GasztroHírek  » 

Még mindig imádják az ausztrál borokat

2018.05.31.  | Orbán Szilvia

A világ bortermelése összességében történelmi mélyponton van, azonban a kontinensnyi ország bortermelői örülhetnek: mind termelt mennyiség, mind export tekintetében rendkívül sikeres időszakot él náluk az ágazat. Sőt, 2018-ra is kiemelkedően magas minőségű évjáratot prognosztizálnak.

A Wine Australia által közzétett számok alapján a legek időszaka ez a kenguruk földjén:

az ausztrál borexport 16%-kal nőtt (értékét tekintve 2 milliárd USD;

ezzel az évtized legmagasabb számát produkálva), míg a termelt mennyiség 10 százalékkal növekedett, ami számszerűsítve 844 millió liter bort jelent.

Az ausztrál borok legnagyobb külföldi piaca 2016 óta Kína,

ahová a – kínai-ausztrál szabadkereskedelmi megállapodás megkötése után – csökkentett bortarifáknak köszönhetően folyamatosan nőnek az eladások:

az ide értékesített mennyiség már az export 51%-át teszi ki.

Az Ausztráliából származó borokra rótt tarifákat jövő év januárjában teljesen eltörlik Kínában, ez pedig minden bizonnyal további versenyelőnyhöz juttathatja majd az ausztrál exportőröket a spanyol, francia és olasz borokkal szemben.

A Wine Australia rámutat:

az export fellendülésének egyik legfontosabb kulcsa az ország borainak minősége.

Ahogyan a mennyiségi termelést lassan felváltotta a minőségi, az exportra kerülő borok literenként átlagértéke 5%-kal (3,14 dollár) emelkedett.

Kína nyomában – ahová mintegy 1,04 milliárd dollárnyi bort szállítanak – az Egyesült Államok jár, 439 millió dollárral. Habár ezen a piacon az eladási értéket tekintve 7 százalékos visszaesés volt tapasztalható, a prémium szektor exportja – legfőképpen a 30-49,99 dolláros ársávban – nagyon is szépen, 25 százalékkal növekedett.

Az összességében harmadik helyen álló Nagy-Britannia is fontos tényező az ausztrál borexportban: mennyiségét tekintve ide értékesítik a legtöbb bort. A számok itt is imponálóak; az exportérték 9, míg a mennyiség 8 százalékos emelkedést mutat.

Andreas Clark, a Wine Australia képviselője szerint a menetelés valószínűleg 2018-ban is tovább folytatódik, hiszen a relatíve hűvös, száraz nyárnak köszönhetően a borászok kiemelkedően magas minőségű évjáratra számítanak.

…mindeközben a világban

Míg az ausztrál bortermelés évek óta növekvő számokat produkál, és néhány dél-amerikai ország (például Argentína vagy Brazília) sem panaszkodhat, Európa nem él fényes napokat:

2017-ben az előző évhez viszonyítva Franciaországban 19, Olaszországban 23, Spanyolországban pedig 15 százalékkal csökkent a termelés a szokatlan időjárási viszonyok (korai fagyok, aszály, viharkárok, árvizek) miatt; az ágazat történelmi mélyponton van

írja a BeverageDaily.

Hazánkban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleménye, és a KSH adatai szerint tavaly 12 százalékkal nőtt a kivitel, míg a behozatal 18%-kal csökkent.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.