GasztroHírek  » 

Ismét Budapesti Mangalica Fesztivál

Ismét Budapesti Mangalica Fesztivál

2019.02.04.

2019-ben 12. alkalommal tartják Budapesten Mangalica Fesztivált, a belváros szívében, az V. kerületi Szabadság téren. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veheti meg a terméket, aki tényleg előállította.

A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által

ellenőrzött állományból kikerült áru lesz a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az egyesület garantálja.

A kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét.

A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajt-, házi lekvár-szörp-, méz-, olaj-, fűszer-készítők stb.) támogatását, így kiemelt helyen, a termelői piactéren kínálhatják termékeiket, óriási sikert aratva a vásárlók, és az ekképpen lehetőséghez jutó hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között egyaránt.

A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, a klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truck-okban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják. A fesztiválon újra kapható lesz a különleges Chocolitza, a mangalica tepertővel töltött étcsokoládé.

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal.

Újra látható a fekete mangalica, ami húszéves tenyésztői és génmegőrzési bravúr.


Szombaton a hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőversenyt február 9-én, szombaton 10-15 óra között lesz, és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.