GasztroHírek  » 

Magyar fagyizót is ajánl a The Guardian

Magyar fagyizót is ajánl a The Guardian

2018.09.12.  | Orbán Szilvia

Az újság megkérdezte az olvasóit, Európában hol ettek finom fagyit a nyáron, és a legjobb 20 nevét – rövid ajánlással – közzétette. A listára magyar üzlet is felkerült.

Ha turistaként mostanában valamelyik közelében járunk, érdemes ezeket a kiváló fagyizókat is útba ejteni.
Mutatjuk a listát és az ajánlásokat:

La Martiniere (Ile de Re, Franciaország)

A legendás fagyizó fő hadiszállása Saint Martin de Re rakpartján helyezkedik el, míg egy csendesebb boltocskájuk a sziget csücskében, a híres világítótorony mellett bújik meg. Rengeteg íz közül lehet választani; állítólag a „sima” vanília is mennyei, de a – sziget védjegyéül szolgáló – tengeri sóval ízesített karamell, a borsos málna és a Ferrero Rocher miatt is rengetegen térnek be az üzletbe. A fagyizó csodás környezetben fekvő, tengerre néző kertje szintén megér egy misét.
•   la-martiniere.fr

Martine Lambert (Párizs, Franciaország)

Az Eiffel-toronytól néhány percre fekvő Martine Lambert a francia főváros egyik (ha nem a legjobb) fagyizója. Az üzlet egy viszonylag turistamentes, elbűvölő sétálóutcában kínálja kézműves, természetes alapanyagokból készített fagylaltjait, amely bátran felveheti a versenyt híres vetélytársával, a Bertillonnal. Valódi gyümölcsízek robbannak a szájban, de hatalmas sikere van a csokoládé sorbetnek is.
•    martine-lambert.com (jelenleg nem elérhető)

Amorino (Nimes, Franciaország)

Ínycsiklandó gelato természetes összetevőkből – így lehetne röviden összefoglalni a fagyizó lényegét. Rengeteg íz (Caffe Altura, Luz Supremo, bazsalikomos lime, késői szüretelésű organikus mandarin), többféle pohárka, tölcsér, feltétek és díszítőelemek (akár macaronok is) széles választéka, amelyet gyönyörű rózsaformában kínálnak – eképpen szólhatna a bővebb bemutató.
•    amorino.com

Gelateria Duse da Giovanni (Róma, Olaszország)

Olaszország a fagylalt vitathatatlan királya, de lehet, hogy a legjobbért nem is a fővárosba kell menni: gazdag, tojásos ízekért érdemes ellátogatni Bolognába, a könnyebb fagyik kedvelői pedig biztosan kedvencre lelnek Szicíliában. Rómában azonban a Gelateria Duset, vagy ahogy a helyiek ismerik, Giovanni fagyizója az egyik legjobb. A ma már nyolcvanas éveit taposó tulajdonos az alapanyagokat frissen, a helyi piacról szerzi be, és kitűnő fagylaltját óriási adagokban kínálja, ráadásul méltányos áron. Aki arra kíváncsi, mit jelent valójában a fagyizás az olaszoknak, ne hagyja ki az üzletet: egyszerűség és nagyszerű ízek jellemzik a boltot.
•    Róma, Via Eleonora Duse 1B (nincs honlapjuk)

Gelateria Il Doge (Velence, Olaszország)

Velence legjobb kézműves fagyija – ajánlja az üzletet egy olvasó, aki leginkább a füge és mascarpone ízekért rajong. A bolt 20 perc sétára működik a Rialtótól, közel az egyetemhez – árai ezért a városhoz viszonyítva barátiak. Viszont – valószínűleg ezért is – érdemes felkészülni a sorbanállásra. Az ízek széles skálán mozognak, ugyanúgy megtalálhatók a nagy klasszikusok (stracciatella, amarena), mint a modern párosítások.
•    gelateriaildoge.com

Chalet Ciro (Nápoly, Olaszország)

Állítólag még maguk a nápolyiak is képesek kilométereket zarándokolni a családi vállalkozásban működtetett fagyizó lenyűgöző finomságaiért (fagylalt mellett finom a kávé és a sütemény is), amelyek gazdagok, sűrűek és frissek. Ha arra járunk, a fior di latte ízt mindenképp érdemes kipróbálni – ez az íz lehet minden fagylalt őse.
•    chaletciro.it

Bella Blu Gelateria (Polignano a Mare, Puglia, Olaszország)

Az üzlet pasztellszínű belső tere nagyszerűen tükrözi a fagyizóban kínált ízek színkavalkádját. Az ajánlat szerint különösen kipróbálandó a pisztácia és a mogyoró íz, elfogyasztásuk közben pedig élvezhető a csodálatos pugliai tengerpart.
•    Facebook-oldal

Süßfein (Berlin, Németország)

A Berlini Fal Emlékparktól néhány percnyi sétára fekvő bolt igazán friss fagyi-és sorbetkínálattal (sárgabarack, kecskesajt, nugátos-marcipános pisztácia, indiai mangó, málna, Moscow mule) rendelkezik. Habár viszonylag kevés az asztal, és az árak is kicsivel az átlagos felett mozognak, a fagylaltok (és sütemények) egyértelműen megérdemlik, hogy kipróbáljuk őket.
•    suessfein-berlin.de

Ballabeni (München, Németország)

Csodás ízek, amelyek a szakmát és a találékonyságot dicsérik (rózsa és hibiszkusz, gyömbéres csoki, olíva és citrom) – ez a Ballabeni. Az üzlet kitűnő elhelyezkedése is szót érdemel: a fagyizó közvetlen közelében számos jobbnál jobb múzeumot találunk. Az árak sem egetverőek.
•    ballabeni.de

