GasztroHírek  » 

Ízrobbanás Somlón: új séf a Kreinbacher Birtokon

Ízrobbanás Somlón: új séf a Kreinbacher Birtokon

2019.08.01.  | MKO

Több hónap háttérmunka után a napokban indul a somlói Kreinbacher Birtok új menüje és friss gasztronómiai koncepciója, amely egyben Langer Gábor executive chef bemutatkozása. A séf nemzetközi szemlélettel érkezett a konyhára és az ételsorban az elmúlt 12 év tapasztalatait integrálja – egy letisztult, az ízekre és arányokra építő, látványban is átgondolt menü született meg.

A Kreinbacher Birtok új séfje az ízélményt és a jól eltalált arányokat állítja középpontba a tálakon, míg az összetevők száma redukált. Az összkép így kifinomult és kerüli a túlzásokat, mégis minden fogásban felfedezhető egy olyan részlet, ami jó eséllyel elgondolkodtatja a vendéget.

Ezt a modern, szinte minimál megközelítést a különböző konyhák, hozzávalók és technológiák fúziója teszi színessé. Langer Gábor ugyanis eddigi karrierállomásai során

sokféle konyhát megismert, dolgozott egy komoly presztízsű, dublini ötcsillagos hotelben és fine dining éttermekben, a vidéki gasztronómia is közel áll hozzá.

Somlóra érkezve eddigi tudásából és tapasztalataiból született meg az ételein markánsan érezhető stílus. Az étlap sokféle hatást tükröz, a magyar konyha érezhetően hangsúlyos és a fogások közérthetőek.

A koncepció része, hogy az új executive chef ételsorához pezsgő- és borpárokat ajánlanak a vendégeknek, a pezsgővel kísért reggeli szintén megújult. Az elmúlt hónapok munkája során frissült a konyhai csapat is. Mostanra Langer Gábor úgy látja, „ideális a helyzet, hogy az évek óta itt dolgozó kollégák mellett új, nemzetközi tapasztalatokkal érkező csapattagokra építhetek és már most büszke vagyok, hogy egy ilyen team könnyíti meg a munkámat”.

Az ízek és látvány összhangja

A séf fontosnak tarja, hogy a finomra hangolt ízek és a látvány együtt adjanak élményt – Langer Gábor ételei az Error N’More kortárs fatüzes kerámiáiba tálalva, közösen alakítják az összképet. Szabó Ádám Csaba kerámiaművész a Kreinbacher Birtok indusztriális, egyszerre természetközeli világához alakította munkáit, ugyanakkor megjelenik az a letisztultság is, amely az építészetre és a konyhára is jellemző.

A kétszeri égetéssel készült tálak textúrája, a formák szabálytalansága és a természet színei minden darabra jellemzőek, miközben mindegyikük egyedi.

A minimális eltéréseket és véletlenszerű hatásokat a hő formálja,

az egyik tálnál egy somlói szőlőtőkét használt fel a keramikus és ennek felszálló hamuja olvadt bele a mázba. A karakteres tányérokon kifejezetten jól mutatnak a minimalista, akár néhány színre redukált fogások. A tálalás design-tól távol áll a túldíszítettség, inkább a keleti vonalhoz és absztrakthoz közelít.

Borturizmus stílusosan

Jelenleg a legtöbb vendéget a Kreinbacher tradicionális pezsgői és borai hozzák el a somlói Birtokhoz, míg a stílusra érzékeny közönség számára vonzó a modern építészet és az enteriőr is. A cél, hogy a gasztronómia ugyanolyan erős hívószó legyen, mint a borturizmus és a dizájn. Talán még rendhagyónak hangzik egy á la carte ebéd vagy vacsora a Somló hegy lábánál, de a Balaton-felividék, az északi part vagy épp Veszprém közelsége mind emellett szól.

A Kreinbacher népszerű birtoklátogatás és kóstolóprogramja hétvégente több időpontban elérhető (bejelentkezéssel), így

a gasztronómiai túra akár egy teljes napra kínál elég élményt.

Ha a bárban vagy a teraszon szeretnének későig kóstolni a vendégek, a forgalmas napokra érdemes több hétre előre szállást foglalni vagy a hétköznapokat választani.

Pár szó Langer Gábor executive chefről

Langer Gábor meredek fordulattal váltott pénzügyi vonalról a főzésre (ezzel együtt a főiskolán a kereskedelmiről a vendéglátóipari szakra), majd a lendületes brightoni kezdés és a szakmai alapok után a következő évek a fejlődésről és tapasztalatszerzésről szóltak.

Dublinban a fine dining világában töltött intenzív hónapok után a komoly presztízsű Four Seasons***** konyháján járta végig a különböző pályákat, mindig újat tanulva. Ugyanitt sous chefként

a szervezőkészség vagy a multikulturális csapattal való kommunikáció is beépült az erősségei közé,

a rendszerszemléletét és a precizitást már korábban megalapozta az egyik hazai ötcsillagosnál.

A visszatérés és a Babel után a Jankovich Kúriánál érzett rá igazán a vidéki közegre, ezzel együtt a SVÉT minőséget és stílust közvetítő törekvését is magáénak érezte. A környék nyugalma és hangulata, a természet közelsége olyan azonosulási pontok, amelyeket Somlón is elsőre vonzónak talált.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.