GasztroHírek  » 

Litauszki Zsolt a Gundel élén

Litauszki Zsolt a Gundel élén

2018.04.10.  | Nábelek Zsófia

Litauszki a magyar gasztronómia egyik meghatározó alakja, aki évekig a Zsidai Group kreatív séfje volt, majd egy kétéves Costa Ricai állomás után mostantól az egyik legrégebbi, legnevesebb helyen, a Gundel Étteremben folytatja.

A Costa Ricán töltött idő után elsőre meglepően hangzik, hogy április 9-től Litauszki az egyik legendás budapesti étterem, a Gundel executive séfje. Nagy kihívásról és felelősségről mesélt az első napja után.

“Mióta hazajöttem a családommal, csináltam egy tanácsadócéget - sok helyre dolgoztunk be, de

a Gundel egy olyan kihívás, amiért nagyon szívesen visszatérek a mindennapi munkába. Az egész egy hatalmas, szerteágazó komplexum, ahol még szinte elveszek.

Nem csak maga a hely, hanem a csapat is hatalmas, 150 alkalmazott van, úgyhogy az első pár hét azzal fog telni, hogy kiismerjem, megtanuljam a helyet. Az egész miliőt a magamévá kell tennem, ez egy olyan intézmény, amit tisztelni kell, nem lehet az asztalra csapni, hogy egyik pillanatról a másikra valami teljesen újat adjunk.”

A Gundelben azért is nagy a felelőssége a mindenkori séfnek, mert nem egy múló divat könnyen felejthető étterme: 1894-ben nyitották meg először és

1910 óta van Gundel néven, amikor is francia szakácsokat vettek fel,

és Litauszki szerint a legelső naptól a hagyomány és az evolúció jellemzi. Illetve, az utóbbi néhány évben inkább a hagyomány, és sokan tartják, hogy nem csak a régi nívóból, hanem a minőségből is erősen vesztett.

“Sokan óvtak ettől a környezetemben, én is szembesültem vele, de szeretném bebizonyítani azt, hogy sokkal többet ér a hely annál, mint ahogy azt sokan gondolják. Reméljük, hogy elindul az evolúció útján, mert ha jó érzékkel nyúlunk hozzá, meg lehet csinálni. Voltak séfek, akik durvábban nyúltak hozzá, de én szeretném, hogy sikeres legyen és újra meglegyen benne az egyensúly, amiről mindig is szólt a Gundel. Úgyhogy a jövőben saját magamat is fejlesztenem kell, hogy ezt el tudjuk érni.”

Ahhoz, hogy ez működjön, most épp

szakembereket is keres a csapatába, commis-tól sous chef pozícióig,

úgyhogy érdemes még most jelentkezni, ha egy kiváló séf mellett dolgozna az egyik legrégebbi magyar étteremben.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.