Ízvadászat  » Legjobb helyek

Balaton 2018 - megjelent a legátfogóbb gasztrokalauz!

Balaton 2018 - megjelent a legátfogóbb gasztrokalauz!

2018.06.20.

Amikor 2013-ban kiadtuk az első balatoni gasztrokalauzt, azon izgultunk, hogy találjunk kétszáz helyet, amelyet nyugodt szívvel ajánlhatunk – a csalódás veszélye nélkül. Nem sikerült. Első kalauzunk 170 címmel jelent meg. De hol van már a tavalyi hó! Ahogy múltak az évek, és a gasztroforradalom szellője elérte a tópartot is, a vállalható helyek száma szaporodni kezdett.

A becsali csárdák, a tipikus „egynyaras” éttermek háttérbe szorultak, megjelentek a borteraszok, bisztrók, kézműves pékségek, új típusú kávézók, vendégasztalok. A falusi gasztrokocsmák, újhullámos strandbüfék meg egyenesen új műfajt teremtettek: megszületett a beach food – a helyi alapanyagokra építő strandétel. Mindehhez persze kellett a háttérből a borászatok, ínyencboltok és piacok támogatása, a Balatoni Kör (és számos más civil összefogás) minőség iránti megszállottsága.

És bár igaz, hogy a balatoni gasztroszcéna folyamatosan változik, a helyek születnek, megszűnnek, átalakulnak, valahogy a kép mégiscsak tisztulni látszik. Idei kiadványunkba – miközben félszáz helyet fájó szívvel kihagytunk – 104 új cím került. Éttermek és cukrászdák, sajt- és lekvárkészítők, állattartók, fűszernövény-termesztők, romkocsmák és halsütők.

De ajánlunk sajtkészítő workshopot, gombaszedő túrát, látogatást csilifarmra, még Balaton melletti máktermelőt is! Régen egyértelműen a Káli-medence és Balatonfüred környéke volt a tóparti gasztronómia központja.

Idén rengeteg új cím szerepel Siófokon és környékén, mintha a déli part követni szeretné az északit.

Tavaly azt írtuk, ha valaki mindennap máshol étkezik, egy év kell ahhoz, hogy körbekóstolja a tavat. Most az a helyzet: egy év sem elég. A 400 cím még az edzett ínyencek számára is emberpróbáló kulináris feladat, igaz, egy napba több célpontot is bezsúfolhatunk, számtalan helyen megszállhatunk, és mint piktogramjainkból láthatják, a helyek jelentős része már télen-nyáron nyitva tart.

Kalandra fel tehát. Hiszen mi kell a tökéletes nyaraláshoz? Jó bor, jó ételek, jó társaság. És egy jó gasztrokalauz. De azt most – reméljük – a kezükben tartják.

Vinkó József, főszerkesztő

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.