Ízelítő

Karácsonyi menük újragondolva

A december 24-i étkezéshez mágikus szokások és hiedelmek társultak. A paraszti kultúrában szinte minden ételnek mágikus jelentése volt. A kötött rendben elfogyasztott ételsorhoz mai...

Karácsonyi menük újragondolva

A december 24-i étkezéshez mágikus szokások és hiedelmek társultak. A paraszti kultúrában szinte minden ételnek mágikus jelentése volt. A kötött rendben elfogyasztott ételsorhoz mai...

Húsát és magját: Sütőtök

A sütőtök jelképe az emberi furfangnak is: folyton keressük, hogyan lehet érdekfeszítőbbé tenni ezt a tápláló, ám önmagában kissé egyhangú táplálékot, az eltűnt nyár s az eljövendő tél, más szóval az elmúlás szép, rozsdás színű jelképét.  »

Digitalizáció a konyhában

Az asztalon iPad, rajta üvegtányéron rákok és tengeri algák. A képernyőn hullámok, közben a tenger morajlása hallatszik. Mindez az Arzak étteremben, ahol igyekeznek lépést tartani a korral.  »

Hol kapható minőségi pulykahús az ünnepekre?

Karácsonykor sokan készítenek Magyarországon is pulykát: megsütve vagy levesnek, egészben vagy szeletelve, gesztenyével, almával töltve, esetleg szalonnával burkolva. Legtöbben...

Narancsos hírlapi kacsa

A gasztrotörténet legnagyobb tréfája. Szőlővel és Grand Marnier-vel készült vadkacsa narancsos szószban. Henri Monier, a párizsi vicclap, a Canard enchaîné (Leláncolt kacsa) rajzolója találta ki az 1950-es évek vége felé, amikor egy televíziós adásban egy nagyképű gasztrokritikus azzal bosszantotta, hogy minden francia ételt ismer. „Hát bouribout-t evett-e már?” – kérdezte Monier. „Hogyne, csodálatos régi fogás – érkezett a válasz –, de mostanában nem készítik, túl bonyolult.” „Az eszed tokja – háborgott magában Monier –, nem ehetted, hiszen most találtam ki.” Bouribout egy utca neve volt Sens városkában, ahol Monier gyerekeskedett, ma is létezik: Rue des Bouribouts.  »

A gyomor derűje: Jiří Slíva

Jiří Slíva világában semmi sem az, aminek látszik. Aki azt hiszi, hogy a prágai grafikus a főkaput választja, csalódni fog – Slíva mindig a hátsó bejáraton érkezik. Ám mindegy,...

Somodi Edit csipkecsodái

Vonalzóval sem lehetne olyan egyenes vonalakat húzni, mint amilyeneket ő rajzol, szabad kézzel. Nehezen gyúrható mézeskalácstésztából csipkecsodákat varázsol. Mézestésztából készülő kínálódobozain, adventi koszorúin, asztali díszein régmúlt idők leheletfinom cérnacsipkéinek mintái köszönnek vissza.  »

Ferran Adrià: "Saját éttermet soha!"

"Bolondnak néz?" – kérdez vissza Adrià az újságírónak. A nyílt, egyenes beszédéről (is) híres katalán zseni ritkán nyilatkozik. Most egy katalán napilapnak megtette, ezt az interjút közöljük.  »

Amikor zsír nő a fán: Avokádó

Egy zöldség, amely valójában gyümölcs. Sokan azért nem nagyon kedvelik itthon, mert egész egyszerűen alig lehet belőle finomat kapni. Ismerkedjünk ezzel a rücskös bőrű, zsíros kinccsel, amelyről egy humoros tényt is elárulunk elöljáróban: az avokádó szó az azték 'ahuacatl' szóból ered, amely herefát jelent. A gyümölcsök ugyanis párban csüngenek a fáról.  »

Az ördög itókája: krampampuli

Hippokratész nemcsak a fogzásról, az aranyérről, az orvosi etikáról írt, hanem a borról is. A bölcs görög megemlíti, hogy a fűszeres forralt bor hasznos lehet meghűlés ellen, és segíti az emésztést.  »

Ajándékötletek a főzés szerelmeseinek

Itt az ideje, hogy a jó ízlés ne csak a tányérainkon, hanem a konyhánkban is átvegye az uralmat! A karácsony remek időszak ezen üzenet terjesztésére, hiszen a dizájntárgy látványos ajándék. Ha szereti és még hasznát is veszi az, aki kapja, mondhatni megtaláltuk a tökéletes karácsonyi meglepetést. 7 ötletet hoztunk el inspirációképp!  »

Együnk bogarat!

Kassák Lajos önéletrajzi regényében (Egy ember élete) bevallja, hogy Brüsszelben bizony literszám falta a stanicliba csomagolt cincérbogarakat, hogy csillapítsa éhségét. Kassáknak...

  1. « előző
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
  9. 8
  10. 9
  11. 10
  12. 11
  13. 12
  14. 13
  15. 14
  16. 15
  17. 16
  18. 17
  19. 18
  20. 19
  21. 20
  22. 21
  23. 22
  24. 23
  25. 24
  26. 25
  27. 26
  28. 27
  29. 28
  30. 29
  31. 30
  32. 31
  33. 32
  34. 33
  35. 34
  36. 35
  37. 36
  38. 37
  39. 38
  40. 39
  41. 40
  42. 41
  43. 42
  44. 43
  45. 44
  46. 45
  47. 46
  48. 47
  49. 48
  50. 49
  51. 50
  52. 51
  53. 52
  54. 53
  55. 54
  56. 55
  57. 56
  58. 57
  59. 58
  60. 59
  61. 60
  62. 61
  63. 62
  64. 63
  65. 64
  66. 65
  67. 66
  68. 67
  69. 68
  70. 69
  71. 70
  72. 71
  73. 72
  74. 73
  75. következő »

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább