A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Balaton

Magyar Konyha

2012. március 8.

Igazi retró. Düledező büfék, hullámpala, paprikás olajszag, sorban állás, sör, rozéfröccs, strandpapucs, fecske fürdőga­tya. Hekk, keszeg, lángos, pala­csinta, sült kolbász. Koviubi, ha van. Nagy szelet puha kenye­rek. Életérzés. Időutazás a het­venes évekbe. A balatoni gaszt­ronómia utolsó mohikánjai a halsütők.

1. Sió halsütő

Siófok, Vitorlás u. 1-3.

Tel.: +36 (20) 363-3470
Nyitva tartás: egész évben

A siófoki vitorláskikötőbe vezető úton, a kikötő előtt. Huszár László mesterszakács nem mai gyerek, ezért amikor belép vala­ki az üzletébe, és megkérdezi, "Hát aztán a keszeget meg tudja-e sütni jól?", csak rábök a saját hajára: "Nem látja, hogy ebbe őszültem bele?" Balatoni halászle­vet, egészben sült süllőt, keszeget, rántott pontyot, hozzá görög uborkasalátát kínál. És ebben a műfajban bármikor felveszi a versenyt a tópart bármelyik éttermével.

2. Oszi bácsi keszegsütödéje

Szigliget, Soponya utca 

Tel.: +36 (30) 969-1695

A szigligeti strandon, a főbejárattól balra már látjuk kiírva: "Oszi büfé". De Juha Gyu­lát még az egynapos turisták is Oszi bá­csiként emlegetik. 67 éves, és közel negy­ven éve süti a halat - tengerészsapkában. Ő a balatoni keszegsütők fejedelme. Foga­lom. Az a jófajta vidéki kedély, amit már csak Eötvös Károly anekdotáiban talá­lunk meg.

Például: "Egy nyegle fiatal oda­szól a békésen horgászó öregnek: - Tata, harapnak a halak? - Á, dehogy! - hunyorít az öreg. - Nyugodtan megsimogathatod őket." Taróczy Balázs wimbledoni tenisz­bajnok és Pap Vera színésznő is ide jár.

3. András büfé

Balatonszemes, Arany János utca 90.

Tel.: +36 (30) 913-1730

A 7-es úton, Balatonlelle felé haladva a 132-es kilométernél jobbra, alig száz méterre a parton. A Balaton egyszerű fiai csak Bandibüféként emlegetik. Nem csoda, hiszen Vincze András harminc éve süti itt a fogast meg a keszeget. Rán­tott karaja, hagymás burgonyás salátá­ja híresebb a déli parton, mint Heston Blumenthal csigakásája. Tesz is bele min­dent: apróra vágott sonkát, főtt tojást, uborkát, tejfölt.

A hetvenes évekbeli de­sign sokakat vonz ide: törzsvendég töb­bek közt Légli Ottó borász és Bíró Lajos séf. Utóbbi, mielőtt átruccanna a Chateau Viszbe, előtte itt jól bevacsorál. A luxus­éttermeknél sosem lehet tudni. 

4. Jóbarátok halsütöde

Balatonalmádi, Budatava strand

Tel.: +36 (30) 936-2809
Nyitva tartás: egész évben

A Balaton egyik legrégebbi halsütödéje a strand bejárata mellett. Jelenlegi tulaj­donosa, Márkus Ferenc hat éve kínálja a sült keszeget, fogast, pisztrángot és a ve­gyes halászlevet. Tábla hirdeti, hogy hűsé­ges törzsvendégei Keszegfalvának nevez­ték el a büfét.

5. Halas Karcsi

Zamárdi-felső, Mókus u. 1/a

Tel.: +36 (84) 349-352, +36 (30) 974-8119

Csibrák Károly harminc éve süti a halat. Egy közepes süllőt másfél száz késvágás­sal irdal be. Nála keszeg, fogas, busa, balin háromszor annyi fogy, mint hekk.

Specia­litása az egészben sült kősüllő, a rántott haltej. Szabó Gyula színész volt a leghíre­sebb törzsvendég, amíg meg nem betege­dett. De ide jár Benkő László, Búza Sándor, Földessy Margit is.

6. Kremánék halsütödéje

Siófok, Liszt Ferenc sétány 31.

Tel.: +36 (20) 314-0427, +36 (20) 434-0911

Kremán János 1959-ben elsőként váltot­ta ki a halsütésre szóló iparengedélyt. A nádtetős kis kerthelyiséget (az Ezüst­part szálló mögött) ma már a harma­dik nemzedék viszi. Csak halat árulnak, paprikás lisztben sült kárászt és kesze­get, roston sült süllőt, pisztrángot meg hekket. Igazi balatoni harcsa szerintük már nincs, azt sajnos már a telepítéskor ellopják. A 78 éves Holl Ferenc, az alapí­tó veje két dologra büszke az életben: a Máltai Lovagrend nagymesteri címére meg a halsütödére.

7. Hal-Álom halsütöde

Balatonszemes, Kikötő u. 4.

Tel.: +36 (70) 589-6753

Az utolsó kocsma a Balaton felől, a kikötő végében, kerthelyiséggel. Feltehetően az ország legfurcsább nevű büféje, bár a ma­gyar nép humorát nem illik alábecsülni, hiszen Hajdúböszörményben Mc Kajálsz, Mátészalkán Halcapone névvel működik sütöde. Újpesten van Mc HIV's Büfé, Nagy­venyimben Lúdtalp Betéti Társaság. Szó­val, aki a Hal-Álom halsütödébe betér, jog­gal mondhatja: "Egy életem, egy halálom, a keszeget kipróbálom!" De sütnek fogast, pontyot is, sőt Mikolai Mária, ha kérik, ké­szít harcsapörköltet is.

8. Halsütő

Balatonfűzfő, Föveny strand

Tel.: +36 (20) 974-9196 Nyitva tartás: áprilistól október végéig

A Föveny strand főbejáratától jobbra. Ozs­váth Józsefné tizenöt éve csak ötfajta ha­lat tart, ám ez az ötfajta hal (keszeg, ponty, süllő, pisztráng és hekk) mindig kapható. A legtöbb még mindig a hekkből fogy. Ez a legolcsóbb hal (300 Ft/10 dkg), és szálka­mentes. Ők két helyen bevágják a halat, hogy jobban süljön. Egyébként a hekket csak amatőrök irdalják. A halsütő mellett találjuk a Balaton legjobb lángossütőjét, a legendás Anna nénit.

9. Nádfedeles halsütő

Balatonlelle, Fogas utca

Tel.: +36 (30) 316-6779

A 40 éve működő halsütő Balatonlelle szí­vében, az állomás mögött található. Ré­gen a Balatoni Halászati Rt. halsütője volt, tavaly óta Szalai Sándor bérli. Profilja: sült keszeg, süllő, ponty, harcsa, hekk roston, halászlé, halsaslik. De árulnak marha-, szarvas-és harcsapörköltet is. A kerthe­lyiség valóban nádfedeles.

10. Halbolt és Halsütő

Balaton Autentikus Bio-és Látványpiac
Gyenesdiás, a Kárpáti korzón, a Madách utca végében, a játékstrand és a vasút között

Tel.: +36 (30) 277-3377

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halboltja és sütödéje. Európai uniós támo­gatással, nagy reklámmal megnyílt üzlet. A halat Siófokról hozzák, a választék sze­gényes, a halsütést még tanulják. De leg­alább van friss hal. Igaz, borsos áron.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra