Ízvadászat » Magyar ízek

Kecsege és kaviár

Kecsege és kaviár

2013.04.03.

Mi a közös az iráni sahban, minden oroszok cárjában és az osztrák császárban? Szó szerint egy apróság: a kecsegekaviár feltétlen imádata. Cikkünk mégsem a kaviárról, hanem magáról a halról, a kecses ívelésű, ősi szépségű kecsegéről szól.

A kecsege egész életét édesvízben tölti, a többi tokfélétől eltérően nem jellemző a szaporodási vándorlás a tenger és az édesvíz között. Kedveli az áramló vizet, fenéklakó. Elterjedési területe a nyugat-szibériai folyóktól – Jenyiszej, Ob – a Dunáig tart. Magyarországon őshonosnak tekinthető. A legkisebb kifogható méret 45 cm, fogása most május végéig tilos.

Kisbajcson az Előre Halászati Termelőszövetkezet foglalkozik kecsege tenyésztéssel. Ha van olyan jelző, hogy európai, és annak jelentése egyenlő a kulturált, kifogástalan minőséggel, akkor ez a haltelep ilyen. Napelemekkel működtetett, oxigéndúsítású medencék, geotermikus vízzel töltve. Rend, tisztaság.

Nyíri Szása, az Aranykaviár étterem séfje három fogást készített a Magyar Konyhának kecsegéből:
Füstölt kecsegefilé-tekercs halas rizssalátával töltve, medvehagyma-majonézzel
Sáfrányos kecsege húsleves
Rostonsült kecsegefilé  pirított erdei gombákkal és gnocchival

A kecsegéről és Magyarországi tenyésztéséről olvashatnak a Magyar Konyha áprilisi számában. Ugyanitt találják Nyíri Szása receptjeit is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.