Ízelítő

Gusztustalan állapotok a Pannon Food Cateringnél

Egyadagos házhoz szállítást végző konyhaüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság több mint 5 tonna alapanyag és helyben készített félkész étel forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését a Teletálhoz kötődő cégnél.  »

Legyen-e rózsaszirom az italban?

Szakértők szerint a gin növekvő népszerűsége 2018-ban sem lankad, sőt: újabb trendek várhatók a boróka alapú ital fogyasztásában. Egyre több ízesített gin jelenik meg például idén a piacon – egyesek úgy látják, hogy ez az ital jövője, mások szerint viszont ideje megkongatni a vészharangot. Mindenesetre a briteknél most ismét felbukkant egy különleges, rózsaszirom ízesítésű verzió.  »

A jövő fagyija cukor nélkül is krémes lesz

Úgy tartják, a cukor a gelato krémes selymességének egyik legfontosabb alapja. Új technológiákkal most azon dolgoznak, hogy az állag és az íz megőrzése mellett a finomsághoz minél kevesebb cukrot kelljen hozzáadni.  »

A sportcsarnokban terjeszkedik a Séf asztala

A Wolf András séf nevével fémjelzett, minőségi gyorsételeket kínáló konyha terjeszkedni kezd - a pláza után irány a sportpálya.  »

Fejlesztések a tőkétől a pincéig. A három pálinkás

Miközben a borturizmus kifejezést már egy évtizede sem kellett magyarázni, pálinkás megfelelője még eléggé furcsán hangzott. Ezért határozták el tíz éve az ország délkeleti részén...

Fine dining mellé illő koktélok

Pintér Árpád videóban meséli el, milyen sorsa van a Baraka Gin Tonic zsúrkocsijának. Az étterem bártendere, Mácsai Bence egy az éttermekben szokatlan szervizzel és 8, már most ikonikus itallal lepte meg Budapest egyik legjobb fine dining éttermének, a Barakának közönségét. Az étterem minden hónap harmadik csütörtökjén egy-egy koktélra fókuszált eseménnyel is várja a vendégeket. Február 22-én jön a Gin Night. Most van még esély megkóstolni a téli italokat!  »

Milyen a sör, ha Bátorságnak hívják?

Egy szingapúri sörfőzde az italait különféle érzelmekről nevezte el. Gyártanak Öröm, Béke, Tisztelet, Szerelem vagy Remény címkét viselő sört is. Érdekes marketingfogás, és állítólag a nedűk sem rosszak.  »

Összefogott a magyar sörfőzde és a világmárka

Újhullámos kraft sört mutatott be a Horizont Brewing a Carlsberg Hungary-vel közösen. Magyarországon eddig példa nélküli kapcsolatnak lehetnek tanúi a minőségi kézműves sörök rajongói, ugyanis első alkalommal működik együtt egy hazai kisüzemi sörfőzde és egy vezető nemzetközi sörforgalmazó. A Horizont által megalkotott Delight IPA-t a Carlsberg terjeszti Magyarországon.  »

Whiskys édesség a szerelmesek ünnepére

Rengetegen imádják, és legalább annyian utálják Szent Bálint, azaz a szerelmesek védőszentjének ünnepét, a Valentin napot. Kevesen tudják azonban, hogy február 14-e nem kizárólag a szerelmespárok napja: családunkat és barátainkat is érdemes emlékeztetnünk arra, hogy fontosak számunkra.  »

Magyarország Tortája: íme, a döntősök

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért.  »

Ingyenes gin-tonik automata Londonban

A londoniak mindig vevők egy pohárnyi finomságra – főleg, ha ingyen kapják. Ebből indultak ki a Brewdognál, amikor kitalálták, mivel hirdethetnék leghatékonyabban új italukat.  »

450 forintból készült az év legjobb menzaétele

A hatodik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsversenyen, a korábbi évek sikereit is felülmúlóan, 52 csapat vett részt. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot.  »

Budapest a tíz legjobb úticél egyike

Lendületben a hazai turizmus és a vendéglátás: 2017-ben igazán remek évet zártunk. állítják a szakértők.  »

Ötfogásos sörvacsora a Gellért lakosztályéttermében

Hamarosan eljő a maláta és a komló szerelmeseinek a legszebb téli hétvégéje, a III. Indoor Sörfesztivál a Danubius Hotel Gellértben.  »

Óriási lehúzás a netes sztár, Nusret étterme

Nusret Gökce, vagy ahogyan az emberek ismerik, Salt Bae étterme épphogy megnyitott New Yorkban, máris a vélemények kereszttüzébe került. A sózási technikájával internetes mémmé vált török séf Nusr-et nevű étterme állítólag óriási lehúzás. És ha mindez nem lenne elég, még az egészségügyi hatóságok is rászálltak.  »

Már nem menő a pia Litvániában

Január elsejétől már tilos alkoholos italokat reklámozni a litván médiában; sem a tévék, rádiók, sem pedig az újságok és magazinok nem közölhetnek ezek fogyasztására buzdító anyagokat. A nemzetközi magazinokból szintén el kellett volna távolítani a hirdetéseket – végül megállapodás született.  »

Már nem csak Budapesten verik át a turistákat

A turisták lehúzása az idegenforgalom szempontjából legvonzóbb városokban sajnos nem új keletű; szinte minden országban történnek túlszámlázással kapcsolatos esetek. Ez alól Velence sem kivétel. A város gyorsan reagált, de a hírnéven esett csorba nem könnyen köszörülhető.  »

Megvan, miből főznek holnap a Bocuse d’Or-on!

A Sirha kiállítás első napján kihirdették a holnapi Bocuse d’Or hazai döntőjének két meglepetésalapanyagát, megnéztük, hogyan vásárolnak be egy ilyen megmérettetéshez a versenyzők, és megvan az idei év Desszert Versenyének győztese is.  »

Mivel itassuk a diplomatákat?

Kíváncsiak lennénk, hogyan ejtik ki a külföldi diplomaták a Csókaszőlő vagy a Kunsági Cserszegi Fűszeres szavakat. Mert itt az idő, hogy megismerjék a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáit és az abból készült borokat.  »

Korlátlan sörkóstolással nyit újra a sörhotel

Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik február 16-18 között a Gellért Hotel. Az idén 100 éves szálloda falai közt mintegy 100 féle sört kóstolhatunk számolatlanul, a csúcsgasztronómia híveit pénteken és szombaton ötfogásos sörvacsora valamint a pazar panorámájú Lakosztályétterem várja, vasárnap pedig egy izgalmas Sörbrunch, korlátlan étel- és italfogyasztással.  »

Fejlesztések a tőkétől a pincéig. Pezsgő vidékek

Nincs jobb módszer a fogyasztók érdeklődésének felkeltésére, hűségének erősítésére a kóstolóknál, érdemes tehát a feltételek megteremtésébe fektetni – ezt tapasztalják a...

Nem akar árat emelni a Lidl

Egységes nemzetközi zöldség-gyümölcs beszerzési szabályzatot adott ki a Lidl, Magyarországon február 1-jétől vezették be - közölte a Lidl Magyarország Bt. pénteken az MTI-vel.  »

Egérpiszok és penész a pesti horrorpékségben

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.  »

Benvenuti al Sud! Dél-Olaszország a SIRHA Budapesten

2018. február 7-9. között Dél-Olaszország tartományaiból érkeznek kiállítók a SIRHA Budapest élelmiszeripari vásárra az Olasz Külkereskedelmi Intézet (Italian Trade Agency)...

Csülök és velő: ezt főzik a magyar Bocuse-on

Itthon borjúszűzből, Torinóban borjúkarajból kell tökéletes hústálat alkotnia a magyar Bocuse d’Or versenyzőnek. Jövő héten kezdődik a Sirha Budapest kiállítás, ahol kiderül, ki fogja képviselni Magyarországot a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének európai döntőjén.  »

Egy tonna marhahúst semmisített meg a Nébih

Egy Baranya megyei charolais szarvasmarha termékeket előállító üzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság kb. 1 tonna hús forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte annak megsemmisítését.  »

Ilyen söröket még nem látott Budapest

Láttuk már százféle sörfesztivált Magyarországon, de ilyet még nem: május 25-én és 26-án a BPBW Beer Week in Budapest 2018 kóstolónapjai komoly meglepetéseket tartogatnak. Az esemény különlegessége nem csak az itt elérhető ritkaságszámba menő, egyedi, vagy épp extrém főzetekben mutatkozik meg, de abban is, hogy az ideérkező külföldi sörfőzők személyesen csapolják majd a söreiket.  »

Madrid Fusión 2018

Fiatal európai szakácsok, japán, orosz, izraeli és német feltörekvő séfek, ismert spanyol konyhafőnökök mellett egy magyar résztvevő is volt a Madrid Fusión idei kongresszusán. Nagy Zoltán (Boutiq’Bar) a nagyszínpadon kevert egy koktélt a két Michelin-csillagos Sebastian Frank fogásához, akit a kongresszuson választottak meg Európa legjobb séfjének.  »

Harry herceget nem érdeklik a hagyományok

A brit királyi család mozgalmas hónapok elé néz: Katalin várhatóan áprilisban ad életet harmadik gyermekének, májusban pedig Harry herceg áll oltár elé. Ez utóbbi eseménnyel kapcsolatban már egyre több részlet körvonalazódik, már tudható például a helyszín, és valószínűsíthető a – hagyományosnak nem nevezhető – esküvői torta ízesítése is.  »

Lecsapott a párizsikra a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Összesen 30 párizsit vizsgáltak, köztük szeletelt és rúd kiszerelésű termékeket. Laboratóriumban ellenőrizték, hogy ezek a húskészítmények valóban megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.  »

Bourdain reméli, többet ad néhány receptnél

Anthony Bourdain a konyha és a tévé igazi veteránja, új videós minisorozata, a Perfect Dish kapcsán arról beszélt, hogy reményei szerint a műsorai kicsit a nézők gondolkodását is megváltoztatták.  »

Kitiltanák az EU-ból a pálmaolajat?

A magyar napraforgótermelő-gazdák az elmúlt évben minden idők második legjobb termésátlagát érték el 2,84 tonnával, de a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szakértői szerint ez tovább javulhat az idén.  »

Nem is akkora üzlet a gourmet piac?

A „food hall” kifejezést sokan csak mostanában használjuk, így voltak ezzel New Yorkban is az évtized elején. 2010-ben csupán tucatnyi étterem-komplexum működött az Egyesült Államokban, 2018-ra viszont egyes előrejelzések szerint már háromszáz ilyen lesz az országban. A siker tehát óriásinak látszik, azonban a felszín alatt mégsem ennyire rózsás a helyzet.  »

Elhunyt Paul Bocuse

Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett.  »

Magyar lángos a vietnami tengerparton

Egy lángos strandolás közben mindig jól esik. Ez akkor is így van, ha az ember éppen a vietnami tengerparton kirándul. Olvasónk lepett meg minket néhány képpel, hogy mi is megismerjük, milyen az ázsiai ország egyetlen magyar étterme.  »

Először nyert díjat magyar lager a cseh sörversenyen

Hazánkból idén egyedül a Szent András Sörfőzde tért haza díjakkal Európa egyik legrangosabb szakmai sörversenyéről, a Csehországban megrendezett nemzetközi World Beer Idolról. A három bronzdíjat a főzde imperial pilsnere, a Monarchista, a valódi gyümölcsből készült Málnás Búzája és a limitált kiadású ünnepi főzete, az Esthajnal ’17 nyerte. A Szent András Sörfőzde olyan versenytársak között érdemelte ki az elismerést, mint a cseh Svijany, a belga Huyghe Brewery vagy a német Schwarzbräu.  »

Sör készülhet az űrben

Emberi láb még nem érintette a Mars felszínét, de már arra készülnek, hogy majd sört főzzenek a vörös bolygón. A tesztelés elkezdődött.  »

Márciusban Budapesten tartják a Michelin díjátadó gáláját

Budapesten rendezik március 26-án a gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményét: a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésében bemutatják a Michelin-kalauz európai éttermeinek friss listáját - közölte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója egy más témában tartott sajtótájékoztatón hétfőn.  »

Whiskys finomságok a téli depresszió ellen

Bár a klasszikus, kandalló mellett bóbiskolós, az ablakon keresztül havas fenyvesekre kikandikálós téli estek még váratnak magukra, a szürke, esős napokat is érdemes bekuckózással befejezni.  »

Vigyázat: itt a sertéspestis a magyar határon

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.  »

Visszahívták a polcokról a Szentkirályi ásványvizét

A Metro Kereskedelmi Kft. minőségi hiba miatt kezdeményezte a szénsavmentes, 0,75 literes, üveges Szentkirályi ásványvíz visszahívását, valamint elővigyázatosságból felfüggesztette az 1 kilogrammos, Aro márkájú, füstölt lazac forgalmazását is, mert a termék érzékszervileg nem volt megfelelő - közölte a cég a honlapján pénteken.  »

Milyen színű az unikornis könnye?

Van az a típus, akinek gyerekkorában nem a Mikulás, hanem a Krampuszok voltak a kedvencei. Később Vader nagyúr volt nála a sztár Obi-van Kenobi helyett, felnőttként pedig ő az, aki némi nosztalgiával gondol a legendás kamaszkori éveire, miközben a Napalm Death korai lemezeit hallgatja. Vajon ők lehetnek a fekete gin célcsoportjában?  »

Az ország tortája után itt van Magyarország étele

Van Ország tortája, nyaljuk az Év Fagylaltját, mostantól sorakozhatunk Magyarország ételéért is. A ma meghirdetett gasztronómiai verseny mottója a „Hazai ízek, reális jövő”.  »

Elhunyt a Szamos édesipari manufaktúra alapítója

Életének 97. évében elhunyt Szamos Mátyásné, Hajdú Margit a főként a marcipánjáról ismert neves édesipari cég, a Szamos alapítója.  »

Pornósztár miatt perelik a pezsgőházat

Forrnak az indulatok a nevezetes francia Champagne-vidék egyik legrégebbi, 1811-ben alapított pezsgőházában. A Charles de Cazanove Pezsgőház alapítójának leszármazottja ugyanis egyenesen botrányosnak tartja, hogy a márkát egy korábban felnőttfilmekben domborító színésznő, Clara Morgane képviseli.  »

San Franciscóban imádják a magyar konyhát

Még az Egyesült Államok legdrágább városában is megállja a helyét a magyar konyha. Több amerikai gasztronómiai oldal is felkapta San Francisco közép-európai, zömében magyar ételeket kínáló éttermét, a Dunát, amelyet már a város egyik legjobbjának tartanak.  »

Csirkepörköltet főztek a kapuváriak a római szegényeknek

Ötszáz személyre készített meleg ételt a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata a Szent Egyed katolikus közösség római menhelyén szombaton. Az amatőr főzőcsapat 2015-től minden évben vízkereszt ünnepén segít a római rászorulókon.  »

Robert De Niro adta az első lökést Nobunak

Nobu Matsuhisa a kulináris világ Madonnája: őt is leginkább a keresztnevéről ismerik. A séf, miután a 70-es években Japánból az Egyesült Államokba emigrált, felső kategóriás sushi birodalmat épített. Mára az egész világot behálózzák éttermei; de hogy hogyan kezdődött az egész, arról saját maga mesél egy könyvben.  »

Ellopták a világ legdrágább vodkáját

Ellopták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót (mintegy 340 millió forintot) érő üveg vodkáját egy koppenhágai gyűjteményből - jelentette a The Local.dk hírportál.  »

Reggeli a Tiffany-nál: Audrey Hepburn imádná!

Ilyen az, amikor a jó marketinges munkája beérik: vegyünk egy milliók által ismert szófordulatot, és keltsük életre. A Tiffay & Co. megnyitotta legelső kávézóját Manhattanben – álom (tényleg) luxuskivitelben.  »

A kétcsillagos Steirereck étterem lesz a Gourmet vendége

Nem akarnak nagyobbra nőni, de a régióban terjeszkednének, mondta el a Kreatívnak Nemes Richárd, a Gourmet fesztivál főszervezője.  »

Luxus Las Vegasban: 100 dolláros aranytömb a tányéron

A Wynn Resortban működő SW Steakhouse híres és nagyra tartott szereplője az amerikai konyhaművészetnek, fogásai inkább a fényűző, mintsem a mindennapi gasztronómiát képviselik; új desszertjükkel azonban a luxust újabb magasságokba emelték.  »

Végre olcsóbb lesz a hal

Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése - emlékeztetett a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára.  »

Gyomorkönnyítő praktikák: ezeket fogyasszuk a repülőn

Téli szünet meleg éghajlaton? Vagy családi látogatás a messzire szakadt rokonoknál? Hamarosan indul a téli csúcsidőszak, amikor sokan készülnek jól megérdemelt, régóta vágyott hosszabb utazásokra. Hogy a kaland ne a repülőút miatt maradjon emlékezetes, érdemes néhány táplálkozási tippet szem előtt tartanunk.  »

A tiltásnak vége, mehet a Kinder-tojás az USA-ba

A népszerű édesség-játék kombináció hosszú évtizedek után belép az amerikai piacra. A Kinder-tojás ugyanis a hetvenes évek óta tiltólistás volt az USA-ban.  »

Gyerekpezsgőket vizsgált a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a gyerekpezsgőket vizsgálta a Szupermenta terméktesztjén. Az ellenőrzés középpontjába ezúttal kilenc almaleves, két szőlőlé alapú , illetve két, alkoholmentes borból készült habzó italt került. Laboratóriumban mértek – többek között – színezék, cukor- és édesítőszer tartalmat, illetve a habzó italok esetében a tényleges alkoholtartalom vizsgálatát is elvégezték.  »

Iszonyatos penészhegyek a kalocsai húsfeldolgozóban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei számos műszaki, higiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságot tártak fel egy Bács-Kiskun megyei húsfeldolgozó üzemben. A hatóság az ellenőrzés során 2580 kg hús, húskészítmény és fűszer forgalomba hozatalát tiltotta meg, valamint elrendelte az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.  »

Ilyen pizza készült a Nemzetközi Űrállomáson

A jó pizzát mindenki szereti. Az űrhajósok sem kivételek, viszont a finomság a világűrben viszonylag nehezen hozzáférhető. Pontosabban egyáltalán nem. Így volt ez eddig.  »

Miből lesz a hurka, kolbász?

A disznóvágás hazánkban még élő hagyomány, s jó lenne, ha ez minél több helyen meg is maradna, hogy a vendégek átélhessék a tor ünnepi hangulatát, megízlelhessék a tradicionális...

Megőrülnek Nigella konyhai cuccaiért

Nigella Lawson új műsora nem csak a jó receptek miatt sikeres: úgy tűnik, hogy a nézők mindenért odavannak, amit a híres tévés konyhájában látnak.  »

Nem került Magyarországon forgalomba a szallmonellás csoki

Nem került forgalomba a Rossmann magyarországi üzleteiben olyan csokoládékészítmény, amelyben egy németországi vizsgálat baktériumszennyeződést talált - közölte a Rossmann Magyarország pénteken.  »

Öt afrodiziákum, plusz a tudomány, ami mögöttük van

Sokat lehet már tudni arról, hogy vannak bizonyos ételek, amelyeket fogyasztva könnyebben kerülhetünk „hangulatba”. Azonban ennek tudományos hátteréről egy átlagember keveset hall.  »

Hogyan vegyünk jó pezsgőt? 3+3 tipp az ünnepekre!

A tradicionális, palackban erjesztett és érlelt pezsgők az aperitif kategórián túllépve mára itthon is a legjobb borokkal váltak egyenrangúvá a gasztronómiában. Nem hiányozhatnak a Michelin-csillagos éttermekből, ahogy egy kellemes otthoni vacsora alkalmával is a társaság kedvencei. 3+3 tipp, mire figyeljünk oda a választáskor és amikor bontjuk a palackot.  »

3200 kiló húst zárolt a Nébih a Fény utcai piacon

Súlyos higiéniai problémákkal és élelmiszerbiztonsági mulasztásokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy fővárosi piacon működő, húskészítményeket forgalmazó kereskedelmi egységben egy múlt hét eleji ellenőrzés során. A hatóság több mint 3,2 tonna lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, valamint penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított, vagy tárolt termék forgalomból való kivonását és megsemmisítését rendelte el, továbbá – a hibák kijavításáig –felfüggesztette az üzlet működését.  »

Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) elindulásával a magyar egészségügy digitalizációjának új fejezete kezdődött meg.

Ponty és harcsa az ünnepi asztalon

Karácsonykor végre eljön a halbőség ideje. Ha év közben nem is kerül sokszor az asztalra, a halászlé és a burgonyasalátával kísért rántott hal is a hagyományos ünnepi fogások közé...

Ez a legjobb sajt a világon

Kiderült, hogy idén melyik a világ legjobb sajtja. Nem, nem francia, nem is olasz, de még csak nem is holland.  »

Ilyen belülről az ételek Disneylandje

November közepén megnyílt az olasz kulináriát népszerűsítő, monumentális FICO Eataly World. Kíváncsi, milyen az ételek Disneylandje belülről?  »

Gasztronómiai fejlesztések európai uniós forrásból

Konyhai eszközökre vagy gépekre gondolunk legtöbbször, ha azt halljuk, hogy egy gasztronómiai, édesipari vállalkozás pályázati pénzt használt fel. De a támogatott körbe egy míves...

Eljött a mi időnk?

Budapesten járt a Madrid Fusión spanyol gasztrokiállítás és vásár vezetősége, hogy megismerje a mai magyar konyhát és eldöntsék, részese lehet-e 2019-ben Budapest a világ leghíresebb...

Ötórai tea a karácsonyfa alatt

Betegeskedő hercegnő, ködös Anglia, na meg a gyarmatok – ahhoz, hogy az ötórai tea elterjedjen, ezek kellettek. Most a várkonyi Amade Kastélyszállóban élheti át azt, amiért annyira...

3,5 tonna hamis mézet foglalt le a Nébih

Előzetes adatgyűjtést követően egy méztermelőnél tartott élelmiszerbiztonsági és nyomon követési vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A többszöri, mintavétellel egybekötött ellenőrzések során a szakemberek 21 hordó (kb. 3600 kg) igazolatlan eredetű, illetve hamisított mézet találtak. Elrendelték a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését.  »

Ne maradjon le a sertéshús az ünnepi asztalról sem!

A sertéshús finom, és a modern táplálkozási irányelvek szerint is érdemes disznóból készült fogásokat enni. A malachús fontos – többek között – az agy és az idegrendszer...

Taroltak a férfiak a Par Excellence-en

A Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ) hivatalos keretek közt kihirdette a 2017-es Par Excellence díj nyerteseit. A díj szellemisége magában hordozza a szövetség célját, ami a magyarországi gasztronómia és italkultúra erősítése és fejlesztése. Az idei év a férfiaké volt.  »

Ordas kamu a Himalája-só?

A pasztell rózsaszín, Ázsiából származó só az elmúlt évek egészséges táplálkozási irányzatának egyik alappillére lett. Úgy tartják, képes csökkenteni a vérnyomást, javítja a vérkeringést, kiegyensúlyozza a pH-t és méregteleníti a szervezetet. Hype vagy valós tények állnak a trend mögött?  »

Már megint a Twitteren puffog Gordon Ramsay

Gordon Ramsay nem arról híres, hogy a véleményét megtartja magának. Így történt ez a nemrégiben is, amikor tudomására jutott, hogy egy neves étterem nyomatékosan megkérte a vendégeit, hogy ne fotózzák az ételeket.  »

Télen még könnyebb kiszáradni

A megfelelő hidratáltság fenntartása sokunk számára jelent kihívást, főleg a téli hónapokban, pedig a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás ilyenkor is rendkívül fontos. De pontosan mit tesz a testünkkel a kiszáradás és milyen ételekkel pótolhatjuk leghatékonyabban a folyadékot?  »

Magyar vidéki étterem a világ legjobbjai között

Megjelent a La Liste, a világ legjobb éttermeit bemutató lista: az ezerben magyarok is vannak!  »

Retró vagy menő? Nagy dobás lehet az alutasakos whisky

Egy bizonyos kor felett valószínűleg nincs ember, akinek ne lenne emléke egy nyári vakációról, amikor vékonyka szívószálon át alutasakos ivólevet szürcsöl a barátaival. Az egyébként önmagában is innovatív, új whisky szolgáltatásához ezt a nosztalgikus érzést adja egy kreatív brit csapat.  »

Magyar borokat visz külföldre a Tesco

Kormányzati, kereskedelmi és termelői közreműködéssel népszerűsít és értékesít magyar borokat a Tesco Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban, majd a jövő év tavaszától az Egyesült Királyságban is.  »

Afrikai sertéspestis az ukrán határnál

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshús mintában. A súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus. A Nébih újfent felhívja a figyelmet a hús és húskészítmények Ukrajnából történő behozatalának tilalmára, illetve a sertéstartó telepeken a járványvédelmi intézkedések, különösen az élelmiszerhulladék (moslék) etetésére vonatkozó tilalom betartására.  »

Világsztár lett a török hentes

A török hentesből globális sztárrá vált „sószóró fenomén”, Nusret Gökce, alias Salt Bae hamarosan beveszi a Nagy Almát: frissensülteket áruló étterme egy hónapon belül megnyitja kapuit.  »

A Sauska több borát visszahívatta a Nébih

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Sauska pincészet villányi üzemében, amelynek lefolytatásáig elrendelték egyes termékek zárolását és forgalomból történő visszahívását - tudatta kedden a hatóság. A borászat közölte: a visszahívás a borok fogyaszthatóságával nincs összefüggésben.  »

A magyar borászat kitörési lehetőségei

Pénteken a somlói Tornai Pincészet hagyományos, András-napi bormester találkozóján szakértő előadók beszéltek a klímaváltozásról, kereskedelemről és a támogatási rendszerről, gyakorlati tanácsokkal is szolgálva a termelőknek. Napjainkban ugyanis e három, kiemelten fontos változó együttes hatásával kell számolni a bortermelésben. A találkozó tanulsága, hogy ha jól használjuk adottságainkat és a meglévő közös tudást, akkor a magyar borászat előnyére fordíthatja e komoly veszélyeket hordozó változásokat. De ha nem jól reagál, akkor lemarad a nemzetközi versenyben.  »

A britek tevetejet isznak

Az egyik brit áruházlánc új terméket vezetett be a napokban, amely meglehetősen megosztotta a közvéleményt: piacra dobtak egy új tejet, amely nem éppen a kontinensen hagyományos forrásból érkezik: tevetejet tettek a polcokra.  »

Zseniális ötlet vagy a hagyomány meggyalázása?

