GasztroHírek  » 

Lejárt termékekkel a pazarlás ellen

Lejárt termékekkel a pazarlás ellen

2018.02.12.  | Orbán Szilvia

A fogyasztói társadalom és a pazarlás kéz a kézben jár, az eltékozlott élelmiszerek aránya pedig aggasztóan növekszik világszerte. Sokan gondolják úgy, hogy a lejárt, de még fogyasztható termékek nem a kukába valók; egy áruházlánc például alig 40 forintért kínálja az ilyen árukat.

Az elpocsékolt élelmiszerek többsége a szemétben végzi, pedig

a túlvásárlás – vagy kereskedelmi oldalról nézve a túlkínálat – miatt kidobott termékek jó része még fogyasztható.

A jelenség világméretű, és sokan, sokszor kongatták meg már a vészharangot. Eljutottunk oda, hogy manapság a fejlett világ országaiban egyre többen a lehetséges megoldásokon törik a fejüket. Ez alól a britek sem kivételek: mi is beszámoltunk már olyan kezdeményezésről, amelyek a pazarlás visszaszorítását és a szemléletváltást célozták.

Az Egyesült Királyságban az elpazarolt élelmiszerek mennyisége már riasztó méreteket ölt: egy tavalyi felmérés szerint 2015-ben a brit háztartások 13 milliárd fontnak megfelelő terméket dobtak a kukába, amelyeknek nagy része még nyugodtan fogyasztható lett volna.

Csomagolásmentes üzlet, újraelosztás és kereskedelmi akciók – ezekkel a sarokkövekkel jellemezhető a brit stratégia, amelybe a nagy élelmiszerláncok is beszálltak: 2016-an a Sainsburys például egymillió fontot költött „Waste less, Save more” (Pazarolj kevesebbet, takaríts meg többet!) kampányára.

A Morrisons and Waitrose is akciót hirdetett, amelyben a kissé ütődött, korábban kidobásra ítélt, de még nyugodtan fogyasztható zöldség- és gyümölcsféléket kínálták csökkentett áron, ám az ő próbálkozásuk felemásra sikerült. Legutóbb pedig a Co-op lánc lépett: üzleteikben elkezdték árulni a lejárt termékeket.

A három hónapig tartó tesztidőszak alatt a környezettudatos fogyasztók számára megnyílt a lehetőség, hogy a szavatossági időt túllépett szárított és konzerv termékeket mindössze 10 pennyért (nagyjából 35 forintért) megvásárolhassák. Csokik, teák, tészták, ropogtatnivalók, rizs – mindezek az élelmiszerek elérhetők a kereskedelmi hálózat „Don’t be a Binner, have it for dinner” (Ne dobd ki, inkább főzz belőle vacsorát!) kampányában. A BBC úgy tudja, hogy ezzel hozzávetőleg 50 ezer termék (nagyjából 2 millió tonna) kerüli majd el szeméttárolókat.

„Vásárlóink lehengerlő többsége fogadta kedvezően az akciót, amely során jelentős kedvezménnyel fogyaszthatják kedvenc termékeiket” – nyilatkozta Roger Grosvenor, a cég egyik vezetője.

„A tesztidőszak elkezdődött, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett árú cikkek néhány órán belül mind elfogytak; a vásárlók értik, hogy ezek az ételek biztonsággal fogyaszthatók.”

A napokban újabb vállalkozás indult hasonló célokkal: hatalmas, csaknem 1000 négyzetméteres raktáráruházat nyitottak Plymouth-ban, ahol szintén szavatossági időn túli, vagy ahhoz közeli árukat kínálnak eladásra akár 70%-os árkedvezménnyel, adta hírül a Mirror. Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy jelenleg a kekszek, a tészták és a diétás kóla a legkelendőbb. A Rogers Wholesale Food alapítója, Mark King elmondta, hogy értékesítés előtt minden árut tesztelnek, valóban fogyaszthatóak-e.

Szakértők hangsúlyozzák: a szavatossági dátum nem azt jelenti, hogy a jelzett időpont után néhány nappal a termék fogyasztása már nem biztonságos, sokkal inkább azt, hogy a minősége (például az íze vagy a textúrája) már nem teljesen olyan, mint a gyártás pillanatában, írja a GoodHousekeeping.

És nálunk?

Hazánkban is mást jelent a „Fogyasztható” és a „Minőségét megőrzi” terminológia. Míg az előbbi egy jóval szigorúbb kategória, amely esetében a dátum után egyáltalán nem javasolt a termék fogyasztása az egészségügyi kockázatok miatt, addig az utóbbi kifejezéssel ellátott termékek esetén a feltüntetett dátum utáni fogyasztással sem ártunk magunknak, csupán a termék – jelzett dátumig vállalt – minősége romlik.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.