorsan, finomat, egyszerűen” hitvallásának megfelelően alakították ki, olyan különleges fogásokkal, mint a csokis Medve sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini.  »

Kaviárral készül a legmenőbb G&T

Egy Michelin-csillagos brit étteremben hamarosan meglehetősen bizarr gin-tonik (G&T) rendelhető.  »

Cirfandli és a Rotgipfler: Bortavasz Alsó-Ausztriában

Kerékpáron és gyalogos kirándulásokon is felfedezhetjük az osztrák heurigerek világát, megkóstolhatjuk a borászatok legújabb tételeit.  »

Macskajaj: semmit nem ér az ismert mantra

„Sörre bor: mindenkor! Borra sör: meggyötör!” Ki ne ismerné a buliba készülők kedvelt versikéjét, ami állítólag hosszú időre visszavezethető népi megfigyeléseken alapul, s melynek változatai számos nemzet kultúrájának részévé váltak. Az akadémikusok szerint azonban hiba ezekre alapozni.  »

De ki törődik a vendéglátó lelkével?

A kulináris világot hatalmas traumaként érte Anthony Bourdain öngyilkosságának híre tavaly júniusban annak ellenére, hogy a híres televíziós séf mindig nyíltan beszélt lelki tusáiról. Sajnos nem ő az egyetlen, aki az ágazatban súlyos mentális nehézségekkel küzd, s a problémát végre egyre többen veszik komolyan.  »

Szuperhősös étterem nyílhat London szívében

A Sohóban tervezett vendéglátóhely öt különálló terében Batman, Wonder Woman és Superman világát idézik meg, de senki ne számítson beöltözött statisztákra, se vurstli hangulatra.  »

Kap-e újabb Michelin-csillagot Budapest?

Ma mutatják be a Michelin Guide európai listáját: a hazai gasztrovilág ismét nagy várakozásokkal tekint a bejelentés elé, hiszen kiderül, kap-e újabb éttermünk csillagot, illetve lesz-e olyan, amelyik a meglévő mellé szerez egy másodikat is.  »

Így lett a zsírsertésből világsztár

Mi az? Húsa márványozott, krémes, fehér zsírfoltokkal barázdált, lágy textúrájú. Ázsiától az USA-ig világhírű éttermek étlapján szerepel és a sztárséfek egyik kedvelt...

Idáig rosszul ettük az ananászt

Amikor már azt gondoljuk, mindent tudunk arról, hogyan kell „helyesen” enni egy ananászt, jön egy Twitter-poszt, ami mindent megváltoztat.  »

Csúcsborok a VinCE Budapest Wine Show-n

A Magyarországon forgalomban lévő legdrágább száraz fehérbort is megkóstolhatják azok, akik részt vesznek Figula Mihály és ifj. Szepsy István mesterkurzusán az április 25-27-i VinCE...

A halfilézés Rocky Balboája

Instagram videóiban Baracat Paiva nem csinál semmi mást, csak óriási halakat filéz – igaz, másodpercek alatt, s olyan karizmával, hogy sokak szerint ő lehet a török sószóró fenomén,...

Előttünk a kisüzemi főzdék sörversenye

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) 2018-ig kétévente rendezte meg nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a tavalyi évig hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A 2018-as nagyszabású Sörverseny és Sörmustra hazánkban egyedülálló módon, egy kísérlet volt arra, hogy a nagyközönség is aktív résztvevője lehessen egy olyan sörszakmai programnak, amelyről eddig jó esetben csak a sajtóból vagy a sörszakmai portálokról tájékozódhatott.  »

Apró kezek segítik a brit hercegnét

Úgy tűnik, a kis trónörökösök szeretnek kuktáskodni Katalin hercegné mellett.  »

Három napig készül a százrétegű lasagne

Ha az ember valami jó olasz házi kosztra vágyik, hamar feldereng benne egy szaftos lasagne képe. Habár az étel alapból ínycsiklandó, némi – valójában nagyon is sok – plusszal akár kis műremek is lehet.  »

Budapestre jön a világhírű nomád séf

A San Pellegrino által a 10 legjobb fiatal skandináv séf közé választott mexikói származású tehetség, Santiago Lastra Rodriguez hamarosan Londonban nyitja meg éttermét, előtte azonban még Budapesten mutatja meg senkivel össze nem hasonlítható stílusát. A helyszín a St. Andrea Restaurant, a világhírű séf magyar partnere pedig Barna Ádám.  »

Böjt is, meg nem is

Az időszakos böjtölés nem a hagyományos értelemben vett böjtöt jelenti, sokkal inkább egyfajta diéta, ami segít keretek között tartani az evést anélkül, hogy bármilyen szükséges...

Ketosaláták, amikkel nem szenvedés a fogyás

A ketogén étrendet, hívei szerint, nagyon könnyű megkedvelni és követni, hiszen ebben számos, más diétában tiltólistás étel megengedett, bár az is igaz, hogy a szénhidrátok fogyasztását drasztikusan vissza kell fogni. Néhány izgalmas és finom ketosaláta mellett viszont könnyen belerázódhatunk a divatos életmódba, amelyet ha jól csinálunk, garantált fogyás az eredmény.  »

Egyre népszerűbb a maté

2018-ban történelmi csúcsot döntött a yerba maté eladása Argentínában. A hagyományos dél-amerikai ital népszerűsége világszerte növekszik, amelyet egészségre kedvező hatásainak, illetve a gyártók kreatív újításainak köszönhet.  »

Borászok borásza: ötvenből öt

Március 1-én a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül az 50 legjobb magyar borász az év egyik legfontosabb szakmai kóstolóját tartotta meg. Az „ötvenek” leadták első szavazatukat a Borászok Borászára. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza?  »

Ed Sheeran bárt nyit Londonban

A többszörös platinalemezes zenész sosem rejtette véka alá, hogy mennyire szereti a szórakozóhelyeket.  »

Egy helyen a legjobb olasz ízek

Firenzében rendezték meg az egyik legkomolyabb olasz élelmiszer kiállítást, a Taste 2019-et. A 400 kiállító között domináltak a kis- és családi vállalkozások, többgenerációs manufaktúrák.  »

A tojás öregebb, mint a tyúk

Kutatók részletes vizsgálatoknak vetették alá a legősibb tojáshéjak szerkezetét, amelyből kiderült: a tojásrakó szárazföldi gerincesek evolúciójuk első 120 millió évében nagy valószínűséggel kizárólag lágy héjú tojásokat raktak, ami megmagyarázza a tojásmaradványok teljes hiányát ebben az időszakban, míg a szilárd tojáshéj megjelenése és elterjedése nagyjából 200 millió éve történt.  »

Rozsólis és roszprádli - mit evett a márciusi forradalmár?

Képzeljük magunk elé a reformkori Pest-Budát. Már lebontották a városfalakat, elkezdték a csatornázást, felépültek a Duna-parti paloták, fásították a Városligetet, megrendezték az...

Az eltűnt Ella nyomában - A nagy krumpliteszt

A Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Konyha legújabb tesztjén egyik alapvető, de megfelelő minőségben mégsem egyszerűen beszerezhető alapanyagunkat, a burgonyát „vizsgáztatták” a zsűritagok.  »

Kóstolta már a szarvasgombát?

Akit egyszer megcsapott a gímgomba illata, többé nem menekülhet a súlyos, pikáns illattól. Függő lesz egy életre. Hazánkban több mint százféle gombafaj terem a föld alatt, ebből...

Igyunk vizet, abból nem lesz baj

A vízfogyasztás népszerűsítésére idén is megrendezik általános iskolásoknak és óvodásoknak a Happy hét elnevezésű rendezvénysorozatot - tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet  »

Nincs többé foszfát a McDonald’s panírjában

Az év elején itthon is megújult a McDonald’s egyik legnépszerűbb terméke, a Chicken McNuggets. Az eddig is 100%-ban hazai forrásból származó csirkemellfilé felhasználásával készült termék receptúrája egyszerűbb lett, miközben az íz változatlan maradt. A lépés hátterében azok a vállalások állnak, amelyeket az étteremlánc korábban a családok iránti elkötelezettségének megerősítése érdekében tett.  »

Idén sárga színűek a menő ételek

A színeknek óriási szerepe van az életünkben, hiszen erősen hatnak aktuális hangulatunkra: megnyugtatnak, oldják a stresszt, de akár fel is korbácsolhatják érzékeinket – régóta tudják mindezt a marketing szakemberek is, akik szerint a gasztronómiában a jókedvet és optimizmust sugárzó árnyalatoké a 2019-es esztendő.  »

Köhögés ellen szopogassunk csokit!

A természet kifürkészhetetlen. Van, hogy egy növény halálos méreg egy élőlény számára, míg egy másik faj egészségi állapotára kifejezetten jótékonyan hat.  »

Kivásárolták a szexuális zaklató séfet a saját éttermeiből

A zaklatással megvádolt sztárséf, Mario Batali ezentúl nem részesül éttermei profitjából.  »

Kiderült, ki az 50 legjobb magyar borász

Március 1-én a Borjog és Bormarketing Konferencián jelentették be, hogy ki az 50 legjobb magyar borász 2019-ben, majd másnap az „ötvenek” a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül tartották meg azt a szakmai kóstolót, amely alapján szavazni fognak és megválasztják maguk közül a Borászok Borászát.  »

Bécsben terjeszkedne a Lipóti Pékség

Az országosan ismert Lipóti külföldön terjeszkedne. Magyar dolgozókkal az osztrák piacot is bevehetőnek tartják.  »

Tarolt a Lidl az Év terméke díjátadóján

Az idén nyolcadik alkalommal adták át az Év terméke elismeréseket hétfőn, a magyar fogyasztók 20 kategóriában értékelték a termékeket - közölte Vágvölgyi Mihály, a versenyt szervező Product of the Year Kft. sajtófőnöke.  »

Megnyitott a világ első kolbászhotele

Németországban megnyitotta kapuit egy kolbász-tematikájú hotel, ahol szó szerint minden – a lepedőtől a tapétáig – a húsimádók egyik legnagyobb kedvencéről szól.  »

Történelmi terminálon nyitja meg kapuit a fine dining étterem

A Kennedy Repülőtér felújított TWA-terminálja ad otthont New York legújabb menő éttermének, amelyet Jean-George Vongerichten vezetésével, tavasszal nyitnak meg. Ilyen, amikor a légiközlekedés hajnalának stílusa visszaköszön az apró részletekben.  »

Ez nem steak, ez txuleton

Nem séf és nem tenyésztő. Különc – még a világ gasztronómiai fővárosának számító San Sebastiánban is, amit gyakran baszk nevén, Donostiának nevez. Hiszen Imanol Jaca, a baszkföldi Txogitxu Húsok vezetője szerint a nyelv után a gasztronómia árul el a legtöbbet egy népről. A szakember vallja, világszerte ismert húsaival kultúrát és hagyományt közvetít, bármerre is járjon. Aki részt vett a budapesti El Asador de Pata Negra egyedi showcooking-húsbemutatóján, nem is kételkedik ebben.  »

Michelin-csillagot kapott egy bezárt étterem

A Michelin Guide csillaggal jutalmazott egy éttermet Baden-Württembergben – ez eddig rendben is volna, a gond csak az, hogy a köngeni Alte Vogtei nem üzemel.  »

Zágráb először kapott Michelin-csillagot

Két újabb Michelin-csillagot kaptak horvát éttermek, Zágráb először nyerte el a kulináris világ Oscar-díját - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.  »

Az étel sava

Az ecet többnyire a szürke eminenciás szerepét tölti be a konyhán: salátákat, savanyúságokat, csalamádét ízesítenek-tartósítanak vele. Nem mindegy azonban, hogy melyik ecetet mire...

Vaddisznó a konyhában

Jahni László, a Kistücsök séfje egy egész vaddisznósüldővel állított be a METRO konyhájára. A Gasztroakadémia kíváncsi hallgatóinak bebizonyította, hogy az állat minden részéből...

Masters of Wine: új tagok kapták meg a rangos bizonyítványt

Hat új tagot vettek fel a Masters of Wine tekintélyes csapatába a napokban – ezzel immár 384 embernek van hivatalos papírja arról, hogy mindent tud a borokról.  »

Új időszámítás a Villa Tolnaynál

A Villa Tolnay borok 2018 decemberében már megújult cimkékkel kerültek a boltokba, a változások azonban nem értek véget. Idén elkészül a hazai léptékkel mérve is egyedülálló új pince, illetve két, nem mindennapi borkóstolóval is várják majd a hozzájuk érkező vendégeket.  »

Fotózzunk úgy kaját, hogy üssön a facebookon!

Egy ideje már nem is kapjuk fel a fejünket, ha egy étteremben vacsorázva a mellettünk ülők előkapják a telefonjukat, és vad kattintgatásba kezdenek. Az ételfotózás, és a fotók közösségi médiában való közzététele továbbra is az egyik legerősebb trend, az éttermek pedig egyre több kihívással néznek szembe.  »

Pokoli állapotok az illegális kifőzdében

Egy budapesti illegális főzőkonyha tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei február közepén.  »

Európa 5. legjobb burgerezője a miénk

Egy utazós portál milliós közössége szakértőkkel kiegészülve összeállította az EU legjobb hamburgerezőinek 50-es listáját, amelyre két budapesti étterem is felkerült.  »

Húsvétkor Hú!SVÉT várja az ínyenc utazókat

Tavaszváró programokkal csábít a gasztrovilág: szombaton a legjobb vidéki éttermeket tömörítő SVÉT rendezett minifesztivált a szigetmonostori Rosinante Fogadóban.  »

Meghalt egy vendég a Michelin-csillagos étterem után

Egy nő meghalt, huszonnyolcan pedig rosszul lettek miután egy valenciai Michelin-csillagos étteremben ettek a múlt héten.  »

A világ legjobb éttermében csak hatan dolgoznak

A World Restaurant Awards hétfőn megnevezte a világ legjobb éttermét Párizsban. A rangos elismerést egy dél-afrikai, apró étterem kapta, ahol a szakácsok minden egyes nap a tengerpartot járva kutatnak izgalmas hozzávalók után.  »

Nemsokára házhoz jöhetnek az ételautomaták

Akár épp útközben vagyunk, akár egy rohanós hétköznap tör ránk az éhség vagy szomjúság, a hideg és meleg italokat, illetve rágcsálnivalókat áruló gépek sok esetben hasznosak. Úgy hírlik, hamarosan azon sem kell csodálkoznunk, ha egy robot egészen a házunkig gurul a finomságokkal.  »

Topséfek a veganizmusról - programajánló

Hogyan csapódik le a gasztronómiában a vegánság elterjedése, milyen globális jelentősége van és miért fontos ezzel foglalkoznia a magyar vállalkozásoknak? Programajánló holnapra!  »

Hetedik alkalommal tartják meg a magyar konyha hetét Kárpátalján

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit.  »

Kik éltetik az amerikai pillecukoripart?

A milliós látogatottságú oldal friss elemzéséből kiderült, hogy a hatalmas kiterjedésű Egyesült Államokban nem csak abban különböznek régiónként az emberek, hogy melyik sportért rajonganak.  »

Tényleg lebomlik a lebomló műanyag?

Az Európai Unió műanyag stratégiájának célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyagok újrahasználatának és a műanyaghulladék újrafeldolgozásának növelése. Az irányelv egyik érdekessége, hogy az egyszer használatos műanyagok alatt érti a bioműanyagokat, azaz a növényi alapú és biológiai úton lebomló műanyag termékeket is, továbbá betiltja az oxo-degradábilis (széteső) műanyagok forgalmazását.  »

Randa a kajád? Sztár lehetsz a Facebookon!

Néhány hónapos fennállása alatt igazi nagymenő lett egy brit, gasztrotémájú Facebook-oldal, amelyet azonban senki sem az ott található ételfotók, sokkal inkább az azokat savazó, vicces kommentek miatt látogat.  »

Hogy beszélsz, mit ittál?

Egy néhány hete megjelent boros kiadvány érdekes tényre hívta fel a figyelmet: komolyan befolyásolja a borfogyasztási preferenciákat az, hogy milyen nyelven beszélünk.  »

A tizedik múzsa atyja - Brillat-Savarin története

Karinthy paródiája óta köztudott, hogy Babits Mihály még születése előtt rávette édesanyját, utazzon Szekszárdra, csak hogy versének első sorában kijöjjön az alliteráció...

A libamájnak annyi?

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság januárban lényegében helybenhagyott egy 2012-ben hozott, betiltást elrendelő kaliforniai döntést azzal, hogy elutasította a termelők és séfek által benyújtott fellebbezés meghallgatását. A rendelkezés értelmében a tilalom megszegőit akár ezer dolláros bírsággal is sújthatják.  »

Különleges receptkönyv készül Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) izgalmas projektbe fogott: az oktatási intézmény egy kivételes könyvben gyűjti össze a világ távoli pontjairól érkezett hallgatóinak saját receptjeit, hogy igazolják, az ételek igazi összekötő kapcsok lehetnek közöttünk.  »

Mosogatógép: ez a piszkos igazság

Mindenki ismer valakit, aki nem hajlandó leöblíteni a tányérját, mielőtt a mosogatógépbe teszi. Ha a lustaságot el is nézi, a legtöbb embert zavarja, amikor ételmaradékos edényekkel pakolják meg a konyhai gépet.  »

Már Ramsay se tudja, mit kezdjen magával

Gordon Ramsay új étterme a Mayfair Hotelben nyílik a Maze helyén, idén nyáron.  »

Biztos, hogy ételallergiája van?

Tegyünk különbséget az ételallergia és az élelmiszer intolerancia között! Téves, hogy a kettő „lényegében” ugyanaz.  »

Koccintsunk a legjobbakkal!

Új, egyedülálló eseményt szervez a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány: a Kóstoló Kör keretein belül a Kárpát-medence 50 legjobb borásza és a díj győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, hogy egy korlátozott számú borkedvelő szerencsés koccinthasson a legjobbakkal!  »

Lövésünk sincs, mit kéne enni

A Lidl Magyarország és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közös kutatásából kiderül, hogy a magyar felnőtt lakosság több mint harmadának nincs pontos információja arról, hogy naponta mennyi zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott. A WHO zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló ajánlásával összhangban az áruházlánc integrált kampányt indít.  »

Azt is elfelejtettük, ami Kádár alatt működött

Míg egy francia vagy svájci szakácstanuló évtizedek óta a nélkülözhetetlen konyhai technológiák és az alapanyagok részletes megismerésével kezdi a szakma elsajátítását, mi még...

Megtört az Instán a sztártojás

A világrekorder tyúktojás alig egy hónapja hódította meg az internetet: a „róla” készült fotó szinte azonnal az Instagram legtöbb kedveléssel rendelkező bejegyzése lett. Azonban túl nagy volt a nyomás, a tojás összetört.  »

Mesék és legendák ihlették a Baraka séfjét

A tél a történetmesélés évszaka: a Baraka séfjét, André Bicalhot ezen a télen menüje megalkotásakor ősi ázsiai történetek ihlették. Az étterem vendégei egy gasztronómiai élmény formájában lesznek részesei e mítoszoknak, melyek szerelemről, életről-halálról, hitről és rejtélyekről szólnak.  »

Már nem kell sokat várni a csípős paradicsomra

Tudósok egy olyan paradicsomfajta létrehozásán dolgoznak, amely kapszaicin termelésére képes.  »

A netezők imádják Ramsay szenvedését

A hangos kirohanásairól és kemény beszólásairól is híres Gordon Ramsay nem bírta a megpróbáltatásokat, könnyek között hagyta el a stúdiót.

Változás a listán: melyik a legcsodáltabb pezsgő?

A Champagne Pol Roger állt az élre a leginkább nagyra becsült champagne-házak listáján. A korábbi harmadik és második hely után 2019-ben az első helyen futottak be. A szakmabeliek szavazatai alapján összeállított top 30-ban a Pol Roger után a Krug és a Louis Roederer végeztek dobogós helyen.  »

Mi a közös Carrie Bradshaw-ban és a Nagy Lebowskiban?