Több mint kétszáz éve, hogy a világelső cognac-ház, a Hennessy és a Fillioux család története összefonódott. Renaud Fillioux de Gironde párlatmester kinevezésével a nyolcadik generáció óta töretlen a hagyomány, hogy a Fillioux-k örökítik tovább mindazt a tudást, amely a párlatok házasításakor pótolhatatlan. A know-how örök, a Hennessy mégis érzi a korszellemet. A klasszikus XO mellett merész választás év végére a VS limitált különkiadása JonOne graffiti művész vibráló címkéjével.  »

„A jó kávé divat lett”

Sárközi Ákost kérdeztük az ország kávézási szokásairól és a kávéfogyasztási lehetőségekről.

8 millió forintnyi bírság a Nébihtől

2017-ben – a tavalyi évhez képest – a duplájára, 8 millió forintra nőtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által, jogszerűtlen horgászat és halászat miatt kiszabott halvédelmi bírságok összege. A hatósági pénzbüntetés arányosan emelkedett az Állami Halőri Szolgálat működéséhez köthető tettenérések és feljelentések számával – mondta Zsigmond Richárd, a Nébih Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője a december 1-jén, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.  »

A másnaposságnak vége?

Szinte mindenkinek van egy tuti tippje a bulizós éjszakákat követő macskajaj kezelésére. Tudósok azonban azt ígérik, hamarosan nem is lesz szükség a házi praktikákra – már dolgoznak az italon, amelytől garantáltan fejfájás és hányinger nélkül ébredünk egy átmulatott este másnapján.  »

Karácsonyi bevásárlás a profik áruházából

Csak decemberben kártya nélkül is lehet vásárolni a METRO-ban.

Kapható az alma, ami nem barnul meg

Az alma, sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan, bizony megbarnul, ha felszelik vagy beleharapnak. Sokan sokféle praktikával próbálták mindezt megakadályozni – igazából sikertelenül, maximum részleges sikerrel. Az Opál nevezetű fajta azonban nem barnul – és még csak nem is génmanipulált.  »

Élelmiszer-manufaktúra a fogyatékkal élőknek Szekszárdon

Élelmiszer-manufaktúrát és látogatóközpontot hoz létre a fogyatékossággal élőket foglalkoztató Kék Madár Alapítvány Szekszárdon, az üzem hasznát a szervezet a hátrányos helyzetűek segítésére fordítja.  »

Bocuse: összecsapott az utánpótlás

Lezajlott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia utánpótlás. A győztes az Arany Kaviárból érkezett Lendvai Levente lett.  »

Ön mennyit hízott idén?

Az európai országokban az elkövetkezendő időszakban növekedni fog az elhízás mértéke és ez alól csak kevés ország kivétel - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.  »

A borkóstolás megtanulható

Ha azt mondjuk, hogy a bor története szinte egyidős a civilizált ember történetével, több mint banalitás. Ha annyit állítunk: kultúránk része, az szintén kevés. De ha azt mondjuk, hogy...

Erdő a pesti belváros fölött

Fekete berkenye, homoktövis, boróka, ibolyalikőr, szarvashús, moha, sóskaborbolya és dohány - az erdő inspirálta fogyasztható növények, gombák, gyümölcsök és az erdőben található állatok inspirálták a High Note SkyBar csapatát, akik igazi kuriózummal álltak elő az őszi-téli időszakra: erdőt varázsolnak a belváros fölé.  »

Victoria megmutatta Beckhamék zöld szörnyét

A lánybanda tagból focista-feleséggé, majd divatikonná avanzsálódott, négygyermekes édesanya zöld smoothie-val tartja formában a Beckham családot.  »

"Ötször? Hülyeségnek tartom" - Whittingstall a zöldségevésről

A River Cottage lelke, a neves televíziós gasztroarc Hugh Fearnley-Whittingstall szerint a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztást előíró szabály ahelyett, hogy segítene, inkább feleslegesen megnehezíti az étkezéseket.  »

Magyar torokba magyar bort? Mennyit?

Nincs titok, most mindent megtudunk, kiderül, mit iszunk és mennyit: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kiemelt figyelmet szentel a magyar bor legfontosabb piacának, Magyarországnak. A szőlész- borász szakmai önkormányzat hiánypótló reprezentatív piackutatást végeztetett a magyar borpiacról és a hazai lakosság borfogyasztási szokásairól.  »

Vadvacsora az Amadéban

A szarvas és a fácán szabadon sétált az egyik füzesből a másikba, puhafa erdőből a keménybe. „Gyengébb teleken hintésre nem is igen járnak, jobb táplálékot találnak ők a vadonok...

Díjat nyert a magyar pattogatott kukorica

Dubajban és Párizsban is rangos díjat nyert a Caramoon, a Mogyi saját fejlesztésű, karamell bevonatú pattogatott kukoricája. Az itthon merésznek számító íz kombinációval bevezetett Caramoon-ra komoly beruházásokkal készült a cég. Sikerét a nemzetközi elismerések mellett az eladások is igazolják: piacra kerülése óta csaknem 2 millió tasak fogyott a termékből, amely mára már több mint 23 országban, köztük Thaiföldön és Izraelben is kapható.  »

Vajon melyik lesz Magyarország söre?

A minőségi sörkultúra felmérése, a sörismeret és a fogyasztási szokások állnak a középpontjában annak a felmérésnek, amely fel kívánja térképezni a magyarok sörhöz való viszonyát. A kutatás az Ország Söre kampánnyal együtt fut, amiben 2016 után már másodszor Magyarország legkedveltebb kisüzemi sörére szavazhatnak a fogyasztók.  »

Ajándékozzunk egymásnak időt – Sunday Brunch az ARAZ Étteremben

A hétköznapok rohanása után mindannyian érezzük, miért jó ráérősen elkölteni a vasárnapi ebédet együtt a szűkebb vagy tágabb családdal, barátokkal. Ha mindezt étteremben tesszük,...

Szennyezett tojás a szomszédban: Fipronil Szlovéniában

A szlovén állategészségügyi hivatal minden bejegyzett tojástermelőnél ellenőrzést tart a következő egy hónapban, miután kiderült, hogy két termelő is tiltott, fipronil tartalmú rovarirtó szert használt - közölte a szlovén POP TV szerdán.  »

Támogatást kérnek a kiskertészeknek

Rendkívüli támogatást kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az október végi vihar során károsult fóliás kiskertészetek segítésére - közölte az agrárkamara szerdán  »

Gábelfrühstück, vagyis irodalmi villásreggeli a balatonfüredi Borcsa Étteremben

Ha egy igazán különleges irodalmi és gasztronómiai élményre vágyik, akkor látogasson el november 19-én, vasárnap 11:00 órakor a Borcsa Étterembe.  »

Tölts fel egy tányért étellel!

Reggeli, ebéd, vacsora: az evés az egyik legjobb dolog a világon, amit természetes dolognak tekintünk. Mégis, a világon és sajnos hazánkban sem az sok ember számára, vannak, akik nap mint nap éheznek. Az Együnk Egymásért kampányt immáron 6. alkalommal indította útjára a Magyar Élelmiszerbank, amelynek célja, hogy interaktív adománygyűjtéssel még több rászoruló számára biztosítsa a téli időszakban az élelmiszerellátást.  »

Fantasztikus lelet: 8000 éves boroskancsót találtak

Két grúziai ásatási helyen nyolcezer éves agyagedények cserepein találtak kanadai tudósok olyan vegyületeket, amelyeket a borkészítés legrégibb nyomainak tartanak - számolt be róla a BBC.  »

Isteni tunkolnivalók a világ körül

Ha vendégvárásról van szó, a mártogatósok, vagyis dipek népszerűsége töretlen. Gyorsan, akár előre is elkészíthetők, színükkel pedig remekül feldobják a társasági asztalt. Kenhetjük pirítósra, tunkolhatjuk chips-szel vagy ropogós zöldségekkel – minden esetben nagyszerű étvágygerjesztők, laza baráti összejövetelek szinte kihagyhatatlan szereplői. De van élet a sajtszószon és a salsán túl is.  »

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken.  »

A november a vörösboroké

Hatvan hazai kiállító közel 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsorra is befizethet.  »

Még nincs munkaerőhiány a sörgyárban, de lehet

A Dreher Sörgyáraknál még nem tapasztalható az a kiugró munkaerőhiány, amely számos más vállalkozást sújt, de látva a munkaerőpiaci trendet, fel kell készülni erre a lehetőségre is – vélekedik Kreiter Éva, a Dreher Sörgyárak HR igazgatója, aki a hosszú távú munkaerő-stratégiában, ugyanakkor a megkülönböztető, interaktív és élményalapú toborzásban látja a megoldást. A cég rendhagyó állásbörzéje hatalmas érdeklődés mellett, teltházzal zajlott le.  »

A jövő magyar borászai egymást segítik

Öt új taggal bővült 2017-ben a Junibor és új elnököt is választottak Gál Tibor személyében. Az üzenet egyértelmű: továbbra is a borászok új generációjának legfontosabb szervezete lennének, tömörítve az ország legtehetségesebb fiatal szakembereit.  »

Rangos díjat nyert az Aldi vörösbora

A diszkontáruházi termékeknek azért, mert olcsóbbak, nem kell rossznak is lenniük – a napokban ezt bizonyította az Aldi, amely bezsebelte az egyik legtekintélyesebb boros díjat.  »

Ha az Isten sem ment meg a jó szürettől

A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, így adva szemléletes képet egy gyakorlati szüreti jelentés formájában.  »

Széll Tamást külföldről is szemmel tartják

A magyar séfért, Széll Tamásért rajong a világhírű Finediniglovers portál – most már ők is tudják, néha egy piacra kell menni, ha Budapesten akarunk igazán jót enni.  »

Kiemelkedő termés volt Villányban

Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó - tájékoztatott a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.  »

Nem utópia: több államban betiltották a túl erős sört

A Samuel Adams Sörfőzde évente jön ki különleges, kézműves söreivel, amelyek hírhedtek az átlagosnál jóval magasabb alkoholtartalmukról. Az idei ital a korábbiaknál is „meggyőzőbbre” sikerült: az USA több államában sem lépheti át a határt.  »

Itt az ősz, figyeljünk a vitaminokra!

Egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, és testsúlyunkra is jobban odafigyelünk, mint pár évvel ezelőtt. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legteljesebben táplálkozzunk, miközben az alakunkra is vigyázunk? Abban biztosak lehetünk, hogy a napi többször keveset elvvel és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával nem foghatunk mellé.  »

Jamie Oliveré a legegészségesebb családi étterem

Oliver étteremlánca, a Jamie’s Italian harmadszor is Nagy-Britannia legegészségesebb családi étterme lett. A lista, amelyet egy kampány keretein belül, Hugh Fearnley-Whittingstall segítségével állítottak össze, a brit családok által leginkább kedvelt, 25 éttermet vizsgálta.  »

Menü, amitől könnyezünk örömünkben

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén hetedik alkalommal rendezi meg évzáró Gáláját, melyen a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek. Az ő 1881-ben kiadott Magyar-francia szakácskönyve alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.  »

Drágul a tojás, nincs mit tenni

Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtökön.  »

Hajdúszoboszló: lecsapott a Nébih a Hotel Silver éttermére

A négycsillagos hajdúszoboszlói Hotel Silver szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. Az egységben számos – adminisztratív, higiéniai és élelmiszerbiztonsági – hibát tártak fel az ellenőrök, továbbá mintegy 150 kg lejárt, nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.  »

Mit ne mondjunk soha egy vegánnak?

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azok száma, akik egészségügyi vagy környezettudatossági megfontolásból tartózkodnak az állati eredetű élelmiszerektől. Hiába elterjedtebb ma már ez az életstílus, a vegákat mégis gyakran ostromolják olyan kérdésekkel, amelyektől kirázza őket a hideg. Tudták, ma van a vegán étrend világnapja?  »

Tradicionális dán ételek egy magyar szemével

Rengeteg Európai országnak ismerjük szinte egytől egyig a konyháját, azonban a dán tradicionális ételeket nagyon kevesen ismerik. Számtalan érdekes szokásuk van, mint például ebédkor...

Nem csak vesekő ellen: igyunk sört az egészségért!

Sokat hallani a mértékkel fogyasztott tea, kávé, vörösbor vagy csokoládé kedvező élettani hatásairól. Arról már jóval kevesebbet, hogy a sörivásnak – amelynek eddig jószerivel csak a sörhasat „köszönhettük” – is lehetnek jókékony következményei.  »

Budapesti söröző is felkerült a Lufthansa sörtérképére

Interaktív online térkép mutatja a Lufthansa utasai körében legnépszerűbb európai sörözőket – Budapestről a Csak a Jó Sör is megtalálható a légitársaság sörtérképén.  »

Mit gyűlöl Anthony Bourdain?

A szókimondó séf és utazó televíziós személyiség, Anthony Bourdain – finoman szólva – nem kedveli a Yelpet. Heves kirohanásában azt is elmagyarázza, miért.  »

Megszereztük Széll és Szulló menüsorát

Szabina és Tamás nem viccelnek – sikerült megszereznünk a Hotel Gellért Márton-napi menüsorát. Szűkszavú megfogalmazás, ám bőven mért ízek várnak azokra, akik ott lesznek a Magyar Konyha közreműködésében megtartandó lakomán.  »

Ha sör, akkor korcsolya is kell!

Ezek 2017 legjobb sörkorcsolyái: hogyan is csúszhatna jobban egy finom sör, mint ízletes falatkák társaságában? A tavalyi nagy siker után a Sör mi több 2017-ben is kereste Magyarország legjobb sörkorcsolyáit. A pályázatot újfent komoly érdeklődés övezte; idén ráadásul a HORECA szakemberek mellett amatőr konyhaművészek is megmutathatták, szerintük mivel csúszik legjobban egy jó láger, barna vagy búzasör. Az előbbiek esetében a győztesekről szakmai zsűri döntött, míg utóbbikanál a közönség szavazhatott.  »

Fontos a jó kávé a magyarnak

A kávé évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. A jó espresso, a könnyű cappuccino vagy a frissítő jegeskávé mára a mindennapjaink részévé vált, a reggeli rituálénk kulcseleme, vagy éppen a délutáni pár percnyi kikapcsolódás legfőbb kelléke. Egy friss kutatás szerint azonban hosszú évek „statisztaszerepét” követően, a kávénak a vendéglátásban is újra fontos kulcsszerep jut.  »

Széll Tamás a Gellértben kergeti a libát

Széll Tamás Budára megy: a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiválján november 9-12. között bemutatja a fine dining rejtelmeit, de ott lesznek a Gerbeaud, Gundel, Gellért aranyhármas séfjei is, folyik majd a bor és habzik a sör, csak győzzük meginni.  »

Parlagfűből készült tablettával etette vevőit

Csaknem 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál. Az "Istenek eledele" néven forgalmazott terméket számos bio boltban, valamint az interneten árusította a cég. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.  »

A szomszéd szíve mindig zöldebb - Stájerország asztala

Van, hogy muszáj lefékezni. Száz kanyar után mindig van egy pont, ahol teleszívjuk a tüdőnket, s lenézünk a hegyről: keleten a kék horizont már Magyarország, de lábunk alatt Ausztria...

Gordon Ramsay beszólt Lady Gagának

Az eset egy cselnek köszönhetően, a tudtán kívül történt, és azóta ezen nevet az internet.  »

Wolf András zsűrizett a S.Pellegrino Young Chef kelet-európai döntőjén

Kiemelkedően teljesítettek Kelet-Európa legtehetségesebb feltörekvő séfjei a S.Pellegrino Young Chef Varsóban megrendezett régiós döntőjén, amelyre két magyar fiatal séf, Sándor Rodrigo és Botos András is kijutott. A nemzetközi zsűrinek idén először magyar tagja is volt: Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház vezető séfje. Sándor Rodrigo a tavalyi győzelme után idén a harmadik helyen végzett.  »

Fekete öves tojásmester a konyhában

Ezzel a cirkuszban is felléphetne, pedig szakács, igaz, a látványért sok mindent megtesz: mivel a teppanyaki egy vaslapon történő sütés, ami a vendég szeme előtt történik, sok séf egyedi, látványos technikákat fejleszt ki.  »

Kés nélkül nincs konyha sem

Penge nélkül nem élhetünk: tartunk otthon kicsit és nagyot, egyeneset és görbét, de egy jó séfkés a legfontosabb. Most megmutatjuk, hogyan készül, nézzék meg a két végletet.  »

Nigella: egy házi étel ne nézzen ki úgy, mint egy gyári

Ismerős helyzet: van néhány perc üresjáratunk, tehát előkerül a mobiltelefon. Egy gyors pörgetés a híroldalakon és a közösségi média felületein, és szinte biztos, hogy az Instagram hírfolyamában pillanatok alatt több, tökéletesen fotózott étel fotójába ütközünk. Hogy mit gondol erről a világ egyik leghíresebb tévés szakácsa, elmondta egy exkluzív interjúban.  »

Író és zenész főz pacalt a Margó Irodalmi Fesztiválon

Cserna-Szabó András és Pándi Balázs a tárkonyos bárányfejleves és a román pacalleves fúzióját kínálja a Tesla udvarán szombat délután.  »

Évente 330 milliárd forintot költünk zöldségre és gyümölcsre

A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be, derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából.  »

Vírusként terjed Ramsay szuperhős reggelije

Nem egyszerű manapság egy recepttel robbantani, hiszen az internet tele van elképesztő ételekkel – legtöbbjüket azonban inkább messziről csodáljuk; eszünkbe sem jutna el is készíteni. A skót séfnek azonban sikerült: néhány hete megosztott videóját mára több mint hárommillióan nézték meg.  »

A mai nap a kenyéré

Ma van a kenyér világnapja, ünnepeljük meg. Ha nem is állunk neki a sütésnek, ezt a videót ne hagyja ki, csodálatos.  »

Garnéláért irány Pestszentlőrinc!

Pestszentlőrinc nem az a felkapott hely. A belvárostól autóval is messze van, tömegközlekedéssel meg talán a Marsra is hamarabb eljutunk, mit az Üllői út végére. Pedig legalább két indokunk van, miért érdemes kibuszozni odáig: a Shrimpy levese meg a garnélás burgere miatt tényleg megéri zötykölődni.  »

Kávé kell a kólába, hogy üssön

Már nehéz követni az italos trendeket, meg a nagy cégek kétségbeesettnek tűnő megújhodásait: a Coca-Cola friss dobása két alapvető fogyasztói igényt ötvöz: kávés kólával újítanak. Vajon megvan a RedBull vetélytársa?  »

Az ősz ízei Szlovákia legjobb szállodájában

Szlovákia legjobb szállodájának számít tágas spájával és hammámjával az ötcsillagos várkonyi Chateau Amade. A nagyrészt magyarok lakta Csallóköz szívében fekszik, 27 kilométerre Győrtől, másfél óra autóútra Budapesttől. Konyhája azzal főz, amit a vidék ad, saját zöldségesük, gyümölcsösük és vágóhídjuk van; étlapjuk szezonális és lokális, a legjobb helyi tradíciókat gondolja újra. Őszi fogásaikat három fő ikonikus alapanyag, a marhapofa, az aranypecsenye és a vadhús jellemzi.  »

Láttak már tésztát születni?

Ívelt, csavart, barázdált - a világon 300-nál is több, dokumentált tésztaforma létezik, ez mégsem jelenti azt, hogy manapság már nincs helye az innovációnak. Egy generációk óta tésztakészítéssel foglalkozó gyártulajdonos most elmondta, hogyan születik egy eddig még sosem látott alakú tészta.  »

Halrudacskákat tesztelt a Nébih

30 különböző halrudacskát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, valamint a nehézfém szennyezők előfordulását. Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat. Összesen 15 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. A súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.  »

Mi lesz, ha náthát kap a magyar csirke?

A tavalyi járvány után nem árt alaposan felkészülni a következőre: véget ért a baromfitartók egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése, melyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Baromfi Termék Tanáccsal és a kormányhivatalokkal együttműködve hajtott végre szeptember végén. Az audit célja a baromfitartó telepek járványvédelmének felülvizsgálata volt, ugyanis az állattartók az előírások betartásával sokat tehetnek a baromfiágazati kockázatok, így egy újabb madárinfluenza járvány, megelőzéséért. A szakemberek vegyes tapasztalatokkal zárták a szemlét.  »

Ezek az ország legszebb éttermei

Tegnap, október 9-én kihirdették, melyik lett Magyarország legdizájnosabb étterme és melyek lettek az ország legszebb szállodái.  »

Tizenkét magyar menza, ahol érdemes ebédelni

450 forintból nehéz nagyot alkotni, de volt 12 csapat, akinek sikerült: október 6. és 8. között megrendezett budapesti versenyekkel lezárult az idei Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntő szakasza.  »

Tízperces vásárlás után csaptak össze a séfek

Séfek versenyével harangozták be október második keddjét, ami a magánvállalkozások nemzetközi ünnepe.  »

Megkezdődött az őszi Országos Étterem Hét

Több mint 100 közép- és felső kategóriás étterem várja az érdeklődőket hétfőtől országszerte az Országos Étterem Héten, ahol kedvezményes áron kóstolhatók háromfogásos menüsorok, a magyar éttermek különleges fogásai.  »

Vegán sajttal próbálkozik a Pizza Hut

A vegánok sem csak csírákon és zöldségen élnek. Ők is szerethetik például a pizzát, amit viszont nem egyszerű beszerezniük: vagy elkészítik maguknak a saját igényeik szerint, vagy állati eredetű feltétek nélkül kérik a pizzériában. De sajt nélkül, ugye egy pizza sem az igazi.  »

Jamie Oliver autós konyhája nagyon menő

Ha elég híres vagy, lehetnek hülye ötleteid – ha megvesznek reklámarcnak, akkor meg pont el is várják, hogy kitalálj valami szokatlant, pláne, ha te vagy Jamie Oliver és egy Land Rover terepjáróról van szó.  »

Betonkemény kávé minden reggel? Akarjuk!

Van, aki reggelente gyorsan felhörpinti, van, aki csaknem művészi szintre emeli a fogyasztását. Az utóbbiaknak, illetve azoknak, akiknek a nedű mellett az esztétikum is döntő fontosságú, mutatunk egy meghökkentő, egyben gyönyörű espresso gépet.  »

Na ne: fagyi 35 ezerért

Valaha a Selfridges volt a legdrágább szendvics lelőhelye. Az áruházóriás most az Egyesült Királyság legdrágább fagylaltjának otthona.  »

PirosLábos fesztivál: Nyitott porták Szigetmonostoron

Egy családias, szerethető rendezvény, ahol a vendég egy napra Szigetmonostor lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet.

Összeállt a Milka meg az Oreo, mutatjuk

Mi születik két, édességeket gyártó óriásmárka együttműködéséből? Piacon az Oreo és a Milka új csokoládéja.  »

Három magyar induló a szakács és cukrász vb-n

Három magyar versenyző indul a World Association of Chefs' Societies (WACS, WorldChefs) szakács, illetve cukrász világbajnokságának Prágában péntek és vasárnap között megrendezendő kontinensdöntőjén.  »

Szesztilalom a Budweisernél

Azt mondják, ahogy a divat, idővel más trendek is visszatérnek önmagukba, sokszor a legmeghökkentőbb módon. Ha azt halljuk, hogy a Budweiser az alkoholtilalom népszerűsítésén dolgozik, az valóban eléggé meglepő.  »

Itt egy húszas, egyél valami ebédet!

Húsz dollárt kapott rajongójától Dirk Nowitzki kosárlabdázó, hogy menjen, egyen egy ebédet. A pénz nem csak az aktuális eredményeinek szólt.  »

Kilengett a cukiságmérő: itt a 3D-s tejhabfigurák

Úgy tűnik, a pálmalevél, a szív- és a rózsamotívum már a múlté a kávézókban. Az igazán trendi helyeken a latte és a cappucino tetején 2017-ben háromdimenziós figurák csücsülnek.  »

Édes bűnök: sütemény - és tortafesztivál Budapesten

Idén új helyszínen, elegánsabb környezetben, számos torta díszítő, sütemény és csoki készítő előadással, gyermekprogramokkal várják a családokat az érdeklődőket a IV. Sütemény - és Tortafesztiválra, ahol nem túlzás állítani, hogy lélegzetelállító desszertkülönlegességek lesznek megtekinthetőek és kóstolhatóak október első hétvégéjén.  »

Otthon készül a hamis habzóbor

Mi, magyarok máig rég tudjuk, hogy bármiből bármilyen alkohol előállítható – évtizedek generációk éltek ebből az Arany háromszögben Soltvadkert és Kecel környékén. Most az amerikaiak is rájöttek, igaz, nem bűmözésnek, hanem menő otthoni hobbinak próbálják beállítani.  »

Kíváncsi, melyik a legjobb magyar olaszrizling?

