GasztroHírek  » 

Már vannak kocsmák, ahol tilos a mobilhasználat

Már vannak kocsmák, ahol tilos a mobilhasználat

2019.04.09.  | Orbán Szilvia

Nagy port kavart az elmúlt napokban, hogy a Yorkshire legrégebbi sörfőzdéjeként emlegetett népszerű márka, a Samuel Smith’s Brewery kocsmáiban betiltották a mobiltelefonok használatát.

A márka azért döntött a megosztó intézkedés bevezetése mellett, hogy a személyes kapcsolatok ápolására buzdítsa a vendégeket ahelyett, hogy azok csak az okoseszközeik kijelzőjét bámulnák.

Úgy tudni, hogy a közelmúltban számos brit szórakozóhely kapta kézhez a Sam Smith központja által megfogalmazott feljegyzést, amelynek lényege, hogy

a márka kocsmáiban ezentúl nem megengedett az okostelefonok használata, illetve a rajtuk folytatott beszélgetés.

Akinek mégis sürgős elintéznivalója támad, a hívás idejére ki kell mennie az utcára, csakúgy, mintha rá szeretne gyújtani.

A sörfőzde történetében egyébként nem ez az első fura szabály: korábban a káromkodást tiltották be kocsmáikban. A pletykák szerint a fura rendelkezések mögött a cég 73 éves tulajdonosa áll, aki állítólag álcában járja a vendéglátóhelyeket, hogy meggyőződjön a megszorítások betartásáról.

„A sörfőzde alapelve szerint a vendégek mobiltelefon, laptop-, illetve egyéb okoseszköz használata nem megengedett” – áll a feljegyzésben, amelyet először a Manchester Evening News közölt.

„Amennyiben a vendég telefonhívást fogad, ki kell fáradnia a vendéglátóhelyről, csakúgy, mintha dohányozni szeretne. A tabletek és iPadek használata is tilos” – szögezi le az iránymutatás, ám az igazi feketeleves csak ezután jön:

„A sörfőzde helyiségeiben – akár kint, akár bent – az sem megengedett, hogy a vendégek sportfelvételeket vagy zenéket fogadjanak eszközeiken.”

A szigorú rendelkezések alapja a Samuel Smith’s hitvallása – ezzel zárul a feljegyzés: „Alapelvünk, hogy kocsmáink a szemtől szemben történő, személyes kapcsolatok ápolásának színterei, ezt szeretnénk megóvni a jövőben is.”

Az ügy kipattanása után több szórakozóhely is megerősítette, hogy a feljegyzést valóban megkapták, és a rendelkezések bevezetése megkezdődött. Az egyik hely vezetője elmondta, hogy a tilalmat egyelőre nem alkalmazzák teljes szigorral, de idővel az utasítás értelmében fokozatos szigorítás várható, írja az Independent.

„Amit a feljegyzés felvet, valóban a modern társadalom egyik lényeges problémája, azonban ezt nem a Sam Smith’s-nek kell megoldania” – érvel egy, nem a márka égisze alatt működő kocsma, a sheffieldi Rutland Arms vezetője, Heather Griffin.

„Ha most is annyira szigorúak lesznek, mint a káromkodással, az egyszerűen nem fair, hiszen vannak helyzetek, amikor a vendégeknek szükségük van a telefonjukra, vagy a tudatra, hogy ha úgy adódik, bármikor használhatják őket. Az egész olyan követelőzőnek és elbizakodottnak tűnik; mintha azt gondolnák magukról, hogy ők jobbak azoknál, akik szeretik akkor és arra használni a telefonjukat, amikor és amire csak szeretnék.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.