Ahogy várható volt, a Super Bowl szüneteiben vetített gasztrohirdetések idén sem aprózták el; a sztárokkal megspékelt, új reklámok megjelenését nem véletlenül időzítik épp a nagy mérkőzés idejére, hiszen ilyenkor az Egyesült Államok apraja-nagyja a tévé előtt ül.  »

A japán konyha egyik legjobb séfje a magyar Kurkó Zsolt

A budapesti Sushi Sei étterem séfhelyettese óriási küzdelemben a Washoku World Challange tokió döntőjén is remekül szerepelt.  »

Megkezdődött a Bocuse második napja!

Tegnap a 24 versenyző csapatból 12-en mutatták meg, mit tudnak lefőzni 5 óra 35 perc alatt a boxokban, ma pedig reggel 8-tól elindult a második versenynap is. Koraeste várható eredményhirdetés, addig nézzük, mi történt tegnap?  »

Pohner: az éhes zsűri jobban pontoz

Pohner Ádám és csapata képviselik Magyarországot a kedden kezdődő Bocuse d’Or 2019 lyoni döntőjében. Az alábbi interjút az elutazásuk előtt készítettünk Pohnerrel.  »

Bocuse: bevásárolt a magyar csapat

Hétfő délután a Bocuse d'Or döntős országai összegyűltek a SIRHA területén berendezett piacon, hogy összegyűjtsék a versenyzésükhöz szükséges alapanyagokat.  »

Csillag ragyog Pohner mögött

A versenyző és a coach mellett a legfontosabb a boxban a commis, vagyis a segítő, akinek a mozdulatait, technikáját és teljesítményét is pontozzák. Csillag Richárddal, a Bocuse d’Or 2019-en versenyző magyar csapat commis-jával beszélgettünk a felkészülés utolsó napjaiban.  »

Bocuse: a csapat attól működik, hogy közös a cél

Kedden kezdődik a Bocuse d'Or 2019 lyoni döntője, ahol Pohner Ádám és Csillag Richárd főznek a boxban. A csapat coach-ával, Segal Viktorral készítettünk villáminterjút a felkészülés utolsó napjaiban.  »

Nem mind savanyú, ami sárga

Bizonyos színek láttán szinte mindenkinek ugyanaz az íz jut az eszébe, ezt pedig hamar felismerte az élelmiszeripar is.  »

A Michelin-csillagok városa

Nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű, hogy a világon a legtöbb Michelin-csillagos étteremmel nem egy kifinomult európai város rendelkezik, hanem egy nyüzsgő távol-keleti: Tokió.  »

Az ecet újra sztár lehet a konyhában

Ideje, hogy az ecetek végre előbújjanak a kamrák alsó polcairól! A jóslatok szerint ugyanis ez a változatosan felhasználható összetevő 2019 egyik legmenőbb ízesítője lesz.  »

Szentesen készült az Ország Söre

Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a „speciality” kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.  »

Pokoli gusztustalanság a vágóhídon

Nagy mennyiségű rovartetemet, de élő egeret és egérfészket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy Békés megyei sertés vágóhíd ellenőrzése során. A súlyos higiéniai hiányosságokkal működő élelmiszer-előállító egységnél az állati melléktermék égetését lejárt ideiglenes működési engedéllyel végezték. Az üzemben tapasztalt élelmiszerbiztonsági problémák miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a vágóhíd működését, valamint 8,1 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen terméket vont ki a forgalomból.  »

Nem bírja a glutént? Attól még egy sört ihat!

Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.  »

Különös házasság: divat és élelmiszeripar

Egyre többször hallani étel- és ruhamárkák üzleti együttműködéséről – az elsőre néha meglehetősen bizarr partnerakciók azonban valójában nagyon is átgondoltak és megalapozottak.  »

A szép emlékektől jobban ízlik az étel is

A Michelin-csillagos éttermeket vezető séf legalábbis azt állítja, hogy egy egyszerű fortéllyal bármilyen bor ízén könnyen javíthatunk.  »

Étteremláncok, amiket ki kell próbálni

A gyorséttermek tagadhatatlan fellegvára az Egyesült Államok, ebből azonban nem következik feltétlenül, hogy ott találhatóak a legklasszabbak is.  »

Vasárnap kiderül, milyen szőlőtermés várható

Vasárnap Ópusztaszeren kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák, a nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort is kóstolhatnak - közölte az intézmény marketingvezetője  »

Íme, a világ legnépszerűbb tojása

Alighogy elkezdődött az év, egy eddig ismeretlen Insta-profil megvalósította a lehetetlent: az általa posztolt fénykép büszkélkedhet a legtöbb kedveléssel. De vajon milyen híresség állhat a megosztás mögött, amely röpke 15 nap alatt több mint 40 millió lájkot gyűjtött össze?  »

Ezüsttálcán kínált hideg hamburgert Trump

Bár azt sokan tudták, hogy Donald Trump imádja a gyorséttermi kosztot – erről több fotó is napvilágot látott korábban –, az amerikai elnök legújabb húzása azonban mindenkit meglepett.  »

Tiszta víz, másodpercek alatt

Nem kérdés, hogy a megfelelő hidratáció elengedhetetlen, hiszen szervezetünknek sok vízre van szükséges a megfelelő, egészséges működéshez. De mit tegyünk, ha épp olyan környezetben tartózkodunk, ahol nem áll rendelkezésre tiszta ivóvíz?  »

Nébih: OVKO bébiételt vontak ki a forgalomból

Műanyagra emlékeztető idegen anyag miatt visszahívták a forgalomból az OVKO márkájú, körte almával hozzáadott cukor nélkül elnevezésű bébidesszert egyes tételeit - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.  »

Az olaszrizling szerintük

A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében hagyományosan minden év január végén – február elején rendezik Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni annak, aki időben megváltotta jegyét a rendezvényre. A két helyszín limitált befogadóképessége miatt csupán 100 jegyet értékesítenek, amelynek fele a vásárlási felület megnyitását követő első órában elkelt.  »

Nem károsabb az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra

Közleményben reagált a Magyar Biokultúra Szövetség, reagálva arra, hogy mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum.  »

Magyarországon bővíthet a Nestlé

A svájci Nestlé élelmiszeripari csoport bezárja egyetlen romániai üzemét Temesváron, így 388 ember marad állás nélkül - jelentette be pénteken a vállalat.  »

Ingyen sör jár, ha okos vagy

A világ számos városában van már lehetőség arra, hogy a felelősen gondolkodók például úgynevezett közbringákra pattanjanak ahelyett, hogy autókban pöfögnének – vagy inkább rostokolnának egy dugóban. Ez a választás idáig „csupán” annak tudatával járt, hogy jót tettünk a környezetünkkel, Olaszországban viszont mostantól jutalmat is kaphatunk választásunkért.  »

8 millió forint bírságot osztott ki a Nébih

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok téli élelmiszerlánc-ellenőrzése, de a vizsgálatok túlnyomó többsége nem talált szabálytalanságot.  »

Nassoljunk ropogós lazacbőrt?

Alig léptünk át 2019-be, a nagy márkák máris új, inspiráló megoldásokon szorgoskodnak. Sok gyártó meg is osztja a világgal, szerinte mi várható idén az élelmiszerpiacon. Most leginkább a reformétkezés hívei figyeljenek.  »

Újra felfedezték az elfeledett zöldséget

A kiváló feketegyökér esélyt kapott, hogy ismét a konyhák sztárja lehessen.  »

Soha ne fagyasszuk a prémium vodkákat!

A házibulik egyik örök klasszikusa a vodka, amit gyakran a mélyhűtőből kapnak elő a házigazdák. A közvetlenül a fagyasztóból kínált ital minőségének azonban nem tesz jót az extra hideg.  »

Széll Tamás oktat, tanuljunk tőle főzni

Széll Tamás azon túl, hogy elsőrangú séf, az egyik legismertebb hazai közszereplő is. Nem csak főz, oktat is – most itt a lehetőség, hogy bárki a diákja legyen néhány alkalomra.  »

Köszönet a futároknak

A bolti rohangálást szép lassan már felváltják, de legalábbis erősen kiegészítik a netes rendelések, amelyek nem érkeznének meg a csomagkézbesítők munkája nélkül. Úgy tűnik, hogy az elmúlt napokban új „mozgalom” indult, ami ezt méltányolja.  »

Borarcok néven indult gasztro közösségi oldal

Magyarország első borbarát és gasztronómiai közösségében a borászoknak éppúgy ott a helyük, mint az éttermeknek és bárkinek, akinek valami köze van a borhoz. A Borarcok januártól négy nyelven lesz elérhető és hamarosan megtalálható lesz rajta az e-sommelier szolgáltatás is.  »

Elkapkodták a sült csirke illatú tűzifát

A téli napokon igazi, ropogó-pattogó tűz körül melegedni talán az egyik legkellemesebb elfoglaltság. Ha mindehhez még számunkra kedves illatok is társulnak, az maga a varázslat.  »

Lazítsunk vajsörrel!

Mutatunk egy autentikus, 430 éves vajsör receptet, ami épp tökéletes, ha újra megnéznénk a Harry Potter epizódjait.  »

A legtöbbször ezekre az ételekre kerestek 2018-ban

Vajon az idei év az unikornis torták éveként vonul majd be a köztudatba? Vagy valami izgalmasabbra is googleztünk?  »

Íme az újabb meghökkentő nassolnivaló

Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehet egy karácsonyfa ízű chips, kipróbálhatja.  »

Mit rontottunk el karácsonykor a konyhában?

Lássuk be, a karácsonyi-szilveszteri vendéglátás meglehetősen stresszes is lehet, ami a gyakorlottabbakon is könnyen kifoghat.  »

Jön a színezhető boroscímke

Volt idő, amikor a színezők a gyerekszobák polcain kallódó füzetek voltak. Aztán a színezés néhány éve trendi elfoglaltsággá változott, méghozzá már a pihentető kikapcsolódást kereső felnőttek körében is. Egy nemrégiben megjelenő új termék két – egy újabb, és egy évszázadok óta fennálló – lazító hatású tevékenységet ötvöz: a relaxálásra vágyók mostantól egyszerre színezhetnek és borozhatnak.  »

Megnyílt a „vegánok Amazonja”

Az új online piactér azért jött létre, mert alapítói szerint a nagy bevásárló platformok – amilyen például az Amazon is – kínálatában vészesen kevés megbízható vegán terméket lehet találni.  »

Remek szilveszteri menü a Standban

Széll Tamás és Szulló Szabina igazán ütős szilveszteri menüt álmodott meg az év utolsó napjára a Standba.  »

Erre igyunk, itt az ünnepi koktélötletek

Az év vége közeledtével egyre több időt szakítunk arra, hogy – elszabadulva a napi hajtásból – találkozzunk családtagjainkkal és barátainkkal, és kicsit kiengedjük a gőzt. A december hagyományosan a nagy vacsorák és beszélgetések ideje, amikor persze az sem mindegy, mivel koccintunk az előttünk álló új évre.  »

Rekordméretű szarvasgombát találtak Baranyában

Egy rekordméretű, 1040 grammos isztriai szarvasgombát (Tuber magnatum) találtak Baranyában, ez az eddigi legnagyobb Magyarországon valaha előkerült példány.  »

Michelin minősítést kapott a hasznaltautó-kereskedés

A Michelin-kalauz jó messzire távolodott az eredeti autós közegétől, sőt, sokak szerint a gasztronómia realitásától is. Vannak helyzetek azonban, amikor helyére döccen a vágányról letérő gép: Bib Gourmand minősítést kapott egy használtautó-kereskedés, ahol mellesleg a környék legjobb levesét készítik.  »

Ha szereti a kávét, ezt látnia kell!

Hogy változik a kávébab, miként lesz a vörös bogyóból barna ital? A szentendrei Kávékalmár pörkölde évek óta forgat videós anyagokat a kísérleteikről – Laczkó Gáborék legújabb kisfilmje szokás szerint zseniálisan sikerült.  »

Gyerekkori ízek, felnőtt örömök

A két könyv nagyon különbözik egymástól, Lakatos Márk leginkább főételekkel, Bernáth József desszertekkel érkezett - mégis közös bennük az otthonosság, az idő békés hömpölygésének érzése.  »

Akik a legtöbbet tették idén a borért

Tévedésben élünk, ha a sommelier pozícióban a borspecialistát látunk csupán. Ideális esetben a konyha egyenrangú partnere, hiszen a cél, hogy az étlapon ne szerepeljen olyan fogás, amihez ne lehetne bort ajánlani. A Sommelier Szövetség idén se hagyta Par Exellence díj nélkül azokat, akik kiemelkedő munkát végeznek ezen a területen, vagyis, a bor és a gasztronómia harmonikus kapcsolatának kialakításában, fenntartásában és előre mozdításában.  »

Palya Bea konyhaművészete

Palya Bea énekes, dalszerző és Shenker-Horváth Kinga, az Eisberg dietetikusa két éve találkoztak először egy közös főzésen, amikor mindketten a második gyermekükkel voltak várandósok....

Nem mindegyik citrom állta ki a Nébih próbáját

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá. A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak a szakemberek.  »

Menet közben sem lehetetlen gabonapelyhet enni

Állandó időhiányban szenvedők, figyelem: kitaláltak egy olyan spéci bögrét, amellyel megoldható, hogy a kedvenc reggelizőpelyhünket akár utazás közben is könnyen elfogyaszthassuk.

Tankkal mennek a Szimplába

A legismertebb budapesti romkocsmába, a Szimplába decembertől egyenesen Pilsenből, a sörgyárból érkezik a Pilsner Urquell tanksöre.  »

Egy készülék, számos funkció, tökéletes ízek

Életünket meghatározza a folyamatos technikai fejlődés, olykor mégsem vagyunk elég bátrak. Megvesszük ugyan a legújabb mobiltelefont, a nagy képernyős tévé is az utolsó modell, a...

Libanoni csemegék Budapesten

2018 legjobb olívaolaját is megkóstoltuk a libanoni élelmiszeripari termékek Budapesti bemutatóján. Ott voltunk, teszteltünk és reménykedünk, hogy legalább néhány ezek közül kapható lesz majd.  »

Unalmas a gin-tonik? Van megoldás!

Egy új termékkel kiélhetik kreativitásukat a bártenderek: forgalomba került egy ízesített „festék”, amellyel új szintre emelkedhetnek a gin-tonikok.  »

Bon Jovi bora lett 2018 legjobb rozéja

Idén került csak forgalomba, mégis hatalmas megtiszteltetésben részesült a rocker bora: a Wine Spectator 100-as listáján a legjobb rozénak bizonyult.  »

„Arcindexet” kaptak a borcímkék Kínában

A kínai vásárlók sok esetben hagyománytisztelők, így van ez a borokkal, illetve azok címkéjével is: egy konvencionális, szőlőhegyet ábrázoló üvegmatricával rendelkező bort magasabb minőségűnek és drágábbnak tartanak.  »

Balla Géza az Év bortermelője 2018-ban

Első határon túli borászként Balla Géza nyerte el a 28. Év bortermelője Magyarországon címet.  »

Négy magyar étterem a világ legjobbjai között

Négy magyar étterem került fel a La Liste-re, a világ egyik legismertebb gasztronómiai rangsorára – a legjobbjak közé három pesti és egy vidéki vendéglátóhely jutott be.  »

A sajtimádók hőse lett a wisconsini anyuka

A fél Twitter imádta azt az anyukát, aki egy kosármeccs szünetében leverte Sterling Brownt – igaz, nem a játékról tud többet, hanem a sajtokról.  »

(18+) Botrány: kacsatetemekkel etették a sertéseket

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre. A hatóság ez úton is felhívja a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.  »

A vese védelmében

A vese fontos szervünk, amely a szűrést és kiválasztást felügyeli, de hiába van belőle kettő, ha nem működnek megfelelően. Az alábbiakban mankót adunk a kímélő vesediétához, amely...

Zsír: ellenségből barát?

Évtizedeken keresztül úgy tudtuk, hogy a magas zsírbevitel elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, és nagy valószínűséggel rákhoz vezet. A finomított szénhidrátok anyagcseréje során fellépő káros hatások felismerése azonban az érdeklődést az utóbbi években az alacsonyabb szénhidrát-, illetve magasabb zsírtartalmú étrendek, például a ketogén diéta felé irányította.  »

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban segít, hogy ne legyen perzselő forróság, és a savak is megmaradjanak.  »

Zeneszó nélkül nincs ünnep – Junior Prima a legjobb ifjú zenészeknek

A legtöbb családban felcsendülnek a karácsonyi dalok Szentestén, ám van, ahol ez élő muzsikát jelent. Legtehetségesebb ifjú zenészeinknél az ünnephez nem csupán a hagyományos...

Veszélyben a Himalája Viagrája

Ázsia magas hegységeiben él egy hernyókban élősködő gombafaj, amely háromszor értékesebb az aranynál. Csodás élettani hatásokat tulajdonítanak neki, azonban mára a kihalás szélére sodródott.  »

Bejglipoklot zárt be a Nébih

November 22-én egy budapesti Rétespont cukrászüzemben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A hatóság a helyszínen tapasztalt műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését, továbbá mintegy 295 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett terméket vont ki a forgalomból.  »

6 új csokoládészenzáció a chocoMe-től

A chocoMe manufaktúra újabb fontos fejezetet nyit történetében eddigi legerősebb termékfejlesztésével, összesen 6 vadonatúj csokoládévarázslattal bűvöli el a csokoládé-hívőket és...

Kiderült, melyik a legkedveltebb hazai boros úticél

2018-ban immáron harmadik éve indult el a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb boros kutatása. Az előző évek sikere idén is folytatódott, összesen közel 22 000 fő töltötte ki a kérdőívet. Az eredmények megerősítették a korábbi tapasztalatokat, a szakmai partner Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával bekerült új kérdések pedig további szempontokra világítottak rá.  »

Érdemes spájzolni? Mit tud ma egy 2015-ös sör?

A békésszentandrási sörfőzde mindig kilógott a sorból: a városi kézműveseknek túl öreg és túl vidéki volt, a sok vidéki számára meg túl nagyvilági. Az idő mégis őket igazolta, hiszen töretlenül, stabil minőségben főzik régi és új söreiket.  »

Rigó Jánosné: a telt szexszimbólum és a cigányprímás

A képen Clara Ward, michigani acélkirály lánya, a belga Caraman-Chimay herceg korábbi felesége látható. Most éppen Rigó Jánosné, amint férfiszívekre tapos. De szerepel különböző képeslapokon marokszedő lányként, csábító Vénusz-pózban is.  »

Olaszországban turnézott Széll Tamás és csapata

November 19-én izgalmas gasztronómiai találkozóra került sor Olaszország egy kis, de gasztronómia szempontjából annál jelentősebb városában, Albában. Itt gyűltek össze ugyanis a magyar és az olasz Bocuse d’Or Akadémia legendás alakjai, hogy egy sajtóvacsora keretén belül a két ország gasztrokultúráját összehasonlítsák, megvitassák és természetesen meg is kóstolják.  »

Pulykasütéshez kínálnak lejátszási listát

Az egyik legnagyobb zenei szolgáltató cég új szolgáltatással rukkolt elő a mai hálaadásra: a pulyka méretéhez igazított lejátszási listákkal kedveskedik a kimerült amerikaiaknak.  »

Kapj rá!

Karácsonykor szinte minden család ünnepi asztalára kerül halétel, azonban halat fogyasztani egész évben érdemes, hiszen nemcsak egészséges, de finom is.

Slow cooker: tényleg magára hagyhatjuk?

A lassan készült ételek köré az utóbbi években egy egész mozgalom épült. A helyi gasztrokultúra megőrzését célul kitűző, az egészségesebb, természetes alapanyagokat előnyben részesítő irányzat kiváló régi-új segítőtársra talált az úgynevezett lassúfőző edényekben, amelyek segítségével jóval kényelmesebben alkothatjuk meg a trendnek is megfelelő fogásokat. De vajon mennyire biztonságosak ezek?  »

Guinness: itt az első, hordóérlelt stout

Sörimádók, figyelem: a Guinness hordóérlelt söröket dob piacra. A sorozat első nagy dobása egy bourbon hordós, Antwerpen Stout-változat lesz, amelyet a nagynevű sörös cég a Bulleittel közösen gyárt.  »

Lehetsz szakács, cukrász kerülőút nélkül is!