Az őszi borkóstoló- és fesztiválszezon egyik fénypontjának ígérkezik az 2017 októberében immáron ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Olaszrizling Október Nagykóstoló. Bár a rendezvényen egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll a középpontban, vendégszereplőként a közel 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.  »

Kulináris nagyágyúk harmincon innen

Eltökéltek, innovatívak és fiatalabbak, mint Michael Jackson Thrillere. Ők a gasztronómia rocksztárjai, akik újrafogalmazzák az ágazatot. A Zagat megnevezte az USA 30 legígéretesebb, 30 éven aluli kulináris nagyágyúját.  »

A vegán sztárséfnek is lehetnek vágyai

Matthew Kenney, többszörös díjnyertes vegán séf novemberben új, mediterrán stílusú étterem nyitását tervezi.  »

A sütőtökös kávé már a múlt, itt a vaj!

Az elmúlt években a világot elöntötték a sütőtök fűszerkeverékkel ízesített ételek és italok. A dömping a híres kávén túl kiterjedt cukorkákra, chipsekre, de még illatokra is, azonban ennek a limitált kiadású fűszervajnak talán van is értelme.  »

Ősi gabonából magyar biosör - itt az elismerés

Díjat kapott a magyar biosör: a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás záróünnepségén kiosztották a Közönség Díjat és a Miniszteri Nagydíjat.  »

Jamie Oliver: tojás ötféleképpen

Ráérős hétvégék tartalmas és isteni reggelije lehet az Eggs Benedict. Jamie Oliver öt receptet mutat, amelyeket érdemes kipróbálni.  »

Édes kirándulás: ehető várostérkép csokiból

Egy izraeli cég meghökkentő ötlettel állt elő: kézműves csokoládéjukat a világ három nagyvárosának utcatérképeiként árulják. A listát bővíteni is szeretnék, így a következő városra szavazni lehet.  »

Indulhatnak a vegánok vásárolni

Egyre többen utasítják el az állati eredetű élelmiszereket. Magyarországon is nő a vegánok tábora – most már a nagy áruházláncok is gondolnak erre a vevőkörre.  »

Évi több kiló pluszt jelentenek a supersize termékek

Kutatók szerint a „extra nagy” csomagolású termékek az átlag vásárlót évi 17 ezer többletkalória fogyasztására ösztönzik, ami nagyjából két és fél kilós súlygyarapodást eredményez.  »

Ők versenyeznek a Bocuse d'Or magyar selejtezőjén

Tíz fiatal szakács csap majd össze: a legjobb képviseli majd Magyarországot a Bocuse d'Or európai döntőjén.  »

Lemond Michelin-csillagáról a francia sztárséf

Sébastien Bras, a dél-franciaországi Le Suquet séfje le akar mondani Michelin-csillagáról, mert túl nagy nyomást jelent számára, hogy naponta meg kell felelnie az elvárásoknak.

Sétáló kóstoló borokkal és finom falatokkal

Bor és étel – ez a párosítás évezredek óta működik. Most Budapesten is izgalmas kombinációkat kóstolhatunk.  »

Kevesebb a kukorica

Az aszályos nyár miatt kényszerérés történt a napraforgónál és a kukoricánál, mindkét termény hozama kisebb a szokásosnál - állapította meg ülésén a Békés megyei betakarítási koordinációs bizottság.  »

Hogy kerül az alma az asztalra?

Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra, hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig.  »

Harry Potter kedvence: itt a vajsör ízű mályvacukor

Potter-rajongók, figyelem! Az óriási népszerűségnek örvendő könyvek által inspirált mályvacukrot készített egy ínyenc édességeket gyártó cég.  »

Ferenc séf: jön a pápa szakácskönyve!

A könyv nem receptgyűjtemény, sokkal inkább Ferenc pápának az étkezéshez fűződő viszonyát tárja fel. A kötetben az egyházfőt főzés közben ábrázoló felvételek is lesznek.  »

Előre megmondják, mit eszünk a fedélzeten

Egyre több légitársaság próbál már laz utasai kedvében járni. A KLM fontosnak tartja az étkezést: a flightguide.klm.com weboldal részletes információkkal látja el az utasokat még az indulás előtt, hogy milyen ételek közül választhatnak a nemzetközi járatok Economy osztályán.  »

Ismerje meg a pálinka szépségeit az OMÉK kurzusán!

Bárki lehet amatőr pálinkakóstoló, aki részt vesz a Pálinka Nemzeti Tanács ingyenes tanfolyamán, az OMÉK-on. A kurzus célja, hogy a résztvevők meg tudják különböztetni a pálinkahibákat, és felismerjék a kiváló minőséget. A program szeptember 20 és 24 között a rendezvény minden napján 14.00 órakor kezdődik, ami után az ország legjobb, díjnyertes pálinkáit is meg lehet kóstolni.  »

Somlói Juhfark Ünnep – másodszor

A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját. A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait. A szeptember 23-ai eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott 26 borával.  »

Tésztaművészet: kreatív anyuka az új sztár

Linda Miller Nicholson, Instagram nevén SaltySeattle, az utóbbi idők egyik legsikeresebb felfedezettje a közösségi médiában. Nicholson tésztát készít, de nem a szokásos módon: természetes összetevőket felhasználva harsány színekben készíti el a természet, a képzőművészet és a divatvilág által inspirált fogásait.  »

Ízek, séfek, élmények – őszi gasztrokalandra hív a Spirit Hotel

A gyógyvízéről, valamint a wellness fürdő kényeztető medencéiről és szaunáiról – no meg az ezekhez kapcsolódó egészségmegőrző és szépségápolási szolgáltatásairól –...

Jamie Oliver: utálnak a vegák

Jamie Oliver a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb szakácsa, mégis szép számmal akadnak olyanok, akiknek ideológiai alapon vannak gondjai vele és éttermeivel.  »

A japán konyha nagykövete lett Maki

Japán Konyha Jószolgálati Nagykövete díjat kapott Maki Stevenson, a Makifood és a Culinary Institute of Europe vezetője.  »

Tökmagolaj a világ tetején

A világ legjobb ötven élelmiszere közé került a Donum Terrae tökmagolaj: "Melengető és lágy; igazán mély színe és csodálatos mogyorós aromája van. Egy kifinomult termék pralinés ízjegyekkel és pontosan megfelelő pirítottsággal."  »

Gordon Ramsay: nyit az első Pokol Konyhája étterem

A neves séf és média-fenegyerek, Gordon Ramsay télen megnyitja a világ első Hell’s Kitchen nevű éttermét, amelyet hírhedt, 41 országban sugárzott, televíziós sorozata ihletett.  »

Gasztrorobot készült a Szilícium-völgyben

A fejlesztés nagyágyúi a gasztronómia felé is nyitnak: egy Chowbotics nevű cég salátakészítő robotot fejleszt.  »

22 évesen a negyedik világversenyére megy a magyar szakács

Hack Barnabás képviseli hazánkat junior kategóriában a Gasztronómiai Világszövetség soron következő versenyén, a Global Young Chef Challenge közép-európai döntőjén Prágában, október 5. és 8. között.  »

Derékig hevertek a baromfitetemek a vágóhídon

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfi vágóhíd működését. A hatósági ellenőrzés magában foglalta nemcsak a vágóhíd tevékenységének, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeinek ellenőrzését is. Az eljárás eddig lezárult szakasza során a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vont ki a forgalomból. További több mint 100 tonna, selejtként megjelölt hús megsemmisítésére hatósági felügyelet mellett kerül sor.  »

Kék színű bor kell Amerikának

Egy csapat huszonéves, borászati tapasztalatokkal nem rendelkező fiatal formabontó, borhoz hasonlító italára figyel a világ.  »

Szenzáció: magyar csoki a világ 50 legjobb élelmiszere között

Az idei Great Taste Award versenyen Londonban bejelentették a TOP 50 Foods díjjal illetett termékeket, amibe a chocoMe kávés-mogyorós Raffinée csokoládéja is bekerült. Ez az eredmény azért számít rendkívülinek, mert magyar termék soha nem ért el még ekkora sikereket a Great Taste Award versenyek történetében.  »

Irány Mád: SVÉT randi Hegyalján!

Szeptember 10-én újra megrendezik a Stílusos Vidéki Éttermiség hagyományos éves közönségtalálkozóját. A vándorrendezvénynek ezúttal a Tokaji borvidék emblematikus települése, Mád ad otthont.  »

Hétvégén grillbajnokság, kövesse az illatát

Látványos gasztronómiai rendezvénynek ígérkezik a 16. Magyar Profi Grillbajnokság és 3. Magyar Hobbi Grillbajnokság október 7-én. Szombaton ott a helye mindeninek, aki szereti a füst aromájával gazdagított húsokat.  »

Borfesztivál a világ legszebb panorámájával

Mindig jobbat és kicsit többet igyekeznek nyújtani Európa egyik legszebb boros rendezvényének, a Budapest Borfesztiválnak a szervezői. Idén több színpadon több zenés programmal, még több meghívott borásszal, és a világ ötödik legnagyobb bortermelő országának, Chilének a boraival várják a Budai Várba mindazokat, akik egy színes forgatagban búcsúztatnák a nyarat szeptember 7. és 10. között.  »

Somlói Juhfark Ünnep: a somlói bor ünnepe

2017. szeptember 23-án második alkalommal rendezik meg Somlójenőn, a Tornai Pincészetben a Somlói Juhfark Ünnepét, melyen 14 borászat 26 tétele kóstolható meg. Természetesen kizárólag juhfark, amelyeket szigorú bírálati követelmények alapján válogattak az előzetes zsűrizésen, külső szakértők részvételével.  »

A ghítől a pálmaolajig

Mi minden tartalmaz zsírt az étkezésünkben? Mennyi zsírbevitelt ajánl a WHO? Mire figyeljünk a címkén? Miért szilárd a kókuszzsír? Milyenek a mai margarinok? A cikk előző részében a...

Magyar Konyha szakácstréning a követségi séfeknek

New York, Madrid, London, Párizs nagykövetségein dolgozó szakácsok egy hetes szakácstréningen vesznek részt Budapesten és Egerben. A képzés folyamán megismerkednek a legújabb főzési...

Villányban már szüretelnek

Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését; a minőség nagyon jónak ígérkezik, a mennyiség az átlag körül várható - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára kedden.  »

Mit csinálnak a zebrán a libák?

Szokatlan helyszíneken feltűnő haszonállatok, csodálkozó emberek – csak néhány jelenet az idei, 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) beharangozó reklámfilmből.  »

Mádon ünneplik a furmintot

Mád egyedülálló kikapcsolódást kínál szeptember első hétvégéjén a Tokaji Borvidék szerelmeseinek. A furmint évében megrendezésre kerülő hetedik Mádi Furmint Ünnep programjai szemet, szájat és fület gyönyörködtetőek lesznek.  »

Élvezetes ősz Alsó-Ausztriában

Különleges élmények, gyönyörű helyszíneken - Alsó-Ausztria idén is számtalan programmal köszönti az egyre inkább közelgő ötödik évszakot, a borőszt. A pincesorokon hagyományos és...

Nem ehetnek paradicsomot a világ legjobb focistái

Paradicsomot csak mértékkel, szárított marhahúst, áfonyát, gránátalmát és görög joghurtot viszont bátran ehetnek a világ legjobb labdarúgói, akiknek táplálkozására manapság már külön stáb ügyel az európai élvonalhoz tartozó kluboknál.  »

Főzőverseny, amelyre önt is várják!

Az OMÉK az egyik legszórakoztatóbb hazai kiállítás: eszközök, élelmiszerek, pompás állatok - idén is lesz főzőverseny, mindenki megmutathatja, mit tud.  »

Bulizz a sörgyárban, most lehet

A legkülönfélébb, csak itt megkóstolható komlós, szűretlen és tanksör specialitásokkal várja a látogatókat a DreherFeszt idén is, sőt, az ínyencek a barna Dreher Bak csokis változatát is megkóstolhatják majd. A nagyszínpad felhozatala – a Cloud 9+, a Punnany Massif és az Intim Torna Illegál – és a népszerű DJ-partik mellett sorra derül fény arra is, hogy melyik az a hat, több mint 80 együttes közül kiválasztott tehetséges feltörekvő zenekar, amely felléphet a sörgyárfesztivál kisszínpadán. Az utolsó bandára ezen a hétvégén lehet szavazni!  »

A halászlét ünnepli Szeged

Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember 1-jétől, melyre sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.  »

Nem drágult a jegy, annyiért bulizunk, mit tavaly

A legízletesebb kézműves élelmiszerekkel, biotermékekkel, a már hagyományos állatbemutatókkal, mezőgazdasági gépkiállítással, kertészeti pavilonnal és közönség programokkal várja 2017. szeptember 20-tól látogatóit Magyarország legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági rendezvénye. A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szeptember 24-én estig, a Hungexpo és Kincsem Park területén nem csupán mezőgazdasági és élelmiszer ágazati seregszemle, hanem emellett izgalmas, közönségcsalogató programok tárháza is. A két évvel ezelőtti jegyárak nem változnak, így elővételben mindössze 1000Ft-ból, a helyszínen pedig 1200 forintos napijeggyel popkoncerteket, népzenei bemutatókat, gyermekműsorokat és sportvetélkedőket nézhetnek meg az érdeklődők, köztük olyan népszerű fellépőkkel, mint a Budapest Bár vagy a Hot Jazz Band.  »

Anglia legjobb étterme a cornwalli halas

Öt év után letaszította trónjáról az Egyesült Királyság legjobb éttermét egy cornwalli halvendéglő.  »

Szombat: lángolni fog az egész Dunakanyar

Ismét csípős lesz a hangulat Nagymaroson: a városka csípős fesztiválja mindenkit hív, aki szereti a chilit és bírja a kapszaicint!  »

A magyar élelmiszer negyven százaléka a külföldieké

Szerkezetátalakítást és technológiai fejlesztéseket javasol a magyar alma versenyképességének megőrzésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), október közepétől pedig almafogyasztást népszerűsítő kampányt indít.  »

Mi lesz veled magyar alma?

Szerkezetátalakítást és technológiai fejlesztéseket javasol a magyar alma versenyképességének megőrzésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), október közepétől pedig almafogyasztást népszerűsítő kampányt indít.  »

Lassan eszünk, finomakat

A SlowFood mozgalom nemcsak az ételekről szól, hanem politikáról, stratégiáról, regionális és helyi témákról. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy ősszel Kínában tartják a mozgalom évi konferenciáját.  »

A magyar tojásban is ott a fipronil

Már a hazai tojásokban sem bízhatunk: itt az első szennyezett magyar tétel.  »

A finom ízekhez nem kell milliós konyha

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a jó ételekhez remekül felszerelt milliós konyha kell – a világ nagy részén viszont erről nem tudnak, úgy készítenek gasztrocsodákat, ahogy évszázadokkal ezelőtt.  »

Örökre bezár a budapesti Márga

Végleg bezár az izgalmas konyhájú budapesti Márga – a hírt a facebookon jelentették be ma, augusztus 17-én délután.  »

Bor és finomságok: kóstoló ünnep Egerben

Egy közös élményre várja a bor, a gasztronómia és a kultúra kedvelőit szeptember 1-jén és 2-án az Egri Borút Egyesület és az Eszterházy Károly Egyetem, a Líceum udvarán. Az I. VINO Kóstoló Ünnepen az Egri borvidék ismert borászatainak, éttermeinek kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők, emellett kézműves termékek teszik még változatosabbá a kínálatot.  »

Megvan a Balaton legjobb halsütödéje!

A balatoni halsütödék is nagyító alá kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztjén. A tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott. Ehhez kapcsolódva a hivatal hatósági munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, melynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki.  »

Megkezdődött a szüret: zseniális borok várhatók

Az Irsai Olivér és a Csabagyöngye fajtákkal az egész országban megkezdődött a szüret. Frittmann János, az Év Bortermelője (2007) szerint roppanós, gyümölcsös fehérborokra és rozékra...

Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojástermék

A RASFF rendszeren ma délután érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett céggel, aki megtette a szükséges intézkedéseket. A hatóság elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását. A Nébih laboratóriumában folyamatosan zajlanak a hazai célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok. A hivatal szakemberei 4 tételben találtak nyomokban kimutatható, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.  »

Több száz milliót költ a kormány az élelmiszerek minőségének emelésére

A kormány 2019-ig több száz millió forintot kíván fordítani az élelmiszerek minőségének emelésére, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatékonyabb hatósági fellépésre - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.  »

Majdnem hárommilió liter borunk lehet

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).  »

Usain Bolt étteremláncot nyit Nagy-Britanniában

A nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt nevével fémjelzett jamaicai étteremlánc nyílik Nagy-Britanniában.  »

Potencianövelő étrend-kiegészítőket vont ki a Nébih

Internetes próbavásárlás útján rendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt a két, Kínából származó étrend-kiegészítőt, amelyekben a szakemberek gyógyszer-hatóanyagot találtak. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben szigorúan tilos a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte. A nem engedélyezett összetevők miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – a termékek forgalomból történő kivonását.  »

Luxusteákat ihatunk a repülőgépen

Ahogy egyre többen fordulnak az új diszkont-légitársaságokhoz, úgy próbálják a régi nagy cégek a hagyományos repültetést vonzóbbá tenni. Különleges meglepetéssel kedveskedik az Air France business osztályán hosszú távon utazóknak: a fedélzeten ezentúl széles választékban kínálnak majd minőségi teakülönlegességeket a fekete teáktól kezdve, a zöld teákon át, egészen a koffeinmentes italokig.  »

Mogyorós az idei Magyarország Tortája!

Tudjuk mit eszünk idén nyáron: a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kihirdette a Magyarország tortája verseny eredményeit.  »

Nőknek tiltott az ínyencek titkos szektája

Txoko. Sociedad gastronómica. Már a név is titokzatos, mint a valdensek, asszaszinok, szabadkőművesek, rózsakeresztesek páholya. Titkos szekta beavatott ínyenceknek. Nőknek (és idegeneknek)...

Magyar fagyizókat ajánl a Lufthansa

Két magyar fagylaltozót is javasol a német Lufthansa légitársaság. Reméljük, hamarosan még több, kiváló hazai cég kerülhet fel a nemzetközi ajánlójukba.  »

Mit tett értünk Christian Millau?

A gasztronómia egy legendás alakját vesztettük el: Christian Millau rengeteget tett azért, hogy az éttermek jól működjenek, az ételek finomak legyenek és a vendégek pedig elégedetten távozzanak. Munkája, igyekezete nem csak Franciaországban, hanem az utóbbi években bizony Magyarországon is érezhetővé vált. A szombaton elhunyt újságíróra Vinkó József emlékezik.  »

Megkóstoltuk a világbajnokságra kijutott magyar fagyit

Tömött sorok, hűs édességre vágyakozó emberek kupacai: Gyenesdiáson, a balatoni bicikliút tövében üzemel a fagylaltozó, melynek vezetője, Somogyi Renáta kijutott a világbajnokságra.

Meghalt Christian Millau

Nyolcvannyolc évesen szombaton Párizsban elhunyt Christian Millau újságíró és gasztrokritikus, a híres étteremkalauz, a Gault&Millau társalapítója, a francia reformkonyha, a nouvelle...

Legyen inkább fröccs!

Bár néhány országban szokás a bort vízzel keverni, annyi fröccsfajtát, mint amennyit a magyarok kitaláltak, sehol nem találunk. Íme a fröccskódex.  »

Házi lekvárt Szentendréről

Minden a Két Szerecsennel kezdődött. Vagyis inkább a bodzaszörppel – amit a Két Szerecsen tulajdonosa bevitt az éttermébe. Ez a sorsdöntő gesztus tette ugyanis a szentendrei Horváth Évát kistermelővé, mivel bebizonyosodott: a családon kívül is van kereslet házi készítésű szörpjeire, lekvárjaira.

Brazil séf dobta fel a Baraka nyári étlapját

Különleges nyári étlappal mutatkozik be a Baraka, Budapest műfajteremtő éttermének új séfje, a brazil származású André Bicalho.  »

Gépzsíros zsemle, penészes falak a pékségben

Súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a budapesti Napsugár Sütöde működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrzés során csaknem 60 kg lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot is kivontak a forgalomból a hatóság szakemberei.  »

Virágport ettünk: ez az ízlelés forradalma?

Csodálattal tölt el, ha elnézem a méheket, ahogy egy virág körül döngicsélve, majd a kehelybe merülve virágport vételeznek és azt egy „gyárban” mézzé alakítják. Nem véletlen, hogy ilyen laikus módon fogalmaztam, mert a természet műhelyét pontosan ennyire ismerem csak.  »

45 séfkés keresi gazdáját

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete pályázatot hirdet szakácsok és szakácstanulók részére. Pályázni, annak időtartama alatt, 2017. augusztus 1. és 2017. szeptember 30-közötti...

Pirított szöcskés fagylalt: ön megkóstolná?

Pirított szöcskékkel megszórt fagylaltkelyhet kínál vendégeinek az egyik New Yorki fagylaltozó.  »

Ilyen padra ön is szívesen leülne

Sörösdoboz formájú új kispadokat láthatott a közönség az első osztályú cseh labdarúgó bajnokság múlt hétvégi nyitómérkőzésén a nyugat-csehországi Pilsenben (Plzen).  »

Lehet, hogy pont öné az év tanyája?

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) "Az év tanyája" díj elnyerésére pályázatot hirdetett, amelyre augusztus 31-éig lehet jelentkezni - jelentette be V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten.  »

Hús nélkül is van élet

Relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és táncprogramokat, valamint filmvetítéseket is láthat a közönség a budapesti Vegetáriánus Fesztiválon augusztus 26-án és 27-én.  »

Mennyi pénzt adnak a szőlőért?

Magyarország jelentős szőlőfelvásárló pincészeteivel folytatott egyeztetést a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amelynek során a borszőlő értékesítését és vásárlását szabályozó piacszervezési intézkedés gyakorlati kérdéseit vitatták meg.  »

Székkel verte szét a nyugdíjas a kávéházi rablót

A nyugdíjasokkal nem lehet viccelni: ezt örökre megjegyezte a fegyveres rabló, aki egy kaliforniai Starbucksot próbált meg kifosztani.  »

Penészes húst árultak Somogyban

Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Somogyi Farmer Hús tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ellenőrzés során a hatóság közel 4 tonnányi áru ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt. További három terméket – ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva – visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.  »

A Tiszánál is átverhetik a hallal

A Tisza menti éttermek és halsütödék kiemelt ellenőrzése során, mindössze egy hétvége alatt több mint 600 kg hal és haltermék forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) annak nem azonosítható eredete miatt. Ebből csaknem 84 kg esetében a haltermék azonnali megsemmisítését rendelte el a hatóság. A 6 megyére kiterjedő ellenőrzés keretében 49 vendéglátó egységet vettek górcső alá a szakemberek.  »

Új ellenség: ölni is képes a szívószál

Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusban, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.  »

Tojásban érlelték a tállyai bort

Nem hordó, nem fémtartály, nem betonkádak: új módszerrel próbálkoztak Hegyalján. Először szüretelt a tállyai Sípos-dűlőből a SZÓLÓ Fine Wine. Ebből született a most debütáló, több szempontból is különleges bor, a puro, amely a pincészet elkötelezettségét tükrözi a természetesség felé.  »

Itt a minden eddiginél erősebb Tabasco

A Tabasco is felült a lángoló vonatra: a csípős paprikából készített szószukat sokan az igazi erővel azonosították. Az 1868-as louisianai alapításkor még lehet, igaz volt ez, de a tomboló chilidivat erősen középszerűvé tette a legendát.  »

Mindenkinek jár a tisztességes sör

Remek társaság design köntösbe burkolva: Helmut, Katalin Cárnő, Charlie Firpo, és persze a Balatonvilágosi. A Hedon kisüzemi sörmárka azonban sokkal többre tör, mint meglovagolni a kézműves hullámot, nem kevesebbet tűztek ki célul, mint megújítani a hazai sörkultúrát. A nemes küldetést egy rendkívül elkötelezett, fiatal csapat vállalta magára, szerintük itt az ideje leszámolni az olyan hátráltató tényezőkkel, mint a silány minőség, a női fogyasztók mellőzése, és a túldimenzionált kézműves jelleg.  »

Tudja, mit isznak a srácok a Szigeten?

A Sziget legrégebbi beszállító partnere a Dreher Sörgyárak: már 23 éve szolgáltatják a sört, ami egyértelműen a legnépszerűbb alkoholos italt a fesztiválon. Megközelítőleg 18 millió korsó sört hörpintettek fel a látogatók a negyed évszázad alatt az eseményen, csak tavaly a becslések szerint 312 ezer ember vásárolt Drehert a hét nap alatt. Idén egy speciális, csak itt kapható sörkülönlegességgel, a Dreher Sziget Sörrel koccinthatnak a látogatók a jubileumra.  »

Semifreddo, a félig fagyott

A semifreddo olasz szó jelentése: félig fagyasztott. Se nem fagylalt, se nem mousse, felvert krém fagyott állapotban, amelyet –10 és –12 °C körüli hőmérsékleten fogyasztunk. Sokkal...

