GasztroHírek  » 

Lakodalmat idéző hagyományőrző programok Szihalmon

Lakodalmat idéző hagyományőrző programok Szihalmon

2018.06.07.  | MTI

Lakodalmat idéző hagyományőrző programok, köztük vőlegény-búcsúztató, a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő, valamint menyasszony- és menyecsketánc is várja az érdeklődőket pénteken és szombaton a Szihalmi Kemencés-, Gasztronómiai és a Magyarság Népi Kultúráját Bemutató Fesztiválon Heves megyében.

Joó Csaba, a Tobán Hagyományőrző Népművészeti Egyesület elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai adásában elmondta, hogy az idén már tizennegyedik alkalommal rendezik meg a nemzetközi folklórfesztivált és hagyományőrző lakodalmat.

A fesztiválon a lakodalmat a régi szokásokat és rítusokat megtartva, interaktív hagyományőrző programként mutatják be, amelyet a hagyományőrző egyesület és néptánccsoport tagjai elevenítenek fel.

Az érdeklődők bekapcsolódhatnak a történésekbe, fotót készíthetnek a menyasszonnyal, vőlegénnyel, vőféllyel, és hajnalig szórakozhatnak. A vőfély a lakodalomban a ceremóniamester szerepét töltötte be, és minden tájegységnél megvolt a maga feladata, a házasságkötésnek pedig szigorú rendje volt.

Ez a típusú lakodalmi rend mára már eltűnt: nem tartják meg két helyen, lányos és fiús háznál a lakodalmat. Korábban ünnepélyes keretek között kérték ki a menyasszonyt a szülői háztól, az esküvő után pedig mindig a fiús házhoz költözött az ifjú pár"

- magyarázta.

A fesztiválon a kemencés udvarban különféle tájegységek lakodalmi ételeit kóstolhatják meg a látogatók. Mint Joó Csaba kiemelte, a vacsora volt a főétkezés a lakodalomban, ekkor tyúkhúslevest szolgáltak fel csigatésztával, valamint töltött káposztát és kalácsot.

Baji Bence néptáncos elmondta, hogy a program során a fiúk verbunkost a lányok karikázó táncot adnak elő, de mezőségi, szatmári és bagi táncokkal is szórakoztatják a közönséget.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.