Idén is több ezer fiatalnak kell döntenie a pályaválasztásról, a továbbtanulásról, akár általános, akár középiskolai tanulmányai vége felé jár. A „mi legyek, ha nagy leszek?”...

A balatoni idény 10+2 hónap

Többfrontos támadást intéztek a régió szerelmesei a Balaton nyári “strand, lángos és sült hekk” imázsa ellen. A cél bemutatni, hogy a Balaton nem csupán egynyári, vagy csak nyári szerelem. Bezár a strand, elhűl a lángos, de bőven találunk programot egész évben, és még a minőségi eszem-iszomról se kell lemondanunk. Erről szól a Balatoni KÖR Egész évben Balaton! kezdeményezése és a friss és ropogós turisztikai film, a Balatoni Vadásznapló. Kattintsunk, nézzünk, és keljünk útra!  »

Budapesten nyitott sörözőt a legendás Brewdog

Ma még közelebb kerül Budapest a világ sörös elitjéhez: az európai kézműves sört a saját képére formáló legendás skót BrewDog saját bárt nyit a főváros bulinegyedében.  »

Victoria Beckham pihenés közben is szigorú

David Beckham felesége, a Spice Girls egykori üdvöskéje hírhedt egészségmániájáról. A mozgásról és a diétáról akkor sem mond le, ha családjával éppen Ausztráliában pihen.  »

Az ifjabb Adrià új helyet nyitott Londonban

Ferran Adrià öccse, aki saját jogán is híres, és nagyon is elismert szakember, a brit fővárosban nyitotta meg cukrászdáját, ahol a sütik mellett pezsgőket is felszolgálnak. A hely a találó Sütik és Buborékok nevet kapta.  »

Ducasse úszó étterme a Szajna új ékköve

Alain Ducasse, a magas gasztronómia egyik prominens, világhíres alakja, sikerei csúcsán sem pihen: a folyton utazó és felfedező séf néhány hete nyitotta meg – a világ legnagyobb elektromos hajóján – legújabb elitéttermét Párizsban.  »

Rekordpéldányszámban jelenik meg a Lidl új szakácskönyve

Ismét rekordot dönt a Lidl szakácskönye: az idei változatot már közel 400 000 példányban nyomtatták ki. A receptgyűjteménytben Széll Tamás, a Lidl séfje nem csupán gasztronómiai utazásra invitál, hanem öt különleges „hozzávalóval” élménnyé varázsolja a főzést.  »

Növényvédőszerek a magyar halastavakban?

Átfogó felmérés készült arról, hogy milyen növényvédőszerek és gyógyszermaradványok találhatók meg a magyarországi halastavakban és az ott nevelt halak húsában. Egészségügyi kockázatokat nem fedett fel a HappyFish projekt keretében végzett vizsgálat.  »

Többmilliós bírság a budai étteremnek

Házhozszállítást is végző budapesti éttermet ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az egységben számos higiéniai hibát tártak fel, nem nyomon követhető élelmiszerek miatt pedig több millió forint bírságot szabtak ki.  »

27 millió forint egy szarvasgombáért

Napok óta azon rágódom, mi lenne, ha régi gasztronómiai könyvekben való búvárkodás helyett vennék inkább egy vietnámi törpedisznót (természetesen kocát), s elindulnánk a Bükkbe triflát gyűjteni. Mint az aranyásók! A nyári szarvasgombának (tuber aestivum) júniustól novemberig tart a szezonja, s a vásárcsarnokban hatvanezer forint kilója.  »

Világbajnoki címért küzd az Avalon Ristorante cukrásza

A miskolctapolcai Avalon Ristorante csapata már számos versenyen bizonyította kiválóságát. Cukrászuk, Nagy Csaba, a magyar csapat tagjaként a luxemburgi Culinary World Cup világbajnokságon 50 nemzet versenyzőjével száll szembe.  »

Zöldülők Vására túlfogyasztás ellen

A Felelős Gasztrohős Alapítvány az E.ON támogatásával és Nagy Réka (Ökoanyu), négy fenntarthatósági tematikájú könyv szerzőjének közreműködésével rendezi meg az első “Zöldülők Vásárát”. A november 11-i ingyenesen látogatható vásárra azokat a környezetbarát életmód iránt érdeklődőket várják, akik szeretnének megismerkedni a gyártókkal és termékeikkel, szeretnék feltenni kérdéseiket a “zöldüléssel” kapcsolatban.  »

Hajdú-Bihar megyében jött létre az első helyi Élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az Egyesület életében egy új fejezet indul: november 8-án megkezdi működését az első helyi Élelmiszerbank, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven. Az első helyi Élelmiszerbank célja, hogy Hajdú-Bihar megyében élő rászorulókat még hatékonyabban tudják ellátni mentett élelmiszerrel.  »

A veszteseknek is jár nyeremény

Október 23-án elvitték az 1,6 milliárd dolláros, rekord lottónyereményt az Egyesült Államokban. Úgy tudni, hogy az elképzelhetetlenül hatalmas összegért eddig egyetlen ember jelentkezett. Azok a százezrek pedig, akik a húzás után nyeretlen szelvényt szorongattak – némi kárpótlásként – mehettek pizzázni.  »

A majonézeket vizsgálta a Nébih

A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.  »

Az éjfekete újra menő

Épp, amikor már mindenki leírta a korábban nagy divatnak számító fekete ételeket, a semmiből főnix módjára újra felbukkan egy látványos desszert, aminek elég nehéz ellenállni.  »

Újra virul a cukorkakészítés ősi művészete

Mivel foglalkozik egy elismert amezaiku művész? Egyáltalán, mi az az amezaiku, és hogy fogadják egy, a hagyományostól teljesen eltérő kultúrában?  »

Végleg eltűnhet az olasz kotyogó

A klasszikus kotyogósokat gyártó Bialettit csőd fenyegeti.  »

A sörös és zöldséges koktéloké a jövő

Egyre inkább megfigyelhető, hogy a fogyasztók a magas alkoholtartalmú koktéloktól az alkoholmentes, vagy kevésbé erős mocktailok felé mozdulnak. Az egyik legújabb trend a sörös verziók felemelkedése.  »

A Magyar Konyha a 20 éves Gastronomika kongresszuson

San Sebastián elérte azt, amit Cannes vagy Velence: híres fesztivál- és konferenciaközpont lett. A gasztronómia fellegvára, ahol nemcsak a Michelin-csillagos éttermekben, de szinte minden bárban jót lehet enni.  »

Vitorlát bontott idehaza a Peroni Nastro Azzurro

Már nálunk is kapható Olaszország egyik kedvenc söre, a Peroni Nastro Azzurro. A több mint 50 éves „Kék szalag” megjelenése erősíti azt a hazai piaci trendet, melyet a magas minőségű sörszegmens növekedése jellemez.  »

Adventi naptár: hagyd a csokit a kicsiknek!

Az adventi időszakban finom csokoládét vagy apró játékokat rejtő, számozott kis ablakokat, csomagokat nyitogatni az egyik legjobb móka – erről sok kisgyermekes család tudna mesélni. A meglepetéseket azonban a felnőttek is szeretik.  »

Márton-napi borfesztivál a 100 éves Gellértben

Nyolcadik alkalommal jelentkezik az idén 100. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválja. A programsorozat butik sörfesztivállal indul, aztán bor, pezsgő és...

Sütve, rántva, füstölve, kenyérre kenve – a sajt minden alkalomra jó választás

A vasárnapi ebédek vagy baráti összejövetelek csúcspontja lehet a sajtokból készült fogás, de egy fárasztó nap után is jó arra gondolni, hogy finom sajt vár minket a hűtőben. Már...

Hiánypótló főzős emoji született

Rég vége azoknak az időknek, amikor még szikár szöveges üzenetekkel kommunikáltunk egymással: a telefonos csevegőprogramokkal együtt alattomosan beszivárogtak mindennapjainkba a szinte minden érzelmet kifejezni – vagy felerősíteni – képes apró ábrák. A lista most új foodie-ábrával bővült.  »

Visszatér a csúcsra a magyar répa?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint jelentősen fejlődhet a hazai sárgarépa-termesztés, a zöldség termőterülete néhány éven belül újra elérheti a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektárt.  »

Zacskós rántotta: zseniális vagy nonszensz?

Hihetetlen, de igaz: már kapható az azonnali fogyasztásra kész, zacskós rántotta.  »

Világbajnoki címet nyert a Kreinbacher a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

A nem hagyományos szőlőfajtákból készült brut pezsgők világbajnoki címét nyerte el a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut Magnum 2013 pezsgője a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC) londoni díjátadóján, a borászat emellett megkapta a legjobb magyar pezsgőnek járó elismerést is.  »

Déja food: ön is mindig ugyanazt eszi?

Az új kifejezést akkor használják, amikor valaki mindig visszatér ugyanahhoz a néhány ételhez, ha választásra kerül a sor. Egy új kutatásból az is kiderült, hogy az emberek fele „ebédirigy”.  »

Így jön össze a makaróni és a karácsony

Nem telik el hét úgy, hogy az internet ne dobna fel valami egetverő gasztrofurcsaságot. Az utóbbi időszak egyik biztos dobogósa minden bizonnyal a sajtos makaróni ízű botnyalóka lenne.  »

Bezár a világ legjobb bárja

Még meglepőbb, hogy a bezárás híre és a rangos díj elnyerése között mindössze két nap telt el.  »

Textúra: Sárközi Ákosék új étterme a belvárosban

A Michelin-csillagos Borkonyha tulajdonosai és séfje, Sárközi Ákos november elejére tervezik megnyitni új éttermüket, amely a Textúra nevet kapta.  »

Újabb világsiker a nagymarosi Gabko Chilinek

Újabb világversenyen nyert díjat a nagymarosi GaBko Chili. A Hot Pepper szószt Amerikában is imádják!  »

Magyar pék lett Anglia legjobbja

Az Egyesült Királyság legjobb kovászos kenyércipóját egy magyar pék, a 2011 óta kinn dolgozó Nádházi István süti.  »

Pokoli állapotok a budapesti sütőüzemben

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.  »

Újabb cukorhelyettesítőkre bukkantak

Kína déli tartományában két olyan vadon élő növényt találtak, amelyek 25-400-szor édesebbek a cukornál.  »

A világszép sárgája

A tojás önmagában gyönyörű dolog: bonyolult és titokzatos, egy milliméternyi véletlen sincs rajta. Ízéz imádjuk, de sokunk kedvence a szép, folyós sárgája.  »

Itt az első hazai brut IPA

A nyugati part válasza a keleti partról kiinduló New England Ipa őrületre, újabb megvilágításba helyezve: mihez is lehet a komlókkal kezdeni az IPA stíluson belül maradva? Csontszáraz, nagyon szénsavas, nyálcsorgatóan ízes, visszafogott, szinte minimális keserűséggel, világosan, tisztán, ropogósan! A frissen bemutatott I Am Brut az első valódi hazai brut ipa.  »

Még tart a Gerbeaud születésnapja

Néhány évtizede a szülők vitték a gyerekeket cukrászdába minyont enni, itt az ideje, hogy a felnőtté váló gyerekek és az unokák fogják kézen a nagymamát, és élvezzék közösen az új, valamint az emlékekkel együtt előcsalogatható ízeket.  »

Főzzön úgy, mint a profik, nyűgözze le családját és barátait!

Pár éve még valami őrült misztikus varázsszó volt a sous vide, már viszont mindenkinek elérhető az egyik legkreatívabb éttermi technológia: már nem kell elmenni otthonról az...

Új vezérigazgató a Heineken Hungáriánál

Geert Swaanenburg vezérigazgató személyében új felsővezető irányítja tovább a Heineken Hungária magyarországi tevékenységét 2018. november 1-től. Az új vezérigazgató több évtizedes kereskedelmi tapasztalattal érkezik a magyarországi Heineken élére. Fókuszában a magyar sörgyártás versenyképességének, illetve a hazai alapanyagok és beszállítók szerepének további erősítése áll. Az új vezető fő célkitűzése, hogy megerősítse a magyar vállalat hazai sörpiacon betöltött szerepét.  »

A legjobb borok a legjobb helyekről

Az eredetvédelem nem minőségi kategória, a világszerte sokfelé használt különféle rendszerek a borok alapanyagának termőhelyére utalnak. De bármilyen sajátos és egyedi borokat képes...

Turbózd fel az irodai étkezést!

A munkahelyi ebédek megoldása sokszor nem is olyan egyszerű. Habár nincs szükség a kerék újbóli feltalálására, de hogy a napközbeni étkezés ne merüljön ki a büfé unalomig ismert szendvicseiben és szerény salátáiban, azért szükség van némi fifikára.  »

A világ legdrágább kávéja: Kopi Luwak

Ezt issza Oprah Winfrey és Mark Zuckerberg. Ezt itta Jack Nicholson is – aki a haldokló milliomost játszotta a Bakancslista című filmben – mindaddig, amíg Morgan Freeman el nem magyarázta neki, miből készül. De aztán elmondta, hogy minek is köszönhető az „utánozhatatlan zamat” – és Nicholson nem itta soha többé.  »

Vitát robbantott a celeb tortás posztja

Chelsea Peretti színésznő desszertes fotója felszította a kedélyeket.  »

Whiskey vagy mandulatej - vajon mit választ Katalin hercegné?

Úgy tűnik, nem Harry volt az egyetlen partiarc a királyi családban.  »

Őszi káosz és komoly változás a Barakában

A Baraka étterem már a szórakoztatóipar határát súrolja. Ősszel Budapest egyik legkorábban megnyílt fine dining éttermében a káosz veszi át az irányítást. Faágak és avar a tányéron, egy mágikus leves, ami a szemünk láttára változtatja formáját, és egy 15 komponensből álló desszert. Semmi sem az, aminek látszik.  »

Mi az ételkészletek hihetetlen sikerének titka?

Néhány kattintás, és házhoz érkezik a friss, ízletes vacsora – vagyis minden, ami az elkészítéséhez szükséges: a hozzávalók pontosan kimérve, a recept és az útmutató fotókkal illusztrálva. Minden nett, semmivel nem kell maszatolni, az ételek változatosak és gyorsan kivitelezhetőek. A készlet tökéletesen a kezünk alá dolgozik, mégis megmarad az érzés, hogy mi főztünk.  »

Így lesz a lazac igazán finom

A halsütés elsőre pofonegyszerűnek tűnik: gyors hőkezelés, ízlés szerint egy kis fűszer, és már kész is. Mégis jobb, ha nem szeleskedünk, és betartunk néhány alapszabályt. Ha olyan lazacra vágyunk, mint amit a kedvenc éttermünkben szolgáltak fel, néhány dolgot nem árt szem előtt tartani.  »

Tananyag lesz Bourdain

Rendhagyó kurzust indít egy louisianai egyetem: az iskola Anthony Bourdain élete által inspirált előadássorozata azt vizsgálja majd, mely filmek és irodalmi alkotások hatottak a nemrég elhunyt séf, utazó és tévés személyiség szerteágazó tevékenységére.  »

Mátrai borzast is ajánl a turistáknak az Eater

Az Eater, a neves gasztrooldal pénteki cikke a magyar fővárost mutatta be, kiválasztva azokat a vendéglátóhelyeket, amelyeket turistaként szerintük vétek lenne kihagyni.  »

Nem ússzuk meg a sertéspestist

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása.  »

Lyukért mentünk Etyekre, le volt vajazva

„Hány kiló pogácsát szabad adnom?” – kérdezi mosolyogva a rafinált pék az etyeki Gasztrosétányon, ahol idén először, amúgy pedig hatodik alkalommal rendezték meg hétvégén a Sajtmustrát. „Csak egy darabot kérek” – válaszolja az anyuka, karján a gyerekével. „Egyetlen darabot?” „Igen, a kisbabának lesz. Majszolni.” „Ja, értem, tessék parancsolni.” „Mennyi fizetek?” Ne vicceljen, ajándék.”  »

Veszteséges volna a sütőipar?

Sok örömünk nincs a hazai pékipar termékeiben, de a pékszövetség szerint még az azonnal megszáradó vizes zsemléken sem lehet meggazdagodni. "A pékek országos átlagban veszteséggel adják tovább a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott terméküket, a fehér és a félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét" - állítja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.  »

Skandináv fölény a fiatal szakácsok európai versenyén

A hétvégén zárult a háromnapos Euroskills bajnokság, amelynek idén Budapest adott otthont. A különböző szakmák 25 év alatti művelőinek Európa-bajnoksága látványosan mutatta be az egyes mesterségek szépségeit a nagyközönségnek. A versenyen 39 szakma képviseltette magát 500 versenyzővel. A szakácsok versenyét a svéd Viktor Thulin nyerte.  »

A whiskey is jobban érik, ha közben Metallica szól

A metálzenekar – kávé- és sörérdekeltsége után – beszállt a whiskey üzletbe. A különleges technikával érlelt Blackened szeptember végén mutatkozott be.

A vasvillától az ezüstvilláig: együtt a séfek és a termelők

A tavaszi első konferencia sikere után újra találkozási fórumot biztosított a séfek és a minőségi alapanyagokat előállító termelőknek a Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség egyesület. Nagy István agrárminiszter a „bölcsésztanyák” szerepéről beszélt a konferencián, ahol Friulitól Szárig számos jó gyakorlatra derült fény.  »

Rosenstein Tiboré a 2018-as Gundel-díj

November 25-én adják át Rosenstein Tibornak a Gundel Károly életműdíjat – jelentette be Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.  »

Jeget a rozéba?

Most kaptak a szívükhöz a borrajongók. De vannak hírességek, akiknek az íznél fontosabb a hőmérséklet.  »

Kitudódott Guy Fieri titka

Guy Fieri, a Food Network sztárséfje tud egy-két dolgot a csirkéről. Új étterme is nagy siker, a bejárat előtt sokszor sor kanyarog. Nemrég elárulta, mi a titka.  »

Mennyire jó nekünk a datolya?

Ha az ember manapság valamilyen egészséges desszert után kutat, a recept hozzávalói között szinte biztosan talál datolyát. A ragacsos gyümölcs igazi jolly joker lett, de ne felejtsük: négy szemben 268 kalória, és 67 gramm cukor van.  »

Somogyi étterembe somogyi alapanyagot!

Remek kezdeményezésként Somogyban is megpróbálják összehozni a gazdákat a vendéglátósokkal – céljuk a helyi termelőkből álló csoport vagy szervezet alapítása.  »

Tischler Petra és Bicsár Attila is díjat kapott

Átadták a „Pro Gastronomia” díjakat a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK). A Dr. Sándor Dénes - a BGE KVIK Vendéglátás Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense - által életre hívott díjat a hazai és nemzetközi gasztronómiában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek kaphatják meg.  »

Művészi csokikkal ünnepel a Gerbeaud

Kortárs művészek alkotásai díszítik az idén 160 éves Gerbeaud cukrászda jubileumi csokoládéit. A limitált számú „művészi édességhez” a világ egyik vezető csokoládégyára, a Cacao Barry – kizárólag a Gerbeaud számára készített - csokoládéreceptje adja az alapanyagot. A három különböző csomagoláson pedig Kiss Tibor zenész-festőművész, Réti Kristóf, az Autistic Arts Alapítvány művészeti foglalkozásain alkotó autista művész valamint Áron Eszter, az Áeron márka alapítója és tervezője egy-egy műve szerepel.  »

Min változtassunk a konyhában, ha spórolni akarunk?

