GasztroHírek  » 

Jövőre már ujjlenyomattal fizethetünk?

Jövőre már ujjlenyomattal fizethetünk?

2019.11.06.  | Orbán Szilvia

Bankkártya, készpénz… vagy ujjlenyomat? Már nem is annyira utópisztikus elképzelés, hogy hamarosan a vásárlás végén ehhez hasonló kérdést tesz fel a pénztáros. Az Egyesült Államokban már jövőre bevezethetik az egyedi azonosításon alapuló fizetést.

Egy, a New York Postban megjelent cikk szerint ugyanis az Amazon jelenleg épp egy kézfelismerésen alapuló fizetési rendszert tesztel, amely, ha sikeresen átmegy az előzetes próbákon, már jövőre bevezetésre kerülhet a Whole Foods üzleteiben.

Kik ezek?

A Whole Foods egy multinacionális szupermarketlánc, amelynek központja Austinban (Texas, USA) található. Az üzletlánc leginkább arról ismert, hogy kizárólag olyan termékeket árul, amelyek nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, mesterséges ízfokozókat és színezékeket, illetve tartósítószereket.

A vállalat organikus termékkínálata – borsos áraik dacára – egyre népszerűbb;

jelenleg mintegy 500 üzletet működtetnek elsősorban az Egyesült Államokban, de Kanadában és Nagy-Britanniában is találkozhatunk Whole Foods áruházakkal. Az üzletlánc 2017 óta az Amazon érdekkörébe tartozik.

Az újság a forrásaira hivatkozva a napokban arról írt, hogy az Amazon biometrikus technológiát tesztel New York-i irodáiban: az alkalmazottak a folyosókon elhelyezett étel- és italautomaták kínálatához ugyanis úgy férhetnek hozzá, ha a tenyerüket elhúzzák az érzékelő szkennere felett.

A rendszer – amely úgy tudni, hogy az „Orville” munkanevet kapta – képes lesz arra, hogy

biometrikus adatokat tároljon a szolgáltatásra feliratkozó Amazon Prime vásárlókról, amelyek segítségével a profillal összekapcsolt bankkártyát lehet majd megterhelni egy-egy bevásárlás után.

A cikk úgy értesült, hogy az Amazon már a jövő év elején szeretné elkezdeni a tesztüzemet a Whole Foods néhány üzletében, amelyet siker esetén aztán országszerte bevezetne.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi szükség van egy ilyen technológiára akkor, amikor már a kártyás fizetés is csupán csak néhány másodpercet vesz igénybe? Azon túl, hogy az ember – a kártyákkal ellentétben – meglehetősen ritkán felejti otthon a saját kezét, a forrás szerint a tenyérazonosítás kevesebb, mint 300 milliszekundum alatt megtörténik, tehát szinte felfoghatatlanul gyors – ami elméletileg óránként akár 12 ezer vásárlást is lehetővé tesz.

Az Amazonnak egyébként nem ez az első, a hagyományos fizetési módszereket sutba dobó újítása: korábban bevezette a pénztárak nélkül üzemelő Amazon Go üzleteket, ahol a vásárlónak annyi a tennivalója, hogy okostelefonjára letölti a Go nevű applikációt, majd, ha szépen szatyorba pakolta a kívánt termékeket,

egyszerűen kisétálhat a boltból.

Az üzletben található, az árut és az embereket pásztázó kamerák ugyanis felismerik a termékeket, és megterhelik a vásárló bankszámláját, mire a vevő átlépi a kijárat küszöbét.

Ha azonban az Orville-t tényleg bevezetik, már applikációra sem lesz szükség: eljöhet az idő, amikor a vásárlónak elég lesz csak integetnie.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.