GasztroHírek  » 

Jónak igérkezik az idei bor

Jónak igérkezik az idei bor

2018.07.26.  | MTI

Az idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Tavaly jó évet zárt a hazai szőlőágazat: 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók. Az idén a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, így

optimisták a termesztők az eredményeket illetően,

ismertette Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.

Hagyományosan a Csabagyöngyével indult a szüret, ám a többi szőlőfajta is jól fejlődik. Varga Zoltán elmondta: az idei év növényvédelmi és időjárási szempontból sem tekinthető átlagosnak. A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is - ismertette a szakember.

A vállalat előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen

a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.

A szokottnál tíz nappal korábban kezdték a legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szüretelését kedden Ordacsehiben, a Balatonboglári borvidéken. A Varga Pincészet szerint az idén minden korábbinál előbb indult a virágzás, így az ország több borvidékén nagy termésre van kilátás, és a korábbi években megszokottnál mintegy tíz nappal előbb kezdődhetett a szüret.

Tokaj-Hegyalján már augusztusban, a megszokottnál jóval korábban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a szőlő két-három héttel előrébb jár az érésben az átlaghoz képest.

Amennyiben az időjárás továbbra is kegyes lesz a borvidék gazdáihoz, átlagos, vagy azt egy kicsit meghaladó és kiváló minőségű lehet az idei termés.

Ebben az esztendőben eddig nem érte számottevő jégkár az ültetvényeket és növényvédelmi szempontból sem volt nehéz az elmúlt néhány hónap - mondta.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette a borszőlő 2018. évi várható felvásárlási átlagárakat, a prognózisban például a tokaji borvidéken a sárgamuskotály borszőlőre 130 forint, a szekszárdi borvidéken a kékfrankosnál 123 forint, a nagy-somlói borvidéken a fehér furmintra 186 forint, a pécsi borvidéken a fehér szürkebarátra 93 forint kilogrammonkénti várható nettó átlagárat jeleznek.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.