GasztroHírek  » 

Királynővel ünnepel a százéves KitcheinAid

Királynővel ünnepel a százéves KitcheinAid

2019.08.28.  | Dénes Judit

A 100. születésnapját ünnepli a KitchenAid idén: a jubileumot fejedelmi limitált kollekció koronázza, ez lett a Szív Királynő. Az inspiráció állítólag nem a brit irodalmi klasszikusból ered, mi mégis ebben a szellemben emlékezünk meg róla. Következzen hat, nem képtelen, de figyelemre méltó érdekesség a márkával kapcsolatban.

Márkanév

A gépeket eredetileg professzionális pékek számára tervezték, de a prototípust háziasszonyok tesztelték, sőt, egyikük tudtán kívül a márkanevet is megalkotta. Az álló mixer első verzióját a H-5 modell-t a Hobart Manufacturing Company of Ohio készítette 1919-ben. A gépeket a vezérkar feleségei tesztelték otthoni konyhájukban – az ügyvezető igazgató nejét annyira lenyűgözte az okos eszköz, hogy the best kitchen aidnek, vagyis a legjobb konyhai segédeszközként jellemezte. Ezzel megtörtént a keresztség.

Tervezői bravúr

A mai KitchenAid robotgépek egy 1937-es minta, a K-modell alapján készülnek. A terv attól az Egmont Arenstől származik, aki akkoriban a Creative Arts és a Vanity Fair magazinok szerkesztője volt, újságírói tevékenysége mellett pedig híres grafikus és formatervezői munkát is folytatott. 1969-ben került piacra a K-45 modell, ami az ikonikus design módosított változata. A dizájn és a technológia egyaránt i igen trükkös; ugyanis a ma forgalomba kerülő gépek az eredeti tervezői konstrukciót olyannyira megőrizték, hogy az évek során piacra dobott kiegészítők mindegyike kompatibilis bármely évben vásárolt robotgéppel.

Korlenyomat a kütyükben

A tartozékok őrzik az elmúlt korszakok konyhai emlékét, ezek mindegyike tökéletesen illeszkedik egy mai alapgéphez. Néhány évtizede például a non plus ultra még az ezüst polírozó, borsó hámozó, késélező és konzervnyitó volt. A ma ínyence inkább a kolbásztöltő és a ravioli készítő után nyúl, de a dagasztókar, zöldségszeletelő, húsdaráló és a krémkeverő is biztos alapkelléke lehet egy háztartásnak. A tésztanyújtó, passzírozó, gabonaőrlő, zöldség spirálozó vagy a reszelő se megvetendő a kütyük sorából!
Színskála

Kezdetben a piac színkínálatához igazodva a KitchenAid gépeket is csak fehér színben gyártottak. Felismerve az igényt és az idők szavát, 1955-től a palettát fokozatosan bővítették, ezzel is úttörővé váltak a konyhai eszközök piacán. Az egyik első újítás a ma is töretlen népszerűségű rózsaszín (Petal Pink). A cég azóta már több mint 40 árnyalatban gyártott konyhai gépet, a színskálát évről évre bővítik. A Google kereső statisztikája alapján az amerikai otthonok leggyakoribb színválasztása a Pink, a Jégkék, a Pisztácia, a Fehér és a Króm.

Túl az Óperencián

Innovatív szemlélete ellenére a márka nem terjeszkedett az anyaországon kívül, az európai bevezetésre egészen 1989-ig várni kellett. Onnantól viszont nem volt megállás. Az okos vásárlók résen legyenek, ha az árkedvezmény reményében Amerikából rendelnének alapgépet, inkább tegyenek le róla, mert az amerikai piacra szánt gyártmány nem kompatibilis a hazai 230 volttal.

A Szív Királynő kollekció

A limitált széria alapszíne egy Passion Red névre keresztelt tüzes piros, természetesen új árnyalat az eddigi palettán.  A gépeken apró szív motívumos palást fut körbe, a minta utal a névválasztásra. Hat kisgép alkotja a fejedelmi kollekciót: robotgép, turmixgép, mini multifunkciós kisgép, kenyérpirító, vízforraló, botmixer.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.