Ételek a csúcson

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa", sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint.  »

Ételt osztanak a borsodi gyerekeknek

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren is megkezdődött az élelmiszercsomagok osztása csütörtökön a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében olyan hátrányos helyzetű családoknak, amelyekben háromévesnél fiatalabb gyermek él és nem részesül intézményi étkeztetésben.  »

Döglődik a magyar málnapiac

Évről-évre gyengébb a hazai málnapiac: a munkaerőhiány és az ebből fakadó magas árak miatt egyre kevesebben vágnak bele a termesztésbe, miközben az ellenálló magyar málna reneszánszát éli a külföldi piacon. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. szerint a gurulós málnafajta itthon is jó hozamot érhetne el, és pályázatok kiírásával vissza lehetne hozni a gazdák vállalkozó kedvét.  »

Ettől a videótól beleszeret a chilibe!

Káprázatos képek, zseniális videó: ha még nem rabja a csípős paprikának, most lehet, hogy örökre rákattan.  »

Ideje megkóstolni Sárospatak borát

A Sárospataki Borterasz Egyesületet alkotó öt pincészet összefogásával Patakbor 2016 néven elkészült Sárospatak bora, amelyet pénteken és szombaton a Sárospataki Borfesztiválon mutatnak be először a nagyközönségnek.  »

Lecsapott a Nébih a bulinegyedre

Hatnapos célellenőrzést tartottak a NAV és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei Budapest VI. és VII. kerületeinek vendéglátó- és szórakozóhelyein. A razzia során 43 egységet ellenőriztek, 169 alkoholos termék tételt zároltak és 47 hatósági eljárás indult. Egy vendéglátóhely esetében a teljes körű működést, míg további 6 üzletben az ételkészítő tevékenységet függesztették fel azonnali hatállyal a NÉBIH ellenőrei. A hivatal laboratóriumában 20 alkoholos termék mintát vizsgáltak, amelyekből 3 terméknél találtak analitikai problémát a szakemberek.  »

Nem mindegy, milyen szója kerül elénk

Bármennyire is szeretnénk, a szója szinte kikerülhetetlenné vált. Ha nem a feldolgozott élelmiszerekbe kerül, az ebédre szánt állatok kapják tápjukba - nem mindegy hát, milyennel találkozunk.  »

Kártyával is fizethetünk a badacsonylábdihegyi piacon

Elsőként a magyarországi termelői piacok között már bankkártyás fizetés is lehetséges a LábdiPiacon, a már harmadik éve sikeresen működő badacsonylábdihegyi termelői piacon. A...

Európa legkorszerűbb látványsörfőzdéje nyílik Budapesten

Új, prémium minőségű márkával bővül a hazai sörpiac, a First Craft Beer tulajdonosai főzdéjükkel a hazai sörkultúra megújítását tűzték ki célul. A márka termékeit Európa egyik...

Újítás és tradíció jellemzi az idei Anna-bál ételkínálatát

A hagyományőrzés mellett az újszerűség jellemzi a 192. Anna-bál ételkínálatát, könnyű, de ugyanakkor tartalmas ételeket kínálnak a bál vendégeinek - közölte az ételbemutató...

Szikrázó Balaton

A nyár kiemelt turistacélpontja a Balaton, ahol idén is számos program, fesztivál csábít. Mi most néhányat ajánlunk.

Bereznay: tejben, vajban, málnahabban

A málnaszezon közepén szívesen feldobná a hétvégi menüt egy könnyed, tejes nyári édességgel? Bereznay Tamás egyik kedvenc receptje akkor csak önnek szól.  »

Mesterszakács Újpesten a fiatalokért

Izgalmas fogásairól ismert és kedvelt újpesti étterem konyhai stábjában személyi változás nem történt, ellenben a Központ Bisztró és a Calavera fiatal konyhafőnöke, Petrovszki Norbert sikeres vizsgát tett, mesterszakáccsá lett.  »

Guden vitéz borai

Mint valami mese. Több mint egy évtizeddel ezelőtt a paloznaki plébános megkereste Jásdi István borászát, megnézne-e a Slikker-dűlőben egy pusztuló ültetvényt. Molnár Szabolcs csak...

Megtalálták Hippokratész ősi receptjét egy kolostorban

Hatodik században írt orvosi receptekre bukkantak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban a felújítási munkálatok alatt, ezek egyike Hippokratész görög orvos receptjének töredéke - jelentette be szerdán Haled el-Enani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.  »

Felsőfokú képzés indul a csokoládé szerelmesei számára

A csokoládé világnapján, július 7-én jelentette be a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Kara, hogy útjára indítja az első hazai diplomás képzést a csokoládé, kávé és tea iránt érdeklődő szakemberek számára. A képzés azonban annak is hasznos lehet, aki csak hobbiszinten, fogyasztóként kívánja fejleszteni az ismereteit.  »

Újabb világsiker a Kreinbacher pezsgőnek

Sikerrel szerepelt a somlói Kreinbacher a világ legkomolyabb versenyén, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon – a tavalyi két arany után idén ezüstöt ért a Prestige Brut.  »

Nézze meg, hogyan készül a sör!

Újhullámos látványsörfőzde nyílik a fővárosban: a IV. kerületi sörüzemben egyenesen a tankokból érkező, pasztörizálatlan, főzdefriss söröket kóstolhatnak a vendégek.  »

Nyerjen főztjével thaiföldi utat

Szereti a thai konyhát? Szeret főzni? Főztjeit barátainak, ismerőseinek is szereti megmutatni? Miért nem mutatja meg tudását ország-világnak? Ha szerencsés, tudását tovább is fejlesztheti Bangkok legtekintélyesebb főzőiskolájában.  »

Ki lesz az új magyar Bocuse-szakács?

Ki képviseli hazánkat 2018-ban Torinóban a Bocuse d’Or európai döntőjén? A kiválasztás és felkészülés folyamata ezennel elkezdődött. A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2017. augusztus 30-ig várja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.  »

Hollandiába megy a Monyo, edzenek a sörfőzdében

Megkezdte a felkészülést a Monyo Brewing Co.: országunk egyik legjobb kisüzemi sörfőzdéje egyetlen magyarként kapott meghívást a legendás holland Brouwerij de Molen saját fesztiváljára, Borefts Bier Festival 2017-re.  »

Balatoni lett a Sziget bora

A Kristinus Borbirtok díjnyertes borait választották a Sziget fesztiválok hivatalos borának: az exkluzív partnerségi szerződés keretében dél-balatoni borokat kóstolhat a nagyközönség az elkövetkező két évben a legismertebb hazai fesztiválokon, többek között a Szigeten, a VOLT-on és a Balaton Soundon is.  »

Elektromos busszal mehetünk borozni Badacsonyban

Vendéglátók fogtak össze, hogy megkönnyítsék a Badacsonyba érkező vendégek utazását és egyben segítsék, hogy elbarangoljon minden érdeklődő a kihagyhatatlan helyi nevezetességekig.  »

Epikureisták vagyunk vagy nem?

Vajon a szakácsok, az ínyencek, a torkosok, a nagytorkúak, a hobbiséfek, a kertigrillezők, a sütikirálynők, a koktélrázók, az erkélyen fűszert nevelők, a házisörfőzők, a...

Elit borszalon Magyarországon

95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekord számú nevezés...

Gönci barack

Hétvégén lesz a Gönci Barack Vigasság Boldogkőváralján. De miért is olyan híres a gönci barack? Világmárka, miután az EU védett földrajzi jelzésű terméknek minősítette. Nem...

Balaton 2017 gasztrokalauz bemutató

A Kistücsök étteremben a sajtó és Somogy-megyei borászok, cukrászok és termelők részvételével mutatták be a Magyar Konyha magazin idei balatoni gasztrokalauzát.

Óvjuk meg a balatoni szőlőket!

A Balatoni KÖR, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció összefogott a balatoni szőlők megóvása érdekében. Felhívást intéztek a balatoni polgármesterekhez, amelyben építési...

Főzőkanálon lovagló boszorkány

A magyar irodalomban, úgy látszik, az írónékből előbb-utóbb gasztronómus válik. Mészöly Miklós felesége, Polcz Alaine nagy sikerű szakácskönyvet is írt, Örkény István neje, F....

Olimpikonok a konyhában

Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel olimpiai ezüstérmes kajakosok arról, hogy élsportolóként mire kell figyelni az étkezésnél.  »

Ha lejár az élelmiszer, kezdődhet a pánik?

Úristen, jövő héten lejár, ezt nem veszem meg, halljuk gyakran a boltban, vagy éppen családtagjainktól. Mások éppen ezeket, a gyakran leárazott termékeket keresik – szabad vagy veszélyes? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segít eligazodni a fogalmak között.  »

Iszonyatos állapotok a Nagyi Palacsintázójában

30 kg nyomon követhetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen. Az ellenőrzés során megállapított komoly élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal elrendelték az üzlet ételkészítő és –forgalmazó tevékenységének felfüggesztését is.  »

Már eszik a kutyát a kínaiak

Az erősödő hazai és külföldi rosszallás ellenére idén is megtartották szerdán a kínai Jülinben a hírhedt kutyahúsfesztivált, amelynek alkalmából mintegy 10 ezer kutyát vágnak le étkezési célból.  »

Durva kosz: bezáratták a budapesti pékséget

Az egész üzemre jellemző rendkívüli szennyezettség és penészesedés, illetve súlyos élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi pékség tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A helyszíni ellenőrök csaknem egy mázsa jogszabálysértő – jelöletlen, valamint lejárt minőség-megőrzési idejű – élelmiszer, illetve alapanyag forgalomból való kivonását rendelték el, továbbá azonnali hatállyal megtiltották annak forgalomba hozatalát, valamint felhasználását.  »

Eláruljuk, melyik a legjobb magyar pálinka!

A pálinkát, Magyarország nemzeti italát, öt földrész 76 országába szállítják a kereskedők - jelentette ki a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a Pálinka országkóstoló eredményhirdetésén.  »

Lisszaboni gasztrotúra

Föníciai, római, arab befolyás, a mesés India és Kína fűszerei, a brazil őserdők terményei mind szerepelnek a lisszaboni konyha alapanyagai között. A legfinomabb fogások mégis az óceán mélyéről érkeznek. Nincs még egy nép, amelyik ennyi halat enne Európában, és kevés az olyan város, ahol a korszerű, modern konyha ilyen könnyen a mindennapok része lett.  »

Világsiker a magyar sajtoknak

Jelentős hátrányt kell leküzdeni a magyar sajtoknak, de úgy tűnik, végre sikerült áttörni az elmúlt évtizedek során magunk köré épített falakat: idén végre bekerültek hazai termékek a világ egyik legrangosabb sajtversenyére, a Mondial du Fromage-ra, ahonnan arany-, ezüst- és bronzérmet hoztak haza.  »

Étellel szépítik meg Budapestet

A gasztronómia és a bor inspirálja idén a Színes Város Fesztivál művészeit, akik negyedik alkalommal készítenek falfestményeket fővárosszerte a nyár végén induló, egy hónapon át tartó fesztivál alatt.  »

Mivel van teli az ország gyomra?

A nyári gyümölcsszezon indulásával néhány érdekes és hasznos tippet osztott meg a legnagyobb hazai piac, a Budapesti Nagybani Piac. Az nem kérdés, hogy sokkal frissebb gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk, ha hazai terméket választunk, és nyáron erre számtalan lehetőségünk van. A 60-75 százalékos érettségi szinten leszedett, gyakran több ezer kilométert utazó import áruval szemben, a hazai gyümölcsök egy nap alatt az asztalunkra kerülhetnek.  »

Sauska 48: új étterem Bicsár vezetésével

Bicsár Attila, az Alabárdos egykori séfje a külföldi kitérő után hazatér: Villányba megy, hogy a Sauska pincészet új éttermét vezesse.  »

Két magyar séf is bejutott az elődöntőbe

A kelet-európai régió két magyar elődöntőse Botos András, a székesfehérvári Diófa Étterem sous chef-je és Sándor Rodrigo, a szegedi Sanzon Étterem Chef de Partie-ja.  »

Szuperhősök laknak Magyarországon

A Gasztrohősök nem dőlnek be a “superfood” trendeknek! Meggyőződésük, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból. Akik nem hitték volna, azoknak humoros, interaktív módon, egy csipet iróniával mutatta be a Felelős Gasztrohős Alapítvány, hogy miért értékesebb a csipkebogyó a goji bogyónál, vagy éppen milyen hazai, gluténmentes gabonahelyettesítők léteznek quinoa helyett. Nézzék meg alaposan a remek infografikákat!  »

Itt a koktél fine dining

A sztori igazi Hollywood, a díszlet a budapesti körpanoráma, a főszereplő Anger Borbála bartender, aki bepakolt bőröndökkel és menő állásajánlattal a zsebében indult volna Londonba.

Afrika péket csinál a magyarból

Közgazdászként végzett, zenélni “úgy rendesen” sose tanult, mégis ez a szenvedély győzött. Fodor Máriusz, a Magashegyi Underground, Kaukázus, The Rocket Science együttesek egykori zenésze, e mellett olyan nemzetközi márkák reklámzenéjét jegyzi, mint például a Coca Cola, Vodafone, Rossman, Telekom, és a McDonald’s. Pár hónapja a koncertező zenész életet azonban új, nem mindennapi alkotótevékenységre váltotta. Jelenleg egy saját tulajdonú pékség hálózat beindításán dolgozik Nigériában. Szerencsére Máriusz szereti a kihívásokat, mert az új projekt igen csak kalandosnak ígérkezik.  »

Koccintsuk körbe a Balatont!

Holnap, június 17-én szombaton, délután 2-től indul a Balaton Napja, idén is több mint tíz település részvételével. A balatoni összetartozás napja immár harmadik éve az első egész Balatont körbeölelő rendezvény, a tóparti települések közös nyárnyitó ünnepe.  »

Zöldség és gyümölcs: komoly feladat a szakácsoknak

Izgalmas második fordulót kaptunk a III. Czifray-versenykurzuson: zöldség és gyümölcs volt a fő téma - meglepő ételek születtek.  »

Széll Tamást díjazta az Európai Parlament

Az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj magyar díjazottjai idén Széll Tamás és Szilárd István lettek. Ebben az olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyek vagy szervezetek részesülhetnek, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integrációhoz – írta az EP közleménye alapján Tőzsdefórum.  »

Bevette Londont a Tornai Pincészet

Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en, a világ egyik legbefolyásosabb és legalaposabban bírált borversenyén. 2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést.  »

Forradalom Budapesten: jönnek a falatok

Budapest is csatlakozik idén a spanyolok nemzetközi felhívásához és június 15-én itthon is megünnepelhetjük a tapa világnapját. Hat étteremben kóstolhatunk spanyol falatokat, sőt június 1-15. között ajándék tapát is kapunk plusz egy sorsjegyet, amivel madridi utazást nyerhetünk.  »

Gordon Ramsay: így készül a tökéletes hamburger!

Gordon Ramsay-t sokan utálják stílusa miatt – de hozzáértését nehéz kétségbe vonni. Új videójában azoknak ad remek tanácsokat, akik otthon szeretnének hamburgert sütni.  »

Világversenyt nyert Bereznay könyve

Bereznay Tamás "Hungarian Dessert Book" című kötete nyerte a Gourmand World Cookbook Awards-ot desszertek kategóriában, Kínában. A 99 ország részvételével zajló, közel ezer szakács- és süteményes könyv megmérettetésén két másik magyar siker is született.  »

Hárslevelű: a bor, amit nem szabad elfeledni

Remek adottságai vannak, mégsem igazán sikeres, pedig benne van minden, ami a nagy borokhoz kellhet. Talán lassan ez is megváltozik: 2017. június 23-ánismét megrendezik az Országos Hárslevelű Borversenyt. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, többre hivatott a piacon.  »

Pünkösdi kalács a Budai várban

Óriási kalács, gasztronómiai vásár, pünkösd búcsújáró szokásai. Vasárnap és hétfőn a Budai várban lehet pünkösdölni.  »

Tudja már, mi kerül a halászlébe?

Ma éjfélkor hét halfaj, többek között a garda, a márna és a ponty esetében lejár a fogási tilalmi idő. A bővülő horgászati lehetőségek és a nyárias időjárás kihasználásához idén is jó választás a turista állami horgászjegy.  »

Megvan az Év fagylaltja!

A szegedi Virág Cukrászdában dőlt el, hogy mi lesz az idei nyár legizgalmasabb édessége: ma, május 29-én hétfőn zajlott az „Év Fagylaltja” verseny.  »

Döglött egér az étteremben

Csaknem 90 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását, valamint a melegkonyhás tevékenység felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti étteremben. A vendéglátóhely raktárában több éve lejárt és egérrágta alapanyagokat is találtak az ellenőrök.  »

Magyar szakácsok és cukrászok Londonban

Keményen dolgoznak, rokonszenvesek, lelkesek, és annyira szeretik a munkájukat, olyan alázatot tanúsítanak a szakmájuk, a mestereik, de akár a legegyszerűbb alapanyag iránt is, hogy élvezet...

Retteghetnek már a csukák

Itthon a horgász fizet, ha csukát akar, de Amerikában most pont fordítva van. Coloradóban úgy elszaporodtak ezek a csodás ragadózók, hogy minden kifogott példány után húsz dollár, vagyis mintegy hatezer forintjutalom jár.  »

Sült csirke a családi viszály mögött

Idén is lesz Japán Filmhét a Toldi moziban, 2017. június 13. és 17. között. A Filmhét idei témája a gasztronómia. Az idén bemutatott öt filmből nemcsak a tradicionális japán konyhaművészetbe nyerhetünk betekintést, hanem egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is.  »

Ezt a szennyet sem kell már megennünk

Kilenc tétel, összesen 8870 kg hústerméket foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy Komárom-Esztergom megyei húsnagykereskedésben az elmúlt hetekben. Az egységben a termékeket – az előírásokat megszegve – lefagyasztották, emellett azok jelentős része jelölelten, ezáltal nem nyomon követhető volt. Az ellenőrök a helyszínen lejárt húsokat is találtak.  »

Elhunyt Konyári János borász

Nincs többé közöttünk a hazai borkultúra ikonikus alakja: ma hajnalban, hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász.  »

Átadták az első Gourmet-díjat

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén a fesztivál átlépte a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23500 érdeklődő volt kíváncsi az ételekre és séfekre.  »

Ünnepel a legöregebb magyar kézműves főzde

Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék – soha ilyen zsongás nem volt még. A fogyasztók egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen kézműves sör.  »

8+1 tipp, hogy eligazodjon a belga sörtengerben

Kis belga sörhatározónkban megismertetjük a legérdekesebb kategóriákkal, és konkrét javaslatokat is adunk, hogy mely söröket érdemes megkóstolnia!  »

Balatoni strandkonyha és fröccs

A Balatoni Kör idén is óriás kehely megtöltésével nyitja meg a fröccsszezont. Az ünnepélyes Beach Food és Fröccsszezon nyitó szombaton háromkor lesz, de kóstolni még vasárnap is...

Rotisseurs ifjú séfjei 2017

Pereszlényi Alexandra, a Gundel Étterem szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban megrendezésre kerülő világbajnokságon.

Rákóczi túrós

Még ma is vannak, akik azt hiszik, hogy a Rákóczi túrós II. Rákóczi Ferencről, a fejedelemről kapta a nevét. Pedig Rákóczi János szakácsmester is nagy név volt a népi demokráciában....

Szekszárdi bor, tolnai sváb konyha

Merfelsz Gábor csak olyan bort készít a pincészetben, amilyet ő szeret. És mivel enni is szeret, a boraihoz ételeket kínál. Az foglalkoztatja, milyen lehet a szekszárdi borokhoz méltó gasztronómia.

A szlovák elnököt tanította főzni Áder János

Szlovákia elnökét avatta be a halászlé rejtelmeire Áder János: Andrej Kiska szerint átbeszéltek politikai kérdéseket is, de a lényeg az evésen volt.  »

Nézzen körül a sörfőzdében, most lehet!

Kraft néven tavaly indult az a sörmozgalom, amely a „kézműves” jelzőt meghaladva új fejezetet nyitott a hazai sörforradalomban. Idén második alkalommal rendezik meg bázisukon saját sörfesztiváljukat, ami a remek sörök és főzdelátogatások mellett ezúttal szakmai programokkal is bővül.  »

Lebukott a keksz, lépett a Nébih

A RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül érkezett szlovák bejelentés szerint nem jelölt tej összetevőt tartalmazó vaníliakrémmel töltött szendvicskekszet szállítottak Magyarországra.  »

Hová menjünk epret szedni?

Szeretne epret szedni vagy venni? Itt a szezon, az ország számos pontján megnyílnak a „szedd magad” árusítóhelyek.  »

Friss alapanyagot a séfeknek!

Őstermelők, sajtműhelyek, biokertek gazdái gyűltek össze a BGF aulájában, hogy bemutassák termékeiket az érdeklődőknek, többek között szakácsoknak. Mikrozöldségek, levélzöldségek, sajtok, lekvárok, mangalicasonka  »

Szedjen csigát és egye meg!

A kertben csúszkál a finom vacsora: nem kell vagyonokat fizetni egy csigás fogásért, elég, ha figyelünk arra, mit mutat Kalla Kálmán sümegprágai kertjében!  »

A tészta, ami majdnem eltűnt örökre

Ősi tészta, lassan kihaló tudás: már alig van valaki, aki a hagyományos szardíniai csemegét, a su filindeu-t képes lenne elkészíteni.  »

Borászok sétánya: tiszta Hollywood!

Május 9-én adták át a budapesti Zrínyi utcában a Borászok Borásza Csillagok Sétányát, amely a díj nyertesei, illetve rajtuk keresztül a magyar bor sikere előtt kíván tisztelegni.  »

Budapestre jön a csabai kolbász

Hatféle hagyományos, Csabai kolbászt mutatnak be és értékesítenek békéscsabai kistermelők a Hold utcai Piacon, 2017. május 13-án, szombaton.  »

Velencéből kitiltották a kebabot

Védik Velence kulturális örökségét: idén nyáron nem ehetünk kebabot a városban, mert mostantól tilos ilyen standokat nyitni. Többek között a szeletes pizzásokat is korlátozzák.  »

Melyik lesz a Balaton legjobb kávéja?

A Balaton fagylaltja után a Balaton kávéját is szeretnék megtalálni és népszerűsíteni a Gyenesdiáson másodszor tartandó Balaton Barista Bajnokság keretében, az egyre több minőségi étterem és bor után a "feketelevesnek" is nagyobb figyelmet szentelve - mondta el a rendezvény ötletgazdája és szervezője.  »

Mit tegyünk, ha a recept „titkos”, de a süti nagyon finom

A pastel de Belém elnevezésű portugál krémeskülönlegesség története a XIX. század elejére vezethető vissza. A Szent Jeromos-kolostor lakóinak nem volt miből megélniük, s a...

Ma sokkal olcsóbban fagyizhat!

Szeretne féláron fagyizni? Ma megteheti, hiszen május 8. a Magyar kézműves fagylalt napja!  »

Magyar bivalymozzarella: hamarosan kapható!

Átadták a gyomaendrődi bivalytej-feldolgozó üzemet a Békés megyei Gyomaendrődön szombaton.  »

Taroltak a tokaji borok Bordeaux-ban

A tokaji borok továbbra is sorra nyerik a díjakat. A Bordeaux-ban megrendezett Challenge International du Vin borversenyen a magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet. A Grand Tokaj Zrt. két, a Harsányi Pincészet egy 2013-as, illetve a Pajzos Zrt. 2006-os aszúja, a Patricius Borház 2015-ös, Katinka elnevezésű édes fehér bora, valamint a Szent Tamás Kft. 2013-as évjáratú szamorodnija lett aranyérmes.  »

Egy tojást sem tud megfőzni?

Aki már megpróbált kétszer egymás után egyforma állagú tojást főzni, tudja, a feladat nem is olyan egyszerű. Ott állunk stopperrel és semmi másra nem figyelünk, vagy a sárgája nem lesz ugyanolyan.  »

Jásdi István a Borászok Borásza

A csopaki borászt érte idén a megtiszteltetés, ötven magyar borásztársa neki ítélte idén a legrangosabb díjat, ő lett 2017-ben a Borászok Borásza.