Tudatos vásárlóként már egyre gyakrabban megválogatjuk, mit emeljünk le a polcról, ha egészségesebben vagy kalóriaszegényebben szeretnénk étkezni – de mi a helyzet akkor, ha némi konyhapénzt szeretnénk megtakarítani?  »

Budapesten csengetett Mylord

A hétvégi, méltán népszerű Csengetett, Mylord? találkozót követően szombat délben egyedülálló esemény zajlott az ARAZ Étterem falai között is. Barka Áron, Chef-de-Cuisine minden bizonnyal a sorozat egyik legnagyobb magyarországi rajongója.  »

Őrült divat, de az íze finom

Elképzelte már valaha, hogy milyen íze lehet egy szobanövénynek? Ugye, hogy nem túl vonzó a gondolat? De ha a finom ital csak kinézetében hasonlít egy cserepes virághoz, akkor egészen más a helyzet.  »

Bowie-bár nyílik Londonban

A Ziggy’s névre keresztelt kocsma – amelyet David Bowie 1972-es, ikonikus albuma ihletett – szeptember végén indul.  »

Előbb a has jön, aztán a morál

Sejtettem kezdettől fogva. Hogy kettő van belőle. Ahogy a vizsgák előtt összeszorult. Liftezett föl-alá. Mintha gyomorszájon vágtak volna. Azok az apró izomrángások, korgások, facsarások. A kő a hasban. Most meg olvasom, hogy két agyunk van. Mint a sziámi ikrek. Egy a fejben, egy a gyomorban. Pontosabban a bélrendszerben.  »

Örömfőzés, már másodszor

Úgy tűnik van igény a másra, a főzés kalandosabb és mélyebb értelmű oldalára: Janits-Szabó Virág imádnivaló szakácskönyve, az Örömfőzés megélte a második – bővített – kiadást.  »

Sikeres magyar szereplés az ifjúsági szakácsvilágbajnokságon

Az ARAZ Étterem Chef-de-Cuisine-je, Barka Áron nemzetközi szakácsversenyen zsűrizett Taipeiben.  »

Sajtmustra az etyeki Gasztrosétányon

A Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram!  »

Jön a gesztenyés Túró Rudi

Az ősz nagy újdonsága a Pöttyösnél a szezon kedvencének számító gesztenye találkozása a friss túróval. Szeptembertől már a boltokban a gesztenyés Pöttyös, amivel 50 éves hiányt pótol a márka, hiszen eddig még sosem volt ilyen ízű termékük.  »

Kutyamenü jár a kedvencnek

A kutyás gazdik biztosan eljátszottak már a gondolattal, hogy milyen jó lenne néha a kedvenccel együtt falatozni egy menő étteremben, ahol mindenki számára séf készíti az ínycsiklandó fogásokat.  »

Magyar gin: vad fűszerekkel, aszalt fügén érlelve

A nemzetközi gin-divat elérte végre Magyarországot: több évnyi termékfejlesztés után mutatta be a Zwack legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában gyártják tölgyfahordókban, aszalt fügén hónapokon át érlelve. A most bemutatott különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.  »

Martha Stewart új területre tévedt

Stewart neve mellé számos titulust illeszthetünk: tévés személyiség, szerző, szakács, üzletasszony – csak hogy néhányat említsünk. Nemrég azonban új vizekre tévedt, és régi...

Magyar fagyizót is ajánl a The Guardian

Az újság megkérdezte az olvasóit, Európában hol ettek finom fagyit a nyáron, és a legjobb 20 nevét – rövid ajánlással – közzétette. A listára magyar üzlet is felkerült.  »

Itt a világ legmodernebb mosogatógépe

Ahol étel van, ott mosogatni is kell: hogy ez minél kisebb teher legyen, a Miele az eddigi fejlesztéseit is túlszárnyalta új adagoló rendszerével.  »

Bezárt a Cica: és nem kell mindig kaviár

Néha jó az orjaleves, a borjúláb, a krumplistészta is. Persze az orjaleves marhanyakból, libaszárnyból, orjacsontból készüljön, a rántott borjúláb legyen omlós, a krumplistésztát meg le kell pirítani, kellő mennyiségű vereshagymával. Búcsúzik a budai Róma ételbár.  »

Együk meg a művészetet!

Medvecukor, mályvacukor, cukormáz… ezek egy olyan művész eszköztárának tipikus elemei, aki alkotásaival a modern ételkultúra állapotát tükrözi.  »

Száz év elegancia - centenáriumi menüvel ünnepel a Gellért Hotel

A Danubius Hotel Gellért szecessziós falai a magyar történelem legnagyobb viharainak voltak tanúi az elmúlt száz évben – de itt íródtak vendéglátásunk történetének legszebb fejezetei is. Szeptemberben, Szent Gellért napján ezeket idézi fel centenáriumi menüsorával Müncz Gábor, a szálloda vezető séfje.  »

Disneyland megrészegít

Olyan történik Disneylandben, ami eddig még soha: alkoholt fognak árulni a gyerekek után rohangáló, elcsigázott felnőtteknek – stílszerűen egy Star Wars témájú bárban.  »

Sci-fi vagy valóság? Tényleg ezt esszük majd 25 év múlva?

Sokan gondolják úgy, hogy a 2043-ban bevásárlókosárba kerülő élelmiszerek éppolyan csúcstechnológiát képviselnek majd, mint a zsebünkben lapuló okostelefonok.  »

Őszi Gasztroblogger Fesztivál és Közönségtalálkozó

A nagysikerű első Tavaszi Gasztroblogger Találkozó után, szeptember 28-án a Food Convoy Kitchenben ismét összegyűlik a gasztronómia iránt érdeklődő bloggerek és bloggerínák apraja-nagyja. A kötetlen hangulatú esemény célja egy összetartó közösség létrehozása, értékes kapcsolatok és együttműködések kialakítása. A rendezvény nagyobb és komplexebb lett, a szervezők több újítással is készülnek: az ételeket szakmai zsűri értékeli majd, a követők, rajongók pedig külön blokkot kapnak, amelyben személyesen ismerkedhetnek meg kedvenc bloggereikkel.  »

Hurrá, itt a szalonna ízű gomba

Bárcsak léteznének szalonna ízű zöldségek! Rögtön több fogyna belőlük, igaz? Úgy látszik, a sóhajokat meghallgatták, mert már létezik egy gomba, aminek pont olyan íze van, mint a szalonnának.  »

Az erekciónak annyi: Mennydörgés isten indájára csapott le a Nébih

Nem nyomon követhető, illetve lejárt minőségmegőrzési idejű étrend-kiegészítőket és étrend-kiegészítő alapanyagokat vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), melyek össztömege meghaladta a 780 kg-ot. A hatóság a vállalkozás által csomagolt, kapszulázott termékeket a forgalomból visszahívta, és az étrend-kiegészítő csomagolási tevékenységet azonnali hatállyal felfüggesztette.  »

Másodszor is vár a piac konyhája

Még mindig lehet regisztrálni a Magyar Konyha, a SVÉT és a PGA rendezvényére, ahol előadások mellett minőségi magyar termékek bemutatása és kóstolása is a program része.  »

Így válasszunk egészséges street food-ot

Nem kell lemondanunk a street food-ról akkor sem, ha az egészséges életmód hívei vagyunk: a friss, minőségi alapanyagokból készült gyorsételek már közel sem olyan egészségtelenek, mint hogy azt pár éve tudatosítottuk. Barna Dorina dietetikus szerint, ha megfelelően választunk és elég változatosan étkezünk, olykor-olykor megengedhetünk magunknak egy food truck-ból kért finomságot.  »

A Soproni megtalálta az ország legjobb porterfőzőjét

Szakmai és fogyasztói zsűri választotta ki az idei év legjobb porterét, a Soproni első sörversenyén. A megmérettetés tétje nem csupán a félmillió forintos fődíj volt: az aranyérmes főzet jövőre a Soproni Óvatos Duhaj család tagjaként feszít majd az áruházak polcain.  »

Ropogós kenyérhéj otthon is

A kenyérsütők gépek egyik leggyengébb pontja, hogy a tészta és a kenyérhéj állaga nem az igazi – úgy tűnik, e téren is van fejlődés.  »

Új rekord, ez a világ legnagyobb szendvicse

Mexikóvárosban tegnap, augusztus 29-én elkészült a világ leghosszabb szendvicse: az új rekord 70 méter! A résztvevő séfek és éttermesek a saját, korábbi rekordjukat döntötték meg - a finomság természetesen az utolsó morzsáig elfogyott!  »

Dobáltunk a La Tomatinán, a paradicsom ünnepén

Tegnap korán ébredtünk, hogy részt vegyünk a világ egyik legelképesztőbb buliján; a La Tomatinán, a paradicsom ünnepén. A Valenciától mindössze 40 kilométerre lévő Buñolba utaztunk. Nem voltunk egyedül: a kisváros egyébként 9000 fős lakossága 35000-40000 főre duzzad a parádé alkalmával.  »

Csípős magokkal harcolnak a rágcsálók ellen

Sok kertben és gazdaságban okoznak gondot a rágcsálók, azonban a tudósok most új fegyvert vetnek be ellenük: a csípős paprikát.  »

Európa legnagyobbját nyelte le a Pernod Ricard

Óriási mozgások a szeszpiacon: a Pernod Ricard hatalmas bevásárlással biztosította első helyét.  »

Hatodszor is csípni fogod!

Pattanj fel a vonatra augusztus 25-én a Nyugati pályaudvaron, pattanj le Nagymaroson: vesd bele magad a Gasztromazochisták országos ünnepébe! Idén is augusztus utolsó szombatja a nyár legforróbb napja Nagymaroson!  »

Online piacteret kaptak a legjobb ciderek

Adott egy lista, tele jobbnál jobb italokkal, amelyeket mi is szívesen kipróbálnánk – csak éppen fogalmunk sincs róla, hol és hogyan tudnánk hozzájuk jutni. Az érzés, amit a borivók már régóta ismernek, egy ideje a sör- és ciderivókat is feszíti.  »

Milyen élelmiszereket érdemes adományozni?

Miközben rengeteg élelmiszert dobunk ki – akár a felhasználói, akár a termelői szinten –, nagyon sok a rászoruló ember is, akiknek gondot okoz a mindennapi étkezés megoldása. Az élelmiszerbankok a hozzájuk eljuttatott adományok kiosztásával nekik segítenek, azonban nem mindegy, mit adományozunk.  »

A görög konyha

A mai modern görög konyha éppoly összetett, mint a török vagy a spanyol. Az európai, az afrikai-arab és a kisázsiai konyhaművészet mind jelen van az ételekben, de az sem mindegy, hogy a...

A legjobb diéta, erőfeszítés nélkül

A mediterrán étrend az egyik legkönnyebben betartható, egyszerűen összeállítható diéta, amivel sokat tehetünk az egészséges szívért, keringésért, vérnyomásért és az...

A sztárséf nagy dobással tért vissza a gyökereihez

Az USA legünnepeltebb éttermeiben töltött évek, és a Top Chef című tévéműsor számos évada után Jennifer Carroll visszatért szülővárosába.  »

Miért ne igyunk kávét a repülőgépen?

Lehet, hogy nem túl jó ötlet meleg italokat kérni a gépen?  »

Finomságok a vadonban

Szabad tűzön vagy a teraszon dolgozik, egyszerű, ám csodálatos ételeket készít – ha szereti a grillt és a laktató húsételeket, ezt önnek is követnie kell.  »

Fém szívószálak az Amazon sztárjai

A műanyag szívószálak jó ideje nem menők – s a környezettudatosság lassan begyűrűzik az Amazon internetes gigaáruházba is, ahol a bestsellerek listáján nemrég feltűnt egy fémből...

Házhoz is szállít a Michelin-csillagos séf. Mi tud a takeaway doboza?

Anne-Sophie Pic, háromszoros Michelin-csillagos sztárséf idén étel házhozszállításra adta a fejét – francia gyökereihez hű szusidoboza új szintre emeli a futárral érkező harapnivalókat.  »

A spanyol konyha

Andalúziában a gazpacho, Madridban a pacal, Galíciában a polip, Asztúriában a bab, Valenciában a paella. Az Ibériai-félsziget konyhájára ugyanaz jellemző, mint az olasz konyhára, az egyes...

Gond van: túl sok a sajt Amerikában

Hogy mit kezdjünk egy óriási sajttömeggel? Sokan el sem tudnának képzelni ennél nagyszerűbb gondot. De az amerikai sajtipar számára a megoldás jóval bonyolultabb egy gigantikus fondüparti összedobásánál. Néhányan egyenesen „sajt apokalipszisről” beszélnek.  »

Egri mesterkurzusok a Vino Kóstoló Ünnepen

Eger régóta az egyik legkedveltebb úti cél a borrajongók körében. A gyümölcsös és változatos stílusú borokat adó borvidék augusztus végén ismét remek programmal és exkluzív mesterkurzusokkal készül az Eger-rajongók számára.  »

Jégkrémteszt: lecsapott a Nébih a jogtalan édesítőszerre

Népszerű nyári csemegét, vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 18 termék „került a kosárba”, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.  »

Győr lesz a stílusos étkezés legújabb vidéki fellegvára

Akár már elcsépeltnek is tűnhetne a kijelentés, de mégis jó kimondani: gasztroforradalom zajlik Magyarországon. Pár éve már tapasztalható jelenség, hogy egyre jobban dívik stílusos, újragondolt, mégis minőségi helyeken étkezni, ahol az ember nem "csak" az ízlelő bimbóit, hanem egyéb más érzékszerveit is jóllakathatja. Szerencsére napjainkban nem kell már ilyen élményért a fővárosba utazni, Győrben például augusztus 18-án és 19-én is érdemes lesz éhesnek lenni. A művészetekre is. A SVÉT, vagyis a Stlíusos Vidéki Éttermiség védnökségével megvalósuló rendezvényre már megkezdődött az előregisztráció.  »

Grillezés: vissza a fához!

Egyre többször hallani olyan véleményeket, hogy a grillélmény akkor az igazi, ha valódi fa ropog a finomságokkal megpakolt rács alatt. Az éttermek is kezdik újra felfedezni az ősi tüzelőanyagot.  »

Felfüggesztették egy balatonboglári büfé tevékenységét

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy balatoni büfé tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan. A hatóság – a tevékenység korlátozásán túl – 120 tétel, részben lejárt, részben nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból.  »

Meghalt Joël Robuchon, az évszázad séfje

Hetvenhárom éves korában meghalt Joël Robuchon francia séf, a világon a legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező éttermek tulajdonosa, akit a Gault & Millau az évszázad séfjének nevezett 1990-ben - jelentette be szóvivője.  »

Vajsör fagyit árul a Universal Harry Potter-témaparkja

A Universal Studios egyik Harry Potter témájú kalandparkjának szívében van egy különleges étterem. A Három Seprűnyél étlapján van pár érdekes újdonság, amit valószínűleg nem csak a szemüveges varázslófiú rajongói értékelnek majd.  »

Gusztustalan meglepetés a halszeletben

Egy gyomorforgató videó újra eszünkbe juttatta, miért annyira fontos a halak megfelelő előkészítése.

A világ legszebb kertjei

Zöld növények, virágok, gyümölcsök - tudja, melyik a világ legnagyobb és legszebb kertje?  »

A grillezés művészete

Ilyenkor, nyáron grillkirályok lepik el a teraszokat, kerteket, balkonokat. Bár a magyar sokáig inkább bográcsban kozmáltatta oda a húst, manapság divat lett grillrácson megégetni. A...

Egyedülálló kürtőskalács-cukrászda nyílt a Holnemvolt Várban

Keresztes Ildikó, Dombovári Vanda és Keleti Andrea avatták Budapest új különleges cukrászdáját, az Édes Mackót, melyben minden a kürtőskalács körül forog. Madárlátta Kürtős, Kürtős Guba vagy egy kis tejbegríz kürtőskalács darabokkal? Az ország első kürtőskalács-cukrászdájában, amely az ország első állatkerti játszóparkjában nyílt meg, kicsik és nagyok is megtalálják kedvencüket.  »

Ajándékötletek az ifjú párnak

Javában tart az esküvőszezon. De vendégként egy kézfogó nem csak elegáns ruhákat, megható szertartást, rég látott ismerősöket, és egy jó bulit jelent, hanem fejtörést is, amit a nászajándék kitalálása és beszerzése okoz.  »

Egymilliós bírság a takecake.hu sütis webáruháznak

Lakossági bejelentés alapján végzett próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi cukrászsüteményeket is hirdető takecake.hu internetes oldalon. Az elsősorban gyermekeknek szánt tortában a Nébih laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki. Jellemző volt, hogy a weboldal „házi cukrászai” nem rendelkeztek képesítéssel és engedéllyel. A honlapot üzemeltető vállalkozás – a hatósággal egyeztetve – azonnali hatállyal beszüntette a jogsértő tevékenységet, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.  »

Ágyúznak a szőlősgazdák, balhéznak a turisták

A seregélyek elriasztására szolgáló hangágyúzás miatt a Somogy megyei kormányhivataltól kért soron kívüli intézkedést Balatonberény polgármestere.  »

Jónak igérkezik az idei bor

Az idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.  »

A nitrokávé biztosan felpörget

Volt idő, amikor jószerivel csak kétféle kávé közül választhattunk: volt a fekete és a tejes verzió. De ezek az idők elmúltak. Ma már a bőség zavarával küzdünk, ez azonban nem...

Sehol sincsen igazi bio? A telefon segít a bevásárlásban!

Bevásárló szatyor, lelkesedés, szezonális receptek mind megvannak, de nem tudod, hogy hol szerezhetnéd be a hozzávalókat? A Felelős Gasztrohős Alapítvány applikációja ebben segít.  »

Sör és süti? Miért ne?

Elindult a Szent András Sörfőzde budapesti márkasörözője, a Marosvári „Ogre” László sörszakértő által vezetett Ogre Bácsi és az ország TOP10 kézműves cukrászdájának egyik éllovasa, a Czakó Kerti sütikompozíciókat alkotó Gerlóczy Cukrászda BEER&Freakin’CAKE sorozata. Mostantól hat héten át a francia kézműves sütemények találkoznak a Szent András Sörfőzde prémium söreivel az Ogre bácsiban.  »

Egyre jobban fogynak az alkoholmentes italok

A gingyártó óriás Gordon’s is felismerte vásárlói igényt, és a napokban két új, alacsony alkoholtartalmú koktélt dobott piacra.  »

10. helyen végzett Adamek a világversenyen

Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat.  »

Megújult a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda

Száznegyvenmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 180 millió forintos beruházás keretében újult meg a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda.  »

Magyar szakács és cukrász páros a malajziai világdöntőben

Helyi idő szerint péntek reggel 7.15-kor (magyar idő szerint 01.15-kor) kezdi meg Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis a versenyzést a World Association of Chefs Societes (WorldChefs) kuala lumpuri világdöntőjén.  »

Nagy evés kis Kínában – a pesti kínai negyedben is van már éjszakai piac

A helyi kínai közösség már hat éve ide jár nyári estéken, most a gasztroközönség felé is nyitnak. Autentikus fogások Szecsuántól Kantonig, a rákoktól a csirkelábig.  »

San Benedetto ásványvizet vont ki a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!  »

Bezárja három Michelin-csillagos éttermét a spanyol sztárséf

Bezárja három Michelin-csillagos éttermét Carme Ruscalleda spanyol sztárszakács.  »

Szombaton megnyílik Széll Tamás és Szulló Szabina új étterme

Két év után újra fine dining étteremben főz Szulló Szabina és Széll Tamás. Az Onyx éttermet elhagyva először a Hold utcai piacon nyitottak bisztrót Stand25 néven, mely egy éven belül elnyerte a Michelin Guide Bib Gourmand elismerését, most pedig közös tervük újabb állomása következik: megnyitják saját fine dining éttermüket.  »

Bicsár Attila megmutatja, hogy kell halat sütni

A magyar szakácsok közül az egyik legjobb videócsatorna Bicsár Attiláé, aki több külföldi szakmai kitérő után a villányi Sauska 48 séfje. Ha figyelnek, eltanulhatják tőle, hogy készül a villámgyors sült hal gombával és spenóttal!  »

71 zöldséges ellen indított eljárást a Nébih

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. A helyszíni ellenőrök 14 piac összes (222) forgalmazójának tevékenységét vizsgálták, beleértve a kereskedőket és az őstermelőket is. A tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, amiből 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották a szakemberek, továbbá élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.  »

A cukorka még mindig népszerű

Újra növekszik a cukorkapiac, és a szűk esztendők után egyre több hazai vásárló enged meg magának egy kis édes örömöt. A fogyasztási trendeknek megfelelően egyedülálló újdonságok is megjelentek a gumi-és medvecukorka piacon, mint például a gluténmentes vagy vegetáriánus gumicukorkák.  »

Itt az első Bujdosó-pezsgő!

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő ebben az évben.  »

Pörög a fine dinig óriáskerék!

