GasztroHírek  » 

Ha nem megy a nyelés, még nem kell éhezni!

Ha nem megy a nyelés, még nem kell éhezni!

2019.05.04.  | Orbán Szilvia

A nyelési nehézséggel, azaz a diszfágiával nem könnyű együtt élni, hiszen a beteg számára minden falat egy-egy leküzdendő akadályt jelent. A rendellenességgel élők sok esetben egyhangú, és a hétköznapi ízekhez képest általában unalmasabb ételek fogyasztására kényszerülnek, de már létezik olyan termékcsalád, amellyel rájuk is gondolnak.

Legtöbbünk el sem tudja képzelni, milyen lehet úgy élni, hogy az egyik legnagyobb örömforrás, az étkezés okoz számunkra mindennapi problémát. Milyen lehet az élet az ételek ezerféle textúrája és íze, egyáltalán: a rágás élvezete nélkül?

A nyelési nehézség egyes adatok szerint az emberek 3-4 százalékát érinti. A diszfágiás betegnél rendellenesen működnek a torok alsó részének (ahonnan a légcső is indul) izmai és idegei. Ilyenkor koordinációs zavar lép fel, ami miatt az étel egyszerűbben a kerülhet a tüdőbe – ezzel pedig könnyen okozhat aspirációs tüdőgyulladást vagy baktériumos fertőzést.

A betegek többsége idős, illetve érintett valamilyen agyi megbetegedésben (sztrók, demencia, Parkinson-kór, szklerózis multiplex), de a diszfágia hátterében állhat korábbi fej- vagy nyaki sérülés, a központi idegrendszert érintő sérülés, a torok, nyelőcső rendellenessége, vagy rákos elváltozás is.

Diszfágia esetén azt tapasztalhatjuk, hogy az étkezés során gyakrabban nyelünk félre, vagy légszomjunk van, köhögünk, öklendezünk, szorítást érzünk a mellkasunkban, esetleg fájdalmat érzünk. Ezeket a tüneteket komolyan kell venni, és azonnal érdemes felkeresni az orvost.

A diszfágiások sokszor kötnek ki a bébiételeknél, amelyek állaga épp megfelelő a számukra, ráadásul könnyen hozzáférhetőek és szinte azonnal fogyaszthatóak. Azonban ezek az ételek természetüknél fogva kevés fűszert és izgalmas hozzávalót tartalmaznak, így előbb vagy utóbb a diszfágiás életminőségének romlását eredményezik.

Az amerikai székhelyű, de Európában is jelenlévő, betegek étkeztetésére szakosodott Hormel Health Labs a napokban azonban egy olyan új ételdoboz-készletet dobott piacra, amely a megszokott, „felnőtt” ízeket ülteti át a diszfágiás betegek által is könnyen elfogyasztható formába, számolt be róla a FoodBeast.


A Thick & Easy menüket szakácsok bevonásával állították össze annak érdekében, hogy az ízek a lehető legautentikusabbak legyenek, az ételek kiszerelése pedig a könnyű felhasználhatóság miatt egy melegíthető, tálcás formátumot kapott. A gyártó tájékoztatása szerint a pürésített menükészletek mindegyike legalább 30 árucikket tartalmaz, amelyek 6 étkezésre (ebédre vagy vacsorára) elegendőek, sőt, kaphatóak már reggelizős szettek is, amelyekből 9 különböző étel állítható össze. A kínálatban szerepel például juharszirupos-fahéjas francia pirítós, töltött, sült pulyka zöldbabbal, vagy lasagne is.

A diszfágia kezelése a súlyosságtól függően lehet sebészeti, illetve gyógyszeres. Esetenként szükség lehet beszédterapeuta bevonására is, aki a száj és a nyelv tornáztatásában segíthet a betegnek. A tünetek enyhíthetők az étkezés közbeni helyes fej- és testtartás megválasztásával, a dohányzás elhagyásával is.
Az étrendbe kevés rágást igénylő ételeket javasolt bevezetni – ezek lehetnek püré vagy lágy zselé állagúak, de az ízeket és hozzávalókat általában nem szükséges kifejezetten korlátozni.

Magyarországon ezek a menükészletek még nem elérhetőek, de ha diszfágiás beteg van a családban, a diagnosztizálás és a lehetséges kezelési módok tisztázása után érdemes figyelnünk az amúgy is nehézkes tápanyagbevitelre, és a nehezített étkezések minőségének javítására is.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.