GasztroHírek  » 

Már nem menő a pia Litvániában

Már nem menő a pia Litvániában

2018.02.06.  | Orbán Szilvia

Január elsejétől már tilos alkoholos italokat reklámozni a litván médiában; sem a tévék, rádiók, sem pedig az újságok és magazinok nem közölhetnek ezek fogyasztására buzdító anyagokat. A nemzetközi magazinokból szintén el kellett volna távolítani a hirdetéseket – végül megállapodás született.

Az intézkedés része egy, az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó stratégiai csomagnak, amelynek további lényegi elemei, hogy korábban megemelték a fogyasztási adót, korlátozták a szeszesitalok árusíthatóságának idejét, a fogyaszthatósági korhatárt pedig 18 évről 20 évre emelték.

Az új litván stratégiát a 141 fős parlament 101 képviselője támogatta; úgy tűnik, a szomorú statisztikákat látva nagy volt az egyetértés. Litvánia ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint az egy főre jutó alkoholfogyasztás tekintetében a harmadik helyen áll a világon. A litvánok évente 15,4 liter tiszta alkoholnak megfelelő szeszes italt öntenek le a torkukon – ez a globális átlag több mint duplája, s

minden 11 litván férfiből 1 alkoholfüggő.

Nyilvánvaló, hogy a kétes dicsőségre egyáltalán nem vágynak az ország vezetői, ezért hozták a drasztikus intézkedéseket. A legfőbb cél, hogy az alkoholfogyasztást ne lehessen többé a „menő” jelzővel illetni, ezért az olyan helyzetek, amelyek az ivást összekapcsolják a jókedvvel, a népszerűséggel vagy az egészségügyi előnyökkel, a jövőben nem kívánatosak az országban, írja a DW. A törvényt még 2017 júniusában fogadták el, azonban a médiakorlátozás csupán ez év elejétől lépett érvénybe.

A rendelkezés részben a nemzetközi magazinokat is érintette, amelyekből vagy ki kellett takarni, vagy ki kellett tépni a szeszesitalokat reklámozó oldalakat, foglalta össze a Reuters. Január első napjaiban a felháborodott olvasók sorra posztolták az általuk megvásárolt, matricákkal kitakart vagy oldalaktól megszabadított magazinok fotóit. A Press Express – a legnagyobb nyomtatott sajtótermék terjesztő cég az országban – szinte azonnal reagált. Vigintas Bartasevicius igazgató elmondta:

„Tudjuk, hogy saját magunknak és a kiadóknak okozunk problémát azzal, ha olyan tartalmakat takarunk ki, amelyekért fizettek. A megrendelők természetesen nem boldogok, a közösségi médiában pedig körvonalazódik a botrány; így talán a hivatalos helyeken is hamarosan elgondolkodnak a megoldáson.”

Hozzátette, hogy az ország legnagyobb kiskereskedelmi lánca már megtagadta a megváltoztatott magazinok átvételét, amelyeket „károsodott árunak” minősített. Az intézkedés olyan nagyhírű magazinokat is érintett, mint a Vogue, a Newsweek, a Stern, vagy a National Geographic; ez utóbbi kiadója szerint lehetetlen egy olyan piacra alkoholreklámoktól mentes, külön kiadást készíteni, amely havonta mindössze 500 példányt ad el.

A korlátozások betartatásáért felelős minisztérium továbbra is állítja, hogy az alkoholreklámokat tartalmazó újságok eladása illegális, de megígérte, hogy a külföldi sajtótermékek forgalmazóit nem fogják megbüntetni. „Minden helyzetet külön megvizsgálunk, és csak azokat a vállalatokat fogjuk megbüntetni, amelyek rosszhiszeműen semmibe veszik a törvényi előírásokat” – fogalmazott a DW kérdésére a felelős litván minisztérium. Végül, néhány hét bizonytalanság és huzavona után, megállapodás született a terjesztőkkel: a minisztérium úgy döntött, hogy az alkoholreklámokat a külföldi kiadványokban érintetlenül hagyják.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.