A kézműves boroknak vége, de jön a pezsgő

Egyre több bortermelő készít minőségi pezsgőt a jogszabályi környezet változásának köszönhetően, Magyarországon kedvező áron lehet jó minőségű pezsgőhöz jutni - mondta Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára.  »

Tüntetnek a mozgó büfések Budapesten

Látványos felvonulásra készülnek a magyar street foodosok. Május 4-én 20-30 büfékocsi hajt keresztül az Erzsébet hídon rendőri kísérettel, hogy a truckok működésének belvárosi engedélyeztetésére hívják fel a figyelmet. A demonstráció 14 és 15 óra között zajlik, a büfékocsik a Citadellától az Astoriáig vonulnak majd konvojban.  »

Négy, Michelin-csillagos eper és mangalica

Eper és mangalica: az idei, május 18-21. közötti budapesti Gourmet Fesztiválon ezek lesznek a fő alapanyagok. Nincs ezzel baj, sőt: a disznót szeretjük, az epret meg nem tudjuk megunni.  »

Íme, a sátán fagylalja

Láttunk már fekete hamburgert és hotdogot is, de azoknál sokkal meglepőbb az éjszínű tölcsér és benne a fagylalt.  »

Mától Gyula a pálinka fővárosa

Három napra ismét a pálinka fővárosává változik Gyula, a Várkertben ugyanis április 28. és 30. között rendezik meg a 18. Gyulai Pálinkafesztivált.  »

Kifolyt a sör, a szív megszakad

Ugyan senki nem sérült meg, de a kár jelentős: sör borítja az úttestet a XVII. kerületi Nagytarcsai úton, az M0-s felhajtójánál.  »

Eszik trappistát? Most figyeljen!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket. Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték néhány laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.  »

Felszállt a füst – új szentély a BBQ híveknek

A Paradicsomban érezhetik magukat a barbecue szerelmesei, ha betérnek a Fény Utcai Piac tőszomszédságában megnyílt Hunyadi Gasztroműhelybe. A Retek utcai bár a húsételek mellett rengeteg kézműves sört kínál, amelyeket – ha kibekkeljük az áprilisi havazást - akár a gesztenyefákkal övezett teraszukon is kortyolgathatunk majd.  »

Aszalt szilva, ha magyar

Rengeteget importálunk, pedig remek hazaiak is kaphatók: amellett, hogy az aszalt szilva finom, bizonyítottan egészséges is.  »

Visszatérhet a cigányzene a jó éttermekbe is?

Három-négy évtizede a cigányzenés éttermek egyet jelentettek a minőséggel – amelyik étterem adott magára, húzatta a vendégek nótáját. A tradíció néhány év alatt kopott meg, hamar elértünk oda, hogy a minőségi gasztronómiában a muzsikusok félelmetesen cikivé váltak.  »

100 éve született Jókainé Laborfalvi Róza

Rivalda és konyha. Jókai szerelme, a végzet asszonya hajnalban disznót etetett, kappant kopasztott, kofákkal alkudozott, majd megvizsgálta a piruló kalácsokat, beleszurkált a sistergő hurka-félékbe, kikészítette a derelyesarkantyút, a habszedőt, spékelni tanította a szobalányt. Este Gertrudis királynőnek öltözött, akinek mélyen zengő hangjáról Széchenyi István azt mondta: „A legszebb muzsika, amit hallottam valaha.”  »

Mindenki fogyni szeretne?

A túl sok információ és az alapismeretek hiánya egyszerre van jelen életmódunkban – derült ki a közelmúltban lezajlott táplálkozási- és életmód szokásokat vizsgáló kutatásából.  »

Egérrágta élelmiszereket árultak Baranyában

Egérrágta és több éve lejárt élelmiszereket is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei április elején egy Baranya megyei bolt ellenőrzése során. Az üzlet működését, a súlyos higiéniai hiányosságok miatt, azonnali hatállyal felfüggesztették a hivatal ellenőrei, továbbá elrendelték 105, javarészt lejárt, továbbá nem nyomon követhető, illetve egérrágta élelmiszertétel megsemmisítését.  »

Agresszív szomszéd tette tönkre az egri Brancsot

Ötvenszer jelentette fel a szomszéd a 2015-ben nyílt egri Brancs Kávé- és Borkertet, ám a hatóság sosem adott neki igazat. Előbb a tulajdonosokat, majd a vendégeket is zaklatta. A Koklács Kata és Tóth Adél belefáradt, bezárják a hamar népszerűvé vált helyet.  »

Orrtekerő torma

A tormával hidegben, sárban kell foglalkozni – ez az első, amit megtanultunk Létavértesen, a hungarikumként számon tartott hajdúsági torma hazájában, Heit Lóránd családi kisbirtokán.

Ki lesz a jövő magyar séfkirálya?

Túl vagyunk a III. Czifray-versenykurzus két selejtezőjén és az első fordulóján is, amit a Magyar Gasztronómiai Egyesület a jelentéktelenné vált hazai mesterképzés alternatívájaként szervezett meg.  »

Nem unják meg az avokádót

Csak avokádót tartalmazó fogásokat szolgál fel egy új New York-i "avokadéria", melyet három olasz nyitott.  »

Milyen a jó húsvéti sonka?

Hogyan főzzük? Kell áztatni? Mivel ízesítsük? Ez itt a kérdés húsvétkor. Gódor András, a Sonkás tanácsai sonkához.

Szilvapálinka: van okunk a félelemre?

30 szilvapálinkát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az érzékszervi és kedveltségi vizsgálat mellett a hatóság laboratóriumaiban ezúttal is megmérték a biztonsági szempontból fontos paramétereket. Végül egy esetben kellett intézkednie a hatóságnak.  »

Magyar pezsgőket díjaztak a franciák

Két ezüstöt hoztunk haza a 24. Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyről:a szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 38 országból nevezett, összesen 706 féle, kizárólag Chardonnay szőlőből készült bort és pezsgőt.  »

Húsvéti átverés: 6,5 tonna füstölt húst foglaltak le Budapesten

Bizony, vigyázni kell a sonkákkal: közeledik a húsvét, s akik nyerészkedni akarnak, ilyenkor nem ritkán folyamodnak tisztességtelen, törvényszegő eszközökhöz.  »

Szeretne szarvasgombát gyűjteni?

A népszerű és drága szarvasgomba idehaza is sikerrel gyűjthető – aki erre adná a fejét, nem árt, ha előbb alaposan tájékozódik.  »

Ünnepel a püspök, meghív egy sörre

Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Barcelona Beer Challenge 2017 megmérettetésen kiváló eredményt értek el a Székesfehérvári Püspök Sörei és a MONYO Brewing Co. sörkülönlegessége.  »

Na, kié lesz a legjobb pálinka?

A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki.  »

(F)lúgosító diéták

A lúgosító diéta sajnos még mindig divat, mindenfelé hirdetik a lúgosító élelmiszereket, van lúgosító por, lúgos víz, sőt lúgosító egytálétel is. A stresszes élet, a rohanó...

Egy gombóc fagylalt sincsen

A fémlapok alatt csodálatosan tekeredik a fagylalt, a végeredmény pár csinos henger a megszokott gombóc helyett. Nézni nem csak pihentető, hanem csodálatos is!  »

Furmint diplomataszerepben

Mit kóstolnak a külföldi diplomaták New Yorkban, Párizsban, Szingapúrban? 16 éve minden évben neves zsűri egy borválogatás keretében dönti el, milyen borokat kínáljanak a külképviseletek a hivatalos vacsorákon, fogadásokon. Idén tarolt a furmint.  »

Dubajban nyert a szívtorta

Számos megmérettetésen bizonyultak már a legjobbnak a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda termékei. Ezúttal a Dubajban megrendezett 2017-es Gulfood nemzetközi gasztronómiai kiállításon...

Tavasszal sem élhetünk csoki nélkül

Miért ne lehetne egy csoki tavaszi? A Demeter Chocolate szerint a tavaszi szezon slágerízei a levendulás, epres-citromfüves, meggyes-kardamomos és a már nyárral kacérkodó mojito ízesítésű bonbonok lehetnek.  »

Erdély sója

Egyre többször olvassuk a kifinomult receptek hozzávalói között a patinásan hangzó utasítást: végy egy csipet parajdi sót. De vajon a sóvidéki hegyek gyomrában gasztroblöff vagy valóban kivételes hozzávaló rejtőzik? Erdélyi utunk során rájöttünk: a parajdi só fogalom - meg persze só is.

A medvehagyma gyűjtésének szabályai

A medvehagyma gyűjtési szezonja március vége, április eleje. Sokan nem tudják, hogy a hazánkban több helyen is megteremő „vadfokhagyma” gyűjtése engedélyhez kötött, és mivel élelmiszernek minősül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre.  »

Hová tűnik a pénz a sör után?

Az adóhivatal elé kerülhet a sör: a HVG tegnapi cikke nyomán levélben fordult a NAV Jövedéki Főosztályához a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A nagy hazai sörgyártókat tömörítő szervezet arra kérte a hatóságot, hogy vizsgálja meg miként lehetséges, hogy a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által publikált 3%-os piaci részesedés után csak e mennyiség töredékének megfelelő jövedéki adót fizettek be tavaly? A MSSZ felhívást intézett a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületéhez is.  »

Csapody Balázs a Gasztronomiai Akadémia elnöke

25 éve van a vendéglátásban, a Bocuse d'Or elnökségi tagja, a magyar szurkolótábor vezére, a balatoni régió termelőinek barátja, támogatója, a Kistücsök étterem tulajdonosa. Csapody Balázs nem véletlenül lett a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.  »

A sörpiac szabályozását követelik a kisüzemi főzdék

Újabb csata a magyar sörháborúban: közleményben üdvözli a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a kormány törekvését, amellyel megvizsgálnák a sörgyárak működését és a sörpiac szabályozását. Szerintük a lépés mindenképpen indokolt és szükséges: a vizsgálat bizonyosan több, versenyjogilag aggályos tevékenységre derít majd fényt.  »

Így készül a világ legkisebb pudingja

A miniatűr cukiságok szeretete nem új keletű, gondoljunk csak a babaházakra vagy éppen a féltenyérnyi könyvcsodákra – sokakat elszórakoztat a határok feszegetése.  »

TOP 10 Mentes hely

Kevés aktuálisabb téma van a táplálkozásban, mint a vegán életmód, valamint a különböző "mentes", tehát bizonyos ételcsoportokat elhagyó étrendek. Míg az előbbi követői szerint...

Donald Trump borába nem szerettünk bele

A politikusok vonzódnak a borhoz: nem csoda, a szőlőnek mindig is volt presztízse, számos történelmi kulcsfigurát varázsolt el a pincék és hordók világa. Az amerikai elnök, Donald Trump is vásárolt magának birtokot: a keleti part egyik legszebb területe az övé.  »

Szerzetesek asztala

Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott! Isten gondoskodik bárányairól, de persze az sem árt, ha a hívek maguk is tesznek azért, hogy mindig kerüljön harapnivaló az asztalra. Évszázados, elrejtett, majd kalandos módon előkerült iratokból kiderül, hogy a ferences szerzetesek is így gondolták.

Tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban

Tartós élelmiszert gyűjtenek vasárnaptól egy héten keresztül a katolikus templomokban - közölte a Katolikus Karitász.  »

Tényleg a műhús lenne a jövő?

Egyre több kutatócsoport dolgozik azon, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő húst. A hír nem sci-fi, hanem nagyon is valóság – a Memphis Meat nevű amerikai cég azt ígéri, három-négy éven belül boltokba kerül a valódira megtévesztésig hasonlító mű-csirkehúsuk.  »

Nem mindegy, mit kínálnak az iskolai büfékben

Azt hisszük, hogy rendesen eszik a gyerek, de sokszor tévedünk. A dietetikusoknak viszont van ötlete!  »

Megkóstoljuk Donald Trump borait

Izgalmas pincészetek, csúcskategóriás pezsgők - aki kíváncsi, mi számít menőnek a borok világában, ne hagyja ki a VinCE-t.  »

Tejcukor-érzékenység

Egy átlagos európai étrendben a szénhidrát bevitel körülbelül 5 %-a tejcukor. Természetes formában a laktózt a tej tartalmazza. A tejtermékek előállítása során tejcukortartalmuk...

Termelői piacok a Hegyvidéken

Szerencsések a budai Hegyvidék lakói. Nem kell mindig a Fény utcai piacra vagy zöldségeshez járniuk. Minden hétköznap más-más helyszínen vásárolhatnak friss zöldséget, gyümölcsöt,...

A gasztronómia jövője Európában

A 2017. évi Európa nagyvárosait értékelő Michelin-kalauz bemutatása mellett jelentős esemény zajlott Brüsszelben. 190 Michelin-csillagos séfet hívtak meg 14 országból, hogy előadások...

Tíz éves az Onyx Étterem

Tizedik évfordulóját ünnepli az Onyx. egy Michelin-csillag, 5 Gault Millau első helyezés, 3 Dining Guide év étterme díj, legjobb budapesti fine dining étterem a TripAdvisoron 2016-ban és...

Indiánok ízletes toboza

Nagyon lassan érkezik a tavasz és sajnos még hónapokat kell várnunk az ízletes magyar gyümölcsökre. Szerencse, hogy ma már jó minőségű, érett trópusi gyümölcsök is kaphatók itthon....

Hol és mit együnk Bécsben?

Bécs Sissi lázban ég, a Demel cukrászdában mindenki az ibolyás cukorkákat keresi. Idén lesz a császárné 180. születésnapja, és pezseg az élet a bécsi kávéházakban és éttermekben....

Szamos 2.0. Nemzedékváltás a csokibirodalomban

Nem véletlenül lett Today a Szamos Kossuth téri üzletének a neve. A márka eddigi imázsától eltérően trendi reggelikkel, üzleti ebéddel és újhullámos kávéval frissül fel a klasszikus...

Pálinka, a böjti ital

Ki gondolná, hogy a korabeli böjti intelmek és tanácsok lajstromában még a legszigorúbb böjtölők számára is engedélyezett volt a pálinkaivás. Miért? Mert az első párlatok alkoholban oldott gyógynövényekből és fűszerekből készültek, orvosi célból.

A leves hatalma

Nincsen ebéd leves nélkül. Legalábbis a magyar ember számára. Mindig is „a leves indította el a lélekben azt a komoly, emelkedett lelki folyamatot, amely feltétele volt annak, hogy az étkezés valóban meleg és igazi emberi ünnepséggé alakuljon át, s ne...

Michelin-kalauz Budapestről

Történtek változások a 2017-es Európa fő városainak gasztronómiáját feltérképező Michelin kalauz budapesti listáján. Várható volt, hogy eggyel kevesebb Michelin-csillag lesz a...

Mindent a szójáról

A szója – több évezredes múltja ellenére – nagyon megosztja a hazai fogyasztókat. A negatív megítélésben és az ellenszenvben szerepet játszhat az a miliő is, amiben „először...

Rigó Jancsi legendája

A rigójancsi feltehetően egy ismeretlen pesti cukrász találmánya, aki a korabeli hisztériát kihasználva a Rigó Jancsi-mítosszal népszerűsítette habos-csokoládés édességét.

Gyümölcsfák, mustár és tökmagolaj

Megvannak a Magyar Konyha Termelői Díj idei győztesei. Az Európa hajón szombat este három termelő vehette át a gasztronómiai magazin díját, amelyet negyedik alkalommal ítéltek oda a legjobb magyarországi termékeknek, termelőknek.  »

A Ritz-sztori

A történet mesébe illő: egy svájci földműves legkisebb (tizenharmadik!) gyermeke világgá megy, és minden idők egyik leghíresebb szállodatulajdonosa lesz. Ő César Ritz. Tavaly Budapesten...

Meghalt Burger Barna

Keddre virradó éjjel, 51 éves korában, hosszú betegség után meghalt Burger Barna fotográfus, a Magyar Konyha állandó fotósa. Nyáron még a megváltozott életükről, a barátokról, a terveiről beszélt.  »

Konyhakiállítás 2017

Szeress bele az új konyhádba az ország legtrendibb lakberendezési kiállításán március 3-5. között a Budapest Arénában!

A torkosságról

Nem tartunk mértéket. Tobzódunk az ételben. Zabálunk. Elképesztő orcátlansággal tudománynak, hihetetlen merészséggel művészetnek nevezzük az evést. Hát nézzetek a szemembe, és...

Dizájnsütemények

Dizájnsütemények, sütikurzus, how-to videók és inspirációgyűjtés. Így néz ki egy főszerkesztő-helyettes hétvégi műszakja, legalábbis Tamás Anitáé, aki szép és finom édességekkel varázsolja szebbé a hétfőket a JOY szerkesztőségében – a kollegák legnagyobb örömére. A hobbicukrász a formabontó, meglepő megoldásokat szereti, de bosszantja, ha az esztétikum az íz rovására megy. Látványos kreációit a közösségi médiában #anitasutott tag alatt találjuk, de ne lepődjünk meg, ha gyümölcsöset nem lelünk a repertoárban!  »

Fűszeres-körtés-krémsajtos szelet

A World Chocolate Masters versenyek történetében először szurkolhatunk magyar indulóknak...

A párizsi gomba

Bár van, aki csak a vargányát és a rókagombát tartja igazi gombának, a magyar fogyasztók 98 százaléka csiperkegombából készíti a gombalevest.

Fogyókúrák végnapjai

Fogyókúrázni nem trendi dolog. No meg értelmetlen! Aki belevág, hamar megismerkedik a jojó-effektussal. A leadott kilók visszasomfordálnak...

Tokaji Borbarátnők - SVÉT - Magyar Konyha Bál a Dunán

Február 25-én a Tokaji Borbarátnők, a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai és a Magyar Konyha közös bált rendez az Európa hajón. Ezen az estén adjuk át a Magyar Konyha Termelői Díjat is...

Kárpátalja közös fazeka

Emberemlékezet óta – de mióta átkeltek a Vereckei-hágón, azóta bizonyosan – a magyarok számtalan néppel éltek együtt ezen a tájon. Találkoztak itt lakókkal, betelepülőkkel,...

Hurma, datolyaszilva, kaki

Ma már a trópusi- és szubtrópusi gyümölcsök jó néhány fajtáját megtalálhatjuk a boltok polcain. A banán és a citrusfélék mellett egyre többen kedvelik és keresik az egzotikus,...

Atlanti halibut és ditta burgonya - VIDEÓ

"A gyömbér, a chili, és a fokhagyma vérkeringést fokozó fűszerek, innen nem kell nagyot lépnünk a vérbőségig, s akkor már mindenki tudja, hogy mitől afrodiziákum ez a fogás" - meséli...

Gladiátorok titkos fegyvere: a kapor

A gladiátorok kaporral dörzsölték be testüket a harc előtt, ugyanis komoly varázserőt tulajdonítottak a növénynek az ókori Rómában. A kapor bár közismert fűszernövény, mégis kevesen ismerik gyógyító tulajdonságát

Lappföld ízei

Élelem, ruházat, szállítmányozó és egyben a táj organikus eleme. Mi az? A turisták kedvencével, a rénszarvassal lépten-nyomon találkozhatunk Finnországba érkezve.

Romantikus gasztronómiai kalandozás, Valentin-nap 2017.

Osztriga angol zellerrel, homár édesköménnyel, quinoával - Afrodiziákumok, izgalmas menüsorok, felejthetetlen pillanatok a szerelmesek napján.

Street food szokások Magyarországon

Soha nem volt ekkora a hazai street food választék, a food truck-ok nemcsak megszaporodtak, néhány kocsi igazi ínyencségeket kínál az utca népének. Az újhullámos street food minőségi,...

D-vitamin források

A C-vitamin mellett a legtöbbet említett vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Tojássárgája, zsíros hal, halkonzerv, halmáj, esetleg kaviár. Mit együnk, hogy segítsük a...

Mit ebédelt Kádár János?

"Ott voltam, ahol lennem kellett. / Azt (t)ettem, amit (t)ennem kellett." Kádár sírfelirata a gulyáskommunizmus esszenciája. Gasztropolitika a Kádár-korszakban.

Jó zsírok, rossz zsírok

"Fogyassz kevesebb koleszterint, kevesebb zsírt" - szól évtizedek óta az egészséges táplálkozást hirdető tanács. Emberek milliói követték, hogy megelőzzék az elhízást, a keringési megbetegedéseket. Többnyire hiába.

Kampány az olajpálmák védelmében

"Gellért-hegynyi esőerdőt menthet meg, ha jó helyen eszik." Ezzel a szlogennel indította el új kampányát a Felelős Gasztrohősök, a fenntartható vendéglátóhelyek számának növekedése...

Három az igazság: La Parrilla

Annyira jó, hogy a környéken megszokott turistacsapda-éttermek helyett egyre eredetibb helyek nyílnak a Szabadság-térnél. Még a végén magyar emberek is fognak ide járni! A bizakodásra...

Veszélyben a csokoládé?

Az istenek, az aztékok, majd a spanyol hódítók kedvence, a csokoládé ma már világszerte elterjedt élelmiszer. Felhasználását, minőségét tekintve a gyerekek reggeli italától a...

Enigma, a rejtélyes étterem

Kevés embernek adatik meg, hogy bejusson az ElBulli séfjének új gasztrobirodalmába. Testvérlapunk, a 7canibales újságírója, Xavier Agulló elsőként kóstolta meg, mit kínálnak az Enigma...

A gyerekek sokszor sütni-főzni szeretnének

Azoknak, akik rendezett körülmények között nevelkednek, szinte elképzelhetetlen, hogy egy kisgyereknek az legyen az álma, hogy étteremben ehessen, vagy hogy cukrászdában fogyaszthasson el...

Hétvégén Mangalica Fesztivál

A mangalica története mesébe illő. Hogy hogyan lett világhírű a magyar sertés, azt jól mutatja, hogy tizedik alkalommal rendezik meg a Szabadság téren a mangalica termékek vásárát....

Magyarország a 4. helyen végzett a Bocuse d'Or lyoni döntéjében

A szerdai eredményhirdetésen a Széll Tamás vezette magyar csapat lett a negyedik, 1565 ponttal, 16 ponttal lemaradva a bronzérmes Izland mögött. A második Norvégia (1600 pont), a nyertes USA...

A legnépszerűbb teafélék

A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. S itt rögtön tisztázni kell, hogy a tea megnevezés szigorúan véve csupán a teacserjéből készült italt takarja, azonban...

Furmint Február

A leghíresebb magyar szőlőfajta, a tokaji aszú alapja, sőt az egyik legmenőbb fehérbor is ebből készül. A furmint a magyar borászat megkerülhetetlen fajtája, nem véletlen, hogy már egy...

A szemünknek sem mindegy, hogy mit eszünk

"Úgy vigyázok rá, mint a szemem fényére" - tartja a mondás, ha általunk féltett személyről vagy tárgyról beszélünk. De vajon valóban óvjuk-e szemünk fényét, védekezünk-e a káros...

Csokoládéforradalom

Az istenek, az aztékok, majd a spanyol hódítók kedvence, a csokoládé ma már világszerte elterjedt élelmiszer. Felhasználását, minőségét tekintve a gyerekek reggeli italától a...

Az év gasztrohősét keresi a Playboy

Negyedik alkalommal keresi az év férfijait a Playboy. A Man of the Year idén is hat kategóriában hirdet majd győztest, köztük a hazai gasztronómiai élet legbefolyásosabb alakjaival. A...

Kis Paolo és az aranyszobrocska

Jövő héten 30. alkalommal gyűlnek össze a versenyzők Lyonban, hogy megszerezzék a kis szobrot, az Oscarhoz hasonlító Paul Bocuse-t ábrázoló fődíjat. Nem véletlen, hogy a híres szakács...

Bocuse d'Or - Ma főz a magyar csapat a lyoni döntőn

A döntős csapatok, köztük Széll Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfőn a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntője, amelyet interneten is...

Báránysütés magas és alacsony hőfokon

Ma már könnyen beszerezhető minőségi bárányhús, amelynek elkészítéséhez nem is kell nagy tudomány. Bemutatunk néhány módszert, hogyan készítsünk combból és lapockából ízletes,...

Bocuse d'Or - Interjú Széll Tamással

Néhány nap és kezdődik Lyonban a Bocuse d’Or verseny, ahol Széll Tamásnak, az európai selejtező győztesének és csapatának drukkolhatunk. A versenykiírásról, a METRO biztosította...

A gomba olyan, mint a svájci bicska

A gomba olyan, mint a svájci bicska: lehet vele szalonnát szeletelni, de ha az ember nem vigyáz, az ujját is lenyisszanthatja vele. Ez még a gyakorlott gombászokkal is előfordul... Gombásznak...

Téli gyümölcsök

A hazai gyümölcsök közül csak az alma áll rendelkezésre. A mediterrán citrusfélék közül a citrom, a narancs és a mandarin szezonja tavasz végéig tart. A citrusfélék jó tápanyagforrások. Értékes a C-vitamin-tartalmuk, emellett sok más vitamint, ásványi anyagot, rostokat, antioxidánsokat tartalmaznak, amihez télen nehezen jut hozzá szervezetünk.

Paszternák vagy fehérrépa

Édesebb, mint a fehérrépa, vastagabb és az íze sokkal selymesebb. A piacon néha ezt kapjuk gyökér helyett. De ne ijedjünk meg, ugyanúgy készíthetjük el, sőt püré formájában izgalmas...

Mit várnak 2017-től a világ legismertebb szakácsai?

Palágyi Eszter neve is szerepel a világ 10 séfje között, akiket a 2017-es év gasztronómiai tendenciáiról kérdezett meg egy neves katalán gasztronómiai magazin.

A legfinomabb orchidea: a vanília

A vaníliát szinte csak édességekbe tesszük. Pedig a bódító fűszer cukor nélkül nem is édes. Kísérletező kedvű szakácsok szívesen társítják kevésbé markáns ízű alapanyagokhoz,...

Bort, búzát, harcsát! Tíz harcsarecepttel

Kövér, mint egy harcsa, mondták a régiek – fogyasszuk gyakran, mondja a Haltani Társaság ma. Az év (hal)sztárja a harcsa, és mint a halfogyasztás pártolói, mi is csatlakozunk a...

2016 a magyar gasztronómia éve volt

2016-ot a Gasztroélmények Éveként hirdették meg (még 2015-ben), és az biztos, hogy jócskán hallatott magáról a magyar gasztronómia. Bizonyítottunk hazai és külföldi pályán is –...