A nyár megérkezett Budapestre André Bicalho, a Baraka séfje, aki megmutatja, hogyan vitt vidámságot a fine diningba.  »

Amit mindenki csinál a kivivel, pedig nem kéne

A vitamindús, zöld gyümölcs szőrös héjától mindenki szabadulna; eltávolítására számos módszer született már – pedig lehet, hogy teljesen ki kellene hagyni ezt a lépést.  »

A világ legjobb olasz éttermei közé került Gianni Pomo D’orója

Tegnap este Rómában, a Cavaliere Waldorf Astoria 3 Michelin-csillagos La Pergola éttermében adták át azokat a rangos elismeréseket, amelyek a világ legjobb pizzát is készítő éttermeit díjazták. Ezek olyan éttermek, amelyek teljes kínálatában az eredeti olasz pizza meghatározó helyet képvisel. A Ristorazione Italiana Magazine – Italyan Style által felkért olasz szakmai zsűri 2 éves tesztelő munkával választotta ki a világ legjobb 70 helyét. Nagy megtiszteltetés érte Gianni Annonit és Rosario Simeoli séfet, hiszen a Pomo D’oro is a legjobbak közé került!  »

Jázmin szőlőből készült az év pálinkája

Jázmin szőlőből készült az idei év legjobb pálinkája, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit csütörtökön hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is kiosztottak. A legjobb 10 ezer palack feletti pálinka idén a Bolyhos Ágyas szilvapálinka, a legeredményesebb pálinkafőzde kategória első helyezettje pedig az 1 Csepp Pálinka lett.  »

Nyolcszáz forintos közösségi bort dob piacra a Tokaji borvidék

Csütörtöktől kapható a Kingling, száraz és félédes változatban. A belépő tétel célja kettős: normális felvásárlási ár a kistermelőknek és egy tisztességes ital az alsó polcra.  »

Mit iszunk húsz év múlva?

Ha a viszonylag még hűvös szobából kinézek a június eleji párás, tikkasztó meleg utcára, leginkább az jut csak az eszembe: vizet. Feltéve persze, ha még lesz víz… de bizakodjunk. A Duna közelsége ad némi biztonságot és még arra is gondolhatunk, bor is jut esetleg a poharainkba.  »

Legközelebb Ausztráliában találkoznak a bor mesterei

Immár biztos, hogy a 2022-es, jubileumi Masters of Wine szimpózium helyszíne az ausztráliai Adelaide városa lesz.  »

Dom Perignon: távozik Geoffroy

Megerősítették: 2019-ben távozik a Dom Perignon legendás pincemestere, Richard Geoffroy.  »

A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

Mi magyarok mindenhez is értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.  »

Mekkora a tökéletes tésztaadag?

Valószínűleg mindannyian belefutottunk már abba a hibába, hogy a szemre megsaccolt, forró vízbe csobbantott tészta kifőzés után hatalmas mennyiségnek bizonyult.  »

Aki egészségesen eszik, többet pazarol

Egy új tanulmány arra jutott, hogy minél egészségesebben táplálkozik valaki, annál több ételt hagy kárba veszni. De mit tehetünk?  »

A műanyagok szabadságra mennek

Júliusban a Plastic Free July , nemzetközi mozgalomhoz csatlakozva a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen műanyagmentes életre buzdítja a lakosságot. A kampányt egy Műanyagmentes Piknikkel indítják el a szervezetek.  »

Több mint 660 millió forint értékű étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi raktárban több mint 60 000 doboz, jogszerűtlenül forgalomba hozott étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sikeres ellenőrzésre egy több társhatóság részvételével lebonyolított akció részeként került sor, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) koordinált.  »

Hogyan idd a whiskyd? 5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak

Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért.  »

Mentes-teszt: 9 gluténmentes spagettit ellenőrzött a Nébih

Az év hatodik Szupermenta terméktesztjén a gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek laboratóriumban ellenőrizték többek között a termékek glutén-, laktóz-, tejfehérje tartalmát, de a tojásfehérje allergén jelenlétét is. A vizsgálatokon mind a 9 kukoricaliszt alapú száraztészta megfelelt. Ezúttal is akadtak viszont jelölési hiányosságok, ezért a Nébih ellenőrei 3 esetben figyelmeztetésben részesítették a felelős vállalkozókat.  »

Blöfflistákon csámcsog a csúcsgasztronómia?

Dunát lehet rekeszteni az éttermi listákkal. Itt a világ 50, 100, 1000 legjobb étterme! Végre magyarok a legjobbak között! Mint a vursliban.

Büdös volt a Jana ásványíz, lecsapott a Nébih

Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették. A forgalmazó – a hatóság jelzése alapján – saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket.  »

Royal wedding: így készült Megan és Harry esküvői tortája

Habár május közepén Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott, és az eseményt övező óriási médiaérdeklődés csúcspontján túljutottunk, néhány dologra azért még kíváncsiak...

Praktikus fali tárolás a konyhában

Ha kicsi a konyha és nincs hely újabb szekrénynek, használjuk ki azokat a függőleges felületeket, amelyekről gyakran megfeledkezünk.  »

WHO: már a svédeké a mediterrán étrend

A dél-európai országokban rengeteg az elhízott gyerek, a „mediterrán” diétát pedig sokkal inkább reprezentálja például a svéd étrend – állítja az Egészségügyi Világszervezet.  »

Anánusz: lehet kétszer csíp

„Van ánusz? Nem, Anánusz!” – süthetnénk el a közepesen kellemetlen poént az új magyar csiliszósz kapcsán, amely lássuk be, valóban szokatlan nevet kapott – az áthallás miatt idehaza is mókás, de az angol piacon tényleg sokan mosolyognának, amikor valaki rendel belőle: „An anus, please!”  »

Háztartástanórák menthetik meg a junk food generációt?

Hiába hódít manapság az egészségtudatos táplálkozás, a másik oldalon ugyanilyen globális trend, hogy a fiatalok túl sok silány minőségű, előre feldolgozott gyorsételt esznek.  »

Gundel a Gellértben

A hazai vendéglátás eddigi történetének legismertebb nevei fuzionálnak egy hétvégére, bemutatva Gundel Károly gasztronómiai örökségét az idén 100 éves Gellért Szállóban. A „Gundel a Gellértben” gasztronómiai hétvége június 23-án egy Lakosztályétteremmel, 24-én pedig egy Sunday brunch-csal várja a vendégeket Budapest egyik legszebb szállodaépületébe.  »

Magyar tölgyhordóban pihen az új, ír whiskey

Az Irish Distillers csapata most két vadonatúj, határokat feszegető kiadást illeszt Method and Madness sorozatába, melyek közül az egyik magyar tölgyfahordóban várja a palackozást.  »

Bezdáni paprika és somlói a magyar standon

Június 10-12 között a Bocuse d’Or európai válogatója, és az azt megelőző cukrászverseny, a Coupe du Monde de la Patisserie ideje alatt a VIP szekcióban magyar különlegességeket is kóstolhatnak a látogatók.  »

Bocuse: kőkemény harc a második napon

Megkezdődött a Bocuse d’Or Europe 2018 második versenynapja, ami egyben azt is jelenti, hogy a nap végére kiderül, melyik tíz csapat jut tovább a jövő évi lyoni világdöntőre. A magyar csapat Pohner Ádám versenyzővel tegnap állt a boxban, és az eddigi információk szerint minden pont úgy ment, ahogyan azt eltervezték. Nézzük, kik a mai versenyzők!  »

Bocuse d'Or: már tudjuk, mi a titkos alapanyag!

A Bocuse d’Or Europe 2018 vegetáriánus tányérjának meglepetés alapanyaga a spagetti, amelyet ma, a verseny kezdete előtti napon hirdettek ki a torinói versenyhelyszínen, az Oval Lingotto kiállító központban.  »

Magyar késsel versenyez Pohner Ádám

Pohner Ádám, a fiatal séf már többször hangsúlyozta, hogy keresi a jó itthoni alapanyagokat, örömmel dolgozik hazai zöldségekkel és hússal is. Most fő munkaeszközéből, a késből is magyar választott.  »

Széll Tamás: egy séf mindig saját étteremről álmodik

Széll Tamás júniusban először vesz részt zsűritagként Bocuse d’Or válogatón, miközben első saját fine dining éttermét is megnyitja.  »

Szuper köretek a hétvégi sütögetéshez

Mit szépítsük? Imádunk bográcsozni és grillezni! Rajongunk a napsütésért, a madárcsicsergésért, a kültéri sütés-főzés hangulatáért – és persze a tűzön készült ételek semmivel össze nem téveszthető, füstös ízéért, illatáért. Ha grillezésre készülünk, néhány kreatív és színes körettel még inkább feldobhatjuk a kinti étkezést.  »

Ha üvölt a zene, egészségtelenebb ételeket rendelünk

Tudósok azt állítják, hogy a választásunkat befolyásolja az, mekkora zaj van az étteremben.  »

Gyógynövényes hálózat épül magyarországi és felvidéki résztvevőkkel

A gyógynövény ipar szereplőinek határon átnyúló hálózati együttműködésére az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban 352 ezer euró költségvetéssel (ebből 299 204 euró megítélt uniós támogatással) nyert pályázatot a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI), a Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás, a Regionális Fejlesztési Ügynökség, Nagykapos és Vidéke Társulás.  »

St. Andrea borvacsora az Astoriában

Izgalmas borvacsorával várja a minőségi gasztronómia híveit a Café Astoria Restaurant, ahol rendkívüli borok, 5-fogásos gourmet menü és a 104 éves, csodálatos hangulatú Astoria találkozik egymással. Június 8-án Lőrincz György borai párosulnak Lakatos Tímea vezető séf ételkölteményeihez.  »

A párizsi magyar propagandaebéd

Ritka sikert ért el a hazai kulinária 1931-ben: magyar díszebédet („déjeuner”) adtak a gasztronómia fővárosában, Párizsban. A „reklámlakomát” a magyar konyhaművészet egyik...

Mit tudhat egy 350 ezres Tabasco szósz?

Amerika kedvenc csípős öntete nemrég ünnepelte 150. születésnapját, amelyet a márka egy különleges, limitált kiadással koronázott meg. A szemfülesek most a legelvetemültebb Tabasco-rajongókra számítanak, amikor a neten sokszoros, brutális áron árulják az exkluzív palackokat.  »

A hummusz nem csak mártogatnivaló

A csicseriborsó alapú isteni mártogatós hazánkban főként a külföldi utazások egyre mindennaposabbá válása, illetve a vegán étrend népszerűsödése miatt vált szélesebb körben is ismertté, ám jó, ha tudjuk, hogy a hummuszból ital is készíthető.  »

„Vidd el sörözni a fatert!” - Rendhagyó apák napja lesz több kézműves sörözőben

„Vidd el sörözni a fatert!” jelszóval hirdet rendhagyó apák napi programot egy magyar kisüzemi sörfőzde és egy sörökkel foglalkozó magazin közös felhívása. Az akció lényege az apák napjának népszerűsítése mellett az, hogy az érdeklődők jobban megismerjenek egy kézműves sörtípust.  »

Idén akár már lebomló palackból is ihatjuk a bort

Egy francia cég könnyű, biológiailag teljesen lebomló palackok piacra dobását tervezi idén – mégpedig az ipar számára újra felfedezett lenből, amelynek remek tulajdonságaira már az autóipar és az űrkutatás is felfigyelt.  »

Légli Ottó lett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) egyhangúlag újra Légli Ottót választotta elnöknek és Pál Sándort pénzügyekért felelős alelnöknek, megbízatásuk 5 évre szól - közölte a szőlész-borász szakmai önkormányzat a tisztújító közgyűlését követően.  »

Martha Stewart az összes titkát megosztja

A háztartástan amerikai nagyasszonya évtizedek során felhalmozott tudását új könyvsorozatban osztja meg 2019-ben. A kézikönyvek a tökéletes buli szervezésétől, a rózsametszésen át a tábortűzrakásig szolgálnak majd hasznos, kipróbált tippekkel.  »

Érlelt teák vására

Ki gondolta volna, hogy nemcsak borokat, hanem teákat is lehet érlelni. Itt a lehetőség, hogy kipróbáljuk. A Zhao Zhou teakereskedésben elő lehet jegyezni érlelt teákat.  »

Még mindig imádják az ausztrál borokat

A világ bortermelése összességében történelmi mélyponton van, azonban a kontinensnyi ország bortermelői örülhetnek: mind termelt mennyiség, mind export tekintetében rendkívül sikeres időszakot él náluk az ágazat. Sőt, 2018-ra is kiemelkedően magas minőségű évjáratot prognosztizálnak.  »

Roger Federer a Moët & Chandonnal ünnepelte 20. éve tartó sikereit

A Moët & Chandon fogadást adott márkanagykövetének tiszteletére Párizsban, ahol Roger Federer karrierének 20. évfodulóját ünnepelték. A helyszín a sztárséf Yannick Alléno Pavillon Ledoyen éttermének kertje volt, ahol a francia champagne-ház leleplezte az exkluzív “Greatness Since 1998” különkiadást. Mindössze húsz példány érhető el a teniszlegenda szignóját viselő méretes palackból, amellyel nagykövetük jótékony célját támogatják.  »

Ünnepeljük együtt a sajt napját!

A sajt napját június 4-én ünnepeljük, ez a nap 2018-ban a sajtok királynőjéről, a camembert-ről szól. Ez az a sajtfajta amely összetett ízeivel, különleges textúrájával még Salvador Dalit is megihlette, és amelyet a francia elnökök nyomán kereszteltek el, manapság pedig a szendvicsek elengedhetetlen összetevője. Ínyenc sajtológia és az eperszezon tiszteletére egy epres szendvics receptet ajánlunk nem csak camembert rajongóknak.  »

Négy platina érem a magyar boroknak a legkomolyabb versenyen

Idén közel 17 ezer nevezés érkezett Londonba a legnagyobb borversenyként ismert DWWA 2018-ra. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, ezzel kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott. Az eddiginél is magasabb pontszámmal másodjára sikerült a hazai borok mellett tradicionális pezsgővel is platinaérmet elhozni a világversenyen.  »

Hiába keresik az eltűnt sörreceptet

Évszázadok óta elveszett receptet keresnek a belga szerzetesek a grimbergeni apátságban – ha megtalálják, újraindulhat a helyi sörfőzés.  »

Mit tudnak jobban az ázsiai főzőshow-k?

Van úgy, hogy egy szürcsölő szamuráj vagy egy pudingőrült tisztviselő elég, hogy függővé válj.  »

A fiatalok nyitottabbak az új kiszerelésekre

A 35 év alatti vásárlókat kevésbé zavarja a hagyományostól eltérő palackozás, bár a legtöbbet továbbra is a 0,75-ös kiszerelésű borokból adják el.  »

Még több finomság a Gönci Barack Vigasságon

A Zemplén legédesebb hungarikuma ismét összehozza egy hétvégére a helyieket és a távolról érkezőket. Mindazok, akik 2018. július 6-7. között Boldogkőváralja felé veszik az irányt, töményen kapják a finomságokat és a programokat a Gönci Barack Vigasságon. A pálinkák, lekvárok, szörpök, koktélok, édességek mellé koncerteket, családi programokat kaphatunk, és mostantól az egészségtudatos szemlélet és az összefogás is erősödik.  »

Hol van a kézműves sör fővárosa?

Az, hogy kinek mit jelent a „sörfőváros” kifejezés, meglehetősen szubjektív dolog. Egy elmés interaktív grafika most az egyéni preferenciák beépítésével mutatja meg az Egyesült Államok sörközpontjait.  »

Állítólag finom a pizzatésztás fagyi

New York a lehetőségek földje, szokták mondani. A lehetőségeké és a meghökkentő, bohókás, őrült ötleteké is, tesszük hozzá.  »

Csodás eredmény: 97 pontos lett a mádi bor

Friss és csodálatos hír: 97 pontos lett a Mád Késői Szüret 2016 a Decanter World Wine Awards versenyén!  »

Cidereket vizsgált a Nébih

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat. Az egyik ital forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. Emiatt több százezres nagyságrendű élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthat, hiszen terméke így nem nyomon követhető.  »

Tavaszi gasztroblogger találkozó

Május 25-én az UrbanFood Café & Coworkingben gyűlik majd össze a gasztronómia iránt érdeklődő bloggerek és bloggerínák apraja-nagyja, hogy egy kötetlen hangulatú találkozón saját készítésű finomságaik bemutatása mellett, egymást is jobban megismerjék. Az esemény célja egy összetartó közösség létrehozása.  »

Valenciai gasztrotúra

Narancsligetek, rizsföldek, articsókaültetvények: nem véletlen, hogy a föníciai kereskedők kedvelt kikötői a Földközi-tenger nyugati medencéjében bújtak meg. A levantei városok közül...

Illegális gödöllői pizzériára csapott le a Nébih

Felfüggesztette egy gödöllői illegális pizzafutár tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) tartott közös ellenőrzésen a szakemberek megállapították, hogy az üzlet a szükséges engedély és adószám nélkül végezte tevékenységét, emellett a helyszínen a műszaki, a higiéniai és a személyi feltételek nem voltak alkalmasak élelmiszer készítésére. Az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.  »

Ruprecht készíti a mádi zarándok szendvicset

A Tokaji Borbarátnők Társasága hatodik alkalommal rendezi meg a Tokaji Szent Orbán Napokat, a zarándoklatot és első alkalommal a Szent Orbán Konferenciát Mádon, 2018. május 26-án. A konferencián kerül bemutatásra Ruprecht László séf vezetésével a mádi zarándok szendvics, melyet helyi alapanyagból a Percze Étterem készít el.  »

Kovács Zita a Mátrai Hegyközség élén

A Mátrai Hegyközségi Tanács tisztújító közgyűlésén a küldöttek Kovács Zitát választották elnöknek. Az előző elnök, Dr Nyilas János már nem indult a tisztségért, így az ő utódjáról kellett a hegyközségeknek dönteni.  »

Jövőre jön a gasztrovilág Oscarja

Februárban átadják a The World Restaurant Awards nevű díjat, amelyet a kulináris ágazat Oscar-díjának szánnak. A ragyogó ceremóniát a televízió is közvetíti majd, a zsűriben pedig igazi nagyágyúk kaptak helyet.  »

Nemzetközi díjat nyert Bezzegh Éva szakácskönyve

A világ legnagyobb zsűrizett dizájnversenyére, az A’ Design Award and Competion megmérettetésre nevezte be a tavaly alapított Artbeet, prémium gasztronómiai könyvekre szakosodott kiadó Bezzegh Éva – 12 hónap című, fél éve megjelent, exkluzív, első kiadványát, ami ezüst fokozatú minősítést nyert „grafika és vizuális kommunikáció dizájn” kategóriában.  »

160 éves a Gerbeaud, saját csokival ünnepelnek

Idén ünnepli 160. születésnapját a hazai kávéházkultúra legismertebb reprezentánsa és a modern cukrászművészet nagy innovátora, a Gerbeaud. Az ünnepre megszületett az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, majd az ezzel a különleges étcsokoládéval készült „Gerbeaud 160 torta”, táblás csokoládé és bonbon, amit a Gourmet Fesztiálon mutattak be.  »

Afrikai sertéspestis Tiszakerecsenyen!

Az ukrán határ melletti Tiszakerecseny község határában elhullottan talált vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés feltehetően Kárpátaljáról, a fertőzött, vírushordozó vaddisznók tavaszi vándorlása révén került át Magyarországra.  »

Életműdíj 2018: Gastón Acurio

A Világ 50 legjobb éttermét kiválasztó szakemberek minden évben átadnak egy életműdíjat annak a séfnek, aki szerintük munkájával példát mutat a jövő szakácsainak. Először Paul Bocuse kapta meg 2005-ben, majd többek között Alain Passard, juan Mari Arzak, Alain Ducasse és tavaly Heston Blumenthal is részesült az elismerésben. Idén az Európában is jól ismert perui Gastón Acurio kapta meg Diners Club életműdíját. Néhány éve készítettünk interjút a limai szakáccsal, ezzel köszöntjük.  »

Amitől rémálom lesz egy vacsora

Katasztrófa a konyhában? Bizony van, amikor Murphy törvénye életbe lép. Hogy ennek a tapasztalatlanság, az időhiány, vagy más az oka, abban a pillanatban szinte teljesen mindegy. De az okos emberek tanulnak a hibákból, így a legközelebbi vacsorát már gördülékenyen levezényelhetjük.  »

Túl nagy sikere volt a diákok sörének

Három szingapúri egyetemista olyan jó sört főzött, hogy az ital híre forgószélként söpört végig a kampuszon. Meg is kérték őket, fejezzék be.  »

Hogyan főz a séf, ha ételallergiás?

