GasztroHírek  » 

Kalapács alá kerül a legértékesebb whiskygyűjtemény

Kalapács alá kerül a legértékesebb whiskygyűjtemény

2019.09.20.  | Orbán Szilvia

A csaknem másfél milliárd forintot érő kollekció egyetlen gyűjtőtől származik.

A Sotheby’s nemzetközi aukciósház a napokban jelentette be, hogy egy rekord értékű, 4,8 millió dollárt érő whiskykészletet bocsátanak árverésre szemptember 27-én.

A gyűjtemény különlegességét hangsúlyozva az aukció a The Ultimate Whisky Collection nevet kapta, mely ez esetben valóban nem csak egy figyelemfelkeltő túlzás: a Sotheby’s úgy fogalmazott, hogy

„ez a valaha árverésre bocsátott legértékesebb kollekció”,

írja a FoodAndWine.

A nem mindennapi gyűjtemény 467 palackot és 9 hordót számlál, amelyet az aukciósház 394 tételként hirdet meg szeptember végén. Az aukciósház becslései szerint az október 24-i, Londonban tartandó, élő árverés végső kalapácskoppintása a licitet nagyjából 1,45 milliárd forintnál zárhatja.

Rekordértékű licitre az egyes palackok esetén azonban a szakértők szerint most nem számíthatunk, hiszen a kollekcióban nincs olyan üveg, amely versenyre kelhet a jelenlegi csúcstartóval – egy korábbi árverésen több mint egy millió dollárért kelt el egyetlen palack whiskykülönlegesség – mindazonáltal lesz egy igazán kivételes ital.

A most árverés előtt álló palack gyakorlatilag a rekorder testvére, hiszen ugyanabból az elhíresült hordóból származik, a különbség csak annyi, hogy ez utóbbi címkéjén nem díszeleg Peter Blake vagy Valerio Adami alkotása. Ez az ital várhatóan 430-555 ezer dollár (azaz nagyjából 130-167 millió forint) közötti áron talál majd új gazdára.

A 263-as hordóból származó The Macallan 1926-os whiskypalackok közül 24 címkéjét művészek alkotásaival díszítették, azonban maradt ugyanebből a hordóból további 14 üvegnyi, a többivel tökéletesen megegyező minőségű ital, amely hagyományos csomagolást kapott.

A márkánál maradva:

a The Macallan nevű skót gyártó 196 tétel whiskyritkasággal lesz jelen az aukción, ezek együttes becsült értéke mintegy 2,64 millió dollár.

„A palackok és hordók egy rendkívüli, amerikai ínyenctől származnak, aki az elmúlt 20 esztendő során elképesztő gyűjteményt épített” – meséli a Sotheby’s Wine elnöke, Jamie Ritchie. „De az árverés nem csak a hihetetlen kollekció miatt lesz emlékezetes:

ez lesz az első italaukciónk, amelyet előzetesen megnyitunk online licitre is, amelyet aztán egy élő esemény zár.”

Az értéken túl az aukciósház életében az is történelminek mondható, hogy az egész gyűjtemény egyetlen ember tulajdonát képezi – s habár személyét titok fedi, a rejtélyes gyűjtő megosztotta gondolatait az érdeklődőkkel:

„A whiskygyűjtés az elmúlt 20 esztendőben valódi szenvedélyemmé vált – bár őszintén szólva nem így indult a dolog. Valójában mindig is szerettem a whiskyt – a családom és a barátaim igazolhatják, hogy esténként a mai napig szivarral és whiskyvel a kezemben üldögélek a legszívesebben – de először borgyűjtő voltam. Aztán valahogy azon kaptam magam, hogy ámulva bámulom ezeket a csodás, egyedi skót palackokat, amelyeknek először a gyönyörű címkéi varázsoltak el.

Elkezdtem tehát gyűjteni az italokat, és idővel realizálódott bennem, hogy ha tényleg odafigyelek, és értően választok, akár valami egészen jelentős és páratlan kollekció is születhet. Két évtizeddel később, azt hiszem, bátran mondhatom, hogy a gyűjteményem valóban páratlan.

Most azonban eljött a pillanat, hogy dédelgetett kincseimet megosszam a világ többi gyűjtőjével – remélem, hogy a palackok jó és értő gazdákra találnak.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.