Mesélnek a fánkok

Itt a napkeleti bölcsek ünnepe, a vízkereszt, kezdődik a farsangi szezon. Ha pedig farsang, akkor fánk. Lehet szalagos vagy csöröge, de tudjuk-e milyen volt II. Ramszesz, Marie-Antoinette...

Bemutatunk egy dán ünnepi menüt!

Napjainkban sokat hallat magáról a dán konyha. A koppenhágai Nomát éveken át a világ legjobbjának választották, René Redzepit korunk egyik legkreatívabb szakácsaként tartjuk számon. Ez...

Sikértörténet: mindent a lisztekről

Ahogy lassan minden ősi táplálékunkat, a búzát sem kíméli korunk táplálkozáskritikája. De tudjuk-e egyáltalán, hogy mit tartalmaznak a különböző lisztek, és milyen fontos szerepet...

Csodaélelmiszer: a joghurt

Több ezer éves, tápláló, erőt adó, tejérzékenyeknek is ajánlott, a fogyókúrák kedvelt alapanyaga. A joghurt magas tápértéke és kellemes ízének köszönhetően napi étrendünk egyik...

Decemberi novella Krúdy emlékére

"A szeretet ünnepe, mondjuk mi, akik itt maradtunk egy olyan korszakból, amikor ismertek az emberek mindenféle elavult fogalmakat, megbocsátást, barátságot, gyengédséget, tiszteletet,...

Olasz karácsonyi kuglóf

Az olasz panettone még nem futott be olyan nemzetközi karriert, mint a tiramisu vagy a gelato, pedig hazájában nincs ennél népszerűbb karácsonyi sütemény. Nálunk a delikátesz boltok...

A szekszárdi bor idei nagy pillanatai

Párbajozó bikavérek, pop-up borbár, boros piknik Budapest belvárosában. Szekszárd 2016-ban jól szuperált.  »

Karácsonyi menük újragondolva

A december 24-i étkezéshez mágikus szokások és hiedelmek társultak. A paraszti kultúrában szinte minden ételnek mágikus jelentése volt. A kötött rendben elfogyasztott ételsorhoz mai...

Húsát és magját: Sütőtök

A sütőtök jelképe az emberi furfangnak is: folyton keressük, hogyan lehet érdekfeszítőbbé tenni ezt a tápláló, ám önmagában kissé egyhangú táplálékot, az eltűnt nyár s az eljövendő tél, más szóval az elmúlás szép, rozsdás színű jelképét.  »

Digitalizáció a konyhában

Az asztalon iPad, rajta üvegtányéron rákok és tengeri algák. A képernyőn hullámok, közben a tenger morajlása hallatszik. Mindez az Arzak étteremben, ahol igyekeznek lépést tartani a korral.  »

Hol kapható minőségi pulykahús az ünnepekre?

Karácsonykor sokan készítenek Magyarországon is pulykát: megsütve vagy levesnek, egészben vagy szeletelve, gesztenyével, almával töltve, esetleg szalonnával burkolva. Legtöbben...

Narancsos hírlapi kacsa

A gasztrotörténet legnagyobb tréfája. Szőlővel és Grand Marnier-vel készült vadkacsa narancsos szószban. Henri Monier, a párizsi vicclap, a Canard enchaîné (Leláncolt kacsa) rajzolója találta ki az 1950-es évek vége felé, amikor egy televíziós adásban egy nagyképű gasztrokritikus azzal bosszantotta, hogy minden francia ételt ismer. „Hát bouribout-t evett-e már?” – kérdezte Monier. „Hogyne, csodálatos régi fogás – érkezett a válasz –, de mostanában nem készítik, túl bonyolult.” „Az eszed tokja – háborgott magában Monier –, nem ehetted, hiszen most találtam ki.” Bouribout egy utca neve volt Sens városkában, ahol Monier gyerekeskedett, ma is létezik: Rue des Bouribouts.  »

A gyomor derűje: Jiří Slíva

Jiří Slíva világában semmi sem az, aminek látszik. Aki azt hiszi, hogy a prágai grafikus a főkaput választja, csalódni fog – Slíva mindig a hátsó bejáraton érkezik. Ám mindegy,...

Somodi Edit csipkecsodái

Vonalzóval sem lehetne olyan egyenes vonalakat húzni, mint amilyeneket ő rajzol, szabad kézzel. Nehezen gyúrható mézeskalácstésztából csipkecsodákat varázsol. Mézestésztából készülő kínálódobozain, asztali díszein régmúlt idők cérnacsipkéinek mintái köszönnek vissza.

Ferran Adrià: "Saját éttermet soha!"

"Bolondnak néz?" – kérdez vissza Adrià az újságírónak. A nyílt, egyenes beszédéről (is) híres katalán zseni ritkán nyilatkozik. Most egy katalán napilapnak megtette, ezt az interjút közöljük.  »

Amikor zsír nő a fán: Avokádó

Egy zöldség, amely valójában gyümölcs. Sokan azért nem nagyon kedvelik itthon, mert egész egyszerűen alig lehet belőle finomat kapni. Ismerkedjünk ezzel a rücskös bőrű, zsíros kinccsel, amelyről egy humoros tényt is elárulunk elöljáróban: az avokádó szó az azték 'ahuacatl' szóból ered, amely herefát jelent. A gyümölcsök ugyanis párban csüngenek a fáról.  »

Az ördög itókája: krampampuli

Hippokratész nemcsak a fogzásról, az aranyérről, az orvosi etikáról írt, hanem a borról is. A bölcs görög megemlíti, hogy a fűszeres forralt bor hasznos lehet meghűlés ellen, és segíti az emésztést.  »

Ajándékötletek a főzés szerelmeseinek

Itt az ideje, hogy a jó ízlés ne csak a tányérainkon, hanem a konyhánkban is átvegye az uralmat! A karácsony remek időszak ezen üzenet terjesztésére, hiszen a dizájntárgy látványos ajándék. Ha szereti és még hasznát is veszi az, aki kapja, mondhatni megtaláltuk a tökéletes karácsonyi meglepetést. 7 ötletet hoztunk el inspirációképp!  »

Együnk bogarat!

Kassák Lajos önéletrajzi regényében (Egy ember élete) bevallja, hogy Brüsszelben bizony literszám falta a stanicliba csomagolt cincérbogarakat, hogy csillapítsa éhségét. Kassáknak...

Konyhamalac – Claude Serre emlékére

Kétfajta étteremkritikus létezik. Az egyik a sebész óvatosságával nyúl a témához és a betegen szikével ejt sebet. A másik meglóbálja a hentesbárdot. Van azonban a kritikának egy harmadik fajtája is, amelyről ritkán ejtünk szót. Ez a food karikatúra. Ahol nincs idő, nincs tér, sokszor szöveg nélkül kell kifejezni véleményünket. Ha van az éttermi fekete humornak királya, akkor Claude Serre az.  »

Mindent a parmezánról!

Az olasz sajtszentháromság (grana, pecorino, parmezán) tagja. Legalább olyan híres, mint a pizza, a fagylalt, a kávé vagy a prosecco. 1955 óta szigorúan eredetvédett (DOP), egész...

Bővítsük ki a reggeli szótárunkat!

Egyre többet hallani arról, milyen fontos reggelizni, mondhatjuk, hogy ez manapság igazi divattéma, egyre-másra nyílnak a jó reggelizőhelyek is. Ezzel együtt a közösségi oldalakra soha nem látott mennyiségű gusztusos reggeli képe kerül fel napról napra. Ismerkedjünk meg néhány angol kifejezéssel, amelyekkel gyakran találkozhatunk újabban!  »

Merre tovább? Az étkezés világtrendjei

Milyen irányba mutatnak a bevásárlási, étkezési szokásaink? A legnagyobb nemzetközi piackutató ügynökség, a Mintel által összeállitott lista alapján 2016-ban ezek az irányadó trendek...

Téli, déli, tüzes: a gránátalma

A citrusfélékhez vagy a banánhoz képest kevésbé népszerű gyümölcs, pedig a héj alatt lapuló piros magok szó szerint megszínesítik a téli táplálékot, jótékony hatásukról nem is beszélve.  »

Straßenessen: Utcai ételek Berlinben

A német fővárosban multikulti az élet – és az ételek is. Az utcákat járva úgy tűnik, hogy amilyen étel a világon csak van, az Berlinben is fellelhető. Streetfood utunk az ikonikus currywursttól a töltött perecen és az indonéz palacsintán át az orosz pelmenyiig vezetett.  »

Mire kell figyelniük a cukorbetegeknek?

Az időről időre felbukkanó alacsony szénhidrát-bevitelt javasló "áltudományos" divatdiéták helyett, a szakmai ajánlások még mindig az 50-55%-ban szénhidrátot tartalmazó étrendet...

Magyar méz, a folyékony arany

A méz a természet csodája, évmilliók óta változatlanul csak a méhek képesek azt készíteni. Csoda az is, hogy az ember a rovarvilág legszorgalmasabb tagjának, a méhnek a termékét a mai...

Libák a ringben: Libafuttatás Etyeken

Lúdfutamra fel! "Nevezz saját tuninglibáddal vagy válassz a szervezők által hitelesített szérialibákból, és tereld végig a szőlőtőkék határolta Etyekringen!" – buzdítanak igen modern megközelítésben az etyekiek Márton-nap alkalmából.  »

Mutasd a tojásod!

Doktor Komposzt, Gasztro Kapitány, Üde kisasszony – a Felelős Gasztrohős csapatának nem kell a szomszédba mennie egy kis eredetiségért. Ez évi egyik utolsó megmozdulásuk középpontjában a tojás áll. Nem árt olykor újra felidézni, hogy mit jelentenek a kereskedelmi forgalomban kapható tojásokra nyomtatott kódok!  »

Édes családtagunk

Kevés olyan dolog van az életünkben, amely mindannyiunk számára ugyanazt jelenti, ugyanazt az érzést kelti, és ugyanolyan hatással van ránk. Egy friss sütemény illata, egy hűsítő...

Nálunk járt a világ egyik top bártendere

Az idei budapesti Whisky Show-ra ezúttal egy igazán előkelő vendég is érkezett. Ali Reynolds a 2015-ös World Class GB bartender verseny győztese és egyben a világ 6 legjobb bartenderének egyike. A szerencsések Budapesten Ali különleges whiskykoktéljait is megkóstolhatták egy rendhagyó kóstoló keretében.  »

7 trükk az édesburgonyához

Az édesburgonya, avagy batáta a természet színpompás ajándéka az asztalunkra. Itthon vörösesbarna édesburgonyát kínálnak a zöldségesek a leggyakrabban, de a fehérestől a liláig többféle árnyalatú lehet a héja . A húsa is változatos színekben pompázik: fehér, sárga, narancssárga, sőt piros, rózsaszín és lila is lehet belül édesburgonya. De mire jó a konyhában, és hogyan bánjunk vele?  »

Szentek és szakácsok a Gellértben

A Tanti, a Salon, a Kistücsök, a Gundel, az ARAZ és a Gerbeaud jövő hétvégén a Gellértbe vonulnak, és pazar asztalokkal várják az ínyenceket. A hazai gasztroélet szereplőit mozgósító rendezvény minden eddiginél sokszínűbb ételsort kínál: a Szent Márton-évben kiemelkedőnek kell lennie a Gellért Márton-napi Borfesztiváljának is.  »

Ha már lúd, legyen kövér

A libák többnyire galibát okoznak. Így volt ez Krisztus előtt 390-ben is, amikor az éj leple alatt barbár gallok akarták elfoglalni a várost, de Róma lúdjai felverték gágogásukkal a fáradt őrséget.  »

Mindennapi kidobott kenyerünk

A megtermelt élelmiszer mintegy harmadát dobjuk ki vagy megy tönkre szükségtelenül – állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Ebben benne van az előállítástól a fogyasztóig minden lépcső, a pótkocsiról leesett cukorrépa, a megrohadt alma, a feldolgozás közben tönkrement élelmiszer, de az is, amit megvettünk, hazavittünk, majd valamiért nem ettük meg.  »

Veszélyeztetett faj: Az étteremkritikus

Évtizede még élt néhány remek példány. Ruth Reichl, a New York Times ítésze, aki álruhában járta az éttermeket és hol özvegy tanárnőnek, hol lakberendezőnek öltözött. Wolfram Siebeck a Feinschmecker kolumnistája, akit gunyoros stílusa miatt ki akartak rugatni az állásából és Paul Bocuse ököllel támadt rá, mert "vidéki korcsmárosnak" nevezte.  »

Ahol az étkezés szent: Kárpátalja

A konyhák lelke a múltban keresendő. E nélkül nem érthető jelenük és nem képzelhető el a jövőjük. Ha a kárpátaljai konyhát szeretnénk megismerni, évszázadokra kell visszanéznünk. A bércekről a völgyekbe, hegyi legelőkről falusi portákra, együtt élő népek fazekaiból polgári háztartások hagyományaiba. Kárpátalja gyönyörű tájain izgalmas és tanulságos egy ilyen utazás.

Tojás: Vége a több évtizedes tévhitnek?

Az utóbbi időben egyre több tanulmány és cikk bukkant fel, amelyek az utóbbi 30 évben tényként elfogadott koleszterinhipotézist cáfolták. A szív- és érrendszeri megbetegedések okozói között egyik főbűnösként a tojást kiáltották ki. Elérkezett az idő, hogy a tojás jócskán kikezdett hírnevét végre rehabilitáljuk?  »

A vajaskenyér diadala: Smørrebrød

Vajaskenyér, valójában csak ennyit jelent a smørrebrød. Pedig a smørrebrød a dán konyha egyik legfontosabb és jellegzetesebb alapétele. A szomszédok is lemásolták a módszert,...

Okostányér? Még egyszer a zsírokról

Zsírok fogyasztása nélkül élni nem lehet. Rossz minőségben, helytelen arányokban és túlzott mennyiségben viszont komoly megbetegedéseket okozhat. Ismerjük és különböztessük meg a...

Szakácskönyv és reformkori életérzés

„A Czifray” versenykurzus, szakácskönyv, reformkori életérzés. A XIX. század legfontosabb receptgyűjteménye, mely véget vetett a Szakács mesterség könyvecskéje évszázados uralmának...

Tökéletes csillagzat alatt

Az elmúlt napokban történelmi lehetőséget kapott a magyar gasztronómia. "Megismertek, megkedveltek és várnak vissza minket" – fogalmazott a Costes séfje a San Sabastián-i szereplés után....

Bodrogkeresztúr leghosszabb napja

1100 ember sürög-forog már hetek óta, a hétvégén ünnepel Bodrogkeresztúr: a Mindenszent Havi Mulatság alkalmával minden évben hallat magáról a kis Bodrog-parti falu. Az idén hetedszerre...

Borházból menő bisztrókonyha: A Kert

Éppen itt volt az ideje északkeleti irányban is kitolni az ínyenc Budapest határait. Aki ezidáig csak az Olimpiáig merészkedett "kifele", most hajtson csak nem sokkal tovább, és keresse a...

Till Attila: Tiszta tészta

Nem mindenki tudja: a népszerű tévés egy ideje gasztroesemények népszerűsítésében is szerepet vállal. Szeret főzni, mindene a magyar konyha, a tészta, a jó kenyér és a jó kávé, de...

Svábhegyi szüret

Ki mondana nemet egy közös szüretelésre Laborfalvi Róza és Jókai Mór társaságában a Svábhegyen? Még ha Róza a hétköznapokban Saly Noémiként, Jókai pedig Tóth Józsefként...

Álhírek és valódi sikerek: Palágyi Eszter

Még csak 30 éves, de a baszkföldi világkongresszuson ő a hazánkat képviselő séfek egyike. A felkészülésről és egy szakmai körökben elterjedt pletykáról kérdeztük Palágyi Esztert,...

Lehet más a kézműves: Kraft (2. rész)

Feltörekvő hazai sörfőzdék egy frissen alakult csoportja „kraft” néven saját sörkategóriát hozott létre. Az ötletről cikkünk első részében a kitalálói mellett a sörforradalmat...

Magyar hobbiszakács a luxushotelben

Egy Csongrád megyei blogger, a Boldog Kukta írója szeptember első hetében egyszercsak a bécsi Park Hyatt Hotel éttermében találta magát: nem vendégként, még csak nem is kuktaként, hanem...

Lehet más a kézműves: Kraft (1. rész)

A kézműves sörök forradalma új fejezetéhez érkezett. A mozgalom nevében is szereplő jelzőt ugyanis feltörekvő főzdék egy frissen alakult csoportja már cikinek érzi. Ezért „kraft”...

A séf búcsúja: bezár a Lamb and Leo

"Emelkedett bisztrószínvonal az egykori Arcade étterem helyén, felvilágosult konyha szakácssapkás szinten" – ajánlotta a Lamb and Leo Bistrót a Gault & Millau. Alig egy év nyitvatartás...

Miből lesz a hurka, kolbász?

A disznó sorsa az, hogy levágják. Mi másért tartaná az ember. Etetni, itatni, majd szép csendben eltemetni, nos, erről ritkán szólnak történetek. Annál inkább a padláson lógó...

A bonbonkirály – Dékány Mihály

"A magyar cukrászok egyik legnagyobbika. Ceglédtől New Yorkig olyan karriert futott be, amilyen párját ritkítja." Ez Hauer Mihály véleménye 1931-ből. "Megérdemli a bonbonkirály nevet -...

A nagy ételhazugsággal szemben

A Kenyér lelke szembemegy a nagy csinnadrattával megrendezett, tömegeknek szánt, eszem-iszom típusú fesztiválokkal. A szűk körű, meghívásos alapon szerveződő versenyen nem az nyer, aki a...

Még szekszárdibb lesz a bikavér

Nincs még egy hasonló házasítás a világon: a kékfrankos és kadarka fajtákon alapuló szekszárdi bikavér az új szabályozásnak köszönhetően még karakteresebb lesz, az elegáns borok...

Lengyel-magyar barátságos konyhamérkőzés

Az augusztus végi nagycsarnokbeli lengyel napok után ismét porondon a lengyel konyha: a nemrég felújított Gellért Sörözőben kiváló lengyel és magyar séfek fognak térfelet cserélni. A...

A GastroDesign verseny döntősei

Burgeres, arab étterem, ázsiai gombócok és vidéki idill is feltűnik az idei GastroDesign verseny döntőseinek sorában. Bár a versenymunkákat nem publikálták, kíváncsiak voltunk, hogy...

Adieu, Herr Siebeck – Az egyik legnagyobb étteremkritikus emlékére

Átkozták és istenítették. Egyesek a német kulinária atyjának, az évszázad étteremkritikusának tartották, aki 1976-ban megírta a német kultúrtörténet egyik legfontosabb könyvét, amelyben "molyette kardigán"-hoz hasonlította a német konyhát, és életcélul tűzte ki, hogy megtanítja honfitársait enni.  »

Magyar bor brit szemmel

A magyar borászok egyre inkább felismerik, miben erősek, és megpróbálják kihasználni ezeket az erősségeket – véli James Davis, Master of Wine, a brit Tesco borbeszerzési igazgatója. De...

Koppenhágából jelentjük

Mindig izgalmas, hogy milyen új trendek jelennek meg Európa egyik legínyencebb országában. A dán kulinária hatalmasat fejlődött az utóbbi években – pontosabban kitárulkozott. Nem...

Kár a Szóért – Az ország tortájáról

A Balaton partján a legfinomabb francia krémest készítő cukrászda ajtaján tábla: “Ország tortáját idén sem készítünk!” Auguszt Olgának, a Magyar Konyha szerzőjének gondolatai az...

Magyar konyha a világ körül

2012-ben rendeztek először szakácstréninget az ország külföldi nagykövetségein és konzulátusain dolgozó szakácsok részére a METRO Gasztroakadémián. A Külgazdasági és...

Örökzöld téma: antioxidánsok

Hajlamosak vagyunk egy-egy titokzatosan csengő hatóanyagnak megannyi jótékony hatást tulajdonítani, majd ennek a fogyasztásától várni minden testi problémánk megoldódását. Ez az...

3 fagyizó még az idei szezonra

A lépten-nyomon kínált, silány minőségű fagyik mellett igazi remekművekre is bukkanhatunk országszerte. Három olyan fagyizót teszteltünk hétvégén, amelyek nem csak a fővárosban,...

Szakácslázadás

Széll Tamás és Szulló Szabina mintha lavinát indított volna el, az utóbbi napokban négy ismert séfről derült ki, hogy otthagyja az éttermet, amely évek óta a nevéhez fűződik. 2016 sok...

Frissen, kovászolva, levesbe – Uborka

Több mint 90 százaléka víz, ezért is esik jól hőség idején. Kovászos uborka nélkül nem nyár a nyár, a friss uborka jó szolgálatot tesz salátákban, szendvicsekben, a kovászosuborka...

A kultburgerező Európába érkezett

Tiszta összetevők, ökotudatosság, fair-trade. Ha egy jól megpakolt, szaftos hamburgert képzelünk magunk elé sült krumplival vagy rántott hagymakarikákkal, nem ezek a szavak ugranak be...

Csicseriborsóbablencse (könyvkritika)

A Magok a konyhában biztosan nem az első volna, amit kíváncsian leemelünk a könyvesbolt polcáról. A babok és borsók nem éppen a gasztronómia szupersztárjai. És éppen ez teszi...

Egy Michelin-csillagossal kevesebb

Újabb Michelin-csillagos étterem kénytelen bezárni Németországban – adta hírül a legnagyobb német hotel és gasztronómiai szakportál.

Boldog nyugdíjasok – Korosajt birtok

India szent állatai jutottak eszembe a Korosajt Balaton-felvidéki kis birtokán. Nemesbükön persze nem szent a tehén, de igen nagyra becsült jószág. Az alig három tucat állatot számláló...

Magyar séfek a világ legjobbjai között

Ki gondolta volna, hogy neves szakácsaink egy kongresszusi palota színpadán mutatják be a magyar konyha legjobb fogásait? Október 2-5. között a baszkföldi gasztronómiai világkongresszuson...

A Sziget is műanyagmentesít

Friss hír, hogy a Sziget Fesztivál idén az eddigieknél komolyabb hangsúlyt helyez a környezettudatosságra. A grandiózus megmozdulás lépése örömteli, és nem lehet szó nélkül hagynunk,...

Olimpia 2016: Drukker teraszok Pesten

A szurkolói teraszok pont olyan sokfélék, mint a meccsek közönsége. Akad, aki csak eb-t és vb-t, és van olyan is, aki bármit, csak focit ne. Van, aki enne, van, aki figyelne, van, aki...

Az ország tortája: Őrség Zöld Aranya

Salgótarjáni cukrászda, a G&D kézműves műhely nyerte az idei Magyarország Tortája versenyt. Az Őrség Zöld Aranya erős mezőnyből emelkedett ki, a 2014-es Somlói Revolúciót és a...

Minden második magyar vásárol tudatosan

Habár sokan vásárolunk magyar élelmiszert, a tudatosság egyelőre kevésbé jellemző. Jelenleg csupán a vásárlók fele számára meghatározó érv az, hogy honnan származik az élelmiszer,...

Jazz, bor, Paloznak

Közeleg a balatoni nyár egyik leghangulatosabbnak ígérkező vigassága. A Paloznaki Jazz Piknik alapgondolata, hogy a jó jazzhez jó bor dukál – a jó borok pedig megkívánják a finom...

Az étrendkiegészítőkről

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, melyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel...

Ropogós nyár. Grillszezon a Gesztenyés kertben

A nyárral megérkezik a grillszezon is, amit a Larus Étterem teraszán a természet közelségében élvezhetünk, hiszen innen a Gesztenyés kertre nyílik kilátás.

Glazur vagy cukormáz

A SIRHA kiállításon lehetett látni Vargáné Orbán Anikó cukormázból készült mesebeli kastélyát, hihetetlen részletességű, igazi kézműves alkotást. A mézeskalácskészítővel...

Büféforradalom 2.

A Horváth házaspár sok balatoni vendéglátós családhoz hasonlóan Budapestről költözött a Balaton-felvidékre. Horváth Csongor egy ideig a köveskáli Kővirág étteremben dolgozott, majd kivették a zánkai községi strand bejáratánál álló büfét.

Ezerízű India. A Sárga Ház Káptalantótiban

A káptalantóti Liliomkert piac egyik különleges jelensége az indiai Rohini Berry, aki csak részben árusítani, sokkal inkább kapcsolatot teremteni jár a piacra. Kedveli a színes forgatagot, hiszen a piacon sokféle ember megfordul, sokféle találkozás születik. Ezt szereti legjobban káptalantóti vendégházukban, a Sárga Házban is: helybe jön hozzájuk a nagyvilág.

Büféforradalom 1.

Lángos, hekk, palacsinta. És a főtt kukorica? „Mais bitte, mais bitte!” A hetvenes évek nosztalgikus ízei. A naptej és a fokhagyma átható illata, a „balatoni hal”, a hekk, aminek élő ember nem látta a fejét, sercegő kettes kolbász, jobb helyeken mustár és kovi ubi. Vagy mégsem?

Muravidék konyhája

Muraszombat, Kismálnás, Hosszúfalu. Már a nevek is elvarázsolt vidéket sejtetnek. A déli határnál, Budapest és Ljubljana között félúton, a Mura folyó környéke rengeteg izgalmat...

