Ízvadászat » Magyar ízek

Mit együnk a Balatonnál télen?

Mit együnk a Balatonnál télen?

2020.02.14.  | Laky Zoltán

A „balatoni szezon” hallatán mindenki a nyárra gondol. Pedig a szezon pusztán annyit jelent, hogy évszak, és a Balaton ma már minden évszakban finom ételekkel és borokkal várja a látogatókat. A télen is nyitva tartó badacsonyi éttermek Gasztrohegy című rendezvénysorozatán most disznóságok kerülnek terítékre.

Ha van olyan térség Magyarországon, ahol már léteznek csírái a regionális konyhának, az a Balaton. A tó körül nagyjából 2011-2012 óta ugrásszerűen megnőtt azoknak az éttermeknek, újhullámos strandbisztróknak, borászatoknak, szállodáknak a száma, ahol helyi, minőségi alapanyagokból főznek a hagyományokból táplálkozó, de korszerűen elkészített fogásokat. Már fogalom a káptalantóti mangalica, a vászolyi sajt, a töreki bab, a zalaköveskúti bivaly, a fenyvesi Angus, a balatonboglári ponty, keszthelyi tokhal – és a sort lehetne folytatni.

Ez még kevés ahhoz, hogy a régió európai szinten is jegyzett gasztronómiai úti cél legyen. Az is fontos, hogy egész évben várja a látogatókat. A Balatonnál az évtizedes berögződések miatt ez még kihívás. A balatoni szezon sokak szemében még mindig a nyarat jelenti. Az országos média, ha a balatoni vendéglátásról számol be, az azt jelenti, hogy a nyár elején elkészíti szokásos, kötelező riportját a szezonkezdetről és a szezonális munkaerő hiányáról.

Szerencsére ezen a téren is tapasztalható előrelépés. Az elmúlt 7-8 évben megnőtt azoknak a helyeknek a száma, amelyek nemcsak májustól szeptemberig vannak nyitva, hanem – hétvégenként – tavasszal, ősszel, sőt akár télen is. A Magyar Konyha 2012 óta megjelenő balatoni útikalauza az elmúlt években már külön ikonnal hívja fel az olvasók figyelmét az egész évben nyitva tartó éttermekre, bisztrókra, borászatokra, borbárokra.

Badacsonyban különösen tetten érhető a fejlődés. Az egész évben nyitva tartó helyek 2018-ban Gasztrohegy néven minden hónapban rendeznek egy tematikus hétvégét azoknak, akik szeretnék felfedezni, hogy mit kínál a Balaton a vízi szárnyasok szezonjában, a disznóvágások idején vagy éppen a nagyböjt húsmentes heteiben. Legutóbb, januárban a vadak körül forgott minden. Badacsonyban nemcsak szőlő van: az erdőkből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó került a tányérokra, bogyókkal, borokkal. Most hétvégén pedig a disznóságoké lesz a főszerep: lesz hurka, kolbász, pecsenye, kocsonya és hagymásvér is.

„Hét-nyolc éve gyakorlatilag semmi sem volt nyitva télen, a Gasztrohegyhez csatlakozó vendéglátóhelyek nagy része pedig nem is létezett

– mutat rá a programsorozat ötletgazdája, Kardos Gábor, aki egyben a Balatoni Kör szóvivője is. – Óriási fejlődés, hogy tíz helyen már egész évben lehet finomakat enni. Most már a következő feladatra figyelünk: hogy ősszel, télen, tavasszal ne csak hétvégenként, hanem hétköznap is legyen vendég. Minden vendéglátót biztatunk, hogy ha az egész éves nyitva tartást még nem is meri bevállalni, legalább a forradalmi nyitva tartásba vágjon bele: március 15-től október 23-ig.”

A Gasztrohegy rendezvényeken a poharat és buszjegyet tartalmazó jeggyel szabadon lehet kalandozni, az 5 tételes kóstolót tartalmazó bérlettel pedig kedvezményesen lehet kóstolni.

A vezetett túrákon pedig személyesen is lehet találkozni a vendéglátókkal.

A tematikus hétvégék áprilisig folytatódnak, majd októberben újraindulnak, de tavasszal és nyáron is lesz miről beszélni: megismétlik a tapasok éjszakáját, és lesz egy közös nagy nyári rendezvény is.

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!
LINK

Résztvevők és menü:

• Tölgyes Kúria – Riza – Savanyú burgonyaleves francia csülökkel, kelbimbóval és tárkony olajjal – Árpás májas hurka, lassan főtt curry-s babbal és köményes naan kenyérrel
• Hotel Bonvino Wine & Spa – Tejfölös savanyú pejsli leves – Velős sertésmáj, vajas törtburgonya
• Borbarátok – Préselt malaccsászár, csicsókakrém, fermentált retek, fekete lencse – Konfitált süldőpofa, „székelykáposzta”, gersli, kapros tejfölhab
• Istvándy Birtok és Borműhely – Dinszteltkáposzta-leves rántott hurkával – Hagymás Mangalica pecsenye, házi tarhonyával, kelbimbóval
• Tilia – A Badacsonyi Borvendéglő – Csornai töltött paprikás juhtúrós palacsintával és kapros tejföllel – Almás rétes, vaníliakrém
• Pláne Badacsony borterasz – Disznóparéj mag, kókusztejben főzve – Sonkatök, lencse, koriander, lime
• Hableány – Malacfül saláta – Mangalica kolbász és szűz, hagymás burgonya
• Kisfaludy–ház Étterem – Sertéspofa sörös–kakukkfüves mártásban, burgonylepénnyel, sült gyökérzöldségekkel
• Vánkos – Rántott kocsonya, burgonyasaláta
• Laposa Birtok – Hagymásvér – Citromos kolbász


Március 14-15. Gasztrohegy 13. - Húshagyó kedv - Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.
LINK

Április 4-5. Gasztrohegy 14. - Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.
LINK

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.