GasztroHírek  » 

Különleges receptkönyv készül Pécsett

Különleges receptkönyv készül Pécsett

2019.02.12.  | Orbán Szilvia, fotó: PTE

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) izgalmas projektbe fogott: az oktatási intézmény egy kivételes könyvben gyűjti össze a világ távoli pontjairól érkezett hallgatóinak saját receptjeit, hogy igazolják, az ételek igazi összekötő kapcsok lehetnek közöttünk.

Az ételek összeköthetnek minket; az étkezés sokkal több annál, hogy táplálékot veszünk magunkhoz: az étkezés közösségi élmény – vallja az ötletgazda Berta Anikó, a PTE orvosi karának EGSC (külföldi hallgatókkal foglalkozó) irodavezetője, aki egyben a megvalósulás útjára lépett projektet is összefogja.

A hamarosan megjelenő kiadvány lényege, hogy

az olvasónak 50 ínycsiklandó ételt mutatnak meg, amelyeket – egytől eltekintve – az egyetem távoli tájakról érkezett hallgatói küldtek be,

olvasható az egyetem honlapján.

A könyv inspirációját egy tavaly nyári receptgyűjtemény adta, amelyet az irodavezető egy akkor orvossá avatott angol hallgatótól kapott, idézi fel a kezdeteket az ötletgazda. A recepteket nézegetve merült fel, hogy mennyire jó lenne egy, az egyetemen tanulók mindennapjaihoz, kultúrájához szervesen hozzátartozó receptgyűjtemény elkészítése, hiszen mint vallja: a hallgatókkal történő sikeres kommunikáció, és

oktatásuk egyik alappillére a kulturális különbségek ismerete és azok elfogadása.

Az újszerű kezdeményezést az egyetem vezetése is támogatta, sőt, a receptbeküldésre buzdító felhívást az orvosi karon túl, intézmény minden egyes külföldi diákja megkapta.

Berta elmondása szerint a külföldi hallgatók a világ minden tájáról érkeznek az intézménybe, s hagyományaik, étkezési szokásaik is meglehetősen sokfélék: vannak, akik minden nap a saját maguk által elkészített, meleg ételt viszik az oktatásra, másokat viszont már a hangjuk alapján felismernek az ételszállító cégek diszpécserei.

50 ínycsiklandó étellel a Föld körül

A Multicultural Recipe Book néven futó projekt még a tavaszi szemeszterben, néhány héten belül materializálódik. A várhatóan március végén magyarul és angolul is megjelenő,

50 ínycsiklandó étellel a Föld körül címet viselő receptkönyv 49 külföldi, illetve 1 magyar receptet tartalmaz majd, amelyek mindegyike egy-egy, a hallgató országának jellegzetes ételét mutatja be.

A kiadványban olyan távoli országok – például Algéria, Vietnám, Kamerun, Nigéria vagy a Kajmán-szigetek – receptjei is helyet kapnak, amelyek egzotikus ízeivel általában nem futunk össze a mindennapokban. A válogatás során az mindenesetre kikötés volt, hogy a recept hozzávalói könnyen beszerezhetők legyenek akár Pécsett is, de a kiadványból nem fognak hiányozni a tenger gyümölcsei, vagy az autentikus ázsiai, afrikai fűszerek sem, hiszen ezek megtalálhatóak – a könyvet egyébként szponzoráló – helyi csemegeboltok polcain.

Az exkluzív könyvben minden egyes recept négy, gyönyörű fotókkal illusztrált oldalt kap, amelyekről Kalmár Lajos gondoskodik. Az ételeket tehát el is készítik: a hallgatók Lokodi Ákos séffel közösen munkálkodnak majd a megvalósításon.

Azok az ételek, amelyekhez bor társítható, a Pannon borrégió boraiból ajánlót is kapnak;

ebben az egyetem Borászati Kutatóintézete és a Pécsi Borozó nyújt segítséget, de a projektnek sikerült megnyernie a Zsolnay Manufaktúrát is, így néhány ételt a világhíres porcelánban tálalhat a séf.

A különleges receptkönyv a tervek szerint országos terjesztésbe is kerül majd.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.