GasztroHírek  » 

Lélegzetelállító barackfavirágzás Boldogkőváralján

Lélegzetelállító barackfavirágzás Boldogkőváralján

2019.04.17.

Március legvége, április eleje minden évben izgalmas időszak az abaúji térségben, ugyanis ilyenkor mindenki repesve várja, hogy a barackos új életre kelljen és a fákon kipattanjanak az első virágok. Az egyedülálló élmény pedig még lenyűgözőbb, ha élőben is követhetjük a barackültetvények virágba borulását.

 „Minden évben az egyik kedvenc időszakunk, amikor elkezd a természet éledezni téli álmából, a barackfákon megjelennek az első zöld levelek, majd a rügyek és eközben az izgatottságunk is fokozatosan kinyílik. Vajon mikor bukkannak elő az első virágszirmok és mikor tölti meg az abaúji térség egészét az a mámorító barackfavirág-illat, ami a lételemünk?

Sokan hiszik, hogy a pálinkafőzés a cefrekészítésnél kezdődik, de ez messze nem így van. Jó pálinka a jól megválasztott, fajta és minőség szerint elkülönített termőtalajra telepített barackfákból lesz.

Mesés időszak, amikor a hosszú várakozás meghozza a gyümölcsét, ugyan ezúttal még csak átvitt értelemben. Újjáéled a természet, megjelennek a fákon az első virágszirmok, megszületik egy kis csoda”

– mesél a barackfavirágzásról Czakó Mónika, a BESTILLO Pálinkaház tulajdonosa.

Japánban minden évben csodájára járnak a cseresznyefavirágzásnak, azonban itthon is találunk egy ámulatba ejtő zarándokhelyet, Boldogkőváralját, ahol a barackfavirágzás bárkit levesz a lábáról. A nyíló virágok energetizálják testünket és ahogy a vadregényes tájakon haladunk a kisvonattal, lelkünk is egyre jobban felszabadul.

„Idén szerettük volna még valóságosabbá tenni a barackfavirágzás élményét, ezért elhelyeztünk egy webkamerát az egyik ültetvényen, melyen keresztül online, élőben lehetett követni a barackos virágba borulását. Egy picit így mindenki azt érezhette, hogy ott van Boldogkőváralján, magába szívja a friss vidéki levegőt, mely kellemes barackfavirág-illattal egészül ki.

Természetesen élőben, zavartalan napsütésben is megcsodálhatja bárki a barackültetvényeket. Egy hangulatos, élő gitárjátékkal kísért piknik keretében kalandozhatunk a gasztronómia világában és kóstoltunk eredetvédett gönci barackpálinkát a virágzó mennyországban.

Mindezt pedig a Bodnár Sándor készíttette mádi sajtkülönlegességekkel tehetjük kerekké: a friss és érlelt tehén-és kecskesajtok, a házi vaj és a mennyei mangalicakolbász mindenkit elcsábít. A barackos mindig elvarázsol, kiszakít egy kicsit a mindennapi körforgásból és felfrissíti, megnyugtatja a testet és lelket”

– adja át Boldogkőváralja hangulatát Móni.

A barackon, a pálinkán túl pontosan ez a vendégszeretet az, ami az abaúji térségbe vonzza a látogatókat. A szervezett pálinkakóstolók, gasztrotúrák, a megszámlálhatatlan környékbeli kirándulási lehetőség, történelmi emlék, a Boldogkői Vár valamint a júliusi Gönci Barack Vigasság, mind-mind olyan érték-és hagyományteremtő programok, melyek egész évben vonzóak.

Ha a gönci térségben járunk és a „kötelező” látványosságokat, természeti csodákat már meghódítottuk és igazi gasztromennyországra vágyunk, akkor érdemes ellátogatnunk a a méltán híres, encsi Anyukám Mondta étterembe, ahol nem csak az ételek, a hely hangulata, de a kiszolgálás is ötcsillagos.

A barackvirágzást követően már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek a fákon az első termések, majd július 6-án a hagyományokhoz hűen idén is együtt ünnepeljük a hungarikum gönci kajszibarackot a 8. Gönci Barack Vigasságon.

Az abaúji térség mámorító barackillattal telik meg, a tányérokra barackos krumplilepény és rákóczi túrós kerül és a csapból is a Bestillo Pálinkaház – húszféle - zamatos pálinkája folyik majd.

További információ:

www.bestillo.hu
www.goncibarack.hu

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.