GasztroHírek  » 

Kenyérfesztivál Zalaegerszegen

Kenyérfesztivál Zalaegerszegen

2017.08.09.  | MTI

Színes programkavalkáddal készül a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum augusztus 20-ára, amikor a hagyományok szerint nagyrendezvénnyel ünneplik a múzeumalapítás és a népi gazdálkodás jeles napját.

A szabadtéri kiállítóhely 1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit - emlékeztetett Kostyál László a keddi programismertető sajtótájékoztatón. A Göcseji Múzeum igazgató-helyettese jelképesnek nevezte, hogy a falumúzeum napja az államalapítás és államalapító Szent István ünnepéhez, valamint az új kenyérhez kapcsolódik.

Az új kenyér ünnepe fontos fordulót jelentett a paraszti gazdálkodásban, hiszen ezen a napon sütöttek először az új gabonatermésből kenyeret.

A Magyarok kenyere program az összetartozást, és egyben a paraszti életet szimbolizálja - emelte ki Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

Kitért arra is, hogy idén a gazdálkodók az időjárás viszontagságai miatt - a téli hektikus időjárás és a nyári szárazság - sokat aggódtak, hogy milyen lesz az idei búzatermés. A megyei elnök összegzése szerint - bár a mennyiség nem érte el a tavalyi rekordot - évek óta nem termett Zala megyében ilyen jó minőségű búza, mint idén. Augusztus 13-án kiváló minőségű búza érkezik Zalából Nemeshanyba, az összeöntés helyére: eddig 68 gazda juttatta el adományát, több mint 19 tonna búzát a gyűjtőhelyre - hangsúlyozta Süle Katalin.

Az összeöntött búzából visszahozott mennyiséget a tüskeszentpéteri malomban őrlik meg, és ebből a lisztből sütik meg a Magyarok kenyerét. 

A kenyér hagyományos módon, három-négyórás kovásszal készül és kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz - erről már Buzsáky Ferenc, a Korona Pékség ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a kovász érlelése után a pékmesterek formázzák, gömbölyítik a három kilogrammos kenyereket, a pihentetést, kelesztést követően pedig kemencében sütik ropogósra.

A Magyarok kenyerét augusztus 20-án, a falumúzeumban szegik meg. A kenyérsütés, kóstolás mellett hagyományőrző programokra, gyermekcsoportok bemutatójára is várják a látogatókat. A gyermekek számára tésztaformázási versenyt hirdetnek, a szépen formázott cipókat helyben ki is sütik.

A falumúzeumban lesz íjászat, kézműves játszóház, fajáték, kirakodó és kézműves vásár, valamint lehetőség nyílik lovaglásra és íjászatra is. A program Augusto Vazquez mexikói zenész műsorával zárul.



Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább