GasztroHírek  » 

Itt az első hazai brut IPA

Itt az első hazai brut IPA

2018.10.13.  | MKO

A nyugati part válasza a keleti partról kiinduló New England Ipa őrületre, újabb megvilágításba helyezve: mihez is lehet a komlókkal kezdeni az IPA stíluson belül maradva? Csontszáraz, nagyon szénsavas, nyálcsorgatóan ízes, visszafogott, szinte minimális keserűséggel, világosan, tisztán, ropogósan! A frissen bemutatott I Am Brut az első valódi hazai brut ipa.

2018 február-március magasságában kezdte felütni a fejét a dolog a sörös nemzetközi médiában úgy, mint az amerikai nyugati part (észak Kalifornia kicsit pontosabban) válasza a keleti part New England IPA-jára. Úgy írták le, mint egy csontszáraz, pezsgőszerű sör, ami kinyírhatja a hazy ipa trendet.

„Minket A Mad Scientistnél érdekelnek eléggé az ilyen írások, hiszen 2015-2016 körül a NEIPA is ugyanilyen tengerentúli cikkekből kihámozgatva érkezett meg Európába. Az arcok egy része úgy kísérletezett rajta, hogy még életében nem kóstolt igazit. Mi is. Emlékszem, a Smooth Hoperator bemutatóján egyöntetűen azt írták a bloggerek, hogy nem tudnak ítélkezni felette, mert még soha nem próbálták ezt a stílust eddig máshol. Mi sem.

Jó volt a Smooth akkor? A fene sem tudja már.

Sokszor egy sörnél négy dimenzióban kell gondolkodni: akkor, ott, valószínűleg elég jó volt. Most, ebben a pillanatban, ha azt a sört ide tennénk magunk elé a múltból, valószínűleg már nem lenne az.” – derült ki az indíttatásról.

Nagyon hasonlít a hazy ipára karakterben, pedig szinte a szöges ellentéte. Az extrém gyümölcsösség és illat megmarad, a selymesség helyére pedig pezsgőszerű szénsavasság áll be szinte identikus hatással, extrém alkoholtartalommal párosulva, mégis légies könnyedséggel.


„Hihetetlen élmény volt először kóstolni a jó verziót. Végre összejött. Nem “vizes” és nem “savanyú”, mint ahogy attól féltünk. És legfőképpen: nem egy hepp. Ez a stílus nagyot fog menni. Mivel nincs benne maradékcukor, vércukor szintet nem emel, és nagyjából 20%-al kevesebb a kalória tartalma.

A magas szénsavtartalmának és savasságának köszönhetően jó étvágygerjesztő, de nem olyan savas, mint egy pezsgő, tehát valamivel jobb a gyomorrnak.

Miért olyan jelentős a brut ipa? Nyilván azért, mert alapstílusról van szó, nem ízesített variánsról, vagy alternatív hipszter elnevezésről. A teljes technológia és az összetétel különbözik a klasszikus- és a New England ipától is legalább annyira, mint azok egymástól. Hiszünk benne, hogy több, mint holmi múló szeszély és még sokáig meghatározó lesz a nemzetközi és ezáltal a hazai színtéren is."

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.