GasztroHírek  » 

Kolbász- és sódarmustra Gyulán

Kolbász- és sódarmustra Gyulán

2017.03.12.  | MTI

Gyulán hamarosan indul a turisztikai szezon: március 31. és április 2. között rendezik meg a VII. Gyulai Kolbász- és Sódarmustrát.

A "gyulai rendezvények nyitányának" nevezte a háromnapos fesztivált Görgényi Ernő polgármester, aki szerint az elmúlt években végrehajtott nagyberuházások - mint például a Várfürdőben az Aquapalota kialakítása, az Almásy-kastély felújítása - célja az volt, hogy a főszezonon kívül tudják növelni a vendégéjszakák számát és el tudják nyújtani a szezont.

A rendezvény célja a hagyományos módon elkészített füstölt termékek és szárazkolbászok nemzetközi bemutatkozása és népszerűsítése. A "télbúcsúztató fesztivál" egyben a termelők szakmai versenye és vására is.

A rendezvénysorozat kedvelt eleme a sonkasaccolás, amelyre idén öt alkalommal kerül sor. Az a vendég, aki a lehető legpontosabban, néhány grammos különbséggel meg tudja tippelni a kiállított sonka súlyát, hazaviheti magával. Eddig minden évben gazdára lelt a sonka.

A rendezvényen megismerhetőek a hagyományos húsfeldolgozási szokások és megkóstolhatóak a disznótoros ételek - emelte ki a főszervező.

Idén első alkalommal hirdetik meg a Viharsarki Kolbász Bajnokságot, emellett szárazkolbászok és hagyományos eljárással készült sonkák és füstölt termékek nemzetközi versenyére is sor kerül; mindkét megméretésre a fesztivál nyitónapjáig lehet nevezni. Bordás Tibor elmondta: tavaly 117 nevezőjük volt, Erdélyből és Felvidékből is érkeztek kézműves termékek.

A belépődíjas fesztiválon sonkaszobrászat, csíkszentmiklósi és gyulai hagyományőrző disznóvágás, erdélyi konyha ételkészítési bemutató, kölyök kolbászkészítés is lesz. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének székházában múzeumlátogatás lesz tárlatvezetéssel és kolbászkóstolóval.

További információ és programok: www.sodarmustra.hu

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.