GasztroHírek  » 

Jó whiskyhez jó hordó kell

Jó whiskyhez jó hordó kell

2019.07.26.  | MKO

Először látogatott Budapestre az egyik legnevesebb skót whisky, a Macallan regionális márkanagykövete: Anna G. Metaxas előadása megtöltötte a Black Swan bárt.

„A skótoknál az elsők között, 1824-ben bejegyzett márka a Macallan; az egyik legismertebb single malt skót whisky a világon. Neve összekapcsolódott a kompromisszummentességgel, a kifinomultsággal és a tradícióval.” – mondta Anna G. Metaxas, a párlat regionális márkanagykövete.

A Macallan tipikusan európai és amerikai tölgyből - kifejezetten a cégnek - készült ex-sherry (olorosso) hordókban érlelődik. A nagykövet hangsúlyozta az érés során elmélyülő ízek jelentőségét, ugyanakkor elárulta, hogy a hordók minősége és azok különleges jellemzője akár még fontosabb is lehet, mint az évek száma. A Macallan whiskykre egyébként is jellemzők a különleges, több hordós érlelési technikák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kurzuson is kóstolt Macallan 12 double cask valamint a Macallan 15 triple cask, amely egy extra amerikai ex-bourbon hordós érlelést is kapott.

A cégnél a főzőmesterrel egyenrangú, kitüntetett szereplőként tekintenek a hordók mesterére.

A Master of Wood ellenőrzi a főként Spanyolországból származó hordókat, sőt, magukat a készítésükhöz kiszemelt fákat is,

amelyeknek legalább 80-100 éves kort kell elérniük ahhoz, hogy rendelkezzenek a kívánt aromákkal, amelyek a tökéletes hordó elkészítéséhez szükségesek.

A whisky ennek a kiemelt odafigyelésnek köszönhetik aranyló, borostyánsárga színüket, valamint selymes, lágy ízvilágukat. Metaxas, tekintettel a komplex, kifinomult ízvilágra első sorban ezért is ajánlja tisztán fogyasztva, de szerinte az sem ördögtől való gondolat, ha koktél alapanyagként is tekintünk az italra. Ilyen esetekben fontos, hogy a whisky ízét semmiképp ne nyomják el az egyéb összetevők, hanem inkább hangsúlyozzák a benne rejlő ízjegyeket!

A viszonylag kis tételben előállított, különleges minőséget képviselő whiskyk egyre jobb befektetésnek számítanak manapság. A kereslet irántuk az USA-ban, Mexikóban, Kínában, Japánban és Tajvanon a legnagyobb. A világ legdrágább whiskyje is egy Macallan: egy palackjuk

több mint 300 millió forintnak megfelelő fontért kelt el egy aukción tavaly.

Metaxas érdekességként elmesélte, Bulgáriában és Cipruson olyan whiskygyűjtőkkel is találkozott, akik egészen különös, már-már lélegzetelállító italgyűjteménnyel rendelkeztek, és náluk még Macallanből is látott olyat, amit ő is csupán hírből ismert.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.