GasztroHírek  » 

Kulináris díjat kapott a háborús menekült

Kulináris díjat kapott a háborús menekült

2019.06.05.  | Orbán Szilvia

Helene Ant, az USA nyugati partvidékének ikonikus gasztroalakját a Smithsonian tüntette ki. A séf büszke vietnámi hagyományaira, és a feltörekvő szakácsokat is arra ösztönzi, hogy konyhaművészetükkel örökségüket, saját személyes történetüket mondják el az embereknek.

Helene An 1975-ben, a vietnámi háború elől menekülve érkezett San Franciscóba. An Crustacean nevű étterme a 90-es években nyitotta meg először a kapuit, s konyhaművészetének köszönhetően,

az azóta eltelt évek alatt a séf – több más, családi vállalkozás beindítása mellett – egész kis minibirodalmat épített ki a nyugati parton.

Jelenleg is dolgozik: Beverly Hills-i éttermében, utódja, Tony Nguyen séf oldalán kamatoztatja tudását.

Néhány napja Helene – vagy ahogyan mindenki ismeri – „Mama” An úttörő, a modern vietnámi konyhát széles körben megismertető munkásságát ismerték el a Los Angeles belvárosában található Japanese American National Museumban, a Smithsonian APA Központ szervezésében, adta hírül a FoodAndWine.

„Nagyon köszönöm a megtisztelő díjat” – fogalmazott a séf megindító beszédében. „Az életem során számtalan jó és rossz ért, de talán menekültként Amerikába jönni – ez volt a legnehezebb.

Semmit nem tudtam a kultúráról, sőt, a nyelvet sem beszéltem. Teljesen nincstelen voltam. De keményen dolgoztam, hogy a lányaimnak a lehető legjobb életet teremtsem”

– folytatta. „Azért találtam ki egykor a Secret Kitchent, hogy megőrizzem azt a keveset, amim van: a receptjeimet, hogy egy napon, ha a lányaim felnőnek, tudjanak kezdeni vele valamit. Csak amikor a Beverly Hills-i éttermet nyitottam, ébredtem rá, hogy az ételeim nem csak a gyerekeimnek gyártott emlékek, de egyben a hazámból, és más ázsiai országokból menekült emberek ’hangja’ is.

Azt remélem, hogy a példám ragadós, és a feltörekvő, fiatal szakácsok – hozzám hasonlóan – a saját történetüket, örökségüket is beleadják a konyhaművészetükbe. Az ország bevándorlói, illetve a családomat és engem támogató csodálatos vendégköröm nevében, hatalmas hálával veszem át ezt a díjat.”

A fúziós konyha anyjaként is emlegetett séf 2016-ban megjelent sikerkönyve – An: To Eat: Recipes and Stories from a Vietnamese Family Kitchen – még mindig elérhető az interneten – olyan ikonikus receptekkel, mint a Részeges rák, vagy a Mama marha pho-ja.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.