A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. január 3.

Gyurik Gábor a fűszerkert, a jó borok, a pannon táj szerelmese. Neki felesleges is szezonalitásról, regionalitásról szavalni, ő minden reggel az apátság fűszerkertjében kezdi a napot, az alapanyagokat szinte kizárólag a környékről szerzi be, a pannonhalmi pincészet boraival főz. Rá érvényes a mondás: "Istenhez a konyhán át is vezet út."

részlet az interjúból:

Hogyan ötvöződik a bencés hagyomány és a modern konyha?
- Régi bencés receptúrákat nem kaptam, de ha gasztronómiáról beszélünk, Pannonhalmán az ételek legerősebben a pincészethez kötődnek. És persze a friss fűszerekhez, amelyeket eredetileg nem étkezésre, hanem gyógyításra használtak. A bencések híresek voltak gyógyteáikról. Az apátságnak hatalmas kertje van, főleg gyógynövények, levendula, kakukkfű, citromfű. Ezek kerülnek a teákba, krémekbe. Sokféle olajat is készítenek, ecetet.
- Ön szerencsés szakács! Saját fűszerkert, a szomszédban borászat.
- Próbálom is kihasználni a lehetőségeket. Az egyik munkatársam minden reggel a kertészetben kezd, néhány zöldséget, de főleg friss fűszereket hoz a konyhára. 17-18-féle fűszer terem, volt amit nem is ismertem azelőtt. Például kamillával még sohasem főztem. Aztán ott az izsóp. Sokat gondolkodtam, mire rájöttem, hogy az íze a bors és a tárkony keveréke.
- És hogy kezd hozzá egy izsóppal készült fogáshoz? Először megkóstolja?
- Teát főzök belőle, megkóstolom, megrágom. Listát készítek, hogy mivel szeretném összepárosítani, aztán megfőzöm. Izsópot már desszertbe is tettem.
- Főz pannonhalmi borral?
- Persze. De ez néha konfliktushoz vezet, mert a borászunk sajnálja a borait az ételekbe. Misebort külön készítenek, de hiába kértem, eddig nem sikerült elérnem, hogy nagy mennyiségben főzőbort kapjak. Így hát - tetszik, nem tetszik - felbontom a palackos borokat, mert fontosnak tartom, hogy helyi bort használjak az ételekhez.