GasztroHírek  » 

Masters of Wine: új tagok kapták meg a rangos bizonyítványt

Masters of Wine: új tagok kapták meg a rangos bizonyítványt

2019.02.28.  | Orbán Szilvia

Hat új tagot vettek fel a Masters of Wine tekintélyes csapatába a napokban – ezzel immár 384 embernek van hivatalos papírja arról, hogy mindent tud a borokról.

Valószínűleg mindannyiunknak van legalább egy olyan barátja, aki mindent tud a borokról: szakértő módjára ízlel, dugót szagolgat, ha hagyjuk, órákon át ecseteli egy-egy bor erősségeit és gyengeségeit, s ha étterembe megyünk, hosszasan, tűnődve böngészi a borlapot, pedig mi már rég rendelnénk. Lehet, hogy ez a barát sokat tud a borról, valószínűleg mégsem rúghatna labdába az igazi nagyágyúk mellett, akiknek még bizonyítványuk is van arról, hogy két lábon járó borlexikonok.

A boros világban a szakma két igazán fontos szakmai elismerésre figyel: az egyik a Master Sommeliers, a másik pedig a Masters of Wine, írja a FoodAndWine. A két megtisztelő címet ma a világon mindössze nagyjából 640 ember birtokolja.

A Masters of Wine Intézet a napokban jelentette be, hogy 6 új tagot vett fel a soraiba, ezzel mostantól 384-en nevezhetik magukat bormesternek a világ 30 országában. Az új mesterek hat különböző országot képviselnek: Edouard Baijot francia, Nicholas Jackson amerikai, Brendan Jansen ausztrál, Jonas Röjerman svéd, Harriet Tindal ír, Jonas Tofterup pedig spanyol származású.

A Master of Wine (MW) titulus kiérdemlése egy többlépcsős folyamat eredménye: a résztvevő általában még az MW-programba való belépést megelőzően részesült valamilyen hivatalos boros képzésben, majd a program keretein belül gyakorlati és elméleti vizsgát tesz, illetve elkészít egy borral kapcsolatos kutatást is.

Habár mindkettő rendkívül tekintélyes elismerés, a Masters of Wine és a Master Sommeliers kritériumrendszere meglehetősen eltérő: „A Masters of Wine bizonyítvánnyal rendelkezőknek a világ legnehezebb borászati vizsgáját kell letenniük, míg a 255 Master Sommelier-tagot más vonatkozásban állítják hasonlóan nehéz kihívások elé” – magyarázta egy korábbi interjúban Matt Deller, aki maga is bormester. „Mindkét elismerés a maga területének csúcsa.”

Gerard Basset azon kevesek közé tartozik, akik mindkét címet birtokolják. Ő korábban így írta le a különbséget: „Ha valaki a szolgáltatási ágazatban dolgozik, tagadhatatlanul hasznosabb, ha a Master Sommelier címet célozza meg, hiszen erre, ha a mindennapokban egy étteremben dolgozik, minden bizonnyal könnyebb lesz felkészülnie. Azok viszont, akik a kereskedelemben tevékenykednek, vagy elméletibb tudásra vágynak, a Masters of Wine a logikusabb választás.”

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.