GasztroHírek  » 

Kávéházak Éjszakája: irodalom, zene, kávé

Kávéházak Éjszakája: irodalom, zene, kávé

2019.05.08.  | Sümegi Noémi

A nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes asztalt foglalnia annak, aki május 17-én, pénteken szeretne részt venni a Kávéházak Éjszakája közel száz programjának egyikén.

Kosztolányi annak idején kávévárosnak nevezte Budapestet, amely ma is ugyanúgy pezseg, mint a múlt század fordulóján. Ezt a színes kávéházi életet eleveníti meg a Kávéházak Éjszakája:

közel száz ingyenes program várja azokat, akik május 17-én belevetik magukat a második alkalommal megrendezett késő esti programsorozatba.

Bár a klasszikus kávéházak eltűnőben vannak, az újhullámos kávézók izgalmas új színnel bővítik napjainkban a kávéházi palettát: Budapesten jelenleg összesen kétszáz kávézó és kávéház működik. A fővárosi önkormányzat 2018-ban döntött úgy, hogy – reflektálva a meglévő értékekre és lehetőségekre – megrendezi a Kávéházak Éjszakáját, ami olyan jól sikerült, hogy idén a tavalyi húsz helyett már harminc helyszínen várják az érdeklődőket.

„Az est három téma köré szerveződik: irodalom, zene – azon belül is a jazz –, illetve a kávékultúra” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes, a rendezvény fővédnöke a programot ismertető sajtótájékoztatón, amelyet Budapest egyik patinás kávéházában, a Centrálban tartottak.

A főváros kávéházai mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be Budapest történelmében, az irodalmi élet fontos központjai voltak.

Ezért ezen az estén a város legemblematikusabb helyein történelmi, zenei, színházi és irodalmi műsorokkal szeretnék megmutatni és feleleveníteni az ott pezsgő kulturális életet.

Tavaly négyezer látogatója volt az ingyenes programsorozatnak, és idén is nagy érdeklődés várható, ezért érdemes indulás előtt odatelefonálni az adott helyre, és esetleg még asztalt is foglalni. Így biztosan nem fordul elő, hogy mi az ajtó előtt ácsorgunk, miközben bent már elkezdődött a műsor. Megelevenedik többek között Gyarmati Fanni naplója, Mészöly Miklós és Polcz Alain, illetve Arany János és Petőfi Sándor levelezése, de szó lesz Ady Endre és Csinszka házasságáról is. Néhány név a koncerteken fellépő művészek közül: Pátkai Rozina, Kökény Attila, Gájer Bálint, Elza Valle, Gereben Zita zenekara és az Éles Gábor Trió.

A Kávéházak Éjszakáján a kávézásról is sok érdekességet hallhatunk, például Illy Ferencről, az olasz presszó magyar származású atyjáról, de barista oktatók és más kávéházi szakemberek is várják a kérdéseket a kóstolókon. Kávéházi és várostörténeti séták is indulnak, amelyek különböző útvonalakon, más-más tematika szerint mutatják be Budapest kávés helyszíneit.


Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.