Gasztroarcok » Séfek
A sofőr kifőzdéjétől a világ legjobb étterméig
Joan Roca
A spanyol Roca fivérek étterme évtizedek óta szerepel a világ legjobbjai között. 1995-ben megkapták az első, 2002-ben a második, 2009-ben a harmadik Michelin-csillagot. A Celler de Can Roca vendégeit ötvenfős személyzet szolgálja. Az éves költségvetés 45 százalékát nyersanyagra, 35 százalékát a személyzetre költik.
Hétcsillagos szakácsnő
Carme Ruscalleda
Carme Ruscalleda nem járt akadémiákra, nem sztázsolt világsztároknál, a főzést egy falusi vendéglő konyhájában kezdte Sant Pol de Marban, a Nou utca 10.-ben. Ezt a címet ma mégis minden ínyenc ismeri. A katalán séf hét Michelin-csillagos szakácsnő. Ennyi macaront ebben a szakmában nő még nem gyűjtött össze.
A lazacszínű állomás
Michel Troisgros
Franciaországban a nagy T betű nem tanulóvezetőt jelent. Nem is a kádári kultúrpolitika három „t” betűjét, hanem éttermet. A Maison Troisgros fogalom: a XX. századi francia konyhatörténet leghíresebb szakácsdinasztiájának a jelképe. Michel Troisgros a harmadik nemzedéket képviseli, fiai a negyediket.
Szamárpörkölt puliszkával
Gianni Annoni
Az olasz és a magyar konyha hagyományaiért is tenni szeretne, hiszen Magyarországon nem a pármai sonka ízét kell keresni. Tizennyolc éve él választott hazájában. A Pomo D'oro étterem résztulajdonosa olaszos szenvedéllyel "tanít enni". Giannival, az olasz konyha nagykövetével beszélgettünk.
Szent Habakuk
Christian Petz
Dolgozott a müncheni Aubergine konyháján, főzött a Meinl am Grabenben, a két Michelin-csillagos Palais Coburg szálloda luxusétteremben, megválasztották az év szakácsának, elnyerte a legeredetibb séf címét. Aztán megunta az egészet. Először csokoládémanufaktúrát alapított, majd éttermet nyitott Holy-Moly! néven.
Olasz séf magyar szívvel
Fausto di Vora
Határozott, intelligens séf. Épp olyan, mint az általa vezetett étterem, a Fausto's, ami a megbízhatóság, a magas színvonal, a visszafogott profizmus és a letisztult olasz konyha stabil bástyája. De hogy tudja egy külföldi séf éveken át a top 10-ben tartani az éttermét Magyarországon?
GasztroHírek
Sikeres a Nébih komplex oktatási programja
2019. 02. 20.
Gasztrokalendárium
Becherovka Miskolci Farsang
2019. 02. 22. - 2019. 02. 24. (Miskolc)
Gasztrohegy
2019. 02. 22. - 2019. 02. 24. (Badacsony)