GasztroHírek  » 

Magyar tölgyhordóban pihen az új, ír whiskey

Magyar tölgyhordóban pihen az új, ír whiskey

2018.06.13.  | Orbán Szilvia

Az Irish Distillers csapata most két vadonatúj, határokat feszegető kiadást illeszt Method and Madness sorozatába, melyek közül az egyik magyar tölgyfahordóban várja a palackozást.

Az ír whiskey-k legismertebb és legsikeresebb készítői az érzékeknek kínálnak csemegét két kísérleti, limitált italukkal – írja a TheDrinksBusiness. Az egyik különlegesség – Virgin Hungarian Oak – érlelése magyar tölgyfahordóban történik, míg a másiké egy portói hordójában.

De mit tudnak a magyar hordók?

A szeszfőző óriás szerint a magyar tölgyfahordók lassan adják át komplex aromáikat az italnak. A single pot still párlatot először amerikai hordókban érlelik, majd ezek után kerül az úgynevezett virgin (korábban nem használt) tölgyfahordókba, ahol az ital 11 hónapot tölt.

single: a párlat egy bizonyos lepárló terméke (nem jelenti feltétlenül azt is, hogy egy bizonyos lepárlási ciklusból vagy hordóból való)
pot still: a hagyományos adagolt whiskeykészítési eljáráshoz használt, jellegzetes alakú (hattyúnyakas), réz lepárlóüst

A Midleton Distillery érlelőmestere, Kevin O’Gorman elmondta, hogy csapata a világ minden táján kutatta a szokatlan, rendkívüli hordókat, s felcsigázta őket az Északkelet-Magyarországról származó kocsánytalan tölgy (quercus petraea), illetve azok a tökéletesen egyedi tulajdonságok és aromák, amelyeket a növényből készített hordók kölcsönöznek az új whiskey-nek.

Itt, a Midleton Distillery-nél az elmúlt években sokat kísérleteztünk a magyar tölgyhordókkal. Ez egy próbafolyamat volt, ahol persze néha hibákat is vétettünk, s most hihetetlenül büszkék vagyunk arra, amit letehetünk az asztalra. Az eredmény egy olyan whiskey lett, amely folyamatosan kihívás elé állítja az érzékeket.”

Illatjegyek: melasz, karamell, pirított kókusz, tábortűz hamu
Ízjegyek: selymes gazdagság, keserédes medvecukor, száraz, erdős aromákkal
Lecsengés: eloszló fűszerek, pirult tölgy

A Method and Madness sorozat másik új italának különlegessége az érleléssel hordóban töltött idő hossza, amely nem kevesebb, mint 28 év. Ebből a párlat az első hatot amerikai tölgyhordókban tölti, majd további 22 évig várakozik Ruby Port hordókban. A gyártó szerint sikerült szép egyensúlyt találni a portói és a whiskey íze között, amelyet természetesen ebben az esetben is évek kísérletezése előzött meg.

Illatjegyek: húsos mangó, kivi, zöld banán és érett szilva
Ízjegyek: vanília, fahéj, Portói bor, árpa
Lecsengés: lédús gyümölcsök, pirult tölgy, enyhe fűszerek


Az Irish Distillers Method and Madness sorozata tavaly jelent meg először a piacon, azzal a céllal, hogy innovatív, kreatív kiadásokon keresztül feszegesse az ír whiskey-ről alkotott hagyományos kép határait.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.