GasztroHírek  » 

Lazítsunk vajsörrel!

Lazítsunk vajsörrel!

2019.01.02.  | Orbán Szilvia

Mutatunk egy autentikus, 430 éves vajsör receptet, ami épp tökéletes, ha újra megnéznénk a Harry Potter epizódjait.

Van a Harry Potter-történetekben valami – talán a sok gyertya, a kötött pulóverek és a hosszú sálak miatt? – amitől, bármikor nézi is az ember, könnyen télies, romantikus hangulatban találja magát. Most, hogy valóban itt a hideg évszakok, kézenfekvő a gondolat, hogy

a lazítás óráit mi is feldobjuk kissé a varázslótanoncok kedvenc italával,

és vajsört készítsünk.

De ne akármilyet! Igaz, hogy az internet tele van vajsör receptekkel, amelyek közül sok valóban nagyon ízletes – és legtöbbjük még gyerekbarát is – azért ha már belefogunk, jó, ha egy autentikus receptet használunk.

Az 1588-as, londoni kiadású The Good Huswifes Handaide for the Kitchin című szakácskönyv ugyanis

már a 16. században leírta a Buttered Beer nevű italt,

amely sokkal inkább egy habos, folyékony, enyhén alkoholos sodó, mintsem egy langyosra melegített sör.

A How to Drink nevű YouTube-csatorna ezt a receptet alkotta újra videójában, úgy, hogy azért összevetette a népszerű film-, illetve regénysorozatban elhangzó szerzői utalásokkal. Az eredmény pedig egy

tartalmas, finoman alkoholos, gyöngyöző, fűszeresen édeskés ital lett

– éppen olyan, amilyennek J.K. Rowling ikonikus könyveiben megismerhettük.

A recept kifejezetten jól helyettesítheti az unalomig készített tojáslikőrt és puncsot, s a sört kicsit továbbforralva akár alkoholmentes változata is könnyen elkészíthető. Beszélgetős téli estékre, olvasáshoz, év végi filmnézésekhez ajánljuk.

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 1,5 l valódi ale sör
  • 2,5 cm frissen reszelt gyömbér
  • 0,5 tk reszelt szerecsendió
  • 6 db szegfűszeg
  • 225 g világosbarna nyerscukor (ha nincs, jó a barnacukor is)
  • 5 db tojássárgája
  • 100 g vaj


Elkészítés:
A sört egy edényben lassú tűzön melegíteni kezdjük, közben hozzáadjuk a fűszereket. Amíg az ital melegszik, a cukrot és a tojássárgáját egy tálban felverjük.

Amikor a tojásos krém kivilágosodott, lassan, fokozatosan hozzákeverjük a meleg, fűszeres sörhöz

(ha biztosra akarunk menni, alkalmazzunk hőkiegyenlítést). A végén az elegyhez keverjük hozzá a vajat. (Ízlés szerint újra is habosíthatjuk kissé.) A kész italt korsókba töltjük, tetejüket pedig reszelt szerecsendióval díszítjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.