GasztroHírek  » 

Macskajaj: semmit nem ér az ismert mantra

Macskajaj: semmit nem ér az ismert mantra

2019.03.28.  | Orbán Szilvia

„Sörre bor: mindenkor! Borra sör: meggyötör!” Ki ne ismerné a buliba készülők kedvelt versikéjét, ami állítólag hosszú időre visszavezethető népi megfigyeléseken alapul, s melynek változatai számos nemzet kultúrájának részévé váltak. Az akadémikusok szerint azonban hiba ezekre alapozni.

Az európai, sőt a világfolklórban is évszázadok óta rengeteg borral, sörrel – általánosságban az alkoholos italokkal –, s ezek fogyasztási sorrendjével kapcsolatos kis bölcsesség él. A legtöbbször rímekbe szedett népi megfigyelések azonban az akadémikusok szerint semmit sem érnek – írja az Independent.

Nemcsak nekünk, magyaroknak van versikéje arról, mit mivel, illetve mi után ajánlatos inni, ha el akarjuk kerülni a macskajajt.

Az angol nyelvterületen él például egy, a miénkhez nagyon hasonló rigmus: „beer before wine, you’ll feel fine”, de létezik egy másik változat is, rövid itallal: „beer on whiskey, very risky”. De leginkább azt ajánlják, hogy ne keverjük a sört és a bort: „grape or grain, but never twain”.

A franciáknál szintén léteznek idevágó versikék, ott a buliba készülők ezeket ismételgetik: „bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière”, de nagy borivók lévén, külön szabályuk van arra is, hogy csak akkor leszünk jól, ha fehérborra isszuk a vöröset, semmiképp sem fordítva: „blanc sur rouge, rien ne bouge; rouge sur blanc, tout fout le camp”.

Német nyelvterületen pedig hasonló szituációban az alábbi bölcsességgel találkozhatunk: „wein auf bier, das rat’ ich dir, bier auf wein, das lass’ sein”.

Nemrégiben tudósok azt vizsgálták, hogy vajon van-e létjogosultsága annak a közhiedelemnek, hogy a másnaposság elviselhetőségét jelentősen megkönnyíthetjük a magunk számára, ha italozás közben betartunk egy egyszerű szabályt, miszerint borozni csakis sörivás után kezdjünk.

A Cambridge University tudósai német kutatókkal együttműködve végezték a tanulmányt, amelyet végül azzal a szomorú konklúzióval zártak, hogy

teljesen mindegy, mit mi után fogyasztunk egy görbe este alkalmával, a túlzott alkoholfogyasztás eredménye mindenképp egy nyomorúságos másnap lesz.

A kutatásban – melynek eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap közölte – 90 önkéntes alanyt vizsgáltak. Minden jelentkező azonos mennyiségű alkoholt kapott, de más felosztásban, illetve sorrendben: egyesek először fehérbort, majd sört ittak, mások épp fordítva, míg voltak, akik csak bort, illetve csak sört fogyaszthattak. A sorrendet egy hét múlva megfordították.

A mindenre elszánt önkénteseket természetesen egész éjjel, majd az azt követő napon is teljes orvosi megfigyelés alatt tartották. Az alanyokat másnap – általában több rókázási rohamot követően – arra kérték, értékeljék állapotukat egy „akut másnapossági skálán”. A skála a macskajaj jellemző tüneteinek (szomjúság, fejfájás, szédülés, hányinger, gyomorfájás, levertség, étvágytalanság, pulzusszám-emelkedés) meglétét, azok erősségét firtatta.

„Semmi jel nem mutatott arra, hogy ha a borfogyasztást sörivás előzi meg, az kevésbé viseli meg a szervezetet, mintha a sorrend fordított lenne” – jelentette ki a kutatás egyik vezetője, Joran Kochling. Tudóstársa, Dr. Kai Hensel szerint a másnaposság szerepe rendkívül fontos, bár ma még egy kevéssé értett folyamat.

„A másnaposság végeredményben egy védelmező, figyelmeztető jelzés a testnek, amelynek egyik fő célja, hogy a hozzá kapcsolódó kellemetlen emlékek hatására befolyásolja az egyén jövőbeni viselkedését” – fogalmazott, majd hozzátette:

„Sajnálatos módon arra jutottunk, hogy túlzott alkoholfogyasztás esetén pusztán az italok sorrendjének megválasztásával nem kerülhető el a nyilvánvaló másnaposság.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.