A legjobb levesek

Leves. Melengető vagy nyári, tartalmas vagy víztiszta, aromás és illatos, vagy puritán, nyers lé. Hogy mi a leves, nem vagyok hivatott sem meghatározni, sem összefoglalni, ám elgondolkodtató, hogy manapság pongyolán (avagy nemtörődöm köznapiasan) mire is mondjuk azt: leves.

Szex és étel

A szerelem, a szex és az étel között szoros kapcsolat van – vallják a pszichológusok. Számos könyv és cikk szól a témáról, Isabel Allende Afrodiziákum című kötete elindított egy...

Léböjt

Nyáron, akár a bikiniforma gyorsabb eléréséhez, sokan kezdenek ígéretes fogyással, méregtelenítéssel kecsegtető léböjtkúrákba. De vajon igényli-e a szervezetünk a pár napig, esetleg...

Jószívű bogáncs és puha Pinokkió-orr

Számos alapvető zöldségfélénk a Földközi-tenger környékéről származik, ez a térség többek között a zöldborsó, a petrezselyem vagy a fejes saláta őshazája. Ugyanakkor a vidék ma...

Magyar Konyha balatoni toplisták

Egy hónapig jártuk az északi és a déli partot. Titokban. Igyekeztünk úgy tenni, mint a Michelin ellenőrök, csak akkor fedtük fel kilétünket, amikor meg voltunk elégedve a kiszolgálással...

Változatos salátafélék

A tavasszal virágzásnak indult természet a nyári hónapokban még inkább elkényeztet minket színes, friss, változatos gyümölcs- és zöldségfélékkel. A kiegyensúlyozott táplálkozás...

Megnyitják a visegrádi királyi palota reneszánsz konyháját

A Visegrádi Együttműködés létrejöttének 25. évfordulója alkalmából jubileumi programsorozattal várja vendégeit a XXXII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok. Az évről-évre 30-50...

„Ne igyátok a vizet, igyatok sört!”

A magyarországi ciszterek nevéhez fűződik az országban az első, szerzetesrend által alapított, kolostorépület műemlék falai között működtetett, évszázados hagyományokon alapuló...

Illatosak és ízletesek. Akác, bodza, rózsa

A májustól virágzó akác, az őt követő bodza, majd a legkülönfélébb színű rózsák illata nemcsak a tájat-kertet, hanem könnyű nyári fogásainkat is fűszerezheti. Mindháromból...

Zöldség, saláta és kávé

A cikória és rokonai nem tartoznak a legismertebb alapanyagaink közé. Pedig a különleges módon termelt növények levelei nem csak nyersen fogyaszthatók, főzhetjük-süthetjük is, és a...

A levendula – megelégedés és takarékosság

Fűszerként leginkább Dél-Európában terjedt el; használják hallevesekhez, halételekhez, ürühús ízesítésére és különféle szószokhoz. Manapság a kifinomult ízlés egyik kedvenc,...

Olasz étterem a világ legjobbja

Massimo Bottura kisvendéglője lett az első a világ legjobb 50 étterme listán. A lassan már az Oscar-díjhoz hasonló ünnepségen idén nagy meglepetések történtek. A több évig vezető...

Szurkolói falatok

Az olajban sült, ízfokozóval fűszerezett rágcsák és tartósított, nyúlós bolti szószok ideje lejárt! Hódít a bisztrókonyha, a street food, a hagyományos és kézműves, úgymond...

Bonduelle: egészséges, inspiráló nassolnivalók a foci EB-re!

Közeleg a foci EB, az egyik legizgalmasabb sport esemény. Baráti társaságok ülnek össze, hogy akár éjszakába nyúlóan is szurkoljanak a kedvenc foci csapatnak. Ilyenkor előkerülnek a jó...

Újhullámos lágerekkel a Napozóréten

A hétvégén rendezik a hazai kézműves sörök nyári seregszemléjét, amelyen a megszokott választék mellett ezúttal is számos új főzde bemutatkozására számíthatunk. A három napos...

Szurkolói teraszok Budán – Közeledik a futball EB

A budapesti meccsnézős helyek, kivetítővel vagy tévével felszerelt szurkolói teraszok pont olyan sokfélék, mint a meccsek közönsége. Akad, aki csak Eb-t, vb-t vagy olimpiát néz, és...

Milánó-Róma 5:3 – olasz pacal-örökrangadó –

A napfényes Itáliát nyugodt szívvel nevezhetjük pacalnagyhatalomnak, hiszen aki végiglapoz egy olasz konyháról szóló alapos és átfogó munkát – pl. Váncsa István Lakomájának...

Táplálkozzunk okosan!

Az egészséges táplálkozásnak minden életkorban alapvető jelentősége van. Szerepe elvitathatatlan a testi-lelki egészség, jó szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzése, az...

Gourmet-étterem ott, ahol csak a madár jár

A Bonne Chance étterem Bázakerettyén két éve őrzi pozícióját a legjobb vidéki éttermek között. Sikerük titka, hogy a francia konyhát, amivel nyitottak, helyi specialitásokra alapozó...

A porcok és ízületek védelméért

„A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen” – mondta Hippokratész. Már az ókorban is szorosan összekapcsolódott az egészség, a gyógyítás és a...

Ezer durung és viaszosvászon

Nyárias melegre számíthatunk május utolsó hétvégéjén. Ilyenkor a legtöbb ember kirándulni, vagy strandolni megy. Hangolódjuk rá egy kis tóparti életérzésre Száraz Miklós György...

Balaton felsőfokon

Bár hűvös most az idő, hétvégére kánikulát jeleznek az időjósok, így a Balaton akár 20 °C -ra is felmelegedhet. A balatoni programszervezők idén is számos rendezvénnyel készülnek a...

Varázskemence

Igazi „street food” fesztivált varázsoltak a Mozgásjavító Iskola udvarára szombaton. Az év legnagyobb jótékonysági gasztronómiai eseményén fatüzelésű kemencében sütöttek...

A perui konyha titka

A világ ötven legjobb éttermét rangsoroló listán egyetlen olyan város szerepel, amely két hellyel is ott van az első 15-ben. Nem, nem Párizs vagy Tokió, nem is valamelyik baszk vagy...

Laktózmentes élet

Aki nem laktózérzékeny, és minden tejterméket fogyaszthat, az a tejcukor forrásaihoz a lehető legszélesebb körben hozzájut: tej vagy kakaó, joghurt vagy kefir, túró vagy tejföl, és sajt...

Ecetben az igazság

Az ecet kétféle módon készülhet, ipari előállítással és biológiai úton, az alapvető különbség az alapanyagban, valamint az előállítás módjában áll. Ecettel ízesíthetünk...

Vadat és halat, s mi jó falat

Idén pünkösdkor is a budai Millenáris ad otthont az OTP Bank Gourmet Fesztiválnak, amely május 12. és 15. között új koncepcióval várja a gasztronómia szerelmeseit. Ebben az évben...

A Bocuse d’Or Europe 2016. győztese: MAGYARORSZÁG

Mostantól valóban világhírű a magyar konyha. Széll Tamás Szabó Kevinnel az oldalán megnyerte az európai döntőt! A második helyezett: Norvégia. A harmadik helyezett: Svédország, A...

Bocuse d'Or - Csodaszép lett a magyar tál

Bíró Lajos értékelése szerint kiváló az idei verseny színvonala. Jó volt a hala a norvég és az izlandi versenyzőnek, de egyiküknél a hús már egy kicsit elcsúszott. A nagy esélyesek...

Bocuse d'Or - Tűzoltózenekar játszik a szurkolók között

Tűzoltózenekar játszik a Széll Tamás magyar séfet biztató szurkolók között.

Bocuse d'Or - A tálakat a legjobb magyar séfek mutatják be a zsűrinek

Az sem semmi, hogy a tálakat a legjobb magyar séfek viszik és mutatják be a nemzetközi zsűrinek. Sárközy Ákos most a horvát hústálat mutatja be, amely egy hatalmas levél alakú tálcára...

Bocuse d'Or - Érkezik a magyar haltál!

Most mutatják be Széll Tamás tányérját, a közönség tombol a hangzavarban semmit nem lehet hallani. Magyar zászlók, indulók, zenekar: akárcsak egy koncerten!

Bocuse d'Or - A belgák haltányérja is megérkezett!

Megérkezett a belgák haltányérja is, tehát a következő haltanyér a magyar csapaté lesz!

Bocuse d'Or - Rengeteg magyar szurkoló a lelátón

A zsűri elfoglalta a helyét, középen Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d'Or elnöke, nem messze tőle Szulló Szabina és a többi nemzet képviselője. Megkezdődött a tálalás, a zsűri...

A Bocuse d'Or Budapesten - FOTÓK!

A Bocuse d'Or európai döntőjére húsz nemzet séfjei érkeztek Budapestre. Magyarországot Széll Tamás, a 2013-as világdöntő 10. helyezettje képviseli, commis-ja (segítője) Szabó Kevin, a...

A gasztronómia hete Budapesten

Kedden megkezdődnek a Bocuse d'Or versenyek, Korponai Péter és Mártha Róbert nyerték a desszertversenyt, a Hold utcai piacon megnyílt a szurkolói központ. Folytatásként pedig indul a...

Klauzál téri képeslapok

Számtalanszor halljuk: Budán lakni világnézet. Persze hogy az, hiszen diszkrét, már-már arisztokratikus bájával a világ bármelyik pontján megállná a helyét. De az egyedi izgalmak, a...

Continental torta

Fenállásának 6. évfordulójára a Continental Hotel Budapest és az Araz Étterem elérkezettnek látta az időt, hogy bemutassa konyhafőnökük, Barka Áron és a cukrászatuk által közösen...

Zöld Indokína

Tavasszal különösen jólesnek a friss zöld növények, várjuk az idei, zsenge spenótot és sóskát. De ha bővíteni szeretnénk a választékot, kipróbálhatjuk a kevés helyen, viszont...

50 éve vonult vissza Puskás Öcsi. Limitált Unicum palackkal is megemlékeznek a futball legendáról

Éppen 50 éve, 1966 májusában játszotta utolsó profi futball meccsét Puskás Öcsi, Magyarország legismertebb futball legendája a Real Madridban. A 2016-os év a sport éve, hiszen futball EB...

Borászok borásza: Bacsó András

A tokaji Oremus pince borásza, birtokigazgatója vehette át az ötven legjobb magyar borász által megszavazott díjat péntek este a Boscolo hotelben megrendezett gálaesten.

Angolok kedvence: rebarbara

Ki tudja miért nem szerette Kádár János a rebarbarát, de olyan mostoha növény volt a rendszerváltás előtt, hogy sokan nem is tudtak a létezéséről. Pedig Magyarországon jó talajra lel...

Palackos fröccs

Sokan próbálkoztak már azzal, hogy a fröccsöt palackba zárják és sörként árusítsák. Idén új magyar találmányként mutatkozik be a Vasuta fröccs, amely a fesztiválok itala címet...

Ínyencföld – Burgenland

Genussland és Pannonische Küche. Ezzel a két szlogennel várja vendégeit a legkisebb osztrák tartomány. Genuss egyszerre jelent élvezetet, élményt (a Geschmack: íz, ízlés, illat), a...

Világ petrezselyemzöldjei

Az emberek szeretik az ételeket apróra vágott, illatos-zamatos zöld levelekkel ízesíteni, díszíteni. Erre a célra tágabb környékünkön a ma már nálunk is egész évben frissen...

Gluténmentes élet

Gyerekkoromban vasárnap reggelenként nagymamám konyhájában gyűltünk össze: ment a habverés, kavarás, dagasztás-nyújtás, szaggatás. Készült a piskóta, a képviselőfánk, a kalács, a...

Három Michelin-csillagos zsűri az I. Magyar Sonkafalat versenyen

A mangalica megmentésének 25. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen a Magyar Konyha Sonkafalatversenyt szervezett négy ismert szakács részvételével.

Mesék habbal. Három író, három kávéház

Mi köti össze három író, Karen Blixen, Émile Zola és John Keats életét és munkásságát? A kávé. A dán írónőről elnevezett emlékházban található Dánia egyik legszebb fekvésű...

Irsai Olivér Dél-Afrikában

Sok mindent tanulhatnak a magyar borászok a dél-afrikai termelőktől hozzáállásban, technológiában és marketingben is, ám Magyarország különleges adottságai lehetővé teszik, hogy az...

Magyarország a madridi gourmet vásáron

A Salón de Gourmets a világ egyik legismertebb minőségi termékeket bemutató kiállítása. A magyar pavilon a legjobb hazai termékeket mutatta be, mangalicát, kézműves csokoládét, tokaji...

Régi sajtok költője

Hugues Lataste nézete szerint a sajtok élettartama gyakorlatilag végtelen, ennek megfelelően a gyógy- és fűszernövényekkel készült sajtocskáit szinte por állagig érleli. Ilyenkorra elég...

Kékfrankosország

New York legjobb borszaküzleteiben ma külön sarkot szentelnek az osztrák boroknak. A forradalmi változáshoz nem kellett más, mint szigorú, kiskapuk nélküli bortörvény, technológiai...

Nagy Tokaji Borárverés

„Lehet, hogy Tokaj többet is tud, mint Burgundia” – ezzel a mondattal lepte meg a hallgatóságot Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus az áprilisi Nagy Tokaji Borárverés...

Ázsia 50 legjobb étterme

Érdemes egy kis időt szakítani és megnézni, hol tartanak a modern ázsiai konyhák. Február végén adták át a legjobb ázsiai éttermek díjait, most egy kis ízelítőt nyújtunk a neves...

Húsvét a konyhában

A hagyományos ételek között első helyen a nagycsütörtöki menü említendő: nem hiába nevezi ezt a napot a magyar népnyelv "zöldcsütörtöknek", akkor mutatkozik be az első tavaszi...

A tíz legjobb sunday brunch

A reggeli (breakfast) és ebéd (lunch) időbeni találkozásából született brunch kifejezés leginkább a vasárnapokra lett jellemző az elmúlt években: innen is alakult ki a sunday brunch...

Mennyi vizet igyunk egy nap?

Dehidratáció. Divatos szó. Tudjuk, hogy keveset és nem megfelelő folyadékot fogyasztunk. Pedig létkérdés. Az idős emberek 20-30 százaléka dehidratált, a kiszáradás pedig hatszorosára...

Ínyenctúra Csallóközben

Ha megnézzük a térképet, jól látható, hogy Csallóköz egy óriási sziget. A Duna és mellékfolyói által körbevett szárazföld, Európa legnagyobb folyami szigete. A csallóközi...

Hogyan válasszunk prémium alapanyagokat a húsvéti fogásokhoz?

A húsvéti menü elkészítésének kulcsfontosságú tényezője a minőségi alapanyagok kiválasztása. Az ünnepi asztalra kerülő ételekhez szükséges hozzávalók fajtájának, típusának...

A nagymenü Váradon

Aki ma Nagyváradon gasztronómiai élményekre éhezik, messze elkerüli a régi, híres helyeket. Ha francia stílusú, európai szintű fogásokra vágyik, felkeresi a Graf éttermet, aki inkább...

Michelin-csillagos a Costes Downtown

Megjelent a Michelin kalauz Európa főbb városait tartalmazó kiadványa és Magyarország ezúttal is örülhet. A Costes kistestvére, a Downtown Michelin-csillagos étterem lett. Az Onyx, a...

Húsvéti kulináris kalandozás Palkonyán

Húsvét után egy héttel, április 2-3-án tartják az idén immár két naposra tervezett Hú!SVÉT+7 szezonnyitó közönségtalálkozót. A tavaszi gasztro-piknik a Villányi borvidék legszebb...

Indiánok ízletes toboza

Nagyon lassan érkezik a tavasz és sajnos még hónapokat kell várnunk az ízletes magyar gyümölcsökre. Szerencse, hogy ma már jó minőségű, érett trópusi gyümölcsök is kaphatók itthon....

Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Szabó György 88 éves, de még ma is az erdőket járja és gyűjtögeti a gyógynövényeket, az erdő fáinak, bokrainak terméseit. 2016-ban egy báránytenyésztő és egy sajtmester mellett...

VinCE Budapest

A szakácsok után a borászok díjkiosztója következett. Idén második alkalommal adták át a VinCE Awards-ot, amelyre tíz kategóriában lehetett jelölteket állítani, további két díjat...

Spenót, a tavasz íze

Bár a piacokon már szinte egész évben kapható spenót és sóska, a tavaszi zöld levelek egész más ízűek. A vitaminokról nem is szólva. Lassan megérkeznek az első tavaszi zöldségek.

Megválasztották az Év éttermét és az Év termelőit

A Dining Guide díjkiosztóján Balogh-Nagy Erzsébet, Sándor Tamás és Szabó György vehette át a Magyar Konyha Termelői Díjat. Az év étterme az Onyx lett, különdíjat kapott Széll Tamás,...

Ételallergiák: szója és tojás

Egy táplálék kizárásánál mindig az a kérdés, hogy milyen tápanyaghiány fenyeget az elhagyásával, illetve hogy a főzés során milyen szerepet töltött be, és tudjuk-e helyettesíteni.

A tavaszi ébredés növénye

Árnyas erdőkben, főleg a Dunántúl középső részeinek, a Mecseknek és a Nyírségnek nyirkosabb erdeiben, bükköseiben már megjelent a medvehagyma. Állítólag a téli álmukból feléledt...

Pop up a világban

A pop up, vagyis az egy-egy napra kinyitó éttermek divatja évek óta tart, a világhírű több Michelin-csillagos éttermek is követték a hóbortot, nem véletlen, hogy Joan Roca tavaly...

A 11. Magyar Borok Báljának kulisszatitkai

Egy hónap, és bálozunk, avagy amikor a legjobb séfek egy szál csírán vitatkoznak.

Széll Tamás, a győztes szakács

Hat versenyző állt rajthoz csütörtök reggel, hogy kiderüljön, ki képviseli az országot a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjében. Hat szakács, hat stílus, hat étterem.

Kávés hétvége

A baristák és bártenderek itthon is egyre népszerűbbek, nem is beszélve a világbajnoki címeket és hírnevet szerzett magyar szakemberekről. Hétvégén a Coruinthia szállodában rendezik...

Kiből lesz rackatartó?

Van, aki az őseink nyájaiban is juhokat terelő pulik kedvéért, és van, aki nemzeti elkötelezettségből vág bele a rackatenyésztésbe. Előbb-utóbb talán a márványos, nem tolakodóan...

Cake túra

Ugye emlékeznek Woody Allen filmjének lúzer bankrablóira, akik úgy próbáltak a kiszemelt pénzintézetbe bejutni, hogy alagút fúrásába kezdtek a szomszédos üzlet pincéjéből. Akciójuk...

Mangalica mindenfelé

Mangalicafesztivál a hétvégén, új mangalicatermékeket árusító bolt a Klauzál téri Vásárcsarnokban, bővülő mangalicaexport. 25 éves a mangalicatenyésztés legújabb története.

Új helyek a fővárosban

Az elmúlt év igazán megmutatta azt, hol is tart ma Magyarország a gasztronómiai fejlődés terén. Sorra nyíltak a jobbnál jobb helyek, legyen szó étteremről, bisztróról, bárról,...

Gasztroguruk Budapesten

A Magyar Konyha meghívására február 3-6. között Budapesten tartózkodik a spanyol és egyben az európai gasztrovilág két jelentős képviselője, Roser Torras, a baszk Gastronomika...

Első téli sörfesztivál

Most már nem kell télen Csehországba zarándokolni egy sörfesztiválért: idén először a hideg napokban már itthon is belevethetjük magunkat a sörkavalkádba, méghozzá az első Indoor...

Európa legjobb szakácsa

Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana étterem séfje nyerte el Az év szakácsa címet Madridban. A Magyar Konyha tavaly készített exkluzív interjút az olasz séffel, aki a hagyományos...

Az azeri konyha. A legjobb helyek Azerbajdzsánban

Ha Azerbajdzsánba megyünk, kóstoljuk meg az azeri konyhát, mely nagyon fűszeres. Persze ne a mi sós–borsos–paprikás ízeinkre gondoljunk. Paprikát egyáltalán nem használnak, sót és...

Összefogtak a nagy budapesti bálok

A polgári hagyományok iránti elköteleződés jegyében 2016 elején megalakult a Magyar Bálok Szövetsége. Az összefogás olyan báli szervezőket tömörít, amelyeknek az elmúlt években...

A cukrász, aki sütemény lett. A Gerbeaud-sztori

Az történt vele, ami a legnagyobbakkal: nevéből köznév lett. Gerbeaud helyett zserbó. Cukrászból sütemény. A sors fintora, hogy most a keresztnevét tanuljuk meg helyesen írni: nem Emil,...

Kóstoljon meg egy nemzeti kincset!

Mi, magyarok híresek vagyunk szellemi kincseinkről. Nemzetünk méretéhez képest feltűnően sok találmány, tudományos teljesítmény vagy éppen konkrét termék kötődik hozzánk. Van...

Titkos tesztelés előzi meg az idei Év Étterme díj átadását

Február végén derül ki, hogyan teljesítettek a budapesti éttermek a 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari szerint. A Dining Guide idén már tizenkettedik alkalommal ítéli oda az év...

Borvacsorák. Húsz éves a Biarritz

Húsz éves születésnapját ünnepli a Biarritz. A Duna-parti étterem és kávézó egy könyvvel ünnepelte az évfordulót. A Borvacsorák című kötet 51 receptjéhez a legnevesebb magyar...

Bocuse d'Or magyar döntő

Bíró Lajos és Hamvas Zoltán zsűrielnökök mellett neves külföldi séfek zsűrizik február 18-án a magyar döntőn a hat versenyző fogásait.

Mit reggelizzünk?

A reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is. Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem...

Mi van a séfek hűtőszekrényében?

Érdekes könyv jelent meg nemrégiben. 40 szakács hűtőszekrényét vizsgálták meg a szerzők, Adrian Moore a neves gasztroújságíró és Carrie Solomon fotós arra voltak kíváncsiak, milyen...

Bál az Operaházban

Belépünk az Operaház kapuján, és már az előcsarnokban áradó jókedv és emelkedett hangulat fogad minket: táncolnak, énekelnek, hangoskodnak, civódnak, csókolóznak, esznek – és persze...

Instagram menü

Az emberek imádnak ételfotókat posztolni az Instagram oldalukra, a vendéglátóhelyek pedig világszerte igyekeznek kihasználni a digitális technika előnyeit és a fiatalok posztolási kedvét.

Humor a konyhában

Ha azt gondoljuk, hogy ételt csupán étteremkritikus tud értékelni, tévedünk. Van a kritikának egy másik fajtája is: a food karikatúra. Ahol nincs idő, nincs tér, sokszor szöveg nélkül...

Az alma meg a fája

Huszonöt év után „csak” annyi történt, hogy a negyvenegy éves Gullner Gergő a dunai szállodasor egyik végéből – ahol tanulóként kezdte legendás édesapja árnyékában –...

BUÉK! Buborékforradalom

Minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne, ráadásul minden pezsgő habzóbor, de nem minden habzóbor pezsgő. Márpedig habzóborból mostanság szinte naponta kerül új tétel az...

Hogyan süssünk malacot?

Malacot sütni nem pusztán egy étel, hanem esemény. Persze érdemes a hentesnél már jó előre megrendelni a malackát, azt is hozzátéve, hogy nem lehet a jószág több 5-8 kilósnál, sőt a...

Szilveszteri falatok

Apéritif, mondja a francia, antipasto, szól az olasz, pincho, tapa, mondják a spanyolok, finger-food, egyszerűsít az angol. A magyar nyelv sem szűkölködik a kis falatok megnevezésekor: katona...

Kiskarácsony

Szilveszter estéjén van a templomban az év végi hálaadó istentisztelet, a Te Deum. Az éjféli misére még a gyönge hitűek, hitetlenek is eljárnak. Ennek az esti misének bérösök...

Halfogyasztás a világban és hazánkban

Telítetlen zsírsavak, omega 3, A, B és D vitamin, foszfor, kalcium, vas, jód. Hogy csak néhányat említsünk, miért is fontos élettani szempontból, hogy sok halat fogyasszunk. Sajnos a...

Budapest, 2016. május, gasztrofőváros

Eldördült az első lövés, lezajlottak a selejtezők, a főváros készül a Bocuse d’Or szakácsverseny májusi, európai eseményére. Adott a lehetőség, hogy a világ szeme és szája ránk...

Ünnepi ételeink termesztett gombákkal

Ha szeretjük a hagyományos recepteket, de idén szeretnénk egy kicsit újítani vagy kísérletező típusok vagyunk és mindenképpen szeretnénk valami teljesen újjal és finommal meglepni...

Néha kaviár is kell

Az egykori cárok és császárok csemegéje, a nemes kaviár az eltűnő halállomány miatt ma már nem halászok, inkább tenyészetek révén kerül az ínyencek asztalára. A tenyésztett kaviár...

Ínyenc ebéd a piacon

Európa nagy múltú piacai haladnak a korral. A standokon már nemcsak vásárolhatjuk a friss árukat, hanem helyben kóstolhatjuk a kézműves termékeket, halat, húst, sajtot. A piacok a street...

A szaké

Likőr, párlat vagy bor? Aperitif vagy ételeket kísérő ital? A japán kultúra egyik jellegzetes itala, a szaké egyre divatosabb Európában.

Otthon, decemberben

December az ünneplésről szól, a Megváltó eljövetelét várjuk az advent időszakában. A várakozás, készülődés mellett a karácsonyi ételsort is meg kell tervezni. A karácsonyi menü...

