Ízvadászat »  Magyar ízek

Étkezde, ahol nem csak főznek

Étkezde. Jelentése: hely, ahol emberek esznek. Ha csak ennyi volna, az egyik étkezde olyan lenne, mint a másik. Vannak azonban minősített esetek is. Amikor az étkezde szinte már fogalom. Merthogy sokkal többet jelent annál, mint hogy hely, ahol emberek esznek. Ilyen Budapesten a Kádár Étkezde.

Sztárséfek kecsegéje. Honnan jön a hal a Bocuse d'Or versenyre?

Egyetlen haltenyészet van az országban, amely képes a Bocuse d’Or európai döntőjére készülő csapatokat hetente jó minőségű és azonos méretű kecsegével ellátni. Körülnéztünk a Győr melletti Bajcshal csúcstechnológiás akvakultúrájában.

Májusi sütögetés

Változnak az idők, és a magyar emberek ízlése is. Amíg régebben a faszénen sült pecsenyék illatát csak a déli szél hozta át a határainkon, és nem tudta kiszorítani a lében, szaftban főtt ételeket, addig mára a bográcsban rotyogó pörköltek és a forró halászlé mellé felzárkózott a grillen készült fogások végtelen sora is.

Nyuszka, mégis tyúk. Parlagi fajták Apajpusztán

Hét fajtája kapirgál az udvarokon, van belőlük kopasz- és fedettnyakú, fehér, sárga, fekete és fogolyszínű, sőt még palóc is akad. Szomor Dezsőék apajpusztai birtokán van belőlük hét fajta. Magyar tyúkok és kakasok, élnek-halnak gazdájukért, ha a róka el nem kapja őket.

Boldog pisztrángok Tahitótfaluban

A Szentendrei-szigeten, egy elhagyatott ipari létesítményben fedezte fel élete lehetőségét Csörgő István, a Boldog pisztráng márkanév tulajdonosa. Évente öt tonna pisztráng nevelkedik a megtisztított, új célra szentelt betonmedencékben, a fúrt kút télen-nyáron 12-13 °C-os vizében. A séfek legtöbbször mégis az olcsóbb külföldi halat választják.

Ínyenc bakonybéli bencések

A középkori monostorokban az ebédlőt a templom pontos másaként építették meg, hogy kifejezzék a liturgikus és a tényleges étkezés közti összefüggést. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor bencés szerzetesei biokertjük lekvárjaival, teáival, bonbonjaival, söreivel, likőrjeivel kívánnak hozzájárulni az étkezés újraszakralizálásához.

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. következő »