GasztroHírek  » 

A séf, aki újra segít a hurrikán áldozatain

A séf, aki újra segít a hurrikán áldozatain

2019.09.20.  | Orbán Szilvia

A séf nonprofit szervezete ismét a rászorulókat segíti: most a Dorian hurrikán pusztítása utáni újjáépítésben vesz részt a Bahamákon.

A José Andrés által létrehozott nonprofit szervezet, a World Central Kitchen (WCK) a megalakulása óta eltelt években mindig ott volt, ahol a legnagyobb szükség volt a segítségre:

ahol a krízishelyzetben lévő embereknek ételre volt szüksége.

Legutóbb a nyári földrengések idején, Kaliforniában osztottak friss, meleg ételt a helyieknek és az önkénteseknek, de ott voltak többek között akkor is, amikor a Maria hurrikán letarolta Puerto Ricót. Volt, hogy Andrés óriási edényekben, helyben készített paellájából egyszerre 5 ezer rászoruló lakott jól, így nem is annyira meglepő, hogy a szervezet már 2017 októberében elérte a mérföldkőnek számító 1 millió felszolgált adagot.

A híres séf és csapata jelenleg a Bahamákon tartózkodik, hogy a szigeteket valaha ért legnagyobb vihar – a Dorian hurrikán dühöngése – után a munkálatokban tevékenykedőket segítse ideiglenes konyháival.

A hurrikán pusztítása az AP hírügynökség beszámolója szerint a térségben „apokaliptikus”: a vihar tombolásának halálos áldozatai is vannak, és a helyzet egyszerre kaotikus és elkeserítő. A legnagyobb károkat Grand Bahama és Abaco szenvedte, ahol csaknem 300 km/h-s sebességgel dühöngött a szél.

Azonban amint a vihar lehetővé tette, Andrés már tudatta is Twitterén, hogy a WCK-team – vele együtt – úton van a Bahamák fővárosa, Nassau felé.

Az első poszt óta mind a nonprofit szervezet, mind a séf Twitter-profilja folyamatosan tudósítja a követőket a fejleményekről, illetve a segélyezési munkálatokról, írja a FoodAndWine.

A csapat szeptember elsején még a fővárosban várta, hogy biztonságosan eljuthasson a leginkább letarolt térségekbe, de az indulásig sem tétlenkedtek, hiszen térképekkel és cselekvési tervekkel készültek a minél hatékonyabb segítségnyújtásra. „Ha a konyhák romba dőltek, majd építünk egyet, és hatalmas edényekben főzünk” – írta Andrés az egyik bejegyzésben.

Másnap élő videóban beszélgetett Anderson Cooperrel, egy ismert amerikai tévés újságíróval, amelyben elmondta, hogy sikerült szerezniük egy hajót, amellyel az ételek alapanyagát és a felszerelést eljuttathatják a kijelölt területre, és megköszönte a segítséget a helyieknek, akik saját csapatát, illetve az önkénteseket is maximálisan segítették a felkészülés során.

Andrés – akinek akkori tervei szerint a segélyakció alatt legalább tízezer adag ételt osztanak szét az abacói lakosoknak – végül kedden, helikopterrel repült a helyszínre mintegy 2000 szendvics és 1000 narancs társaságában, amit gyorssegélyként osztottak szét.Még aznap egy újabb videóban számolt be arról, hogy a WCK segélykonyhát állított fel Marsh Harbor városában, ahol rengeteg az éhező. Szerdán Andrés egy helikopter fedélzetéről jelentkezett, amellyel újabb kétezer szendvicset, vizet, és 3 ezer adag meleg ételt szállított a rászorulóknak. A séf további repülőutakat, illetve a helyi kórház és a segélykonyha felkeresését is tervezte.

„Azt hiszem, még egy pár hétig itt leszünk” – fogalmazott.

Közben a WCK az Atlantis Paradise Island szállodakomplexummal és a bahamai Vörös Kereszttel együttműködve adománygyűjtést szervez, hogy a szükséges élelem és felszerelés eljuthasson a katasztrófával leginkább sújtott térségekbe. A bevétel teljes egészében a helyi Vörös Kereszt kasszájába megy, amely azt a hurrikán utáni helyreállításra fordítja. Cikkünk születéséig 186 ezer dollár gyűlt már össze, az egymillió dolláros cél elérése azonban egyelőre még kissé távolinak tűnik.

Szeptember 9-én aztán Andrés újabb videós bejelentkezésében elmondta, hogy a helikopterek folyamatosan szállítják az élelmet, és számításai szerint a nap végére mindösszesen már 100 ezer adag étel kiosztásával segítették a bahamaiakat. A konyhafőnök a videóban külön megköszönte a bahamai kormány, az Atlantis Paradise Island, az önkéntesek, és a Carnival hajózási vállalat segítségét, hogy egy ilyen krízishelyzetben összefogtak a rászoruló közösség érdekében.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.