Brymor (North Yorkshire, Egyesült Királyság)

A Brymor fagyija a Yorkshire lankáinak buja füvét legelő tehenek tejéből készül a Jerwaux apátság közelében, Middleham, és a söréről híres Masham városa között. Édesgyökér, fekete ribizli, banán-mangó, illetve a híres mennydörgés és villámlás – ezek az ízek önmagukért beszélnek. A környék is lenyűgöző: amerre nézünk, mindenütt legelésző állatok, csodás mezők– és végre a felnőttek is nyugodtan fagyizhatnak, amíg a gyerekek jól kifutkározzák magukat.
•    brymordairy.co.uk

Craig’s Farm Diary (Weymouth, Dorset, Egyesült Királyság)

A farm, amelyhez a fagylaltozó is tartozik, saját teheneinek tejét használja. Minden klasszikus íz megtalálható (csokoládé, vanília, eper), őrzik a hagyományokat (almás morzsasüti íz), de találunk izgalmas újdonságokat is, ha épp arra fáj a fogunk: bátran tegyünk egy próbát a török élvezet, a gyömbéres dinnye vagy a citromos sajttorta ízekkel is. Az adagok emberesek.
•    craigsfarmdairy.co.uk

Green&Jenks (Monmouth, Egyesült Királyság)

A legfrissebb, legegészségesebb gelato – áll az olvasói ajánlásban. A fagyik az érzékeket rohamozzák, az árak barátiak, a kiszolgálás barátságos. Az üzlet a város egyik szép történelmi épületében, a városközpontban található.
•   greenandjenks.com

Nicholls of Parkgate (Cheshire, Egyesült Királyság)

A Nicholls család már 75 éve készíti csodálatos házi fagylaltjait. A tölcséres és poharas verziók mellett lehetőség van egyliteres doboz vásárlására is. A kedvenc ízek – a hagyományosakon túl – a csokidarabos banán, a tört karamellás és a citromos-lime-os.
•    nichollsicecream.co.uk

SottoZero (Bugibba, Málta)

A fantasztikus alapízek mellett náluk mindig találhatunk néhány izgalmas kísérleti változatot is. Cukormentes fagyikból is nagy a kínálat. Az üzlet mindig tele van, de mindenképp érdemes kipróbálni.
•    sottozerofactory.com

Roberto Gelato (Utrecht, Hollandia)

Díjnyertes fagylaltok otthona. A fagyik krémesek, buják, mézédesek, az ízek pedig tökéletesen egyediek. Minden gelato aznap készül, organikus tej felhasználásával. Különösen ajánlott a frollini (olasz csoki mogyorós sütivel) és a capriccio (panna cotta házi karamell szósszal és karamellizált mogyoróval) ízek kipróbálása. Habár a sor hossza elsőre hosszúnak tűnik, nem kell megrettenni, mert a kiszolgálás gyors – szól az ajánlás.
•    lekkerijs.nl

Casa Mira (Malaga, Spanyolország)

Családi tulajdonban lévő, tipikus spanyol fagyizó, oldschool belső térrel, a katedrálistól nem messze. Az árak az ízek nagyszerűségéhez és a minőséghez képest meglehetősen barátiak, az adagokkal pedig nem fukarkodnak. Ha arra járunk, a csokidarabos narancsot és a leche merengada (spanyol klasszikus; hűtött, fahéjas, felvert tejital) ízt mindenképp ki kell próbálni.
•    Calle Marques de Larios 5 (honlap nincs)

Isoteket (Koppenhága, Dánia)

Hiába van viszonylag eldugott helyen, az üzlet előtt sor kanyarog. Az organikus fagyikat áruló bolt kínálata naponta változik, de vannak fantasztikus, rendszeresen visszatérő ízek, amiket vétek lenne kihagyni: ilyen a mogyoró és bergamott, a citromfüves kávé, a citromos mák, a hibiszkuszos kókusz, vagy a fahéj karamellel. Stílusos kis üzlet, ahol még az ízeket is tipikus és cool dán módra mutatják be a vásárlóknak.
•  Facebook-oldal

Lody Roma (Wroclaw, Lengyelország)

A város és az Odera csendesebb, kevesebb turistát vonzó oldalán működő, folyóparti üzletet még 1946-ban nyitotta két katona; egy olasz és egy lengyel. A bolt azóta is prosperál, és töretlenül kínálja krémes, karakteres ízű fagylaltjait. Amit nem szabad kihagyni, az a fekete szezámos fagyi, és érdemes keresni a szezonális ízeket is, mint amilyen például a sütőtök.
•   lodyroma.pl

Gelarto Rosa (Budapest, Magyarország)

A csodás Szent István Bazilika közvetlen közelében álló fagyizót egy egykori modell alapította, aki Bolognáig ment, hogy kitanulja a fagylaltkészítés csínját-bínját. A fagyikat csodás virágformában kanalazzák a tölcsérbe, a szirmok színét (és persze ízét) pedig választásunk befolyásolja. Finom és ötletes ízek (eper-bodza, körte-csoki, levendulás csoki, wasabi-mogyoró, barna kenyér-whiskey), méltányos árak – áll az olvasói ajánlásban.
•    gelartorosa.com

Emanha (Figuera da Foz, Portugália)

Az üzlet alatt egykor garázsok álltak, amelyeket az Angolából érkező tulajdonos a 70-es években fagyiüzemmé alakított. A családi vállalkozás kiváló hozzávalókból készíti kézműves fagylaltjait, a hínár íz az egyik nagy kedvenc.
•   emanha.pt

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.