GasztroHírek  » 

Köhögés ellen szopogassunk csokit!

Köhögés ellen szopogassunk csokit!

2019.03.06.  | Orbán Szilvia

A természet kifürkészhetetlen. Van, hogy egy növény halálos méreg egy élőlény számára, míg egy másik faj egészségi állapotára kifejezetten jótékonyan hat.

Ez a helyzet a kakaó, és a belőle készült csokoládé egyik összetevőjével, a teobromin nevű alkaloiddal is, amely a kávéban található koffein és a teacserjében fellelhető teofillin távoli rokona.

Kutatók évek óta vizsgálják a teobromint, amely a kutyák számára rendkívül ártalmas: károsítja házikedvenceink központi idegrendszerét és veseműködését, amely számukra akár végzetes következményekkel is járhat.

Az embereknél viszont más a helyzet,

ugyanis kiderült, hogy ez az összetevő kifejezetten hatékonyan képes csillapítani a hosszantartó köhögést,

írja a FoodBeast. 

A teobrominból előállított köhögés elleni szerhez nagy reményeket fűznek, már csak azért is, mert a jelenleg forgalomban lévő köhögéscsillapítók többsége ópiát alapú, sokban pedig kodein – egy narkotikum – is megtalálható.

A teobromin nevű alkaloidot Hermann Emil Fischer izolálta elsőként 1878-ban, kakaóbabból. Bár rokona a koffeinnek, azzal ellentétben a teobromin központi idegrendszerre gyakorolt hatása elenyésző. Nem élénkít, és nem okoz álmatlanságot, viszont jóval erősebb a vízhajtó hatása, és tágítja az érfalakat, így a vérnyomást is csökkenti.

A tudósok már az ezredforduló táján felfigyeltek a kakaó alkaloidjára, azóta zajlanak az átfogó, mindenre kiterjedő vizsgálatok. A szakértők úgy vélik, hogy a teobromin azáltal fejti ki kedvező hatását, hogy inaktiválja a köhögést előidéző érzőidegeket. A kutatásokban résztvevők véleménye az, hogy ez az anyag hatékonyabb is lehet a köhögés csillapításában, mint a most patikákban kapható szirupok.

Az egyik legújabb vizsgálat szerint a kakaókivonatos kezelés kifejezetten hatékony: egy 163 fős, köhögéssel küzdő csoportban az új szer (Unicough) segítségével kétszerannyi beteg gyógyult meg hamarabb, azokhoz képest, akik a hagyományos, kodeines kúrát kapták.

A tanulmány eredményeit a hírek szerint hamarosan publikálják, azonban a kutatásban dolgozó egyik tudós, Alyn Morice professzor néhány érdekességet már megosztott a The Daily Mail olvasóival.

Makacs köhögés kikúrálására például nem ajánlja a forró csoki szürcsölgetését, ellenben néhány kocka jó minőségű étcsokoládé lassú elszopogatása szerinte mindenképpen segíthet.

De ne felejtsük: ami nekünk gyógyszer, legjobb barátunk, a kutya számára végzetes is lehet; őket soha ne kínáljuk csokoládéval.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.