GasztroHírek  » 

Már a kávé látványa is energiával tölt fel

Már a kávé látványa is energiával tölt fel

2019.08.05.  | Orbán Szilvia

Egy új tanulmány szerint elég, ha a koffeines italnak csak a képét nézegetjük – egy ideig legalábbis.

Korunk kultúrájához szorosan hozzátartozik a kávézás: legyen szó a reggeli napindítóról, a munkahelyen szürcsöltről, az ebéd végén kortyoltról, vagy a délutáni desszert mellé főzöttről. A kávé a modern ember mindennapjainak része, s fogyasztása ugyanúgy a rutinhoz tartozik, mint a reggeli ébresztő beállítása, vagy a fogmosás.

Egyes kultúrákban kifejezett fétissel bír a kávéfogyasztás, ilyen például az Egyesült Államok, ahol, ha nincs a kezed ügyében egy kávésbögre, jószerivel rögtön gyanússá válsz. Egy átlagamerikai – attól függően, melyik statisztikát nézzük éppen – 2-4 csésze kávét iszik naponta, de hogy ez a mennyiség valójában sok-e vagy kevés, még a tudósokat is megosztja. A FoodAndWine erre mutat rá cikkében, amelyben két friss tanulmány eredményét ismerteti.

Az egyik, áprilisban publikált vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a nyugati társadalmakban, ahol a kávéivás szerves része a mindennapoknak, már pusztán az ital látványa is képes élénkíteni.„Négy kísérletet folytattunk ausztrál, kanadai és amerikai résztvevőkkel. Azt találtuk, hogy a kávé látványa – anélkül, hogy az alanyok egy kortyot is ittak volna belőle – önmagában megemelte a pulzust; az emberek felélénkültek, és jobban tudtak fókuszálni a gyorsan elvégzendő feladatokra, kevésbé halogatták sürgős teendőiket” – elemezte a tapasztaltakat a tanulmány társszerzője, Eugene Chan.

Az eredmény azonban nem azt jelenti, hogy ezentúl, ha fáradtak vagyunk, elég rápillantanunk egy gőzölgő kávét ábrázoló fotóra.

„Az általunk felismert hatás sajnos csak rövidtávú, és kétségkívül kevésbé intenzív, mintha ténylegesen felhörpintenénk egy jó erős feketét” – fogalmazott a tudós. „A szomorú tény az, hogy nem pörget fel minket egész napra, ha egy képet nézegetünk.”

Talán ez a magyarázata annak, hogy miért vannak olyan sokan a kávéfogyasztási spektrum másik végén. Ők azok, akik általában azon aggódnak, hogy nem isznak-e túl sokat az italból, illetve hogy mekkora az a mennyiség, ami még egészségesnek számít? Szerencsére erre is van friss tanulmány: a University of South Australia május elején közölte vizsgálódásuk eredményét, amely során 347077, 37 és 73 év közötti ember kávéfogyasztási szokásait elemezték, s meghatároztak egy napi felső limitet, amelyet meghaladva a kávé már veszélyes lehet a keringési rendszer egészségére. „Öt csésze után a dolgok kezdenek veszélyessé válni” – írják.„Szívünk egészsége, és a normális vérnyomás fenntartása érdekében napi 6 csészénél nem szabad több kávét inni” – magyarázza a tanulmány társszerzője, Elina Hyppönen. „Adataink alapján mondhatom, hogy a 6 csésze a maximum; onnantól a koffein már negatívan hat a keringésre.”

Ezek után felmerülhet a kérdés: és vajon napi hány kávés kép nézegetése okozhat problémát…?

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.