GasztroHírek  » 

Magyar aranyérem az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen

Magyar aranyérem az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsversenyen

2019.03.14.  | MKO

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) hallgatója, Pacsai Martin nyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett verseny második helyén Jure Dretnik, míg harmadik helyén Tim Guadanigno szlovén hallgatók végeztek.

A nyertes diákok fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle ételt készítettek el előre meghatározott idő alatt a többi versenyzővel egyetemben. A három Michelin-csillagos, világhírű francia séf nevével fémjelzett Olivier Roellinger szakácsversenyt az Ethic Ocean/SeaWeb Europe, a FERRANDI Paris, az Yvon Bourges Catering School in Dinard és a Relais & Châteaux szervezetek hívták életre 2010-ben.

Céljuk a fenntarthatóság népszerűsítése, a veszélyeztetett tengeri élőlények, főképp a halak élővilágának megőrzése.

A tavalyi nagy sikerű verseny után idén is a BGE KVIK adott otthont a nemzetközi versenynek, melynek témája a fenntartható fejlődés jegyében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

Az idei versenyen

4 nemzet összesen 7 képviselője, köztük 2 magyar BGE-s hallgató - Pacsai Martin és Tóth Attila - mérte össze tudását.

A versenyzők meghatározott idő alatt, ugyanabból az alapanyagokból, fenntartható termelésből származó hal, vagy más tengeri élőlény felhasználásával kétféle versenyételt készítettek el, majd élő szóban is bemutatták receptjeiket a zsűrinek.

Az első három helyezett:

1. helyezett: Pacsai Martin, Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Magyarország

2. helyezett: Jure Dretnik, College of Hospitality and Tourism Maribor, Szlovénia

3. helyezett: Tim Guadanigno, Higher Vocational College for Hospitality and Tourism Bled, Szlovénia

A kelet-európai döntő első helyezettje meghívást kap az Ethic Ocean párizsi rendezvényére, melyet 2019. június 7-én, az Óceánok Világnapján (World Oceans Day) az UNESCO székházban rendeznek.

Az első helyezett magyar versenyző

Pacsai Martin profi étele az akasztói sziki ponty és homárhab csicsóka és kapor variációkkal volt, a háziasszonyi étele pedig posírozott ponty rántott sütőtökkel és citrusokkal.

"Büszkék vagyunk rá és egyben elismerés Egyetemünk számára, hogy az idén is mi rendezhettük meg e rangos nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. Hallgatónk első helyezése pedig ismét bebizonyította, hogy kiváló gasztronómiai képzést kínálunk. A versenyt életre hívó szervezetek célja összhangban áll a BGE céljaival, hiszen a turizmus, a vendéglátás és a kereskedelem területén, oktatási és kutatási tevékenységünk során is kiemelten foglalkozunk a fenntartható fejlődéssel, a biodiverzitás megőrzésével" - mondta el Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A nemzetközi zsűriben Franciaországból érkezett elismert séfek és szakemberek mellett a hazai gasztronómia vezető séfjei és a szakértői foglaltak helyet.

A verseny nemzetközi zsűritagjai:

  • Gérard Marquoin, Ex-President of the competition "One of the best apprentices in Europe"
  • Michel Mouisel, Ferrandi-Paris

  • Jean-Baptiste Gailly, Catering school of Dinard

A verseny magyar zsűritagjai:

  • Andrejszky Zoltán, The Fishing&Hunting Channel, Halimádók konyhája
  • Gran József, AccorHotels Hungary
  • Lipták György, Flow Specialty Coffee Bar Bistro
  • Nyíri Szása, Arany Kaviár Étterem
  • Palotás Péter, The Fishmarket
  • Szári Zsolt, Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.)
  • Szűcs Dániel, korábbi aranyérmes versenyző és BGE KVIK hallgató
  • Vomberg Frigyes, Bocuse d'Or Akadémia
  • Zirig Árpád, Magyar Konyha
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.