GasztroHírek  » 

Júliusban lesz a gönci barack ünnepe

Júliusban lesz a gönci barack ünnepe

2017.05.18.

Július első hétvégéjén a VI. Gönci Barack Vigasságon ünnepelhetjük a sárgabarack királyát a gönci barackot és mindent, ami abból készül. Lesznek barackos finomságok, barackpálinka, barackos koktélok, frissen főtt lekvárok és két napra való, tömény program gyerekeknek és felnőtteknek.

A Gönci Barack Vigasság az a két nap a nyárban, mikor a legjobbat kaphatja, tapasztalhatja, érezheti az, aki erre a vidékre látogat. Ha eddig nem jártunk a környéken – az ország északi csücskében, az abaúji kistérség területén –, számos nyomós okunk lehet, hogy ezt a mulasztást mielőbb pótoljuk. Vizsolyból a Vizsolyi Bibliához hasonló nyomtatvánnyal térhetünk haza, Encsen az Anyukám Mondta étteremben helyi alapanyagokból főznek világhírűt, de ami fontosabb: szédületesen jót, aki pedig éppen Kéktúra-pecsétet ütne a füzetébe lélegzetelállítóan szép vidéken barangolva, szintén itt a helye. Ott a Hernád megannyi vizes kalandra, felfedezésre váró várakból, réges-régi templomból pedig talán sehol nincs ennyi.

A gönci barackról legendák keringenek: egyedülállóan finom, telt, zamatos íze, gyönyörű, egészséges külseje, temérdek – sajátosan helyi – felhasználási módja miatt maga az édes kísértés. A gönci kajszibarack és az abból készült pálinka egyaránt hungarikum, földrajzi eredetvédett termék.

Boldogkőváralján 2012 óta fesztivállal is ünneplik ezt a kivételes kincset. A VI. Gönci Barack Vigasságon minden a jókedvről, a mulatásról és a főszereplő finomságról fog szólni – a gasztronómiai extrák mellett élő zenével, gyerek- és családi programokkal, tánccal, hasznos előadásokkal várják a vendégeket az ország minden tájáról július első hétvégéjén.

Az édes palacsintákat, zamatos lekvárokat, hűsítő szörpöket és frissítő barackos különlegességeket kóstolva mások mellett ByAlex, Hobo vagy Szalonna és Bandája koncertjébe feledkezhetünk bele boldogan, részt vehetünk pálinkakóstolón, a falu háziasszonyai és a környék kézművesei pedig a barackfeldolgozás kedves régi hagyományaiba avatják be az érdeklődőket. A kisebbeket rengeteg ügyességi foglalkozás, zenés műsor és izgalmas előadás várja, a nagyobbak pedig csak győzzék feldolgozni ezt a végtelen sok ízes, színes, illatos élményt.

És hogy hol szállhatnak meg a kíváncsi utazók, családok, baráti társaságok? Az esemény honlapja minden érdeklődőt útbaigazít, gyönyörű vendégházak, családias fogadók egész sorából válogathatunk Boldogkőváraljától Tállyán át Regécig. És ha már több napra érkezünk, használjuk ki az időt: járjuk be ezt a csodás vidéket, ismerjük meg a helyiek fő büszkeségét, kóstoljunk meg minél több mindent, és ha tehetjük, koccintsunk minél több helyi, fenséges barackpálinkával. Boldogkőváralja a nyár legfinomabb esszenciáit kínálja.

VI. Gönci Barack Vigasság

Boldogkőváralja, 2017. július 1-2.
Részletes program: www.goncibarack.hu

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.