GasztroHírek  » 

Nagy evés kis Kínában – a pesti kínai negyedben is van már éjszakai piac

Nagy evés kis Kínában – a pesti kínai negyedben is van már éjszakai piac

2018.07.10.  | Laky Zoltán, Fotó: Olaf Brockmann

A helyi kínai közösség már hat éve ide jár nyári estéken, most a gasztroközönség felé is nyitnak. Autentikus fogások Szecsuántól Kantonig, a rákoktól a csirkelábig.

Budapesten nincs olyan takaros kínai negyed, mint az amerikai nagyvárosokban, belvárosi környezetben, hivalkodó kapuval, látványos dekorációkkal, turistacsalogató boltocskákkal.  Kínai negyed ettől még létezik: Kőbánya-alsó vasútállomás környékén, a Kőbányai út, a Mázsa tér, a Szállás utca és a Bihari utca között.

Nem lakónegyed ez, inkább kereskedelmi- és raktérépületek vannak itt, bár a 30-40 ezres budapesti kínai közönség sok tagja él a környéken, például a Taraliget lakóparkban és az Orczy téren. Ebben a néhány utcába 13 kínai étterem és öt élelmiszerüzlet működik. Közülük a tavalyelőtt nyílt Spicy Fish a legelegánsabb, szerepelt a Magyar Konyha 2017-es budapesti gasztrokalauzának Top 10 ázsiai étterme között is.

A Spicy Fish a negyed főutcáján várja a vendégeket, az elmúlt években alaposan kicsinosított Jegenye utcában. Közvetlenül mellette van a Monori Center nevű üzletközpont bejárata, amelynek udvarán immár hetedik éve működik night market, vagyis éjjeli gasztropiac.

Kínában, Tajvanon és a világ nagyvárosainak kínai negyedeiben jól ismert műfaj ez, és a kínai közösség körében Budapesten is népszerű. Minden nyáron augusztus végéig van nyitva, a hét hét napján, délután öttől éjfélig. A családok mellett munkahelyi közösségek is gyakran itt vezetik le a nap feszültségeit, söröznek, sportközvetítést néznek és olyan kínai street foodokat esznek, amelyeket a legkevésbé sem igazítottak a magyar ízléshez.

Idén a szervezők a nem kínai közönség felé is nyitottak, bár a tíz stand közül csak egy-kettő akad, ahol magyar vagy angol nyelven is fel vannak tüntetve a táblán a fogások. Aggodalomra azonban nincs ok, mert több helyen van fénykép, és minden standnál beszélnek magyarul.

A kínálat nem sokban hasonlít a belvárosi kínai gyorsbüfékben látottra, szezámmagos csirkét itt nem érdemes keresni, köretet, rizst sem tálalnak a fogások mellé, inkább a halak és rákok, sőt belsőségek játsszák a főszerepet, illetve minden, amit grillezni lehet, például a bárány.

A sor elején, a Wanhao étterem standjánál mindenképp érdemes megkóstolni a szecsuáni módra elkészített, fűszerezett kínai snidlinget (韭菜), ebből mi kétszer rendeltünk, és nagy választék van különböző gőzgombócokból (rákos, csirkebőrös stb.) is.

A harmadik stand (TieBanShao) vaslapon grillezett ételekre (tintahal, csirke stb.), valamint édesvízi rákok nagy választékára koncentrál. Az ötödik standnál kínai desszertek, a hatodiknál szecsuáni egytálétel és sült csirkeszárnyak, a nyolcadiknál csiaoce (darált hússal, zöldséggel töltött batyu) és liangpi tészta várja az érdeklődőket.

A kilencedik stand a Mimóza Étteremé, ahol a grillezett tenger gyümölcseié a főszerep. És ez csak egy ízelítő a kínálatból. Érdemes többször is visszamenni, és persze mint minden kínai étkezésnél, a kirendelt tányérok tartalmát megosztani a társaság valamennyi tagjával.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.