Talán meglepő, de az allergia vagy étel-intolerancia nem feltétlenül hátrány a konyhában. A séfek akár előnyükre is fordíthatják, hiszen náluk jobban senki nem tudja, mit ehetnek, és mit nem az ételallergiával küszködő vendégek.  »

Eperszüret: szedd magad akciók

Az egyik legkorábban érő gyümölcsünk az eper. A sok tavaszi, napsütésnek köszönhetően a hazai eper elérte szép piros, ízletes és lédús állapotát és szerencsére már kedvező áron...

Új kihívások a repülős ételek csomagolásában

Az elmúlt tíz évben a repülőjáratokon fogyasztható ételekkel minden értelemben nagyot fordult a világ. Egyre gyorsabb ütemben növekedik például az úgynevezett „buy on board” (BoB), vagyis az árban nem foglalt, választható ételek kínálata, amely a csomagolás-technikai cégeket is új kihívások elé állította.  »

Készítse el otthon a svédek török húsgolyóját!

Kiakadt az internetező közösség, amikor Svédország a napokban elismerte, hogy ikonikus húsgombócuk török eredetű. Pedig nem kell annyira megdöbbeni: egy-egy étel gyökereit meghatározni nem is olyan egyszerű, hiszen az évszázadok alatt megannyi hatás éri a helyi kultúrákat. Eredet ide vagy oda, mutatunk egy finom köttbullar receptet.  »

Bizarr fogások egy viktoriánus szakácskönyvből

Ki kapott kedvet egy kis tojásborhoz? Vagy inkább jöjjön egy csésze sült marha tea?  »

Már nem az avokádó a nyugat kedvence

Bár a nyugat-európai menük egyik favoritja még mindig az avokádó, az évek óta tartó népszerűségi hullám úgy tűnik, lassan a végéhez ér. Ezzel együtt az emberek régi-új kedvencet...

Húsvásárlás online: íme a jövő

Mi lesz abból, ha összekapcsoljuk az internetet és a magas minőségű húsárut? Egy amerikai testvérpár példája azt mutatja, hogy egy menő üzlet.  »

Hogyan lehetsz ételfotós?

Megszállott Instafoodie-k, figyelem! Így lehet a hobbiból pénzkereső foglalkozás.  »

Lebomló söröspohárral indítja a májust a Heineken

Négy vendéglátóhelyen indul, de a HEINEKEN Hungária futótűzként terjesztené tovább „műanyagpohár mentes május” mozgalmát, amelynek keretében szakítanak a megszokott műanyag söröspoharakkal és lebomló, növényi alapú poharakban kínálják majd söreiket. A környezetkímélő PLA poharak elterjesztésével drasztikusan csökkenhet a HEINEKEN Hungária karbonlábnyoma, valamint a vendéglátásban termelt hulladék mennyisége. Ehhez ugyanakkor nélkülözhetetlen a fogyasztók, és rajtuk keresztül a vendéglátóhelyek meggyőzése is.  »

Vajon bízhatunk a laktózmentes tejfölökben?

A laktózmentes készítményeket is ellenőrizte Szupermenta tejföl terméktesztjének részeként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A speciális termékcsoportban összesen 9 laktózmentes tejfölt vizsgáltak biztonsági és minőségi paraméterek mentén a szakemberek. A laboratóriumi vizsgálatokon mindegyik megfelelt az előírásoknak. Jelölési hiba miatt 2 termék gyártóját kellett figyelmeztetni. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a laktózmentes tejfölök a Nébih átfogó tesztjén.  »

Bor és művészet 10 ezer méter magasban

Idén májusban és júniusban a KLM különleges borokkal várja a World Business Class utasait. A palackokat az amszterdami Rijksmuseum festményeit ábrázoló címkékkel látta el a légitársaság, amelyhez öt tavaszi témájú festményt választott öt holland művésztől.  »

Lecsapott a Nébih a gázos töki kistermelőre

Ugye nem vásároltak Lipokátics Pétertől? A főváros közeli kistermelő állattartó telepein és gazdaságában tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a két helyszínen összesen 89 háziállat forgalmi korlátozását, 530 kg élelmiszer és több mint 2000 kg élelmiszer-hulladék forgalomból való kivonását rendelték el azonnali hatállyal. A hatósági eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.  »

Sörgyártók segítik a nemzeti parkokat

Sörök világmegváltó tervekkel? Bizony, manapság már a főzdék is egyre nagyobb részt vállalnak a társadalmilag fontos, nemes célok megvalósításában.  »

Ramsay vegán lett?

Hogy mi?! Sokak reakciója volt ez, amikor elolvasták Gordon Ramsay Twitter-posztját a napokban. A séf ugyanis eddig sosem rejtette véka alá, mit gondol a vegán életmódról…  »

Koccintsunk BalatonBorral

28 balatoni pincészet borát kóstolhatjuk mostantól a balatoni vendéglátóhelyeken, közös címke alatt. A régiós borok ötletéhez idén Villány is csatlakozott.  »

Egy salátaöntet, amely csaknem 9 milliót ér

Pontosabban az üvege: a Hidden Valley a királyi esküvő tiszteletére drágakövekkel borított, 35 ezer dollárt érő öntetes palackot ad egy szerencsés Twitter-követőnek.  »

Ez volt Stephen Hawking utolsó ajándéka

Kevesen vitatkoznának azzal a ténnyel, hogy Hawking a valaha élt legnagyobb elméleti fizikusok egyike, azonban nem csak ezért lehet példakép.  »

Vigyázat, ismét mérgező kömény a piacon!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak. A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.  »

Nemzetközi elismerés a Babel Budapest étteremnek

Egyedüli magyar étteremként kapott Londonba meghívást a napokban megrendezett OAD Opinionated About Dining vacsorára és mutatkozhatott be a világ legnagyobb gasztroszakértői és a nemzetközi szaksajtó előtt a Babel Budapest.  »

Szent György-hegy hajnalig

Aki járt már valaha a Szent György-hegyen, az tudja, hogy ez a tanúhegy egy igazán varázslatos hely. Hogy miért? Egy kicsit távolabb a Balatontól, mégis szigligeti és balatoni panorámával, ásványos borokkal és fantasztikus vendéglátókkal van megáldva, a Kék-túra sem véletlenül megy keresztül rajta.  »

Jön a villás reggelik fesztiválja

Ropogós friss péksütemények, kecskesajtkrém, őrségi tökmagkrém, akácvirágos-mézes palacsinta citromos zsendicével, medvehagymás omlett batyu, erdélyi padlizsánkrém, vadmájas, Kisasszondi sajtválogatás, füstölt tokhal, rugelach, fürjtojás, füstölt csülökkrém, ibolya szörp, bodzás joghurt eperrel, zakuszka, friss tavaszi gyümölcsök és habzó bor - a Stílusos Vidéki Szállodáknak ezek jutnak az eszébe, ha egy igazán fényűző reggelire gondolnak. Az Egyesület tagjai úgy döntöttek, a Szeged melletti Platános Kúria 30 hektáros kertjében 2018. május 13-án nem csak ezekből a finomságokból, de az igazi, vidéki, ragyogóéletérzésből is hoznak kóstolót.  »

Nem kell félni a buggyantott tojástól

Miért van az, hogy míg a közösségi médiát elárasztják a tökéletes posírozott tojás fotók, addig ha mi, földi halandók próbálkozunk vele, általában valami nyúlós vagy elázott, nem épp ínycsiklandó ételkupac az eredmény?  »

Baj van: Hevesbe ért az afrikai sertéspestis

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki vaddisznóban 2018. április 21-én a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzött hullát Heves megyéből szállították be vizsgálatra a hatósághoz. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatóak! Az ASP azonban súlyos gazdasági károkat okozhat, ezért a járvány házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kulcsfontosságú az állattartók jogkövető, felelős magatartása!  »

Asztalfoglalás… képeslapon?!

Egy igazán jó helyen bizony nem könnyű asztalhoz jutni, de a vendéglátóhelyek dolga sem egyszerű: a beözönlő foglalások kezelése idegőrlő tevékenység – ennek kiküszöbölésére találtak ki rendhagyó rendszert egy népszerű amerikai étteremben.  »

Ezek a YouTube legmenőbb főzős csatornái

Az internet korában nem nehéz főzős tartalmakra bukkanni: bármi is érdekel bennünket, biztos, hogy akad valaki, akinek van róla mondanivalója. Az már nem annyira egyértelmű, hogy a talált...

Szigorúan ellenőrzött sörök Diósgyőrben

A KSE (Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete) a 25. ünnepi születésnapja alkalmából a Diósgyőri várban rendezte meg az idén először sörmustrával összekötött éves sörversenyét.  »

Budapest: speciális hamburgerek tech-rajongóknak!

Igazi tech kínálattal találkozhat a közönség a Gozsdu Udvarban a Zing Burger kamionjánál a Startup Safary ideje alatt, április 19-20-án. Ismerkedjünk meg a Codecool inspirálta Zing programozói burgerekkel!  »

Nők és a pálinka? Igen!

2 nap, 29 nő, 130 pálinka, 9 aranyérem – nagyjából így lehetne számokkal leírni mindazt, ami az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny háza táján történt az elmúlt hétvégén  »

Száz sajt kapott helyet a világ legnagyobb sajttálján

Aki úgy gondolja, hogy egy sajttál összeállítása nem nagy kunszt, nagyot téved. Egy átlagos méretű, de igényes válogatás is okozhat fejtörést, a nehézségek pedig csak fokozódnak, ha csaknem ezer kilogramm illatos finomságról van szó.  »

Bon Jovi beszállt a borbizniszbe

A nyolcvanas-kilencvenes évek legendás rockcsapatának frontembere, Jon Bon Jovi a rozé mellett tette le a voksát, új bora a nyarat idézi.  »

Korai volna temetni a francia konyhát

Bár a francia konyha egyeduralmának – úgy tűnik – vége (a világ legjobb ötven éttermének legújabb listáján mindössze öt francia szerepel), korai volna temetni a gall gasztronómiát....

Rejtő Jenőre emlékezik Erzsébetváros

"Nagyon finoman készíti az ételeket, barátom - mondta az angol. - Uram - felelte szerényen Brigeron, a félszemű rabló -, Levinnél tanultam a szakácsmesterséget."  »

Változik a Bocuse versenyszabályzata

Nemrégiben nyilvánossá tették a torinói Európai Válogatóra vonatkozó versenyszabályzatot, amelyben van néhány markáns változás, amely Pohner Ádám és a magyar csapat felkészülését is befolyásolhatja.  »

4700 kiló olasz kaját vont ki a Nébih

Egy fővárosi, elsősorban Olaszországból beszerzett élelmiszereket forgalmazó cég raktárhelyiségeiben tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a helyszínen összesen több mint 4700 kg terméket vontak ki a forgalomból, amelyek között jelentős mennyiségben voltak lejárt, illetve jogellenesen meghosszabbított lejáratú, hamisított élelmiszerek.  »

Litauszki Zsolt a Gundel élén

Litauszki a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki évekig a Zsidai Group kreatív séfje volt, majd egy kétéves Costa Ricai állomás után mostantól az egyik legrégebbi, legnevesebb helyen, a Gundel Étteremben folytatja.  »

Kiválasztották a V4 országok legjobb borait

160 magyar és külföldi pincészet mutatkozott be a Várkert Bazárban, a VinCE Budapest Wine Show a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésében szervezett eseményen. A V4 országok bormustráján Magyarországról a Kristinus Pincészet 2015-ös Olaszrizlingje bizonyult a legjobbnak.  »

Találkozzon Jamie Oliverrel Budapesten!

Itt a lehetőség, hogy találkozzon a világhírű tévés séffel: Jamie Oliver Budapestre jön!  »

A fűszerek királynője - Tahiti vagy Bourbon-vanília?

A fűszerek királynője a vanília. Ez biztos. De melyik? Tahiti vagy Bourbon-vanília? Az európai konyhában a Bourbon-vanília a népszerűbb. Remekül harmonizál az édességek ízével és...

Villányból jön az új bulibor

Egyedülálló együttműködés vette kezdetét Villányban. A közösségi összefogás jegyében a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek.  »

Megvalósulhat a Jóbarátok kultikus kávézója

Sugárzásának tíz évada alatt milliók imádták a Friends című sorozatot világszerte, olyannyira, hogy a szereplők öltözködésükkel, frizurájukkal divatot is teremettek. A díszlet egyes elemei is kultikussá váltak; a széria kávézójának neve például a 2004-es befejezés óta is közszájon forog. Úgy tűnik, hogy a gyártó filmstúdió további fantáziát lát a Central Perkben.  »

Spagettiből készül a világ legélesebb tésztakése

A jó kés a konyhában dolgozó ember legjobb barátja. Egy borotvaéles, kézhezálló penge megkönnyítheti a munkát, a séfek általában nagy becsben is tartják a sajátjaikat. Japánban most száraztésztából készítettek vágóeszközt – meglepően jó eredménnyel.  »

Bezár az egykor Michelin-csillagos Tanti

Újabb remek konyha ajtajára kerül lakat: a Márga, a Laci!konyha után a budai Tanti sem üzemel tovább.  »

Szuperkönnyű húsvéti nyalánkságok a gyerekekkel

Akár a legkisebbek bevonásával is készülhetnek apró édességek az ünnepi asztalra. Idő- és ötlethiányban szenvedőknek mutatunk néhány egyszerű ötletet.  »

Budapestre jön Bottura

Budapestre jön az olasz konyha fenegyereke, Massimo Bottura. Június 1-2-án tartják a Corvinus Egyetemen a Brain Bar konferenciát, amelynek egyik előadója a három Michelin-csillagos modenai étterem, az Osteria Francescana séfje.  »

Fertőző gyorsfagyasztott zöldségekre figyelmeztet a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségeket minden esetben alapos hőkezelést követően fogyasszák el!  »

Bárány: így sütik a sztárok

A báránysült a hagyományos húsvéti asztal egyik fénypontja lehet, bár nálunk a legtöbb háztartásban a sonkáé a főszerep. Pedig érdemes esélyt adni egy omlós, szaftos báránypecsenyének is, amely megfelelően elkészítve igazi ünnepi fogásként tündököl az asztalon – erre esküsznek a tévés sztárséfek is.  »

Ismét kapható balatoni angolna!

Hosszú idő után kapható balatoni angolna: a Balatoni Halgazdasági Nonprofit Zrt. a magas vízállásnak és a Sió zsilip megnyitásának köszönhetően üzembe helyezte angolnacsapdáit.  »

1300 kilónyi terméket vont ki a forgalomból a Nébih

Egyszerre két, egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen tartottak ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkérésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A vizsgálatot a NAV több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg. A Nébih ellenőrei a két helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le, amelyek között jelöletlen, lejárt és nem nyomon követhető tételek is akadtak.  »

Múzeum nyílik az édesszájúaknak

Cukorkaőrültek figyelem: álomország a láthatáron! Nyáron megnyitja kapuit az első édességmúzeum New Yorkban.  »

Ételekkel is tehetünk a demencia ellen

Az ember egyik legnagyobb félelme az, hogy nem látja át többé a logikus kapcsolatokat, elveszíti az emlékeit, az önállóságát. Agyunk megfelelő működéséért az általunk fogyasztott ételekkel is sokat tehetünk.  »

Mit kínál a piac konyhája?

Március 22-én A SVÉT és a Magyar Konyha magazin közös rendezvényén termelők, szakácsok, gasztronómiai szakemberek vitatták meg, hogyan jussanak el a minőségi termékek az éttermek...

Malom, tormatermelő és sajtkészítő az idei díjazott

A szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránd létavértesi tormatermelő és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő vehette át a 2017-es Magyar Konyha Termelői Díjat Lévai Anikótól, a lap szerkesztőbizottságának elnökétől és Vinkó József főszerkesztőtől. A díjátadóra a Magyar Konyha és a Stílusos Vidéki Éttermiség első ízben megrendezett, a Piac konyhája című termelői konferenciáján került sor.  »

Kis magyar Provance - Valóra vált Dickens-regény Csákberényben

Vannak napok, amikor bármi megtörténhet. A hőmérő higanyszála tizenöt fokkal kúszik fagypont fölé, holott néhány nappal ezelőtt még mínuszban mutatott ugyanennyit. Harminc fokos...

Itt a paraszt Fabergé, a patkolttojás-torta

Ne múljon el húsvét tojás nélkül! Idén valami különlegessel készülünk: Horváth Judit tortái a cukrászat mesterfogásait a népi hagyományokkal ötvözik úgy, ahogy még sosem láttuk.  »

Berlin Wine Trophy: magyar borok sikere Németországban

Hét magyar bort díjaztak arany minősítéssel a berlini versenyen. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt feladatának tekinti a magyar borok népszerűsítését itthon és külföldön.  »

Élelmiszer a műanyagban: ez lesz a vesztünk?

Az Európai Bizottság ősztől tovább szigorítja az élelmiszerekkel érintkező műanyagokra vonatkozó szabályokat; átfogó kutatások folynak, a kérdés pedig folyamatosan napirenden van: vajon mekkora az a mennyiség, amely már valóban ártalmas, illetve mit tehetünk a kockázatok csökkentése érdekében?  »

Bezár a legendás budai cukrászda

A facebookon jelentette be a Zazzi, hogy vasárnap, március 25-én nyitnak ki utoljára - tortaszeleteik nélkül fakóbb és unalmasabb lesz Óbuda.  »

Több mint 100 Michelin-csillagos séf érkezik Budapestre

A Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésének köszönhetően 2018. március 26-án Budapest ad otthont az európai gasztronómia egyik legrangosabb eseményének, az európai Michelin Guide díjátadó ünnepségnek. Öt ország – köztük Magyarország – ezen a gálán tudja meg, hogy mely éttermeik érdemelték ki a Michelin-csillagot. Európa legismertebb séfjei közül legalább 100 érkezik a magyar fővárosba, hogy együtt köszöntsék a Michelin család új tagjait.  »

Mi változik idén az étteremdizájnban?

Elsőre talán meglepő, de annak nyomon követése, hogyan változnak időről időre a vendéglátóhelyek belső terei, nem csupán a szűkebb szakma számára lehet érdekes. Azok a dekorációs ötletek, amelyekkel idén az éttermek dolgoznak, nagy valószínűséggel hamarosan beszivárognak otthonainkba is.  »

Sopron lehet a hazai sörgyártás regionális fellegvára

Közel 2 milliárd forintot költ Sopronban kapacitásfejlesztésre a HEINEKEN Hungária. A vállalat történetének legnagyobb beruházásával a Soproni Sörgyár 30 százalékkal bővítheti gyártási volumenét az elkövetkező két évben.  »

Ezek az ország legjobb boros helyei

Kiválasztotta a borszakma az ország legjobb borbárjait és boros szolgáltatásait. A lista alapján megtudhatjuk, melyik étteremben van a legjobb borlap, melyik borbáré a legjobb kínálat, és hol vannak a legjobb boros szálláshelyek. A zsűri jelöltjeiből a közönség választja ki a kategóriagyőztest, a szavazás április 2-ig tart.  »

Séfek a termelőkért, termelők a séfekért

Ideje összehozni a régióban tevékenykedő vendéglátósokat, séfeket, éttermeket és a tevékeny termelőket: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett és a Pannon Gasztronómiai Akadémia által támogatott Gasztrotali eseményre 2018. május 7-én, a Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központban kerül sor.  »

Ismét magyar sörsiker a nemzetközi versenyen

Ismét magyar sörsikernek örülhetünk: a budapesti Főzdeparkban működő Monyo Brewing három különlegessége is érmet ért a nemzetközi Barcelona Beer Festivalon.  »

Zöldségkert a konyhában

Kevés dolog esik annyira jól tavasszal, mint egy marék friss, ropogós csíra. A különféle növények magjaiból készített szalmácskák egészséges táplálék hírében állnak. Az biztos,...

Mit rejt a szobrász spájza?

Borsos Miklós szobrászművész 1980 szeptemberében egy cikket adott az akkori Magyar Konyhának. A gyermekkor ízeiről ritkán olvashatunk szebb írást.

A szűz az új vegetáriánus?

Úgy tűnik, nő az igény a szűz, alkoholmentes italok iránt; egyre több fiatal érzi úgy, hogy nem feltétlenül kell részegre innia magát, ha szeretne egy jót bulizni. De vajon mekkora a virgin italkínálat?  »

A zöldségek Csipkerózsikája: A rejtőzködő csicsóka

Sokan azt hiszik, krumplifajta. Pedig nem az. A napraforgók rokona, gumói megvastagodott szárképződmények, melyek a gyökereken dudorodnak. Sokáig álomba merülve várta, hogy újra...

Könyvesboltokban is kapható a TOP10 gasztrokalauz

Budapest TOP 10 gasztrokalauz, 30 kategória, azaz 300 szerethető hely, a Magyar Konyha kedvencei. Már kapható az újságárusoknál és a könyvesboltokban is!

Sokkoló élmény miatt hagyta ott műsorát a séf

A nálunk Szombati főzőcske címen futó gasztroshow arca, James Martin elmondta, miért döntött úgy, hogy több sikeres évad után abbahagyja a forgatást.  »

A japánok elhozták kedvenc sörüket Magyarországra

Mióta a japánok megvették a Drehert is birtokló cégcsoportot, számíthattunk rá, hogy az Asahi Super Dry-t, Japán első számú, nemzetközileg is népszerű sörét bevezetik a magyar piacra.  »

Vegyünk mi is csúnya zöldségeket!

A boltokba kerülő gyümölcsöknek és zöldségeknek már-már teljesíthetetlen esztétika kívánalmaknak kell megfelelniük. A nonszensz állapoton sokan változtatnának.  »

Újabb Michelin-csillagok ragyognak Horvátországban

A Michelin Guide horvátországi kalauzában 62 éttermet értékelnek - hárman csillagot is érdemeltek.  »

A robot nem megy ki tízpercenként cigizni

A forró sütőlap mellett állni nem leány-, hanem rémálom - nem véletlen, hogy senki sem hamburgersütögetőként képzeli el élete hivatását - akárcsak nálunk, külföldön sem akarják sokáig betölteni ezt a pozíciót.  »

A napfény ízei - A délolasz konyha

Kulináris szempontból nem baj, hogy Dél-Olaszország nem tudott lépést tartani a modernizációval, mert így jobban megmaradtak a hagyományok – véli Luigi Cremona olasz étteremkritikus, aki...

Mindenki az ehető banánhéjról beszél

Japánban kifejlesztettek egy banánt, amelynek a héja is ehető. Egyelőre nem tudni, a hír inkább botanikai vagy fogyasztói szempontból fontos, mindenesetre az internetezők érdeklődését világszerte felkeltette.  »

Új, titkos összetevővel turbózzák a sört

Két Colorado-állambeli sörfőzde egyesítette erőit, hogy egy igazán meghökkentő összetevőt – friss havat – tartalmazó itallal kápráztathassa el a vendégeket.  »

A sátán ajándéka

"Bemegyünk az erdőbe szegényen, kijövünk gazdagon!" Magyarországon sokan így képzelik a szarvasgombavadászatot. Nem csoda, hiszen hetente olvashatunk meghökkentő híradásokat a "fekete...

A piac konyhája

Sikertörténetek – Márkaépítés – Logisztika. A Magyar Konyha és a SVÉT konferenciája március 22-én, termelőknek és szakácsoknak. A konferencia fő kérdése: hogyan kerüljön minőségi magyar termék a vendéglők, bisztrók étlapjára?  »

Mindennapi kenyerünket - Uniós pályázati menüsor

Talán rá sem ismernénk a hazai gasztronómia némely szegletére az utóbbi évek olyan fejlesztései nélkül, mint a korszerű pékségek felépítése vagy a gombatermesztés felfuttatása.

Pálinka, sör, na meg sajtok és vadak Nógrádban

Nógrád mindig is egy zöld éléskamra volt - itt az ideje, hogy ezek az idők visszatérjenek és ismét régi fényében ragyogjon a dimbes-dombos régió.  »

Kamu volt a vitamin a lisztben, lecsapott a Nébih

Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek, a mikotoxinok és növényvédő szerek mérésén túl a különböző minőségi paraméterekre is külön figyelmet fordítottak. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei. Egy vitaminozottként hirdetett lisztnél például még a kimutatási határértéket sem érte el a vitamintartalom.  »

Orangutánt ölünk vacsora közben?

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők kiirtásához.  »

Így készíts jó burgert! – Bourdain tízparancsolata

Anthony Bourdain szerint egy burgert nem kell túlbonyolítani – a lényeg, hogy könnyen, akár fél kézzel is meg lehessen enni. Ezzel szemben van, aki szereti mindennel jól megpakolni.  »

Ismét Séfasztal vacsora - a legjobbak egy helyen!

2010-ben került sor az első Séfasztal vacsorára. Azóta hét különböző helyszínen rendezték meg, azért, hogy az összehívott séfek kötetlenül, jó kedvűen együtt tudjanak tölteni úgy egy napot, hogy beszélgetnek, eszmét cserélnek egymással.  »

Damniczki Balázs felkészült a tavaszra

A Damniczki Budapest a nyitás óta eltelt két évben megmutatta, hogy fagylalt, sütemény és kávé terén nem ismer kompromisszumokat, a legjobbat kívánja adni a vendégei számára. A cukrász manufaktúra gazdag fagylaltválasztéka, a sütemények és péksütemények szortimentje mellett, újabb izgalmas, szezonális monodesszertekkel várja a hozzá érkező vendégeket.  »

A férfi, aki a borok da Vincije lenne

Sandro Bottega, a világ harmadik legnagyobb prosecco márkájának tulajdonosa inkább lenne Leonardo da Vinci, mint Johnnie Walker.  »

A klímaváltozás győztese az angol pezsgő

Angliában vásárolnak területeket a francia champagne-házak; a klímaváltozás miatt ugyanis egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő. A tendencia gyorsan erősödik: 2015-ben 46 aranyérmes termékkel, egy évvel később már világbajnok Blanc de Blancs pezsgővel dicsekedhettek az angolok. Az új trendeket a magyar szakmabeliek sem hagyják figyelmen kívül, akiknek áprilisban a pezsgő-világbajnokság alapítója, Tom Stevenson tart kóstolóval egybekötött előadást az angol pezsgőforradalomról.  »

Deadpool egyszerűen megvette az Aviation Gint

A hollywoodi sztár, Ryan Reynolds, akit a nagyközönség leginkább talán az antihős Deadpool megformálása miatt ismer, nem sokat teketóriázott: először megkóstolta, majd megvásárolta az Aviation Gint.  »

Gusztustalan állapotok a Pannon Food Cateringnél

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését a Teletálhoz kötődő cégnél.  »

Mindennapi kenyerünket. Uniós pályázati menüsor

Talán rá sem ismernénk a hazai gasztronómia némely szegletére az utóbbi évek olyan fejlesztései nélkül, mint a korszerű pékségek felépítése vagy a gombatermesztés felfuttatása....

Fejlesztések a tőkétől a pincéig. A három pálinkás

Miközben a borturizmus kifejezést már egy évtizede sem kellett magyarázni, pálinkás megfelelője még eléggé furcsán hangzott. Ezért határozták el tíz éve az ország délkeleti részén...

Legyen-e rózsaszirom az italban?

Szakértők szerint a gin növekvő népszerűsége 2018-ban sem lankad, sőt: újabb trendek várhatók a boróka alapú ital fogyasztásában. Egyre több ízesített gin jelenik meg például idén a piacon – egyesek úgy látják, hogy ez az ital jövője, mások szerint viszont ideje megkongatni a vészharangot. Mindenesetre a briteknél most ismét felbukkant egy különleges, rózsaszirom ízesítésű verzió.  »

A jövő fagyija cukor nélkül is krémes lesz

Úgy tartják, a cukor a gelato krémes selymességének egyik legfontosabb alapja. Új technológiákkal most azon dolgoznak, hogy az állag és az íz megőrzése mellett a finomsághoz minél kevesebb cukrot kelljen hozzáadni.  »

A sportcsarnokban terjeszkedik a Séf asztala

A Wolf András séf nevével fémjelzett, minőségi gyorsételeket kínáló konyha terjeszkedni kezd - a pláza után irány a sportpálya.  »

Fine dining mellé illő koktélok

Pintér Árpád videóban meséli el, milyen sorsa van a Baraka Gin Tonic zsúrkocsijának. Az étterem bártendere, Mácsai Bence egy az éttermekben szokatlan szervizzel és 8, már most ikonikus itallal lepte meg Budapest egyik legjobb fine dining éttermének, a Barakának közönségét. Az étterem minden hónap harmadik csütörtökjén egy-egy koktélra fókuszált eseménnyel is várja a vendégeket. Február 22-én jön a Gin Night. Most van még esély megkóstolni a téli italokat!  »

Milyen a sör, ha Bátorságnak hívják?

Egy szingapúri sörfőzde az italait különféle érzelmekről nevezte el. Gyártanak Öröm, Béke, Tisztelet, Szerelem vagy Remény címkét viselő sört is. Érdekes marketingfogás, és állítólag a nedűk sem rosszak.  »

Összefogott a magyar sörfőzde és a világmárka

Újhullámos kraft sört mutatott be a Horizont Brewing a Carlsberg Hungary-vel közösen. Magyarországon eddig példa nélküli kapcsolatnak lehetnek tanúi a minőségi kézműves sörök rajongói, ugyanis első alkalommal működik együtt egy hazai kisüzemi sörfőzde és egy vezető nemzetközi sörforgalmazó. A Horizont által megalkotott Delight IPA-t a Carlsberg terjeszti Magyarországon.  »

Whiskys édesség a szerelmesek ünnepére

Rengetegen imádják, és legalább annyian utálják Szent Bálint, azaz a szerelmesek védőszentjének ünnepét, a Valentin napot. Kevesen tudják azonban, hogy február 14-e nem kizárólag a szerelmespárok napja: családunkat és barátainkat is érdemes emlékeztetnünk arra, hogy fontosak számunkra.  »

Magyarország Tortája: íme, a döntősök

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért.  »

Ingyenes gin-tonik automata Londonban

A londoniak mindig vevők egy pohárnyi finomságra – főleg, ha ingyen kapják. Ebből indultak ki a Brewdognál, amikor kitalálták, mivel hirdethetnék leghatékonyabban új italukat.  »

450 forintból készült az év legjobb menzaétele

A hatodik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsversenyen, a korábbi évek sikereit is felülmúlóan, 52 csapat vett részt. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot.  »

Budapest a tíz legjobb úticél egyike

Lendületben a hazai turizmus és a vendéglátás: 2017-ben igazán remek évet zártunk. állítják a szakértők.  »

Ötfogásos sörvacsora a Gellért lakosztályéttermében

Hamarosan eljő a maláta és a komló szerelmeseinek a legszebb téli hétvégéje, a III. Indoor Sörfesztivál a Danubius Hotel Gellértben.  »

Óriási lehúzás a netes sztár, Nusret étterme

Nusret Gökce, vagy ahogyan az emberek ismerik, Salt Bae étterme épphogy megnyitott New Yorkban, máris a vélemények kereszttüzébe került. A sózási technikájával internetes mémmé vált török séf Nusr-et nevű étterme állítólag óriási lehúzás. És ha mindez nem lenne elég, még az egészségügyi hatóságok is rászálltak.  »

Már nem menő a pia Litvániában

Január elsejétől már tilos alkoholos italokat reklámozni a litván médiában; sem a tévék, rádiók, sem pedig az újságok és magazinok nem közölhetnek ezek fogyasztására buzdító anyagokat. A nemzetközi magazinokból szintén el kellett volna távolítani a hirdetéseket – végül megállapodás született.  »

Már nem csak Budapesten verik át a turistákat

A turisták lehúzása az idegenforgalom szempontjából legvonzóbb városokban sajnos nem új keletű; szinte minden országban történnek túlszámlázással kapcsolatos esetek. Ez alól Velence sem kivétel. A város gyorsan reagált, de a hírnéven esett csorba nem könnyen köszörülhető.  »

Megvan, miből főznek holnap a Bocuse d’Or-on!

A Sirha kiállítás első napján kihirdették a holnapi Bocuse d’Or hazai döntőjének két meglepetésalapanyagát, megnéztük, hogyan vásárolnak be egy ilyen megmérettetéshez a versenyzők, és megvan az idei év Desszert Versenyének győztese is.  »

Mivel itassuk a diplomatákat?

Kíváncsiak lennénk, hogyan ejtik ki a külföldi diplomaták a Csókaszőlő vagy a Kunsági Cserszegi Fűszeres szavakat. Mert itt az idő, hogy megismerjék a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáit és az abból készült borokat.  »

Korlátlan sörkóstolással nyit újra a sörhotel

Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik február 16-18 között a Gellért Hotel. Az idén 100 éves szálloda falai közt mintegy 100 féle sört kóstolhatunk számolatlanul, a csúcsgasztronómia híveit pénteken és szombaton ötfogásos sörvacsora valamint a pazar panorámájú Lakosztályétterem várja, vasárnap pedig egy izgalmas Sörbrunch, korlátlan étel- és italfogyasztással.  »

Fejlesztések a tőkétől a pincéig. Pezsgő vidékek

Nincs jobb módszer a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére, hűségének erősítésére a kóstolóknál, érdemes tehát a feltételek megteremtésébe fektetni – ezt tapasztalják a...

Nem akar árat emelni a Lidl

Egységes nemzetközi zöldség-gyümölcs beszerzési szabályzatot adott ki a Lidl, Magyarországon február 1-jétől vezették be - közölte a Lidl Magyarország Bt. pénteken az MTI-vel.  »

Egérpiszok és penész a pesti horrorpékségben

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.  »

Benvenuti al Sud! Dél-Olaszország a SIRHA Budapesten

2018. február 7-9. között Dél-Olaszország tartományaiból érkeznek kiállítók a SIRHA Budapest élelmiszeripari vásárra az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency)...

Csülök és velő: ezt főzik a magyar Bocuse-on

Itthon borjúszűzből, Torinóban borjúkarajból kell tökéletes hústálat alkotnia a magyar Bocuse d’Or versenyzőnek. Jövő héten kezdődik a Sirha Budapest kiállítás, ahol kiderül, ki fogja képviselni Magyarországot a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének európai döntőjén.  »

Egy tonna marhahúst semmisített meg a Nébih

Egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító üzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.  »

Ilyen söröket még nem látott Budapest

Láttuk már százféle sörfesztivált Magyarországon, de ilyet még nem: május 25-én és 26-án a BPBW Beer Week in Budapest 2018 kóstolónapjai komoly meglepetéseket tartogatnak. Az esemény különlegessége nem csak az itt elérhető ritkaságszámba menő, egyedi, vagy épp extrém főzetekben mutatkozik meg, de abban is, hogy az ideérkező külföldi sörfőzők személyesen csapolják majd a söreiket.  »

Madrid Fusión 2018

Fiatal európai szakácsok, japán, orosz, izraeli és német feltörekvő séfek, ismert spanyol konyhafőnökök mellett egy magyar résztvevő is volt a Madrid Fusión idei kongresszusán. Nagy Zoltán (Boutiq’Bar) a nagyszínpadon kevert egy koktélt a két Michelin-csillagos Sebastian Frank fogásához, akit a kongresszuson választottak meg Európa legjobb séfjének.  »

Harry herceget nem érdeklik a hagyományok

A brit királyi család mozgalmas hónapok elé néz: Katalin várhatóan áprilisban ad életet harmadik gyermekének, májusban pedig Harry herceg áll oltár elé. Ez utóbbi eseménnyel kapcsolatban már egyre több részlet körvonalazódik, már tudható például a helyszín, és valószínűsíthető a – hagyományosnak nem nevezhető – esküvői torta ízesítése is.  »

Lecsapott a párizsikra a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Összesen 30 párizsit vizsgáltak, köztük szeletelt és rúd kiszerelésű termékeket. Laboratóriumban ellenőrizték, hogy ezek a húskészítmények valóban megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.  »

Bourdain reméli, többet ad néhány receptnél

Anthony Bourdain a konyha és a tévé igazi veteránja, új videós minisorozata, a Perfect Dish kapcsán arról beszélt, hogy reményei szerint a műsorai kicsit a nézők gondolkodását is megváltoztatták.  »

Kitiltanák az EU-ból a pálmaolajat?

A magyar napraforgótermelő-gazdák az elmúlt évben minden idők második legjobb termésátlagát érték el 2,84 tonnával, de a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szakértői szerint ez tovább javulhat az idén.  »

Nem is akkora üzlet a gourmet piac?

A „food hall” kifejezést sokan csak mostanában használjuk, így voltak ezzel New Yorkban is az évtized elején. 2010-ben csupán tucatnyi étterem-komplexum működött az Egyesült Államokban, 2018-ra viszont egyes előrejelzések szerint már háromszáz ilyen lesz az országban. A siker tehát óriásinak látszik, azonban a felszín alatt mégsem ennyire rózsás a helyzet.  »

Elhunyt Paul Bocuse

Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett.  »

Magyar lángos a vietnami tengerparton

Egy lángos strandolás közben mindig jól esik. Ez akkor is így van, ha az ember éppen a vietnami tengerparton kirándul. Olvasónk lepett meg minket néhány képpel, hogy mi is megismerjük, milyen az ázsiai ország egyetlen magyar étterme.  »

Először nyert díjat magyar lager a cseh sörversenyen

Hazánkból idén egyedül a Szent András Sörfőzde tért haza díjakkal Európa egyik legrangosabb szakmai sörversenyéről, a Csehországban megrendezett nemzetközi World Beer Idolról. A három bronzdíjat a főzde imperial pilsnere, a Monarchista, a valódi gyümölcsből készült Málnás Búzája és a limitált kiadású ünnepi főzete, az Esthajnal ’17 nyerte. A Szent András Sörfőzde olyan versenytársak között érdemelte ki az elismerést, mint a cseh Svijany, a belga Huyghe Brewery vagy a német Schwarzbräu.  »

Sör készülhet az űrben

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.  »

Márciusban Budapesten tartják a Michelin díjátadó gáláját

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.  »

Whiskys finomságok a téli depresszió ellen

Bár a klasszikus, kandalló mellett bóbiskolós, az ablakon keresztül havas fenyvesekre kikandikálós téli estek még váratnak magukra, a szürke, esős napokat is érdemes bekuckózással befejezni.  »

Vigyázat: itt a sertéspestis a magyar határon

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.  »

Visszahívták a polcokról a Szentkirályi ásványvizét

A Metro Kereskedelmi Kft. minőségi hiba miatt kezdeményezte a szénsavmentes, 0,75 literes, üveges Szentkirályi ásványvíz visszahívását, valamint elővigyázatosságból felfüggesztette az 1 kilogrammos, Aro márkájú, füstölt lazac forgalmazását is, mert a termék érzékszervileg nem volt megfelelő - közölte a cég a honlapján pénteken.  »

Milyen színű az unikornis könnye?

