GasztroHírek  » 

Magyar pék lett Anglia legjobbja

Magyar pék lett Anglia legjobbja

2018.10.17.  | MKO

Az Egyesült Királyság legjobb kovászos kenyércipóját egy magyar pék, a 2011 óta kinn dolgozó Nádházi István süti.

Az országban 2013 óta osztják ki a World Bread Awards díjat. A Szuperfarm.hu beszámolója szerint több kategóriában versenyeznek: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó.

A kenyércipó kategóriát és ezen felül a fődíjat a Pokesdown városának péksége, a M’s Bakery nyerte, melynek tulajdonosa Nádházi István. A rendkívül nagyszabású rendezvényen

számos világhírű pékmester zsűrizett,

köztük olyan hírességek, mint „a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.” – írta a Szuperfarm.

Nádházi elmondta, hogy organikus kovászos kenyerük 90 százaléka liszt, 5 százaléka korpás liszt, 5 százaléka rozs.

Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás.

A pékmester szerint francia hagymalevessel remek. Állítása szerint pozitív, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovásszal készült „igazi” kenyér iránt, hiszen jobb bélflórának és könnyebb megemészteni.

Nádházi István 2011-ben Londonba költözött, és

a francia Vincent Talleu YouTube videóit nézve szeretett bele a cipókba.

Előbb a Londonban és környékén 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd családjával vidéken folytatta: a Dorset megyei Poole legendás szakemberénél, Mark Bennettnél folytatta, akitől rengeteget tanult. Miután önállósodott, francia, sós és édes süteményeket, kalácsokat, cukrásztermékeket, tortákat és kenyeret készít. A magyar pék feleségével vezeti a vállalkozást, csupán egy bolti eladót alkalmaznak.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.