A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. március 6.

A budapesti tejivó-hálózat továbbfejlesztését és a Cserpes-fagylalt bevezetését ígéri idénre a kapuvári sajtműhely névadója. A nemrég „merész újító” címmel kitüntetett Cserpes István receptje egyszerűen hangzik: merjünk tejből tejet készíteni.

2005 óta van Cserpes Sajtüzem és azóta egyre nő a Cserpes termékek iránti kereslet, nameg a termékek száma. A kapuvári üzemben manufakturális gyártás folyik, az asszonyok kézzel töltögetik a tejet, joghurtot, krémsajtot. Naponta körülbelül 50-55 raklapnyi Cserpes-terméket szállítanak fel teherautóval Budapestre, majd a fővárosban húsz kisebb járművel terítik az árut. Bódis András a kapuvári üzemben beszélgetett Cserpes Istvánnal, az ország legismertebb kézműves tejtermékeinek gyártójával.

Részlet az interjúból:

– Egy varázslat van: esetünkben nem az a kérdés, hogy mi van a tejben, hanem, hogy mi nincs. Nincs benne tartósítószer – hisz a tejnek frissnek kell lennie, nem tartósnak. És nem használunk mesterséges színezéket, aromát, stabilizálót és állományjavítót sem. Ez tejipar, nem vegyipar, kérem! Keskeny az ösvény, de szebb, mint a multikereskedelem irányába vezető sztráda. A multik versenyeztetik a beszállítóikat, mindig az kerül piacra és a polcokra, aki hajlandó lemenni az árral – a minőség senkit nem érdekel. Hát hol van ennek az alja? Mit lehet még kilopni a termékből? Milyen világ az, ahol először kizsigerelik az élelmiszert, majd helyreállítják E-betűs adalékanyagokkal? Mi ezért nem vagyunk jelen a szupermarket-láncokban. Egykor kínálóautókkal és saját boltokkal indultunk, de ma már egy fillért sem költünk terjeszkedésre. A kisboltok jelentkeznek, hogy a vevőik Cserpest akarnak, szállítsunk hát nekik is.

A teljes interjút megtalálják a Magyar onyha márciusi számában.