Van az a típus, akinek gyerekkorában nem a Mikulás, hanem a Krampuszok voltak a kedvencei. Később Vader nagyúr volt nála a sztár Obi-van Kenobi helyett, felnőttként pedig ő az, aki némi nosztalgiával gondol a legendás kamaszkori éveire, miközben a Napalm Death korai lemezeit hallgatja. Vajon ők lehetnek a fekete gin célcsoportjában?  »

Az ország tortája után itt van Magyarország étele

Van Ország tortája, nyaljuk az Év Fagylaltját, mostantól sorakozhatunk Magyarország ételéért is. A ma meghirdetett gasztronómiai verseny mottója a „Hazai ízek, reális jövő”.  »

Elhunyt a Szamos édesipari manufaktúra alapítója

Életének 97. évében elhunyt Szamos Mátyásné, Hajdú Margit a főként a marcipánjáról ismert neves édesipari cég, a Szamos alapítója.  »

Pornósztár miatt perelik a pezsgőházat

Forrnak az indulatok a nevezetes francia Champagne-vidék egyik legrégebbi, 1811-ben alapított pezsgőházában. A Charles de Cazanove Pezsgőház alapítójának leszármazottja ugyanis egyenesen botrányosnak tartja, hogy a márkát egy korábban felnőttfilmekben domborító színésznő, Clara Morgane képviseli.  »

San Franciscóban imádják a magyar konyhát

Még az Egyesült Államok legdrágább városában is megállja a helyét a magyar konyha. Több amerikai gasztronómiai oldal is felkapta San Francisco közép-európai, zömében magyar ételeket kínáló éttermét, a Dunát, amelyet már a város egyik legjobbjának tartanak.  »

Csirkepörköltet főztek a kapuváriak a római szegényeknek

Ötszáz személyre készített meleg ételt a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata a Szent Egyed katolikus közösség római menhelyén szombaton. Az amatőr főzőcsapat 2015-től minden évben vízkereszt ünnepén segít a római rászorulókon.  »

Robert De Niro adta az első lökést Nobunak

Nobu Matsuhisa a kulináris világ Madonnája: őt is leginkább a keresztnevéről ismerik. A séf, miután a 70-es években Japánból az Egyesült Államokba emigrált, felső kategóriás sushi birodalmat épített. Mára az egész világot behálózzák éttermei; de hogy hogyan kezdődött az egész, arról saját maga mesél egy könyvben.  »

Ellopták a világ legdrágább vodkáját

Ellopták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót (mintegy 340 millió forintot) érő üveg vodkáját egy koppenhágai gyűjteményből - jelentette a The Local.dk hírportál.  »

Reggeli a Tiffany-nál: Audrey Hepburn imádná!

Ilyen az, amikor a jó marketinges munkája beérik: vegyünk egy milliók által ismert szófordulatot, és keltsük életre. A Tiffay & Co. megnyitotta legelső kávézóját Manhattanben – álom (tényleg) luxuskivitelben.  »

A kétcsillagos Steirereck étterem lesz a Gourmet vendége

Nem akarnak nagyobbra nőni, de a régióban terjeszkednének, mondta el a Kreatívnak Nemes Richárd, a Gourmet fesztivál főszervezője.  »

Luxus Las Vegasban: 100 dolláros aranytömb a tányéron

A Wynn Resortban működő SW Steakhouse híres és nagyra tartott szereplője az amerikai konyhaművészetnek, fogásai inkább a fényűző, mintsem a mindennapi gasztronómiát képviselik; új desszertjükkel azonban a luxust újabb magasságokba emelték.  »

Végre olcsóbb lesz a hal

Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése - emlékeztetett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.  »

Gyomorkönnyítő praktikák: ezeket fogyasszuk a repülőn

Téli szünet meleg éghajlaton? Vagy családi látogatás a messzire szakadt rokonoknál? Hamarosan indul a téli csúcsidőszak, amikor sokan készülnek jól megérdemelt, régóta vágyott hosszabb utazásokra. Hogy a kaland ne a repülőút miatt maradjon emlékezetes, érdemes néhány táplálkozási tippet szem előtt tartanunk.  »

A tiltásnak vége, mehet a Kinder-tojás az USA-ba

A népszerű édesség-játék kombináció hosszú évtizedek után belép az amerikai piacra. A Kinder-tojás ugyanis a hetvenes évek óta tiltólistás volt az USA-ban.  »

Gyerekpezsgőket vizsgált a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a gyerekpezsgőket vizsgálta a Szupermenta terméktesztjén. Az ellenőrzés középpontjába ezúttal kilenc almaleves, két szőlőlé alapú , illetve két, alkoholmentes borból készült habzó italt került. Laboratóriumban mértek – többek között – színezék, cukor- és édesítőszer tartalmat, illetve a habzó italok esetében a tényleges alkoholtartalom vizsgálatát is elvégezték.  »

Iszonyatos penészhegyek a kalocsai húsfeldolgozóban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei számos műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságot tártak fel egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben. A hatóság az ellenőrzés során 2580 kg hús, húskészítmény és fűszer forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.  »

Ilyen pizza készült a Nemzetközi Űrállomáson

A jó pizzát mindenki szereti. Az űrhajósok sem kivételek, viszont a finomság a világűrben viszonylag nehezen hozzáférhető. Pontosabban egyáltalán nem. Így volt ez eddig.  »

Miből lesz a hurka, kolbász?

A disznóvágás hazánkban még élő hagyomány, s jó lenne, ha ez minél több helyen meg is maradna, hogy a vendégek átélhessék a tor ünnepi hangulatát, megízlelhessék a tradicionális...

Megőrülnek Nigella konyhai cuccaiért

Nigella Lawson új műsora nem csak a jó receptek miatt sikeres: úgy tűnik, hogy a nézők mindenért odavannak, amit a híres tévés konyhájában látnak.  »

Nem került Magyarországon forgalomba a szallmonellás csoki

Nem került forgalomba a Rossmann magyarországi üzleteiben olyan csokoládékészítmény, amelyben egy németországi vizsgálat baktériumszennyeződést talált - közölte a Rossmann Magyarország pénteken.  »

Öt afrodiziákum, plusz a tudomány, ami mögöttük van

Sokat lehet már tudni arról, hogy vannak bizonyos ételek, amelyeket fogyasztva könnyebben kerülhetünk „hangulatba”. Azonban ennek tudományos hátteréről egy átlagember keveset hall.  »

Hogyan vegyünk jó pezsgőt? 3+3 tipp az ünnepekre!

A tradicionális, palackban erjesztett és érlelt pezsgők az aperitif kategórián túllépve mára itthon is a legjobb borokkal váltak egyenrangúvá a gasztronómiában. Nem hiányozhatnak a Michelin-csillagos éttermekből, ahogy egy kellemes otthoni vacsora alkalmával is a társaság kedvencei. 3+3 tipp, mire figyeljünk oda a választáskor és amikor bontjuk a palackot.  »

3200 kiló húst zárolt a Nébih a Fény utcai piacon

Súlyos higiéniai problémákkal és élelmiszerbiztonsági mulasztásokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy fővárosi piacon működő, húskészítményeket forgalmazó kereskedelmi egységben egy múlt hét eleji ellenőrzés során. A hatóság több mint 3,2 tonna lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, valamint penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított, vagy tárolt termék forgalomból való kivonását és megsemmisítését rendelte el, továbbá – a hibák kijavításáig –felfüggesztette az üzlet működését.  »

Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával a magyar egészségügy digitalizációjának új fejezete kezdődött meg.

Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé...

Ez a legjobb sajt a világon

Kiderült, hogy idén melyik a világ legjobb sajtja. Nem, nem francia, nem is olasz, de még csak nem is holland.  »

Ilyen belülről az ételek Disneylandje

November közepén megnyílt az olasz kulináriát népszerűsítő, monumentális FICO Eataly World. Kíváncsi, milyen az ételek Disneylandje belülről?  »

Gasztronómiai fejlesztések európai uniós forrásból

Konyhai eszközökre vagy gépekre gondolunk legtöbbször, ha azt halljuk, hogy egy gasztronómiai, édesipari vállalkozás pályázati pénzt használt fel. De a támogatott körbe egy míves...

Eljött a mi időnk?

Budapesten járt a Madrid Fusión spanyol gasztrokiállítás és vásár vezetősége, hogy megismerje a mai magyar konyhát és eldöntsék, részese lehet-e 2019-ben Budapest a világ leghíresebb...

Ötórai tea a karácsonyfa alatt

Betegeskedő hercegnő, ködös Anglia, na meg a gyarmatok – ahhoz, hogy az ötórai tea elterjedjen, ezek kellettek. Most a várkonyi Amade Kastélyszállóban élheti át azt, amiért annyira...

3,5 tonna hamis mézet foglalt le a Nébih

Előzetes adatgyűjtést követően egy méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések során a szakemberek 21 hordó (kb. 3600 kg) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak. Elrendelték a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését.  »

Ne maradjon le a sertéshús az ünnepi asztalról sem!

A sertéshús finom, és a modern táplálkozási irányelvek szerint is érdemes disznóból készült fogásokat enni. A malachús fontos – többek között – az agy és az idegrendszer...

Taroltak a férfiak a Par Excellence-en

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) hivatalos keretek közt kihirdette a 2017-es Par Excellence díj nyerteseit. A díj szellemisége magában hordozza a szövetség célját, ami a magyarországi gasztronómia és italkultúra erősítése és fejlesztése. Az idei év a férfiaké volt.  »

Ordas kamu a Himalája-só?

A pasztell rózsaszín, Ázsiából származó só az elmúlt évek egészséges táplálkozási irányzatának egyik alappillére lett. Úgy tartják, képes csökkenteni a vérnyomást, javítja a vérkeringést, kiegyensúlyozza a pH-t és méregteleníti a szervezetet. Hype vagy valós tények állnak a trend mögött?  »

Már megint a Twitteren puffog Gordon Ramsay

Gordon Ramsay nem arról híres, hogy a véleményét megtartja magának. Így történt ez a nemrégiben is, amikor tudomására jutott, hogy egy neves étterem nyomatékosan megkérte a vendégeit, hogy ne fotózzák az ételeket.  »

Télen még könnyebb kiszáradni

A megfelelő hidratáltság fenntartása sokunk számára jelent kihívást, főleg a téli hónapokban, pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás ilyenkor is rendkívül fontos. De pontosan mit tesz a testünkkel a kiszáradás és milyen ételekkel pótolhatjuk leghatékonyabban a folyadékot?  »

Magyar vidéki étterem a világ legjobbjai között

Megjelent a La Liste, a világ legjobb éttermeit bemutató lista: az ezerben magyarok is vannak!  »

Retró vagy menő? Nagy dobás lehet az alutasakos whisky

Egy bizonyos kor felett valószínűleg nincs ember, akinek ne lenne emléke egy nyári vakációról, amikor vékonyka szívószálon át alutasakos ivólevet szürcsöl a barátaival. Az egyébként önmagában is innovatív, új whisky szolgáltatásához ezt a nosztalgikus érzést adja egy kreatív brit csapat.  »

Magyar borokat visz külföldre a Tesco

Kormányzati, kereskedelmi és termelői közreműködéssel népszerűsít és értékesít magyar borokat a Tesco Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, majd a jövő év tavaszától az Egyesült Királyságban is.  »

Afrikai sertéspestis az ukrán határnál

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A Nébih újfent felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, illetve a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések, különösen az élelmiszerhulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalom betartására.  »

Világsztár lett a török hentes

A török hentesből globális sztárrá vált „sószóró fenomén”, Nusret Gökce, alias Salt Bae hamarosan beveszi a Nagy Almát: frissensülteket áruló étterme egy hónapon belül megnyitja kapuit.  »

A Sauska több borát visszahívatta a Nébih

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska pincészet villányi üzemében, amelynek lefolytatásáig elrendelték egyes termékek zárolását és forgalomból történő visszahívását - tudatta kedden a hatóság. A borászat közölte: a visszahívás a borok fogyaszthatóságával nincs összefüggésben.  »

A magyar borászat kitörési lehetőségei

Pénteken a somlói Tornai Pincészet hagyományos, András-napi bormester találkozóján szakértő előadók beszéltek a klímaváltozásról, kereskedelemről és a támogatási rendszerről, gyakorlati tanácsokkal is szolgálva a termelőknek. Napjainkban ugyanis e három, kiemelten fontos változó együttes hatásával kell számolni a bortermelésben. A találkozó tanulsága, hogy ha jól használjuk adottságainkat és a meglévő közös tudást, akkor a magyar borászat előnyére fordíthatja e komoly veszélyeket hordozó változásokat. De ha nem jól reagál, akkor lemarad a nemzetközi versenyben.  »

A britek tevetejet isznak

Az egyik brit áruházlánc új terméket vezetett be a napokban, amely meglehetősen megosztotta a közvéleményt: piacra dobtak egy új tejet, amely nem éppen a kontinensen hagyományos forrásból érkezik: tevetejet tettek a polcokra.  »

Zseniális ötlet vagy a hagyomány meggyalázása?

Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.  »

„A jó kávé divat lett”

Sárközi Ákost kérdeztük az ország kávézási szokásairól és a kávéfogyasztási lehetőségekről.

8 millió forintnyi bírság a Nébihtől

2017-ben – a tavalyi évhez képest – a duplájára, 8 millió forintra nőtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által, jogszerűtlen horgászat és halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok összege. A hatósági pénzbüntetés arányosan emelkedett az Állami Halőri Szolgálat működéséhez köthető tettenérések és feljelentések számával – mondta Zsigmond Richárd, a Nébih Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a december 1-jén, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.  »

A másnaposságnak vége?

Szinte mindenkinek van egy tuti tippje a bulizós éjszakákat követő macskajaj kezelésére. Tudósok azonban azt ígérik, hamarosan nem is lesz szükség a házi praktikákra – már dolgoznak az italon, amelytől garantáltan fejfájás és hányinger nélkül ébredünk egy átmulatott este másnapján.  »

Karácsonyi bevásárlás a profik áruházából

Csak decemberben kártya nélkül is lehet vásárolni a METRO-ban.

Kapható az alma, ami nem barnul meg

Az alma, sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan, bizony megbarnul, ha felszelik vagy beleharapnak. Sokan sokféle praktikával próbálták mindezt megakadályozni – igazából sikertelenül, maximum részleges sikerrel. Az Opál nevezetű fajta azonban nem barnul – és még csak nem is génmanipulált.  »

Élelmiszer-manufaktúra a fogyatékkal élőknek Szekszárdon

Élelmiszer-manufaktúrát és látogatóközpontot hoz létre a fogyatékossággal élőket foglalkoztató Kék Madár Alapítvány Szekszárdon, az üzem hasznát a szervezet a hátrányos helyzetűek segítésére fordítja.  »

Bocuse: összecsapott az utánpótlás

Lezajlott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia utánpótlás. A győztes az Arany Kaviárból érkezett Lendvai Levente lett.  »

Ön mennyit hízott idén?

Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.  »

A borkóstolás megtanulható

Ha azt mondjuk, hogy a bor története szinte egyidős a civilizált ember történetével, több mint banalitás. Ha annyit állítunk: kultúránk része, az szintén kevés. De ha azt mondjuk, hogy...

Erdő a pesti belváros fölött

Fekete berkenye, homoktövis, boróka, ibolyalikőr, szarvashús, moha, sóskaborbolya és dohány - az erdő inspirálta fogyasztható növények, gombák, gyümölcsök és az erdőben található állatok inspirálták a High Note SkyBar csapatát, akik igazi kuriózummal álltak elő az őszi-téli időszakra: erdőt varázsolnak a belváros fölé.  »

Victoria megmutatta Beckhamék zöld szörnyét

A lánybanda tagból focista-feleséggé, majd divatikonná avanzsálódott, négygyermekes édesanya zöld smoothie-val tartja formában a Beckham családot.  »

"Ötször? Hülyeségnek tartom" - Whittingstall a zöldségevésről

A River Cottage lelke, a neves televíziós gasztroarc Hugh Fearnley-Whittingstall szerint a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást előíró szabály ahelyett, hogy segítene, inkább feleslegesen megnehezíti az étkezéseket.  »

Magyar torokba magyar bort? Mennyit?

Nincs titok, most mindent megtudunk, kiderül, mit iszunk és mennyit: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a magyar bor legfontosabb piacának, Magyarországnak. A szőlész- borász szakmai önkormányzat hiánypótló reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól.  »

Vadvacsora az Amadéban

A szarvas és a fácán szabadon sétált az egyik füzesből a másikba, puhafa erdőből a keménybe. „Gyengébb teleken hintésre nem is igen járnak, jobb táplálékot találnak ők a vadonok...

Díjat nyert a magyar pattogatott kukorica

Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája. Az itthon merésznek számító íz kombinációval bevezetett Caramoon-ra komoly beruházásokkal készült a cég. Sikerét a nemzetközi elismerések mellett az eladások is igazolják: piacra kerülése óta csaknem 2 millió tasak fogyott a termékből, amely mára már több mint 23 országban, köztük Thaiföldön és Izraelben is kapható.  »

Vajon melyik lesz Magyarország söre?

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás az Ország Söre kampánnyal együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.  »

Ajándékozzunk egymásnak időt – Sunday Brunch az ARAZ Étteremben

A hétköznapok rohanása után mindannyian érezzük, miért jó ráérősen elkölteni a vasárnapi ebédet együtt a szűkebb vagy tágabb családdal, barátokkal. Ha mindezt étteremben tesszük,...

Szennyezett tojás a szomszédban: Fipronil Szlovéniában

A szlovén állategészségügyi hivatal minden bejegyzett tojástermelőnél ellenőrzést tart a következő egy hónapban, miután kiderült, hogy két termelő is tiltott, fipronil tartalmú rovarirtó szert használt - közölte a szlovén POP TV szerdán.  »

Támogatást kérnek a kiskertészeknek

Rendkívüli támogatást kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az október végi vihar során károsult fóliás kiskertészetek segítésére - közölte az agrárkamara szerdán  »

Gábelfrühstück, vagyis irodalmi villásreggeli a balatonfüredi Borcsa Étteremben

Ha egy igazán különleges irodalmi és gasztronómiai élményre vágyik, akkor látogasson el november 19-én, vasárnap 11:00 órakor a Borcsa Étterembe.  »

Tölts fel egy tányért étellel!

Reggeli, ebéd, vacsora: az evés az egyik legjobb dolog a világon, amit természetes dolognak tekintünk. Mégis, a világon és sajnos hazánkban sem az sok ember számára, vannak, akik nap mint nap éheznek. Az Együnk Egymásért kampányt immáron 6. alkalommal indította útjára a Magyar Élelmiszerbank, amelynek célja, hogy interaktív adománygyűjtéssel még több rászoruló számára biztosítsa a téli időszakban az élelmiszerellátást.  »

Fantasztikus lelet: 8000 éves boroskancsót találtak

Két grúziai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak - számolt be róla a BBC.  »

Isteni tunkolnivalók a világ körül

Ha vendégvárásról van szó, a mártogatósok, vagyis dipek népszerűsége töretlen. Gyorsan, akár előre is elkészíthetők, színükkel pedig remekül feldobják a társasági asztalt. Kenhetjük pirítósra, tunkolhatjuk chips-szel vagy ropogós zöldségekkel – minden esetben nagyszerű étvágygerjesztők, laza baráti összejövetelek szinte kihagyhatatlan szereplői. De van élet a sajtszószon és a salsán túl is.  »

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken.  »

A november a vörösboroké

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.  »

Még nincs munkaerőhiány a sörgyárban, de lehet

A Dreher Sörgyáraknál még nem tapasztalható az a kiugró munkaerőhiány, amely számos más vállalkozást sújt, de látva a munkaerőpiaci trendet, fel kell készülni erre a lehetőségre is – vélekedik Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak HR igazgatója, aki a hosszú távú munkaerő-stratégiában, ugyanakkor a megkülönböztető, interaktív és élményalapú toborzásban látja a megoldást. A cég rendhagyó állásbörzéje hatalmas érdeklődés mellett, teltházzal zajlott le.  »

A jövő magyar borászai egymást segítik

Öt új taggal bővült 2017-ben a Junibor és új elnököt is választottak Gál Tibor személyében. Az üzenet egyértelmű: továbbra is a borászok új generációjának legfontosabb szervezete lennének, tömörítve az ország legtehetségesebb fiatal szakembereit.  »

Rangos díjat nyert az Aldi vörösbora

A diszkontáruházi termékeknek azért, mert olcsóbbak, nem kell rossznak is lenniük – a napokban ezt bizonyította az Aldi, amely bezsebelte az egyik legtekintélyesebb boros díjat.  »

Ha az Isten sem ment meg a jó szürettől

A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, így adva szemléletes képet egy gyakorlati szüreti jelentés formájában.  »

Széll Tamást külföldről is szemmel tartják

A magyar séfért, Széll Tamásért rajong a vil