GasztroHírek  » 

Magyar fúziós konyha Izraelben

Magyar fúziós konyha Izraelben

2019.04.29.  | MKO

Az izraeli Magyar Kulturális Évad ideje alatt a gasztronómia kitüntetett szerepet kap. Sikerrel zárult a Segal Viktor nevével fémjelzett, április 7-12 közötti izraeli Magyar Gasztronómiai Hét.

Haifától Eilatig, Tel-Avivtól Jeruzsálemig egy héten keresztül kilenc magyar és huszonnégy helyi séf – köztük négy magyar-izraeli –, valamint Mészáros Gabriella borakadémikus mutatta be Izraelnek, hogy mit is jelent a magyar gasztronómia. A megnyitón

a szervezők igyekeztek megidézni a budapesti romkocsmák hangulatát fröccsel, magyar libatepertővel és a hét sztárjaival, a séfekkel.

A jaffai Kakukkfészek (Ken HaKukija) ideális helyszín volt, ahová a Magyar Nagykövetség az év során még több hasonló eseményre is várja a közönséget. Közönség pedig van: évente 200.000 izraeli turista jár Magyarországon, és árasztja el az instagramot a pálinkás, lángosos és gulyásleveses képekkel. Most megtapasztalhatták a legmagasabb szintű magyar konyhát is, amire eddig talán nem is gondoltak, amikor utazásukat szervezték.

Dr. Mészáros Gabriella, a WSET borkollégium társalapítója két borkóstolót is tartott izraeli borászoknak, borászati szakújságírónak, ahol nem csak a borokat, de Magyarországot is megismerhették. A cukrásztanfolyam résztvevői Juhos József irányításával Dobos- és Eszterházy tortát készítettek, a péktanfolyam tanoncainak pedig Árgyelán Tímea mutatta be a magyar finomságok titkait. Mindeközben

Segal Viktor a helyi séfeknek tartott mesterkurzust régi barátjával, Ezra Kedemmel.

Természetesen a szélesebb közönség sem marad éhesen, hiszen az esemény a helyi médiában kiemelt figyelmet kapott: a becslések szerint több mint tízezren kóstolhattak bele a magyar konyhába a séfek irányításával. Ha valaki igazán speciális fúzióra volt kíváncsi, akkor a magyar-arab házaspár által üzemeltetett haifai humuszbárban megkóstolhatták, hogy milyen is a magyar lecsó, vagy a resztelt máj – humusztálban.

A helyi közvélemény láthatóan érdeklődéssel és tetszéssel fogadta a napjaink igényei szerint újragondolt, ám mégis klasszikus magyar ízeket. Ahogy Benkő Levente nagykövet fogalmazott a záróeseményen, a magyar-zsidó gasztronómia múltját bemutató kiállítás megnyitóján: „A nagy sikerrel zárult rendezvénysorozat megerősítette azt a közös alapvetésünket, hogy

nemzetközi szinten is versenyképes magyar gasztronómia csak a hagyomány és a modernitás megfelelő arányú házasításán alapulhat.”

Izraelben hasonló volumenű magyar gasztronómiai eseményre korábban nem került sor – a tapasztalatok alapján azonban a mostani siker folytatásért kiált. Reméljük, hogy az első izraeli Magyar Gasztronómiai Hétre köttetett partnerségek önálló életre kelve jövőbeni szakmai és üzleti együttműködések alapját is képezhetik majd.

Az egy hetes program során a séfek az alábbi éttermekben dolgoztak:

Harmath Csaba a Beit Hansen étteremben (Jeruzsálem) Offaim Hedai izraeli séffel április 7-8-án, a Ken HaKukija étteremben (Tel Aviv) Datner Dor izraeli séffel április 9-én, végül a Ha Minzar étteremben (Tel Aviv) Hargil Lior izraeli séffel magyar menüt készített április 10-12. között.

Segal Viktor az Arkadia étteremben (Ein Kerem) Kedem Ezra izraeli séffel magyar menüt készített április 10-én, majd izraeli szakácsoknak tartott mesterkurzust 11-én.

A Fricska étterem séfjei, Giczi Andor és Nagy Szabolcs április 9-10. között a Leviatan étteremben (Eilat) Refael Liron izraeli séffel, majd április 11-12. között a Hamarat Talpiot étteremben (Haifa) Peron Ilan izraeli séffel magyar menüt készített.

Az Artizán Budapest tulajdonosa, Fekete Gergő a Szakhi étteremben (Tel Aviv) Levi Yahaloma izraeli séffel magyar menüt készített április 9-én, majd április 10-12. között Boulangerie 96 pékségben (Tel Aviv) Shvartzbard Eran izraeli séffel sütött magyar péksüteményeket.

Az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfje, Farkas Richard április 8-án a Mona étteremben (Jeruzsálem) Navon Itamar izraeli séffel, majd a Joz Veloz étteremben (Tel Aviv) Shino Shai izraeli séffel magyar menüt készített április 9-10-én.

Az Alma Nomad Bakery tulajdonosa, Árgyelán Tímea a Lehem Shel Tomer étteremben (Jeruzsálem) magyar péksüteményeket készített Tomer Balas izraeli séffel április 8-9-én, majd a Bishulim Főzőiskolában (Tel Aviv) magyar péksüteményekről tartott tanfolyamot április 10-én.A szegedi Tiszavirág séfje, Kurucz Attila a Popina étteremben (Tel Aviv) Kimhi Orel izraeli séffel magyar menüt készített 2019. április 8-10. között.

A Sütizz cukrászmestere, Juhos József a Bisulim Főzőiskolában (Tel Aviv) magyar sütemény-tanfolyamot tartott április 7-én, majd a Claro étteremben (Tel Aviv) Shmueli Ran izraeli séffel magyar cukrásztermékeket készített április 9-11. között.Karaman Fadi és Sosi a Hummus Fadi (Haifa) magyar specialitásokat kínált humusz tálon április 7-12 között.
Herstein Jutka a Cafe Louise étteremben (Tel Aviv) magyar menüt készített április 7-én.
Steiner Kristóf a Meshek Barzilai étteremben (Tel Aviv) Sibul Omri séffel magyaros vegán menüt készített április 8-án.

Shamil Holand a Yad ben Zvi Intézetben (Jeruzsálem), a kiállítás megnyitóján tartott kóstolót április 12-én.
Segev László a Tulip étteremben (Tel Aviv) magyar ételeket és cukrásztermékeket készített.
Sziklai Ferenc séf Meshek Melamedben Magyar Gulyás pikniket tartott április 7-12 között.

A WSET borkollégium társalapítója, Mészáros Gabriella a Hotel Norman szállodában (Tel Aviv) két magyar borkóstolót is tartott április 7-én.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.