GasztroHírek  » 

Jövőre jön a gasztrovilág Oscarja

Jövőre jön a gasztrovilág Oscarja

2018.05.20.  | Orbán Szilvia

Februárban átadják a The World Restaurant Awards nevű díjat, amelyet a kulináris ágazat Oscar-díjának szánnak. A ragyogó ceremóniát a televízió is közvetíti majd, a zsűriben pedig igazi nagyágyúk kaptak helyet.

A gasztrovilágot is elérte a hullám: az utóbbi időben egyre több – sokak szerint már túl sok – díjat ítélnek oda ilyen-olyan feltételrendszer szerint az ágazat tehetségeinek. Vajon szükség van-e egy újabbra? A szakma szerint igen, mégpedig egy olyanra, amelyikre az egész világ felfigyel. Ahol a zenei, a film-, vagy a divatvilág elitjéhez hasonlóan, csillogó körülmények között nyílik lehetőség a legjobbak ünneplésére.

Így született meg a The World Restaurant Awards ötlete; az eseményt május 14-én jelentette be Joe Warwick, az IMG képviseletében, illetve Andrea Petrini, a World’s 50 Best List társalapítója.

A díjátadóra jövő februárban, Párizsban kerül sor, amelyet – a legnagyobb ceremóniákhoz hasonlóan – a televízió is közvetít majd.

Arról, hogy kik lesznek a díjazottak, egy 100 főből álló, meglehetősen illusztris zsűri dönti el, amelyben a világ minden tájáról érkezett szakmai újságírók mellett a jelenlegi legbefolyásosabb séfek közül is sokan helyet kaptak: döntéshozó lesz például Dominique Crenn, Yannick Alléno, Massimo Bottura, Héléne Darroze, David Chang, Daniel Humm és René Redzepi is. A zsűri most összegyűlt a francia fővárosban, hogy meghatározza a díjazás alapvető célkitűzéseit.

„2019. február 18-án a filmvászon és a színpadok sztárjai csatlakoznak az étteremipar elitjéhez, hogy a világ első, televízió által közvetített gasztrodíjátadó ceremóniáján ünnepeljenek” – olvasható az eseményről kiadott közleményben. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a díj szeretne a lehető leginkluzívabb lenni, így céljuk, hogy a zsűri a lehető legszélesebb skáláról válogasson.

„A díjat a tisztesség, a tökéletes átláthatóság és a befogadás jegyében szervezzük”

– fogalmaz Warwick a közleményben. „Arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy a világ remek és különleges éttermeinek teljes skálájára gondoljon – legyenek azok akár ódon, akár vadonatúj, luxus vagy szerény intézmények.”

Remélhetőleg ez az alapvető célkitűzés érvényesülni fog a díjak odaítélésekor – kommentálja a hírt a FoodAndWine –, amelyek így méltón fogják tükrözni a világ legnagyobb kulináris tehetségeinek sokszínűségét, ahelyett, hogy egy újabb fórummal szolgálnának, amin fehér férfiak zsebelnek be minden díjat.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.