A Feketetói Vásár: Alkudozni miccsfüstben

Bukolikus miccssütögetés ide vagy oda, Romániában nagyon kevés helyen készítik helyben a miccset. Két vállalat fóliázott nyers miccse uralja a piacot, mindenki ezt veszi, a feketetói...

Termelők, éttermek, gasztrohősök

A kistermelők piacot keresnek, az éttermek pedig beszállítókat, akik folyamatosan minőségi termékkel látják el a konyhát. Nehéz feladat. Van egy szervezet, amely fejébe vette, hogy...

Mit süssünk karácsonyra?

Advent első napjával elkezdődik a reményteli várakozás, a lelki készülődés, Jézus születésének ünnepére, a Karácsonyra való felkészülés. Az adventi időszak a sütés-főzés...

Csillagos éttermek a világon

Az elmúlt két hónap a világ séfjei és a nagy ínyencek számára nagyon sok izgalmat rejtegetett. A héten mutatták be a spanyol Michelin kalauzt, ezzel 11-re nőtt azon országok száma, ahol...

Csomagolásmentes bolt Budaörsön

Tudatos vásárlás, zéró hulladék, méltányos kereskedelem – így foglalható össze az ország első csomagolásmentes boltjának filozófiája. A Nopack ugyan Budaörsön található, de ha...

Gyümölcsültetvények

Mióta a Magyar Konyhában interjú jelent meg Kovács Gyulával az őshonos gyümölcsfajtákról, nincs hét, hogy ne kapjunk levelet a porszombati kertésznek szóló kérdéssel. Ezért is...

Az Alabárdos az év étterme, Lőrincz György az év séfje

A Gault & Millau Magyarország 2016. étterem- és borkalauz bemutatóján ismertté vált a legújabb magyarországi éttermi toplista. Nem sok meglepetés történt, de van egy új felfedezett, a St...

Vegetáriánus receptek online

Divat a vegetáriánus konyha, de jó receptekből mindig hiány van. A jó szakácskönyvek drágák, az interneten keringő receptek sokszor megbízhatatlanok. Bliszkó Viktor egy ingyen...

Dióhéjban a dióról

A dió nálunk inkább édességek főszereplője, de más nemzetek konyháin főételekben is gyakran találkozni vele. Karácsony közeledtével egyre több diós étel kerül az asztalunkra.

A makaróni diadalútja. Tészta- és filmtörténelem. II.

Elgondolkodtunk-e már azon egy nagy tál olasz tészta fölött, hogyan is született meg ez a világot meghódító fogás? Köztudott az olaszokról, legendák gyártásában is első osztályúak,...

Fűszerek, étkek, borok

Ízesíthetjük a csokoládét kakukkfűvel? Szereti a malaccsászár a rozmaringot? Ihatunk száraz vörösbort a desszerthez? A régi magyar konyha kedvenc fűszereivel készült fogásokat...

Márton napi programok

November 11. Márton ünnepe, a régi népi kalendáriumban a tél kezdete, a gasztronómiában a libaevés napja. Márton nap ma már a fesztiválok ideje, alig találunk éttermet, amely ne...

Húspánik

Azt, hogy az iparilag pácolt húskészítmények 95 százaléka rákkeltő lehet, negyedszázada többen is megírták. 1992-ben jelent meg például Kölnben az Iß und stirb (Egyél és dögölj...

A makaróni diadalútja. Tészta- és filmtörténelem. I.

Az olaszok köztudottan kedvelik a finom ételeket, szeretnek főzni, s nem utolsósorban enni. Leginkább vasárnap, amikor körülülik az asztalt, s hangos kiabálások és hadonászások...

Kókuszzsír, pálmazsír

Sokat hallani mostanában a trópusi olajoknak is nevezett kókusz- és pálmaolajról. Vajon tényleg annyira egészségesek, mint amilyen a hírük?

Estebéd az Orient expresszen

1883. október 4. Párizs, Gare de l’Est. Az úri közönség a peronon gyülekezik. Kalapos hölgyek és cilinderes urak fecsegnek egymással, és izgatottan készülnek életük nagy utazására....

Gasztro és zene találkozása

Atsushi Tanaka séf és Etienne Jaumet zenész párbaja. Technológiák találkozása a konyhában. A szakács és a gépzene zsenijének performansza. "A kamuflázs."

A világ első pekingi libája a Gellértben

November 5-8-ig a főváros legizgalmasabb Márton napi eseményét rendezi meg a Danubius Hotel Gellért, ahol a világon először készül el a pekingi liba és a libasushi is.

Az élelem jövője

Csütörtökig még megtekinthető a Szabadság téren Az élelem jövője című fotókiállítás, amely a National Geographic magazin fotóival mutatja be, milyen szerepet játszik az élelmezés a...

Gasztrosétány

Zajlik a szüret mindenfelé, de Budapest környékén is részt vehetünk boros eseményeken. Ilyen az "Élményszüret Etyeken a Gasztrosétányon" nevű rendezvény, ahol a borok és az ételek...

A siker képlete. Az Unicum 225 éve

Ha van magyar márka, amely nem csak „Magyarországon világhírű”, akkor az a Zwack Unicum. A gyomorkeserűt épp 225 éve nyújtotta át II. József császárnak udvari orvosa, dr. Zwack. A...

Paprika Jancsi és Barátfüle

Ami a hamburgiaknak Pickelhering ("Füstölt Halfi"), a franciáknak Jean Potage, azaz "Leves János", az az angoloknak Jack Pudding. Ki más lehetett volna a legnépszerűbb magyar bábfigura, ha nem...

Körner András a zsidó ételekről

A New Yorkban élő építész szenvedélyes szakács: 450 kötetes szakácskönyvgyűjteménye mellett leginkább kéziratos családi receptjeiből szeret főzni. Körner András első kötete, a...

Magyar konyha Kölnben

Jelentős magyar részvétellel zajlott a kölni Anuga, több mint hatvan magyar kiállító mutatta be termékeit a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari vásárán Németországban.

A szakácsok felelőssége

Itt az idő, hogy újragondoljuk, mi a szakácsok feladata - kezdte előadását Elena Arzak San Sebastiánban, a gasztronómiai világkonferencián. Idén Szingapúr és Hongkong volt a díszvendég,...

Csokoládé hagymával?

Indiai blogger és gasztromán ír turista előbb odatalál a Zangio csokoládémanufaktúra zsinagóga háta mögötti kis mintaboltjába, mint a magyar vásárló. Az alapító Pap Zoltán úgy...

Piros, sárga, zöld, fekete, fehér

A lencse otthon leginkább csak újévkor, az egész évi szerencse biztosítékaként kerül az asztalra, a menzákon betonszerűre főzött sárgaborsófőzelék pedig olyan mély benyomást tesz,...

Főzdeforradalom!

Napjainkban divat forradalomról beszélni a gasztronómia és az élelmiszeripar területén, s ez mára elérte a kézműves söröket is. Hazánkban a közelmúlt gyakran ismételt és talán még...

Miért nem működnek a divatos fogyókúra receptek?

Bár a görög diaita szó életmódot jelent, manapság a diéták többsége fogyókúrára, súlyvesztésre vonatkozik. Méghozzá sokszor bármilyen áron.

Ázsiai konyha Baszkföldön

A San Sebastiánban megrendezésre kerülő gasztronómiai konferencia középpontjában idén az ázsiai, főleg a hong kongi, szingapuri és kínai konyha áll.

Visszatérni a forrásokhoz

Volt egy idő, amikor külföldi termékeket kerestünk a boltok polcain. Ma már a magyar termelők portékái után kutatunk. De kiben bízhatunk? Ha kimegyünk a Mezőgazdasági és...

Rizstermelő nemzet lehetnénk?

Ha más nem, az egyre forróbb nyarak mindenképp kedveznek a rizsnek, az Alföld szikes, kötött talaját pedig jól lehet hasznosítani. A rizs ugyan jövedelmező gabonafajta, de termesztése nem...

Szőke izomkolosszus. A Blonde D’Aquitaine marha

A Magyarországon élő húsmarhák közül ez a testileg legnagyobb, ezen van a legtöbb hús, és nem mellesleg az állat szép és mutatós is. Mi, magyarok úgy hívjuk, szőke marha, a világ pedig úgy ismeri: Blonde D’Aquitaine. Idilli környezetben élnek, jól ismerik a magyar legelőket. A magyar gasztronómia viszont mostohán bánik a jószág húsával: szinte ismeretlen a hazai étlapok világában, miközben fenséges és porhanyós.

Készítsünk ágyas pálinkát!

Az „ágyas pálinka” régi fogalom Magyarországon, különösen az utóbbi 10-15 évben lett ismert és népszerű. Az ötlet maga, mármint, hogy alkoholba helyezünk növényi darabokat,...

A másik Nagy Palóc: Kövi Pál

Kövi Pál a XX. század második felében (a magyar konyhaművészet sötét korszakában) a verőfényes világgasztronómia egyik ünnepelt főszereplője volt, nevét itthon mégis csak kevesen...

Sörkongregáció a Főzdefeszten

A hétvégén rendezik a hazai kézműves sörök őszi seregszemléjét, amelyen a megszokott választék mellett ezúttal vadonatúj egyházi sörmárkák is bemutatkoznak majd. A háromnapos...

Vinkó József a Prima Primissima jelöltek között

A Magyar Konyha főszerkesztője a Magyar Sajtó kategóriában került be a legjobb három közé. A korábbi éveknek megfelelően idén is lehet SMS-sel szavazni, hogy ki legyen a...

Tökéletes steak

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman szakíró végiglátogatta New York legjobb steakházainak konyháit és Párizs híres...

Tokaj ősszel

Ha ősz, akkor szőlő és bor. Ha bor, akkor Tokaj. A leghíresebb magyar borvidék idén nemcsak jó borokkal várja a látogatókat. Tokaj-Hegyalja a gasztronómia központja lesz szeptember...

A biomítosz nyomában

Semmivel sem egészségesebb a bioélelmiszer - járta be a világsajtót a szenzáció, a német média biohazugságról ír, az egyszeri fogyasztó pedig megnyugszik, hogy nem fizette ki a biofelárat, hiszen úgyis csalás az egész. Honnan tudhatjuk, hogy tényleg öko a bio?

Top 10 söröző Budapesten

A főzdeforradalom nyomában sorra nyíltak hazánkban is a színvonalas sörözők, ahol számtalan, akár kézműves sört is kóstolhatunk. Az alábbiakban a fővárosi helyek közül gyűjtöttük...

Fiatal termelők Milánóban

Nagy dzsembori készül Milánóban októberben. 120 ország 2500 fiatal termelője találkozik az expón, hogy négy nap alatt megvitassák a fenntartható mezőgazdaság jövőjét.

Minden eddiginél izgalmasabb lesz a mezőgazdasági seregszemle

Számos újdonsággal várja a látogatókat az idei, 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szeptember 23. és 27. között. Minden eddiginél több...

A váratlan vendég Isten ajándéka

Ha a Kaukázusra gondolunk, akkor az egészséges, hosszú élet, valamint kemény, embert próbáló természeti viszonyok jutnak eszünkbe – és ez mind igaz a vidékre. Azerbajdzsán...

A koffeinről

Egy eszpresszóban 80 mg, míg egy dobozos kólában 40 mg koffein van. A kávébab mellett több mint hatvan különféle növény, például a kakaóbab, a tea, a kóladió és a guarana tartalmaz...

Guruló konyhák

Azt nem állíthatja senki, hogy újdonság. Az Üvegtigris büfékocsija, a városokat járó fagylaltoskocsi is az volt. Food truck. Guruló konyha. Amely olyan divat lett manapság, hogy szeptember...

A magyarok kenyere

„A kenyér az egyik legszebb magyar szó –mondja Végh Antal – a jelentése a lét és az élet összessége. A kenyér az ételek között olyan, mint az imádságok között a Miatyánk.”...

Szilvalekvár Szatmárcsekéről

Augusztus 22-én szilvalekvárfőző versenyt tartanak Szatmárcsekén. Miközben megtudhatjuk, hogyan készül a jó szilvalekvár, az eseményen megválasztják „Szilva Szépét”, „Cibere...

Thuróczy Károlyné Százéves szakácskönyve

Az 1884-ben született Madarász Margit az első magyar teniszbajnoknő. Nemcsak a magyar bajnokságot nyerte meg, de a németet is, Hamburgban. Második férje Thuróczy Károly nyitrai alispán....

Isten szeretete és az ember verítéke

Már kóstolhatók azok a különleges sörök, melyeket a Zirci Ciszterci Apátság pincéjében alapított sörüzemben készítenek. Nem maguk a szerzetesek főzik, és a receptúra sem több száz...

Utazó éttermek

Új divatnak hódolnak a világ legjobb éttermei. A Roca fivérek idén Buenos Airesben, Floridában és Isztambulban nyitják meg éttermüket, míg René Redzepi januárban Ausztráliába...

Gasztroszínház Gyulán

Négy napon keresztül a színház, az irodalom és a gasztronómia kapcsolatáról beszélgettek híres színészek, séfek, szakemberek a Gyulai Várszínház legújabb rendezvényén. Vinkó...

Halászlé és harcsa roston

Nyáron a hal dukál. Magyarországon - tenger nem lévén - a tavi és folyami halaké a főszerep. Harcsát, fogast, keszeget szeretnénk enni, csak sajnos néha fagyasztott tengeri halat kapunk...

Sárgabarack-pálinkás országtorta

Legyünk őszinték, kevés olyan kezdeményezés volt az elmúlt években a gasztronómia területén, ami az egész országot így megmozgatta. Mióta évente megválasztják az ország tortáját,...

A hatodik íz

Először volt a négy alapíz: az édes, a savanyú, a keserű és a sós. Néhány évtizede Európában is felfedezték az umamit, a japán konyha egyik legfontosabb ízét, amely a glutamát...

Gasztrokaland a Tisza fővárosában

„Egyre többen tudják Szolnokon, hogy igazi tiszai halászlét csak a Halászcsárdában lehet kóstolni” – hirdeti magát a Tisza-parttól nem messze működő étterem. Joggal.

Miért együnk sok halat?

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás négy kilogramm évente, ami messze elmarad az európai országok átlagától. A hal pedig nagyon egészséges, telítetlen zsírsavtartalma...

Megrendült az egészséged? Kóstold meg a söröcskénket!

A sörfogyasztás szokása a csehszlovák időkből ered. A mai Szlovákia területén élőket a mai Csehország területére vitték katonának. A férfiak ott megszerették a sört, a knédlit és...

Hús a füstön. A BBQ sütés titkai

Noha a grillre rakjuk a húst a szmókerben, mégsem nevezhetjük grillezésnek a barbecue-t, mert az más sütési eljárást jelent – mondja Adorjányi Máriusz, a nyarspolgar-bbq.blog.hu...

Miért jó, ha penészes a sajt?

Az egyik étel akkor finom, ha penészes, a másikat ki kell dobnunk, ha penészfoltokat látunk rajta. Sajt, kenyér, lekvár, gyümölcs. Melyik ételt kell kidobni azonnal, ha penészes?

Rézi nénik az éji homályban 2. rész. Szekula és a többi Teréz

A régmúlt szegedi gasztronómiájában annyi a Teréz, mint égen a csillag, nem csoda, ha folyton összekeverjük őket. Még irodalomtörténészek, gasztronómusok, könyvtári katalógusok is rendszerint összecserélik a sok Terézt és Rézit – pláne az egyszerű szakácskönyvforgató ember. Próbáljuk meg tisztába tenni a zavaros helyzetet.

Rézi nénik az éji homályban. 1. rész: Doleskó Teréz

A régmúlt szegedi gasztronómiájában annyi a Teréz, mint égen a csillag, nem csoda, ha folyton összekeverjük őket. Még irodalomtörténészek, gasztronómusok, könyvtári katalógusok is rendszerint összecserélik a sok Terézt és Rézit – pláne az egyszerű szakácskönyvforgató ember. Próbáljuk meg tisztába tenni a zavaros helyzetet.

Pozsonyi lakoma

Pozsony se nagy, a belváros gyalogszerrel is bebarangolható, ám a város történelmi múltja olyan tömény, mint kevés közép-kelet- európai városé. Mindig is multikulti volt, 1910-ben...

2016-ban Katalónia lesz Európa gasztronómiai központja

Katalónia nyerte el a „Gasztronómia Európai Régiója 2016” címet. Az észak-spanyol provincia jelölésén senki nem csodálkozott, hiszen több Michelin-csillagos étterem mellett itt...

Isztria II. - Szőlő és olívaolaj

A gasztronómia járult hozzá talán a legjobban Isztria legfontosabb szőlőfajtájának felemelkedéséhez is. A malvazija istarska a szocialista időkben még csak olcsó asztali bornak...

Isztria I. - Maneštra és szarvasgomba

A legnagyobb horvát félsziget, az olajfák, a szőlőtőkék és a szarvasgombát rejtő tölgyerdők birodalma, az utóbbi évtizedek egyik leglátogatottabb magyar turisztikai célpontja. A...

Száraz furmint és kecskehús

A nyári szezon gasztronómiája nem a fajsúlyos borokról szól, mégis érdemes egy-egy meghatározó, nyáron is jól fogyasztható borhoz illeszteni a könnyű ételeket - tanácsolja Horváth...

A meggy

Roskadoznak a piaci standok a szebbnél szebb meggyek alatt. Nemcsak az ízük, hanem jótékony hatásuk miatt is érdemes bevásárolni és jóllakni, majd lekvárnak befőttnek eltenni belőle.

Bocuse d’Or Magyarország versenykiírás

Ki képviseli hazánkat 2016-ban Budapesten a Bocuse d’Or európai döntőjén? Nemsokára kezdődik a verseny! Lássuk, ki a legjobb! A megmérettetésre vágyó szakácsok pályázatát 2015....

A Liliomfi Étterem a színháznál

Öt éve, hogy a Liliomfi megnyitotta kapuit a Szigligeti Színházzal szemben. Azóta bebizonyosodott: van igény Szolnokon a minőségi alapanyagokból dolgozó, olasz és magyar alapokra épülő,...

Fine dining a Dunán

Sokat gondolkodtak a legjobb vidéki éttermek azon, hogyan is mutatkozhatnának be a fővárosban. A megoldás egy dunai hajó lett, ahol a vacsora és a panoráma is élmény.

Ciderkoktélok a fűszerkertből

Kóstoltál már rozmaringos cider koktélt banánsziruppal és görögdinnyelikőrrel nyakon öntve? Hasonló kreatív íz élményt jelent a barackpálinka-vodka mix klasszikus alma ciderrel...

Békebeli hangulat

Szolnok azon kevés magyar város közé tartozik, amelynek saját süteménye van: a habos isler. A desszertkülönlegességet megálmodó cukrászmester tanítványa ma is saját cukrászdájában...

Spongya és szárazjég

Heston Blumenthal neve szétválaszthatatlanul összeforrt a molekuláris gasztronómiával. A lenyűgöző és bizarr receptjeiről, különleges eszközöket használó főzési technikájáról...

Olasz filmes gasztrotörténetek

A milánói expón egy izgalmas kiállítás várja a gasztronómia kedvelőit. Az elmúlt évtizedek olasz társadalmi-gazdasági viszonyait gasztrotárgyú filmeken keresztül mutatják be a...

Magyar Élelmiszerbank

Indulásuk óta több mint 34 ezer tonna élelmiszert osztottak szét az Élelmiszerbank önkéntesei. 14,4 milliárd forint értékű, a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben...

Idén debütál a Pezsgő Szalon

Magyarország jelentős tradíciókkal rendelkezik a pezsgőkészítés terén, a habzó ital fogyasztása mégsem elterjedt, a legtöbben különleges alkalmak italának tartják, vagy csak szilveszterkor bontanak fel egy-egy palackkal.  »

TOP 10 óbudai kisvendéglők

Óbuda híres vendéglátásának alapját a római korig visszanyúló szőlő- és borkultúra teremtette meg. Aquincum katonái már kétezer évvel ezelőtt csapszékekben, fogadókban és...

Cseresznyefesztivál

Szomolyán hétvégén minden a cseresznyéről szól. A hagyományos cseresznyefesztivált már 14. alkalommal tartják meg és ezúttal is nagy közönséget várnak.

London kapcsol

El Celler de Can Roca a világ legjobb étterme 2015-ben. Hétfőn este 8 órakor kezdődött a ceremónia, a gasztrovilág Oscar-díj átadása, ahol a világ gasztroelitje megválasztotta az év...

Nápolyi pizza

Nápolyi víz, campaniai liszt, élesztő, eredetvédett olívaolaj, só. Ennyi kell a világ legfinomabb pizzájához. Aztán ott vannak a határozott kézmozdulatok, ahogy hosszú ideig gyúrják a...

Petri György receptversei

Az élet értelme - akasztófahumorral szemlélve - nem ontológiai, hanem konyhai kérdés. Kit érdekel holmi költői irkafirka, a lét-nemlét kérdése, amikor azt kell eldönteni, mivel lesz töltve az egybesült birka. Hogyan kellene elkészíteni? „Roston? Vagy nyárson? Ez itten a kérdés.”  »

Könyvbár: dráma a konyhában

Aki azt gondolja, hogy a főváros bulinegyedére ki lehetne tenni a megtelt táblát, mert nincs hely újabb gasztronómiai vállalkozások számára ott, ahol egymást érik pékek, bisztrók, bárok, romkocsmák, az téved. Az alig valamivel több, mint egy hónapja nyitott Könyvbár sikere bizonyítja, hogy van még új a nap alatt.

Itt az eperszezon

A piacok már roskadoznak az epertől, az alföldi területeken lassan elindulnak a Szedd magad! akciók, vagyis itt az eperszezon.

Európa 100 legjobb étterme

OAD. Sokan a Michelin helyett használják. Mások csak egy újabb étteremkalauznak tartják. A 2015-ös étteremlista mindenesetre 4500 regisztrált tag 160 ezer kommentje alapján készült. Az...

Vitaminbombák

Többet kellene inni, több zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Ez a két kijelentés mindannyiunkra igaz lehet, és sarokköve az egészséges táplálkozásnak. Manapság egyre több szó esik lébárokban és természetgyógyász-barlangokban kapható éltető, gyógyító, karcsúsító és megváltó csodalevekről - ám ezeket otthon is el lehet készíteni.

Paprikás csirke variációk a Gourmet Fesztiválon

A legjobb fővárosi és vidéki éttermek tálalásában különleges paprikáscsirke-kreációkat kóstolhatnak az 5. Gourmet Fesztivál látogatói május 21. és 24. között a budapesti Millenáris parkban, ahol a legkiválóbb borászatok, cukrászdák és a gasztrovilág egyéb jeles képviselői is bemutatkoznak.

Fagylalt "Hisztéria"

2013-ban rendezte meg először a “Magyar Kézműves Fagylalt Napot” két fiatal fagylaltkészítő, Ipacs Balázs és Róth Péter. A rendezvény célja nem más, mint a kiváló minőségű...

A pacalember, ha író

Vagy-vagy - mondta Kierkegaard, és valószínűleg a pacalra gondolt. Mert kétféle az ember: vagy rajongva imádja a pacalt, vagy utálja, gyűlöli, rá se tud nézni. A magyar pacal karrierje...

Séfműhely Budaörsön

Az utóbbi években sorra zártak be a főzőiskolák, már azt gondolhattuk, hogy megcsappant a konyha iránt érdeklődők száma. Budaörsön, a Coninvest bemutatótermében viszont telt ház...

Óriáscégben folytatja a Szentkirályi

Szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője és a cseh Karlovarské Minerální Vody csoportot (KMV) is tulajdonló olasz...

TOP 10 kicsi cukrászda

„Az élet bizonytalan. Kezdd a desszerttel!” Sokan osztják Ernestine Ulmer írónő bölcsességét. Csakhogy jó desszerthez jutni nem is olyan könnyű, mint ahogy gondolnánk. Pedig Pest...

Dr. Bussay László lett a Borászok Borásza

A zalai borász tavaly nyáron hunyt el, így borásztársai csak posztumusz díjban tudták értékelni azt, amit a régió boraiért tett. Pénteken este a Boscolo báltermében lányai vették át...

Csúcsgasztronómia vegán módra

Csak növényi eredetű alapanyagokból készül a Babel étterem új kóstolómenüje. Se tej, se tojás nincs a feltálalt fogásokban és sok ínyenc is meglepődik azon, hogy jó minőségű...

Éltető víz

A felnőtt emberi szervezet 60%-a víz, amelyből már 1-2%-os veszteség fejfájást, fáradtságot és az állóképesség csökkenését okozhatja. A nyár közeledtével egyre fontosabb az...

A lassú élet titkai

Április a könyvfesztivál hónapja. A könyvbarátoknak most is lesz mire költenie, hisz az április 23-án kezdődő fesztiválon több száz újdonság mellett gasztronómiai kiadványok...

Törkölypálinka

A pálinkafogyasztás néphagyomány, nem vitás. Büszkék vagyunk rá, hogy hungarikum. Szeretjük, mint a Rubik-kockát és a kürtöskalácsot, csak hát a pálinka jobban csúszik az előző...

Gyógynövények Völgye

A gyógy- és fűszernövények emberemlékezet óta egészségünk és konyhánk nélkülözhetetlen tartozékai. A belőlük készült forrázat vagy főzet betegségeket gyógyít, de ha frissen...

Kürtőskalács

"A kürtőskalács az erdélyi magyarság, különösen a székely vidék ünnepi süteménye. De számos európai nemzet képviselője is otthon érezné magát egy székely lakodalomban: az erdélyi...